/FOTOGALERIE, VIDEO/ Zatímco na přelomu května a června jsou fenoménem samosběry jahod, v září se do popředí dostává cibule. Tu si mohou zájemci sami nasbírat třeba na Zlatém Slunci jen pár kilometrů od Kolína. Jeden nasbíraný kilogram přitom vyjde na dvacet korun.
/FOTO, VIDEO/ Nájezdům zlodějů čelí pěstitelé cibule na Hradecku. Pole musí v době sklizně hlídat prakticky 24 hodin denně a na noc platit extra hlídače, kteří vyhánějí lidi z polí. Ti si klidně dojedou třeba doprostřed pole autem a odvážejí stovky kilogramů cibule. Reportér Deníku vyrazil na reportáž s hlídačem, který byl na zloděje vybavený i nočním viděním.
/FOTO, VIDEO/ Nájezdům zlodějů čelí pěstitelé cibule na Hradecku. Pole musí v době sklizně hlídat prakticky 24 hodin denně a na noc platit extra hlídače, kteří vyhánějí lidi z polí. Ti si klidně dojedou třeba doprostřed pole autem a odvážejí stovky kilogramů cibule. Reportér Deníku vyrazil na reportáž s hlídačem, který byl na zloděje vybavený i nočním viděním.
Cena a kvalita. To jsou hlavní důvody, proč se lidé v poslední době hojně zajímají o samosběry nejrůznějších plodin. V těchto dnech si mohou zájemci posbírat cibuli, a to na farmě v Kejžlici nedaleko Humpolce na Pelhřimovsku.
Rodinná oslava, co má říz, taková bude akce, která se uskuteční v sobotu 23. září ve Všestarech na Hradecku. Konat se tu bude Oslava Všestarské cibule a brokolice.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Samosběr cibule, která je považována za královnu kuchyně, odstartoval počátkem září v Osluchově na polích farmy Dryák. Velmi oblíbená komodita jde na dračku od prvních dní a na sklizeň dorazily desítky zájemců z širokého okolí. Kilo cibule si nasbíráte už za 15 korun.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Samosběr cibule, která je považována za královnu kuchyně, odstartoval počátkem září v Osluchově na polích farmy Dryák. Velmi oblíbená komodita jde na dračku od prvních dní a na sklizeň dorazily desítky zájemců z širokého okolí. Kilo cibule si nasbíráte už za 15 korun.
/NA VLASTNÍ KŮŽI/ Maso, pár cibulí, sůl a pepř. To je základ každého guláše. V Železném Brodě na 1. Železnobrodském gulášování tomu nebylo jinak. Pět dvou až tříčlenných týmů se na prostranství u tenisových kurtů utkalo ve vaření kotlíkového guláše. Přátelská akce v Železném Brodě skončila ochutnávkou pěti vzorků.
/FOTO, VIDEO/ Stovky lidí, ucpaná silnice, ale brambory za 10 a cibule za 12 korun za kilo a pro mnohé úspora ve výši stovek i tisíců korun. V hradeckých Svobodných Dvorech začal v pátek ráno samosběr brambor a cibule a zájem byl obrovský.
Přinášíme vám velký přehled tipů na nejrůznější akce, které se o nadcházejícím víkendu budou konat v Karlovarském kraji. Podívejte se a nechte se inspirovat.
Přiznivé ceny, čerstvá zelenina přímo z pole a kvalita dle vlastního výběru. Další ročník oblíbeného samosběru ve Vojnicích u Olomouce, který láká davy, je tady. Pěstitel Ladislav Kašpar připravil pro nával prvního dne vylepšení.
Přiznivé ceny, čerstvá zelenina přímo z pole a kvalita dle vlastního výběru. Další ročník oblíbeného samosběru ve Vojnicích u Olomouce, který láká davy, je tady. Pěstitel Ladislav Kašpar připravil pro nával prvního dne vylepšení.
Druhý srpnový víkend lákají na Cibulové slavnosti pořadatelé z rakouského Laa an der Thaya. Na náměstí se představí místní farmáři, přímí prodejci, restaurace a vystavovatelé spolu s bohatým hudebním programem.
Nad předraženým ovocem v regálech supermarketů kroutí lidé často rozpačitě hlavou. Ani ovoce na farmářských trzích nebývá z nejlevnějších, ale alespoň má zákazník jistotu, že podporuje „svého“ zemědělce z okolí. Vítaným řešením pro farmáře i nakupující jsou poslední dobou samosběry. Lidé ušetří, natrhají si ovoce či zeleninu přímo na poli nebo v sadu.
Ceny cibule, která patří mezi nejkonzumovanější zeleniny v Česku, atakují 40 korun. Na olomoucké tržnici, kde nabízejí zeleninu drobní pěstitelé, byl v minulém týdnu kilogram i za 50 korun. Podle odborníků dolů ceny cibule výrazně nepůjdou.
