Kreativ

ŠTÍTEK: Cibule

Ilustrační foto

Zloděj si odnesl i svazky cibule

Jičínsko - Policisté z obvodních oddělení v Jičíně a Nové Paky v současné době intenzívně pracují na objasnění dvou případů vloupání do objektů, ke kterým došlo v průběhu uplynulých dnů v okrese Jičín.

Výstava zahrádkářů v kunvaldské sokolovně.

OBRAZEM: Vystavují květiny, ovoce i zeleninu

Kunvald - Obří dýně, cibule, kedlubny, ale i bylinky, zavařeniny či květiny. To všechno je od čtvrtka až do nedělních šestnácti hodin k vidění v kunvaldské sokolovně.

Cibulový jarmark v Hořovicích

Hořovice chystají tradiční cibulový jarmark

Hořovice /FOTOGALERIE/ – Tradiční cibulový jarmark se letos uskuteční opět první říjnovou sobotu v Hořovicích. Hořovičtí zahrádkáři ho pořádají 7. října. Cibulový jarmark,jehož hlavní postavou, nikoliv však jedinou, bude cibule se koná nejen na zámku, ale i na náměstí a v ulicích a kulturních zařízeních města.

Ilustrační foto.

Zemědělcům i zahrádkářům mizí úroda. Zloděje nejvíc láká česnek

Vyškovsko, Blanensko – Každý den hlídá soukromý zemědělec Jaroslav Crhák své pole. V minulosti už přišel o velkou úrodu cibule. Tu měl nachystanou na poli na odvoz. Zloděj ale využil obědové pauzy a cibuli si odvezl. „Poslední dobou se krade hlavně v menším. Nejvíc žádaný je u zlodějů česnek, ale ten jsme nejvíce hlídali, tak je to možná odradilo. Někdy si někdo něco utrhne nebo nakopne, ale to nemá smysl hlásit,“ řekl Crhák, který hospodaří v Bořitově na Blanensku.

Už druhý ročník Gulášfestu se konal ve venkovním areálu Šumic poblíž místní cyklostezky

Gulášfest přivítal 24 týmů. Loňský obhájce nakonec skončil druhý

Už kolem osmé hodiny ráno vstává v sobotu 13. května čtyřicetiletý Miroslav Kelíšek a chystá si všechny potřebné věci do kárky. Chvíli na to se vydává po cyklostezce vedoucí z Újezdce u Luhačovic, aby za několik desítek minut dorazil i se svým vozíkem do cíle v Šumicích.

Ilustrační foto.

Krájel jsem cibuli, vysvětloval muž bodnou ránu na břiše

Jihlava, Humpolec – Oba případy se staly v loňském roce. Čtyřiatřicetiletá Šárka Medková z Jihlavy vzala v dubnu na svého druha Roberta L. kuchyňský nůža bodla ho do břicha. Motivem byla s největší pravděpodobností hádka ze žárlivosti.

Ilustrační foto.

Krájel jsem cibuli, vysvětloval muž bodnou ránu na břiše

Jihlava, Humpolec – Oba případy se staly v loňském roce. Čtyřiatřicetiletá Šárka Medková z Jihlavy vzala v dubnu na svého druha Roberta L. kuchyňský nůža bodla ho do břicha. Motivem byla s největší pravděpodobností hádka ze žárlivosti.

Ilustrační foto.

Sázet na Josefa? Brambory chtějí teplejší půdu

Jižní Morava – Jihomoravští zahrádkáři už mají v zemi většinou semínka mrkve, petržele či cibule. Někteří se chystají také na brambory. „Říká se, že se mají sázet na Josefa, tedy devatenáctého března. Loni jsem to tak udělal poprvé a dopadlo to dobře, všechno vyrostlo. Možná ale ještě týden počkám," svěřil se například Jiří Hiršl z Hodonína. Zahrádkáři radí sázet brambory v první polovině dubna, až bude mít vlhká půda mezi deseti až dvanácti stupni Celsia.

Výlov Smolovského rybníka.

