Pažitka a petržel. Nejznámější bylinky, které se staly tradičním doplňkem české kuchyně, a o jejichž zázračných účincích mnohdy nemáme ani ponětí. Prostě je používáme ze zvyku. Ale slyšeli jste někdy o ožance, anginovníku nebo proskurníku? Pokud ne, můžete se s nimi seznámit při středečních zeleninových trzích v Příbrami, které kromě bylin nabízejí jarní sadbu, balkonové květiny, skalničky,trvalky i cibuloviny.
Příbram - Pažitka a petržel. Nejznámější bylinky, které se staly tradičním doplňkem české kuchyně, a o jejichž zázračných účincích mnohdy nemáme ani ponětí. Prostě je používáme ze zvyku. Ale slyšeli jste někdy o ožance, anginovníku nebo proskurníku? Pokud ne, můžete se s nimi seznámit při středečních zeleninových trzích v Příbrami, které kromě bylin nabízejí jarní sadbu, balkonové květiny, skalničky,trvalky i cibuloviny.
Přibyslav – V pořadí již druhý ročník kuchařské soutěže o nejlepší domácí sekanou, takzvané Doberské sekanobraní, uspořádaly v hospodě U Henzlů ženy z obce Dobrá u Přibyslavi.
Mladá Boleslav - Šéfkuchař Miroslav Grusz a tým bezděčínské MG restaurace přejí čtenářům Boleslavského deníku krásné Velikonoce a těm, kteří se v pondělí vydají s pomlázkou v ruce hodovat, také pořádné úlovky. Jaké speciality nový podnik v areálu boleslavského letiště vedle poctivého čokoládového vajíčka na svátky připravil, to se dočtete v rozhovoru právě s Miroslavem Gruszem
Hradec Králové - Vařit pro hlavu státu je vždy považováno za čest. Právě této pocty se při návštěvě prezidenta republiky Miloše Zemana, který do krajské metropole zavítá příští týden, dostalo hradecké Restauraci Na Statku. Její majitelé neskrývají, že to pro ně byla překvapivá zpráva.
Rakovník – V pátek byla slavnostně po delší rekonstrukci otevřena Divadelní restaurace. Nájemcem je Tradiční pivovar v Rakovníku. Jejím provozovatelem je Vojtěch Salač. Kromě nově opravených prostor, které jsou jednoduché a vzdušné v kombinaci se dřevem, nabízí restaurace tradiční českou kuchyni a příjemnou obsluhu.
Mikulov /REPORTÁŽ/ – Příjemná vůně se line Kapucínskou ulicí v Mikulově. Rozsvícená lucerna před Eat Art Gallery značí, že dveře jsou domácím i turistům otevřené. Jak by také ne. Je chladivá sobota a v galerii začínají pudinkové hody, které nejen že zahřejí žaludek, ale také potěší oko.
Dobříkov /Krátce/ – Už zcela obvyklou nabídkou pro ty, kteří se rádi baví a oblíbili si společnost a společenské povyražení, se stává po dobříkovském masopustu hasičský ples. Výjimkou nebude ani letošní rok: místní hasičský sbor zve coby pořadatel na 27. února do areálu místního Sokola.
Lomnice nad Popelkou – Prezident Miloš Zeman se v tomto týdnu vypraví na návštěvu Libereckého kraje, při které zavítá v pátek do sousední Lomnice nad Popelkou a Jilemnice, kde se po slavnostním obědě zúčastní tiskové konference.
Klatovy – Náročný úkol čeká kuchaře z hotelu Central v Klatovech. Musí uspokojit chuťové pohárky hlavy státu. Čtyřchodové menu pro prezidenta se ponese v duchu české kuchyně.
Přerov – Vánoce procházejí žaludkem. Tato slova vás napadnou při pohledu na slavnostně prostřený stůl v historických prostorách přerovského zámku. Výstava s názvem „Vánoce na zámku," která má přiblížit zvyky našich předků, začala vernisáží v neděli vpodvečer. Adventní atmosféru ještě více umocnil nově nasvícený betlém v podloubí u Galerie města Přerova.
