Kreativ

ŠTÍTEK: Cibule

Houbové podzimní hodování

Houbaření je nádherný koníček. Zvlášť letos, když se tolik urodilo. Houby se v tomto období nesbírají, ale sekají kosou. Co ale s nimi dál? Přinášíme vám několik zajímavých receptů.

Rájec: guláš mezi kapkami deště

Rájec-Jestřebí /FOTOGALERIE/ – Pod kotli pořádně zatopeno. Z komínů stoupá dým a všude voní cibule a zvěřina. Pod střechou na dvorku rájeckého zámku v zástěrách a s noži kmitá několik lidí. Jeden krájí cibuli, druhý zase maso, další přikládá. V úterý dopoledne odstartovala v Rájci-Jestřebí soutěž ve vaření zvěřinového guláše.

Vaříme s Deníkem: Maso pod cibulí a zelím

Jižní Čechy – V restauraci Life is Dream poblíž Černé věže v Českých Budějovicích ve středu opět obohatl nabídku poledního menu recept od čtenářky Deníku. Poslala ho Anna Veselá z Katovic. Ta zaujala jedenáctičlennou odbornou porotu receptem na maso pod cibulí a zelím. Výherkyně získala poukázku na konzumaci v hodnotě 500 korun v atraktivní restauraci v centru krajského města a jako bonus dvě překvapení.

Nejlepší guláš měli nakonec všichni

Petrov /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE/ - Zápach smažené cibule se mísí s vůní slivovice. A to se hned pozná, že jen té nejkvalitnější. Tou si právě zavdávají – kupodivu – petrovští vinaři, kteří jsou jedním z devíti soutěžních družstev. V kotli vaří stejně jako myslivci, rybáři, holubáři, hasiči, chovatelé, sportovci, krůžek Petrovjan a petrovští invalidé guláš.

HLASUJTE: Vařili jsme králičí medajlonky. Měly úspěch

Ústí nad Labem – Soutěž v kulinářském umění O nejlepší čtenářský recept zná další vítězku, pro kterou je vaření radostí. Vítězkou posledního kola se stala čtenářka Eva Bečvářová s receptem na Králičí medajlonky.

Cibule nemusí být jen z obchodu, stačí zajet k farmáři

Hradecko – Možnost nakoupit si vždy čerstvé ovoce a zeleninu přivádí čím dál tím více lidí přímo k soukromým zemědělcům. Ti vám nabídnou sice sezonní plodiny, zato však vždy čerstvé, chutné a chemicky neupravené.

HLASUJTE: O šťavnatou roštěnou byl zájem

Ústí nad Labem – Šťavnatá roštěnka od čtenářky Ústeckého deníku Jarmily Poslušné se stala v restauraci SportPub Zlatopramen na zimním stadionu během obědů nejprodávanějším poledním menu.

Poutníci ochutnávali chléb

Zahoří – Domácí chléb s cibulí a špekem, s olivami, bylinkami a řadou jiných příchutí mohli ochutnat poutníci při třetím ročníku obnovené tradice, která se koná u kapličky v Zahoří a říká se jí Chlebovomáslové slavnosti.

FOTO: Recept čtenáře: Po řízcích se jen zaprášilo

Ústí nad Labem – Soutěž v kulinářském umění O nejlepší čtenářský recept Ústeckého deníku zná další vítězku. Minulý týden v internetové anketě na www.usteckydenik.cz vyhrála Eva Bečvářová s receptem na Čertovy řízky.

Vařili jsme čtenářský recept: Králík po domácku chutnal

Ústí nad Labem /HLASUJTE/ – Soutěž v kulinářském umění O nejlepší čtenářský recept Ústeckého deníku zná další vítězku. Tento týden v internetové anketě na www.ustecky.denik.cz vyhrála Naděžda Cetrová s receptem na Králíka po domácku.

Králík na cibuli ostatní soutěžící nepřesvědčil

Šumavské Hoštice – Své hosty přivítal chlebem z Vlachova Březí a kilovkou soli. Jako hlavní chod ostatním soutěžícím připravil králíka na cibuli a byl zklamaný, že tři soutěžící jeho jídlo ani neochutnali.

Opilý zloděj kradl cibuli. V hodnotě osmi korun

Vsetín – Kuriózní krádeží se v úterý 9. března večer zabývali strážníci městské policie ve Vsetíně. V místním supermarketu Kaufland chytili přímo při činu podnapilého pobertu, který se vydal krást cibuli.

