Když české obchody před dvěma lety zasáhla „cibulová krize“, rozhodl se Ivan Haška, že už nic nenechá náhodě. Začal pěstovat hned několik druhů. A svými pěstitelskými úspěchy, mezi které řadí i více než kilogramový výpěstek, se rozhodně může chlubit.
O tom, že je cibule královna kuchyně a zelenina, bez které se žádný kuchař neobejde, jistě není pochyb. Ale co cibulové slupky? Už naše babičky dobře věděly, že nás slupky z cibule mohou zbavit řady neduhů, fungují jako hnojivo a dají se s nimi krásně obarvit velikonoční kraslice. Způsobů využití cibulových slupek je ale mnohem víc. Víte, že vám slupky z cibule pomohou proti křečím v lýtkách, účinkují na nespavost, vyrážku a obarví vlasy? Pomohou i zlepšit imunitu, proto je rozhodně nevyhazujte.
Tato štiplavá plodina dokáže neskutečné věci. Asi tou nejméně žádanou je, že vyvolává slzení, což ocenila pouze Šíleně smutná princezna. Všechny ostatní vlastnosti činí z cibule něco, co nesmí chybět nejen v kuchyni, ale ani v domácí přírodní lékárničce. A když na to přijde, udělá cibule radost i při úklidu, protože je mistrem na pohlcování pachů a likvidaci odolné špíny.
Prudký pokles teplot zacloumá s nástupem podzimu s imunitou i těch nejotrlejších otužilců. Sezóna rýmy, kašle a nachlazení, opakujících se viróz a poklesu imunity je zkrátka tady. Pokud se letos chcete vyhnout častým návštěvám lékárny, nakupte si dostatečné množství obyčejné suroviny – cibule. Tato zelenina vám pomůže zbavit se suchého kašle, rýmy, nachlazení a v kombinaci s medem si z ní připravíte léčivý sirup i čaj. Co vše cibule pomůže vyléčit?
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Co chutnalo lidem od pravěku po středověk ve svátek a čím se zasytili ve všedních dnech? Patnáct stovek návštěvníků Karolina o tom může vyprávět na základě čerstvých zážitků. Archeologové z různých ústavů Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, Akademie věd ČR, ale i z dalších spolupracujících institucí tam v sobotu 7. října tam nabídli ukázky i s ochutnávkami v rámci připomenutí Mezinárodního dne archeologie.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Cibulové copy na výzdobu kuchyně, cibule v pytlích po kilech, cibulová marmeláda nebo chleba se sádlem a škvarky posypaný cibulí. Taková byla nabídka letošního Cibulového jarmarku v Hořovicích.
Přestože letošní letní vysoké teploty a sucho trvalo déle než v předchozích letech, úroda je podle pěstitelů zelí, cibule nebo brambor letos dobrá. Sklizeň je v plném proudu a zájem o plodiny je velký.
Přestože letošní letní vysoké teploty a sucho trvalo déle, než v předchozích letech, úroda je podle pěstitelů zelí, cibule nebo brambor letos dobrá. Sklizeň je v plném proudu a zájem o tuzemské plodiny je velký.
Davy lidí přilákaly do Všestar na Hradecku Oslavy Všestarské cibule a brokolice. Akce pořádaná místním zemědělským družstvem nabídla i koncert Marie Rottrové a příznačně i herečku Vilmu Cibulkovou.
Deník v červnu přinesl článek o ukrajinských uprchlících Jaroslavovi a Anhelině. Rok se připravovali v Adaptačním centru Paměti národa k přijímačkám na střední školy. V prvním kole neuspěli, v druhém podali dvě desítky přihlášek a absolvovali nespočet pohovorů. Pomalu jim docházely síly, vůle i finance. Nakonec oba uspěli. Věnují se ovšem zcela jinému oboru, než si představovali, a na živobytí si vydělávají několika brigádami. Deník se s nimi znovu sešel, aby zjistil, jak se jim vede dnes.
