Kreativ

ŠTÍTEK: Cibule

Slupky z cibule mají mnohé využití. Podpoří vaše zdraví, ale krásně vám obarví i kraslice.

Slupky, které běžně vyhazujete: Léčí, barví, nic nestojí a mají desatero využití

O tom, že je cibule královna kuchyně a zelenina, bez které se žádný kuchař neobejde, jistě není pochyb. Ale co cibulové slupky? Už naše babičky dobře věděly, že nás slupky z cibule mohou zbavit řady neduhů, fungují jako hnojivo a dají se s nimi krásně obarvit velikonoční kraslice. Způsobů využití cibulových slupek je ale mnohem víc. Víte, že vám slupky z cibule pomohou proti křečím v lýtkách, účinkují na nespavost, vyrážku a obarví vlasy? Pomohou i zlepšit imunitu, proto je rozhodně nevyhazujte.

Cibule je nabitá cennými rostlinnými látkami včetně flavonoidů, které mají antioxidační i protizánětlivé účinky.

Doma ji má každý. Chrání před rakovinou, léčí nachlazení a pomáhá při úklidu

Tato štiplavá plodina dokáže neskutečné věci. Asi tou nejméně žádanou je, že vyvolává slzení, což ocenila pouze Šíleně smutná princezna. Všechny ostatní vlastnosti činí z cibule něco, co nesmí chybět nejen v kuchyni, ale ani v domácí přírodní lékárničce. A když na to přijde, udělá cibule radost i při úklidu, protože je mistrem na pohlcování pachů a likvidaci odolné špíny.

Cibulový sirup pomáhá bojovat s nachlazením a respiračními onemocněními.

Nejen na vaření. Nejobyčejnější zelenina zažene kašel podobně jako drahé sirupy

Prudký pokles teplot zacloumá s nástupem podzimu s imunitou i těch nejotrlejších otužilců. Sezóna rýmy, kašle a nachlazení, opakujících se viróz a poklesu imunity je zkrátka tady. Pokud se letos chcete vyhnout častým návštěvám lékárny, nakupte si dostatečné množství obyčejné suroviny – cibule. Tato zelenina vám pomůže zbavit se suchého kašle, rýmy, nachlazení a v kombinaci s medem si z ní připravíte léčivý sirup i čaj. Co vše cibule pomůže vyléčit?

Mezinárodní den archeologie připravený Filozofickou fakultou Univerzity Karlovy v areálu Karolina.

Předkové věděli, co je dobré. Archeologické pochoutky lidem chutnaly

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Co chutnalo lidem od pravěku po středověk ve svátek a čím se zasytili ve všedních dnech? Patnáct stovek návštěvníků Karolina o tom může vyprávět na základě čerstvých zážitků. Archeologové z různých ústavů Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, Akademie věd ČR, ale i z dalších spolupracujících institucí tam v sobotu 7. října tam nabídli ukázky i s ochutnávkami v rámci připomenutí Mezinárodního dne archeologie.

Anhelina

Ukrajinci v Česku: Anhelina chtěla studovat, místo toho v kuchyni krájí cibuli

Deník v červnu přinesl článek o ukrajinských uprchlících Jaroslavovi a Anhelině. Rok se připravovali v Adaptačním centru Paměti národa k přijímačkám na střední školy. V prvním kole neuspěli, v druhém podali dvě desítky přihlášek a absolvovali nespočet pohovorů. Pomalu jim docházely síly, vůle i finance. Nakonec oba uspěli. Věnují se ovšem zcela jinému oboru, než si představovali, a na živobytí si vydělávají několika brigádami. Deník se s nimi znovu sešel, aby zjistil, jak se jim vede dnes. 

Doslova nájezdům zlodějů čelí pěstitelé cibule na Hradecku. Pole musí v době sklizně hlídat prakticky 24 hodin denně.

„Je to peklo, lidi se nestydí krást ve velkém,“ říká pěstitel cibule z Hradecka

/FOTO, VIDEO/ Nájezdům zlodějů čelí pěstitelé cibule na Hradecku. Pole musí v době sklizně hlídat prakticky 24 hodin denně a na noc platit extra hlídače, kteří vyhánějí lidi z polí. Ti si klidně dojedou třeba doprostřed pole autem a odvážejí stovky kilogramů cibule. Reportér Deníku vyrazil na reportáž s hlídačem, který byl na zloděje vybavený i nočním viděním.  

