Kreativ

ŠTÍTEK: Cibule

Šimon Hrubec (vlevo) nedávno oslavil 300. start za Třinec v extralize. Oporou svého týmu byl i v Davosu.

Šimon Hrubec: Cítil jsem se špatně, je tu řídký vzduch

Davos – Byl vyhlášen nejlepším hráčem utkání za třinecké mužstvo. Šimon Hrubec opětovně podržel během náročného duelu své spoluhráče, slavit ale nemohl, neboť Oceláři vytěžili z nadějně rozehraného utkání na Spengler Cupu proti Magnitogorsku jen bod.

Andrej Babiš

Babišovi se Zemanův projev líbil, opozice jej nepovažuje za překvapivý

Dnešní vánoční poselství prezidenta Miloše Zemana bylo podle premiéra Andreje Babiše (ANO) nekonfrontační a objektivní. Předseda vlády ČTK napsal, že se mu projev líbil. Babiše potěšilo například to, že Zeman pochválil lídry ANO, ČSSD a KSČM za sestavení a podporu současné vlády, nebo slova prezidenta na adresu vládního národního investičního plánu. Další čeští politici pak slova Zemana označili za standardní či nepříliš překvapivá. 

Oprava kostela. Ilustrační foto.

V Janovicích opravují kostel

Janovice nad Úhlavou – S opravami kostela svatého Jana Křtitele začali v letošním roce v Janovicích nad Úhlavou. Plzeňskému biskupství na opravy kostela přispívá město.

Křest knihy. Zleva: Autorka Hana Strejčková, patron domova Otakar Brousek ml., patron knihy Tomáš Töpfer, ředitelka Ilona Veselá a vedoucí úseku ART Jaroslava Slivoňová.

MEMOfestival: U nás senioři nečekají na smrt, ale užívají si života naplno

V Domově pro seniory Chodov se konal druhý ročník divadelního festivalu vzpomínek MEMOfestival. Ten si dal za úkol zdůraznit význam vzpomínky, a to právě formou divadla. Program zajišťovala skupina FysioART, která se pod vedením režisérky a spisovatelky Hany Strejčkové nechala inspirovat vyprávěním seniorů.

Ilustrační foto.

O Štědrém dnu padaly rekordy v datovém přenosu z mobilů

O Štědrém dnu Češi volali z mobilu méně než loni, rekordy ale padaly v objemu přenesených dat. Lidé tak daleko více volali přes internet, posílali vzkazy po sociálních sítích a přes komunikační aplikace. Celkem spojili operátoři 41,2 milionu hovorů, lidé také poslali 54,5 milionu SMS. Vyplývá to ze statistik operátorů.

Ilustrační foto

Žlučníkový záchvat je nepřítelem Vánoc. Jak se mu vyhnout?

Nymbursko - Ryba. Řízek. Salát. Chlebíčky. Cukroví. Zní to dobře. Oči by chtěly, ale pak se může stát, že žlučník řekne „ne“ - a problém je na světě. Třeba v podobě žlučníkového záchvatu. Vánoce tak můžou nabrat podoby, která má do míru a klidu dost daleko. Čemu se u štědrovečerní tabule vyhnout, na co si dát pozor?

Ilustrační foto.

Křesťanský svět začíná slavit Vánoce, v Betlémě bude půlnoční mše

Lidé na celém světě dnes podle křesťanské tradice začnou slavit Vánoce, které připomínají narození Ježíše. Tradičním procesím začnou oslavy v Betlémě na Západním břehu Jordánu, kde podle biblické tradice Ježíš Kristus přišel na svět. Vánoční mši pak večer odslouží papež František v chrámu svatého Petra ve Vatikánu.

Ilustrační foto

Počasí lyžování nepřálo. Lidé dali přednost nakupování dárků a přípravám

Kvůli dešti a předvánočnímu shonu hlásí lyžařské areály nízkou víkendovou návštěvnost. Většina bude mít otevřeno i na Štědrý den, některé ve zkráceném provozu. Provozovatelé vleků očekávají zvýšený nápor lyžařů od 25. prosince či po svátcích. Skutečná sezona podle nich začíná až mezi druhým svátkem vánočním a Novým rokem, kdy přijedou lidé trávit Silvestra na horách. Sněhové podmínky ve velkých střediscích jsou dobré, obleva je většinou neohrozila.

Start rakety Falcon 9 z raketové střelnice na mysu Caraneval

SpaceX plní první vojenskou zakázku. Falcon 9 vynesl do vesmíru nový satelit

/VIDEO/ Z raketové střelnice na mysu Canaveral na Floridě dnes odstartovala nosná raketa Falcon 9 společnosti SpaceX. Na oběžnou dráhu vynesla první navigační satelit nové generace systému GPS americké armády. Je to poprvé, co SpaceX plní podobnou zakázku, až dosud totiž měly na podobné projekty monopol firmy Lockheed a Boeing.  

