Kreativ

ŠTÍTEK: Cibule

Ilustrační foto

Imunitu posílí česnek, cibule, zázvor i černý bez

Náchodsko - Lidský organismus musí čelit stále větším nárokům, které na něho klade dnešní hektické životní tempo. Nadměrná psychická zátěž se pak odráží na dlouhodobé únavě a větší náchylnosti k chorobám.

Zavařeniny. Ilustrační foto

Domácí zavařeniny předčí kupované

Ze zahrádek postupně mizí nejen jablka, hrušky, hroznové víno či švestky, ale i košťálová a listová zelenina, cibule nebo česnek. Často zvedající se vítr je dobrým pomocníkem při sběru vlašských ořechů.

Ilustrační foto.

Nezapomeňte si naložit zelí nebo houby

Jičínsko – Sezóna zavařování pokračuje. Bohatým zdrojem vitaminu C je zelí. Zemědělské družstvo Dobrá Voda prodává každou sobotu dopoledne až do konce října bílou (10 Kč za kg) i červenou krouhanku (14 Kč za kg).

Menu Ústeckého deníku připravoval šéfkuchař Martin Ječmen.

RECEPT DENÍKU: Porotci Master Chef by smekli

Ústí nad Labem - Krásně šťavnaté a dobře okořeněné. Maso se rozsypává na jazyku. Obloha menu dodává krásný vzhled. Porotci reality show Master Chef by nešetřili chválou. V restauraci Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu se vařilo podle čtenářů Ústeckého deníku. Vítězkou minulého kola se stala Eva Koulecká s receptem na Hovězí na hořčici.

Ilustrační foto

Čas výsadby jarních cibulovin je tu!

Ještě ani nezačala zima, a zahrádkáři už se těší, až jim vyraší první jarní květiny a ohlásí návrat sluníčka a teplých dní. Tulipány, narcisy, sněženky, hyacinty nebo lilie patří k velmi oblíbeným okrasným cibulovinám. Abyste se mohli těšit krásně rozkvetlými záhony, je potřeba kromě správné výsadby provést také moření a podporu zakořeňování cibulovin.

Nevidomí o víkendu v Chebu skládali maturitu ze slepoty

Nevidomí skládali v Chebu maturitu ze slepoty

Cheb - Nakrájet cibuli, složit košili nebo jít na úřad. Z tak banálních záležitostí se bez zraku může stát problém. Aby tomu tak nebylo, pomáhají členové chebského TyfloCentra, kteří přichystali akci s názvem Tyflomat Cheb aneb maturita ze slepoty.

Slovácké slavnosti vína 2012 - Slovácko.

Mikroregion Východní Slovácko: po chlebu s cibulí se jen zaprášilo

Uherské Hradiště - Tradiční pozici na nádvoří střední uměleckoprůmyslové školy a u vchodu do něj zaujali v sobotu po poledni zástupci vesnic mikroregionu Východní Slovácko. A přijeli tradičně v silné sestavě. Podle starosty Bánova Zbyňka Krále jich bylo kolem dvou set, a tedy víc než minulý rok. Každá z obcí s sebou navíc přivezla nějaké pochutiny.

Tomáš Janeček, který si pochutnal na plátku se šunkou a žampiony.

RECEPT DENÍKU: Čtenářka: Mám ráda houby

Ústí nad Labem - Typicky česká minutka. V jídelním lístku horký favorit. V restauraci Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu se vařilo podle čtenářů Ústeckého deníku.

Zraněný porotce Radek Šubrt.

MasterChef: Drsná zkouška kráječů cibule

Praha – Na vojenské základně u slovenské obce Kuchyňa, kde se natáčí další kolo kuchařské soutěže TV Nova a Markíza MasterChef, měla záchranka plné ruce práce.

Příhraniční rakouské město Laa an der Thaya ovládly tradiční cibulové slavnosti.

Slavnosti v Laa: příhraniční městečko ovládla vůně cibule

Laa an der Thaya – Cibule nalevo, cibule napravo, všude cibule. Příhraniční rakouské městečko Laa an der Thaya patří do pátku až do neděle tradičním Cibulovým slavnostem. Centrum města přímo před radnicí zaplnily stánky s čerstvou cibulí, ale také výrobky z ní.

Lázeňské město Laa an der Thaya (na snímku radnice).

V rakouském Laa an der Thaya zavoní cibule. Při slavnostech

Laa an der Thaya – Na třídenní cibulový maratón se mohou lidé vydat do příhraničního městečka Laa an der Thaya. Od pátku až do neděle se tam totiž konají Cibulové slavnosti.  „Pro celou rodinu je připravený bohatý program," lákal manažer Ondřej Hampl.

Řecký Zakynthos je proslulým rájem gurmánů.

Přivezte si dobroty ze Zakynthosu

Jaký si vybrat suvenýr na dovolené, abychom si opravdu přivezli něco autentického z daného místa a ne nějakou vějičku pro turisty – touto otázkou se trápí snad každý turista. Například na řeckém Zakynthosu se vyplatí koupit si některou z místních lahůdek. A nebo i „obyčejnou" cibuli.

Ilustrační foto

Všestarská cibule. Značka, kterou chrání i Evropská unie

ČR - Cibule, královna české kuchyně. Tak zněl kdysi slogan na plakátu, který zval ke zvýšení spotřeby této mnohostranně využitelné plodiny. U českých konzumentů jde o mimořádně oblíbený druh zeleniny, mnohá jídla zdejší kuchyně si bez něho není možné představit.

