Kreativ

ŠTÍTEK: Cibule

Šlapání zelí v Mařaticích

I dítě z paneláku může šlapat zelí

S cibulí, nebo bez cibule? Nedat méně kmínu? Přidat jablka? Určitě. To jsou jen některé gastronomické otázky, které jsem letos musel vyřešit při šlapání zelí. Byl jsem totiž nucen „třídit“ zaručené recepty rodinných přátel, kteří je dědí už několik generací.

Řepná polévka

Vládci zimní kuchyně. Vyzkoušejte recepty plné vitaminů

Brambory, řepa, zelí… Suroviny, které dodávají pokrmům specifickou chuť a zároveň zajišťují potřebné množství vitaminů. Pochutnejte si na zeleninových polévkách, kroupovém "rizotu" nebo koláči spojujícím zdánlivě nespojitelné - řepu a čokoládu. Nasytíte prázdný žaludek, potěšíte chuťové buňky a zároveň svému tělu zajistíte dostatečný přísun energie, díky níž ve zdraví přečkáte (pod)zimní období. 

Všestary voněly cibulí a dobrou náladou

Všestary voněly cibulí a dobrou náladou

Franco Nero z jednoho z nejlepších komediálních westernů Vůně cibule by si v sobotu jistě přišel na své i ve východních Čechách. Konkrétně ve Všestarech, kde se uskutečnila tradiční oslava zdejší cibule a brokolice.

Pěstitel Ladislav Kašpar, který na poli ve Vojnicích u Olomouce organizuje samosběr zeleniny, 30. srpna 2021

Samosběr na Olomoucku poznamenaly krádeže. Pěstitel: Primitivové mě neodradí

Pěstitel Ladislav Kašpar z Těšetic-Vojnic na Olomoucku po roce nabídl lidem kvalitní zeleninu bez chemie za pár korun. Sami si ji musejí nasbírat na poli. Některým zájemcům se však šest korun za kilogram cibule zdálo moc a rozhodli se krást. Farmáře připravili o celé jedno pole cibule. Dokonce jej fyzicky napadli.

Pěstitel Ladislav Kašpar z Těšetic-Vojnic zahájil populární samosběr zeleniny za lidové ceny. Zájem je obrovský, 25. srpna 2021.

Samosběr u Olomouce pobláznil davy. Lidé se vrhli na zeleninu za pár kaček

Jako při náletu hladových kobylek to ve středu ráno vypadalo na poli u Těšetic-Vojnic nedaleko Olomouce, kde pěstitel Ladislav Kašpar zahájil populární samosběr zeleniny za lidové ceny. Zájem o plody bez chemie je letos obrovský. První zákazníci se vrhli mezi řádky hodinu před avizovaným startem sklizně.

Pěstitel Ladislav Kašpar z Těšetic-Vojnic zahájil populární samosběr zeleniny za lidové ceny. Zájem je obrovský, 25. srpna 2021.

Samosběr u Olomouce pobláznil davy. Lidé se vrhli na zeleninu za pár kaček

VIDEO / Jako při náletu hladových kobylek to ve středu ráno vypadalo na poli u Těšetic-Vojnic nedaleko Olomouce, kde pěstitel Ladislav Kašpar zahájil populární samosběr zeleniny za lidové ceny. Zájem o plody bez chemie je letos obrovský. První zákazníci se vrhli mezi řádky hodinu před avizovaným startem sklizně.

Starosta Račetic Antonín Bartoň.

Dotační systém je podle mě špatně nastavený, říká starosta Račetic

/ROZHOVOR/ Těžko v Račeticích najít někoho, kdo nepochází ze zemědělské rodiny. Je to i případ současného starosty Antonína Bartoně, který navíc vystudoval střední zemědělskou školu a práce s půdou ho opravdu baví. Ovšem i starostování, i když z něj má občas těžkou hlavu.

O workshop v drátkování byl opět zájem.

PODÍVEJTE SE: Děti na dvorku vyráběly cibuli z drátků

Druhý ročník speciálního workshopu pro děti s názvem Hrátky s drátky uspořádal v Lestkově dráteník Ladislav Lokajíček. V loňském roce zkusil akci uspořádat poprvé v prostorách své zahrady, a protože se setkala s pozitivním odezvou a velkým zájmem, rozhodl se zahradní drátkování zopakovat.

Regionální potravina Královehradeckého kraje 2021

Mazánek s cibulí: Regionálních dobrot přibývá, ocenění pro dalších osm produktů

Farmářský mazánek z mangalice s cibulí, kozí žervé, žitný kvasový chléb s otrubami či karamelový větrník od prince – to jsou čtyři z osmi produktů, které byly nominovány v Královéhradeckém kraji do 12. ročníku soutěže Regionální potravina. Jejich výrobci nyní čekají již jen na udělení certifikátu, jenž je k označení Regionální potravina bude opravňovat. O prestižní ocenění se přitom ucházelo téměř 180 výrobků od 44 místních výrobců.