Brno /FOTOGALERIE/ - Čtvrtka mraženého dortu, kakao, vaječný chléb. Na těchto jídlech si v minulosti pochutnávali lidé ve vyhlášeném mléčném baru v Nádražní ulici. V posledních letech tam mohli zajít na vietnamské pokrmy. V úterý se na rušné místo po dlouhé době tradiční česká kuchyně zase vrací. Podnikatel Martin Čada tam otevírá Quick bistro. Návštěvníci si v podniku minulost připomenou jahodovým koktejlem.
Havlíčkův Brod – Pokud máte rádi tradiční domácí českou kuchyni, ve které nechybí dozlatova smažené řízky, pak musíte navštívit Lidovou jídelnu a řízkovnu na Letné v Havlíčkově Brodě, která dostala po deseti letech provozu nový kabát.
Olomouc – Polévka s játrovými knedlíčky a svíčková s domácím knedlíkem. U slavnostně prostřené nedělní tabule se v jednu hodinu sešly dvě olomoucké rodiny. Jedna ukrajinská a druhá česká, která své nové přátele hostila. Obě se zapojily do projektu Rodina Odvedle, jehož cílem je setkání Čechů s cizinci.
/ROZHOVOR/ Jednačtyřicetiletá Jana Navrátilová bere svou práci jako koníčka. Zákazníci ji svou dobrou náladou dobíjejí energií a často ji za její práci chválí. Sem tam do obchůdku jen nakouknou, aby ji pozdravili. Díky své práci je vlastně součástí všech důležitých životních momentů několika stálých zákazníků. Těch veselých, ale i těch smutných.
Teplice /ROZHOVOR/ - Martina Majrichová z Krupky se zúčastnila kuchařské show MasterChef, kterou v těchto dnech můžete sledovat v TV Nova. Přečtěte si povídání nejen o zákulisí soutěže.
Napadá vás občas, jak svému dítku ve škole trochu pomoci a jak ho podpořit v čím dál náročnějším učení? První měsíce nového školního roku jsou za námi a pololetní vysvědčení není zase tak daleko. Máme pro vás zajímavý tip nejen pro podporu úspěšného začátku vašeho dítěte v novém školním roce, ale i v celém jeho průběhu.
Zbečno – Japonku Mayu Tsukamoto pozval na návštěvu Křivoklátska zbečenský farář Angelo Scarano, který popsal: „S Mayou jsem se seznámil před několika lety, kdy vyjádřila přání připravit se na křest. Ona totiž nepochází z věřící rodiny, ale prožila několik nevšedních setkání s Bohem."
Domažlice – Luštěninové lasagne. Pokrm, který by před 30 lety působil na tácu ve školní jídelně jako zjevení z jiné galaxie, dnes je součástí běžného jídelníčku vývařovny v domažlické základní škole v Komenského ulici. Nejen rozšíření jídelničku v nepřebernou škálu dobrot charakterizuje cestu, kterou domažlická jídelna urazila.
Orlickoústecko – S novým školním rokem si spousta maminek školáků oddechla, nemusí řešit, co a kde budou jejich děti obědvat, zatímco jsou v práci. Děti opět mohou využívat školních jídelen. I tam pronikají trendy zdravé výživy.
Plzeň - Čtvrtý ročník festivalu české kuchyně Plzeňská Žumberova vařečka, který se konal v sobotu u kostela sv. Jiří na Doubravce, nesl podtitul I česká kuchyně může být zdravá.
Plzeň – Čtvrtý ročník festivalu české kuchyně Plzeňská Žumberova vařečka se rychle blíží, už v sobotu 5. září se celodenní akce znovu rozjede na loukách u kostela sv. Jiří na Doubravce.
České Budějovice – Nestyďte se za českou kuchyni! Tímto vzkazem ve čtvrtek na českobudějovickém výstavišti zahájil další ročník agrosalonu Země živitelka prezident republiky Miloš Zeman.
