Kreativ

ŠTÍTEK: Česká kuchyně

Šéfkuchař Miroslav Grusz a tým MG restaurace přejí krásné Velikonoce.

Veselé Velikonoce a bohatou nadílku přeje šéfkuchař Miroslav Grusz a jeho tým

Mladá Boleslav - Šéfkuchař Miroslav Grusz a tým bezděčínské MG restaurace přejí čtenářům Boleslavského deníku krásné Velikonoce a těm, kteří se v pondělí vydají s pomlázkou v ruce hodovat, také pořádné úlovky. Jaké speciality nový podnik v areálu boleslavského letiště vedle poctivého čokoládového vajíčka na svátky připravil, to se dočtete v rozhovoru právě s Miroslavem Gruszem

Restaurant Na Statku

Prezidentský oběd se bez cigárka neobejde

Hradec Králové - Vařit pro hlavu státu je vždy považováno za čest. Právě této pocty se při návštěvě prezidenta republiky Miloše Zemana, který do krajské metropole zavítá příští týden, dostalo hradecké Restauraci Na Statku. Její majitelé neskrývají, že to pro ně byla překvapivá zpráva.

Vojtěch Salač

Při sestavování jídelníčku listovali i starými kuchařkami

Rakovník – V pátek byla slavnostně po delší rekonstrukci otevřena Divadelní restaurace. Nájemcem je Tradiční pivovar v Rakovníku. Jejím provozovatelem je Vojtěch Salač. Kromě nově opravených prostor, které jsou jednoduché a vzdušné v kombinaci se dřevem, nabízí restaurace tradiční českou kuchyni a příjemnou obsluhu.

Masopust v Dobříkově.

Po masopustu připravují hasičský ples

Dobříkov /Krátce/ – Už zcela obvyklou nabídkou pro ty, kteří se rádi baví a oblíbili si společnost a společenské povyražení, se stává po dobříkovském masopustu hasičský ples. Výjimkou nebude ani letošní rok: místní hasičský sbor zve coby pořadatel na 27. února do areálu místního Sokola.

Prezident Miloš Zeman v Jičíně.

Menu pro prezidenta má pět podob, vařit budou učňové

Lomnice nad Popelkou – Prezident Miloš Zeman se v tomto týdnu vypraví na návštěvu Libereckého kraje, při které zavítá v pátek do sousední Lomnice nad Popelkou a Jilemnice, kde se po slavnostním obědě zúčastní tiskové konference.

Ilustrační foto.

Předkrmem je ovar, tečkou lívance

Klatovy – Náročný úkol čeká kuchaře z hotelu Central v Klatovech. Musí uspokojit chuťové pohárky hlavy státu. Čtyřchodové menu pro prezidenta se ponese v duchu české kuchyně.

Výstava Vánoce na zámku v Muzeu Komenského v Přerově

V Přerově začala výstava Vánoce na zámku. Podívejte se

Přerov – Vánoce procházejí žaludkem. Tato slova vás napadnou při pohledu na slavnostně prostřený stůl v historických prostorách přerovského zámku. Výstava s názvem „Vánoce na zámku," která má přiblížit zvyky našich předků, začala vernisáží v neděli vpodvečer. Adventní atmosféru ještě více umocnil nově nasvícený betlém v podloubí u Galerie města Přerova.

Čtvrtka mraženého dortu, kakao, vaječný chléb. Na těchto jídlech si v minulosti pochutnávali lidé ve vyhlášeném mléčném baru v Nádražní ulici. V úterý se na rušné místo po dlouhé době tradiční česká kuchyně zase vrací.

Quick láká na ptáčky a dršťkovku. Od úterý

Brno /FOTOGALERIE/ - Čtvrtka mraženého dortu, kakao, vaječný chléb. Na těchto jídlech si v minulosti pochutnávali lidé ve vyhlášeném mléčném baru v Nádražní ulici. V posledních letech tam mohli zajít na vietnamské pokrmy. V úterý se na rušné místo po dlouhé době tradiční česká kuchyně zase vrací. Podnikatel Martin Čada tam otevírá Quick bistro. Návštěvníci si v podniku minulost připomenou jahodovým koktejlem.

Společný oběd české a ukrajinské rodiny v Olomouci v rámci projektu Rodina Odvedle

V Olomouci je klid a lidé jsou dobří. Ukrajinská rodina obědvala s českou

Olomouc – Polévka s játrovými knedlíčky a svíčková s domácím knedlíkem. U slavnostně prostřené nedělní tabule se v jednu hodinu sešly dvě olomoucké rodiny. Jedna ukrajinská a druhá česká, která své nové přátele hostila. Obě se zapojily do projektu Rodina Odvedle, jehož cílem je setkání Čechů s cizinci.

