K tradičním pokrmům, servírovaným na Štědrý večer, patří bezesporu kapr. V mnoha rodinách se připravuje klasicky – obalený v trojobalu a smažený v oleji. Přílohou bývá bramborový salát. Rybu – a nemusí být zrovna z českých rybníků – lze ale upravit na řadu dalších, a asi i zdravějších způsobů. A když místo salátu z brambor a majonézy obložíme maso spoustou čerstvé zeleniny, konečný výsledek bude nejen chutný, ale i oku lahodící.
Ústí nad Labem /HLASUJTE, FOTOGALERIE/ – Vítězem třetího čtenářského kola o nejlepší recept se stala Naďa Chodovská s receptem Kuřecí stehýnka po myslivecku.
Polévka je grunt, kdo ji nejí, bude špunt! Jen málokdo neslyšel v dětství od babiček či maminek toto rčení. Ti, kdož ho respektovali, vyrostli, ale neztloustli. A svůj organismus pravidelně zásobovali vitaminy, minerály i vlákninou.
Příbram - Letos žádná zima nebude. Říkají to lidé, kteří předpovídají průběh zimy podle toho, kolik má cibule sukének, a jak se zvířata připravují na zimu. Vždyť ještě nedávno chodili houbaři na bedly a rostla tráva. Odborníci to ale zpochybňují.
Ústí nad Labem /AKTUALIZOVÁNO/ – Někteří vsadili na vypracované tělo, jiní se rozhodli zaútočit vtipem. Snadné to ale neměl nikdo. Volba Missáka Střední průmyslové školy strojní Resslova 5 byla napínavá do poslední chvíle.
Ve středověku naši předci na hrachu vyrostli. Nezřekli se ho ani ve sváteční dny. Velikonoce i Vánoce na dlouho spojili s pučálkou, opraženým hrachem se škvarky nebo se skořicí a medem. Tehdy možná ani netušili, jak zdravou to zeleninu jedí.
Ústí nad Labem – Situaci ve Spolchemii má zachránit Cibule. Tedy spíš Onion, neboť tak se jmenuje plán, podle něhož se má podnik zachránit před úpadkem. Kromě zrušení pracovních míst bude následovat i redukce nepotřebného majetku.
Chov pštrosa, obřího ptáka, který nelétá, zato je obdařen schopnostmi sprintérskými, se rozmohl kvůli ženám. Nikoli hospodyňkám, nýbrž parádnicím, které své účesy zdobily pštrosími péry. Že pštros může nabídnout i výtečné maso, to objevilo až dvacáté století.
Doba letních dovolených už je pryč, ale alespoň kousek z ní si můžete oživit nejen ve vzpomínkách, ale i v kuchyni. Přinášíme vám recepty a kulinářské zážitky ze tří světových kontinentů.
Jedním ze čtenářů, který se nám přihlásil na kulinářskou výzvu – posílejte nám své nejlepší recepty, je Jiří Míka z Karlových Varů. Poslal nám jich opravdu hodně, ale protože je zrovna velká houbová úroda, vybrali jsme netradiční recepty právě z těchto surovin.
Litoměřicko - Cibule, brambory a především pak česnek. Nezbytné ingredience pro každého kuchaře se v letošním roce staly jasným „hitem“ zlodějů na Litoměřicku.
Velké Hamry /HOUBAŘSKÉ OKÉNKO PETRA HAMPLA/ - Když je úroda růžovek velká, co s nimi. Pikantní dršťková polévka potěší ke svačině, obědu a večeři i gurmány.
I když se dovolená v zahraničí kvůli oslabení české koruny vůči euru oproti loňsku trochu prodraží, určitě si najděte čas a prostředky ochutnat místní kulinářské speciality. A až se vám po nich po návratu zasteskne, uvařite si je podle našich receptů.
Břeclavsko /DISKUTUJTE/ - Pěstovat cibuli se přestává vyplácet. Ceny jsou nízké, kvůli dvouměsíčnímu suchu navíc někteří velkopěstitelé část úrody zaorali.
Liberec - Přinášíme vám cenové srovnání, které jsme provedli v níže uvedených libereckých obchodech v sobotu 7. března. Nejlevněji bylo v součtu v Kauflandu.
Někoho možná překvapí, jak silné afrodisiakum má doma v kuchyni. Je to cibule. Díky svým výživným a stimulačním vlastnostem je považována za velmi účinné dráždidlo smyslů.
Liberec - Přinášíme vám cenové srovnání, které jsme provedli v níže uvedených libereckých obchodech v úterý 6. ledna. Nejlevněji bylo v součtu v Kauflandu.
Lipnice nad Sázavou - Název kultovního westernu Vůně cibule by se dal v tomto případě, s trochou nadsázky, parafrázovat do lipnického „ne vůně cibule, ale vůně zelí!“
Konec roku je tady a s ním poslední den, který se většinou snažíme užít si doslovabeze zbytku. Tedy rozloučit se s tím, co jsme prožili, a se sklenkou v ruce přivítat to, co nás čeká.
Možná jste už vyzkoušeli všechny recepty z rodinné kuchařky a možná máte chuť připravit k vánočnímu a silvestrovskému stolu něco více tradičního. Vybrali jsme pro vás pár receptů, které odrážejí nejenom tradici, ale také moderní styl zdravého odlehčeného vaření.
Liberec - Přinášíme vám cenové srovnání, které jsme provedli v níže uvedených libereckých obchodech ve čtvrtek 20. listopadu. Nejlevněji bylo v součtu v Globusu.
Liberec - V následujícím přehledu přinášíme čtenářům cenové srovnání, které jsme provedli v níže uvedených libereckých obchodech v neděli 24. srpna. Nejlevněji bylo v součtu v Tescu.