Doslova nájezdům zlodějů čelí pěstitelé cibule na Hradecku. Pole musí v době sklizně hlídat prakticky 24 hodin denně.

Nájezdy na cibule? Je to peklo, lidi se nestydí krást ve velkém, říká pěstitel

/FOTO, VIDEO/ Nájezdům zlodějů čelí pěstitelé cibule na Hradecku. Pole musí v době sklizně hlídat prakticky 24 hodin denně a na noc platit extra hlídače, kteří vyhánějí lidi z polí. Ti si klidně dojedou třeba doprostřed pole autem a odvážejí stovky kilogramů cibule. Reportér Deníku vyrazil na reportáž s hlídačem, který byl na zloděje vybavený i nočním viděním.  

Na vlastní kůži. Takto jsme vařili jako Kotlíkáři náš deníkovský guláš.

První Železnobrodské gulášování. Kotlíkáři s Deníkem skončili třetí

/NA VLASTNÍ KŮŽI/ Maso, pár cibulí, sůl a pepř. To je základ každého guláše. V Železném Brodě na 1. Železnobrodském gulášování tomu nebylo jinak. Pět dvou až tříčlenných týmů se na prostranství u tenisových kurtů utkalo ve vaření kotlíkového guláše. Přátelská akce v Železném Brodě skončila ochutnávkou pěti vzorků.

Švestky ze zahrádky.

Samosběr švestek v Krumvíři je tu. Farmy nabízí i cibuli, mrkev a cukety

Nad předraženým ovocem v regálech supermarketů kroutí lidé často rozpačitě hlavou. Ani ovoce na farmářských trzích nebývá z nejlevnějších, ale alespoň má zákazník jistotu, že podporuje „svého“ zemědělce z okolí. Vítaným řešením pro farmáře i nakupující jsou poslední dobou samosběry. Lidé ušetří, natrhají si ovoce či zeleninu přímo na poli nebo v sadu.

Velký zájem o samosběr cibule v Blatci. 21. července 2023

Cibule za deset táhne davy. Na samosběr v Blatci se sjíždějí lidé zdaleka

Populární samosběr cibule v Blatci odstartoval o hodinu dříve. Musel. Zájem lidí byl obrovský a na poli se tvořila fronta, i když sbírat se mělo začít až od páteční 14. hodiny. Cibule patří mezi nejkonzumovanější druhy zeleniny v Česku. V Blatci si ji mohou lidé vlastnoručně natrhat za deset korun. Ne jednu cibuli, ale kilogram prvotřídní zeleniny.

Okurky, cibule, kopr. Češi zavařují, suroviny nakupují v Polsku.

Okurky nakládačky, cibule, kopr. Češi zavařují, suroviny nakupují v Polsku

Pomalu končí sezona jahod a začíná ta okurková. Řada Čechů si křupavou zeleninu ve sladkokyselém nálevu připravuje doma sama. A pro nakládačky, jak se tyto malé okurky nazývají, nyní míří k sousedům do Polska. Výhodněji zde nakoupí i další přísady, jako jsou kopr a cibule. Polští prodejci už začali nabízet i lesní borůvky. Zjistili jsme pro vás ceny.

Mikrovlnná trouba umí usnadnit práci a ušetřit čas. Můžeme v ní připravit například míchaná vajíčka i křupavou slaninu, usušit bylinky a dokonce i zničit bakterie na kuchyňské houbičce.

Dvanáct tipů na to, co dokáže mikrovlnka. Málokdo ji využívá naplno

Mikrovlnná trouba je součástí domácností už desítky let, přesto ji řada lidí využívá jen k ohřívání a rozmrazování potravin nebo k výrobě popcornu. Ve skutečnosti toho mikrovlnka umí mnohem více: připraví míchaná vajíčka i křupavou slaninu, usuší bylinky, vrátí chuť starému pečivu i chipsům, případně pomůže s loupáním rajčat i česneku… A většinou vám u toho ještě ušetří spoustu času.

