I když je hubnutí považováno za velký a složitý problém, podle odborníků může být tento proces vcelku jednoduchý. Existují potraviny, které ve spojení s pravidelným pohybem mohou naše úsilí o štíhlejší postavu účinně podpořit. Dají se kombinovat a doplňovat jinými zdravými produkty tak, aby náš jídelníček napomáhal redukci hmotnosti, byl zdravý, nutričně vyvážený a přitom pestrý.
Třinácti lidem pomohl Martin Košťál změnit život – shodit přebytečná kila, zvednout sebevědomí a začít znovu naplno fungovat. Jako trenér onu třináctku téměř rok provázel pořadem Extrémní proměny. Kolik změn může člověk za tu dobu zvládnout? A jakých největších chyb se lidé při hubnutí dopouštějí?
Zlaté mléko je už několik let velkým hitem vyznavačů zdravé výživy. Nápoj připravený z mléka, kurkumy a několika druhů voňavého koření považují jeho příznivci za spolehlivý prostředek proti nespavosti, nachlazení, zánětům či problémům se zažíváním. Některé výzkumy však upozornily, že zlaté mléko může být i důležitým pomocníkem při hubnutí.
Úvahy nad tím, co si dát dnes k večeři, jsou určitě příjemné. Pro lidi, kteří se snaží zhubnout, však může být takové rozhodování obtížné. Měli by si hlídat množství kalorií, ale současně dbát na to, aby si připravili vyvážené jídlo s dostatečným množstvím bílkovin, celozrnných potravin, zeleniny a tuku prospěšného pro srdce. Odborníci na výživu naštěstí mají pár tipů, co jíst večer, aby to prospělo zdraví i postavě.
Trápí vás faldík, který se vám po zimě rýsuje kolem pasu? Biceps zakryla tuková vrstva a z jedné brady máte rázem dvě? Bojujete-li s kilogramy navíc a nehodláte-li se s nárůstem váhy smířit, nezbývá než se vydat do boje za lepší postavu i zdraví. Kolik energie ale musíte spálit, abyste zhubli jeden kilogram tukové tkáně za týden? Dá se to spočítat! Ono magické číslo je 7 700 kcal. Co si ale pod tímto údajem představit? A otázkou je také to, jestli je tak rychlé hubnutí vůbec zdravé.
Diety založené na přísném omezení sacharidů jsou v posledních desetiletích velmi populární a vyhledávané. Na jejich počátku už v 70. letech minulého století stála takzvaná Atkinsova dieta. Tento systém stravování vymyslel kardiolog Robert Atkins v době, kdy sám řešil potíže s nadváhou. Od té doby zhubly dodržováním tohoto režimu už statisíce lidí, včetně řady hvězd showbyznysu. Podle odborníků však s sebou Atkinsova dieta nese i vážná rizika.
Káva je nápoj, bez něhož si mnoho lidí nedokáže své fungování představit. I když byla ještě před několika desítkami let považována za zdroj možných zdravotních problémů, dnes se vědci kloní k názoru, že umírněné pití černé kávy může naopak zdraví prospět. Kávu ocení například srdce. Také může díky obsaženým antioxidantům pomoci v prevenci některých nebezpečných chorob. Ne každý kávový nápoj však tyto příznivé účinky má. Před některými dokonce kardiologové varují, protože mohou zvýšit riziko srdečních onemocnění.
Nečekaně dlouho se táhl případ muže z Jihlavy, kterého policisté přistihli při řízení pod vlivem pervitinu. Navzdory běžné praxi na Vysočině, kde podobné případy často nekončí u soudu, se tento dostal až k veřejnému projednávání. Obviněný tvrdil, že zakázanou látku obsahovaly léky na hubnutí.
Kimchi je tradiční fermentovaný korejský pokrm, který dobývá české kuchyně. Může dokonce směle konkurovat i našemu tradičnímu kysanému zelí. Kimchi je superzdravý asijský pokrm, Korejci ho jedí jako přílohu ke každému jídlu. Podívejte se, jak se kimchi připravuje a jak chutná; a především na co je kimchi dobré. Výčet zdravotních přínosů je obrovský.
Kdysi nám někdo řekl, že se má jíst pětkrát denně. Je ale toto číslo správné? A platí napříč věkovými kategoriemi? S věkem se podle odborníků zpomaluje metabolismus. Po padesátce, a obzvlášť v menopauze provázené hormonálními změnami, je tedy hodně těžké neztloustnout. Na to, kolik jídel jíst denně, aby zralá žena netloustla a třeba i trochu zhubla, jsme se zeptali obezitoložky Dity Pichlerové.
