RECEPT DENÍKU: Po knedlících se jen zaprášilo
Ústí nad Labem - Posílejte nám na email: recepty.ustecky@denik.cz své kulinářské recepty.
Ústí nad Labem - Posílejte nám na email: recepty.ustecky@denik.cz své kulinářské recepty.
Hranice – Na podzim indická kuchyně, nyní pro změnu jídlo thajské. Firma, která zabezpečuje stravu na Střední soukromé odborné škole v Hranicích, připravila i tento týden speciální obědové menu. Do města na Bečvě přijel thajský kuchař Vong, který společně s českými kuchařkami v úterý a ve středu přichystal typicky thajské pokrmy. V nabídce se objevily například hovězí Wok s thajskými bylinkami nebo takzvané vepřové maso pěti vůní.
Hranice – Na podzim indická kuchyně, nyní pro změnu jídlo thajské. Firma, která zabezpečuje stravu na Střední soukromé odborné škole v Hranicích, připravila i tento týden speciální obědové menu. Do města na Bečvě přijel thajský kuchař Vong, který společně s českými kuchařkami v úterý a ve středu přichystal typicky thajské pokrmy. V nabídce se objevily například hovězí Wok s thajskými bylinkami nebo takzvané vepřové maso pěti vůní.
Olomouc – Jak řádně motivovat české fotbalové reprezentanty k vítězství nad Dánskem? Svíčkovou s knedlíkem a řízkem.
Olomouc – Jak řádně motivovat české fotbalové reprezentanty k vítězství nad Dánskem? Svíčkovou s knedlíkem a řízkem.
Planá – Žáci středních odborných učilišť se sjeli do Plané, aby soutěžili ve zdobení perníčků a prostírání velikonoční tabule.
Tipnete si, kterých knih se loni prodalo nejvíc? Těch o jídle, absolutně vede titul „Zhubněte jednou provždy". Napadá mě, že ji lze považovat za jakýsi „odpustek" či pokání. Nebo snad alibi? Člověk se zkrátka pěkně dosyta nají, k tomu si koupí knihu o dietě. A je spokojen.
Ústí n. O. – Na čtyřdenní stáž v Horském hotelu Hromovka ve Špindlerově Mlýně vyslal ústecký Domov důchodců svou kuchařku Renatu Kulichovou (na snímku vzadu).
Opava - Kulturní dům Na Rybníčku v posledních den ještě více ožil. Otevřena je kavárna a restaurace, kde si můžete dát polední menu. „Od našich nájemníků víme, že mají plno. Kladné ohlasy mám také od svých známých," uvedl náměstek primátora Dalibor Halátek (SOS pro Opavu).
Jablonec n. N. – Hotel Na Baště zve od úterý až do neděle 27. ledna na speciality SLOVENSKÉ KUCHYNĚ.
Praha – Právě začíná gurmánský festival, který láká nejen na zabijačkové pochoutky. Jmenuje se Masopustní hody a potrvá do 10. února. V devíti restauracích, převážně pražských, budou šéfkuchaři nabízet speciální menu za jednotnou cenu 290 korun.
Praha /INFOGRAFIKA/ – Je libo smažený řízeček? Nebo snad knedlo vepřo zelo? Dost možná si část lidí bude muset nechat zajít chuť.Tradiční pokrmy české kuchyně by letos mohly být pro mnohé lidi méně dostupné.
Když slavíme například konec roku, slaví s námi. Když přijde návštěva, mizí ze stolů rychlostí blesku. Když máme malý hlad a velkou chuť na něco dobrého a pikantního, je všude k mání. Český chlebíček stále chutná, ale má se bát o svou budoucnost?
Opava – Pedagog opavské Střední školy hotelnictví a služeb a VOŠ a Slezské univerzity Jiří Vizauer se v těchto dnech vrátil z Plovdivu. Na mezinárodním kulinářském a gastronomickém setkání učitelů vysokých škol a odborníků z praxe přednášel o české kuchyni.
Opava – Pedagog opavské Střední školy hotelnictví a služeb a VOŠ a Slezské univerzity Jiří Vizauer se v těchto dnech vrátil z Plovdivu. Na mezinárodním kulinářském a gastronomickém setkání učitelů vysokých škol a odborníků z praxe přednášel o české kuchyni.
