
Rozhlédněte se z Cibulky po okolí
Oloví - TIP NA VÝLET
Oloví - TIP NA VÝLET
Chomutov - Místo pálky prkýnko, místo míčku cibule. Netradičně pojaly hru ve stolní tenis, neboli ping-pong, kuchařky chomutovské základní školy ve Školní ulici. A nebyly samy. Ping-pong hráli všichni, kdo měli v té chvíli ruce (nohy nebyly podmínkou). Žáci, učitelky, dokonce i ředitelka. Škola se totiž jako jediná v regionu přihlásila do soutěže nazvané Jeden za všechny, všichni za stůl. Spočívá v natočení minutového videozáznamu, jak se na škole hraje ping-pong.
Pokud už máte dost polykání prášků a užívání všelijakých chemických přípravků, třeba si vyberete v zelené lékárně z naší přírody.
Zlínský kraj - Po vánočním hodování, kdy si na své přišli všichni milovníci sladkých chutí, nastává poslední den v roce, a to už budou vládnout chutě zcela jiné. Vzhledem k mírně zvýšené konzumaci alkoholu přijdou k chuti pikantní dobroty a dobrůtky.
Svitavy – Vracíme se s další pochoutkou kuchaře Pavla Míčka. Tentokrát přináší recept na hovězí maso, které může obohatit naše víkendové menu.
Poděbrady - V sálech na poděbradské kolonádě se konalo klání tří učilišť ve vaření. V porotě kromě Pohlreicha zasedli i odborníci z Burgundska a Toskánska.
Na záhonech pěstujeme jen druhy zeleniny, které jsou odolné vůči nízkým teplotám. Jedná se o petržel kořenovou, pastinák, černý kořen, dále pak kapustu hlávkovou, kadeřavou a růžičkovou, které vynikají vysokou mrazuodolností.
Na záhonech pěstujeme jen druhy zeleniny, které jsou odolné vůči nízkým teplotám. Jedná se o petržel kořenovou, pastinák, černý kořen, dále pak kapustu hlávkovou, kadeřavou a růžičkovou, které vynikají vysokou mrazuodolností.
Plzeň – Travnaté plochy na sídlištích, parky, ulice a další veřejná prostranství v Plzni. Příští rok na jaře je ozdobí tisíce květů žlutých narcisek, a město tak zabalí do žlutého hávu. Na deset tisíc cibulí těchto jarních rostlin vysadí v příštím týdnu pracovníci plzeňského ekologického občanského sdružení Envic ve čtyřech největších plzeňských obvodech. K sázení cibulek nyní zvou i veřejnost.
I levná jídla bez masa mohou být chutná. Přesvědčte se sami a připravte si některý z následujících pokrmů.
Krčková hniloba cibule (Botrytis alli) je nejčastější skládkovou hnilobou cibule kuchyňské. Cibule měknou a hnědnou. Na jejich povrchu se objevuje jemný hnědošedý povlak houby a na něm později plochá černá tělíska. Napadené cibule předčasně raší, mumifikovatí nebo hnijí.
Trutnovsko - Zatímco ve větších městech v kraji se při vaření povolebního koaličního guláše vedly povětšinou debaty o ingrediencích, ve Dvoře Králové nad Labem se političní „kuchaři" budou nejvíce přít o to, jakou vodou kotlík zalijí.
Plzeň – Úroda hub či žaludů, množství slupek na cibuli nebo sádelnatost lesní zvěře. To jsou jen některé z přírodních indicií, podle nichž se naši předci snažili odhadnout, jaká je čeká zima.
Lázně Bělohrad – Poprvé se v Bělohradě uskutečnily slavnosti jablek a cibule. Akci přálo nejen počasí, ale těšila se i přízni návštěvníků. Ty v zámeckém parku přivítala v sobotu dopoledne dechová hudba Javorka.
Lázně Bělohrad – V sobotu 4. října jste zváni do zámeckého parku. Uskuteční se tu slavnosti jablek a cibule. Dopoledne čeká návštěvníky od 9 hodin zahrádkářská výstava v Památníku K. V. Raise a o půl hodiny později budou zahájeny prodejní trhy.
Tachov – Tachovští zahrádkáři přizvali kolegy z Tirschenreuthu, ti vytvořili městské věže z vypěstovaných cibulí.
