Kreativ

ŠTÍTEK: Cibule

Ilustrační foto

Chřipku zažene zázvor či panák cibulové šťávy

Bojujete s nachlazením a nechcete do sebe ládovat pouze chemii? Za mého dětství se proti chřipce nejvíce doporučoval bezinkový čaj a krájený citron se zázvorem nebo cibule s medem. A když nepomohly ani tyto pochoutky, přišla na řadu vincentka nebo čaj s mlékem, máslem a medem.

Cibulový jarmark Hořovice 2011

Zahrádkářky upletly téměř tisíc copů z cibule

Hořovice /FOTOGALERIE/ - Centrum Hořovic na Berounsku se každoročně první říjnovou sobotu mění k nepoznání. Nejen z Palackého náměstí, ale i všech okolních ulic zmizí na jeden den všechna auta. Nahradí je stánky s cibulovými copy, květinami i keramikou.

Ze sedmého karetního turnaje v Prší v kutnohorské restauraci a vinárně U France Josefa.

Karbaníci hráli Prší o uzenou kýtu, kolena i cibuli

Kutná Hora /FOTOGALERIE/ - Příznivci karetní hry Prší zaplnili v pátek večer lokál restaurace a vinárny U France Josefa v Kutné Hoře. U příležitosti sedmého turnaje se sešel rekordní počet hráčů, a to třicet - z toho dvanáct žen.

Devátý ročník soutěží v netradičních disciplínách Nejlepší Puštějovják se konal o uplynulém víkendu v Pustějově. Tentokrát bylo za téma zvoleno Hoří má panenko, tedy s hasičskou tématikou.

Puštějovjáka získaly CIBULE

Pustějov /FOTOGALERIE/ – Už podeváté slavili v Pustějově den obce trochu jinak. Rok co rok se tady totiž koná olympiáda v netradičních disciplínách o titul Nejlepší Puštějovják, tentokrát s podtitulem Hoří má panenko. Putovní pohár si ondesli sourozenci Cibulcovi z týmu CIBULE.

Ilustrační foto

Oklamejte přírodu a vysaďte rychlené cibuloviny

Pokud vás mrzí, že sezona kvetoucích rostlin pomalu končí a chcete-li si zajistit, že i přes zimu budou váš dům zdobit vlastnoručně vypěstované tulipány a narcisy, existuje jednoduché řešení. Září je totiž ideální dobou k tomu, začít přirychlovat cibuloviny a vyzrát tak na přírodu - z květů se budete moci těšit již v zimě. Samozřejmě si je můžete během zimy koupit již „hotové“, ale vězte, že i když se do toho pustíte sami doma, není to žádná věda!

.

V Ludvíkově soutěžili ve vaření kotlíkového guláše

Ludvíkov /FOTOGALERIE/ – Jednou z lákavých atrakcí, která byla připravena pro návštěvníky akce Dlouhá noc v Ludvíkově, byla ochutnávka soutěžních gulášů, které zde vařily čtyři místní týmy. A vystát si frontu stálo rozhodně za to.

Ilustrační foto

Kouříte? Jste antisexy!

Jednou ze základních podmínek pro začátek milostného jiskření je příjemná tělesná vůně. Měla by se linout ze všech koutů lidského těla. To ale často bývá problém, zejména co se týče ústní dutiny. Nepříjemný dech dokáže jakoukoli vášeň okamžitě zchladit.

Kuchař Petr Stupka uvařil v Buchlovicích.

Televizní kuchař Stupka: Česnek a cibule? To je základ

Buchlovice /ROZHOVOR/ – Vaří, kdo může (a umí), to byl název doprovodného pořadu pětapadesátiletého Petra Stupky, gastronomického specialisty a známého televizního kuchaře z Českých Budějovic, který byl hostem desátého ročníku Festivalu česneku v Buchlovicích.

Ilustrační foto

Škola vaření: Párty dochutí klobáska z grilu

Pochoutky z grilu k letním měsícům jednoznačně patří. Proto vám během prázdnin přinášíme seriál článků, který vám nejen poradí a pomůže, ale nabídne také spoustu zajímavých informací a receptů. V tomto díle profesionální šéfkuchař vysvětlí, jak pracovat s uzeninou a jak chutně a zajímavě grilovat klobásky.

Přípravy na Gulášfest

Letošní novinka: Guláš s čokoládou

Valašské Meziříčí /FOTO/ – Kuchaře čeká několik bezesných noci. Začíná tradiční Gulášfest. Zásmažka a cibulový základ pro úvodní den jsou hotové. Ženy loupají další cibuli, chlapi v kuchyni krájejí maso. Odpoledne ho rozvaří a noční směna dílo dokončí.

Ilustrační foto.

Zloději berou nyní pole útokem

Východní Čechy – Na polích právě dorůstají rané brambory, zelí či cibule. To ale neuniklo ani zlodějům, kteří se především v noci vydávají na polní pych.

