Dolní Dunajovice – Dosud hledali hlavně kusy, které se k dalšímu zpracování nehodily. Ve středu však pracovníci podniku v Dolních Dunajovicích narazili místo cibule na pozůstatek druhé světové války: granát. Pyrotechnik jej zničil kousek za obcí.
Vychutnat si tradiční Cibulové slavnosti v dolnorakouském Weinviertelu na česko-rakouských hranicích mohou již brzy v lázeňském městečku Laa an der Thaya také zájemci z Moravy i Čech.
Znojmo, Laa an der Thaya - Vychutnat si tradiční Cibulové slavnosti v dolnorakouském Weinviertelu na česko-rakouských hranicích mohou již brzy v lázeňském městečku Laa an der Thaya také zájemci z Moravy i Čech.
Slušovice – „Když nemáte cibuli, tak tam dejte česnek" je snad nejslavnější Babicova rada z televizního pořadu o dobrotách. Doporučení se chystá Jiří Babica rozdávat i v sobotu ve 13 hodin na fotbalovém turnaji Slušovické Clásico.
Blansko /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Ve stínu stromů v rohu zámeckého parku visí na trojnožkách řada kotlíků. Party kuchařů pod nimi zatápí. Na stolech krájí hory cibule, masa a chystají koření. Druhé Blanenské zámecké Gulášobraní startuje. A sobotní dopoledne slibuje, že bude pořádný hic. U rozpálených kotlíků dvojnásobný. „Umění je uvařit guláš bez masa," směje se rozložitý chlapík v modrém triku, který míchá dřevěnou vařekou pěnící cibuli v jednom z kotlů.
Ústí n. O. – „Zdravé vaření z čerstvých surovin vůbec nemusí být složité a nudné. Je jednoduché a zábavné," tvrdí autorky projektu „Kdo s radostí vaří, dobře se mu daří" z ústeckého mateřského centra Medvídek. Nápad se líbil i donátorům, kteří jej loni podpořili při burze filantropie.
Nové Strašecí – Konfitovaná vepřová líčka s celerovým pyré a zeleninovými chipsy, hovězí žebro ve sladu se salátem z pečené cibule, lososový tatarák s topinkou z jihočeského mlátového chleba s vejcem, špíz z krevet a chobotnice na listových salátech s bazalkovým pestem – to vše se podávalo k vínu při Zázracích vína na náměstí J. A. Komenského.
Chomutov - Místo pálky prkýnko, místo míčku cibule. Netradičně pojaly hru ve stolní tenis, neboli ping-pong, kuchařky chomutovské základní školy ve Školní ulici. A nebyly samy. Ping-pong hráli všichni, kdo měli v té chvíli ruce (nohy nebyly podmínkou). Žáci, učitelky, dokonce i ředitelka. Škola se totiž jako jediná v regionu přihlásila do soutěže nazvané Jeden za všechny, všichni za stůl. Spočívá v natočení minutového videozáznamu, jak se na škole hraje ping-pong.
Zlínský kraj - Po vánočním hodování, kdy si na své přišli všichni milovníci sladkých chutí, nastává poslední den v roce, a to už budou vládnout chutě zcela jiné. Vzhledem k mírně zvýšené konzumaci alkoholu přijdou k chuti pikantní dobroty a dobrůtky.
Poděbrady - V sálech na poděbradské kolonádě se konalo klání tří učilišť ve vaření. V porotě kromě Pohlreicha zasedli i odborníci z Burgundska a Toskánska.
Na záhonech pěstujeme jen druhy zeleniny, které jsou odolné vůči nízkým teplotám. Jedná se o petržel kořenovou, pastinák, černý kořen, dále pak kapustu hlávkovou, kadeřavou a růžičkovou, které vynikají vysokou mrazuodolností.
Na záhonech pěstujeme jen druhy zeleniny, které jsou odolné vůči nízkým teplotám. Jedná se o petržel kořenovou, pastinák, černý kořen, dále pak kapustu hlávkovou, kadeřavou a růžičkovou, které vynikají vysokou mrazuodolností.
Plzeň – Travnaté plochy na sídlištích, parky, ulice a další veřejná prostranství v Plzni. Příští rok na jaře je ozdobí tisíce květů žlutých narcisek, a město tak zabalí do žlutého hávu. Na deset tisíc cibulí těchto jarních rostlin vysadí v příštím týdnu pracovníci plzeňského ekologického občanského sdružení Envic ve čtyřech největších plzeňských obvodech. K sázení cibulek nyní zvou i veřejnost.
Krčková hniloba cibule (Botrytis alli) je nejčastější skládkovou hnilobou cibule kuchyňské. Cibule měknou a hnědnou. Na jejich povrchu se objevuje jemný hnědošedý povlak houby a na něm později plochá černá tělíska. Napadené cibule předčasně raší, mumifikovatí nebo hnijí.
Trutnovsko - Zatímco ve větších městech v kraji se při vaření povolebního koaličního guláše vedly povětšinou debaty o ingrediencích, ve Dvoře Králové nad Labem se političní „kuchaři" budou nejvíce přít o to, jakou vodou kotlík zalijí.
Plzeň – Úroda hub či žaludů, množství slupek na cibuli nebo sádelnatost lesní zvěře. To jsou jen některé z přírodních indicií, podle nichž se naši předci snažili odhadnout, jaká je čeká zima.
Lázně Bělohrad – Poprvé se v Bělohradě uskutečnily slavnosti jablek a cibule. Akci přálo nejen počasí, ale těšila se i přízni návštěvníků. Ty v zámeckém parku přivítala v sobotu dopoledne dechová hudba Javorka.