Cheb, Charlotte /ROZHOVOR/ - „Na odlet domů se samozřejmě těším," neskrývá Chebanka Aneta Strýčková. „Ale zážitky v Americe mi nedovolí smutnit"
Cheb, Charlotte - „Na odlet domů se samozřejmě těším," neskrývá Chebanka Aneta Strýčková. „Ale zážitky v Americe mi nedovolí smutnit"
Praha - Restaurace a bary, které budou mít o Štědrém večeru otevřeno, jsou v Česku spíše výjimkou. Většina lidí totiž Vánoce tráví doma. Otevřít na Štědrý den pro několik málo příchozích, se tak restauratérům nevyplatí, řekl obchodní ředitel gastronomického serveru Lunchtime.cz Jakub Šafránek.
Praha – Restaurace a bary, které budou mít o Štědrém večeru otevřeno, jsou v Česku spíše výjimkou. Většina lidí totiž Vánoce tráví doma. Otevřít na Štědrý den pro několik málo příchozích, se tak restauratérům nevyplatí, řekl obchodní ředitel gastronomického serveru Lunchtime.cz Jakub Šafránek. Podle něj zůstane zavřených 90 procent podniků. Výjimkou jsou například hotelové restaurace u kterých tvoří značnou část hostů ubytovaní cizinci, nebo ty restaurace, které pořádají vánoční večírky pro klientelu štamgastů.
Kumburský Újezd – Pokud jste příznivci poctivé domácí kuchyně, pak navštivte restauraci Kumburák. Je situována na hlavním tahu Praha – Krkonoše a najdete ji v obci Kumburský Újezd.
Benešov – „V Americe jsem nevařil, v rakouské reality show Masterchef jsem nesoutěžil," vyvrátil fámy o své minulosti Vojtěch Petřík, který už téměř dva měsíce rozmazluje mlsné jazýčky lidí z Benešova, nebo těch, kteří do tohoto města zavítají.
Praha – Řada kuchařek s českými jídly se objevila na předvánočním trhu. To, že by česká kuchyně nebyla zdravá, vyvrací například Roman Vaněk z Pražského kulinářského institutu. Nezdravé je podle něj přejídat se.
Opava - V následujícím dotazu se čtenář Václav Kubišta zajímá, jak bude vypadat restaurační zařízení v Kulturním domě Na Rybníčku.
Čestice – Minutky si můžete dát v každé restauraci, ale pořádnou omáčku, za kterou by se nemusela stydět ani prababička, ochutnáte v Čestické hospodě. Ta se už opakovaně stala tou nejoblíbenější hospůdkou čtenářů Deníku. Letos už potřetí za sebou.
Pelhřimov – Oplátkou za představení české kuchyně v partnerském Sankt Valentinu přijíždí na víkend do Pelhřimova tři rakouští šéfkuchaři.
Ostrava - Zajíc na smetaně nebo na slanině, kančí smažený řízek, srnčí plněný hřbet. I tyto speciality ze zvěřiny od pondělka nabízejí v restauraci U Dvořáčků ve Slezské Ostravě.
Lázně Bělohrad – Helena Hronová je hostitelskou matkou. V rámci projektu AFS letos pečuje o studenta Angela z Itálie.
Vysoké Mýto – Po dvanácté se připojí město k oslavě „Dne stromů", jenž připomíná význam dřevin pro svět i člověka. Letos se bude připomínání stromů konat trochu jinak než v minulých letech.
Vlašim – Ani supervolební rok nepřerušil tradici soutěže O pohár blanických rytířů. Ta je určena pro studenty ze středních odborných škol a učilišť oboru kuchař, číšník a cukrář. Z celé České republiky se jich ve čtvrtek 11. října do Vlašimi sjelo deset.
Plumlov – Guláš z osmi kotlů či kotlíků voněl v sobotu celý den kolem Podhradského rybníka v Plumlově. Týmy i jednotlivci zde soutěžili o nejlepší pokrm, který, ač původem z Uher, se stal jedním z typických jídel české kuchyně. Jednotlivé týmy se snažily zaujmout originílními či těžko dostupnými přísadami. V kotlích se tak vařilo nejen maso vepřové či hovězí, ale také králičí, srnčí, kančí či z jelení laně.
Plzeň – Louky u kostela svatého Jiří na Doubravce budou v sobotu patřit milovníkům jídla.