Ilustrační foto.

Zloději berou nyní pole útokem

Hradec Králové – Na polích právě dorůstají rané brambory, zelí či cibule. To ale neuniklo ani zlodějům, kteří se především v noci vydávají na polní pych.

Zámek v Miloticích

Na zámku vysadí cibuli či petržel

Milotice – Zámeckou zahradu v Miloticích čekají změny. Posune se zase o kousek blíž tomu, jak dříve vypadala. Obnovy se dočká část, která dříve sloužila zámecké kuchyni.

Nezapomeňte k masu podávat omáčky, "okoření" jejich chuť. Ilustrační foto

Češi milují omáčky a dipy. Připravte si vlastní domácí speciality

Parta přátel, venkovní gril a letní večer s naplánovanou večeří. K dobře ugrilovanému masu či rybě stačí pár krajíčků chleba. Pokud však chcete dopřát chuťovým buňkám ještě větší požitek, zapomeňte na kupované doplňky. Kečup si na vynikající maso nalije jen barbar. Spousta omáček vyžaduje jen pár běžných surovin a trošku práce navíc – a vaši přátelé budou překvapeni ze symfonie chutí, již jste jim předložili.

Velikonoční hodování

Hodujte s Deníkem a vyhrajte!

Liberecký kraj - Uvařte velikonoční jídlo podle našich staročeských receptů a získejte vstupenky na Valdštejnské slavnosti.

Ilustrační foto

Bedýnka plná zdraví. Iniciativa domácích pěstitelů slaví úspěch

Máte chuť zakousnout se do pořádného českého jablka či hrušky? Chcete do své kuchyně zdravou cibuli, voňavý český česnek, brambory, které neobjely půlku zeměkoule, či kvalitní českou karotku? A to vše s potvrzením šetrného přístupu k pěstování? Zkuste rolnickou bedýnku.

Ilustrační foto

Cibuloviny jako poslové léta

Jaro již začalo a život na zahradě je v plném proudu. Pokud jste se ještě nepustili do plánování barevných záhonů plných jiřin, lilií, begonií, gladiol a dalších cibulovin, máte nejvyšší čas, právě nastává ideální období pro jejich sázení. Letními cibulovinami můžete osázet celé záhonky a kombinovat je do různých ornamentů.

Ilustrační foto

Velikonoční koleda: Co s vejci po svátcích?

Svátky jara jsou spojeny především s vejci jako symbolem života. Různě barvená a zdobená si je koledníci odnášejí v košících, aby se doma pochlubili, kolik jich získali. A hospodyňky? Ty pak po svátcích řeší problém, co s nimi. Přinášíme několik tipů, jak vaječnou koledu zužitkovat, abychom se bíložluté dobroty nepřejedli.

Na vítězném menu Ústeckého deníku si pochutnal nejeden návštěvník restaurace Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu. Na snímku host Bohumil Kocaj.

HLASUJTE o nejlepší recept od čtenáře!

Ústí nad Labem – Místo sterilovaných žampionů čerstvé, tak to je nejzásadnější změna, kterou provedl kuchařský tým restaurace Sport Pub Zlatopramen v posledním vítězném receptu.

Zábřežský ateliér Designfoods pořádá kurzy vaření. Tentokrát byla na programu francouzská kuchyně

Naporcovat kohouta je kumšt, v Zábřehu vás to naučí

Zábřeh /FOTOGALERIE/ – Kolem stolu stojí pětice lidí. V rukou mají nože a v očích slzy. To není scéna z akčního filmu. Jsme v severomoravském městě Zábřeh a účastníci zdejšího kurzu vaření krájí cibuli na jednu ze specialit, kterou připravují.

Ilustrační foto

Sadba cibulovin: Na co si dát pozor?

Sadba cibulovin, případně česneku, patří k pravidelným jarním činnostem na zahradách. Něž ale přistoupíme k samotnému sázení, je potřeba provést ještě několik kroků, kterými jsou zejména příprava půdy, správný výběr hlíz a cibulí a hlavně jejich moření proti houbovým chorobám či škůdcům.

Jako každý čtvrtek se v restauraci Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu vařilo podle čtenářů Ústeckého deníku. Na snímku učenka oboru číšník – servírka Kristýna Vybíralová.

HLASUJTE o nejlepší recept od čtenáře!

Připravit kousky alobalu, okořenit maso, nakrájet na plátky cibuli, kuchařský tým restaurace Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu vařil vítězný čtenářský recept.

Ilustrační foto

Na chřipku zabere cibule s majoránkou i spánek

Zlínsko – Ordinace a lékárny v těchto dnech zažívají na Zlínsku nápor nemocných. Lékaři a lékárníci jsou tedy pod neustálou palbou bacilů všech druhů. Jak chřipkové období zvládají a čím se proti onemocnění brání?