Kreativ

ŠTÍTEK: čokoláda

OBRAZEM: Boom bezobalových obchodů v kraji

Královéhradecko, Náchod /FOTO/ - Po Hradci Králové byl v úterý nově otevřen obchod Nebalíme to v Náchodě v ulici Komenského. Koncept bezobalového obchodu, kam lidé chodí nakupovat s vlastní nádobou, se začíná po české republice rozšiřovat.

Zelený jelen dříve býval zájezdním hostincem

/HISTORIE/ Zájezdní hostinec U Zeleného jelena byl v roce 1840 vybudován na tehdejším Hradeckém předměstí pod německým názvem Zum Grünen Hirschen. Byl podsklepen, ve dvoře měl studnu a vozy do něj zajížděly dvěma průjezdy.

Pečeme bez másla

Bez másla lze v klidu žít a vychutnat si spoustu dobrot. Obejdete se bez něj i při nedělním pečení vašeho oblíbeného moučníku. Přesvědčte se sami.

OBRAZEM: Do Dobřichova zavítal svatý Martin

Dobřichov - Svatý Martin zavítal na Svatomartinskou slavnost na dobřichovském hřišti, kde si příchozí mohli vychutnat dobrá vína a další delikatesy. V nabídce nechybělo pochopitelně pivo a milovníci kávy si přišli na své u stánku, kde byla v nabídce káva, cappucino nebo čokoláda z pravých kakaových bobů z Madagaskaru.

OBRAZEM: Váchův špejchar v sobotu zaplavili řemeslníci i návštěvníci

Drážkov - Krásné výrobky, výborné jídlo a pití, skvělou hudbu a přátelské povídání slibovali návštěvníkům i prodejcům při Martinském jarmarku ve Váchově špejcharu v Drážkově na Příbramsku hlavní pořadatelé: Gabriela Falcová, Dana Orlická a František Vácha. V sobotu 11. listopadu krátce po poledni se potvrdilo, že nešlo jen o slova.

Ani tento rok svatý Martin na Hradec nezapomněl

Hradec Králové - Ukázky kovářského řemesla, prohlídka kaple svatého Klimenta a katedrály Svatého Ducha, Martinské trhy a hlavně všemi generacemi očekávaný příjezd svatého Martina pod Bílou věž. To vše a mnoho dalšího nabídly v sobotu obyvatelům Hradce Králové již tradiční svatomartinské oslavy.

OBRAZEM: Tajemství čokolády odhaluje Čokoládový festival

Příbram – Využití čokolády v kuchyni nejen jako cukrovinky představí po celý víkend Čokoládový festival, který se koná v Estrádním sále kulturního domu už od pátečního odpoledne. Pro návštěvníky je připravený bohatý program s kulinářskou přehlídkou a čokoládovými delikatesami.

Obchodníci se připravují na nápor zlodějů. Nejčastěji mizí holicí strojky, tvrdí

Brno /ANKETA/ – Před Vánoci se obchodní centra mění v těžko kontrolovatelnou změť lidí. Využívají toho zloději. V davu se lehce ztratí. „V tomto období každoročně pozorujeme nárůst počtu krádeží. Kromě jiných opatření například monitorujeme místa, kde se zloději nejčastěji objevují,“ sdělil mluvčí obchodní sítě Tesco Václav Koukolíček. Dodal také, že z bezpečnostních důvodů nechce blíže specifikovat, o které zboží mají zloději největší zájem, nebo jak se proti krádežím obchodník chrání.

Vykrádali auta, kabelky i čokolády z regálů. Čtveřice zlodějů řádila opakovaně

Jižní Morava /VIDEO/ – Zastavili blízko auta, rozbili okýnko a vytáhli z něj kabelku pohozenou na sedadle. Na projíždějící auta či procházející lidi ohled nebrali. Čtveřici zlodějů, která tímto způsobem kradla například v Lipůvce na Blanensku, dopadli brněnští kriminalisté. Informovali o tom ve středu. „Dělali všehochuť. Vloupávali se do aut, kradli kabelky a peněženky z nákupních košíků,” vyjmenoval kriminalista Zdeněk Burian.

Za koktejly s příběhem

Máte rádi bary, kde na vás dýchá atmosféra let minulých, podbarvená decentní hudbou, chřestěním ledu v šejkru a výběrem klasických koktejlů? Já ano, a tak jsem byl zvědavý, co mi nabídne nedávno otevřený bar Crazy Daisy v paláci Astra v centru Prahy.

Nebeské dortíčky mlsali lidé na náměstí Svobody. Festival nabídl sladkosti

Brno /VIDEO, FOTOGALERIE/ – Vůně čokolády a sladkého pečiva se od sobotních jedenácti hodin linuly brněnským náměstím Svobody. Kromě tradičních sladkostí nechyběl ani široký výběr vín, klobásek a káv. Přesto návštěvníci prvního ročníku Sweet dream festu mířili nejčastěji právě za sladkou vůní.

