Kreativ

ŠTÍTEK: Česká kuchyně

Arnošt Herman.

KNIŽNÍ KUKÁTKO: Jídlo, Poseroutka a severská krimi

Tipnete si, kterých knih se loni prodalo nejvíc? Těch o jídle, absolutně vede titul „Zhubněte jednou provždy". Napadá mě, že ji lze považovat za jakýsi „odpustek" či pokání. Nebo snad alibi? Člověk se zkrátka pěkně dosyta nají, k tomu si koupí knihu o dietě. A je spokojen.

Je příjemné sousedit s budovou, do níž se po dlouhé době vrátili lidé. Kulturní dům Na Rybníčku, náš redakční soused, ožívá stále více.

Kulturní dům Na Rybníčku otevřel kavárnu a restauraci

Opava - Kulturní dům Na Rybníčku v posledních den ještě více ožil. Otevřena je kavárna a restaurace, kde si můžete dát polední menu. „Od našich nájemníků víme, že mají plno. Kladné ohlasy mám také od svých známých," uvedl náměstek primátora Dalibor Halátek (SOS pro Opavu).

Začíná festival Masopustní hody, potrvá tři týdny

Začíná festival Masopustní hody, potrvá tři týdny

Praha – Právě začíná gurmánský festival, který láká nejen na zabijačkové pochoutky. Jmenuje se Masopustní hody a potrvá do 10. února. V devíti restauracích, převážně pražských, budou šéfkuchaři nabízet speciální menu za jednotnou cenu 290 korun.

Ilustrační foto

Větší chlívky pro prasata mohou zdražit maso

Praha /INFOGRAFIKA/ – Je libo smažený řízeček? Nebo snad knedlo vepřo zelo? Dost možná si část lidí bude muset nechat zajít chuť.Tradiční pokrmy české kuchyně by letos mohly být pro mnohé lidi méně dostupné.

Ilustrační foto

Český fenomén: má se chlebíček bát o svůj život?

Když slavíme například konec roku, slaví s námi. Když přijde návštěva, mizí ze stolů rychlostí blesku. Když máme malý hlad a velkou chuť na něco dobrého a pikantního, je všude k mání. Český chlebíček stále chutná, ale má se bát o svou budoucnost?

Pedagog opavské Střední školy hotelnictví a služeb a VOŠ a Slezské univerzity Jiří Vizauer se v těchto dnech vrátil z Plovdivu. Na mezinárodním kulinářském a gastronomickém setkání učitelů vysokých škol a odborníků z praxe přednášel o české kuchyni.

Největší zájem vzbudil český knedlík

Opava – Pedagog opavské Střední školy hotelnictví a služeb a VOŠ a Slezské univerzity Jiří Vizauer se v těchto dnech vrátil z Plovdivu. Na mezinárodním kulinářském a gastronomickém setkání učitelů vysokých škol a odborníků z praxe přednášel o české kuchyni.

Ilustrační foto

Většina restaurací zůstane na Štědrý den zavřená

Praha - Restaurace a bary, které budou mít o Štědrém večeru otevřeno, jsou v Česku spíše výjimkou. Většina lidí totiž Vánoce tráví doma. Otevřít na Štědrý den pro několik málo příchozích, se tak restauratérům nevyplatí, řekl obchodní ředitel gastronomického serveru Lunchtime.cz Jakub Šafránek.

Ilustrační foto

Většina restaurací zůstane na štědrý den zavřená

Praha – Restaurace a bary, které budou mít o Štědrém večeru otevřeno, jsou v Česku spíše výjimkou. Většina lidí totiž Vánoce tráví doma. Otevřít na Štědrý den pro několik málo příchozích, se tak restauratérům nevyplatí, řekl obchodní ředitel gastronomického serveru Lunchtime.cz Jakub Šafránek. Podle něj zůstane zavřených 90 procent podniků. Výjimkou jsou například hotelové restaurace u kterých tvoří značnou část hostů ubytovaní cizinci, nebo ty restaurace, které pořádají vánoční večírky pro klientelu štamgastů.

Restaurace Kumburák v Kumburském Újezdu.

Přijďte si pochutnat na domácí kuchyni

Kumburský Újezd – Pokud jste příznivci poctivé domácí kuchyně, pak navštivte restauraci Kumburák. Je situována na hlavním tahu Praha – Krkonoše a najdete ji v obci Kumburský Újezd.

