Jihlava, Humpolec – Oba případy se staly v loňském roce. Čtyřiatřicetiletá Šárka Medková z Jihlavy vzala v dubnu na svého druha Roberta L. kuchyňský nůža bodla ho do břicha. Motivem byla s největší pravděpodobností hádka ze žárlivosti.
Jižní Morava – Jihomoravští zahrádkáři už mají v zemi většinou semínka mrkve, petržele či cibule. Někteří se chystají také na brambory. „Říká se, že se mají sázet na Josefa, tedy devatenáctého března. Loni jsem to tak udělal poprvé a dopadlo to dobře, všechno vyrostlo. Možná ale ještě týden počkám," svěřil se například Jiří Hiršl z Hodonína. Zahrádkáři radí sázet brambory v první polovině dubna, až bude mít vlhká půda mezi deseti až dvanácti stupni Celsia.
Kroměřížsko /ANKETA/ - Listy stromů, slupky cibule nebo přibližná pranostika o tom, že Martin přijíždí na bílém koni? Někdejším předpovědím nadcházející zimy se podle odborníků prý už moc věřit nedá. Podle meteorologických modelů nás i letos čeká mírná zima.
Kroměřížsko – /ANKETA/ Listy stromů, slupky cibule nebo přibližná pranostika o tom, že Martin přijíždí na bílém koni? Někdejším předpovědím nadcházející zimy se podle odborníků prý už moc věřit nedá. Podle meteorologických modelů nás i letos čeká mírná zima.
Tovačov – Chtěli byste ochutnat kapra na cibuli, zelenině nebo vyhlášené rybí hranolky? Nejen tyhle dobroty, ale především čerstvé ryby se budou prodávat na tradičním výlovu Hradeckého rybníka v Tovačově na Přerovsku. Oblíbená akce se tam koná v sobotu 22. a v neděli 23. října.
Domažlicko /Termíny výlovů, recepty/ – Kapry, štiky, candáty, líny, amury tolstolobiky a další šupinatou úrodu z největších rybníků na Domažlicku již brzy sklidí rybáři. Je tu sezona výlovů.
Sklizeň celeru připadá na říjen. Přicházejí již první mrazíky, a proto je třeba celer, přestože ještě roste, sklidit a dobře uskladnit, protože namrzlé, ale i předčasně sklizené celerové bulvy jsou méně trvanlivé.
Hořovice /VIDEO, FOTOGALERIE/ - Velké Meziříčí, Mělník i nedaleké Rokycany. Do Hořovic na Berounsku přijeli se svými výrobky z cibule, keramiky, proutí a dřeva řemeslníci z mnoha koutů České republiky. Stejně tak i návštěvníci, kterých i osmadvacátý ročník Cibulového jarmarku přivítal tisíce.
Hořovice – Velké Meziříčí, Mělník i nedaleké Rokycany. Do Hořovic přijeli se svými výrobky z cibule, keramiky, proutí a dřeva řemeslníci z mnoha koutů republiky. Stejně tak i návštěvníci, kterých i osmadvacátý ročník Cibulového jarmarku přivítal tisíce.
Račetice - Provazy vody padající z nebe silně poznamenaly letošní Slavnosti cibule v Račeticích. Většina návštěvníků v tom marastu neměla o doprovodný program zájem.
Zaječice – V sobotu odpoledne hoří před zaječickou hasičskou zbrojnicí osm ohňů, které rozpalují dna kotlíků. Udeří třináctá hodina a do mnoha kilogramů oloupané cibule zakrojí nabroušené nože. Stejný osud čeká i hovězí kližku. Tak začíná soutěž ve vaření kotlíkového guláše.
Račetice - Provazy vody padající z nebe silně poznamenaly letošní Slavnosti cibule v Račeticích. Většina návštěvníků v tom marastu neměla o doprovodný program zájem.
Zlín - „Jednou jsme na zahradě řezali strom a já odnášel větve. Tou jsem zavadil o kyblík s cibulí a ten se převrátil. Rychle jsem cibuli uklidil, ale jedna se zakutálela pod cirkulárku. Otčím mě povalil na zem a řval, že jsem vypatlaný debil. Pak mi šlápl na krk, ať se podívám, kde zůstala jedna cibule," řekl u soudu chlapec z Luhačovic, kterému je nyní devatenáct let.
