Kreativ

ŠTÍTEK: Česká kuchyně

Slavný autor kuchařek se podepíše v IGY

České Budějovice - Fanoušci známého kuchaře, moderátora pořadu Jídlo, s. r. o., a zakladatele Pražského kulinářského institutu Romana Vaňka se mohou těšit na jeho autogramiádu. Vaněk bude podepisovat knihu Snadno a Rychle ve středu 29. dubna od 17.00 hodin v prodejně KNIHY DOBROVSKÝ v českobudějovickém IGY Centru.

Kuchaři z Konopiště nabídnou na Expu 2015 i zavináče, utopence nebo smažák

Konopiště – Především zvěřinové speciality nabídnou kuchaři, z nichž někteří prezentují své umění také ve Staré myslivně na Konopišti, návštěvníkům dvou restaurací v českém pavilonu světové výstavy Expo 2015. Ta začíná v italském Miláně 1. května a její brány se zavřou posledního října. Část z dobrot, bažanti, budou pocházet dokonce také z Konopiště, z líhní Lesů ČR. Do Milána je budou vozit společně s dalším čerstvým, zachlazeným a vakuovaným zbožím, dva vozy. Tisíc kilometrů dlouhou cestu budou zvládat každý třetí až čtvrtý den. Čeští kuchaři při Expu připraví hostům dobroty, které nabízí na svém jídelníčku právě také Stará myslivna, jejímž provozovatelem je společnost IGC a jejím jednatelem Bohumil Bochňák. Ten zajímavost české kuchyně vnímá především kvůli zvěřině.

Lidé ochutnávali uzené a zabijačku. Fronty byly hlavně na ovarovou polévku

Veverská Bítýška /REPORTÁŽ/ – Přes celé nádvoří brněnského hradu Veveří se táhne dlouhá fronta lidí na ovarovou polévku s kroupami. Nejde o dobročinnou akci, při které se rozdává jídlo zdarma. To jen gotická památka o víkendu ožila Slavnostmi moravského uzeného. Přes tři a půl tisíce návštěvníků kromě hlavního lákadla ochutnalo i zabijačkové speciality.

Otužilci se ponoří do chladné vody přehrady na Bozeňově

Zábřeh – Otužilci ze Zábřehu a širokého okolí se sejdou v neděli 28. prosince na tradičním zimním koupání nazvaném Bozeňovské ledy. Společně tak oslaví vánoční svátky a symbolicky se rozloučí s letošní plaveckou sezonou na Bozeňově.

Světem pečení vládnou silikonoví pomocníci

Silikon je moderní materiál, který pomalu, ale jistě dobývá české domácnosti. Není se čemu divit. Se silikonovými pomocníky do kuchyně je pečení i vaření jedna radost. Vynikají totiž vlastnostmi, které vám práci v kuchyni usnadní, jsou lehké, snadno udržovatelné a při správném zacházení odolné vůči opotřebení.

Praha prý zůstává jedničkou pro ruské novoroční turisty

Praha - České hlavní město Praha se stalo jedničkou na žebříčku měst, „ve kterých na Nový rok bude hodně Rusů". Alespoň podle pořadí, které sestavil ruský internetový list Gazeta.ru. Podle jeho údajů zaplatí návštěvník za noc v pražském hotelu v průměru méně než v případě soupeřů z „novoročního top-5".

Skvělá místa vhodná nejen k vánočnímu posezení

Rychnovský deník doporučuje tyto skvělé hospůdky, kavárny a restaurace. Při jejich návštěvě rozhodně nebudete litovat. Dobře se pobavíte, posedíte, napojíte i nasytíte. Některé z nich jsou ideálním místem k posezení s přáteli, v jiných se zase skvěle a také levně najíte. Líbí se vám tato prezentace? Chtěli byste, aby se váš podnik také objevil v Rychnovském deníku? Ozvěte se na: 
jana.ruzickova@denik.cz

Gulášová mánie v Mikulově. Ochutnával každý

Mikulov /REPORTÁŽ/ – Vůně opražené cibule, papriky, masa, klobásek a opékaných sýrů na ohni se nese vzduchem před mikulovským hotelem Zámeček. Sobotní Gulášfest opět po roce patří všem kuchařským profesionálům i amatérům, které spojuje obliba ve vaření i pojídání guláše.

Mýtus: Oběd u Staroměstského náměstí je pouze pro turisty

Praha - Doslova pár kroků od Staroměstského náměstí leží Michalská ulice, jedna z malebných staroměstských uliček, o které se kdysi říkalo, že je provrtána sedmi děrami - tolik zde totiž bývalo průchodů. Přibližně uprostřed ní se nachází restaurace Zlatá Lyra.

