Tak jako víno má své vinobraní, mají okurky, konkrétně nakládačky, své slavnosti okurek, které se na začátku srpna pořádají ve Znojmě. Akce vychází z historické tradice a velké okurkové trhy jsou ve znojemském kraji vyhlášené.
Na přelomu července a srpna můžeme na zahrádce sklízet špenát nebo mangold. Mangold se bohužel na našem trhu neobjevuje příliš často. Podobá se špenátu, jen jeho listy jsou tužší, a tudíž se vaří v mírně osolené vodě o něco déle. Příprava pokrmů je obdobná jako u špenátu. Díky větším a tužším listům je mangold vhodný zejména k přípravě závitků.
Amarylis nebo také hvězdník patří k velice atraktivním cibulnatým rostlinám našich interiérů. Svými obřími dekorativními květy a nepřebernou barevnou škálou zaujme asi každého. Kromě toho, že vyžadují určitá specifika ohledně teploty a vlhkosti, může se objevit ještě vážné a prakticky neléčitelné onemocnění nazývané červená spála hvězdníku.
Chomutovsko - Celkem devět výrobků z Ústeckého kraje ocenila odborná komise soutěže Regionální potravina 2013. Bohužel, žádný není z Chomutovska. Zatím se touto značkou může v okrese pyšnit jen račetická cibule, která ji získala v roce 2011.
Ratibořice – Chleba se sádlem a cibulí, s tvarohem a podmáslím, bramborové placky se škvarkama, koláče, buchty, pečené klobásy a prasátko na roštu, na takových dobrotách si v Babiččině údolí na zahradě Rudrova mlýna pochutnávali návštěvníci druhých Mlynářských slavností.
Šumperk – Pětatřicetiletý Ondřej Polák ze Šumperku je členem kapely O5&Radeček, která se na pódiích pohybuje ve stejném složení už dvě desítky let. Za dobu své existence skupina vydala několik úspěšných desek. Na začátky hudební kariéry vzpomíná Ondřej Polák s úsměvem.
Šumperk – Pětatřicetiletý Ondřej Polák ze Šumperku je členem kapely O5&Radeček, která se na pódiích pohybuje ve stejném složení už dvě desítky let. Za dobu své existence skupina vydala několik úspěšných desek. Na začátky hudební kariéry vzpomíná Ondřej Polák s úsměvem.
Nepomuk - Rodný dům Augustina Němejce v Nepomuku na Plzeňsku o víkendu rozzářily tulipány. Přes sto odrůd představil pěstitel Pavel Novák. „Všechny pěstuji sám na své zahradě na Šumavě. Začal jsem před devíti lety a úplně jsem jejich kouzlu propadl," popisuje svoji zálibu Novák.
Domažlice – S příchodem jara je na zahrádkách spousta práce. Na otázky čtenářů Domažlického deníku tentokrát odpovídal předseda Českého zahrádkářského svazu Jan Hinterholzinger.
Zlín - Tomáš Mikyta je autorem nevšední exotické kuchařky určené především studentům. Jedná se o útlou knížečku s pětadvaceti recepty doplněnou fotografiemi připravovaných jídel.
Již během stavby pyramid v Egyptě dodávala tato rostlina sílu dělníkům. Sílu jistě dodá i vám. A pokud se spolehnete na tu ze své zahrady, možná vás překvapí i její chuť.
Ústí nad Labem - Kachna je výborná. Být to v pořadu Prostřeno, tak kuchař dostane deset bodů. To jsou slova návštěvníka restaurace Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu Jiřího Píši.
Jižní Čechy - Odborná porota vybrala deset autorů nejzajímavějších receptur. O tom, kdo bude reprezentovat jih Čech v národním finále, rozhodnete vy, svými hlasy.
Kutná Hora – Vylepšit a rozšířit si své kresebné i malířské dovednosti mají nyní všichni zájemci o výtvarné umění z řad veřejnosti. Od 6. února až do 10. dubna probíhají v lektorském centru při Galerii Středočeského kraje vždy ve středu od 16.30 hodin kurzy kresby a malby pod vedením Pavla Vašíčka.
„Rostliny nemají jen jednu kvalitu. Jsou také kombinací teplot a chutí, které jim propůjčují specifické vlastnosti a léčivé schopnosti," říká známá česká bylinkářka Venuše Studničková.
