Víkendové tipy 16. – 18. září: Sraz aut, slavnosti cibule, prohlídky, koncert
Podívejte se, kam můžete vyrazit o nadcházejícím víkendu za zábavou.
Podívejte se, kam můžete vyrazit o nadcházejícím víkendu za zábavou.
Cibule je královnou kuchyně. V síti prodejen je sice běžně k dostání, ale asi ze všeho nejlepší je ta přímo donesená z pole. Také farmáři na Kladensku, kteří se zabývají jejím pěstováním, proto vítají i pomocníky, kteří se dobrovolně zapojí při její sklizni. O klasické brigádníky je v posledních letech nouze, tudíž samosběr je nyní velmi trendy.
Mrkev za pět korun, cibule za sedm, rajčata za devět. Kus? Ne, kilogram zdravé zeleniny. Za necelý měsíc bude k mání v Těšeticích-Vojnicích, kousek od Olomouce, kde pěstitel Ladislav Kašpar opět po roce připravuje samosběr zeleniny.
V Česku snad není nikdo, kdo by neznal čevabčiči. Příprava válečků z mletého masa, cibule a koření nezabere moc času. Jisté je, že se na nich pochutná celá rodina.
Máte přebytky zralé zeleniny? Není nic lepšího, než když z nich vyrobíte třeba čatní, cibulovou marmeládu nebo domácí kečup. Nemusíte mít přece ve spíži jen sklenice marmelád, ne?
Natrhat si cibuli přímo na poli budou mít možnost lidé v Blatci na Olomoucku. Populární samosběr startuje v pátek a potrvá až do neděle. Po tom, co se soukromému zemědělci Leonu Vlčkovi osvědčil samosběr česneku a brambor, se letos premiérově uskuteční i samosběr cibule.
Na burgery se často díváme svrchu jako na importovanou záležitost. Když se ale udělají dobře, na vaší grilovačce se po nich jen zapráší. Základem úspěchu je kvalitní a správně zpracované maso, dobrá kombinace ingrediencí a pečlivost. Jak na to?
Přinášíme vám recepty na lahodné pokrmy. Svými tipy a zkušenostmi přispěli čtenáři Deníku ze severní Moravy a Slezska.
Vyzkoušejte tyto recepty. Podělila se o ně s námi čtenářka Deníku Lucie Králíková.
Vyzkoušejte tyto recepty. Podělila se o ně s námi čtenářka Deníku Lucie Králíková.
/FOTO/ S originálním nápadem prodeje čerstvé zeleniny od místních farmářů přišel Petr Grünwald z Malhostovic na Brněnsku. Brambory, cibuli či česnek chce lidem prodávat skrz automat. Nyní mají o speciální zeleninomat zájem představitelé tří brněnských městských částí.
Mrkev ne za čtyři, ale nejspíše za pět korun. Kilo, ne kus. Ani vzhledem k prudkému zdražování všude, kam se jen člověk podívá, se pěstitel Ladislav Kašpar z Těšetic-Vojnic nechystá nijak výrazně zdražovat kvalitní zeleninu. Populární samosběr na polích nedaleko Olomouce plánuje opět na konec srpna. A to s řadou novinek.
Mrkev ne za čtyři, ale nejspíše za pět korun. Kilo, ne kus. Ani vzhledem k prudkému zdražování všeho, kam se jen člověk podívá, se pěstitel Ladislav Kašpar z Těšetic-Vojnic nechystá nijak výrazně zdražovat kvalitní zeleninu, kterou si lidé mohou posbírat z polí sami. Populární samosběr na polích nedaleko Olomouce plánuje opět na konec srpna. A bude řada novinek.
Hodí se k masu nebo sýrům, skvěle chutná ale i samotná. Řeč je o cibulové marmeládě, takzvané cibuládě. Vyhlášenou pochoutku vyrábí Jitka Červenková z Dýšiny u Plzně jako jediná v regionu.
Klasika nad klasiky – guláš je v našich končinách už po dvě staletí neodmyslitelnou součástí stravovacích návyků. Původ má v uherské pustě a v toku času se dočkal mnoha variací. V čem se od základního receptu liší ten podle Petra Voka a jakou přílohu si příště můžete dát místo okoukaného knedlíku?
