Kreativ

ŠTÍTEK: Česká kuchyně

Batáty neboli sladké brambory jsou prospěšné pro naše zdraví.

Hranolky i placky: Hlíza, která snižuje riziko rakoviny a reguluje cholesterol

I když se batátům říká sladké brambory, s bramborami nemají nic společného. Batáty pocházejí z Jižní Ameriky a mohou být až 5 kg těžké. Povijnice batátová patří do čeledi svlačcovitých a její kořenové hlízy si získávají čím dál větší oblibu i v české kuchyni. Batáty jsou navíc prospěšné pro zdraví očí, regulují krevní cukr, cholesterol, podporují imunitu, trávení, snižují riziko rakoviny. A i když jsou batáty sladké, jsou vhodné pro redukční dietu. Jak se dají batáty využít a je možné pěstovat je i doma?

Tvaroh je neodmyslitelnou součástí české kuchyně, a to zejména pro ty, kteří mají rádi sladké.

Pečení s řídkým tvarohem je pěkná otrava. Zkuste pár tipů, jak náplň zahustit

Tvaroh je neodmyslitelnou součástí české kuchyně, a to zejména pro ty, kteří mají rádi sladké. Pochutnáváme si na něm v kynutých buchtách a koláčích, skvělý je v roládách, řezech i palačinkách. Milujeme jej v žemlovce, v tvarohových taštičkách i jako náplň do křehkých rohlíčků. Občas nás však tvaroh při pečení zaskočí tím, že je příliš řídký, špatně se s ním pracuje a tvarohová náplň vytéká. Jak zahustit tvaroh? A jaký je pro pečení nejlepší?

Oběd za 140 korun? V Ostravě i za míň a s rozvozem.

FOTO, VIDEO: Kam v Ostravě na oběd do 140 korun? Někde i za míň a s rozvozem

Ceny jídla stále šplhají nahoru a Ostravané tak hledají místa, kde se najíst kvalitně a levně. Deník vybral pět podniků, kde se dá naobědvat do 140 korun i s polévkou. Pro ty, kteří neholdují klasické české kuchyni, jsou k dispozici různé variace ryb, salátů nebo veganská a vegetariánská strava. Některé restaurace nabízí i rozvoz.

Houby mohou zpříjemnit vánoční tabuli

Kuba, houbovec, kapustnica. Jídla z hub vánoční tabuli sluší

Houby jsou přesně ta komodita, na kterou se zima ptá tradiční otázkou: Copak jsi dělal v létě? (A na podzim?) Pokud v tomto každoročním pohovoru uspějeme a pochlubíme se pořádnou zásobou nasušených nebo zmražených lesních hub, může naše zimní menu - včetně toho vánočního - vystřelit do nebeských výšin.

Martin Jiskra, majitel a šéfkuchař Zájezdního hostince U Jiskrů v Kbelnici u Strakonic, se stal historicky prvním držitelem ocenění Nositel tradic české kuchyně.

Známe Nositele tradic české kuchyně. Je ze zájezdního hostince od Strakonic

Martin Jiskra, tedy majitel a šéfkuchař Zájezdního hostince U Jiskrů v Kbelnici u Strakonic, se stal historicky prvním držitelem ocenění Nositel tradic české kuchyně. Získal ho od České centrály cestovního ruchu – CzechTourism a Asociace kuchařů a cukrářů České republiky v rámci projektu Czech Specials. Vynikajícím způsobem totiž prezentuje a podporuje českou národní i regionální kuchyni.

Mistr kuchař Václav Šmerda ze Svitav vaří už přes 50 let  a učí budoucí kuchaře.

Kuchař v šortkách? Tak to odjíždím, říká Šmerda, který vařil prezidentům i králi

Odmalička se pohyboval v kuchyni, vyrostl v rodině cukrářů a kuchařů, vařil pro prezidenty i španělského krále. VÁCLAV ŠMERDA ze Svitav už od roku 1985 nosí titul Mistr kuchař. Ani v 70 letech nezahálí, učí budoucí kuchaře v odborné škole v Poličce a rád doma napeče i vánoční cukroví. Nestor české kuchyně je držitelem mnoha prestižních ocenění a má za sebou soutěže po celém světě.

Julie Caplinová ochutnala vánoční večeři – řízek s bramborovým salátem

Spisovatelka spojuje cestování a jídlo. Inspirací ke knize jí byla i svíčková

Britská bestsellerová spisovatelka Julie Caplinová miluje cestování a dobré jídlo a obě témata spojuje ve svých romantických knihách. Příběhy jejích hrdinek se odehrávají pokaždé v jiné zemi nebo konkrétním městě - svou knihu tak například mají Kodaň, Paříž, Brooklyn, Island, Chorvatsko nebo Irsko. O Praze jako místě pro další knihu Julie až do svého příjezdu k nám rozhodně neuvažovala. Ochutnávky typické české kuchyně a piva ale daly jejím autorským záměrům jasný směr.