Sommelierský šampion při soutěži servíroval víno i Geislerové

Velké Němčice - Sommelierství mě baví, ale cítím se spíše jako vinař, tvrdí čtyřiatřicetiletý Kamil Prokeš z Velkých Němčic na Břeclavsku. Ten na konci října dosáhl hned dvou velkých sommelierských úspěchů. Nejprve se stal sommelierem roku České republiky a za pouhé čtyři dny získal mistrovství titul i na Slovensku.

Lososový tatarák s koriandrem nadchl

Včelná /VIDEO/ - Čtenářky Deníku vařily s Honzou Krobem v jeho Fine Food Academy ve Včelné. Shodly se jednomyslně. Super parta, výborná práce a perfektní chuť, říkaly. Nadšené byly hlavně z lososového tataráku na asijský způsob.

Čokoládové království na zámku. Sladkou pochoutku kombinovali i s vepřovým

Valtice /VIDEO/ – V jedné scéně ve filmu Karlík a továrna na čokoládu postaví hlavní hrdina Willy Wonka palác z čokolády. Valtický zámek sice čokoládový není, ale po celý víkend ukrýval opravdové čokoládové bohatství. A to tak lákavé, že u vchodu do tamní jízdárny stála desítky metrů dlouhá fronta.

OBRAZEM: Malínem voněl křen

Malín - Slávu Malínského křenu připomínal třetí ročník Slavností Malínského křenu. Návštěvníci mohli ochutnat nejrůznější pokrmy z Malínského křenu nebo s křenem. Například oblíbený pokrm - guláš. Ačkoli od rána foukal studený vítr, návštěvníků bylo na slavnostech poměrně hodně. Ti si užívali nejen pokrmů, ale také doprovodného programu, který byl zaměřený hlavně na děti. 

Adéla Citová okouzlila svět. Do Loun přivezla dvě stříbrné

Leiden, Louny /ROZHOVOR/ - Osmnáctiletý obrovský talent českého aerobiku z Loun vybojoval na MS stříbro v individuálním závodě. Společně se Zahradníčkovou a Veličkovou získala Citová druhé místo také v trojicích. „Odměním se čokoládou,“ směje se.

KRÁTCE: Potkani spořádali tisíce tun nástrah

Při letošním deratizačním zásahu, který trval od dubna do října, odborníci ošetřili tři a půl tisíce kanalizačních výstupů. Ke každému umístili přibližně kilogram nástrahy. Na hubení škůdců využívají Pražské vodovody a kanalizace nástrahy obsahující například pekařské drobky, šrot, kukuřici či čokoládu. 

Zámek se zahalí do čokolády, Valtice čeká sladký maraton

Valtice – Na tři dny se Valtice změní v baštu milovníků čokolády. Na tamním zámku se v těchto dnech připravuje festival čokolády a sladkostí. Jeho součástí se stane losování, které ukáže na dva výherce získávající předplatné Deníku – mediálního partnera akce.

Slavnosti čokolády zamířily do Pardubic. Již potřetí

Zbožňujete sladkou chuť čokolády rozplývající se na jazyku? Potom byste měli zavítat na Čokoládový festival, který od pátku obsadil prostory pardubického výstavního centra Ideon, kde budou čokoládové slavnosti probíhat až do neděle.

Slavnosti čokolády zamířily do Pardubic. Již potřetí

Pardubicke - Zbožňujete sladkou chuť čokolády rozplývající se na jazyku? Potom byste měli zavítat na Čokoládový festival, který od pátku obsadil prostory pardubického výstavního centra Ideon, kde budou čokoládové slavnosti probíhat až do neděle.

V Teplé budou mluvit o čokoládě

Teplá - Potěšení, lék i přítel, vším tím může být pro své milovníky čokoláda. A právě o ní bude přednáška Život s vášní a čokoládou. 

Daniel Šefčík stvořil čokoládového piráta

Tábor – V Táboře je od pátečního startu v plném proudu čokoládový festival, který ve městě od roku 2014 pořádá Muzeum čokolády a marcipánu Petry Kovandové. V neděli se jeho dění přesune do barů či čokoládového muzea na Starém Městě. Všude budete moci mlsat.

Pozornost návštěvníků budily netradiční jídla i nápoje

Čoko-kebab, čokoládové víno či pivo a další netradiční lahodné kombinace si mohou ještě v neděli vyzkoušet návštěvníci Čokoládového festivalu, který se koná Černé louce v centru Ostravy. Zájem o festival je obrovský. Například v sobotu odpoledne se před vstupem tvořila až stometrová fronta.

Festival čokolády letos již počtvrté

Tábor - O tomto víkendu se Tábor oblékne do čokoládových chutí a barev. Již čtvrtý Festival čokolády nabídne obyvatelům i návštěvníkům města mimořádně bohaté a lákavé menu plné zábavy, soutěží, degustací, poznání a zajímavých hostů.