Kreativ

ŠTÍTEK: Cibule

Vaření je radost, obzvláště, když to člověk umí!

Běleckým Mlýnem se o víkendu nesla chuť guláše

Bělecký Mlýn – Údolí osady pod skalou porostlou lesem je provoněno gulášem. Energicky prorážím tu vůni a jdu přímo za nosem. Gulášové aroma mě přivede do kuchyně, kde šéfkuchař bojuje s chataři o nejlepší chuťový zážitek z původně maďarského pokrmu.

Ilustrační fotografie.

Není nad švestičku z vlastní zahrádky

Švestky sice obsahují malé množství vitaminů, zato ale mají hodně draslíku a jiných prospěšných látek. Bělavý povlak na slupce chrání ovoce před napadením hnilobou a před vyschnutím. Snadno se dá smýt. Švestky jsou známou surovinou pro výrobu slivovice, povidel, výborné jsou do ovocných knedlíků a moučníků, ale hodí se i při přípravě masových pokrmů.

Ilustrační foto.

Pokrmy z našich tradičních uzenin

V září nastává nádherné babí léto a jihočeské město Tábor se má určitě čím chlubit, protože v polovině tohoto měsíce probíhá mezinárodní historický festival Táborská setkání. Je to vždy úžasná podívaná, zejména na průvod husitských bojovníků v dobových kostýmech, procházejících městem za rachotu bubnů a světel pochodní.

Ilustrační foto

Indická policie překazila velkou cibulovou loupež

Dillí - Indická policie překazila drzý pokus místních zlodějů ukrást nákladní automobil plný cibule. Tento nezvyklý druh zločinu zřejmě podnítil nedávný prudký nárůst ceny této základní potraviny v zemi, napsala agentura AFP.

Ilustrační foto

Pokrmy se Znojemskými okurkami

Tak jako víno má své vinobraní, mají okurky, konkrétně nakládačky, své slavnosti okurek, které se na začátku srpna pořádají ve Znojmě. Akce vychází z historické tradice a velké okurkové trhy jsou ve znojemském kraji vyhlášené.

Ilustrační foto

Pokrmy se špenátem a mangoldem

Na přelomu července a srpna můžeme na zahrádce sklízet špenát nebo mangold. Mangold se bohužel na našem trhu neobjevuje příliš často. Podobá se špenátu, jen jeho listy jsou tužší, a tudíž se vaří v mírně osolené vodě o něco déle. Příprava pokrmů je obdobná jako u špenátu. Díky větším a tužším listům je mangold vhodný zejména k přípravě závitků.

AMARYLIS. Příčinou jeho zkázy může být i nadbytek dusíku.

Onemocnění hvězdníku

Amarylis nebo také hvězdník patří k velice atraktivním cibulnatým rostlinám našich interiérů. Svými obřími dekorativními květy a nepřebernou barevnou škálou zaujme asi každého. Kromě toho, že vyžadují určitá specifika ohledně teploty a vlhkosti, může se objevit ještě vážné a prakticky neléčitelné onemocnění nazývané červená spála hvězdníku.

Komise u výrobků hodnotí i další aspekty, jako třeba inovativnost, použité materiály, design výrobu nebo senzorické vlastnosti.

Regionální potravina 2013: Z Chomutovska žádná neuspěla

Chomutovsko  - Celkem devět výrobků z Ústeckého kraje ocenila odborná komise soutěže Regionální potravina 2013. Bohužel, žádný není z Chomutovska. Zatím se touto značkou může v okrese pyšnit jen račetická cibule, která ji získala v roce 2011.

Mlynářské slavnosti v Ratibořicích.

Ve mlýně pili a hodovali, k tomu jim vyhrávalo

Ratibořice – Chleba se sádlem a cibulí, s tvarohem a podmáslím, bramborové placky se škvarkama, koláče, buchty, pečené klobásy a prasátko na roštu, na takových dobrotách si v Babiččině údolí na zahradě Rudrova mlýna pochutnávali návštěvníci druhých Mlynářských slavností.

Ondřej Polák a jeho pes Cibule.

Radečci hrají už dvacet let, vzpomíná Ondřej Polák, zvaný Cibule

Šumperk – Pětatřicetiletý Ondřej Polák ze Šumperku je členem kapely O5&Radeček, která se na pódiích pohybuje ve stejném složení už dvě desítky let. Za dobu své existence skupina vydala několik úspěšných desek. Na začátky hudební kariéry vzpomíná Ondřej Polák s úsměvem.

Ondřej Polák a jeho pes Cibule.