Street Food Festival v Táboře

Světová a i česká kuchyně byla k ochutnání v Táboře

Poznávat světovou kuchyni mohli Táboráci v sobotu 2. dubna na Žižkově náměstí v Táboře. Na Jarním Street Food Festivalu v Táboře ochutnávali také českou kuchyni. Kromě dobrot bylo k dostání také víno nebo pivo z minipivovarů nebo lahodná káva. Děkujeme Adamu Novákovi za fotografie. 

Břeclavan Radim Stráník začal začátkem roku 2021 vyrábět vlastní zkvašenou rajčatovou omáčku pod názvem FerMato

Kdo nefermentuje, není Čech. Velký hit zvládne (skoro) každý

Fermentování nebo kvašení nejsou žádnou novinkou. Kysané zelí nebo kvašáky byly součástí tradiční české kuchyně už od pradávna. Tím skutečným gastrohitem se stalo až v posledních letech, kdy se do povědomí veřejnosti dostaly informace o tom, proč se o fermentovaných potravinách mluví jako o superpotravinách. Obsahují totiž velké množství mikroorganismů, probiotik a enzymů, takže umí posílit imunitní systém a zlepšit stav střev, pomáhají tělu bránit se proti alergiím a infekcím. 

Studenti Hotelové školy.

Sázka na třináctku nám vyšla. Týdny české kuchyně v Krušnohoří skončily úspěchem

Když naši žáci v roce 2008 poprvé vyrazili za hranice seznamovat hotelové hosty v okolí Altenbergu s českou kuchyní, nikdo z nás netušil, že vlastně zakládáme jednu úspěšnou tradici. Umění našich budoucích kuchařů i šikovná a milá obsluha přesvědčily i ty nejnáročnější hosty, že rozhodně stojí zato českou kuchyni ochutnat. Týdny české kuchyně v Krušnohoří se tak staly nedílnou součástí a zároveň každoročním vyvrcholením naší dlouholeté spolupráce se saskými hotely.

Autorka kuchařek besedovala v Polanově síni.

Autorka mnoha kuchařek Miroslava Kuntzmannová besedovala v Polanově síni

V Polanově síni Knihovny města Plzně proběhl 21. července příjemný večer s Miroslavou Kuntzmannovou. Jednalo se o 1. díl z cyklu Kuchařky, v rámci kterého se konala prezentace dosud vydaných kuchařských knih, doplněná poutavým vyprávěním spojeným s autogramiádou. Sympatická autorka tří desítek různých kuchařek je široké veřejnosti známá také z řady rozhlasových a televizních pořadů.

Kurýr rozvozové společnosti. Ilustrační foto

Lidé ve Zlínském kraji si na rozvoz jídla zvykli

„Lidé zpohodlněli, zvykli si na rozvoz jídel,“ komentovala současnou situaci s návštěvností restaurací Andrea Šupolová z Pizzerie Del Canto v Kroměříži. Podle ní, i když se po rozvolnění mohly restaurace a a další tato zařízení otevřít, tak lidé stále využívají služby rozvozu jídel domů nebo do zaměstnání. Například ve zmiňované restauraci tak prý denně rozvezou i šedesát pizz.

Šéfkuchař Jaroslav Sapík.

Král české kuchyně Jaroslav Sapík: Je zázrak, že jsem se nedostal do průseru

Jaroslav Sapík má v české gastronomii silné jméno. Přes pětadvacet let působil v pražském hotelu Ambassador, kde se vypracoval až na pozici šéfkuchaře. Se svou profesí také procestoval nespočet předních zahraničních hotelů a restaurací. Získal mnoho četných uznání a medailí, vařil pro prezidenty i krále, a nakonec si za Prahou v obci Klokočná otevřel restauraci, jež se nese v duchu jeho oblíbené české kuchyně.

Eva Filipová

Expertka na etiketu Eva Filipová: Ženy milují gentlemany, ale nevědí, co s tím

Životní peripetie přiměly Evu Filipovou po roce ‘89 opustit profesi rehabilitační sestry. Stala se expertkou na chování a stolování. Proti Ladislavu Špačkovi, který je v tomto oboru o chlup větší celebritou, má ale jednu dovednost navíc. Vaření! Sama roky rodině kuchtím podle jejích receptů, takže vím, jak dobře fungují! Pro časopis Vlasta jsme si ale povídaly nejen o receptech.

Ilustrační foto

Korejci ochutnají českou kuchyni

Destinační společnost ve čtvrtek zveřejnila informaci o návštěvě Korejců. O víkendu přijedou bloggeři a influenceři z Jižní Koreje.Ti se během dvoudenního presstripu kromě památek a muzeí seznámí také s českou kuchyní a poznají atmosféru litomyšlských gastroslavností.