/FOTO, VIDEO/ Honičku jako z akčního filmu zažilo v sobotu večer Hradecko. Zloděje v autě naháněla policie 25 minut. Jenže kontraband nebyly drogy nebo zbraně, ale půl tuny cibule ukradené z pole ve vozíku za starou fabií. Policie případ kvalifikuje jako násilnou krádež, pachateli hrozí až dva roky vězení.
/FOTO/ Grilovaná cibule, cibulové pivo, koštování nejlepší cibulačky. Slavnosti cibule v Račeticích se pokaždé točí kolem místně pěstované šťavnaté a extra pálivé cibule, pro kterou si lidé jezdí ze širokého okolí. I tuto sobotu, 16. září, se na akci přijely podívat tisíce návštěvníků
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Zatímco na přelomu května a června jsou fenoménem samosběry jahod, v září se do popředí dostává cibule. Tu si mohou zájemci sami nasbírat třeba na Zlatém Slunci jen pár kilometrů od Kolína. Jeden nasbíraný kilogram přitom vyjde na dvacet korun.
/FOTO, VIDEO/ Nájezdům zlodějů čelí pěstitelé cibule na Hradecku. Pole musí v době sklizně hlídat prakticky 24 hodin denně a na noc platit extra hlídače, kteří vyhánějí lidi z polí. Ti si klidně dojedou třeba doprostřed pole autem a odvážejí stovky kilogramů cibule. Reportér Deníku vyrazil na reportáž s hlídačem, který byl na zloděje vybavený i nočním viděním.
/FOTO, VIDEO/ Nájezdům zlodějů čelí pěstitelé cibule na Hradecku. Pole musí v době sklizně hlídat prakticky 24 hodin denně a na noc platit extra hlídače, kteří vyhánějí lidi z polí. Ti si klidně dojedou třeba doprostřed pole autem a odvážejí stovky kilogramů cibule. Reportér Deníku vyrazil na reportáž s hlídačem, který byl na zloděje vybavený i nočním viděním.
Cena a kvalita. To jsou hlavní důvody, proč se lidé v poslední době hojně zajímají o samosběry nejrůznějších plodin. V těchto dnech si mohou zájemci posbírat cibuli, a to na farmě v Kejžlici nedaleko Humpolce na Pelhřimovsku.
Rodinná oslava, co má říz, taková bude akce, která se uskuteční v sobotu 23. září ve Všestarech na Hradecku. Konat se tu bude Oslava Všestarské cibule a brokolice.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Samosběr cibule, která je považována za královnu kuchyně, odstartoval počátkem září v Osluchově na polích farmy Dryák. Velmi oblíbená komodita jde na dračku od prvních dní a na sklizeň dorazily desítky zájemců z širokého okolí. Kilo cibule si nasbíráte už za 15 korun.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Samosběr cibule, která je považována za královnu kuchyně, odstartoval počátkem září v Osluchově na polích farmy Dryák. Velmi oblíbená komodita jde na dračku od prvních dní a na sklizeň dorazily desítky zájemců z širokého okolí. Kilo cibule si nasbíráte už za 15 korun.
/NA VLASTNÍ KŮŽI/ Maso, pár cibulí, sůl a pepř. To je základ každého guláše. V Železném Brodě na 1. Železnobrodském gulášování tomu nebylo jinak. Pět dvou až tříčlenných týmů se na prostranství u tenisových kurtů utkalo ve vaření kotlíkového guláše. Přátelská akce v Železném Brodě skončila ochutnávkou pěti vzorků.
/FOTO, VIDEO/ Stovky lidí, ucpaná silnice, ale brambory za 10 a cibule za 12 korun za kilo a pro mnohé úspora ve výši stovek i tisíců korun. V hradeckých Svobodných Dvorech začal v pátek ráno samosběr brambor a cibule a zájem byl obrovský.
