Kreativ

ŠTÍTEK: Česká kuchyně

Dr. Leoš Středa odpovídá: I ve fast foodech se dá jíst dietně

Četla jsem článek o krabičkové dietě, kterou jsem sama držela. Byl to sice drahý špás, ale zhubla jsem. Připadá mi však hodně troufalé, když dr. Středa tvrdí, že úplně stejně se dá zhubnout i v Mekdonaldovi. Vždyť všude píší o tom, jak jsou hamburgery nezdravé a hlavně, že se po nich tloustne. Já sama dávám přednost normálnímu vaření a když potřebuju shodit, tak zkusím třeba ty krabičky…  Čtenářka

Ondřej Smitek

Lidé se rádi vracejí k pivům i k jídlům z dřívějších dob

Rakovník – Jen pro ten dnešní den… Vzpomínáte na píseň v podání Oldřicha Nového? Vybavujete si  atmosféru prvorepublikového stolování? Můžete sami vyzkoušet. Z překotného životního tempa do poklidné doby první republiky se dostanete opravdu snadno. Stačí jen otevřít dveře krušovické restaurace Šalandy na Husově náměstí v Rakovníku a atmosféra doby minulé na vás doslova dýchne. Dnešní uspěchaný svět necháte venku na chodníku, posadíte se k malému stolku, dáte si něco poctivého z české kuchyně a k tomu pořádné krušovické pivo.Vše ještě podtrhuje  výhled na krásné náměstí až ke kostelu. Pokud chcete trochu více soukromí, je pro vás v zadní části restaurace připraven útulný salonek. Nově otevřená Šalanda v Rakovníku je třetí v republice. Zatím ji bylo možné navštívit jen v Praze a v Hradci Králové. Tu naši vede zkušený  restauratér Ondřej Smitek. A věřte, určitě vaše návštěva nebude jen pro ten dnešní den.

Ilustrační foto

Za vejce nikdy nezaplatil ani korunu

Rychnovsko – Že by museli sáhnout nyní hlouběji do kapsy, když cena vajec vzrostla, Miroslav Svoboda ze Solnice řešit nemusí. Už léta doma chovají slepice a ty je každý den „obdarují“.

Momentky z nové irské restaurace Black Horse - Černý kůň na Nerudově náměstí.

Legendární hospoda opět ožila

Liberec - Zavřeno. To hlásil několik posledních měsíců nápis na dveřích do jedné z nejstarších hospod v Liberci, Černém koni na Nerudově náměstí. Vše se před pár dny změnilo. Nový provozovatel podnik začátkem března otevřel ve zkušebním provozu a tuto sobotu 17. března tam oficiálně odstartuje provoz irské restaurace Black horse. A jak jinak než slavností svatého Patrika.

Po více než dvou měsících obnovil provoz pod novým jménem Barceló Brno Palace bývalý hotel Comsa. Hotel na Šilingrově náměstí v centru Brna nabízí 119 pokojů ve čtyřhvězdičkovém standardu.

OBRAZEM: Luxusní hotel Barceló v Brně obnovil provoz

Brno – Po více než dvou měsících v pondělí obnovil provoz pod novým jménem Barceló Brno Palace bývalý hotel Comsa. Hotel na Šilingrově náměstí v centru Brna nabízí 119 pokojů ve čtyřhvězdičkovém standardu.

Po více než dvou měsících obnovil provoz pod novým jménem Barceló Brno Palace bývalý hotel Comsa. Hotel na Šilingrově náměstí v centru Brna nabízí 119 pokojů ve čtyřhvězdičkovém standardu.

OBRAZEM: Luxusní hotel Barceló obnovil provoz

Brno – Po více než dvou měsících v pondělí obnovil provoz pod novým jménem Barceló Brno Palace bývalý hotel Comsa. Hotel na Šilingrově náměstí v centru Brna nabízí 119 pokojů ve čtyřhvězdičkovém standardu.

,,Děkuji  kuchařskému kolektivu v Dětské odborné léčebně v Bukovanech za kuchařský azyl,“ řekl Václav Plecitý celému kolektivu léčebny poté, co se vrátil k běžné práci.

Václav Plecitý: Můj favorit bude vždy smažák

Region /ROZHOVOR/– Vzít do ruky kytaru nebo mandolínu a zazpívat publiku nějakou pěknou písničku, nedělá Václavu Plecitému z příbramské kapely Ginevra naprosto žádné potíže.Zajímavější je, když má hudební nástroje vyměnit za nástroje kuchyňské a připravit nějaký pokrm, který by pohladil chuťové pohárky gurmánů.

