Kreativ

ŠTÍTEK: Cibule

O samosběr cibule přímo z pole je velký zájem, láká cenou i kvalitou.

Video, foto: O samosběr cibule přímo z pole je zájem, láká cenou i kvalitou

Cibule je královnou kuchyně. V síti prodejen je sice běžně k dostání, ale asi ze všeho nejlepší je ta přímo donesená z pole. Také farmáři na Kladensku, kteří se zabývají jejím pěstováním, proto vítají i pomocníky, kteří se dobrovolně zapojí při její sklizni. O klasické brigádníky je v posledních letech nouze, tudíž samosběr je nyní velmi trendy.

Samosběr cibule se chystá na polích u Blatce, červenec 2022

Cibule za hubičku. Na poli u Olomouce začne samosběr

Natrhat si cibuli přímo na poli budou mít možnost lidé v Blatci na Olomoucku. Populární samosběr startuje v pátek a potrvá až do neděle. Po tom, co se soukromému zemědělci Leonu Vlčkovi osvědčil samosběr česneku a brambor, se letos premiérově uskuteční i samosběr cibule.

Pěstitel Ladislav Kašpar z Těšetic-Vojnic letos opět nabídne samosběr kvalitní zeleniny za pár korun. Chystá řadu novinek, 12. dubna 2022

Kilo mrkve za pět korun. Oblíbený samosběr zeleniny u Olomouce bude i letos

Mrkev ne za čtyři, ale nejspíše za pět korun. Kilo, ne kus. Ani vzhledem k prudkému zdražování všude, kam se jen člověk podívá, se pěstitel Ladislav Kašpar z Těšetic-Vojnic nechystá nijak výrazně zdražovat kvalitní zeleninu. Populární samosběr na polích nedaleko Olomouce plánuje opět na konec srpna. A to s řadou novinek.

Pěstitel Ladislav Kašpar z Těšetic-Vojnic letos opět nabídne samosběr kvalitní zeleniny za pár korun. Chystá řadu novinek, 12. dubna 2022

Samosběr zeleniny u Olomouce bude! Za pár korun, vylepšený a s novinkami

Mrkev ne za čtyři, ale nejspíše za pět korun. Kilo, ne kus. Ani vzhledem k prudkému zdražování všeho, kam se jen člověk podívá, se pěstitel Ladislav Kašpar z Těšetic-Vojnic nechystá nijak výrazně zdražovat kvalitní zeleninu, kterou si lidé mohou posbírat z polí sami. Populární samosběr na polích nedaleko Olomouce plánuje opět na konec srpna. A bude řada novinek.

Cibuládu nabízela Jitka Červenková (na snímku) v neděli na farmářských trzích v Ledcích u Plzně.

Cibuládu vyrábí jako jediná v kraji

Hodí se k masu nebo sýrům, skvěle chutná ale i samotná. Řeč je o cibulové marmeládě, takzvané cibuládě. Vyhlášenou pochoutku vyrábí Jitka Červenková z Dýšiny u Plzně jako jediná v regionu.

Originální maďarský guláš se nezahušťuje

Plzeňský, csángó, nebo s haluškami? Šest zábavných faktů o guláši

Klasika nad klasiky – guláš je v našich končinách už po dvě staletí neodmyslitelnou součástí stravovacích návyků. Původ má v uherské pustě a v toku času se dočkal mnoha variací. V čem se od základního receptu liší ten podle Petra Voka a jakou přílohu si příště můžete dát místo okoukaného knedlíku?

Šlapání zelí v Mařaticích

I dítě z paneláku může šlapat zelí

S cibulí, nebo bez cibule? Nedat méně kmínu? Přidat jablka? Určitě. To jsou jen některé gastronomické otázky, které jsem letos musel vyřešit při šlapání zelí. Byl jsem totiž nucen „třídit“ zaručené recepty rodinných přátel, kteří je dědí už několik generací.

Řepná polévka

Vládci zimní kuchyně. Vyzkoušejte recepty plné vitaminů

Brambory, řepa, zelí… Suroviny, které dodávají pokrmům specifickou chuť a zároveň zajišťují potřebné množství vitaminů. Pochutnejte si na zeleninových polévkách, kroupovém "rizotu" nebo koláči spojujícím zdánlivě nespojitelné - řepu a čokoládu. Nasytíte prázdný žaludek, potěšíte chuťové buňky a zároveň svému tělu zajistíte dostatečný přísun energie, díky níž ve zdraví přečkáte (pod)zimní období. 

Všestary voněly cibulí a dobrou náladou

Všestary voněly cibulí a dobrou náladou

Franco Nero z jednoho z nejlepších komediálních westernů Vůně cibule by si v sobotu jistě přišel na své i ve východních Čechách. Konkrétně ve Všestarech, kde se uskutečnila tradiční oslava zdejší cibule a brokolice.

Pěstitel Ladislav Kašpar, který na poli ve Vojnicích u Olomouce organizuje samosběr zeleniny, 30. srpna 2021

Samosběr na Olomoucku poznamenaly krádeže. Pěstitel: Primitivové mě neodradí

Pěstitel Ladislav Kašpar z Těšetic-Vojnic na Olomoucku po roce nabídl lidem kvalitní zeleninu bez chemie za pár korun. Sami si ji musejí nasbírat na poli. Některým zájemcům se však šest korun za kilogram cibule zdálo moc a rozhodli se krást. Farmáře připravili o celé jedno pole cibule. Dokonce jej fyzicky napadli.

Pěstitel Ladislav Kašpar z Těšetic-Vojnic zahájil populární samosběr zeleniny za lidové ceny. Zájem je obrovský, 25. srpna 2021.

Samosběr u Olomouce pobláznil davy. Lidé se vrhli na zeleninu za pár kaček

Jako při náletu hladových kobylek to ve středu ráno vypadalo na poli u Těšetic-Vojnic nedaleko Olomouce, kde pěstitel Ladislav Kašpar zahájil populární samosběr zeleniny za lidové ceny. Zájem o plody bez chemie je letos obrovský. První zákazníci se vrhli mezi řádky hodinu před avizovaným startem sklizně.

Pěstitel Ladislav Kašpar z Těšetic-Vojnic zahájil populární samosběr zeleniny za lidové ceny. Zájem je obrovský, 25. srpna 2021.

Samosběr u Olomouce pobláznil davy. Lidé se vrhli na zeleninu za pár kaček

VIDEO / Jako při náletu hladových kobylek to ve středu ráno vypadalo na poli u Těšetic-Vojnic nedaleko Olomouce, kde pěstitel Ladislav Kašpar zahájil populární samosběr zeleniny za lidové ceny. Zájem o plody bez chemie je letos obrovský. První zákazníci se vrhli mezi řádky hodinu před avizovaným startem sklizně.

Starosta Račetic Antonín Bartoň.

Dotační systém je podle mě špatně nastavený, říká starosta Račetic

/ROZHOVOR/ Těžko v Račeticích najít někoho, kdo nepochází ze zemědělské rodiny. Je to i případ současného starosty Antonína Bartoně, který navíc vystudoval střední zemědělskou školu a práce s půdou ho opravdu baví. Ovšem i starostování, i když z něj má občas těžkou hlavu.