Petrov – Vůně papriky, cibule a masa různého druhu provázela sedmý ročník kulinářského klání v petrovských Plžích. Devět místních organizací změřilo v sobotu odpoledne síly v dovednosti přípravy původem maďarského pokrmu. Dohromady uvařily tři sta šedesát litrů guláše.
Díky teplému počasí, občasným bouřkám a přeháňkám začaly růst houby. A protože houbaři hlásí bohaté úlovky z různých koutů Čech a Moravy, nabízíme jim pro inspiraci zajímavé recepty.
Břeclavsko - Pracovní týden končí, a tak se opět nabízí čas na víkendový odpočinek. Komu se nechce páteční a sobotní večer trávit u televizní obrazovky, neholduje výhradně relaxaci sportem a rád by naplnil svůj program kulturním vyžitím, tomu je určena tato rubrika. Každý pátek v ní totiž najde tip na zajímavou akci, která se na Břeclavsku v započínajícím víkendu uskuteční.
Dlouhé a teplé večery svádějí k posezení s rodinou a přáteli. Nemusí zůstat jen u skleničky. Je na čase vytáhnout gril a pochlubit se kuchařským uměním. Připravit skvělé jídlo na ohni zvládnou i ti, kteří si u plotny či trouby příliš nevěří.
Plzeňsko – Pro meruňky, brambory nebo cibuli nemusíte chodit do supermarketů. Někdy stačí jen zastavit na kraji silnice, vždyť prodejců na odpočívadlech je v těchto dnech dostatek.
Litomyšl - Dlouhé a teplé večery svádějí k posezení s rodinou a přáteli. Nemusí zůstat jen u skleničky. Je na čase vytáhnout gril a pochlubit se kuchařským uměním.
Strakonice - Poslední specialita z restaurace Splávek.
Ústí nad Labem - Napáchali na památce vedle ČNB statisícové škody. Ta přitom může skrývat i unikáty.
Východní Čechy, Litomyšl - Dlouhé a teplé večery svádějí k posezení s rodinou a přáteli. Nemusí zůstat jen u skleničky. Je na čase vytáhnout gril a pochlubit se kuchařským uměním. Připravit skvělé jídlo na ohni zvládnou i ti, kteří si u plotny či trouby příliš nevěří.
Východní Čechy, Litomyšl - Dlouhé a teplé večery svádějí k posezení s rodinou a přáteli. Nemusí zůstat jen u skleničky. Je na čase vytáhnout gril a pochlubit se kuchařským uměním. Připravit skvělé jídlo na ohni zvládnou i ti, kteří si u plotny či trouby příliš nevěří.
Litomyšl - Dlouhé a teplé večery svádějí k posezení s rodinou a přáteli. Nemusí zůstat jen u skleničky. Je na čase vytáhnout gril a pochlubit se kuchařským uměním.
Vracov /FOTOGALERIE/ – Historicky poprvé hostilo duel o nejlepší kotlíkový guláš vracovské Březíčko. O pohár starosty města vařilo dvanáct týmů. „Soutěž jsme uspořádali, aby se lidé zabavili. Uvidíme, s jakým zájmem se setká," řekl krátce po tom, co trojice a čtveřice začaly smažit cibuli na sádle, hlavní organizátor Pavel Raiskup z Sboru dobrovolných hasičů Vracov.
K letnímu grilování a posezení s přáteli přináší gastronomický specialista Petr Stupka jeden z jeho nejoblíbenějších kulinářských triků.
Pardubice - K letnímu grilování a posezení s přáteli přináší gastronomický specialista Petr Stupka jeden z jeho nejoblíbenějších kulinářských triků.
Olomouc – Rodiny žiraf, lemurů a surikat žijící v olomoucké zoo na Svatém Kopečku měly o víkendu velkou slávu. Dočkaly se křtu svých dětí. Kmotrou se stala šansoniérka Renata Drössler, která kmotřencům přivezla to, co milují ze všeho nejvíce: banány s cibulí – banány pro lemury a surikatu, cibuli pro žirafy.
Východní Čechy, Jičín - Se zkušeným houbařem Béďou Doležalem si uvážeme zástěru a pustíme se do přípravy houbových polévek.
Východní Čechy, Jičín - Se zkušeným houbařem Béďou Doležalem si uvážeme zástěru a pustíme se do přípravy houbových polévek.
Východní Čechy, Jičín - Se zkušeným houbařem Béďou Doležalem si uvážeme zástěru a pustíme se do přípravy houbových polévek.