Vaření doma může být snadné a zábavné, říká šéfkuchař Pohlreich

Olomouc – S naprostým klidem popochází kolem rozpálených ploten, sem tam něco promíchá, ochutná nebo zkontroluje, zda se nic nepálí. V hektické atmosféře, která při přípravě šestichodového menu určitě je, si šéfkuchař Zdeněk Pohlreich docela libuje. Pro hosty v olomoucké restauraci M3 připravil několik delikates a jelikož měl vedle sebe schopné kolegy, našel si čas i na rozhovor pro Olomoucký deník.

Zázvor se používá ve většině afrických jídel, říká šéfkuchař Jan Folk

Úžice /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Speciality africké kuchyně, které v restauraci Ranč u Bašty v Úžicích na Mělnicku ochutnali účastníci třetího cestovatelského večera, byly výsledkem kulinářského umění tamního šéfkuchaře Jana Folka. Ačkoli mezi jeho nejoblíbenější pokrmy patří dobroty z české kuchyně, rád zkouší i speciality ze vzdálených zemí.

Video pomáhá učit kuchaře

Polička - Co kdyby mladé kuchaře pomohly vychovávat zábavné audiovizuální materiály, které jim jasně ukáží, kde se vyvarovat chyb namísto tradičního způsobu vaření podle kuchařek. V brzké budoucnosti se to klidně může stát.

Video pomáhá učit kuchaře

Polička – Co kdyby mladé kuchaře pomohly vychovávat zábavné audiovizuální materiály, které jim jasně ukáží, kde se vyvarovat chyb namísto tradičního způsobu vaření podle kuchařek. V brzké budoucnosti se to klidně může stát.

Loupežnický, zlatý, ropný. Plumlov provoněly guláše

Plumlov – Předvést své kuchařské umění, uvařit co nejlepší guláš z vepřového masa a ještě se u toho dobře pobavit. Takový úkol čekal na soutěžní týmy, které si daly v sobotu dostavení v kempu Žralok u Podhradského rybníka v Plumlově. Konal se tu třetí ročník soutěže ve vaření kotlíkových gulášů s názvem Plumlovský kotlík.

Žumberova vařečka láká na české dobroty

Plzeň – Gurmáni se mohou už příští týden vypravit na louky u sv. Jiří v Plzni na Doubravce na festival českého jídla. Letošní třetí ročník Vařečky rytíře Žumbery má pro návštěvníky zajímavé novinky. Svůj um předvedou například známí šéfkuchaři Jaroslav a Pavel Sapíkovi.

Hospůdka roku 2014: 21. Kavárna Evropa

Pardubicko - Tady je nám fajn aneb Dejte hlas místu, kde je vám dobře. Hledáme spolu nejoblíbenější lokalitu. Redakce vašeho regionálního Deníku opět po roce přichází s již tradičním projektem.

LUPENICKÁ HOSPODA Č. 22

Rychnovsko - V rámci letošního ročníku již tradičního projektu Hospůdka roku 2014 Deník čtenářům postupně představí všechny podniky z našeho regionu, které se soutěže účastní. Níže jsou bližší informace právě o jednom z těchto zařízení.

Hospůdka roku 2014: Hotel Avion

Orlickoústecko - Tady je nám fajn aneb Dejte hlas místu, kde je vám dobře. Hledáme spolu nejoblíbenější lokalitu. Redakce vašeho regionálního Deníku opět po roce přichází s již tradičním projektem.

Hotel Havel č. 21

Rychnovsko - V rámci letošního ročníku již tradičního projektu Hospůdka roku 2014 Deník čtenářům postupně představí všechny podniky z našeho regionu, které se soutěže účastní. Níže jsou bližší informace právě o jednom z těchto zařízení.

Dobrušský pivovar po roce opět nabídne lidem zábavu

Dobruška – Stalo se již tradicí, že v polovině srpna patří nádvoří a všechny prostory Rodinného pivovaru v Dobrušce široké veřejnosti. Letošní čtvrtý ročník Dne otevřených dveří se uskuteční už v sobotu 16. srpna. Brány dobrušského pivovaru se otevřou úderem třinácté hodiny.

Brňané se zamilovali do vietnamské kuchyně

Jižní Morava /INFOGRAFIKA/ – Rýžové nudle, šneci, krevety, hadi. Vietnamská kuchyně představuje pro většinu Jihomoravanů jídla a suroviny, se kterými se setkávají málokdy nebo vůbec. V posledních letech ale její obliba v kraji stoupá. Především v Brně díky tržnici v Olomoucké ulici.

Brňané se zamilovali do vietnamské kuchyně

Jižní Morava /INFOGRAFIKA/ – Rýžové nudle, šneci, krevety, hadi. Vietnamská kuchyně představuje pro většinu Jihomoravanů jídla a suroviny, se kterými se setkávají málokdy nebo vůbec. V posledních letech ale její obliba v kraji stoupá. Především v Brně díky tržnici v Olomoucké ulici.