Sezona výlovů je tu, rybáři připravují sítě

Domažlicko /Termíny výlovů, recepty/ – Kapry, štiky, candáty, líny, amury tolstolobiky a další šupinatou úrodu z největších rybníků na Domažlicku již brzy sklidí rybáři. Je tu sezona výlovů.

Ilustrační foto.

Rady do zahrady: Skladování celeru a cibule, kompost

Sklizeň celeru připadá na říjen. Přicházejí již první mrazíky, a proto je třeba celer, přestože ještě roste, sklidit a dobře uskladnit, protože namrzlé, ale i předčasně sklizené celerové bulvy jsou méně trvanlivé.

Zelenina. Ilustrační foto.

Rady do zahrady

Přečtěte si další rady o tom, co vás v zahradě a na zahrádce v říjnu čeká.

Cibulový jarmark přilákal do Hořovic tisíce lidí

Cibulový jarmark přilákal do Hořovic tisíce lidí

Hořovice – Velké Meziříčí, Mělník i nedaleké Rokycany. Do Hořovic přijeli se svými výrobky z cibule, keramiky, proutí a dřeva řemeslníci z mnoha koutů republiky. Stejně tak i návštěvníci, kterých i osmadvacátý ročník Cibulového jarmarku přivítal tisíce.

Vaření kotlíkového guláše v Zaječicích

Vůni cibule a masa doplnil kouř. V Zaječicích vařili kotlíkový guláš

Zaječice – V sobotu odpoledne hoří před zaječickou hasičskou zbrojnicí osm ohňů, které rozpalují dna kotlíků. Udeří třináctá hodina a do mnoha kilogramů oloupané cibule zakrojí nabroušené nože. Stejný osud čeká i hovězí kližku. Tak začíná soutěž ve vaření kotlíkového guláše.

Ilustrační foto.

Kopání, škrcení, bičování i rány pěstí prý zažíval třináctiletý hoch

Zlín - „Jednou jsme na zahradě řezali strom a já odnášel větve. Tou jsem zavadil o kyblík s cibulí a ten se převrátil. Rychle jsem cibuli uklidil, ale jedna se zakutálela pod cirkulárku. Otčím mě povalil na zem a řval, že jsem vypatlaný debil. Pak mi šlápl na krk, ať se podívám, kde zůstala jedna cibule," řekl u soudu chlapec z Luhačovic, kterému je nyní devatenáct let.

Polívková smršť na pěší zóně před stanicí metra Anděl v Praze.

K Andělu na polívku? Proč ne? Zahřeje a ještě pomůžete

Praha - Další díl charitativního projektu obecně prospěšné společnosti Ergo Aktiv Polívková smršť se rozjede od pondělí 8. února do pátku 12. února na pěší zóně před stanicí metra Anděl. V době od 10 do 18 hodin se tam budou servírovat polévky uvařené známými šéfkuchaři. Polévky se budou prodávat do vyprodání zásob za 55 korun, přičemž režijní náklady u každé polévky činí maximálně 15 korun.

Skautíci se museli starat o oheň a přípravu jídla. Potraviny jim však Slované do jejich příbytků nepřivezli. Ty si skauti museli přinést ze svých domovů.

Skautští kuchtíci a kuchtičky vařili v chýších starých Slovanů

Modrá – Pečená veverka s pomněnkovým přelivem, kaňourburgr, bůburgr, jahodové psodlíčky s tvarohovým přelivem, slovanská čína, srnčí s cibulí a brambory na tymiánu, kamzičí nožičky s přídavkem, ovesňáky se švestkovou omáčkou, hafbáče. To je stručný výčet dobrot, které v sobotu připravovalo v Archeoskanzenu Modrá osmdesát skautských kuchtíků a kuchtiček z deseti družin Slovácka při 12. ročníku skautského zimního vaření.

Had, nalezený ve spíži bytu 
v mělnické ulici Kosmonautů, už je v místním útulku.