Populární samosběr cibule v Blatci odstartoval o hodinu dříve. Musel. Zájem lidí byl obrovský a na poli se tvořila fronta, i když sbírat se mělo začít až od páteční 14. hodiny. Cibule patří mezi nejkonzumovanější druhy zeleniny v Česku. V Blatci si ji mohou lidé vlastnoručně natrhat za deset korun. Ne jednu cibuli, ale kilogram prvotřídní zeleniny.
Samosběr česneku je tady. Po jahodách berou lidé na jihu Moravy pole farmářů útokem kvůli oblíbené aromatické přísadě do řady jídel. Bramborák, topinky s česnekem nebo dochucení masa na grilování. Kvalitního česneku není nikdy dost.
Silničku u pole na okraji Svobodných Dvorů lemují auta. Desítky lidí sem vyrazily, aby si nasbírali český česnek. Samosběr se vyplatí se oběma stranám. Ušetří zákaznici i farmář.
Pomalu končí sezona jahod a začíná ta okurková. Řada Čechů si křupavou zeleninu ve sladkokyselém nálevu připravuje doma sama. A pro nakládačky, jak se tyto malé okurky nazývají, nyní míří k sousedům do Polska. Výhodněji zde nakoupí i další přísady, jako jsou kopr a cibule. Polští prodejci už začali nabízet i lesní borůvky. Zjistili jsme pro vás ceny.
Mikrovlnná trouba je součástí domácností už desítky let, přesto ji řada lidí využívá jen k ohřívání a rozmrazování potravin nebo k výrobě popcornu. Ve skutečnosti toho mikrovlnka umí mnohem více: připraví míchaná vajíčka i křupavou slaninu, usuší bylinky, vrátí chuť starému pečivu i chipsům, případně pomůže s loupáním rajčat i česneku… A většinou vám u toho ještě ušetří spoustu času.
/ROZHOVOR/ Jako na houpačce. Tak popisuje podnikání v zemědělství spolumajitel největší zelinářské firmy na Hradecku Jan Věcek. Jeho VH Agroporodukt hospodaří na 1200 hektarech a stále zápasí s drahou elektřinou. Přesto zmiňuje i pozitiva. „Například cena cibule je pro nás po letech dobrá. Ale loni v září a říjnu jsme ještě prodávali za výrobní náklady,“ říká v rozhovoru pro Deník. První úrodu venkovní zeleniny očekává v červnu.
Kachní prsa jsou připravená za chvíli a nabízejí perfektní plnou chuť. Připravte si k nim teplý salát ze zelí a křupavých kousků cibule a anglické slaniny. Můžete si na něm pochutnat i jen tak, bez masa. Salát chutná dokonce i studený.
Cibule je jednou z nejpoužívanějších druhů zeleniny. Je zdravá, obsahuje důležité vitamíny. Neobejde se bez ní prakticky žádná hospodyňka či kuchař. Navíc je známa její léčivá síla. Pěstování zvládne prakticky každý, vybírat si lze hned z několika oblíbených odrůd. Existuje například bílá, žlutá či červená.
Vyvážený jídelníček by měl obsahovat kolem půl kilogramu ovoce a zeleniny každý den. Zařadit do něj jablka, švestky, cibuli, brambory nebo rajčata z domácí produkce však je a bude stále náročnější. Z české krajiny mizí sady i pole se zeleninou.
Ceny paprik, rajčat, cibule a další mimosezónní zeleniny v obchodech raketově vzrostly a v nákupních košících z těchto potravin udělaly takřka luxus. Ačkoli má zdražení devastující vliv na peněženky a už tak napnuté rozpočty, v otázce zdraví to ale podle specialistky na prevenci a výživu Margit Slimákové není tak horké.
Zatímco ve Velké Británii je cibule nedostatkovým zbožím, na českých pultech stále zůstává. Její cena je však astronomická. Podobně jsou na tom i papriky a rajčata. Důvody jsou nesoběstačný český trh a výpadky dodávek ze zahraničí. Hlouběji do kapsy budou muset zákazníci při nákupu zeleniny sahat ještě několik týdnů.
/FOTO, VIDEO/ Vidíš, tam je ale brambor, zaznělo v úterý dopoledne od nového automatu v brněnských Kohoutovicích. Takzvaný Bramat tam nově nabízí Brňanům balíčky brambor, cibule nebo jablek, a to pouze od lokálních pěstitelů z jihu Moravy. Hned po spuštění prodeje projevili někteří lidé zájem a vydali se automat prozkoumat.
Překvapte své blízké opulentní hostinou. Nebo si také skvěle upečenou svatomartinskou husu můžete dopřát bez většího úsilí díky Dáme marketu a jejich spolupráci se známým šéfkuchařem Filipem Sajlerem.