Vojtěch Petřík rozmazluje mlsné jazýčky lidem v Benešově.

Benešovský šéfkuchař ctí českou kuchyni

Benešov – „V Americe jsem nevařil, v rakouské reality show Masterchef jsem nesoutěžil," vyvrátil fámy o své minulosti Vojtěch Petřík, který už téměř dva měsíce rozmazluje mlsné jazýčky lidí z Benešova, nebo těch, kteří do tohoto města zavítají.

Z historie Čestické hospody.

Svíčková jak od maminky? Jedině v Česticích

Čestice – Minutky si můžete dát v každé restauraci, ale pořádnou omáčku, za kterou by se nemusela stydět ani prababička, ochutnáte v Čestické hospodě. Ta se už opakovaně stala tou nejoblíbenější hospůdkou čtenářů Deníku. Letos už potřetí za sebou.

Ilustrační foto.

Rakušané navaří své speciality

Pelhřimov – Oplátkou za představení české kuchyně v partnerském Sankt Valentinu přijíždí na víkend do Pelhřimova tři rakouští šéfkuchaři.

Ilustrační foto.

Den stromů připomene jejich plody

Vysoké Mýto – Po dvanácté se připojí město k oslavě „Dne stromů", jenž připomíná význam dřevin pro svět i člověka. Letos se bude připomínání stromů konat trochu jinak než v minulých letech.

Soutěž o nejlepší kotlíkový guláš v plumlovském kempu Žralok - Zvěřinový guláš na černém pivu ze srnčího a kančího masa

V Plumlově soutěžili o nejlepší kotlíkový gulášek. PODÍVEJTE SE

Plumlov – Guláš z osmi kotlů či kotlíků voněl v sobotu celý den kolem Podhradského rybníka v Plumlově. Týmy i jednotlivci zde soutěžili o nejlepší pokrm, který, ač původem z Uher, se stal jedním z typických jídel české kuchyně. Jednotlivé týmy se snažily zaujmout originílními či těžko dostupnými přísadami. V kotlích se tak vařilo nejen maso vepřové či hovězí, ale také králičí, srnčí, kančí či z jelení laně.

Ilustrační foto

Areál Trojského zámku se proměnil v piknikovou louku

Troja – Nejen krásné víkendové počasí přilákalo do parku Trojského zámku nezvyklé množství návštěvníků. Ti si sem našli cestu především proto, aby ochutnali delikatesy připraveny profesionálními kuchaři. Druhý ročník gastronomického festivalu Foodparade jich nabízel celou řadu, takže na své si přišli, jak milovníci české kuchyně nebo steaků, tak i příznivci asijských specialit.

Ilustrační foto

Areál Trojského zámku se proměnil v piknikovou louku

Troja – Nejen krásné víkendové počasí přilákalo do parku Trojského zámku nezvyklé množství návštěvníků. Ti si sem našli cestu především proto, aby ochutnali delikatesy připraveny profesionálními kuchaři. Druhý ročník gastronomického festivalu Foodparade jich nabízel celou řadu, takže na své si přišli, jak milovníci české kuchyně nebo steaků, tak i příznivci asijských specialit.

Ilustrační foto

Největší změna v české kuchyni? Vaří muži

Praha /INFOGRAFIKA/ - Nejlépe vařily vždycky babičky. Domácí buchty, králík na smetaně, zelňačka. Předávají se ověřené recepty stále z matky na dceru? A vyvařují dětem pořád babičky, nebo místo u sporáku převzali tátové a strejdové?

Ilustrační foto

Největší změna v české kuchyni? Vaří muži

Nejlépe vařily vždycky babičky. Domácí buchty, králík na smetaně, zelňačka. Předávají se ověřené recepty stále z matky na dceru? A vyvařují dětem pořád babičky, nebo místo u sporáku převzali tátové a strejdové?

Aleš Pelka při natáčení s redaktorkou a moderátorkou Michaelou Novou.

Aleš Pelka vaří pro štáb TV Nova

Opava – Do Prahy odešel před jedenácti lety. Původně vyrazil na pár týdnů za kamarády. Dneska je však všechno jinak. Z opavského rodáka Aleše Pelky se stal uznávaný šéfkuchař, který v současnosti vaří pro TV Nova.

