Kreativ

ŠTÍTEK: Česká kuchyně

Zdeněk Pohlreich.

Pohlreichova autogramiáda dnes v knihkupectví Kanzelsberger

Zlín – Gastroexpert, majitel Café Imperiál v Praze a také televizní hvězda Zdeněk Pohlreich se už dnes ve Zlíně podepíše všem zájemcům o autogram. Akce v knihkupectví Kanzelsberger na náměstí Míru ve Zlíně se uskuteční od 16 do 18 hodin.

Robert Burian.

Česká kuchyně je podobná francouzské, říká šéfkuchař

České Budějovice /ROZHOVOR/ - Českobudějovický rodák Robert Burian se v profesionálních kuchyních pohybuje už dvacet pět let. Za minulého režimu utekl do Rakouska. V současnosti je šéfkuchařem v českobudějovické restauraci Olivier.

Certifikát převzala spolumajitelka Marie Králová.

FOTO: Restaurace Dvůr Křečhoř Hospůdkou roku

Křečhoř – Vítězem letošního ročníku ankety čtenářů Kolínského deníku o Hospůdku roku se stala restaurace Dvůr Křečhoř. Certifikát převzala spolumajitelka Marie Králová. Při této příležitosti jsme jí položili několik otázek.

Soutěž o nejlepší český knedlík se v roce 2009 konala v hotelu InterContinental. Mezi porotci se již tradičně objevila herečka Iva Janžurová.

Soutěž o nejlepší český knedlík letos přilákala i mladé kuchaře

Praha – Houskové, bramborové i karlovarské knedlíky budou hrát hlavní roli v Soutěži o nejlepší český knedlík, jejíž sedmý ročník se uskuteční ve čtvrtek v pražském Hotelu Kampa. Někteří soutěžící se na akci připravují už od léta, například sbírají ty nejlepší houby na omáčku, kterou svůj knedlík přelijí, řekli organizátoři akce.

Festival Setkání národů v královéhradeckém Adalbertinu.

'Doma už jsem v Hradci,' říká Kamara. Do Afriky se vrátit nechce

Hradec Králové – „Vrátit se do Afriky? To už ne. Čechy  jsou teď můj druhý  domov," usmívá se pan Kamara, na první pohled exoticky vyhlížející černoch. Jak by také ne, vždyť pochází až z Quiney. Žije tu od roku 2004, usadil se v Hradci Králové, kde se mu obzvlášť líbí.

Mladé husičky jsou pochoutkou kryštofoúdolských kuchařů.

Pouť za českými dobrotami po Ještědských horách

Hledat českou kuchyni je obtížnou turistickou disciplínou nejen pro cizince. České speciality jsou spíše doplňkem zahraničních specialit. Vydat se na gurmetský výlet do Ještědských hor může být zajímavé jak po stránce nabídky kuchařů, tak především rozmanitostí prostředí.

Mladé husičky jsou pochoutkou kryštofoúdolských kuchařů.

Pouť za českými dobrotami po Ještědských horách

Hledat českou kuchyni je obtížnou turistickou disciplínou nejen pro cizince. České speciality jsou spíše doplňkem zahraničních specialit. Vydat se na gurmetský výlet do Ještědských hor může být zajímavé jak po stránce nabídky kuchařů, tak především rozmanitostí prostředí.

Festival Znojemský hrozen - ilustrační foto.

Znojemský hrozen zná své vítěze

Znojmo - Patnáctý ročník Mezinárodního televizního a rozhlasového festivalu o gastronomii zná své vítěze. První místo získal televizní pořad Korzika na programu Kitchen Factory. Z rozhlasových pořadů hodnotila porota nejvýše Mrazivou zápletku ve světě chutí, vůní a barev, jehož autorem je Jiří Kamen s kolektivem.

Obří úroda.

XXL brambory na našich polích

Zboží - Ač letošní úroda brambor nenaplnila očekávání pěstitelů, objevily se při sklizni u některých odrůd rekordně veliké hlízy.

UČITEL HLÁŠEK. Tatínek byl velký hláškař. Používal zvláštní obraty a uměl se vyjádřit originálně.

Zdeněk Pohlreich: Nechci lidem vzít to prokleté vepřové, jen dát alternativu

Praha /ROZHOVOR/ - Česko vaří s Pohlreichem živě, tak se jmenuje nová kulinářská show, kterou po několik následujících sobotních večerů budete moci sledovat na TV Prima. Co od ní můžete čekat? „Má to být zábavný televizní pořad, takže doufám, že to bude zábava, akce a trocha napětí, jestli to stihneme uvařit. Nehledal bych v tom nějaký gastronomický převrat. Jde o to, abychom byli schopni akci zvládnout tak, aby to dobře dopadlo a divák se pobavil," říká Zdeněk Pohlreich.

Restaurace Na Křižovatce v Jasenné.

