Východní Čechy – V poslední době se stále víc lidí začíná zajímat o svůj vzhled a pečovat o své zdraví. Mnoho obézních pochopilo, že jejich zdravotní komplikace nepřišly jen tak zčistajasna, ale že je to důsledek jejich přebytečných kilogramů. Pro většinu obézních bývá velmi těžké držet redukční diety.
Východní Čechy – V poslední době se stále víc lidí začíná zajímat o svůj vzhled a pečovat o své zdraví. Mnoho obézních pochopilo, že jejich zdravotní komplikace nepřišly jen tak zčistajasna, ale že je to důsledek jejich přebytečných kilogramů. Pro většinu obézních bývá velmi těžké držet redukční diety.
Bělecký Mlýn – Údolí osady pod skalou porostlou lesem je provoněno gulášem. Energicky prorážím tu vůni a jdu přímo za nosem. Gulášové aroma mě přivede do kuchyně, kde šéfkuchař bojuje s chataři o nejlepší chuťový zážitek z původně maďarského pokrmu.
Švestky sice obsahují malé množství vitaminů, zato ale mají hodně draslíku a jiných prospěšných látek. Bělavý povlak na slupce chrání ovoce před napadením hnilobou a před vyschnutím. Snadno se dá smýt. Švestky jsou známou surovinou pro výrobu slivovice, povidel, výborné jsou do ovocných knedlíků a moučníků, ale hodí se i při přípravě masových pokrmů.
V září nastává nádherné babí léto a jihočeské město Tábor se má určitě čím chlubit, protože v polovině tohoto měsíce probíhá mezinárodní historický festival Táborská setkání. Je to vždy úžasná podívaná, zejména na průvod husitských bojovníků v dobových kostýmech, procházejících městem za rachotu bubnů a světel pochodní.
Lysá nad Labem - K obrovské tragédii došlo v neděli před polednem na poli v Lysé poblíž čtvrti Litol. Zřejmě chybou traktoristy přišla o život žena sbírající na poli cibuli.
Slavkov u Brna /REPORTÁŽ/ – Slavkovská restaurace U Dvou kapříků v sobotu hostila šestý ročník soutěže Gulach Open. Z jedenácti týmů měl jen jeden jako vedoucí ženu.
Pelechy – Doprovodnou soutěž v rychlostním pití piva vyhrál Miroslav Procházka z Chodova, nejvíce druhů piva poznal syn hospodské Josef Váchal a nejlépe nakrájela cibuli Jana Becková.
Dillí - Indická policie překazila drzý pokus místních zlodějů ukrást nákladní automobil plný cibule. Tento nezvyklý druh zločinu zřejmě podnítil nedávný prudký nárůst ceny této základní potraviny v zemi, napsala agentura AFP.
Tak jako víno má své vinobraní, mají okurky, konkrétně nakládačky, své slavnosti okurek, které se na začátku srpna pořádají ve Znojmě. Akce vychází z historické tradice a velké okurkové trhy jsou ve znojemském kraji vyhlášené.
Na přelomu července a srpna můžeme na zahrádce sklízet špenát nebo mangold. Mangold se bohužel na našem trhu neobjevuje příliš často. Podobá se špenátu, jen jeho listy jsou tužší, a tudíž se vaří v mírně osolené vodě o něco déle. Příprava pokrmů je obdobná jako u špenátu. Díky větším a tužším listům je mangold vhodný zejména k přípravě závitků.
Amarylis nebo také hvězdník patří k velice atraktivním cibulnatým rostlinám našich interiérů. Svými obřími dekorativními květy a nepřebernou barevnou škálou zaujme asi každého. Kromě toho, že vyžadují určitá specifika ohledně teploty a vlhkosti, může se objevit ještě vážné a prakticky neléčitelné onemocnění nazývané červená spála hvězdníku.
Chomutovsko - Celkem devět výrobků z Ústeckého kraje ocenila odborná komise soutěže Regionální potravina 2013. Bohužel, žádný není z Chomutovska. Zatím se touto značkou může v okrese pyšnit jen račetická cibule, která ji získala v roce 2011.
Ratibořice – Chleba se sádlem a cibulí, s tvarohem a podmáslím, bramborové placky se škvarkama, koláče, buchty, pečené klobásy a prasátko na roštu, na takových dobrotách si v Babiččině údolí na zahradě Rudrova mlýna pochutnávali návštěvníci druhých Mlynářských slavností.
Šumperk – Pětatřicetiletý Ondřej Polák ze Šumperku je členem kapely O5&Radeček, která se na pódiích pohybuje ve stejném složení už dvě desítky let. Za dobu své existence skupina vydala několik úspěšných desek. Na začátky hudební kariéry vzpomíná Ondřej Polák s úsměvem.
Šumperk – Pětatřicetiletý Ondřej Polák ze Šumperku je členem kapely O5&Radeček, která se na pódiích pohybuje ve stejném složení už dvě desítky let. Za dobu své existence skupina vydala několik úspěšných desek. Na začátky hudební kariéry vzpomíná Ondřej Polák s úsměvem.
Nepomuk - Rodný dům Augustina Němejce v Nepomuku na Plzeňsku o víkendu rozzářily tulipány. Přes sto odrůd představil pěstitel Pavel Novák. „Všechny pěstuji sám na své zahradě na Šumavě. Začal jsem před devíti lety a úplně jsem jejich kouzlu propadl," popisuje svoji zálibu Novák.
Domažlice – S příchodem jara je na zahrádkách spousta práce. Na otázky čtenářů Domažlického deníku tentokrát odpovídal předseda Českého zahrádkářského svazu Jan Hinterholzinger.
Zlín - Tomáš Mikyta je autorem nevšední exotické kuchařky určené především studentům. Jedná se o útlou knížečku s pětadvaceti recepty doplněnou fotografiemi připravovaných jídel.
Již během stavby pyramid v Egyptě dodávala tato rostlina sílu dělníkům. Sílu jistě dodá i vám. A pokud se spolehnete na tu ze své zahrady, možná vás překvapí i její chuť.
Ústí nad Labem - Kachna je výborná. Být to v pořadu Prostřeno, tak kuchař dostane deset bodů. To jsou slova návštěvníka restaurace Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu Jiřího Píši.
Jižní Čechy - Odborná porota vybrala deset autorů nejzajímavějších receptur. O tom, kdo bude reprezentovat jih Čech v národním finále, rozhodnete vy, svými hlasy.
Kutná Hora – Vylepšit a rozšířit si své kresebné i malířské dovednosti mají nyní všichni zájemci o výtvarné umění z řad veřejnosti. Od 6. února až do 10. dubna probíhají v lektorském centru při Galerii Středočeského kraje vždy ve středu od 16.30 hodin kurzy kresby a malby pod vedením Pavla Vašíčka.
„Rostliny nemají jen jednu kvalitu. Jsou také kombinací teplot a chutí, které jim propůjčují specifické vlastnosti a léčivé schopnosti," říká známá česká bylinkářka Venuše Studničková.
„Rostliny nemají jen jednu kvalitu. Jsou také kombinací teplot a chutí, které jim propůjčují specifické vlastnosti a léčivé schopnosti," říká známá česká bylinkářka Venuše Studničková.
Ústí nad Labem - Zprvu, když jsem viděla recept, tak jsem se zhrozila. Vypadalo to, že to bude samý kečup. Mysleli jsme si s kolegou, že budeme muset jídlo dokořenit. Opak byl nakonec pravdou. Maso pustilo krásně šťávu a byla z toho dobrá omáčka.