Jiří Pejchal našel v lesích u Pohledských Dvořáků a Radňova celou řadu zimních, ale i podzimních druhů hub. Na snímkuvidíte penízovku.

Letošní zima přeje houbařům

Havlíčkobrodsko – Nezvykle mírný průběh letošní zimy, vlhko a teploty nad nulou. I díky tomu v současné době na Havlíčkobrodsku rostou nejenom zimní, ale i podzimní druhy hub.

Restaurace Na Prachandě získal titul Hospůdka roku

Hospůdkou roku je restaurace Na Prachandě

Dobříš - Restaurace Na Prachandě v Dobříši se stala potřetí vítězem soutěže o nejoblíbenější hospůdku roku čtenářů Příbramského deníku. Ve čtvrtekpřebrali její zástupci od redakce certifikát.

Svatomartinskou husu plněnou jablky a švestkami připravují v těchto dnech kuchaři v přerovské restauraci U Labutě, která nedávno získala ocenění za nejlepší moravskou svíčkovou.

FOTO: Svatý Martin láká na pečenou husičku a víno

Přerov – Přerované stále dodržují tradice, které se vážou ke Svatému Martinovi. Restaurace, v nichž se nyní připravuje tradiční pochoutka – Svatomartinská husa, mají totiž už dlouho dopředu zamluvené rezervace. Pečínku ve čtvrtek připravovali i v přerovské restauraci U Labutě, která se může pochlubit nedávným prvenstvím v soutěži o nejlepší moravskou svíčkovou.

Ocenění svíčkové z restaurace U Labutě

Nejlepší moravská svíčková je z Přerova

Přerov – Šest měst, šest kuchařských elit. Takové heslo provázelo gastronomický festival, který se v září uskutečnil v Kroměříži. Nejlepší moravští šéfkuchaři dostali jasné zadání – uvařit tu nejlahodnější svíčkovou.

Ilustrační foto.

Rakušanům česká kuchyně chutnala

Pelhřimov – Nebudou Rakušané nad českými jídly ohrnovat nos? S touto obavou jeli k našim jižním sousedům minulý víkend kuchaři tří pelhřimovských restauračních zařízení. Obava byla zbytečná.

Restaurace Na Švábce v Brně.

Na Švábce: dobrý dojem zničila zkažená ryba

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Ryba má být chlazená, ne zkažená. Pokud ji kuchař nedovede udržet čerstvou, ať ji raději zmrazí. To vzkazuje šéfkuchař restaurace Noem Arch Jan Rimpler kuchyni podniku Na Švábce v brněnské Údolní ulici.

Pavel Maurer.

Pavel Maurer: Koupit surovinu a prodat ji dvakrát dráž, to umí každý trouba

Praha – Začínal jak redaktor v České televizi, pak se živil reklamou a nakonec zakotvil u toho, bez čeho nemůže být nikdo z nás – u jídla. Pavel Maurer má rád českou kuchyni, ale dokáže ocenit každou, která nešidí zákazníka, používá čerstvé suroviny a nebojí se v rozumné míře experimentovat.

Mladým cizincům se na hájence líbilo a příští rok si chtějí pobyt zopakovat.

Domeček hostil cizince ze všech světadílů

Ždánice – Na Haluzickou hájenku spravovanou DDM Ždánice se sjeli mladí cizinci z jedenácti zemí nacházejících se na všech pěti světadílech. Šlo o ty, kteří budou navštěvovat české střední školy a seznamovali se s prostředím.

Marie Cincibusová, rozená Koudelková, si spolu se svou dcerou Libuší prohlíží album fotografií pořízených v letech 1942 a 1943 v Norimberku.

Žena hledá kamarádky, s nimiž byla totálně nasazena

Kladno – „Kladno, ty černé Kladno…“ Slova známé písničky poslouchala dnes osmaosmdesátiletá Libuše Cincibusová, za svobodna Koudelková, často. Psaly se roky 1942 a 1943. Bylo ji tehdy dvacet a byla totálně nasazena v továrně na výrobu kuličkových ložisek Kugelbgerfabrik v Norimberku. Spolu s ní tam pracovalo i několik děvčat z Kladna.

Den mouky v Chanovicích

Skanzen bude patřit ovoci a zelenině

Chanovice - Vlastivědné muzeum Dr. Hostaše v Klatovech a obec Chanovice pořádají 1. října od 10 do 18 hodin v chanovickém skanzenu tradiční podzimní potravinový den.