Slaný - /ROZHOVOR/ Jedním z těch, kteří se snaží přinést hostu na talíři vysokou kvalitu a neustále překvapovat novými gastronomickými zážitky, je šéfkuchař Tomáš Novotný (31) z Hotelu Hejtmanský dvůr na Masarykově náměstí ve Slaném. Tamní kuchyni šéfuje pět a půl roku, přičemž předchozí zkušenosti sbíral zejména ve špičkových pražských restauracích. O svých schopnostech dokázal zakrátko přesvědčit majitele podniku manžele Frolíkovi natolik, že žezlo v kuchyni převzal v poměrně mladém věku.
Praha - Restaurace se v posledních několika letech stále častěji vrací k tradiční české kuchyni. Trend objevování zahraničních jídel patrný v devadesátých letech minulého století tak začínají opět nahrazovat pokrmy z jídelníčku našich prababiček, shodují se oslovení kuchaři a gastronomičtí experti. Problémem je nedostatek tuzemských surovin. Například vepřové maso musí restaurace často dovážet ze zahraničí.
K dovolené patří nejen odpočinek a poznávání nových míst. Ať už jedete kamkoliv, jistě hledáte vhodnou restauraci, kde můžete strávit příjemný čas se svými blízkými ve společnosti dobrého jídla a pití. Zatouláte-li se na jižní Moravu, vyzkoušejte Moravský sklípek v Šatově, jenž vyhrál kategorii restaurace v soutěži TOP VINAŘSKÝ CÍL.
Chanovice – Nádvoří chanovického zámku bylo v sobotu opět plné lidí. Na mistry svého řemesla se tam přišli podívat lidé, kteří chtěli nakoupit jejich výrobky nebo „okoukat" jejich techniky. Konal se tam totiž již 13. ročník Dne řemesel.
K dovolené patří nejen odpočinek a poznávání nových míst. Ať už jedete kamkoliv, jistě hledáte vhodnou restauraci, kde můžete strávit příjemný čas se svými blízkými ve společnosti dobrého jídla a pití. Zatouláte-li se na jižní Moravu, vyzkoušejte Moravský sklípek v Šatově, jenž vyhrál kategorii restaurace v soutěži TOP VINAŘSKÝ CÍL.
Benešov - Na dotazy čtenářů odpovídal při on-line rozhovoru ve středu 8. července mezi 10 a 12 hodinou provozovatel restaurace Stará myslivna v Konopišti Bohumil Bochňák.
Pětatřicetiletá Thajka Pimon Kvanmí před dvěma lety zcela změnila svůj život. Opustila Bangkok, kde pět let pracovala v prestižní Královské restauraci, a vydala se i s dětmi za hlasem svého srdce.
České Budějovice - Filip Starý (36 let) pracuje jako kuchař od roku 1996. Za tu dobu nasbíral zkušenosti v několika českých i zahraničních restauracích. Před devíti lety zakotvil na jihu Čech, v tehdejším hotelu Gomel, kde se postupně z vedoucího směny a zástupce šéfkuchaře vypracoval na pozici šéfkuchaře nového Clarion Congress Hotelu. To už je samo o sobě kariérní úspěch. Nedávno před ním ale stála výzva nová připravit večeři pro prezidenta České republiky Miloše Zemana a jeho 32 hostů.
Litomyšl, Choceň – Žákyně oboru kuchař – číšník z Chocně získaly 3. místo na Gastronomických slavnostech v Litomyšli. Žákyně 1. ročníku Žaneta Volfová a Kristýna Sedláčková z Obchodní akademie a Střední odborné školy cestovního ruchu v Chocni, oboru vzdělání kuchař – číšník, se 23. května zúčastnily soutěže na Gastronomických slavnostech M. D. Rettigové v Litomyšli.
Liberec - Od ukončení rekonstrukce fungovala restaurace Formanka jen v omezeném provozu. Vnitřek oblíbeného podniku sice ještě čekají některé drobné úpravy, kuchyně již ale jede naplno.
Pardubice – V pořadí již třinácté vydání Turistických novin pro region východní Čechy připravila pro své stálé čtenáře Destinační společnost Východní Čechy.