Přinášíme vám velký přehled tipů na nejrůznější akce, které se o nadcházejícím víkendu budou konat v Karlovarském kraji. Podívejte se a nechte se inspirovat.
Přiznivé ceny, čerstvá zelenina přímo z pole a kvalita dle vlastního výběru. Další ročník oblíbeného samosběru ve Vojnicích u Olomouce, který láká davy, je tady. Pěstitel Ladislav Kašpar připravil pro nával prvního dne vylepšení.
Přiznivé ceny, čerstvá zelenina přímo z pole a kvalita dle vlastního výběru. Další ročník oblíbeného samosběru ve Vojnicích u Olomouce, který láká davy, je tady. Pěstitel Ladislav Kašpar připravil pro nával prvního dne vylepšení.
Druhý srpnový víkend lákají na Cibulové slavnosti pořadatelé z rakouského Laa an der Thaya. Na náměstí se představí místní farmáři, přímí prodejci, restaurace a vystavovatelé spolu s bohatým hudebním programem.
Nad předraženým ovocem v regálech supermarketů kroutí lidé často rozpačitě hlavou. Ani ovoce na farmářských trzích nebývá z nejlevnějších, ale alespoň má zákazník jistotu, že podporuje „svého“ zemědělce z okolí. Vítaným řešením pro farmáře i nakupující jsou poslední dobou samosběry. Lidé ušetří, natrhají si ovoce či zeleninu přímo na poli nebo v sadu.
Ceny cibule, která patří mezi nejkonzumovanější zeleniny v Česku, atakují 40 korun. Na olomoucké tržnici, kde nabízejí zeleninu drobní pěstitelé, byl v minulém týdnu kilogram i za 50 korun. Podle odborníků dolů ceny cibule výrazně nepůjdou.
Populární samosběr cibule v Blatci odstartoval o hodinu dříve. Musel. Zájem lidí byl obrovský a na poli se tvořila fronta, i když sbírat se mělo začít až od páteční 14. hodiny. Cibule patří mezi nejkonzumovanější druhy zeleniny v Česku. V Blatci si ji mohou lidé vlastnoručně natrhat za deset korun. Ne jednu cibuli, ale kilogram prvotřídní zeleniny.
Samosběr česneku je tady. Po jahodách berou lidé na jihu Moravy pole farmářů útokem kvůli oblíbené aromatické přísadě do řady jídel. Bramborák, topinky s česnekem nebo dochucení masa na grilování. Kvalitního česneku není nikdy dost.
Silničku u pole na okraji Svobodných Dvorů lemují auta. Desítky lidí sem vyrazily, aby si nasbírali český česnek. Samosběr se vyplatí se oběma stranám. Ušetří zákaznici i farmář.
Pomalu končí sezona jahod a začíná ta okurková. Řada Čechů si křupavou zeleninu ve sladkokyselém nálevu připravuje doma sama. A pro nakládačky, jak se tyto malé okurky nazývají, nyní míří k sousedům do Polska. Výhodněji zde nakoupí i další přísady, jako jsou kopr a cibule. Polští prodejci už začali nabízet i lesní borůvky. Zjistili jsme pro vás ceny.
Mikrovlnná trouba je součástí domácností už desítky let, přesto ji řada lidí využívá jen k ohřívání a rozmrazování potravin nebo k výrobě popcornu. Ve skutečnosti toho mikrovlnka umí mnohem více: připraví míchaná vajíčka i křupavou slaninu, usuší bylinky, vrátí chuť starému pečivu i chipsům, případně pomůže s loupáním rajčat i česneku… A většinou vám u toho ještě ušetří spoustu času.
/ROZHOVOR/ Jako na houpačce. Tak popisuje podnikání v zemědělství spolumajitel největší zelinářské firmy na Hradecku Jan Věcek. Jeho VH Agroporodukt hospodaří na 1200 hektarech a stále zápasí s drahou elektřinou. Přesto zmiňuje i pozitiva. „Například cena cibule je pro nás po letech dobrá. Ale loni v září a říjnu jsme ještě prodávali za výrobní náklady,“ říká v rozhovoru pro Deník. První úrodu venkovní zeleniny očekává v červnu.