Cizrnová polévka

Římská královna cizrna - chutná a zpomaluje stárnutí

Římský hrách neboli cizrna je luštěnina příbuzná hrachu, kterou pěstovaly starověké civilizace již před sedmi tisíci lety. Do severní Evropy se dostala ve středověku. Od 15. století se cizrna stala běžnou venkovskou potravinou a následně se probojovala i do měšťanské gastronomie, do té doby vyhrazené masitým pokrmům. Koncem 19. století upadla nadlouho do zapomnění a nyní se do české kuchyně vrací.

Šéfkuchař Tomáš Avrat

Hokejisté Petrohradu si pošmákli, říká šéfkuchař

Přerov /ROZHOVOR/ – Hokejisté Petrohradu už jsou sice tři týdny pryč, ale Hotel FIT, kde byli hokejisté ubytovaní, v Přerově stále stojí. A zůstal i šéfkuchař Tomáš Avrat, který hokejistům nejbohatšího evropského klubu společně se svým pětičlenným týmem kuchařů vařil.

Křest pivní kuchařky

FOTO: Holba vydala Pivní kuchařku

Hanušovice /FOTOGALERIE/ - Křest pivní kuchařky, kterou vydal Pivovar Holba, se odehrál v úterý 23. srpna v Hanušovicích. Kuchařka obsahuje více než padesát receptů, přičemž každý jako jednu z ingrediencí obsahuje pivo Holba.

Soutěž školních jídelen v Brně - porotce zaujal mimo jiné i ovocný dort..

OBRAZEM: V soutěži jídelen oslnil králík

Brno - Česká kuchyně v moderním podání. Takové bylo zadání čtvrtého ročníku soutěže o nejlepší školní jídelnu na Moravě, který letos hostila brněnská jídelna v Novolíšeňské ulici. Kuchařky a kuchaři měli za úkol připravit tříchodové polední menu, které je však součástí jejich běžného jídelníčku.

Tým českých kuchařů startuje do Afriky. Bojovat proti charitě i propagovat českou kuchyni.

Tým českých kuchařů startuje do Afriky

Praha – Jsou čtyři. Jako mušketýři. I když… vlastně jich je celkem osm. Ale zase čtyři jsou kuchaři. Jenže jedna je žena. To by mušketýrům křížilo plány. Tady je žena třešničkou na dortu. I když o ten dortík a třešně ani tolik nepůjde.

Penzion Na Krétě

Penzion Na Krétě

Pardubice - V rámci soutěže Hospůdka roku 2011, kterou pro čtenáře připravil Pardubický deník, představujeme hospůdku s pořadovým číslem 34 - Penzion Na Krétě

Česká hospoda

Česká hospoda

Pardubice - V rámci soutěže Hospůdka roku 2011, kterou pro čtenáře připravil Pardubický deník, představujeme hospůdku s pořadovým číslem 32 - Česká hospoda

Restaurace Pod Montací.

Restaurace Pod Montací

Náchod- V rámci soutěže Hospůdka roku 2011, kterou pro čtenáře připravil Náchodský deník, představujeme hospůdku s pořadovým číslem 33 - Restaurace Pod Montací.

Staropadolská hospůdka.

Staropadolská hospůdka

Hronov - V rámci soutěže Hospůdka roku 2011, kterou pro čtenáře připravil Náchodský deník, představujeme hospůdku s pořadovým číslem 32 - Staropadolská hospůdka.

V červenokosteleckých „hadařských“ krojích zabodovali v Číně s tradičním českým jídlem – gulášem a koláči.

V krojích zabodovali v Číně s tradiční českou kuchyní

Náchodsko/Suzhou – Šestnáctiletá Kristýna Franková z Náchodska žije se svými rodiči přechodně v čínském městě Suzhou. Navštěvuje tam mezinárodní anglickou školu (SSIS). Tato škola organizuje čas od času velmi zajímavé akce.

Restaurace Na Hřišti

Restaurace Na Hřišti

Trutnov - V rámci soutěže Hospůdka roku 2011, kterou pro čtenáře připravil Krkonošský deník, představujeme hospůdku s pořadovým číslem 26 - Restaurace Na Hřišti.

Restaurace u Vatikána

Restaurace U Vatikána

Pardubice - V rámci soutěže Hospůdka roku 2011, kterou pro čtenáře připravil Pardubický deník, představujeme hospůdku s pořadovým číslem 29 - Restaurace U Vatikána

Restaurace a penzión Šenk

Restaurace a penzion Šenk

Pardubice - V rámci soutěže Hospůdka roku 2011, kterou pro čtenáře připravil Pardubický deník, představujeme hospůdku s pořadovým číslem 27 - Restaurace a penzion Šenk