Kreativ

ŠTÍTEK: Cibule

Cibule je považována za zdravotní zázrak už po mnoho století.

Levná zelenina léčí nachlazení, prospívá srdci i vlasům a bojuje s depresí

Existuje na světě něco obyčejnějšího než cibule? Levná nenáročná zelenina se krčí ve spíži a nikdo si jí příliš neváží. Ale když dojde, ihned se ukáže, že v kuchyni velmi bolestně chybí. Stejně jako při vaření je cibule užitečná i pro naše zdraví. Například v zimě umí tělu i psychice poskytnout všestrannou pomoc. Je plná vitaminů a minerálů, ničí bakterie, působí jako přírodní antibiotikum či je dobrá proti kašli. A umí dokonce povzbudit mysl.

Zkušený zahrádkář Ivan Haška sklízí bohatou úrodu i v prosinci.

Z bytu v Ostravě na vrchol zahradnictví. Rozhovor s rádcem zahrádkářů

Ivan Haška z moravskolezského Pstruží je zkušený zahrádkář, který i v drsných horských podmínkách sklízí kilové cibule, peruánskou mochyni či sladké melouny. Jak se však z chlapce, který vyrůstal v paneláku na ostravském sídlišti, stal člověk, který udává směr českým zahrádkářům? Co přivedlo Ivana Hašku k pěstování rostlin, s čím vším se během let musel potýkat a jaké tajemství stojí za jeho úspěchy? Povídali jsme si o jeho cestě, o radosti ze zahradničení i o tom, proč je dobré se nebát a experimentovat.

Bramborový salát bez cibule? Podle některých nesmysl. Na syrovou ale zapomeňte

Babiččinu fintu používám roky. S ní je bramborový salát ten nejlepší a nenadýmá

Každý je přesvědčený, že vlastní recept na ten nejlepší bramborový salát. Ať už do něj dáváte hrášek, vejce, kyselé okurky, nebo uzeninu, důležité je především to, zda podle vás patří do typické štědrovečerní přílohy cibule. Pokud totiž cibuli do salátu přidáváte, můžete se po jeho konzumaci cítit nadmutí. Chuť cibule je ale v salátu důležitá. A díky triku mé babičky už vás bramborový salát na Vánoce nadýmat nebude.

Živé květy tulipánů mohou být ozdobou vašeho vánočního stolu. Nemusíte je kupovat, vypěstujte si je sami.

Rozkvetlý tulipán na vánoční stůl? Nyní zasaďte cibulky a pak si užijte nádheru

Do Vánoc ještě nějaký čas zbývá. Pokud byste však letos chtěli ozdobit slavnostní vánoční stůl čerstvě vykvetlými tulipány, musíte jejich cibulky zasadit hned. Vlastnoručně vypěstované živé květy udělají nejen radost, ale zároveň svojí barvou a vůní vytvoří slavnostní atmosféru, a to i kdyby venku mrzlo nebo bylo bláto.  

Sklizeň česneku může být při správné péči i takto bohatá

Je čas na česnek! Zkušený pěstitel radí, jak na aromatický úspěch v zahradě

Česnek je nenápadným hrdinou zahrady. Jeho pěstování přináší skvělý výnos s minimem úsilí, takže se na něj mnoho zahrádkářů každoročně těší. Stejně jako Ivan Haška ze Pstruží. Vášnivý zahrádkář se podělil o několik rad, jak česnek správně zasadit, abyste měli parádní úrodu a česnek vám vydržel až do další sklizně.

Dětský kašel kráčí ruku v ruce s respiračními infekcemi. Podle mnohých lékařů jsou však léky na kašel u dětí nejen zbytečné, ale mohou dokonce škodit.

Dáváte dětem léky na kašel? Vyhazujete peníze, tvrdí dětská lékařka

Sezóna respiračních onemocnění, které často doprovází u dětí kašel a rýma, je tady. Spousta rodičů se v dobré víře obrací na volně prodejné léky, které by dětem měly v nemoci ulevit. Lékařka pracující na dětské pohotovosti ale upozorňuje, že ve většině případů je používání léků na kašel zbytečné a rodiče za ně jen vyhazují peníze.

Dobře naložená a okořeněná krkovička, cibule, krajíc chleba nebo domácí žemle. Cigánska je hvězdou slovenských stánků s občerstvením.

