Kreativ

ŠTÍTEK: cibule

O workshop v drátkování byl opět zájem.

PODÍVEJTE SE: Děti na dvorku vyráběly cibuli z drátků

Druhý ročník speciálního workshopu pro děti s názvem Hrátky s drátky uspořádal v Lestkově dráteník Ladislav Lokajíček. V loňském roce zkusil akci uspořádat poprvé v prostorách své zahrady, a protože se setkala s pozitivním odezvou a velkým zájmem, rozhodl se zahradní drátkování zopakovat.

Regionální potravina Královehradeckého kraje 2021

Mazánek s cibulí: Regionálních dobrot přibývá, ocenění pro dalších osm produktů

Farmářský mazánek z mangalice s cibulí, kozí žervé, žitný kvasový chléb s otrubami či karamelový větrník od prince – to jsou čtyři z osmi produktů, které byly nominovány v Královéhradeckém kraji do 12. ročníku soutěže Regionální potravina. Jejich výrobci nyní čekají již jen na udělení certifikátu, jenž je k označení Regionální potravina bude opravňovat. O prestižní ocenění se přitom ucházelo téměř 180 výrobků od 44 místních výrobců.

Maxijedlíkova sekaná.

Sekaná podle Maxijedlíka

Připravte si doma jarní pokrmy, o které se s vámi za téměř deset let podělili čtenáři Deníku. Vyzkoušejte recepty, které jsou považovány za  "rodinné stříbro"

Seniorku okradli pod záminkou prodeje brambor a cibule

Senioři jsou přes neustálé varování Policií ČR i médii stále snadným terčem podvodníků a zlodějů. Jedním z takovýchto případů se zabývají i policisté z obvodního oddělení Nové Strašecí. K událostem došlo opakovaně, a to 6., 12. a 18. ledna letošního roku. Dva neznámí občané tmavší pleti okradli starší paní v jejím domě v jedné obci na Rakovnicku. Okradená žena se o tom všem svěřila rodině až 18. ledna, a to z důvodu ostychu. Její blízcí pak ihned kontaktovali policisty prostřednictvím linky 158.

Rady do zahrady v říjnu: jak na celer, cibuli a kompost

Sklizeň celeru připadá na říjen. Přicházejí již první mrazíky, a proto je třeba celer, přestože ještě roste, sklidit a dobře uskladnit, protože namrzlé, ale i předčasně sklizené celerové bulvy jsou méně trvanlivé. Bulvy opatrně vyjmeme tak, abychom je nepoškodili, protože jinak by během skladování hnily.

Rady do zahrady v říjnu: jak na celer, cibuli a kompost

Sklizeň celeru připadá na říjen. Přicházejí již první mrazíky, a proto je třeba celer, přestože ještě roste, sklidit a dobře uskladnit, protože namrzlé, ale i předčasně sklizené celerové bulvy jsou méně trvanlivé. Bulvy opatrně vyjmeme tak, abychom je nepoškodili, protože jinak by během skladování hnily.

Rady do zahrady v říjnu: jak na celer, cibuli a kompost

Sklizeň celeru připadá na říjen. Přicházejí již první mrazíky, a proto je třeba celer, přestože ještě roste, sklidit a dobře uskladnit, protože namrzlé, ale i předčasně sklizené celerové bulvy jsou méně trvanlivé. Bulvy opatrně vyjmeme tak, abychom je nepoškodili, protože jinak by během skladování hnily.

Rady do zahrady v říjnu: jak na celer, cibuli a kompost

Sklizeň celeru připadá na říjen. Přicházejí již první mrazíky, a proto je třeba celer, přestože ještě roste, sklidit a dobře uskladnit, protože namrzlé, ale i předčasně sklizené celerové bulvy jsou méně trvanlivé. Bulvy opatrně vyjmeme tak, abychom je nepoškodili, protože jinak by během skladování hnily.

Rady do zahrady: celer, cibule a kompost

Sklizeň celeru připadá na říjen. Přicházejí již první mrazíky, a proto je třeba celer, přestože ještě roste, sklidit a dobře uskladnit, protože namrzlé, ale i předčasně sklizené celerové bulvy jsou méně trvanlivé. Bulvy opatrně vyjmeme tak, abychom je nepoškodili, protože jinak by během skladování hnily.

