Kreativ

ŠTÍTEK: Cibule

Jiří Babica

Na Slušovické Clásico přijedou i Bosák, Dyk či Babica

Slušovice – „Když nemáte cibuli, tak tam dejte česnek" je snad nejslavnější Babicova rada z televizního pořadu o dobrotách. Doporučení se chystá Jiří Babica rozdávat i v sobotu ve 13 hodin na fotbalovém turnaji Slušovické Clásico.

V blanenském zámeckém parku bublaly guláše. Nejlepší uvařila Kolejová.

Blansko: v zámeckém parku bublaly guláše. Nejlepší uvařila Kolejová

Blansko /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Ve stínu stromů v rohu zámeckého parku visí na trojnožkách řada kotlíků. Party kuchařů pod nimi zatápí. Na stolech krájí hory cibule, masa a chystají koření. Druhé Blanenské zámecké Gulášobraní startuje. A sobotní dopoledne slibuje, že bude pořádný hic. U rozpálených kotlíků dvojnásobný. „Umění je uvařit guláš bez masa," směje se rozložitý chlapík v modrém triku, který míchá dřevěnou vařekou pěnící cibuli v jednom z kotlů.

Kurz zdravého vaření v mateřském centru Medvídek

Pryč s polotovary! Učí se vařit zdravě a z čerstvých surovin

Ústí n. O. – „Zdravé vaření z čerstvých surovin vůbec nemusí být složité a nudné. Je jednoduché a zábavné," tvrdí autorky projektu „Kdo s radostí vaří, dobře se mu daří" z ústeckého mateřského centra Medvídek. Nápad se líbil i donátorům, kteří jej loni podpořili při burze filantropie.

Zdeněk Jánský

Oba novostrašečtí rodáci vařili společně doma vůbec poprvé

Nové Strašecí – Konfitovaná vepřová líčka s celerovým pyré a zeleninovými chipsy, hovězí žebro ve sladu se salátem z pečené cibule, lososový tatarák s topinkou z jihočeského mlátového chleba s vejcem, špíz z krevet a chobotnice na listových salátech s bazalkovým pestem – to vše se podávalo k vínu při Zázracích vína na náměstí J. A. Komenského.

Ilustrační foto.

Dobroty z grilu

Sezona letního posezení na zahradě začíná a grilované laskominy k němu neodmyslitelně patří. Tady jsou naše tipy na skvělé pohoštění.

Do pingpongové mánie se zapojili všichni. Hráli, čím se dalo: sešity či záchodovými prkýnky.

Ping-pong hrály i kuchařky. S cibulí místo míčku

Chomutov - Místo pálky prkýnko, místo míčku cibule. Netradičně pojaly hru ve stolní tenis, neboli ping-pong, kuchařky chomutovské základní školy ve Školní ulici. A nebyly samy. Ping-pong hráli všichni, kdo měli v té chvíli ruce (nohy nebyly podmínkou). Žáci, učitelky, dokonce i ředitelka. Škola se totiž jako jediná v regionu přihlásila do soutěže nazvané Jeden za všechny, všichni za stůl. Spočívá v natočení minutového videozáznamu, jak se na škole hraje ping-pong.

Pomazánka. Ilustrační foto.

Tipy, jak rozšířit obzory silvestrovských chutí

Zlínský kraj - Po vánočním hodování, kdy si na své přišli všichni milovníci sladkých chutí, nastává poslední den v roce, a to už budou vládnout chutě zcela jiné. Vzhledem k mírně zvýšené konzumaci alkoholu přijdou k chuti pikantní dobroty a dobrůtky. 

Ilustrační foto

Listopad na zahradě: Uskladňujeme cibuli

Na záhonech pěstujeme jen druhy zeleniny, které jsou odolné vůči nízkým teplotám. Jedná se o petržel kořenovou, pastinák, černý kořen, dále pak kapustu hlávkovou, kadeřavou a růžičkovou, které vynikají vysokou mrazuodolností.

Ilustrační foto

Listopad na zahradě: Uskladňujeme cibuli

Na záhonech pěstujeme jen druhy zeleniny, které jsou odolné vůči nízkým teplotám. Jedná se o petržel kořenovou, pastinák, černý kořen, dále pak kapustu hlávkovou, kadeřavou a růžičkovou, které vynikají vysokou mrazuodolností.

Ilustrační foto.

Plzeň na jaře zabarví tisíce žlutých narcisek. Na sídlištích i v parcích

Plzeň – Travnaté plochy na sídlištích, parky, ulice a další veřejná prostranství v Plzni. Příští rok na jaře je ozdobí tisíce květů žlutých narcisek, a město tak zabalí do žlutého hávu. Na deset tisíc cibulí těchto jarních rostlin vysadí v příštím týdnu pracovníci plzeňského ekologického občanského sdružení Envic ve čtyřech největších plzeňských obvodech. K sázení cibulek nyní zvou i veřejnost.