Cigánska není cikánská: Recept na nejlepší slovenský street food

Voní česnekem a horkým sádlem. Šťáva z masa a cibule nemilosrdně promastí prsty i bradu, ale není člověka, který by si kvůli tomu nevystál frontu na tu explozi chutí a vůní. Cigánska pečienka je slovenský národní poklad a hvězda tamního street foodu, kterému sebelepší hambáč nesahá ani po paty.

Správné uskladnění rozhodne o tom, jak dlouho vám úroda vydrží čerstvá.

Jak uskladnit úrodu, aby dlouho vydržela? Nemýt ji, ale to není vše

Mít celou zimu k dispozici chutné a plné vitaminů ovoce i zeleninu. To by chtěl jistě každý. Pokud máte letos bohatou úrodu ze zahrady, je třeba se postarat, aby vydržela čerstvá a lahodná co nejdéle. Uskladnění má svá pravidla. Léty prověřené rady pomohou, aby se vaše výpěstky nezačaly rychle kazit.  

Pro co jezdí Češi v říjnu do Polska? Pro zelí, brambory, cibuli, vřesy i chryzantémy

Na nákupy do Polska. Češi jezdí za hranice pro zelí, brambory či vřesy

Do polského příhraničního města Kudowa-Zdrój jezdí nyní velké množství Čechů nejen na běžné nákupy, ale i pro sezónní produkty, jako jsou brambory, cibule, česnek, květák a především zelí. To prodejci nabízí buď jako celé hlávky, nebo čerstvě nakrouhané. Sortiment zpestřují i podzimní květiny, například vřesy či chryzantémy.

Ivan Haška si s cibulí vyhraje.

Díky tradiční technice se cibule přes zimu nezkazí. Dělaly to tak i naše babičky

Pletení cibule do copů je praktická a zároveň estetická metoda, která umožňuje dlouhodobě skladovat cibuli. Ať už máte velkou, nebo malou úrodu, tato tradiční technika výrazně zvýší šance, že cibule vydrží čerstvá až do jara. Pletené cibulové copánky navíc mohou být krásnou dekorací, jak dobře věděly i naše babičky.

Pravlastí cibule je zřejmě střední Asie, kde vznikla z planého druhu.

Jak správně uskladnit cibuli? Se snadnými triky nebude hnít a vydrží celou zimu

Cibule je základ české kuchyně. Polévku, guláš, omáčky ani míchaná vejce na cibulce si bez této zeleniny neumí Češi vůbec představit. Zahrádkáři ji pěstují, aby měli dostatečnou zásobu na celou zimu. Je ale velmi důležité cibuli také správně uskladnit, aby vydržela co nejdéle. Jinak se může stát, že začne hnít a nepříjemným zápachem zamoří celou kuchyň.

Vůně cibule a štiplavého kouře ovládly Gulášfest ve Starém Hradišti.

Vůně cibule a štiplavého kouře ovládly Gulášfest ve Starém Hradišti

Rozmanité vůně smažící se cibule, papriky, vepřového či hovězího masa smíchaná se štiplavým kouřem zalily v sobotu odpoledne hřiště ve Starém Hradišti na Pardubicku. Zruční amatérští i profesionální kuchaři zabořili své nože do obrovských kusů masa, jejich pomocníci se jali krájet desítky kilogramů cibule. Ke kotlíkům se na druhý ročník Gulášfestu v rámci Hradišťských slavností postavilo celkem šest týmů. Původně se akce měla uskutečnit předchozí víkend, tam by týmů bylo třináct, bohužel počasí bylo proti a o týden později už byla účast slabší.

Opékání buřtů

Víkend na Mostecku: Pouť, opékání buřtů nebo hraní her

O víkendu od 20. září do 22. září bude nachystána spousta akcí na které můžete vyrazit na Mostecku i v okolí. Máte chuť na buřty? Stavte se na Hněvíně. Pokud chcete celodenní program, můžete se podívat na Night ride fest nebo pouť v Mariánských Radčicích. Jako každou sobotu jsou i tuto Výpěstkové trhy u Magistrátu v Mostě. Pokud nevíte kam zajít večer, zkuste recitál Martina Pošty. 

Cibule, česnek, med a citron. Tohle vám bohatě stačí na to, abyste si připravili léčivý sirup.