HLASUJTE: Vařili jsme Rumcajsův guláš

Ústí nad Labem – Vítězstvím v soutěži o nejlepší recept se může pochlubit Jana Tučková s receptem na Rumcajsův guláš. Celkem pro něj hlasovalo na webu Ústeckého deníku devatenáct čtenářů.

Vánoční menu tradičně i netradičně

Štědrý večer patří k nejkrásnějším v roce. V slavnostně vyzdobených bytech se rozzáří vánoční stromky, rodiny zasednou ke společné večeři, děti se těší na dárky. Tomu všemu předchází spousta příprav, vaření, smažení a pečení. A ještě před tím rozhodování, co rodině naservírovat – zůstaneme u tradiční smažené ryby s bramborovým salátem nebo letos vyzkoušíme něco nového? Složit slavnostní menu tak, aby chutě ladily a všichni byli spokojení, není snadné. Pro inspiraci vám přinášíme několik možností. Všechny recepty mají ale jedno společné: základem jsou kvalitní výchozí suroviny.

Ryba na vánoční stůl: slavnostně a netradičně

K tradičním pokrmům, servírovaným na Štědrý večer, patří bezesporu kapr. V mnoha rodinách se připravuje klasicky – obalený v trojobalu a smažený v oleji. Přílohou bývá bramborový salát. Rybu – a nemusí být zrovna z českých rybníků – lze ale upravit na řadu dalších, a asi i zdravějších způsobů. A když místo salátu z brambor a majonézy obložíme maso spoustou čerstvé zeleniny, konečný výsledek bude nejen chutný, ale i oku lahodící.

Před chřipkou ochrání polévky!

Polévka je grunt, kdo ji nejí, bude špunt! Jen málokdo neslyšel v dětství od babiček či maminek toto rčení. Ti, kdož ho respektovali, vyrostli, ale neztloustli. A svůj organismus pravidelně zásobovali vitaminy, minerály i vlákninou.

Letos láme počasí rekordy

Příbram - Letos žádná zima nebude. Říkají to lidé, kteří předpovídají průběh zimy podle toho, kolik má cibule sukének, a jak se zvířata připravují na zimu. Vždyť ještě nedávno chodili houbaři na bedly a rostla tráva. Odborníci to ale zpochybňují.

FOTOGALERIE: Studentský Missák musel loupat cibuli

Ústí nad Labem /AKTUALIZOVÁNO/ – Někteří vsadili na vypracované tělo, jiní se rozhodli zaútočit vtipem. Snadné to ale neměl nikdo. Volba Missáka Střední průmyslové školy strojní Resslova 5 byla napínavá do poslední chvíle.

Jezte hrách, předejdete srdečním onemocněním

Ve středověku naši předci na hrachu vyrostli. Nezřekli se ho ani ve sváteční dny. Velikonoce i Vánoce na dlouho spojili s pučálkou, opraženým hrachem se škvarky nebo se skořicí a medem. Tehdy možná ani netušili, jak zdravou to zeleninu jedí.

Spolchemii má pomoci Cibule

Ústí nad Labem – Situaci ve Spolchemii má zachránit Cibule. Tedy spíš Onion, neboť tak se jmenuje plán, podle něhož se má podnik zachránit před úpadkem. Kromě zrušení pracovních míst bude následovat i redukce nepotřebného majetku.

Pštrosí maso je ještě zdravější než krůtí

Chov pštrosa, obřího ptáka, který nelétá, zato je obdařen schopnostmi sprintérskými, se rozmohl kvůli ženám. Nikoli hospodyňkám, nýbrž parádnicím, které své účesy zdobily pštrosími péry. Že pštros může nabídnout i výtečné maso, to objevilo až dvacáté století.

Kulinářské toulky světem

Doba letních dovolených už je pryč, ale alespoň kousek z ní si můžete oživit nejen ve vzpomínkách, ale i v kuchyni. Přinášíme vám recepty a kulinářské zážitky ze tří světových kontinentů.

Houbařova zabikačka

Jedním ze čtenářů, který se nám přihlásil na kulinářskou výzvu – posílejte nám své nejlepší recepty, je Jiří Míka z Karlových Varů. Poslal nám jich opravdu hodně, ale protože je zrovna velká houbová úroda, vybrali jsme netradiční recepty právě z těchto surovin.

Tipy časopisu Chef Gurmán

Severní Čechy - I obyčejná jídla chutnají luxusně. Můžete se o tom přesvědčit u následujících tipů a receptů, které vám přináší časopis Chef Gurmán.