S cibulí, nebo bez cibule? Nedat méně kmínu? Přidat jablka? Určitě. To jsou jen některé gastronomické otázky, které jsem letos musel vyřešit při šlapání zelí. Byl jsem totiž nucen „třídit“ zaručené recepty rodinných přátel, kteří je dědí už několik generací.
Možná je to s podivem, ale lidé s diabetem se nemusejí smiřovat s drastickými omezeními, či dokonce úplným vyloučením některých potravin. Pro většinu z nich znamená diabetický režim jednoduše zdravou stravu.
Brambory, řepa, zelí… Suroviny, které dodávají pokrmům specifickou chuť a zároveň zajišťují potřebné množství vitaminů. Pochutnejte si na zeleninových polévkách, kroupovém "rizotu" nebo koláči spojujícím zdánlivě nespojitelné - řepu a čokoládu. Nasytíte prázdný žaludek, potěšíte chuťové buňky a zároveň svému tělu zajistíte dostatečný přísun energie, díky níž ve zdraví přečkáte (pod)zimní období.
Grilované, vařené, pečené, plněné… Jako hlavní chod i příloha. Zelí je nejen úžasně chutné a variabilní, ale také nesmírně zdravé. Zkuste tyto recepty.
I na Chomutovsku umí obce stavět na "značkových" plodinách a lákat na "značkové" slavnosti.
Vůně vařeného vepřového masa, i cibule se linula poblíž náměstí ve Cvikově v pátek 24. září už od rána. Parta chlapů z místního fotbalového klubu i několika žen si přivstala, aby se pustila do příprav tradičního sobotního jarmarku, spojeného už několik let s vepřovými hody.
Franco Nero z jednoho z nejlepších komediálních westernů Vůně cibule by si v sobotu jistě přišel na své i ve východních Čechách. Konkrétně ve Všestarech, kde se uskutečnila tradiční oslava zdejší cibule a brokolice.
Zemědělci se trvale potýkají s nedostatkem brigádníků také na Kladensku. Fyzická práce na polích a v sadech není pro lidi lákavá a mnohé nemotivuje ani sto korun za hodinu. Farmáři jsou tak odkázáni na pomoc hrstky dobrovolníků nebo zahraničních pracovníků.
/FOTO, VIDEO/ Deště zkomplikovaly farmářům na jižní Moravě sklizeň cibule a brambor. Projeví se to i na kvalitě.
Pěstitel Ladislav Kašpar z Těšetic-Vojnic na Olomoucku po roce nabídl lidem kvalitní zeleninu bez chemie za pár korun. Sami si ji musejí nasbírat na poli. Některým zájemcům se však šest korun za kilogram cibule zdálo moc a rozhodli se krást. Farmáře připravili o celé jedno pole cibule. Dokonce jej fyzicky napadli.
Pěstitel Ladislav Kašpar z Těšetic-Vojnic nedaleko Olomouce po roce nabídl lidem kvalitní zeleninu bez chemie za pár korun. Sami si ji musejí nasbírat na poli. Některým zájemcům se však šest korun za kilogram cibule zdálo moc a rozhodli se krást. Farmáře připravili o celé jedno pole cibule. Dokonce jej fyzicky napadli.
Zelinář Petr Mastný z Doňova na Jindřichohradecku má po okurkové sezoně. Nyní nabízí zákazníkům snad všechnu zeleninu, na kterou dostane zákazník chuť. Sklízí plodovou zeleninu, jako jsou papriky a rajčata. Každoročně v září prodává krouhané zelí.
Jako při náletu hladových kobylek to ve středu ráno vypadalo na poli u Těšetic-Vojnic nedaleko Olomouce, kde pěstitel Ladislav Kašpar zahájil populární samosběr zeleniny za lidové ceny. Zájem o plody bez chemie je letos obrovský. První zákazníci se vrhli mezi řádky hodinu před avizovaným startem sklizně.