Kachní prsa jsou připravená za chvíli a nabízejí perfektní plnou chuť. Připravte si k nim teplý salát ze zelí a křupavých kousků cibule a anglické slaniny. Můžete si na něm pochutnat i jen tak, bez masa. Salát chutná dokonce i studený.
Cibule je jednou z nejpoužívanějších druhů zeleniny. Je zdravá, obsahuje důležité vitamíny. Neobejde se bez ní prakticky žádná hospodyňka či kuchař. Navíc je známa její léčivá síla. Pěstování zvládne prakticky každý, vybírat si lze hned z několika oblíbených odrůd. Existuje například bílá, žlutá či červená.
Vyvážený jídelníček by měl obsahovat kolem půl kilogramu ovoce a zeleniny každý den. Zařadit do něj jablka, švestky, cibuli, brambory nebo rajčata z domácí produkce však je a bude stále náročnější. Z české krajiny mizí sady i pole se zeleninou.
Ceny paprik, rajčat, cibule a další mimosezónní zeleniny v obchodech raketově vzrostly a v nákupních košících z těchto potravin udělaly takřka luxus. Ačkoli má zdražení devastující vliv na peněženky a už tak napnuté rozpočty, v otázce zdraví to ale podle specialistky na prevenci a výživu Margit Slimákové není tak horké.
Zatímco ve Velké Británii je cibule nedostatkovým zbožím, na českých pultech stále zůstává. Její cena je však astronomická. Podobně jsou na tom i papriky a rajčata. Důvody jsou nesoběstačný český trh a výpadky dodávek ze zahraničí. Hlouběji do kapsy budou muset zákazníci při nákupu zeleniny sahat ještě několik týdnů.
/FOTO, VIDEO/ Vidíš, tam je ale brambor, zaznělo v úterý dopoledne od nového automatu v brněnských Kohoutovicích. Takzvaný Bramat tam nově nabízí Brňanům balíčky brambor, cibule nebo jablek, a to pouze od lokálních pěstitelů z jihu Moravy. Hned po spuštění prodeje projevili někteří lidé zájem a vydali se automat prozkoumat.
Překvapte své blízké opulentní hostinou. Nebo si také skvěle upečenou svatomartinskou husu můžete dopřát bez většího úsilí díky Dáme marketu a jejich spolupráci se známým šéfkuchařem Filipem Sajlerem.
Koupit si čerstvou zeleninu a neřešit otevírací dobu obchodů mohou lidé v Brně. Funguje tam totiž patrně první automat na zeleninu v České republice. Nachází se v městské části Brno-Řečkovice a lidé v něm mohou nakoupit například brambory, mrkev nebo česnek a cibuli.
Koupit si čerstvou zeleninu a neřešit otevírací dobu obchodů mohou lidé v Brně. Funguje tam totiž patrně první automat na zeleninu v České republice. Nachází se v městské části Brno-Řečkovice a lidé v něm mohou nakoupit například brambory, mrkev nebo česnek a cibuli.
Policisté z Napajedel společně s kriminalisty pátrají po neznámém zloději, který kradl o víkendové noci ze soboty na neděli v Halenkovicích na Zlínsku. Zloděj si odnesl nářadí, elektrokola či pytel cibule a to hned ze čtyř rodinných domů a způsobil tím celkovou škodu za 165 tisíc korun. Za krádeže mu hrozí až pět let vězení.
„Babské recepty na podporu imunity jsou kupodivu účinnější, než jsem si představoval,“ přiznává praktický lékař Dušan Zhoř, který ordinuje v Kyjově. Kromě opravdu fungujících rad na zvýšení obranyschopnosti nebo obecně na posílení zdraví ale mezi lidmi kolují i docela absurdní recepty. Co byste řekli třeba využití slepičích výkalů?