Praha - Další díl charitativního projektu obecně prospěšné společnosti Ergo Aktiv Polívková smršť se rozjede od pondělí 8. února do pátku 12. února na pěší zóně před stanicí metra Anděl. V době od 10 do 18 hodin se tam budou servírovat polévky uvařené známými šéfkuchaři. Polévky se budou prodávat do vyprodání zásob za 55 korun, přičemž režijní náklady u každé polévky činí maximálně 15 korun.
Modrá – Pečená veverka s pomněnkovým přelivem, kaňourburgr, bůburgr, jahodové psodlíčky s tvarohovým přelivem, slovanská čína, srnčí s cibulí a brambory na tymiánu, kamzičí nožičky s přídavkem, ovesňáky se švestkovou omáčkou, hafbáče. To je stručný výčet dobrot, které v sobotu připravovalo v Archeoskanzenu Modrá osmdesát skautských kuchtíků a kuchtiček z deseti družin Slovácka při 12. ročníku skautského zimního vaření.
Mělník - Hospodyňka, která v bytě v mělnické ulici Kosmonautů zamířila do spíže přebrat cibuli, zažila nepříjemné překvapení. Ve kbelíku s cibulí se jí totiž náhle začalo pod rukama něco hýbat. A během chvíle bylo jasné, že se tam skrývá had. Protože má žena z hadů hodně velký strach, hned běžela do bezpečí k sousedům.
Kroměřížsko – Jaká bude letos zima? To si netroufají odhadovat ani meteorologové. Kolem počasí se však traduje celá řada pranostik, kterými se řídili naši předci: a mnozí lidé si je připomenou i dnes.
Brno /FOTOGALERIE/ – Je to tekutý dusík, rozkousni a pak vyfoukni, nabádá šéfkuchař Pavla Zavadila. Zdá se, že v tu chvíli dlouhovlasý fotbalista lituje své pozice kapitána, kvůli které si jej muž v rondonu vybírá. Scéna se odehrává ve čtvrtek krátce po poledni v gastronomickém centru Kuliner plus v Moravanech u Brna.
Sklizeň celeru připadá na říjen. Přicházejí již první mrazíky, a proto je třeba celer, přestože ještě roste, sklidit a dobře uskladnit, protože namrzlé, ale i předčasně sklizené celerové bulvy jsou méně trvanlivé.
Lázně Bělohrad – Sobotní Slavnosti jablek a cibule v zámeckém parku představily regionální výrobce dobrot. K potěše přišla i duše, a to pestrou nabídkou hudebních vystoupení, loutkového divadla ad.
Sklizeň celeru připadá na říjen. Přicházejí již první mrazíky, a proto je třeba celer, přestože ještě roste, sklidit a dobře uskladnit, protože namrzlé, ale i předčasně sklizené celerové bulvy jsou méně trvanlivé.
Lázně Bělohrad – Ochutnat med z včelařské farmy, burčák z domácího vinohradu, preclíky z místní pekárny, jablečný mošt, oblíbené hořické trubičky, domácí zákusky, čerstvě praženou kávu z Nové Paky nebo se zakousnout do vyzrálého jablíčka, to všechno nabízely bělohradské Slavnosti jablek a cibule, spojené s podzimní výstavou ovoce a zeleniny.
Výrobní družstvo Obzor Zlín letos slaví 50 let od svého založení. Za tu dobu se toho změnilo hodně. Z malé výroby, která fungovala v podstatě na koleně, se stala moderní firma, která kromě českého trhu svými výrobky zásobuje Rusko i Arábii. Dnes se v Obzoru vyrábějí designové vypínače i dávkovače na léky. Vladan Zejda, předseda výrobního družstva Obzor Zlín, odpověděl na několik zajímavých dotazů.
Račetice - Modrá obloha plná kupovitých obláčků zastřešila v sobotu letošní slavnosti cibule v Račeticích. Na pole za vsí se návštěvníci pomalu ani nevešli a kdo přijel odpoledne autem, měl problém zaparkovat.
Chomutovsko - S nadsázkou doslova každý, kdo nechce strávit následující víkend „za pecí", si jistě vybere z bohaté nabídky bezmála dvaceti kulturních, společenských a zábavních akcí v regionu.
Dolní Dunajovice – Dosud hledali hlavně kusy, které se k dalšímu zpracování nehodily. Ve středu však pracovníci podniku v Dolních Dunajovicích narazili místo cibule na pozůstatek druhé světové války: granát. Pyrotechnik jej zničil kousek za obcí.