VIDEO / Jako při náletu hladových kobylek to ve středu ráno vypadalo na poli u Těšetic-Vojnic nedaleko Olomouce, kde pěstitel Ladislav Kašpar zahájil populární samosběr zeleniny za lidové ceny. Zájem o plody bez chemie je letos obrovský. První zákazníci se vrhli mezi řádky hodinu před avizovaným startem sklizně.
Okurkám nakládačkám se v tomto roce velmi daří. Úroda je neuvěřitelná a z několika sazenic sklízíme kilogramy zelených plodů. Část skončí ve sklenicích se sladkokyselým nálevem.
Okurkám nakládačkám se v tomto roce velmi daří. Úroda je neuvěřitelná a z několika sazenic sklízíme kilogramy zelených plodů. Část skončí ve sklenicích se sladkokyselým nálevem.
Okurkám nakládačkám se v tomto roce velmi daří. Úroda je neuvěřitelná a z několika sazenic sklízíme kilogramy zelených plodů. Část skončí ve sklenicích se sladkokyselým nálevem.
Okurkám nakládačkám se v tomto roce velmi daří. Úroda je neuvěřitelná a z několika sazenic sklízíme kilogramy zelených plodů.
/FOTO/ Okurkám nakládačkám se v tomto roce velmi daří. Úroda je neuvěřitelná a z několika sazenic sklízíme kilogramy zelených plodů.
/FOTO/ Okurkám nakládačkám se v tomto roce velmi daří. Úroda je neuvěřitelná a z několika sazenic sklízíme kilogramy zelených plodů.
Okurkám nakládačkám se v tomto roce velmi daří. Úroda je neuvěřitelná a z několika sazenic sklízíme kilogramy zelených plodů.
Okurkám nakládačkám se v tomto roce velmi daří. Úroda je neuvěřitelná a z několika sazenic sklízíme kilogramy zelených plodů.
Okurkám nakládačkám se v tomto roce velmi daří. Úroda je neuvěřitelná a z několika sazenic sklízíme kilogramy zelených plodů.
Okurkám nakládačkám se v tomto roce velmi daří. Úroda je neuvěřitelná a z několika sazenic sklízíme kilogramy zelených plodů.
Okurkám nakládačkám se v tomto roce velmi daří. Úroda je neuvěřitelná a z několika sazenic sklízíme kilogramy zelených plodů.
Okurkám nakládačkám se v tomto roce velmi daří. Úroda je neuvěřitelná a z několika sazenic sklízíme kilogramy zelených plodů.
Okurkám nakládačkám se v tomto roce velmi daří. Úroda je neuvěřitelná a z několika sazenic sklízíme kilogramy zelených plodů.
Okurkám nakládačkám se v tomto roce velmi daří. Úroda je neuvěřitelná a z několika sazenic sklízíme kilogramy zelených plodů.
/FOTO/ Okurkám nakládačkám se v tomto roce velmi daří. Úroda je neuvěřitelná a z několika sazenic sklízíme kilogramy zelených plodů.
/FOTO/ Okurkám nakládačkám se v tomto roce velmi daří. Úroda je neuvěřitelná a z několika sazenic sklízíme kilogramy zelených plodů.
/ROZHOVOR/ Těžko v Račeticích najít někoho, kdo nepochází ze zemědělské rodiny. Je to i případ současného starosty Antonína Bartoně, který navíc vystudoval střední zemědělskou školu a práce s půdou ho opravdu baví. Ovšem i starostování, i když z něj má občas těžkou hlavu.
Okurkám nakládačkám se v tomto roce velmi daří. Úroda je neuvěřitelná a z několika sazenic sklízíme kilogramy zelených plodů.
Okurkám nakládačkám se v tomto roce velmi daří. Úroda je neuvěřitelná a z několika sazenic sklízíme kilogramy zelených plodů.
/FOTOGALERIE/ Okurkám nakládačkám se v tomto roce velmi daří. Úroda je neuvěřitelná a z několika sazenic sklízíme kilogramy zelených plodů.
/FOTOGALERIE/ Okurkám nakládačkám se v tomto roce velmi daří. Úroda je neuvěřitelná a z několika sazenic sklízíme kilogramy zelených plodů.