Ilustrační foto

Šetřete, ale neošiďte se

I levná jídla bez masa mohou být chutná. Přesvědčte se sami a připravte si některý z následujících pokrmů.

Ilustrační foto

Radíme zahrádkářům: Krčková hniloba cibule

Krčková hniloba cibule (Botrytis alli) je nejčastější skládkovou hnilobou cibule kuchyňské. Cibule měknou a hnědnou. Na jejich povrchu se objevuje jemný hnědošedý povlak houby a na něm později plochá černá tělíska. Napadené cibule předčasně raší, mumifikovatí nebo hnijí.

Z bělohradských slavností jablek a cibule.

Slavnosti jablek, cibule i muziky v Lázních Bělohradě

Lázně Bělohrad – Poprvé se v Bělohradě uskutečnily slavnosti jablek a cibule. Akci přálo nejen počasí, ale těšila se i přízni návštěvníků. Ty v zámeckém parku přivítala v sobotu dopoledne dechová hudba Javorka.

Ilustrační foto.

Do Bělohradu míří slavnosti jablek a cibule

Lázně Bělohrad – V sobotu 4. října jste zváni do zámeckého parku. Uskuteční se tu slavnosti jablek a cibule. Dopoledne čeká návštěvníky od 9 hodin zahrádkářská výstava v Památníku K. V. Raise a o půl hodiny později budou zahájeny prodejní trhy.

Návštěvníci sedmého ročníku Petrovského kotlíku si v areálu historických sklepů pochutnali na guláši od devíti týmů.

V kotlíku guláš uvařili rebelové i myslivci. Zvítězili fotbalisté

Petrov – Vůně papriky, cibule a masa různého druhu provázela sedmý ročník kulinářského klání v petrovských Plžích. Devět místních organizací změřilo v sobotu odpoledne síly v dovednosti přípravy původem maďarského pokrmu. Dohromady uvařily tři sta šedesát litrů guláše.

Ilustrační foto

Houbové hody

Díky teplému počasí, občasným bouřkám a přeháňkám začaly růst houby. A protože houbaři hlásí bohaté úlovky z různých koutů Čech a Moravy, nabízíme jim pro inspiraci zajímavé recepty.

Ilustrační foto

Tip na víkend. Břeclav osvěží rajčata, Laa zase provoní cibule

Břeclavsko - Pracovní týden končí, a tak se opět nabízí čas na víkendový odpočinek. Komu se nechce páteční a sobotní večer trávit u televizní obrazovky, neholduje výhradně relaxaci sportem a rád by naplnil svůj program kulturním vyžitím, tomu je určena tato rubrika. Každý pátek v ní totiž najde tip na zajímavou akci, která se na Břeclavsku v započínajícím víkendu uskuteční.

Grilování na Královéhradecku.

Dobře grilovat znamená s chutí si vyzkoušet různé věci

Dlouhé  a teplé večery svádějí  k posezení s rodinou a přáteli. Nemusí zůstat jen u skleničky. Je na čase vytáhnout gril a pochlubit se kuchařským uměním. Připravit skvělé jídlo na ohni zvládnou i ti, kteří si u plotny či trouby příliš nevěří.

Ilustrační foto

Hitem stánkařů u silnic jsou meruňky

Plzeňsko – Pro meruňky, brambory nebo cibuli nemusíte chodit do supermarketů. Někdy stačí jen zastavit na kraji silnice, vždyť prodejců na odpočívadlech je v těchto dnech dostatek.

Vladimír Klofanda

Dobře grilovat znamená s chutí zkoušet

Litomyšl - Dlouhé a teplé večery svádějí k posezení s rodinou a přáteli. Nemusí zůstat jen u skleničky. Je na čase vytáhnout gril a pochlubit se kuchařským uměním.

Grilování na Královéhradecku.

Dobře grilovat znamená s chutí si vyzkoušet různé věci

Východní Čechy, Litomyšl - Dlouhé  a teplé večery svádějí  k posezení s rodinou a přáteli. Nemusí zůstat jen u skleničky. Je na čase vytáhnout gril a pochlubit se kuchařským uměním. Připravit skvělé jídlo na ohni zvládnou i ti, kteří si u plotny či trouby příliš nevěří.

Grilování na Královéhradecku.

Dobře grilovat znamená s chutí si vyzkoušet různé věci

Východní Čechy, Litomyšl - Dlouhé  a teplé večery svádějí  k posezení s rodinou a přáteli. Nemusí zůstat jen u skleničky. Je na čase vytáhnout gril a pochlubit se kuchařským uměním. Připravit skvělé jídlo na ohni zvládnou i ti, kteří si u plotny či trouby příliš nevěří.