Jana Navrátilová se právě věnuje jednomu z mnoha zákazníků, kterému chystá kytici. Lidi má ráda. Také kvůli nim má ráda svou práci.

Jana Navrátilová: Od každého člověka se můžete něco naučit a někam vás posune

/ROZHOVOR/ Jednačtyřicetiletá Jana Navrátilová bere svou práci jako koníčka. Zákazníci ji svou dobrou náladou dobíjejí energií a často ji za její práci chválí. Sem tam do obchůdku jen nakouknou, aby ji pozdravili. Díky své práci je vlastně součástí všech důležitých životních momentů několika stálých zákazníků. Těch veselých, ale i těch smutných.

Ilustrační foto.

Víkendová porota Orlického deníku

Česká restaurace na Expo 2015 v Miláně byla vyhlášena mezi třemi nejlepšími. A co vy, nedáte dopustit na českou kuchyni? Co z ní máte nejraději?

Přípravek MaxIQ.

Jak podpořit hlavičky našich školáků?

Napadá vás občas, jak svému dítku ve škole trochu pomoci a jak ho podpořit v čím dál náročnějším učení? První měsíce nového školního roku jsou za námi a pololetní vysvědčení není zase tak daleko. Máme pro vás zajímavý tip nejen pro podporu úspěšného začátku vašeho dítěte v novém školním roce, ale i v celém jeho průběhu.

Maya hovořila ve Zbečenském kostele

Maya se svěřila, že miluje českou kuchyni

Zbečno – Japonku Mayu Tsukamoto pozval na návštěvu Křivoklátska zbečenský farář Angelo Scarano, který popsal: „S Mayou jsem se seznámil před několika lety, kdy vyjádřila přání připravit se na křest. Ona totiž nepochází z věřící rodiny, ale prožila několik nevšedních setkání s Bohem."

2015. Moderní vybavení udržuje pokrmy v potřebné teplotě.

Proměna domažlické školní jídelny. Místo sekané si děti mohou dát tofu

Domažlice – Luštěninové lasagne. Pokrm, který by před 30 lety působil na tácu ve školní jídelně jako zjevení z jiné galaxie, dnes je součástí běžného jídelníčku vývařovny v domažlické základní škole v Komenského ulici. Nejen rozšíření jídelničku v nepřebernou škálu dobrot charakterizuje cestu, kterou domažlická jídelna urazila.

Ilustrační foto

Žumberova vařečka láká na českou kuchyň

Plzeň – Čtvrtý ročník festivalu české kuchyně Plzeňská Žumberova vařečka se rychle blíží, už v sobotu 5. září se celodenní akce znovu rozjede na loukách u kostela sv. Jiří na Doubravce.

Na českobudějovické výstaviště se opět vrátila Země živitelka

Prezident zahájil svátek pěstitelů

České Budějovice – Nestyďte se za českou kuchyni! Tímto vzkazem ve čtvrtek na českobudějovickém výstavišti zahájil další ročník agrosalonu Země živitelka prezident republiky Miloš Zeman.

ŠÉFKUCHAŘ Hotelu Hejtmanský dvůr ve Slaném Tomáš Novotný

Šéfkuchař Tomáš Novotný: Jsme kuchaři, nejsme sypači!

Slaný - /ROZHOVOR/ Jedním z těch, kteří se snaží přinést hostu na talíři vysokou kvalitu a neustále překvapovat novými gastronomickými zážitky, je šéfkuchař Tomáš Novotný (31) z Hotelu Hejtmanský dvůr na Masarykově náměstí ve Slaném. Tamní kuchyni šéfuje pět a půl roku, přičemž předchozí zkušenosti sbíral zejména ve špičkových pražských restauracích. O svých schopnostech dokázal zakrátko přesvědčit majitele podniku manžele Frolíkovi natolik, že žezlo v kuchyni převzal v poměrně mladém věku.

Ilustrační foto

Česká kuchyně zažívá renesanci. Tuzemských surovin je ale nedostatek

Praha - Restaurace se v posledních několika letech stále častěji vrací k tradiční české kuchyni. Trend objevování zahraničních jídel patrný v devadesátých letech minulého století tak začínají opět nahrazovat pokrmy z jídelníčku našich prababiček, shodují se oslovení kuchaři a gastronomičtí experti. Problémem je nedostatek tuzemských surovin. Například vepřové maso musí restaurace často dovážet ze zahraničí.