Lázně Bělohrad – V sobotu 4. října jste zváni do zámeckého parku. Uskuteční se tu slavnosti jablek a cibule. Dopoledne čeká návštěvníky od 9 hodin zahrádkářská výstava v Památníku K. V. Raise a o půl hodiny později budou zahájeny prodejní trhy.
Petrov – Vůně papriky, cibule a masa různého druhu provázela sedmý ročník kulinářského klání v petrovských Plžích. Devět místních organizací změřilo v sobotu odpoledne síly v dovednosti přípravy původem maďarského pokrmu. Dohromady uvařily tři sta šedesát litrů guláše.
Díky teplému počasí, občasným bouřkám a přeháňkám začaly růst houby. A protože houbaři hlásí bohaté úlovky z různých koutů Čech a Moravy, nabízíme jim pro inspiraci zajímavé recepty.
Břeclavsko - Pracovní týden končí, a tak se opět nabízí čas na víkendový odpočinek. Komu se nechce páteční a sobotní večer trávit u televizní obrazovky, neholduje výhradně relaxaci sportem a rád by naplnil svůj program kulturním vyžitím, tomu je určena tato rubrika. Každý pátek v ní totiž najde tip na zajímavou akci, která se na Břeclavsku v započínajícím víkendu uskuteční.
Dlouhé a teplé večery svádějí k posezení s rodinou a přáteli. Nemusí zůstat jen u skleničky. Je na čase vytáhnout gril a pochlubit se kuchařským uměním. Připravit skvělé jídlo na ohni zvládnou i ti, kteří si u plotny či trouby příliš nevěří.
Plzeňsko – Pro meruňky, brambory nebo cibuli nemusíte chodit do supermarketů. Někdy stačí jen zastavit na kraji silnice, vždyť prodejců na odpočívadlech je v těchto dnech dostatek.
Litomyšl - Dlouhé a teplé večery svádějí k posezení s rodinou a přáteli. Nemusí zůstat jen u skleničky. Je na čase vytáhnout gril a pochlubit se kuchařským uměním.
Východní Čechy, Litomyšl - Dlouhé a teplé večery svádějí k posezení s rodinou a přáteli. Nemusí zůstat jen u skleničky. Je na čase vytáhnout gril a pochlubit se kuchařským uměním. Připravit skvělé jídlo na ohni zvládnou i ti, kteří si u plotny či trouby příliš nevěří.
Východní Čechy, Litomyšl - Dlouhé a teplé večery svádějí k posezení s rodinou a přáteli. Nemusí zůstat jen u skleničky. Je na čase vytáhnout gril a pochlubit se kuchařským uměním. Připravit skvělé jídlo na ohni zvládnou i ti, kteří si u plotny či trouby příliš nevěří.
Litomyšl - Dlouhé a teplé večery svádějí k posezení s rodinou a přáteli. Nemusí zůstat jen u skleničky. Je na čase vytáhnout gril a pochlubit se kuchařským uměním.
Vracov /FOTOGALERIE/ – Historicky poprvé hostilo duel o nejlepší kotlíkový guláš vracovské Březíčko. O pohár starosty města vařilo dvanáct týmů. „Soutěž jsme uspořádali, aby se lidé zabavili. Uvidíme, s jakým zájmem se setká," řekl krátce po tom, co trojice a čtveřice začaly smažit cibuli na sádle, hlavní organizátor Pavel Raiskup z Sboru dobrovolných hasičů Vracov.
Olomouc – Rodiny žiraf, lemurů a surikat žijící v olomoucké zoo na Svatém Kopečku měly o víkendu velkou slávu. Dočkaly se křtu svých dětí. Kmotrou se stala šansoniérka Renata Drössler, která kmotřencům přivezla to, co milují ze všeho nejvíce: banány s cibulí – banány pro lemury a surikatu, cibuli pro žirafy.
Z kuchyně se line vůně a vám se pod nohama neúnavně motá pes nebo kočka, dožadující se nějaké té lidské dobroty. Věci, které člověk běžně jí, pro ně však mohou být toxické a v určitém množství je mohou dokonce i zabít. Které to jsou?
Olomouc – Nakrájet čtvrt kila cibule na jemné kostičky, několik brambor na kostky do polévky, pórek na nudličky, vykostit kuře a připravit filety ze pstruha. To vše museli při pátečním kuchařském pětiboji zvládnout mladí adepti kuchařského umění.
Výjimečný vzor, který nemá s cibulí nic společného, přežil Rakousko-Uhersko, obě světové války i komunismus. Výrobky jsou nejen tradiční, ale i moderní; nevadí jim myčky ani mikrovlnky. Také proto je o ně zájem v Číně, Rusku, Japonsku nebo Jižní Koreji.
A je to tady zase rádi bychom věděli, zda zimu prožijeme v bílém hávu nebo čvachtanici s mlhou a chřipkami. Prý už dávno nemáme vnímat lidové pranostiky o množství slupek cibule nebo tloušťce podkožního tuku lesní zvěře. Ta se na zimu zásobuje individuálně a podle své zdravotní konstelace. Takže i mezi zvěří jsou chcípáčci, a slupková vrstevnatost cibule je rozdílná dle pěstitelských lokalit.
Východní Čechy – V poslední době se stále víc lidí začíná zajímat o svůj vzhled a pečovat o své zdraví. Mnoho obézních pochopilo, že jejich zdravotní komplikace nepřišly jen tak zčistajasna, ale že je to důsledek jejich přebytečných kilogramů.
Východní Čechy – V poslední době se stále víc lidí začíná zajímat o svůj vzhled a pečovat o své zdraví. Mnoho obézních pochopilo, že jejich zdravotní komplikace nepřišly jen tak zčistajasna, ale že je to důsledek jejich přebytečných kilogramů.