Restaurace Na Křižovatce v Jasenné

Náchodsko - Náchodský deník pro Vás spolu s provozovateli kaváren, restaurací a hospůdek připravil typy na posezení v teple v nadcházejících podzimních a zimních měsících. Místa, kam můžete vyrazit spolu s přáteli a rodinou, načerpat nové síly a ochutnat pravou českou, ale také výtečnou zahraniční kuchyni, pobavit se na větších společenských akcích nebo si jen tak zajít na dobrou kávu, svařák či pivo. Navíc, pokud vy sami narazíte na nějakou zajímavou kavárničku nebo hospůdku, která by stála za zmínku, dejte nám o ní vědět! A určitě neváhejte poslat své zkušenosti z navštívených restaurací. Své tipy i zážitky zasílejte na : eva.benesova@denik.cz

Ilustrační fotografie.

Prvorepubliková kuchyně ožije v září na festivalu Masarykovo Menu

Praha, Brno – Restaurace v Praze a Brně v září ožijí atmosférou první republiky, kdy v rámci festivalu Masarykovo menu budou nabízet speciality z této doby. Hosté se mohou těšit na šneky, žabí stehýnka nebo zvěřinu i klasická jídla jako třeba šunkofleky nebo nákypy. Akce se uskuteční od 9. do 29. září, informovala v tiskové zprávě pořádající společnost Restu.cz.

Ilustrační foto

Pokrmy s meruňkami a broskvemi

Meruňky a broskve můžeme využít nejen v ovocných salátech, moučnících, krémech a marmeládách, ale jsou vhodné i k přípravě masových pokrmů. Zejména čínská kuchyně kombinuje maso s určitým druhem ovoce a právě ona sladká příchuť dodává masu kupodivu na pikantnosti.

Plápolající vatra ve Velkých Karlovicích

Ve Velkých Karlovicích se chystá první Festival ukrajinské kultury

Velké Karlovice – Návštěvníci Velkých Karlovic budou mít o víkendu 15. a 16. června mimořádnou příležitost seznámit s folklórem, gastronomií i kulturou Ukrajiny. První ročník Festivalu ukrajinské kultury se uskuteční v karlovickém Areálu Lesková. Jeho vlastníkem a provozovatelem je podnikatel původem z Ukrajiny.

Ilustrační foto

Lidé si zvolna získávají vztah k dobrému jídlu

Zlínský kraj - „Vůbec není pravda, že delikatesní jídlo a drahé jídlo si může v dnešní době dopřát jen milionář," shodují se kuchaři ve Zlínském kraji s odkazem na skutečnost, že lidé v regionu si začínají jídla v restauracích více vybírat a už se tolik nebojí zakusit i něco „jiného" než jen standardní a zažitou českou kuchyni.

Ilustrační foto

Lidé si zvolna získávají vztah k dobrému jídlu

Zlínský kraj - /ANKETA/ „Vůbec není pravda, že delikatesní jídlo a drahé jídlo si může v dnešní době dopřát jen milionář," shodují se kuchaři ve Zlínském kraji s odkazem na skutečnost, že lidé v regionu si začínají jídla v restauracích více vybírat a už se tolik nebojí zakusit i něco „jiného" než jen standardní a zažitou českou kuchyni.

Slavnosti chřestu v Ivančicích.

Chřest se vrací na pole i stoly

Praha - Po dlouhé zimě se každý spotřebitel těší na to, že s jarem přichází i sezona čerstvé zeleniny. A dobrá zpráva pro všechny milovníky jarních kulinářských požitků: v posledních letech se v sezonní nabídce stále více prosazuje i chřest.

Ilustrační foto.

Chřestfest: kuchaři servírují chřest na sto způsobů

Brno /SOUTĚŽ UVNITŘ/ – Chřest naslano, chřest nasladko, chřest v polévce. Jídla s touto sezónní zeleninou si od pondělí vychutnávají lidé v brněnských restaurací. Odstartoval totiž Chřestfest, který potrvá až do devatenáctého května.

Hospoda Pod Borovou v Malenovicích zahájí provoz 1. května 2013. Stavba trvala zhruba rok.

Hospoda Pod Borovou vyrostla za rok

Malenovice - Pod Borovou v Malenovicích vždy nějaká hospoda stála. A pokud jde o posledních zhruba sto čtyřicet let, kroniky už prozrazují i podrobnosti. 

Thajský kuchař Vong na Soukromé střední odborné škole v Hranicích

Thajský kuchař Vong vaří dobroty pro hranické studenty

Hranice – Na podzim indická kuchyně, nyní pro změnu jídlo thajské. Firma, která zabezpečuje stravu na Střední soukromé odborné škole v Hranicích, připravila i tento týden speciální obědové menu. Do města na Bečvě přijel thajský kuchař Vong, který společně s českými kuchařkami v úterý a ve středu přichystal typicky thajské pokrmy. V nabídce se objevily například hovězí Wok s thajskými bylinkami nebo takzvané vepřové maso pěti vůní.

Thajský kuchař Vong na Soukromé střední odborné škole v Hranicích

Thajský kuchař Vong vaří dobroty pro hranické studenty. Podívejte se

Hranice – Na podzim indická kuchyně, nyní pro změnu jídlo thajské. Firma, která zabezpečuje stravu na Střední soukromé odborné škole v Hranicích, připravila i tento týden speciální obědové menu. Do města na Bečvě přijel thajský kuchař Vong, který společně s českými kuchařkami v úterý a ve středu přichystal typicky thajské pokrmy. V nabídce se objevily například hovězí Wok s thajskými bylinkami nebo takzvané vepřové maso pěti vůní.