Žena našla ve spíži mezi cibulí hada. Do bezpečí běžela k sousedům

Mělník - Hospodyňka, která 
v bytě v mělnické ulici Kosmonautů zamířila do spíže přebrat cibuli, zažila nepříjemné překvapení. Ve kbelíku s cibulí se jí totiž náhle začalo pod rukama něco hýbat. A během chvíle bylo jasné, že se tam skrývá had. Protože má žena z hadů hodně velký strach, hned běžela do bezpečí k sousedům.

Ilustrační foto

Slupky cibule? Na pranostiky už dnes lidé moc nedají

Kroměřížsko – Jaká bude letos zima? To si netroufají odhadovat ani meteorologové. Kolem počasí se však traduje celá řada pranostik, kterými se řídili naši předci: a mnozí lidé si je připomenou i dnes.

Fotbalisté Zbrojovky si užili kuchařský teambuilding před nedělním duelem s mistrovskou Plzní.

Fotbalisté Zbrojovky při vaření: cibuli nejrychleji krájí Zavadil

Brno /FOTOGALERIE/ – Je to tekutý dusík, rozkousni a pak vyfoukni, nabádá šéfkuchař Pavla Zavadila. Zdá se, že v tu chvíli dlouhovlasý fotbalista lituje své pozice kapitána, kvůli které si jej muž v rondonu vybírá. Scéna se odehrává ve čtvrtek krátce po poledni v gastronomickém centru Kuliner plus v Moravanech u Brna.

Ilustrační foto.

Rady do zahrady: O celeru a cibuli

Sklizeň celeru připadá na říjen. Přicházejí již první mrazíky, a proto je třeba celer, přestože ještě roste, sklidit a dobře uskladnit, protože namrzlé, ale i předčasně sklizené celerové bulvy jsou méně trvanlivé.

Cibule.

Rady do zahrady: O celeru a cibuli

Sklizeň celeru připadá na říjen. Přicházejí již první mrazíky, a proto je třeba celer, přestože ještě roste, sklidit a dobře uskladnit, protože namrzlé, ale i předčasně sklizené celerové bulvy jsou méně trvanlivé.

Z bělohradských Slavností jablek a cibule.

Jablek bylo sice málo a cibule chyběla, její absenci dohnaly místní speciality

Lázně Bělohrad – Ochutnat med z včelařské farmy, burčák z domácího vinohradu, preclíky z místní pekárny, jablečný mošt, oblíbené hořické trubičky, domácí zákusky, čerstvě praženou kávu z Nové Paky nebo se zakousnout do vyzrálého jablíčka, to všechno nabízely bělohradské Slavnosti jablek a cibule, spojené s podzimní výstavou ovoce a zeleniny.

Vladan Zejda, předseda družstva firmy Obzor Zlín

Začínali jsme loupáním cibule a mokasínami, říká Vladan Zejda

Výrobní družstvo Obzor Zlín letos slaví 50 let od svého založení. Za tu dobu se toho změnilo hodně. Z malé výroby, která fungovala v podstatě na koleně, se stala moderní firma, která kromě českého trhu svými výrobky zásobuje Rusko i Arábii. Dnes se v Obzoru vyrábějí designové vypínače i dávkovače na léky. Vladan Zejda, předseda výrobního družstva Obzor Zlín, odpověděl na několik zajímavých dotazů.

Cibule byla na letošních slavnostech brzy pryč. Zábavy bylo naopak dost až do večera.

Cibule na slavnostech došla brzy, zábava nikoli

Račetice - Modrá obloha plná kupovitých obláčků zastřešila v sobotu letošní slavnosti cibule v Račeticích. Na pole za vsí se návštěvníci pomalu ani nevešli a kdo přijel odpoledne autem, měl problém zaparkovat.

Ilustrační foto.

Lidé kontrolovali cibuli, na pásu však ležel ruský granát

Dolní Dunajovice – Dosud hledali hlavně kusy, které se k dalšímu zpracování nehodily. Ve středu však pracovníci podniku v Dolních Dunajovicích narazili místo cibule na pozůstatek druhé světové války: granát. Pyrotechnik jej zničil kousek za obcí.