Babiččin recept: Vyzkoušeli jsme výrobu domácího „antibiotika“

Podzim se už jasně hlásí o slovo a s ním bývají často spojené i rýma, kašel a nachlazení. V posledních letech navíc v tomto období rostou i počty lidí s onemocněním covid-19. Pokud podzimní nemoci nemají závažný průběh, můžete si pomoci i sami. Vyrobit si přírodní antibiotikum je snadné a levné. Vystačíte s tím, co doma určitě všichni máte. Už naše babičky totiž věděly, že silná trojka - cibule, česnek a med - umí dělat zázraky. A určitě se vyplatí i jako prevence.

Rajčata, cibule a jednoduchá sladkokyselá zálivka. Tradiční salát z babiččiny kuchyně.

Tajemství tradičního rajčatového salátu: Naučte se recept našich babiček

Není lepší čas pro rajčatový salát než právě teď: na konci prázdnin, kdy keříky vydávají zralé sladké plody vonící sluncem a plné lahodné šťávy. Rajčatový salát je na konci léta oblíbenou dobrotou. A ten nejlepší je klasický a nekomplikovaný, se sladkokyselou zálivkou, přesně tak, jak ho dělaly naše babičky. Podívejte se, jak udělat tradiční rajčatový salát. 

V Těšeticích-Vojnicích u Olomouce v sobotu ráno odstartoval samosběr melounů. Zájem o sladkou zeleninu místního pěstitele byl obrovský, 10. srpna 2024

Melouny nedaleko Prostějova táhly. Na samosběr za hubičku přijely davy

Očekávaný samosběr melounů v sobotu odstartoval v Těšeticích-Vojnicích. Pěstitel Ladislav Kašpar nabídl kvalitní zeleninu plnou sladké dužiny za pár korun. Zájem o ni je obrovský. Na melounové pole na rozhraní Olomoucka a Prostějovska se od rána sjíždějí davy lidí z širokého okolí. Sběr plodů i příjezd k poli místy komplikoval rozbahněný terén.

V Těšeticích-Vojnicích u Olomouce v sobotu ráno odstartoval samosběr melounů. Zájem o sladkou zeleninu místního pěstitele byl obrovský, 10. srpna 2024

O samosběr melounů u Olomouce je obrovský zájem. Jsou slaďounké a za pár korun

Očekávaný samosběr melounů v sobotu odstartoval v Těšeticích-Vojnicích. Pěstitel Ladislav Kašpar nabídl kvalitní zeleninu plnou sladké dužiny za pár korun. Zájem o ni je obrovský. Na melounové pole u Olomouce se od rána sjíždějí davy lidí z širokého okolí. Sběr plodů i příjezd k poli místy komplikoval rozbahněný terén.

Začátek samosběru v Kožušanech. Lidé si mohou nasbírat až čtyři druhy cibule, k mání jsou i nové brambory. 19. července 2024

Na samosběr u Přerova míří davy. Cibule a brambory jsou za pár korun

Už v šest hodin ráno se hrnuli lidé na pole s cibulí u Kožušan-Tážal, kde v pátek odstartoval populární samosběr. Farmář z Blatce Leon Vlček nabídl i brambory. Cena? Deset korun za kilogram zdravé zeleniny. Zájem je obrovský. Na pole nedaleko Přerova se sjíždějí lidé zdaleka.

Začátek samosběru v Kožušanech. Lidé si mohou nasbírat až čtyři druhy cibule, k mání jsou i nové brambory. 19. července 2024

Na samosběr u Olomouce míří davy. Cibule a brambory jsou za pár korun

Už v šest hodin ráno se hrnuli lidé na pole s cibulí u Kožušan-Tážal, kde v pátek odstartoval populární samosběr. Farmář z Blatce Leon Vlček nabídl i brambory. Cena? Deset korun za kilogram zdravé zeleniny. Zájem je obrovský. Na pole nedaleko Olomouce se sjíždějí lidé zdaleka.

Polévka je snadný způsob, jak do jídla dostat spoustu důležitých živin.

Proč se vrátit k polévkám? Talíř plný bílkovin a vlákniny pomůže s hubnutím

„Polévka je grunt,“ říkaly naše babičky, a také se tím řídily. Polévky kdysi bývaly nedílnou součástí jídelníčku každé rodiny. Byly výživné, prospívaly zažívání, daly se vařit ze sezonních produktů i z toho, co bylo právě doma. Kromě oběda byla teplá polévka i oblíbenou večeří nebo snídaní. Dnes jsou polévky na ústupu, a to je škoda. Výživoví poradci na ně nedají dopustit a upozorňují, že vedle jiných výhod vhodně zvolená polévka může pomoci i s hubnutím.

