Restaurace ve zrekonstruované Ville Fitz v Rokycanech je v provozu teprve dva měsíce a už se stala pojmem. Zájem zákazníků je nebývalý. Koncept moderně pojaté české kuchyni se osvědčil. Podle šéfkuchaře Lukáše Holého patří k největším lákadlům kančí líčka s omáčkou z vína a vermutu. Hosté přišli na chuť i jeseterovi na různé způsoby.
Kysané zelí coby poklad české kuchyně si zaslouží mnohem větší pozornost než jen jako příloha k tradičním pokrmům. Lze si ho navíc poměrně snadno vyrobit doma. Pojďme se podívat na 10 důvodů, proč byste si měli vyrobit vlastní kysané zelí a proč je to superpotravina.
Šunkofleky většinou nebývají považovány za jídlo, kterým by se uctili hosté. Někdo k nim má rezervovaný postoj kvůli dávným zážitkům ze školní kuchyně, jíný kvůli závodní kantýně. Tento pokrm, který se ve střední Evropě připravuje už pár stovek let, však ve skutečnosti disponuje velkým potenciálem. Své speciální recepty na šunkafleky už představila řada známých kuchařů. Jedním z nich je i Zdeněk Pohlreich, který jejich chuť obohatil dvěma ingrediencemi.
Čočka je odedávna důležitou součástí našeho jídelníčku. Je velmi zdravá, na přípravu jednoduchá a není drahá. Existuje však druh čočky, který si své místo v české kuchyni teprve hledá. A to je škoda, protože černá čočka, zvaná též beluga, obsahuje množství zdraví prospěšných látek, nezpůsobuje trávicí problémy, a navíc umí pomoci s hubnutím. V kuchyni je černá čočka poklad - dá se připravit na mnoho způsobů a na talíři vypadá hezky, protože se nerozvaří.
I když se batátům říká sladké brambory, s bramborami nemají nic společného. Batáty pocházejí z Jižní Ameriky a mohou být až 5 kg těžké. Povijnice batátová patří do čeledi svlačcovitých a její kořenové hlízy si získávají čím dál větší oblibu i v české kuchyni. Batáty jsou navíc prospěšné pro zdraví očí, regulují krevní cukr, cholesterol, podporují imunitu, trávení, snižují riziko rakoviny. A i když jsou batáty sladké, jsou vhodné pro redukční dietu. Jak se dají batáty využít a je možné pěstovat je i doma?
Tvaroh je neodmyslitelnou součástí české kuchyně, a to zejména pro ty, kteří mají rádi sladké. Pochutnáváme si na něm v kynutých buchtách a koláčích, skvělý je v roládách, řezech i palačinkách. Milujeme jej v žemlovce, v tvarohových taštičkách i jako náplň do křehkých rohlíčků. Občas nás však tvaroh při pečení zaskočí tím, že je příliš řídký, špatně se s ním pracuje a tvarohová náplň vytéká. Jak zahustit tvaroh? A jaký je pro pečení nejlepší?
Ceny jídla stále šplhají nahoru a Ostravané tak hledají místa, kde se najíst kvalitně a levně. Deník vybral pět podniků, kde se dá naobědvat do 140 korun i s polévkou. Pro ty, kteří neholdují klasické české kuchyni, jsou k dispozici různé variace ryb, salátů nebo veganská a vegetariánská strava. Některé restaurace nabízí i rozvoz.
Houby jsou přesně ta komodita, na kterou se zima ptá tradiční otázkou: Copak jsi dělal v létě? (A na podzim?) Pokud v tomto každoročním pohovoru uspějeme a pochlubíme se pořádnou zásobou nasušených nebo zmražených lesních hub, může naše zimní menu - včetně toho vánočního - vystřelit do nebeských výšin.
Czech Specials. Tak se jmenuje certifikát, který nejlepším tuzemským restauracím a cukrárnám uděluje Česká centrála cestovního ruchu – CzechTourism ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů České republiky.
Martin Jiskra, tedy majitel a šéfkuchař Zájezdního hostince U Jiskrů v Kbelnici u Strakonic, se stal historicky prvním držitelem ocenění Nositel tradic české kuchyně. Získal ho od České centrály cestovního ruchu – CzechTourism a Asociace kuchařů a cukrářů České republiky v rámci projektu Czech Specials. Vynikajícím způsobem totiž prezentuje a podporuje českou národní i regionální kuchyni.
Období švestek trvá od začátku července až do září a byl by hřích těchto sladkých a oblíbených plodů českých zahrad nevyužít. Nabízí se švestkový jahelník? Je to dezert, který lze mít na snídani i jako výborné pohoštění pro návštěvu.
Restaurace pod Borovou se zaměřuje především na tradiční českou kuchyni. Považuje si všech hostů. Místní tady začali chodit na plzeňské pivo. Podnik také poskytuje zázemí ochotnickým divadelníkům.