Svoji zeleninu zpracovává firma spoluvlastněná Janem Věckem v Pileticích, části Hradce Králové.

Drahá cibule? Je jí málo v Česku i celé Evropě, říká zemědělec z Hradecka

/ROZHOVOR/ Jako na houpačce. Tak popisuje podnikání v zemědělství spolumajitel největší zelinářské firmy na Hradecku Jan Věcek. Jeho VH Agroporodukt hospodaří na 1200 hektarech a stále zápasí s drahou elektřinou. Přesto zmiňuje i pozitiva. „Například cena cibule je pro nás po letech dobrá. Ale loni v září a říjnu jsme ještě prodávali za výrobní náklady,“ říká v rozhovoru pro Deník. První úrodu venkovní zeleniny očekává v červnu.

Slavnosti cibule v Račeticích

Co je potřeba vědět o cibuli: Mnozí ani netuší, čím si vylepšují guláš

Cibule je jednou z nejpoužívanějších druhů zeleniny. Je zdravá, obsahuje důležité vitamíny. Neobejde se bez ní prakticky žádná hospodyňka či kuchař. Navíc je známa její léčivá síla. Pěstování zvládne prakticky každý, vybírat si lze hned z několika oblíbených odrůd. Existuje například bílá, žlutá či červená.

Ceny paprik, rajčat, cibule a další mimosezónní zeleniny v obchodech raketově vzrostly a v nákupních košících z těchto potravin udělaly takřka luxus

Drahá cibule? Nad zeleninou na zimu uvažujte celý rok, radí odbornice na výživu

Ceny paprik, rajčat, cibule a další mimosezónní zeleniny v obchodech raketově vzrostly a v nákupních košících z těchto potravin udělaly takřka luxus. Ačkoli má zdražení devastující vliv na peněženky a už tak napnuté rozpočty, v otázce zdraví to ale podle specialistky na prevenci a výživu Margit Slimákové není tak horké.

Ilustrační snímek

Cena cibule, paprik i rajčat trhá rekordy. Lépe by mělo být až za pár měsíců

Zatímco ve Velké Británii je cibule nedostatkovým zbožím, na českých pultech stále zůstává. Její cena je však astronomická. Podobně jsou na tom i papriky a rajčata. Důvody jsou nesoběstačný český trh a výpadky dodávek ze zahraničí. Hlouběji do kapsy budou muset zákazníci při nákupu zeleniny sahat ještě několik týdnů.

Brambory, cibuli nebo jablka od lokálních pěstitelů, si lidé nově nakoupí ve speciálním automatu v brněnských Kohoutovicích.

Brambory z automatu? V Kohoutovicích v něm lidé nakoupí i jablka a cibuli

/FOTO, VIDEO/ Vidíš, tam je ale brambor, zaznělo v úterý dopoledne od nového automatu v brněnských Kohoutovicích. Takzvaný Bramat tam nově nabízí Brňanům balíčky brambor, cibule nebo jablek, a to pouze od lokálních pěstitelů z jihu Moravy. Hned po spuštění prodeje projevili někteří lidé zájem a vydali se automat prozkoumat.

Ilustrační foto.

Vzal elektrokola i pytel cibule. V Halenkovicích se o víkendu kradlo

Policisté z Napajedel společně s kriminalisty pátrají po neznámém zloději, který kradl o víkendové noci ze soboty na neděli v Halenkovicích na Zlínsku. Zloděj si odnesl nářadí, elektrokola či pytel cibule a to hned ze čtyř rodinných domů a způsobil tím celkovou škodu za 165 tisíc korun. Za krádeže mu hrozí až pět let vězení.

Babské rady respondentů ankety lékaře Dušana Zhoře - kuřince prý pomáhají na bolavá kolena

Jakým babským receptům lidé věří? Slepičí výkaly nebo cibule do ponožek

„Babské recepty na podporu imunity jsou kupodivu účinnější, než jsem si představoval,“ přiznává praktický lékař Dušan Zhoř, který ordinuje v Kyjově. Kromě opravdu fungujících rad na zvýšení obranyschopnosti nebo obecně na posílení zdraví ale mezi lidmi kolují i docela absurdní recepty. Co byste řekli třeba využití slepičích výkalů?