Vychutnat si tradiční Cibulové slavnosti v dolnorakouském Weinviertelu na česko-rakouských hranicích mohou již brzy v lázeňském městečku Laa an der Thaya také zájemci z Moravy i Čech.
Znojmo, Laa an der Thaya - Vychutnat si tradiční Cibulové slavnosti v dolnorakouském Weinviertelu na česko-rakouských hranicích mohou již brzy v lázeňském městečku Laa an der Thaya také zájemci z Moravy i Čech.
Slušovice – „Když nemáte cibuli, tak tam dejte česnek" je snad nejslavnější Babicova rada z televizního pořadu o dobrotách. Doporučení se chystá Jiří Babica rozdávat i v sobotu ve 13 hodin na fotbalovém turnaji Slušovické Clásico.
Blansko /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Ve stínu stromů v rohu zámeckého parku visí na trojnožkách řada kotlíků. Party kuchařů pod nimi zatápí. Na stolech krájí hory cibule, masa a chystají koření. Druhé Blanenské zámecké Gulášobraní startuje. A sobotní dopoledne slibuje, že bude pořádný hic. U rozpálených kotlíků dvojnásobný. „Umění je uvařit guláš bez masa," směje se rozložitý chlapík v modrém triku, který míchá dřevěnou vařekou pěnící cibuli v jednom z kotlů.
Ústí n. O. – „Zdravé vaření z čerstvých surovin vůbec nemusí být složité a nudné. Je jednoduché a zábavné," tvrdí autorky projektu „Kdo s radostí vaří, dobře se mu daří" z ústeckého mateřského centra Medvídek. Nápad se líbil i donátorům, kteří jej loni podpořili při burze filantropie.
Nové Strašecí – Konfitovaná vepřová líčka s celerovým pyré a zeleninovými chipsy, hovězí žebro ve sladu se salátem z pečené cibule, lososový tatarák s topinkou z jihočeského mlátového chleba s vejcem, špíz z krevet a chobotnice na listových salátech s bazalkovým pestem – to vše se podávalo k vínu při Zázracích vína na náměstí J. A. Komenského.
Chomutov - Místo pálky prkýnko, místo míčku cibule. Netradičně pojaly hru ve stolní tenis, neboli ping-pong, kuchařky chomutovské základní školy ve Školní ulici. A nebyly samy. Ping-pong hráli všichni, kdo měli v té chvíli ruce (nohy nebyly podmínkou). Žáci, učitelky, dokonce i ředitelka. Škola se totiž jako jediná v regionu přihlásila do soutěže nazvané Jeden za všechny, všichni za stůl. Spočívá v natočení minutového videozáznamu, jak se na škole hraje ping-pong.
Zlínský kraj - Po vánočním hodování, kdy si na své přišli všichni milovníci sladkých chutí, nastává poslední den v roce, a to už budou vládnout chutě zcela jiné. Vzhledem k mírně zvýšené konzumaci alkoholu přijdou k chuti pikantní dobroty a dobrůtky.
Poděbrady - V sálech na poděbradské kolonádě se konalo klání tří učilišť ve vaření. V porotě kromě Pohlreicha zasedli i odborníci z Burgundska a Toskánska.
Na záhonech pěstujeme jen druhy zeleniny, které jsou odolné vůči nízkým teplotám. Jedná se o petržel kořenovou, pastinák, černý kořen, dále pak kapustu hlávkovou, kadeřavou a růžičkovou, které vynikají vysokou mrazuodolností.
Na záhonech pěstujeme jen druhy zeleniny, které jsou odolné vůči nízkým teplotám. Jedná se o petržel kořenovou, pastinák, černý kořen, dále pak kapustu hlávkovou, kadeřavou a růžičkovou, které vynikají vysokou mrazuodolností.
Plzeň – Travnaté plochy na sídlištích, parky, ulice a další veřejná prostranství v Plzni. Příští rok na jaře je ozdobí tisíce květů žlutých narcisek, a město tak zabalí do žlutého hávu. Na deset tisíc cibulí těchto jarních rostlin vysadí v příštím týdnu pracovníci plzeňského ekologického občanského sdružení Envic ve čtyřech největších plzeňských obvodech. K sázení cibulek nyní zvou i veřejnost.