/FOTOGALERIE/ Restaurace pod Borovou se zaměřuje především na tradiční českou kuchyni. Považuje si všech hostů. Místní tady začali chodit na plzeňské pivo. Podnik také poskytuje zázemí ochotnickým divadelníkům.
Odmalička se pohyboval v kuchyni, vyrostl v rodině cukrářů a kuchařů, vařil pro prezidenty i španělského krále. VÁCLAV ŠMERDA ze Svitav už od roku 1985 nosí titul Mistr kuchař. Ani v 70 letech nezahálí, učí budoucí kuchaře v odborné škole v Poličce a rád doma napeče i vánoční cukroví. Nestor české kuchyně je držitelem mnoha prestižních ocenění a má za sebou soutěže po celém světě.
Britská bestsellerová spisovatelka Julie Caplinová miluje cestování a dobré jídlo a obě témata spojuje ve svých romantických knihách. Příběhy jejích hrdinek se odehrávají pokaždé v jiné zemi nebo konkrétním městě - svou knihu tak například mají Kodaň, Paříž, Brooklyn, Island, Chorvatsko nebo Irsko. O Praze jako místě pro další knihu Julie až do svého příjezdu k nám rozhodně neuvažovala. Ochutnávky typické české kuchyně a piva ale daly jejím autorským záměrům jasný směr.
Poznávat světovou kuchyni mohli Táboráci v sobotu 2. dubna na Žižkově náměstí v Táboře. Na Jarním Street Food Festivalu v Táboře ochutnávali také českou kuchyni. Kromě dobrot bylo k dostání také víno nebo pivo z minipivovarů nebo lahodná káva. Děkujeme Adamu Novákovi za fotografie.
Klasika, která nesmí chybět v žádné poctivé české kuchyni, to je holandský řízek. Umíte ho správně připravit? A víte, proč se mu vlastně říká holandský?
Fermentování nebo kvašení nejsou žádnou novinkou. Kysané zelí nebo kvašáky byly součástí tradiční české kuchyně už od pradávna. Tím skutečným gastrohitem se stalo až v posledních letech, kdy se do povědomí veřejnosti dostaly informace o tom, proč se o fermentovaných potravinách mluví jako o superpotravinách. Obsahují totiž velké množství mikroorganismů, probiotik a enzymů, takže umí posílit imunitní systém a zlepšit stav střev, pomáhají tělu bránit se proti alergiím a infekcím.
Když naši žáci v roce 2008 poprvé vyrazili za hranice seznamovat hotelové hosty v okolí Altenbergu s českou kuchyní, nikdo z nás netušil, že vlastně zakládáme jednu úspěšnou tradici. Umění našich budoucích kuchařů i šikovná a milá obsluha přesvědčily i ty nejnáročnější hosty, že rozhodně stojí zato českou kuchyni ochutnat. Týdny české kuchyně v Krušnohoří se tak staly nedílnou součástí a zároveň každoročním vyvrcholením naší dlouholeté spolupráce se saskými hotely.
V Polanově síni Knihovny města Plzně proběhl 21. července příjemný večer s Miroslavou Kuntzmannovou. Jednalo se o 1. díl z cyklu Kuchařky, v rámci kterého se konala prezentace dosud vydaných kuchařských knih, doplněná poutavým vyprávěním spojeným s autogramiádou. Sympatická autorka tří desítek různých kuchařek je široké veřejnosti známá také z řady rozhlasových a televizních pořadů.
„Lidé zpohodlněli, zvykli si na rozvoz jídel,“ komentovala současnou situaci s návštěvností restaurací Andrea Šupolová z Pizzerie Del Canto v Kroměříži. Podle ní, i když se po rozvolnění mohly restaurace a a další tato zařízení otevřít, tak lidé stále využívají služby rozvozu jídel domů nebo do zaměstnání. Například ve zmiňované restauraci tak prý denně rozvezou i šedesát pizz.
Vepřové je spolu s hovězím nejčastěji používané maso v české kuchyni. Pokrmů z něj existuje celá řada. Dnes vám nabízíme recepty na zapečené vepřové. Vyzkoušejte je, určitě si pochutnáte.
Jaroslav Sapík má v české gastronomii silné jméno. Přes pětadvacet let působil v pražském hotelu Ambassador, kde se vypracoval až na pozici šéfkuchaře. Se svou profesí také procestoval nespočet předních zahraničních hotelů a restaurací. Získal mnoho četných uznání a medailí, vařil pro prezidenty i krále, a nakonec si za Prahou v obci Klokočná otevřel restauraci, jež se nese v duchu jeho oblíbené české kuchyně.