Při sázení myslete na to, s jakými rostlinami si rajčata vzájemně prospívají a které by jim mohly škodit.

Sousedy k rajčatům vyberte správně: Pomohou proti plísním i proti škůdcům

Ideální doba pro vysazování rajčat na záhony je polovina května, kdy už nehrozí přízemní mrazíky. Pokud chcete udělat maximum pro to, abyste měli bohatou úrodu chutných plodů a sazenice rajčat neohrozily plísně nebo škůdci, věnujte pozornost „sousedům“, kteří vám s tím pomohou. Víte, s jakými rostlinami si rajčata vzájemně prospívají a které naopak nadělají víc škody než užitku? Přečtěte si, proč by neměly v blízkosti rajčat chybět cibuloviny, čím česnek a cibule obohatí půdu a proč rajčata nepřipraví o živiny.

Slupky z cibule mají mnohé využití. Podpoří vaše zdraví, ale krásně vám obarví i kraslice.

Slupky, které běžně vyhazujete: Léčí, barví, nic nestojí a mají desatero využití

O tom, že je cibule královna kuchyně a zelenina, bez které se žádný kuchař neobejde, jistě není pochyb. Ale co cibulové slupky? Už naše babičky dobře věděly, že nás slupky z cibule mohou zbavit řady neduhů, fungují jako hnojivo a dají se s nimi krásně obarvit velikonoční kraslice. Způsobů využití cibulových slupek je ale mnohem víc. Víte, že vám slupky z cibule pomohou proti křečím v lýtkách, účinkují na nespavost, vyrážku a obarví vlasy? Pomohou i zlepšit imunitu, proto je rozhodně nevyhazujte.

Cibule je nabitá cennými rostlinnými látkami včetně flavonoidů, které mají antioxidační i protizánětlivé účinky.

Doma ji má každý. Chrání před rakovinou, léčí nachlazení a pomáhá při úklidu

Tato štiplavá plodina dokáže neskutečné věci. Asi tou nejméně žádanou je, že vyvolává slzení, což ocenila pouze Šíleně smutná princezna. Všechny ostatní vlastnosti činí z cibule něco, co nesmí chybět nejen v kuchyni, ale ani v domácí přírodní lékárničce. A když na to přijde, udělá cibule radost i při úklidu, protože je mistrem na pohlcování pachů a likvidaci odolné špíny.

Cibulový sirup pomáhá bojovat s nachlazením a respiračními onemocněními.

Nejen na vaření. Nejobyčejnější zelenina zažene kašel podobně jako drahé sirupy

Prudký pokles teplot zacloumá s nástupem podzimu s imunitou i těch nejotrlejších otužilců. Sezóna rýmy, kašle a nachlazení, opakujících se viróz a poklesu imunity je zkrátka tady. Pokud se letos chcete vyhnout častým návštěvám lékárny, nakupte si dostatečné množství obyčejné suroviny – cibule. Tato zelenina vám pomůže zbavit se suchého kašle, rýmy, nachlazení a v kombinaci s medem si z ní připravíte léčivý sirup i čaj. Co vše cibule pomůže vyléčit?

Mezinárodní den archeologie připravený Filozofickou fakultou Univerzity Karlovy v areálu Karolina.

Předkové věděli, co je dobré. Archeologické pochoutky lidem chutnaly

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Co chutnalo lidem od pravěku po středověk ve svátek a čím se zasytili ve všedních dnech? Patnáct stovek návštěvníků Karolina o tom může vyprávět na základě čerstvých zážitků. Archeologové z různých ústavů Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, Akademie věd ČR, ale i z dalších spolupracujících institucí tam v sobotu 7. října tam nabídli ukázky i s ochutnávkami v rámci připomenutí Mezinárodního dne archeologie.

Anhelina

Ukrajinci v Česku: Anhelina chtěla studovat, místo toho v kuchyni krájí cibuli

Deník v červnu přinesl článek o ukrajinských uprchlících Jaroslavovi a Anhelině. Rok se připravovali v Adaptačním centru Paměti národa k přijímačkám na střední školy. V prvním kole neuspěli, v druhém podali dvě desítky přihlášek a absolvovali nespočet pohovorů. Pomalu jim docházely síly, vůle i finance. Nakonec oba uspěli. Věnují se ovšem zcela jinému oboru, než si představovali, a na živobytí si vydělávají několika brigádami. Deník se s nimi znovu sešel, aby zjistil, jak se jim vede dnes.