Koupit si čerstvou zeleninu a neřešit otevírací dobu obchodů mohou lidé v Brně. Funguje tam totiž patrně první automat na zeleninu v České republice. Nachází se v městské části Brno-Řečkovice a lidé v něm mohou nakoupit například brambory, mrkev nebo česnek a cibuli.
Koupit si čerstvou zeleninu a neřešit otevírací dobu obchodů mohou lidé v Brně. Funguje tam totiž patrně první automat na zeleninu v České republice. Nachází se v městské části Brno-Řečkovice a lidé v něm mohou nakoupit například brambory, mrkev nebo česnek a cibuli.
Policisté z Napajedel společně s kriminalisty pátrají po neznámém zloději, který kradl o víkendové noci ze soboty na neděli v Halenkovicích na Zlínsku. Zloděj si odnesl nářadí, elektrokola či pytel cibule a to hned ze čtyř rodinných domů a způsobil tím celkovou škodu za 165 tisíc korun. Za krádeže mu hrozí až pět let vězení.
„Babské recepty na podporu imunity jsou kupodivu účinnější, než jsem si představoval,“ přiznává praktický lékař Dušan Zhoř, který ordinuje v Kyjově. Kromě opravdu fungujících rad na zvýšení obranyschopnosti nebo obecně na posílení zdraví ale mezi lidmi kolují i docela absurdní recepty. Co byste řekli třeba využití slepičích výkalů?
Cibule je královnou kuchyně. V síti prodejen je sice běžně k dostání, ale asi ze všeho nejlepší je ta přímo donesená z pole. Také farmáři na Kladensku, kteří se zabývají jejím pěstováním, proto vítají i pomocníky, kteří se dobrovolně zapojí při její sklizni. O klasické brigádníky je v posledních letech nouze, tudíž samosběr je nyní velmi trendy.
Mrkev za pět korun, cibule za sedm, rajčata za devět. Kus? Ne, kilogram zdravé zeleniny. Za necelý měsíc bude k mání v Těšeticích-Vojnicích, kousek od Olomouce, kde pěstitel Ladislav Kašpar opět po roce připravuje samosběr zeleniny.
V Česku snad není nikdo, kdo by neznal čevabčiči. Příprava válečků z mletého masa, cibule a koření nezabere moc času. Jisté je, že se na nich pochutná celá rodina.
Máte přebytky zralé zeleniny? Není nic lepšího, než když z nich vyrobíte třeba čatní, cibulovou marmeládu nebo domácí kečup. Nemusíte mít přece ve spíži jen sklenice marmelád, ne?
Natrhat si cibuli přímo na poli budou mít možnost lidé v Blatci na Olomoucku. Populární samosběr startuje v pátek a potrvá až do neděle. Po tom, co se soukromému zemědělci Leonu Vlčkovi osvědčil samosběr česneku a brambor, se letos premiérově uskuteční i samosběr cibule.
Na burgery se často díváme svrchu jako na importovanou záležitost. Když se ale udělají dobře, na vaší grilovačce se po nich jen zapráší. Základem úspěchu je kvalitní a správně zpracované maso, dobrá kombinace ingrediencí a pečlivost. Jak na to?
/FOTO/ S originálním nápadem prodeje čerstvé zeleniny od místních farmářů přišel Petr Grünwald z Malhostovic na Brněnsku. Brambory, cibuli či česnek chce lidem prodávat skrz automat. Nyní mají o speciální zeleninomat zájem představitelé tří brněnských městských částí.
Mrkev ne za čtyři, ale nejspíše za pět korun. Kilo, ne kus. Ani vzhledem k prudkému zdražování všude, kam se jen člověk podívá, se pěstitel Ladislav Kašpar z Těšetic-Vojnic nechystá nijak výrazně zdražovat kvalitní zeleninu. Populární samosběr na polích nedaleko Olomouce plánuje opět na konec srpna. A to s řadou novinek.
Mrkev ne za čtyři, ale nejspíše za pět korun. Kilo, ne kus. Ani vzhledem k prudkému zdražování všeho, kam se jen člověk podívá, se pěstitel Ladislav Kašpar z Těšetic-Vojnic nechystá nijak výrazně zdražovat kvalitní zeleninu, kterou si lidé mohou posbírat z polí sami. Populární samosběr na polích nedaleko Olomouce plánuje opět na konec srpna. A bude řada novinek.
Hodí se k masu nebo sýrům, skvěle chutná ale i samotná. Řeč je o cibulové marmeládě, takzvané cibuládě. Vyhlášenou pochoutku vyrábí Jitka Červenková z Dýšiny u Plzně jako jediná v regionu.
Klasika nad klasiky – guláš je v našich končinách už po dvě staletí neodmyslitelnou součástí stravovacích návyků. Původ má v uherské pustě a v toku času se dočkal mnoha variací. V čem se od základního receptu liší ten podle Petra Voka a jakou přílohu si příště můžete dát místo okoukaného knedlíku?