Není sklípek jako sklípek – vyzkoušejte ten v Šatově

Není sklípek jako sklípek – vyzkoušejte ten v Šatově

K dovolené patří nejen odpočinek a poznávání nových míst. Ať už jedete kamkoliv, jistě hledáte vhodnou restauraci, kde můžete strávit příjemný čas se svými blízkými ve společnosti dobrého jídla a pití. Zatouláte-li se na jižní Moravu, vyzkoušejte Moravský sklípek v Šatově, jenž vyhrál kategorii restaurace v soutěži TOP VINAŘSKÝ CÍL.

Den řemesel v Chanovicích 2015.

FOTO: Den řemesel v Chanovicích opět lákal

Chanovice – Nádvoří chanovického zámku bylo v sobotu opět plné lidí. Na mistry svého řemesla se tam přišli podívat lidé, kteří chtěli nakoupit jejich výrobky nebo „okoukat" jejich techniky. Konal se tam totiž již 13. ročník Dne řemesel.

Není sklípek jako sklípek – vyzkoušejte ten v Šatově

Není sklípek jako sklípek – vyzkoušejte ten v Šatově

K dovolené patří nejen odpočinek a poznávání nových míst. Ať už jedete kamkoliv, jistě hledáte vhodnou restauraci, kde můžete strávit příjemný čas se svými blízkými ve společnosti dobrého jídla a pití. Zatouláte-li se na jižní Moravu, vyzkoušejte Moravský sklípek v Šatově, jenž vyhrál kategorii restaurace v soutěži TOP VINAŘSKÝ CÍL.

Devět let pracuje Filip Starý v nejvyšším hotelu Českých Budějovic, z toho necelý rok jako šéfkuchař Clarion Congress Hotelu.

Chutě prezidenta zjišťoval u kolegů

České Budějovice - Filip Starý (36 let) pracuje jako kuchař od roku 1996. Za tu dobu nasbíral zkušenosti v několika českých i zahraničních restauracích. Před devíti lety zakotvil na jihu Čech, v tehdejším hotelu Gomel, kde se postupně z vedoucího směny a zástupce šéfkuchaře vypracoval na pozici šéfkuchaře nového Clarion Congress Hotelu. To už je samo o sobě kariérní úspěch. Nedávno před ním ale stála výzva nová připravit večeři pro prezidenta České republiky Miloše Zemana a jeho 32 hostů.

Studentky z Chocně uspěly na Gastronomických slavnostech

Studentky z Chocně uspěly v Litomyšli na Gastronomických slavnostech

Litomyšl, Choceň – Žákyně oboru kuchař – číšník z Chocně získaly 3. místo na Gastronomických slavnostech v Litomyšli. Žákyně 1. ročníku Žaneta Volfová a Kristýna Sedláčková z Obchodní akademie a Střední odborné školy cestovního ruchu v Chocni, oboru vzdělání kuchař – číšník, se 23. května zúčastnily soutěže na Gastronomických slavnostech M. D. Rettigové v Litomyšli.

Nákupní centrum Igy.

Slavný autor kuchařek se podepíše v IGY

České Budějovice - Fanoušci známého kuchaře, moderátora pořadu Jídlo, s. r. o., a zakladatele Pražského kulinářského institutu Romana Vaňka se mohou těšit na jeho autogramiádu. Vaněk bude podepisovat knihu Snadno a Rychle ve středu 29. dubna od 17.00 hodin v prodejně KNIHY DOBROVSKÝ v českobudějovickém IGY Centru.

Tisková konference k výstavě Expo 2015 ve Staré myslivně na Konopišti.

Kuchaři z Konopiště nabídnou na Expu 2015 i zavináče, utopence nebo smažák

Konopiště – Především zvěřinové speciality nabídnou kuchaři, z nichž někteří prezentují své umění také ve Staré myslivně na Konopišti, návštěvníkům dvou restaurací v českém pavilonu světové výstavy Expo 2015. Ta začíná v italském Miláně 1. května a její brány se zavřou posledního října. Část z dobrot, bažanti, budou pocházet dokonce také z Konopiště, z líhní Lesů ČR. Do Milána je budou vozit společně s dalším čerstvým, zachlazeným a vakuovaným zbožím, dva vozy. Tisíc kilometrů dlouhou cestu budou zvládat každý třetí až čtvrtý den. Čeští kuchaři při Expu připraví hostům dobroty, které nabízí na svém jídelníčku právě také Stará myslivna, jejímž provozovatelem je společnost IGC a jejím jednatelem Bohumil Bochňák. Ten zajímavost české kuchyně vnímá především kvůli zvěřině.