Troja – Nejen krásné víkendové počasí přilákalo do parku Trojského zámku nezvyklé množství návštěvníků. Ti si sem našli cestu především proto, aby ochutnali delikatesy připraveny profesionálními kuchaři. Druhý ročník gastronomického festivalu Foodparade jich nabízel celou řadu, takže na své si přišli, jak milovníci české kuchyně nebo steaků, tak i příznivci asijských specialit.
Troja – Nejen krásné víkendové počasí přilákalo do parku Trojského zámku nezvyklé množství návštěvníků. Ti si sem našli cestu především proto, aby ochutnali delikatesy připraveny profesionálními kuchaři. Druhý ročník gastronomického festivalu Foodparade jich nabízel celou řadu, takže na své si přišli, jak milovníci české kuchyně nebo steaků, tak i příznivci asijských specialit.
Praha /INFOGRAFIKA/ - Nejlépe vařily vždycky babičky. Domácí buchty, králík na smetaně, zelňačka. Předávají se ověřené recepty stále z matky na dceru? A vyvařují dětem pořád babičky, nebo místo u sporáku převzali tátové a strejdové?
Nejlépe vařily vždycky babičky. Domácí buchty, králík na smetaně, zelňačka. Předávají se ověřené recepty stále z matky na dceru? A vyvařují dětem pořád babičky, nebo místo u sporáku převzali tátové a strejdové?
Opava – Do Prahy odešel před jedenácti lety. Původně vyrazil na pár týdnů za kamarády. Dneska je však všechno jinak. Z opavského rodáka Aleše Pelky se stal uznávaný šéfkuchař, který v současnosti vaří pro TV Nova.
Ostrava - Centrum Ostravy skýtá mnoho možností cenově dostupného a zároveň slušného stravování. Na jídelních lístcích můžeme najít především tradiční českou klasiku.
Opava /ROZHOVOR/ - Tři čtvrtě roku fungoval jako zástupce šéfkuchaře v jedné restauraci u proslulého zámku Neuschwanstein v Německu. Sedmadvacetiletý šéfkuchař Martin Šimera je momentálně nedílnou součástí kuchyně opavských Středověkých pivních sklepů.
Ostrava - Centrum Ostravy skýtá mnoho možností cenově dostupného a zároveň slušného stravování. Na jídelních lístcích můžeme najít především tradiční českou klasiku.
Pardubice - V rámci soutěže Hospůdka roku 2012, kterou pro čtenáře připravil Pardubický deník, představujeme hospůdku s pořadovým číslem 26 - Restaurace Plzeňka
Pardubice - V rámci soutěže Hospůdka roku 2012, kterou pro čtenáře připravil Pardubický deník, představujeme hospůdku s pořadovým číslem 27 - Restaurace Rybárna
Pardubice - V rámci soutěže Hospůdka roku 2012, kterou pro čtenáře připravil Pardubický deník, představujeme hospůdku s pořadovým číslem 25 - Penzion FAJN Pardubice
Orlickoústecko /HOSPŮDKA ROKU/ - Představujeme hospůdky soutěžící o titul Hospůdka roku.
Náchod - V rámci soutěže Hospůdka roku 2011, kterou pro čtenáře připravil Náchodský deník, představujeme hospůdku s pořadovým číslem 26 - Restaurace Pod Montací.
Jičínsko - Opět přinášíme oblíbenou soutěž Hospůdka roku. Postupně představíme soutěžící hospůdky.
Jičínsko - Opět přinášíme oblíbenou soutěž Hospůdka roku. Postupně představíme soutěžící hospůdky.
ČR - Cibule, královna české kuchyně. Tak zněl kdysi slogan na plakátu, který zval ke zvýšení spotřeby této mnohostranně využitelné plodiny. U českých konzumentů jde o mimořádně oblíbený druh zeleniny, mnohá jídla zdejší kuchyně si bez něho není možné představit.
Česká Skalice - V rámci soutěže Hospůdka roku 2012, kterou pro čtenáře připravil Náchodský deník, představujeme hospůdku s pořadovým číslem 21.
Křemže – Mnozí lidé přijeli na veletrh, který v Křemži skončil v neděli, jenom kvůli němu. „Tu rybu děláte úžasně. Onemocněl jsem a vaše recepty mi pomohly," říkal například starší muž Petru Stupkovi.
Nové Město nad Metují - Hostinec s rodinnou pohodou je vzdálený dva kilometry od Nového Města nad Metují a čtyři kilometry od Provodova-Šonova, v jehož blízkosti se nachází vodní nádrž Rozkoš.