Ilustrační foto

Dlouho očekávaný déšť plní houbařům košíky

Jižní Morava - Přes špatný začátek se v těchto dnech houbařská sezona rozjíždí naplno. Lidé začínají z lesa nosit nejrůznější druhy hřibů, ale i holubinky a ryzce. Na Hodonínsku mohou houbaři narazit i na vzácnou hlívu chlupatou.

Cuketa

Vyzkoušejte letní recept: cuketovou nádivku

K přípravě potřebujete: 5 cuket, 4 mrkve, 1 cibule, 400 g šunky, 4 stroužky česneku, 400 g tvrdého sýra, 5 vajec, 100 ml olivového oleje, polohrubá mouka, 1 kypřicí prášek, oregano, sůl, pepř.

Závěrečné zkoušky oboru kuchař - číšník na ISŠ Jirkov

Zvládli lasagne, pečené kuře v cibuli i složitou obsluhu

Rakovník – Plněná rybí filátka zabalená v pórku, pečený brambor, hovězí vývar se strouháním, hnědá polévka se zapraženou krupicí, lasagne s vepřovým masem, kuře na cibuli. vepřový guláš s těstovinou a tvarohový koláček –  to bylo menu, ze kterého si mohli v úterý vybírat hosté  v jídelně Integrované střední školy na Jirkově.K tomu ještě slavnostně pr

Ilustrační foto

Z české cibule byla italská

Plzeň – Klamání zákazníků odhalila Státní zemědělská a potravinářská inspekce během kontroly v plzeňských supermarketech.

Menu Ústeckého deníku - Neomezená kuřecí směs.

RECEPT DENÍKU: Kuchaři museli menu přidělat

Ústí nad Labem - Zajímalo by mě, proč se jídlo jmenuje neomezené kuřecí? Spíše bych mu dala název Kuřecí maso se slaninkou a smetanou. To byla slova kuchařky Martiny Hiřičové, se kterou čtenáři Ústeckého deníku v restauraci Sport Pub na zimním stadionu vaří.

Návštěvnice restaurace Sport Pub Zlatopramen si Kachnu s červeným zelím nemohla vynachválit.

RECEPT DENÍKU: Kachna v lístku lákala hosty

Ústí nad Labem - Doslova na dračku, tak by se dal charakterizovat zájem návštěvníků restaurace Sport Pub Zlatopramen o menu Ústeckého deníku. Po hodině a půl co restaurace otevřela, se po Kachně s červeným zelím jen zaprášilo.

Ilustrační foto

Farmářské trhy začaly. Frgálům babičky Anežky se nedalo odolat

Teplice, Osek Vůně klobásek z domácí udírny se mísila se sladkými vůněmi koláčů, červená jablíčka jako právě utržená ze stromu a vedle nich pytle brambor a cibule. A to jsme v pátek odpoledne na první letošní Farmářský trh u Olympie v Teplicích teprve vcházeli.

Ilustrační foto

Zasaďte si na záhonu obří cibuli

Právě nyní je nejlepší čas na vysévání takzvané obří cibule. Mladé rostlinky, podobně jako pórek, se pak vysazují na záhon v dubnu.

Ilustrační foto.

Z chat v regionu mizí cibule, šampony i ponožky

Vyškovsko – Už dávno pryč jsou doby, kdy zloději odnášeli z chat, chalup nebo zahradních domků jen elektroniku, nářadí, starožitnosti nebo třeba paroží. V poslední době se v regionu vyskytují případy, kdy dávají přednost věcem každodenní potřeby. Od minulého víkendu tak vyškovští policisté šetří třeba vloupání do chaty v Rychtářově. Zloděj si odtud odnesl i svetr.

Soutěž O najlepší hňápané zelé ve Vsetíně

Soutěž o nejlepší hňápané zelé ovládli muži

Vsetín /FOTOGALERIE, AKTUALIZOVÁNO/ – Zaručených receptů na pravé valašské hňápané zelé je víc: kromě základní suroviny – nastrouhaného či krájeného a řádně našlapaného zelí – nesmí chybět cibule, sůl a kmín. Přidává se i kopr, někdo také česnek, křen či jablka.

Psychiatr, spisovatel a překladatel Jan Cimický

Psychiatr Cimický: Slzy z cibule jsou jiné než ze smutku

Praha – Když jsem šla do Modré laguny, tedy psychiatrické ambulance doktora Cimického, blankytnou oblohu ozařovalo ostré slunce. To mě naladilo do vesela, a ač jsem se s panem primářem bavila o věcech spíš vážných, odcházela jsem v optimistickém duchu. Odnášela jsem si rady, jak se nezbláznit z věčného stresu i ujištění, že babička Boženy Němcové se mýlila. Kdo se totiž řídí jejím heslem Co můžeš udělat dnes, neodkládej na zítřek, má nakročeno na neurózu.

Ilustrační foto

Chřipku zažene zázvor či panák cibulové šťávy

Bojujete s nachlazením a nechcete do sebe ládovat pouze chemii? Za mého dětství se proti chřipce nejvíce doporučoval bezinkový čaj a krájený citron se zázvorem nebo cibule s medem. A když nepomohly ani tyto pochoutky, přišla na řadu vincentka nebo čaj s mlékem, máslem a medem.

Mleté maso zapečené se zelím a rýží.

HLASUJTE: Recept byl neobvyklý kombinací

Ústí nad Labem - Neobvyklý, s takovou kombinací jsem se ještě nesetkal, tak hodnotí vítězný recept čtenářky Ústeckého deníku Kateřiny Karlíkové, šefkuchař restaurace Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu šéfkuchař Martin Ječmen.