Brokolicová polévka s ementálem

K české kuchyni neodmyslitelně patří sýr. Tyto čtyři recepty vás uchvátí

Sýr je krásná dekorace ve spíži a úžasná pochoutka na talíři. Je to ušlechtilý výrobek po všech stránkách a dává nám dostatek příležitostí, jak zpestřit jídelníček. Nejde sice objektivně spočítat, kolik druhů a značek sýra existuje, ale jedno je jisté: pokud byste chtěli okusit jeden nový druh týdně, lidský život by vám na to nestačil.

Restaurace Škochův dům v Táboře.

Restaurace Škochův dům modernizovala zázemí

Tábor – Škochův dům na táborském Žižkově náměstí je vyhlášený svou českou kuchyní. Loni jej hosté ocenili v soutěži Deníku, v anketě Tady je mi fajn získal první místo mezi restauracemi v celém Jihočeském kraji.

Ilustrační foto

Kuchaři chybí, hlásí ředitelé škol na jižní Moravě

Jižní Morava - Česká kuchyně není jen o knedlících a omáčkách. Dá se vařit zdravě a chutně. Přesvědčí se o tom jihomoravské kuchařky v krajském vzdělávacím centru pro školní jídelny. Organizátoři z Asociace školních jídelen tak chtějí do školních kuchyní nalákat zaměstnance, kteří chybí na celé jižní Moravě.

Pivovar Zubr. Ilustrační foto

Se začátkem adventu se vrací speciál Zubr Maxxim

Čtrnáctistupňové pivo Zubr Maxxim, které se těší velké oblibě díky své charakteristické hořkosti a vyšší plnosti, je zpět. Nejprodávanější speciál se zubří hlavou ve znaku zpestří i letos pivní nabídku a od prosince bude dostupný ve vybraných provozovnách. Přerovský pivovar zařazuje Zubr Maxxim do nabídky již devátým rokem.

Marcel Andrle není za pípou žádným nováčkem a dobře ví, co pivo potřebuje.

Škochův dům láká na ryby i českou kuchyni

Tábor - Škochův dům na táborském Žižkově náměstí je vyhlášený svou českou kuchyní. Na své si však přijdou i milovníci ryb a pěnivého moku. Letos jej hosté ocenili v soutěži Deníku, v anketě Tady je mi fajn získal první místo mezi restauracemi v celém Jihočeském kraji.

Začal tradiční  Pivní festival na pražské Letné a potrvá do 17 dní.

Na pivko a českou kuchyni. Pivní festival na Letné nabídne i pivo od domovařičů

Pivo a jídlo. To je základ. Letenská pláň bude na dva týdny hostit Český pivní festival. Ten představuje stovky piv, a to především českých. Výběr toho nejlepšího od českých mini, mikro a středně velkých pivovarů doplňují piva uvařená domovařiči. V nabídce nebudou chybět ani moravská vína, české likéry a pálenky, české limonády nebo kávové speciality.

thajská polévka z bistra Dave B. – Taste Five

Dave B. – Test Five: Světová kuchyně na jednom místě

Typických českých restaurací najdete po Praze mnoho. Pokud jste ale vegetariáni nebo máte prostě chuť na něco exotičtějšího, na výběr toho příliš nezbývá. Proto mě zpráva o nové mezinárodní restauraci na Andělu potěšila a později ještě víc, když jsem sama její menu ochutnala.  

Tatrhy kombinují tři části, a to desing market, food market a bleší trh.

Tatrhy lákaly na dobré jídlo, pití i akrobaty

Liberec – Nezvyklé davy lidí proudily v neděli dopoledne směrem k libereckému hlavnímu nádraží. Většina návštěvníků však nemířila tentokrát na vlak, ale na už v pořadí třetí liberecké Tatrhy.

Radek Skala se v sobotu v budějovickém obchodním centru IGY projedl k titulu Jihočeský jedlík. Za 30 minut snědl 6,5 hamburgru a kdyby bylo víc času, zvládl by prý ještě dva. Vyhrál zapůjčení jeepu s plnou nádrží na celý víkend.

Jihočeský jedlík dal šest a půl hamburgeru

České Budějovice – Za půl hodiny sníst co nejvíce hamburgerů, získat titul Jihočeský jedlík a k tomu jeep s plnou nádrží na víkendovou jízdu. To mělo v sobotu v obchodním centru IGY jako cílovku pět odvážných mužů v rámci valentýnské akce s pestrým programem.

interiér Kastrolu

Tip na restauraci: Připraveno v Kastrolu

Když vystoupíte na zastávce metra Lužiny a projdete mezi paneláky, narazíte na restauraci, která vypadá, jako by patřila spíš na venkovskou náves. A její kuchyně tomu také odpovídá. Je poctivá, převážně česká a vynikající.

Tým restaurace U Zavadilů

Je libo mlíko, hladinku nebo šnyt?

Znalci jistě vědí, že řeč je o pivu. Právě na tyto způsoby vám je načepují v Lokále. A dokonce na několika místech v Praze. Příjemnou vesnickou atmosférou vyniká ten v Kunraticích, který se jmenuje U Zavadilů.