Šéfkuchař Martin Šimera chce ze Středověkých pivních sklepů udělat nejvyhlášenější restauraci v Opavě.

Martin Šimera: V gastronomii se nesmí zaspat

Opava /ROZHOVOR/ - Tři čtvrtě roku fungoval jako zástupce šéfkuchaře v jedné restauraci u proslulého zámku Neuschwanstein v Německu. Sedmadvacetiletý šéfkuchař Martin Šimera je momentálně nedílnou součástí kuchyně opavských Středověkých pivních sklepů.

Restaurace Plzeňka

Restaurace Plzeňka

Pardubice - V rámci soutěže Hospůdka roku 2012, kterou pro čtenáře připravil Pardubický deník, představujeme hospůdku s pořadovým číslem 26 - Restaurace Plzeňka

Restaurace Rybárna

Restaurace Rybárna

Pardubice - V rámci soutěže Hospůdka roku 2012, kterou pro čtenáře připravil Pardubický deník, představujeme hospůdku s pořadovým číslem 27 - Restaurace Rybárna

Penzion FAJN

Penzion FAJN

Pardubice - V rámci soutěže Hospůdka roku 2012, kterou pro čtenáře připravil Pardubický deník, představujeme hospůdku s pořadovým číslem 25 - Penzion FAJN Pardubice

Restaurace u Zvonů.

Restaurace u Zvonů

Orlickoústecko /HOSPŮDKA ROKU/ - Představujeme hospůdky soutěžící o titul Hospůdka roku.

Restaurace Pod Montací.

Restaurace Pod Montací

Náchod - V rámci soutěže Hospůdka roku 2011, kterou pro čtenáře připravil Náchodský deník, představujeme hospůdku s pořadovým číslem 26 - Restaurace Pod Montací.

Ilustrační foto

Všestarská cibule. Značka, kterou chrání i Evropská unie

ČR - Cibule, královna české kuchyně. Tak zněl kdysi slogan na plakátu, který zval ke zvýšení spotřeby této mnohostranně využitelné plodiny. U českých konzumentů jde o mimořádně oblíbený druh zeleniny, mnohá jídla zdejší kuchyně si bez něho není možné představit.

Penzion Barunka

Penzion Barunka

Česká Skalice - V rámci soutěže Hospůdka roku 2012, kterou pro čtenáře připravil Náchodský deník, představujeme hospůdku s pořadovým číslem 21.

Na Křemežském veletrhu vařil Petr Stupka.

Petr Stupka má nejraději čerstvý chleba s medem

Křemže – Mnozí lidé přijeli na veletrh, který v Křemži skončil v neděli, jenom kvůli němu. „Tu rybu děláte úžasně. Onemocněl jsem a vaše recepty mi pomohly," říkal například starší muž Petru Stupkovi.

Hostinec u Škaldů.

Hostinec U Škaldů

Nové Město nad Metují - Hostinec s rodinnou pohodou je vzdálený dva kilometry od Nového Města nad Metují a čtyři kilometry od Provodova-Šonova, v jehož blízkosti se nachází vodní nádrž Rozkoš.

Restaurace Morava, Hradec Králové.

Hospůdka roku: Deník představuje Restauraci Morava

Hradec Králové - V rámci letošního ročníku již tradičního projektu Hospůdka roku 2012 Deník čtenářům postupně představí všechny podniky z Královéhradecka, které se naší soutěže účastní. Níže jsou bližší informace právě o jednom z těchto zařízení.

Hospoda Na Špici, Radim u Jičína.

Hospůdka roku 2012: Hospoda Na Špici, Radim u Jičína

Jičínsko - V rámci letošního ročníku již tradičního projektu Hospůdka roku 2012 Deník čtenářům postupně představí všechny podniky z Jičínska, které se naší soutěže účastní. Níže jsou bližší informace právě o jednom z těchto zařízení.

Hospůdka Na Jívě, Podůlší.

Hospůdka roku 2012: Hospůdka Na Jívě, Podůlší

Jičínsko - V rámci letošního ročníku již tradičního projektu Hospůdka roku 2012 Deník čtenářům postupně představí všechny podniky z Jičínska, které se naší soutěže účastní. Níže jsou bližší informace právě o jednom z těchto zařízení.