„Rostliny nemají jen jednu kvalitu. Jsou také kombinací teplot a chutí, které jim propůjčují specifické vlastnosti a léčivé schopnosti," říká známá česká bylinkářka Venuše Studničková.
Ústí nad Labem - Zprvu, když jsem viděla recept, tak jsem se zhrozila. Vypadalo to, že to bude samý kečup. Mysleli jsme si s kolegou, že budeme muset jídlo dokořenit. Opak byl nakonec pravdou. Maso pustilo krásně šťávu a byla z toho dobrá omáčka.
Ústí nad Labem - Svým složením by se dal zařadit jak do české, tak do německé kuchyně. Základ tvořila osmažená cibule orestovaná dozlatova. Tak jako každý čtvrtek se i tento týden vařilo v restauraci Sport Pub Zlatopramen podle čtenářů Ústeckého deníku. Vítězkou minulého kola se stala Jarmila Vágnerová s receptem na Krůtí maso na houbách.
Ústí nad Labem - Nejprve si udělat zálesáckou směs. Nakrájet na plátky cibuli a na kostičky anglickou slaninu. Poté vše osmažit. Tak jako každý čtvrtek se i tento týden vařilo podle čtenářů Ústeckého deníku. Vítězem posledního kola se stal Jiří Souček s receptem na Kuře Kanada.
Náchodsko - Lidský organismus musí čelit stále větším nárokům, které na něho klade dnešní hektické životní tempo. Nadměrná psychická zátěž se pak odráží na dlouhodobé únavě a větší náchylnosti k chorobám.
Ze zahrádek postupně mizí nejen jablka, hrušky, hroznové víno či švestky, ale i košťálová a listová zelenina, cibule nebo česnek. Často zvedající se vítr je dobrým pomocníkem při sběru vlašských ořechů.
Jičínsko – Sezóna zavařování pokračuje. Bohatým zdrojem vitaminu C je zelí. Zemědělské družstvo Dobrá Voda prodává každou sobotu dopoledne až do konce října bílou (10 Kč za kg) i červenou krouhanku (14 Kč za kg).
Ústí nad Labem - Krásně šťavnaté a dobře okořeněné. Maso se rozsypává na jazyku. Obloha menu dodává krásný vzhled. Porotci reality show Master Chef by nešetřili chválou. V restauraci Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu se vařilo podle čtenářů Ústeckého deníku. Vítězkou minulého kola se stala Eva Koulecká s receptem na Hovězí na hořčici.
Ještě ani nezačala zima, a zahrádkáři už se těší, až jim vyraší první jarní květiny a ohlásí návrat sluníčka a teplých dní. Tulipány, narcisy, sněženky, hyacinty nebo lilie patří k velmi oblíbeným okrasným cibulovinám. Abyste se mohli těšit krásně rozkvetlými záhony, je potřeba kromě správné výsadby provést také moření a podporu zakořeňování cibulovin.
Cheb - Nakrájet cibuli, složit košili nebo jít na úřad. Z tak banálních záležitostí se bez zraku může stát problém. Aby tomu tak nebylo, pomáhají členové chebského TyfloCentra, kteří přichystali akci s názvem Tyflomat Cheb aneb maturita ze slepoty.
Uherské Hradiště - Tradiční pozici na nádvoří střední uměleckoprůmyslové školy a u vchodu do něj zaujali v sobotu po poledni zástupci vesnic mikroregionu Východní Slovácko. A přijeli tradičně v silné sestavě. Podle starosty Bánova Zbyňka Krále jich bylo kolem dvou set, a tedy víc než minulý rok. Každá z obcí s sebou navíc přivezla nějaké pochutiny.
Ústí nad Labem - Typicky česká minutka. V jídelním lístku horký favorit. V restauraci Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu se vařilo podle čtenářů Ústeckého deníku.
Praha – Na vojenské základně u slovenské obce Kuchyňa, kde se natáčí další kolo kuchařské soutěže TV Nova a Markíza MasterChef, měla záchranka plné ruce práce.
Přinášíme vám nejlepší recepty z letošního festivalu Děti v restauraci, který nabídne vždy tři varianty dětských pokrmů za jednotnou cenu 90 korun. Potrvá do 16. září.