Rady do zahrady: jak na celer, cibuli a kompost

Sklizeň celeru připadá na říjen. Přicházejí již první mrazíky, a proto je třeba celer, přestože ještě roste, sklidit a dobře uskladnit, protože namrzlé, ale i předčasně sklizené celerové bulvy jsou méně trvanlivé. Bulvy opatrně vyjmeme tak, abychom je nepoškodili, protože jinak by během skladování hnily.

U Olomouce začal samosběr zeleniny za pár korun. Na poli jsou davy

Mrkev za čtyři, cibule za šest, zelí za sedm korun. Ne za kus, ale kilogram kvalitní zeleniny. K mání je ve Vojnicích, místní části Těšetic, kde v úterý dopoledne místní zemědělec zahájil samosběr zeleniny. Zájem je obrovský. Na pole nedaleko Olomouce míří zájemci z celé České republiky.  

Srpen na zahradě: speciální péči potřebují rajčata, cibule, mrkev i zelí

Sezona rajčat, která dozrála na slunci, je velmi krátká. Když se tenká slupka plodů vybarví podle odrůdy na červenou, oranžovou, žlutou nebo bílou barvu, počkejte 2 až 3 dny a můžete sklízet. Nespotřebované plody skladujte jen několik dní při pokojové teplotě nebo v chladnější místnosti. Pokud je skladujte v chladničce, ztrácejí rychle svoji typickou chuť.

Cibule za 5 Kč, mrkev za 3! Samosběr na Hané bude i letos, láká davy

Ladislav Kašpar z Těšetic na Hané, se pohybuje v zemědělské prvovýrobě přes 20 let. Pěstoval cibulovou, kořenovou a košťálovou zeleninu a prodával ji obchodníkům - za směšně nízké výkupní ceny, jak poslední roky kritizoval podmínky. Vloni poprvé nabídl produkci přímo spotřebiteli k samosběru. Za peníze, které inkasoval od velkoobchodu. Po zelenině se na poli zaprášilo. Letos?  

Cibule za pět korun, mrkev za tři! Samosběr u Olomouce bude i letos, láká davy

Ladislav Kašpar ze vsi nedaleko Olomouce, se pohybuje v zemědělské prvovýrobě přes 20 let. Pěstoval cibulovou, kořenovou a košťálovou zeleninu a prodával ji obchodníkům - za směšně nízké výkupní ceny, jak poslední roky kritizoval podmínky. Vloni poprvé nabídl produkci přímo spotřebiteli k samosběru. Za peníze, které inkasoval od velkoobchodu. Po zelenině se na poli zaprášilo. Letos?  

Dančí svíčková podle Maxijedlíka chutná na jedničku

Jaroslav Němec z Bystrého u Poličky má přezdívku Maxijedlík, a ne náhodou. Sní na co přijde. Vyhrál nespočet soutěží v pojídaní třeba švestkových knedlíku a má na svém kontě i světové rekordy v konzumaci natvrdo vařených vajec na čas. Teď se se čtenáři Deníku podělil o svůj recept na dančí svíčkovou, se kterou vyhrál soutěž. 

Dančí svíčková podle Maxijedlíka chutná na jedničku

Jaroslav Němec z Bystrého u Poličky má přezdívku Maxijedlík, a ne náhodou. Sní na co přijde. Vyhrál nespočet soutěží v pojídaní třeba švestkových knedlíku a má na svém kontě i světové rekordy v konzumaci natvrdo vařených vajec na čas. Teď se se čtenáři Deníku podělil o svůj recept na dančí svíčkovou, se kterou vyhrál soutěž. 

Dančí svíčková podle Maxijedlíka chutná na jedničku

Jaroslav Němec z Bystrého u Poličky má přezdívku Maxijedlík, a ne náhodou. Sní na co přijde. Vyhrál nespočet soutěží v pojídaní třeba švestkových knedlíku a má na svém kontě i světové rekordy v konzumaci natvrdo vařených vajec na čas. Teď se se čtenáři Deníku podělil o svůj recept na dančí svíčkovou, se kterou vyhrál soutěž.