Kreativ

ŠTÍTEK: Cibule

Ilustrační foto

Na chřipku zabere cibule s majoránkou i spánek

Zlínsko – Ordinace a lékárny v těchto dnech zažívají na Zlínsku nápor nemocných. Lékaři a lékárníci jsou tedy pod neustálou palbou bacilů všech druhů. Jak chřipkové období zvládají a čím se proti onemocnění brání?

Výherní čtenářský recept

HLASUJTE o nejlepší čtenářský recept!

Ústí nad Labem – Soutěž O nejlepší čtenářský recept zná posledního vítěze letošního roku. Recept čtenářky Radmily Laurencové na nivové kotlety s vejci měly ve čtvrtečním poledním menu u návštěvníků restaurace Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu obrovský úspěch.

Ilustrační foto.

V Rohatci vyhořela budova loupárny cibule

Rohatec /AKTUALIZOVÁNO/ – Nejméně šest milionů korun. Takovou škodu způsobil požár výrobní haly na loupání cibule, který vzplál v pondělí po dvacáté hodině v Rohatci u Hodonína. Svým rozsahem se tak jedná o největší požár tohoto roku na Hodonínsku. V hořícím objektu naštěstí nikdo nebyl.

Ilustrační foto

Tradiční i netradiční štědrovečerní vaření

Složit slavnostní menu tak, aby chutě ladily a všichni byli spokojení, není snadné. Pro inspiraci vám přinášíme několik možností. Všechny recepty mají ale jedno společné: základem jsou kvalitní výchozí suroviny.

Rybí filé pod voňavou peřinkou.

HLASUJTE: Filé museli kuchaři přidělat

Ústí nad Labem – Vítězný recept čtenářky Jiřiny Pekárkové na Rybí filé pod voňavou peřinkou měl ve čtvrtečním poledním menu u návštěvníků restaurace Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu obrovský úspěch.

Hotel Baltaci Atrium ***** Zlín

Trojlístek Baltaci ve Zlíně a Napajedlích

Zlín /INZERCE/ - Představujeme vám první pětihvězdičkový hotel na ZlínskuHotel Baltaci Atrium ***** Zlín, dále pro méně náročnéHotel Baltaci *** Zlín a napajedelskou Restauraci Baltaci.

Ve Lhotě Rapotině mají druhý nejmenší filiální kostelík v Česku. Zato s třetí největší střechou ve tvaru cibule a varhanami s ručním taháním.

Lhota Rapotina je malý kostel s velkou cibulí

Lhota Rapotina /KOSTELY NA BLANENSKU/ - Kdyby se všichni lidé z Lhoty Rapotiny rozhodli jít na mši do jejich kostelíku svatého Vavřince, dovnitř se nevejdou. Kostelík pojme jen několik desítek věřících. Podle pověsti totiž musel stát do jednoho roku.

V restauraci Sport Pub Zlatopramen se vařilo podle čtenářů Ústeckého deníku. Na snímku Tomáš Vacátko.

HLASUJTE: Po kapse se rychle zaprášilo

Ústí nad Labem – Na vítězné Luhačovické lázeňské kapse od čtenářky Lenky Petránkové si návštěvníci restaurace Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu vesměs pochutnali.

Ilustrační foto

Afty hojí "béčko" i cibule

Špatná zubní hygiena, nesedící zubní protéza, nedostatek vitamínů B a C, stres či příliš dráždivá strava jsou častou příčinou vzniku aft, tedy bolestivých a pálících vřídků na sliznici úst. U malých dětí jsou projevem prvního setkání organismu s virem.

Podzimní botanická soutěž 2010

Tentokrát vládly soutěži len, chmel, cibule a brambory

Rakovník /FOTOGALERIE/ - Užitkové rostliny polí a zahrad se tentokrát nesly celou podzimní botanickou soutěží, kterou pro žáky základních a studenty středních škol uspořádal Dům dětí a mládeže ve spolupráci se Střední zemědělskou školou v Rakovníku.

Ilustrační foto.

Houbové podzimní hodování

Houbaření je nádherný koníček. Zvlášť letos, když se tolik urodilo. Houby se v tomto období nesbírají, ale sekají kosou. Co ale s nimi dál? Přinášíme vám několik zajímavých receptů.

Soutěž ve vaření zvěřinového guláše v Rájci-Jestřebí.

Rájec: guláš mezi kapkami deště

Rájec-Jestřebí /FOTOGALERIE/ – Pod kotli pořádně zatopeno. Z komínů stoupá dým a všude voní cibule a zvěřina. Pod střechou na dvorku rájeckého zámku v zástěrách a s noži kmitá několik lidí. Jeden krájí cibuli, druhý zase maso, další přikládá. V úterý dopoledne odstartovala v Rájci-Jestřebí soutěž ve vaření zvěřinového guláše.

Maso pod cibulí a zelím.

Vaříme s Deníkem: Maso pod cibulí a zelím

Jižní Čechy – V restauraci Life is Dream poblíž Černé věže v Českých Budějovicích ve středu opět obohatl nabídku poledního menu recept od čtenářky Deníku. Poslala ho Anna Veselá z Katovic. Ta zaujala jedenáctičlennou odbornou porotu receptem na maso pod cibulí a zelím. Výherkyně získala poukázku na konzumaci v hodnotě 500 korun v atraktivní restauraci v centru krajského města a jako bonus dvě překvapení.