Životní peripetie přiměly Evu Filipovou po roce ‘89 opustit profesi rehabilitační sestry. Stala se expertkou na chování a stolování. Proti Ladislavu Špačkovi, který je v tomto oboru o chlup větší celebritou, má ale jednu dovednost navíc. Vaření! Sama roky rodině kuchtím podle jejích receptů, takže vím, jak dobře fungují! Pro časopis Vlasta jsme si ale povídaly nejen o receptech.
Destinační společnost ve čtvrtek zveřejnila informaci o návštěvě Korejců. O víkendu přijedou bloggeři a influenceři z Jižní Koreje.Ti se během dvoudenního presstripu kromě památek a muzeí seznámí také s českou kuchyní a poznají atmosféru litomyšlských gastroslavností.
Sýr je krásná dekorace ve spíži a úžasná pochoutka na talíři. Je to ušlechtilý výrobek po všech stránkách a dává nám dostatek příležitostí, jak zpestřit jídelníček. Nejde sice objektivně spočítat, kolik druhů a značek sýra existuje, ale jedno je jisté: pokud byste chtěli okusit jeden nový druh týdně, lidský život by vám na to nestačil.
Než dáte vale masu, je nutné se pořádně najíst. K tomu sloužilo v minulosti období masopustu. Dnes sice půst už většinou nikdo nedrží, tradice masopustu ale trvá. Na vesnicích i ve městech chodí masopustní průvody a v mnoha restauracích můžete ochutnat typické masopustní dobroty.
Tábor – Škochův dům na táborském Žižkově náměstí je vyhlášený svou českou kuchyní. Loni jej hosté ocenili v soutěži Deníku, v anketě Tady je mi fajn získal první místo mezi restauracemi v celém Jihočeském kraji.
Jižní Morava - Česká kuchyně není jen o knedlících a omáčkách. Dá se vařit zdravě a chutně. Přesvědčí se o tom jihomoravské kuchařky v krajském vzdělávacím centru pro školní jídelny. Organizátoři z Asociace školních jídelen tak chtějí do školních kuchyní nalákat zaměstnance, kteří chybí na celé jižní Moravě.
Čtrnáctistupňové pivo Zubr Maxxim, které se těší velké oblibě díky své charakteristické hořkosti a vyšší plnosti, je zpět. Nejprodávanější speciál se zubří hlavou ve znaku zpestří i letos pivní nabídku a od prosince bude dostupný ve vybraných provozovnách. Přerovský pivovar zařazuje Zubr Maxxim do nabídky již devátým rokem.
Tábor - Škochův dům na táborském Žižkově náměstí je vyhlášený svou českou kuchyní. Na své si však přijdou i milovníci ryb a pěnivého moku. Letos jej hosté ocenili v soutěži Deníku, v anketě Tady je mi fajn získal první místo mezi restauracemi v celém Jihočeském kraji.
Pivo a jídlo. To je základ. Letenská pláň bude na dva týdny hostit Český pivní festival. Ten představuje stovky piv, a to především českých. Výběr toho nejlepšího od českých mini, mikro a středně velkých pivovarů doplňují piva uvařená domovařiči. V nabídce nebudou chybět ani moravská vína, české likéry a pálenky, české limonády nebo kávové speciality.
Pětapadesát mužů, žen i dětí si v nedělním podvečeru nenechalo ujít v Turistickém centru Velehrad netradiční a nezapomenutelné gurmánské zážitky. Stalo se tak při kulinářské show, která nesla název Hmyz na talíři.
Typických českých restaurací najdete po Praze mnoho. Pokud jste ale vegetariáni nebo máte prostě chuť na něco exotičtějšího, na výběr toho příliš nezbývá. Proto mě zpráva o nové mezinárodní restauraci na Andělu potěšila a později ještě víc, když jsem sama její menu ochutnala.
Liberec – Nezvyklé davy lidí proudily v neděli dopoledne směrem k libereckému hlavnímu nádraží. Většina návštěvníků však nemířila tentokrát na vlak, ale na už v pořadí třetí liberecké Tatrhy.
České Budějovice – Za půl hodiny sníst co nejvíce hamburgerů, získat titul Jihočeský jedlík a k tomu jeep s plnou nádrží na víkendovou jízdu. To mělo v sobotu v obchodním centru IGY jako cílovku pět odvážných mužů v rámci valentýnské akce s pestrým programem.
Když vystoupíte na zastávce metra Lužiny a projdete mezi paneláky, narazíte na restauraci, která vypadá, jako by patřila spíš na venkovskou náves. A její kuchyně tomu také odpovídá. Je poctivá, převážně česká a vynikající.
/INFOGRAFIKA/ Muzea a další instituce se všemožně snaží, aby se k nim návštěvníci vraceli. Zemědělské muzeum pořádá lekce vaření tradiční české kuchyně, v zoo nabízejí kurz, kde se můžete zbavit fobie například z pavouků nebo hadů