Radečci hrají už dvacet let, vzpomíná Cibule

Šumperk – Pětatřicetiletý Ondřej Polák ze Šumperku je členem kapely O5&Radeček, která se na pódiích pohybuje ve stejném složení už dvě desítky let. Za dobu své existence skupina vydala několik úspěšných desek. Na začátky hudební kariéry vzpomíná Ondřej Polák s úsměvem.

Výstava tulipánů v Nepomuku

Tulipány provoněly Nepomuk, k vidění bylo přes sto odrůd

Nepomuk - Rodný dům Augustina Němejce v Nepomuku na Plzeňsku o víkendu rozzářily tulipány. Přes sto odrůd představil pěstitel Pavel Novák. „Všechny pěstuji sám na své zahradě na Šumavě. Začal jsem před devíti lety a úplně jsem jejich kouzlu propadl," popisuje svoji zálibu Novák.

Výstava tulipánů v Nepomuku

Tulipány provoněly Nepomuk

Nepomuk - Rodný dům Augustina Němejce v Nepomuku o víkendu rozzářily tulipány. Přes sto odrůd představil pěstitel Pavel Novák.

Tomáš Mikyta je autorem nevšední exotické kuchařky určené především studentům. Jedná se o útlou knížečku s pětadvaceti recepty doplněnou fotografiemi připravovaných jídel.

Zkuste s Deníkem tradiční peruánské menu

Zlín - Tomáš Mikyta je autorem nevšední exotické kuchařky určené především studentům. Jedná se o útlou knížečku s pětadvaceti recepty doplněnou fotografiemi připravovaných jídel.

Ilustrační foto

Vypěstujte si vlastní cibuli

Již během stavby pyramid v Egyptě dodávala tato rostlina sílu dělníkům. Sílu jistě dodá i vám. A pokud se spolehnete na tu ze své zahrady, možná vás překvapí i její chuť.

Tak jako každý čtvrtek se i tento týden vařilo podle čtenářů Ústeckého deníku. Kachna byla mezi hosty Sport Pubu Zlatopramen oblíbená.

RECEPT DENÍKU: Kachna byla vynikající

Ústí nad Labem - Kachna je výborná. Být to v pořadu Prostřeno, tak kuchař dostane deset bodů. To jsou slova návštěvníka restaurace Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu Jiřího Píši.

Kurz kresby v GASK.

Studenti z kurzu v GASKu: Kresba cibule není žádný med

Kutná Hora – Vylepšit a rozšířit si své kresebné i malířské dovednosti mají nyní všichni zájemci o výtvarné umění z řad veřejnosti. Od 6. února až do 10. dubna probíhají v lektorském centru při Galerii Středočeského kraje vždy ve středu od 16.30 hodin kurzy kresby a malby pod vedením Pavla Vašíčka.

Tak jako každý čtvrtek se i tento týden vařilo podle čtenářů Ústeckého deníku. O menu Deníku byl v restauraci Sport Pub Zlatopramen zájem.

RECEPT DENÍKU: K masu by se hodily těstoviny i rýže

Ústí nad Labem - Zprvu, když jsem viděla recept, tak jsem se zhrozila. Vypadalo to, že to bude samý kečup. Mysleli jsme si s kolegou, že budeme muset jídlo dokořenit. Opak byl nakonec pravdou. Maso pustilo krásně šťávu a byla z toho dobrá omáčka.

Tak jako každý čtvrtek jsme v restauraci Sport Pub Zlatopramen vařili podle čtenářů Deníku. Na snímku host restaurace, který si krůtí na houbách objednal, Petr Šilhavý.

RECEPT DENÍKU: Krůtí bylo dost slané

Ústí nad Labem - Svým složením by se dal zařadit jak do české, tak do německé kuchyně. Základ tvořila osmažená cibule orestovaná dozlatova. Tak jako každý čtvrtek se i tento týden vařilo v restauraci Sport Pub Zlatopramen podle čtenářů Ústeckého deníku. Vítězkou minulého kola se stala Jarmila Vágnerová s receptem na Krůtí maso na houbách.

Vítězné Kuře Kanada si mohli objednat návštěvníci restaurace Sport Pub Zlatopramen na Zimním stadionu. Na snímku učeň Radim Dvořák a servírka Marie Piegelbauerová.

RECEPT DENÍKU: Kuře nelákalo názvem, ale svou chutí

Ústí nad Labem - Nejprve si udělat zálesáckou směs. Nakrájet na plátky cibuli a na kostičky anglickou slaninu. Poté vše osmažit. Tak jako každý čtvrtek se i tento týden vařilo podle čtenářů Ústeckého deníku. Vítězem posledního kola se stal Jiří Souček s receptem na Kuře Kanada.