Z kuchyně se line vůně a vám se pod nohama neúnavně motá pes nebo kočka, dožadující se nějaké té lidské dobroty. Věci, které člověk běžně jí, pro ně však mohou být toxické a v určitém množství je mohou dokonce i zabít. Které to jsou?
Cibulka. Takový název ponese unikátní rozhledna s kopulí ve tvaru cibule, kterou na Šibeničním vrchu se satanskou kótou 666 staví město Oloví.
Olomouc – Nakrájet čtvrt kila cibule na jemné kostičky, několik brambor na kostky do polévky, pórek na nudličky, vykostit kuře a připravit filety ze pstruha. To vše museli při pátečním kuchařském pětiboji zvládnout mladí adepti kuchařského umění.
Hlavenec - Žádné univerzální hnědé omáčky, čtrnáct kuchařů předvedlo, jak rozmanitý může být guláš
Výjimečný vzor, který nemá s cibulí nic společného, přežil Rakousko-Uhersko, obě světové války i komunismus. Výrobky jsou nejen tradiční, ale i moderní; nevadí jim myčky ani mikrovlnky. Také proto je o ně zájem v Číně, Rusku, Japonsku nebo Jižní Koreji.
A je to tady zase rádi bychom věděli, zda zimu prožijeme v bílém hávu nebo čvachtanici s mlhou a chřipkami. Prý už dávno nemáme vnímat lidové pranostiky o množství slupek cibule nebo tloušťce podkožního tuku lesní zvěře. Ta se na zimu zásobuje individuálně a podle své zdravotní konstelace. Takže i mezi zvěří jsou chcípáčci, a slupková vrstevnatost cibule je rozdílná dle pěstitelských lokalit.
Východní Čechy – V poslední době se stále víc lidí začíná zajímat o svůj vzhled a pečovat o své zdraví. Mnoho obézních pochopilo, že jejich zdravotní komplikace nepřišly jen tak zčistajasna, ale že je to důsledek jejich přebytečných kilogramů.
Východní Čechy – V poslední době se stále víc lidí začíná zajímat o svůj vzhled a pečovat o své zdraví. Mnoho obézních pochopilo, že jejich zdravotní komplikace nepřišly jen tak zčistajasna, ale že je to důsledek jejich přebytečných kilogramů.
Východní Čechy – V poslední době se stále víc lidí začíná zajímat o svůj vzhled a pečovat o své zdraví. Mnoho obézních pochopilo, že jejich zdravotní komplikace nepřišly jen tak zčistajasna, ale že je to důsledek jejich přebytečných kilogramů. Pro většinu obézních bývá velmi těžké držet redukční diety.
Východní Čechy – V poslední době se stále víc lidí začíná zajímat o svůj vzhled a pečovat o své zdraví. Mnoho obézních pochopilo, že jejich zdravotní komplikace nepřišly jen tak zčistajasna, ale že je to důsledek jejich přebytečných kilogramů. Pro většinu obézních bývá velmi těžké držet redukční diety.
Nymburk /REPORTÁŽ/ - Na vlastní kůži si redaktor Deníku zkusil, jaké to je pracovat v supermarketu. Po čtyřech hodinách záda bolela…
Lovčice – V klubovně místních dobrovolných hasičů v Lovčicích u Kosovy Hory porota vyhlásila nejlepšího pěstitele cibule v soutěži Cibulář 2013.
Kroměřížsko – Otázka, kterou si především starší lidé kladou touhle dobou každoročně: Jaká bude letos zima?
Kroměřížsko – Otázka, kterou si především starší lidé kladou touhle dobou každoročně: Jaká bude letos zima?
Bělecký Mlýn – Údolí osady pod skalou porostlou lesem je provoněno gulášem. Energicky prorážím tu vůni a jdu přímo za nosem. Gulášové aroma mě přivede do kuchyně, kde šéfkuchař bojuje s chataři o nejlepší chuťový zážitek z původně maďarského pokrmu.
Švestky sice obsahují malé množství vitaminů, zato ale mají hodně draslíku a jiných prospěšných látek. Bělavý povlak na slupce chrání ovoce před napadením hnilobou a před vyschnutím. Snadno se dá smýt. Švestky jsou známou surovinou pro výrobu slivovice, povidel, výborné jsou do ovocných knedlíků a moučníků, ale hodí se i při přípravě masových pokrmů.