Třetí ročník gurmánské soutěže o nejlepší guláš – Petrovský kotlík.

Nejlepší guláš měli nakonec všichni

Petrov /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE/ - Zápach smažené cibule se mísí s vůní slivovice. A to se hned pozná, že jen té nejkvalitnější. Tou si právě zavdávají – kupodivu – petrovští vinaři, kteří jsou jedním z devíti soutěžních družstev. V kotli vaří stejně jako myslivci, rybáři, holubáři, hasiči, chovatelé, sportovci, krůžek Petrovjan a petrovští invalidé guláš.

Mistryně kulinářského umění Martina Hiřičová.

HLASUJTE: Vařili jsme králičí medajlonky. Měly úspěch

Ústí nad Labem – Soutěž v kulinářském umění O nejlepší čtenářský recept zná další vítězku, pro kterou je vaření radostí. Vítězkou posledního kola se stala čtenářka Eva Bečvářová s receptem na Králičí medajlonky.

Ilustrační foto

Cibule nemusí být jen z obchodu, stačí zajet k farmáři

Hradecko – Možnost nakoupit si vždy čerstvé ovoce a zeleninu přivádí čím dál tím více lidí přímo k soukromým zemědělcům. Ti vám nabídnou sice sezonní plodiny, zato však vždy čerstvé, chutné a chemicky neupravené.

V restauraci Sport Pub na zimním stadionu měla Šťavnatá roštěná úspěch. Během poledne se prodalo všech padesát uvařených porcí.

HLASUJTE: O šťavnatou roštěnou byl zájem

Ústí nad Labem – Šťavnatá roštěnka od čtenářky Ústeckého deníku Jarmily Poslušné se stala v restauraci SportPub Zlatopramen na zimním stadionu během obědů nejprodávanějším poledním menu.

Poutníci ochutnávali chléb

Poutníci ochutnávali chléb

Zahoří – Domácí chléb s cibulí a špekem, s olivami, bylinkami a řadou jiných příchutí mohli ochutnat poutníci při třetím ročníku obnovené tradice, která se koná u kapličky v Zahoří a říká se jí Chlebovomáslové slavnosti.

Vařili jsme čtenářský recept: Po řízcích se jen zaprášilo

FOTO: Recept čtenáře: Po řízcích se jen zaprášilo

Ústí nad Labem – Soutěž v kulinářském umění O nejlepší čtenářský recept Ústeckého deníku zná další vítězku. Minulý týden v internetové anketě na www.usteckydenik.cz vyhrála Eva Bečvářová s receptem na Čertovy řízky.

Vařili jsme čtenářský recept.

Vařili jsme čtenářský recept: Králík po domácku chutnal

Ústí nad Labem /HLASUJTE/ – Soutěž v kulinářském umění O nejlepší čtenářský recept Ústeckého deníku zná další vítězku. Tento týden v internetové anketě na www.ustecky.denik.cz vyhrála Naděžda Cetrová s receptem na Králíka po domácku.

Vojtech Hudec.

Králík na cibuli ostatní soutěžící nepřesvědčil

Šumavské Hoštice – Své hosty přivítal chlebem z Vlachova Březí a kilovkou soli. Jako hlavní chod ostatním soutěžícím připravil králíka na cibuli a byl zklamaný, že tři soutěžící jeho jídlo ani neochutnali.

Ilustrační foto

Opilý zloděj kradl cibuli. V hodnotě osmi korun

Vsetín – Kuriózní krádeží se v úterý 9. března večer zabývali strážníci městské policie ve Vsetíně. V místním supermarketu Kaufland chytili přímo při činu podnapilého pobertu, který se vydal krást cibuli.

 Kuchařský tým restaurace Sport Pub na zimním stadionu připravuje pro návštěvníky restaurace každý čtvrtek polední meny podle čtenářů Ústeckého deníku.

HLASUJTE: Vařili jsme Rumcajsův guláš

Ústí nad Labem – Vítězstvím v soutěži o nejlepší recept se může pochlubit Jana Tučková s receptem na Rumcajsův guláš. Celkem pro něj hlasovalo na webu Ústeckého deníku devatenáct čtenářů.

Ilustrační foto.

Vánoční menu tradičně i netradičně

Štědrý večer patří k nejkrásnějším v roce. V slavnostně vyzdobených bytech se rozzáří vánoční stromky, rodiny zasednou ke společné večeři, děti se těší na dárky. Tomu všemu předchází spousta příprav, vaření, smažení a pečení. A ještě před tím rozhodování, co rodině naservírovat – zůstaneme u tradiční smažené ryby s bramborovým salátem nebo letos vyzkoušíme něco nového? Složit slavnostní menu tak, aby chutě ladily a všichni byli spokojení, není snadné. Pro inspiraci vám přinášíme několik možností. Všechny recepty mají ale jedno společné: základem jsou kvalitní výchozí suroviny.

Ilustrační foto.

Ryba na vánoční stůl: slavnostně a netradičně

K tradičním pokrmům, servírovaným na Štědrý večer, patří bezesporu kapr. V mnoha rodinách se připravuje klasicky – obalený v trojobalu a smažený v oleji. Přílohou bývá bramborový salát. Rybu – a nemusí být zrovna z českých rybníků – lze ale upravit na řadu dalších, a asi i zdravějších způsobů. A když místo salátu z brambor a majonézy obložíme maso spoustou čerstvé zeleniny, konečný výsledek bude nejen chutný, ale i oku lahodící.