Vladimír Klofanda

Dobře grilovat znamená s chutí zkoušet

Litomyšl - Dlouhé a teplé večery svádějí k posezení s rodinou a přáteli. Nemusí zůstat jen u skleničky. Je na čase vytáhnout gril a pochlubit se kuchařským uměním.

První ročník soutěže O putovní pohár starosty města ve vaření kotlíkového guláše ve Vracově.

Tucet gulášů bojoval o Putovní pohár starosty města

Vracov /FOTOGALERIE/ – Historicky poprvé hostilo duel o nejlepší kotlíkový guláš vracovské Březíčko. O pohár starosty města vařilo dvanáct týmů. „Soutěž jsme uspořádali, aby se lidé zabavili. Uvidíme, s jakým zájmem se setká," řekl krátce po tom, co trojice a čtveřice začaly smažit cibuli na sádle, hlavní organizátor Pavel Raiskup z Sboru dobrovolných hasičů Vracov.

Šansoniérka Renata Drössler v olomoucké zoo

Šansoniérka pokřtila v zoo letošní mláďata, dovezla jim banány a cibuli

Olomouc – Rodiny žiraf, lemurů a surikat žijící v olomoucké zoo na Svatém Kopečku měly o víkendu velkou slávu. Dočkaly se křtu svých dětí. Kmotrou se stala šansoniérka Renata Drössler, která kmotřencům přivezla to, co milují ze všeho nejvíce: banány s cibulí – banány pro lemury a surikatu, cibuli pro žirafy.

Ilustrační foto.

Jedovaté potraviny

Z kuchyně se line vůně a vám se pod nohama neúnavně motá pes nebo kočka, dožadující se nějaké té lidské dobroty. Věci, které člověk běžně jí, pro ně však mohou být toxické a v určitém množství je mohou dokonce i zabít. Které to jsou?

Ilustrační foto

Cibulák – porcelán generací

Výjimečný vzor, který nemá s cibulí nic společného, přežil Rakousko-Uhersko, obě světové války i komunismus. Výrobky jsou nejen tradiční, ale i moderní; nevadí jim myčky ani mikrovlnky. Také proto je o ně zájem v Číně, Rusku, Japonsku nebo Jižní Koreji.

Zimní příroda

NÁZOR: Jaká bude letošní zima? Prý máme sledovat krtky.

A je to tady zase rádi bychom věděli, zda zimu prožijeme v bílém hávu nebo čvachtanici s mlhou a chřipkami. Prý už dávno nemáme vnímat lidové pranostiky o množství slupek cibule nebo tloušťce podkožního tuku lesní zvěře. Ta se na zimu zásobuje individuálně a podle své zdravotní konstelace. Takže i mezi zvěří jsou chcípáčci, a slupková vrstevnatost cibule je rozdílná dle pěstitelských lokalit.

Doktor Leoš Středa.

Středy dr. Středy: Dietní recepty Vlasty Friedlové

Východní Čechy – V poslední  době se stále víc lidí začíná zajímat o svůj vzhled a pečovat o své zdraví. Mnoho obézních pochopilo, že jejich zdravotní komplikace nepřišly jen tak zčistajasna, ale že je to důsledek jejich přebytečných kilogramů.

Doktor Leoš Středa.

Středy dr. Středy: Dietní recepty Vlasty Friedlové

Východní Čechy – V poslední  době se stále víc lidí začíná zajímat o svůj vzhled a pečovat o své zdraví. Mnoho obézních pochopilo, že jejich zdravotní komplikace nepřišly jen tak zčistajasna, ale že je to důsledek jejich přebytečných kilogramů.

Plněná roláda z kuřecího masa

Středy doktora Středy: Dietní recepty Vlasty Friedlové

Východní Čechy – V poslední  době se stále víc lidí začíná zajímat o svůj vzhled a pečovat o své zdraví. Mnoho obézních pochopilo, že jejich zdravotní komplikace nepřišly jen tak zčistajasna, ale že je to důsledek jejich přebytečných kilogramů. Pro většinu obézních bývá velmi těžké držet redukční diety.

Plněná roláda z kuřecího masa

Středy doktora Středy: Dietní recepty Vlasty Friedlové

Východní Čechy – V poslední  době se stále víc lidí začíná zajímat o svůj vzhled a pečovat o své zdraví. Mnoho obézních pochopilo, že jejich zdravotní komplikace nepřišly jen tak zčistajasna, ale že je to důsledek jejich přebytečných kilogramů. Pro většinu obézních bývá velmi těžké držet redukční diety.