Mrkev ne za čtyři, ale nejspíše za pět korun. Kilo, ne kus. Ani vzhledem k prudkému zdražování všude, kam se jen člověk podívá, se pěstitel Ladislav Kašpar z Těšetic-Vojnic nechystá nijak výrazně zdražovat kvalitní zeleninu. Populární samosběr na polích nedaleko Olomouce plánuje opět na konec srpna. A to s řadou novinek.
Mrkev ne za čtyři, ale nejspíše za pět korun. Kilo, ne kus. Ani vzhledem k prudkému zdražování všeho, kam se jen člověk podívá, se pěstitel Ladislav Kašpar z Těšetic-Vojnic nechystá nijak výrazně zdražovat kvalitní zeleninu, kterou si lidé mohou posbírat z polí sami. Populární samosběr na polích nedaleko Olomouce plánuje opět na konec srpna. A bude řada novinek.
Hodí se k masu nebo sýrům, skvěle chutná ale i samotná. Řeč je o cibulové marmeládě, takzvané cibuládě. Vyhlášenou pochoutku vyrábí Jitka Červenková z Dýšiny u Plzně jako jediná v regionu.
Klasika nad klasiky – guláš je v našich končinách už po dvě staletí neodmyslitelnou součástí stravovacích návyků. Původ má v uherské pustě a v toku času se dočkal mnoha variací. V čem se od základního receptu liší ten podle Petra Voka a jakou přílohu si příště můžete dát místo okoukaného knedlíku?
S cibulí, nebo bez cibule? Nedat méně kmínu? Přidat jablka? Určitě. To jsou jen některé gastronomické otázky, které jsem letos musel vyřešit při šlapání zelí. Byl jsem totiž nucen „třídit“ zaručené recepty rodinných přátel, kteří je dědí už několik generací.
Možná je to s podivem, ale lidé s diabetem se nemusejí smiřovat s drastickými omezeními, či dokonce úplným vyloučením některých potravin. Pro většinu z nich znamená diabetický režim jednoduše zdravou stravu.
Brambory, řepa, zelí… Suroviny, které dodávají pokrmům specifickou chuť a zároveň zajišťují potřebné množství vitaminů. Pochutnejte si na zeleninových polévkách, kroupovém "rizotu" nebo koláči spojujícím zdánlivě nespojitelné - řepu a čokoládu. Nasytíte prázdný žaludek, potěšíte chuťové buňky a zároveň svému tělu zajistíte dostatečný přísun energie, díky níž ve zdraví přečkáte (pod)zimní období.
Grilované, vařené, pečené, plněné… Jako hlavní chod i příloha. Zelí je nejen úžasně chutné a variabilní, ale také nesmírně zdravé. Zkuste tyto recepty.
Vůně vařeného vepřového masa, i cibule se linula poblíž náměstí ve Cvikově v pátek 24. září už od rána. Parta chlapů z místního fotbalového klubu i několika žen si přivstala, aby se pustila do příprav tradičního sobotního jarmarku, spojeného už několik let s vepřovými hody.
Franco Nero z jednoho z nejlepších komediálních westernů Vůně cibule by si v sobotu jistě přišel na své i ve východních Čechách. Konkrétně ve Všestarech, kde se uskutečnila tradiční oslava zdejší cibule a brokolice.
Zemědělci se trvale potýkají s nedostatkem brigádníků také na Kladensku. Fyzická práce na polích a v sadech není pro lidi lákavá a mnohé nemotivuje ani sto korun za hodinu. Farmáři jsou tak odkázáni na pomoc hrstky dobrovolníků nebo zahraničních pracovníků.
Pěstitel Ladislav Kašpar z Těšetic-Vojnic na Olomoucku po roce nabídl lidem kvalitní zeleninu bez chemie za pár korun. Sami si ji musejí nasbírat na poli. Některým zájemcům se však šest korun za kilogram cibule zdálo moc a rozhodli se krást. Farmáře připravili o celé jedno pole cibule. Dokonce jej fyzicky napadli.
Pěstitel Ladislav Kašpar z Těšetic-Vojnic nedaleko Olomouce po roce nabídl lidem kvalitní zeleninu bez chemie za pár korun. Sami si ji musejí nasbírat na poli. Některým zájemcům se však šest korun za kilogram cibule zdálo moc a rozhodli se krást. Farmáře připravili o celé jedno pole cibule. Dokonce jej fyzicky napadli.
Zelinář Petr Mastný z Doňova na Jindřichohradecku má po okurkové sezoně. Nyní nabízí zákazníkům snad všechnu zeleninu, na kterou dostane zákazník chuť. Sklízí plodovou zeleninu, jako jsou papriky a rajčata. Každoročně v září prodává krouhané zelí.
Jako při náletu hladových kobylek to ve středu ráno vypadalo na poli u Těšetic-Vojnic nedaleko Olomouce, kde pěstitel Ladislav Kašpar zahájil populární samosběr zeleniny za lidové ceny. Zájem o plody bez chemie je letos obrovský. První zákazníci se vrhli mezi řádky hodinu před avizovaným startem sklizně.
VIDEO / Jako při náletu hladových kobylek to ve středu ráno vypadalo na poli u Těšetic-Vojnic nedaleko Olomouce, kde pěstitel Ladislav Kašpar zahájil populární samosběr zeleniny za lidové ceny. Zájem o plody bez chemie je letos obrovský. První zákazníci se vrhli mezi řádky hodinu před avizovaným startem sklizně.
Okurkám nakládačkám se v tomto roce velmi daří. Úroda je neuvěřitelná a z několika sazenic sklízíme kilogramy zelených plodů. Část skončí ve sklenicích se sladkokyselým nálevem.
Okurkám nakládačkám se v tomto roce velmi daří. Úroda je neuvěřitelná a z několika sazenic sklízíme kilogramy zelených plodů. Část skončí ve sklenicích se sladkokyselým nálevem.
Okurkám nakládačkám se v tomto roce velmi daří. Úroda je neuvěřitelná a z několika sazenic sklízíme kilogramy zelených plodů. Část skončí ve sklenicích se sladkokyselým nálevem.
/ROZHOVOR/ Těžko v Račeticích najít někoho, kdo nepochází ze zemědělské rodiny. Je to i případ současného starosty Antonína Bartoně, který navíc vystudoval střední zemědělskou školu a práce s půdou ho opravdu baví. Ovšem i starostování, i když z něj má občas těžkou hlavu.