Chata Karakoram

Horská chata v Alpách vyrazí dech luxusním interiérem

Francouzské Alpy jsou perfektním místem pro trávení zimní dovolené. Zasněžené horské hřebeny, překrásná jezera, divoká příroda… A aby to bylo kompletní - mnoho luxusních horských chat. My se dnes na obhlídku jedné takové taky vypravíme.

Ilustrační foto

Krmení zvěře: zrnko soli může čížka zabít

Brno - Zmrzlá řepa, vánoční cukroví či čerstvé pečivo do krmelců ani krmítek nepatří. Dobře míněný skutek může zvěři způsobit vážné zdravotní problémy, upozorňují myslivci.

Strip Plný zuby

Strip Plný zuby

Deník vám přináší vlastní komiks Plný zuby, který reaguje na aktuální a diskutovaná témata.

ilustr

Hasiči mohou žádat kraj o dotace na zbrojnice i techniku

Ústecký kraj - Zastupitelstvo Ústeckého kraje schválilo Program 2019 na podporu nové techniky, výstavby požárních zbrojnic pro jednotky SDH a podporu spolků a veřejně prospěšných organizací působících na poli požární ochrany, ochrany obyvatelstva a ostatních složek IZS.

Ilustrační foto

USA odvolají z Afghánistánu až sedm tisíc vojáků

Spojené státy plánují odvolat z Afghánistánu až polovinu ze současného počtu 14 tisíc vojáků, které v této zemi částečně ovládané radikálním islamistickým hnutím Tálibán mají. S odvoláním na vládní zdroje o tom ve čtvrtek informovala řada amerických médií.

Petr Mikolanda.

Fotbalisty Táborska se pokusí dovést za záchranou kouč Petr Mikolanda

Druholigový fotbalový tým FC MAS Táborsko má ode dneška nového trenéra. Po nedávném odvolání Kamila Tobiáše podepsal v pátek smlouvu s předposledním týmem Fortuna národní ligy Petr Mikolanda. Jeho asistentem bude zkušený Jan Kmoch, který s ním na podzim působil na lavičce Viktorie Žižkov.

Cibulový jarmark tradičně pořádají hořovičtí zahrádkáři.

OBRAZEM: Cibulový jarmark provázela i premiéra místních hudebníků

Hořovice - „Mami, proč tu vidím tolik česneku, když jsme jeli na cibulový jarmark?“ Tuhle otázku zaslechl Deník v sobotu odpoledne v centru Hořovic, které zcela ovládla tradiční podzimní akce pořádaná místními zahrádkáři. Bystrá holčička, odhadem tak sedmiletá, se okamžitě dočkala odpovědi: „K cibuli určitě ještě dojdeme.“boty 13. října. 

Slavnosti jablek a cibule se staly příjemným podzimním svátkem s hudbou a pestrou nabídkou dobrot

OBRAZEM: Slavnosti jablek a cibule

Lázně Bělohrad /FOTO/ - Zámecký park v Lázních Bělohradu provonělo spadané listí. Sobotní slavnosti jablek a cibule nám naznačily, že podzim je už neodvratně tady.

Specializovaná firma tesařů zrekonstruovala zvonici v Havlovicích na Trutnovsku.

Havlovická zvonice je kompletní. Tesaři usadili zbrusu novou cibuli

Havlovice – Po necelých dvou měsících osadili tesaři zpět na zděný základ konstrukci zvonice v Havlovicích. Dřevo na historické památce už dosloužilo a bylo kompletně napadené dřevomorkou. Obec se proto se specializovanou firmou dohodla na vytvoření zbrusu nové cibule, tedy věže zvonice.

Instalace báně na kostel v Šitboři.

Na šitbořský kostel se vrátila báň

Šitboř – Bankovky, mince, aktuální vydání Domažlického deníku, zpravodaj Poběžovicko, poselství města a spolku Mikuláš i vzkazy od rodáků a bývalých obyvatel Šitboře, smlouva se stavební firmou a fotografie. To vše obsahuje měděná časová kapsa, která byla včera dopoledne vložena do tzv. cibule, jež byla vyzdvižena na věž opravovaného kostela ve Šitboři na Domažlicku.

piknik, ilustrační foto

Jde se na první jarní piknik!

Když první paprsky slunce prohřejí zemi, nastává čas výletů do přírody. Přítomnost přátel, rodiny a skvělého jídla vám zaručí bezstarostný den plný zábavy.