Zlínský kraj – Kdo vaří na Moravě nejlepší koprovku a které jídlo je nejtypičtější pro zdejší regiony? Tak o tom se bude už za necelé dva měsíce rozhodovat ve Zlíně. 20. března se tam totiž bude konat jedno z předkol celonárodní gastronomické soutěže Czech Food Cup.
Rokycansko – Čočka, hrachová kaše, file, ale i ovoce žáky ve školních jídelnách příliš nelákají. Dávají přednost klasické stravě, vítězí omáčky s knedlíky.
Jihlava – Názor Zdeňka Pohlreicha na českou kuchyni je všelijaký. Lidem, kterým záleží více na množství jídla než na kvalitě, se podivuje. Pro mnohé kuchaře je vzor, pro jiné postrach. Teď zavítal i do Jihlavy.
Brno /FOTOGALERIE, INFOGRAFIKA/ - V podzemí kláštera sv. Janů v centru Brna nabízejí skvělou českou i mezinárodní kuchyni. Obědová i speciální menu zvládají rychlostí blesku.
Rožnov pod radhoštěm /STORY/ – Není velkou zvláštností, že na Valašsku chovají někteří lidé králíky. V české kuchyni si tohle zvíře našlo už dávno své místo. Během let se však postoj k těmto zvířatům poněkud přehodnotil. Není totiž králík jako králík.
Turnov – Králíci, holubi, okrasné ptactvo, drůbež a další zvířata budou k vidění i ke koupi na okresní chovatelské výstavě, která začne zítra v 9 hodin v areálu Českého svazu chovatelů u vlakové zastávky Turnov – město.
Plzeň - Dvě legendární plzeňské restaurace zřejmě brzy spojí své osudy. Provozovateli Moravské vinárny, která byla dlouhá léta útočištěm plzeňských umělců, totiž majitel domu neprodloužil nájemní smlouvu.
Jeseník/Opole /VIDEO, FOTOGALERIE/ - Vůně žampionů u Poláků, kořenové zeleniny a česneku u Čechů a kukuřičného těsta u Mexičanů zaplnily ve čtvrtek při gastronomické exhibici prostor tří kuchyní v polské škole ZSZ v Opoli. Potravinářské učiliště Jeseník se s partnerskou školou v polské Opoli pustilo do unikátního projektu, který v Evropě nemá obdoby.
Třebíč /ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ - Známý český kuchař Zdeněk Pohlreich zavítal nedávno do Třebíče. K vidění byl při práci i oddychu v hostinci U Dubu na Žerotínově náměstí. V historických prostorách natáčel s televizním štábem další z dílů pořadu o úrovni současné české gastronomie, který nese název Ano, šéfe!
Jeseník /FOTOGALERIE/ - O kynutém těstě v Mexiku neslyšeli, hladkou pšeničnou mouku tam neznají, tlačenku nikdy neochutnali. Přesto jde výroba těchto ryze českých dobrot čtrnáctce studentů z mexického města Monterey ze státu Nuevo Leon na jedničku.
Rakovnicko - Oblíbená hra v hodinách školního tělocviku. Možná též dobrý trénink pro dorůstající politickou garnituru. To je tak… Mezi děti je vhozen míč, načež následuje lítý a nemilosrdný boj o tento kulatý nesmysl. S cílem vybít všechny ostatní a sám nevypadnout. Bije se hlava nehlava, hlavní je přežít. Žádná spolupráce jako v jiných míčových hrách. Jen a jen za sebe, pro sebe, na sebe.
Jeseník - Jak správně namíchat pravou moravskou tlačenku. Jaké přidat koření, aby jídlo mělo správný šmak. Připravit kvásek na voňavý chléb a další tajemství české kuchyně se bude od úterý učit čtrnáct studentů z mexické školy gastronomie ze státu Nuevo León, kteří přilétají na dvouměsíční výuku do Potravinářského učiliště v Jeseníku.
Jeseník - Jak správně namíchat pravou moravskou tlačenku. Jaké přidat koření, aby jídlo mělo správný šmak. Připravit kvásek na voňavý chléb a další tajemství české kuchyně se bude od úterý učit čtrnáct studentů z mexické školy gastronomie ze státu Nuevo León, kteří přilétají na dvouměsíční výuku do Potravinářského učiliště v Jeseníku.
Východní Čechy, Náchodsko - Dolnoslezská komora řemesel a Krajská hospodářská komora Královéhradeckého kraje připravily stáže pro polské studenty středních odborných učilišť. V rámci projektu Leonardo, ze kterého jsou stáže financovány, absolvovalo několik polských studentů své zahraniční stáže, především v Německu, Rakousku a Čechách.
Velký Borek /FOTO/ - Na hřiště ve Velkém Borku zavítala na sklonku minulého týdne nejvzdálenější návštěva. Přijela až z dalekého státu Mayette, který leží na souostroví mezi Madagaskarem a Afrikou.
Tachov - České vynálezy, Česká kuchyně, Česká přísloví, Čeští olympijští vítězové nebo České hrady a zámky. To jsou jen některá témata, která si připravili učitelé tachovského gymnázia se svými studenty, aby je prezentovali v rámci projektu Česko.
V moderním vojenském názvosloví je fregata malá, všestranná a spolehlivá loď. Měchenická Fregatta není loď, i když ji podle architekta trochu připomíná, ale restaurace. Její majitel lodě miluje. Tak proč se zrovna ta jeho potápí?
„Pí" Local Club, je příjemná a útulná restaurace v nádherném a inspirativním prostředí zrekonstruovaného historického areálu sladovny v těsném sousedství píseckého hradu. Zní to idylicky, tak proč musel přijet na pomoc Zdeněk Pohlreich?
Východní Čechy - /AKTUALIZOVÁNO/ -Zvolte si nejlepší hospůdku! Končí soutěž, v níž Deník odmění nejoblíbenější restauraci, hotel či kavárnu, ale i pětici čtenářů.
Přerov – Deník vyhlásil soutěž Hospůdka roku 2009. Po dobu tří měsíců můžete prostřednictvím kupónů v tištěném vydání Deníku hlasovat pro vaši nejoblíbenější hospůdku.
Mikulovice - Poláci s oblibou navštěvují restaurace na Jesenicku. Česká kuchyně jim chutná, ovšem připravit si ji neumějí. To se rozhodli změnit školáci z Mikulovic.
Jižní Čechy /AKTUALIZOVÁNO 24.4./- Deník vyhlásil soutěž Hospůdka roku 2009. Kupóny z tištěného vydání Deníku můžete hlasovat pro svoji nejoblíbenější hospůdku.
Chomutov - Vydavatelství VLTAVA-LABE-PRESS, a.s. připravilo pro své čtenáře zajímavou soutěž o nejoblíbenější "Hospůdku roku 2009". Soutěž bude probíhat do 25. dubna 2009, kdy budou vždy v sobotním vydání otištěny očíslované prezentace jednotlivých soutěžících "Hospůdek". Dnes představujeme dalšího soutěžího - Restauraci Áčko s číslem 41.