Jeseník - Ochutnat vůni dálek a přitom nemuset přemýšlet, kde vzít na drahou letenku. Tento luxus si lze užít díky kulinářskému umění. Kuchyně Potravinářského učiliště v Jeseníku se proto v úterý odpoledne rozdělila na dva tábory.
České Budějovice - Do reprezentativního sálu Mozart českobudějovického Grandhotelu Zvon se tento čtvrtek sjede celkem deset špičkových kuchařů a cukrářů z celé České republiky na akci s názvem Slavnostní večer kulinářského umění.
TACHOV, PLZEŇ - Několikaleté kuchařské zkušenosti získané v zahraničí se spolu se svým bratrem rozhodl v Čechách prodat devětadvacetiletý Jan Hvizdoš z Tachova
Ostrava - Seznámení se s českou kuchyní, ale také představení francouzského kulinářského umění studentům ostravské Střední školy společného stravování (SŠSS). To čeká na jedenáct mladých Bretaňců, kteří přiletěli do krajského města na začátku tohoto týdne.
Litomyšl - Hosté z Japonska bydlí v Litomyšli ve dvou hotelech, Daliboru a Zlaté Hvězdě. Nejsou v podstatě vůbec nároční. Mají ovšem dva základní požadavky.
Jablonec nad Nisou - Velikonoce následují šest týdnů po Masopustu. Masopust provázejí neodmyslitelně zabíjačky. Je zajímavé, že doba pro naložení masa na uzení je stejná, a proto se udívalo právě o Velikonocích, nebo těsně před nimi.
Ostrava - Daly by se pomalu spočítat na prstech jedné ruky. Řeč je o dětských koutcích. V restauracích nebo cukrárnách v Ostravě na ně ale téměř nenarazíte. A rodičům chybějí.
Nošovice/Frýdek - Místek -Zaměstnanecké benefity jsou další formou, kterými firmy odměňují své pracovníky. Vnově vznikající automobilce Hyundai Motor Manufacturing Czech vNošovicích se mohou zaměstnanci například těšit na korejské speciality, firemní oděv a školení vzahraničí.
Liberec - Využít rozšířené nabídky rychlých občerstvení rozmístěných u sjezdovek a nové samoobslužné restaurace mohou od uplynulého víkendu návštěvníci lyžařského areálu na Ještědu. Provozovatel areálu, společnost Snowhill, tu spustil zcela nový stravovací systém, který má zajistit vyšší stravovací komfort všem návštěvníkům.
JESENÍK - S Jeseníkem a novými kamarády se po měsíční stáži ve zdejší hotelové škole Vincenze Priessnitze rozloučilo čtrnáct studentů hotelové školy v Mexiku. Někteří se na odjezd těšili, jiní méně.
VELKÁ JESENICE - Pohostinství u Valešůve Velké Jesenicina Náchodsku se stalokolbištěmmilovníků švestkových knedlíků. Konalo se zde čtvrtéšvestkožraní -soutěž v pojídání této klasiky české kuchyně. A letos padnul i rekord klání: vítěz spořádal 67 knedlíků.
TEPLICE - Kuchařský virtuos Ladislav Nodl předváděl své umění tento týden na teplické hotelové škole. Vedl zde dvoudenní seminář, kde předával své zkušenosti budoucím kuchařům.
HAVÍŘOV - V pobočce havířovské Městské knihovny v ulici Generála Svobody proběhla beseda mladých čtenářů o starých kuchařských knihách, lidových zvyklostech při vaření a přípravě jídel. Uskutečnila se v rámci Týdne knihoven - knihovnické bašty.
JESENÍK - Poznat chutě české kuchyně ale také proniknout do tajů její přípravy se snaží čtrnáct studentů z mexické hotelové školy, kteří jsou na měsíční stáži v Hotelové škole Vincenze Priessnitze v Jeseníku. Vedení školy pro své hosty připravilo týden české kuchyně, kdy je učí vařit typická česká jídla.
PLZEŇ - Křest nového CD skupiny Olympic, vystoupení skupin Monkey Business nebo Blue Effect, to by měla být hlavní lákadla letošního Pilsner festu, který začíná už zítra.
HLUK - Starodávným receptům znamenité chuti patřila sobota 22. září v památkových domcích v Hluku. Konala se tam totiž již tradiční akce zvaná Vaření postaru.
NÁCHOD - Už tři týdny se hotelem U Beránka míhá šest nových pracovníků. Studenti z Magdeburgu sem přijeli na měsíční výměnný pobyt. Během něho nasbírají nové zkušenosti ve svých oborech, které studují v Německu.
PETŘVALD, KATEŘINICE - První oficiální prezentace výrobků řady Moravské biohovězí včetně ochutnávky se uskuteční v sobotu 8.září na ekologické farmě Josefa Folty v Kateřinicích.
OSTRAVA - Školní jídelnu s novým, v Moravskoslezském kraji zcela ojedinělým systémem poskytování stravovacích služeb, mají od včerejška žáci a učitelé Základní školy generála Píky v Ostravě-Fifejdách.
NYMBURK - Dvoutýdenní anketa, která v Nymburce mapovala představy rodičů o stravování dětí ve školkách, je u konce. Spokojeno je více než 50 procent rodičů, prohrály knedlíky a smažená jídla.
NYMBURK - Dvoutýdenní anketa, která v Nymburce mapovala představy rodičů o stravování dětí ve školkách, je u konce. Spokojeno je více než 50 procent rodičů, prohrály knedlíky a smažená jídla.
TEPLICKO - Turistická sezona je v plném proudu, hotely v atraktivních lokalitách jakými například Teplice zajisté jsou, se těší zájmu návštěvníků. Lákají nejen svým lázeňstvím, ale také krásným prostředím, okolím a velkými možnostmi výletů.
DĚČÍNSKO - Zahraniční návštěvníci míří na Děčínsko nejen za přírodními a dalšími krásami. Při svých toulkách regionem hojně využívají i pohostinských služeb místních hotelů, restaurací a penzionů. V jejich nabídce jídel přitom dávají stále přednost tradiční české kuchyni.
LIBEREC - Východní kuchyně skýtá množství překvapení, i když k pravověrným ingrediencím přeci jen asijští kuchaři přesi jen raději nepřistupují. Ttradiční sladkokyselá pálivá omáčka doprovází skoro každou specialitu, kterou v Čechách nazývýme jako Čínu. Další zvyk, který se v české kuchyni nenosí je polévat průzračnou omáčkou již smažené kousky masa obalované v těstíčku. Na to a tomu podobné jsme pak vyrazili do restaurace známé pod názvem Zlatý džbán.
PELHŘIMOV/ŽIROVNICE - Večer bavičů, přesně to čeká dnes publikum na Pelhřimovsku. V žirovnické sokolovně vystoupí herec, bavič a moderátor Jan Kraus spolu s herečkou Evou Holubovou.
Ve dnech 19.–22. května se bude česká gastronomie prezentovat na světové soutěži v Chicagu. Vybraný kuchařsko-cukrářský tým má 11 členů, kteří musí připravit 86 porcí tříchodového soutěžního menu. Každý tým může používat výhradně suroviny dostupné v regionu, který reprezentuje.