O tom, že čaj má velmi příznivé účinky na lidské zdraví, se ví už stovky let. U nás se nejčastěji pije čaj černý a čaj zelený, jehož zdravotní účinky jsou obzvláště vyhlášené. Velmi zajímavé benefity však má i čaj oolong, v překladu černý drak. Mimo jiné umí oolong snižovat hladinu cukru v krvi a pomáhá v boji proti zánětu.
Zvláště po Vánocích, kdy se vychýlila ručička nežádoucím směrem na nejedné váze, chtějí lidé shodit nějaké to kilo. A nejlépe rychle. Kromě rozumné stravy a pohybu ale vkládají důvěru často i do doplňků stravy, které mají s hubnutím pomoci. Velkým trendem je aktuálně konzumace berberinu, přírodního alkaloidu z rostlin. Údajně má mít účinky jako lék Ozempic a lidé ve světě i Česku ho kupují ve velkém, není totiž na předpis. Odborníci ale upozorňují, že neexistuje žádná klinická studie, která by toto srovnání jednoznačně potvrzovala. Jisté jsou naopak vedlejší účinky, užívání berberinu může způsobit zažívací problémy a podle některých vědeckých závěrů může poškodit dětský mozek.
Pískavice řecké seno je rostlinka, která trochu připomíná jetel, vyniká svými léčivými účinky. Její semena velmi příznivě ovlivňují trávení, zklidňují žaludeční křeče, snižují v těle hladinu krevního cukru i špatného cholesterolu. Navíc mají hojivé účinky na kůži a prospívají zdraví žen po porodu. To ale není všechno. Vědecké výzkumy prokázaly, že pískavice řecké seno je skvělý prostředek na hubnutí.
Nedokázal se přes své břicho ohnout a zavázat si tkaničky od bot. Nevyšel do schodů a nechtěl chodit mezi lidi. Sedmatřicetiletý David Ludín z Brna měl odjakživa nadváhu, ale jakmile jeho hmotnost přesáhla 160 kilogramů, měl potřebu s tím něco dělat. Během deseti měsíců se mu za pomoci diety a zvýšeného pohybu podařilo zhubnout sedmašedesát kilo a jeho život se obrátil o 180 stupňů.
Oddenek původně tropické kvetoucí rostliny je tradiční součástí východní medicíny, jejíž zkušenosti jsme rádi převzali i u nás. Štiplavou léčbu využíváme nejen při problémech s trávením nebo při nachlazení. Řeč je o zázvoru, který mnozí konzumují především v podobě čaje. Zjišťovali jsme, na co dalšího je zázvor dobrý, jestli se hodí i na hubnutí a kdo by se měl konzumaci zázvoru raději vyhnout.
Chcete konečně zhubnout? Pak si stanovte to jediné správné předsevzetí. Podle výživového poradce Michala Josefa Tótha je prosté, zaručuje úspěch a můžete s ním i denně hřešit. A jak zní? Musí být hlavně dosažitelné. Autor bestsellerů o zdravé výživě v rozhovoru pro Deník poradil, jak rychle shodit váhu a co má člověk jíst, aby zhubl. Prozradil také, jak zhubnout 4 kilogramy za měsíc či jakou roli hraje při hubnutí alkohol.
Jablečný ocet je v posledních letech adorován téměř jako zázračný lék, který má schopnost zbavit lidi nadbytečných kilogramů. Vědci sice upozorňují, že zatím existuje příliš málo průzkumů, které by tuto teorii potvrzovaly, ale jasné náznaky tady jsou. Faktem však zůstává, že jablečný ocet je velmi zdravý. Kromě jiných přínosů umí například pomoci se snížením hladiny cukru v krvi, se špatným cholesterolem i se zdravím vlasů.
V malých semínkách obyčejného kmínu, který je součástí lidské stravy už po tisíce let, se skrývá řada zdravotních výhod. Koření, které najdete v chlebu a přidáváte ho do jídla při vaření, je oblíbeným lékem v tradiční medicíně. Pomáhá při bolestech břicha, nadýmání, je zdrojem vitaminů i antioxidantů. A ještě jednu úžasnou vlastnost kmín má - může lidem pomoci zhubnout.
Fenykl je v našich končinách trochu zanedbávaná zelenina. A to je škoda, protože jak jeho bulva, tak semena jsou velmi zdravá. A kdo má po svátcích špatné stravovací svědomí a potřebuje trochu rozpohybovat svůj metabolismus, ten v něm získá skvělého pomocníka. Fenykl totiž výborně spaluje tuky, stimuluje metabolismus, reguluje hladinu tuku v krvi a je silně antioxidační.
Ovesné vločky patří mezi nejzdravější volbu, jak výrazně zlepšit fungování organismu a přitom zatočit s nechtěnými kilogramy. Levná superpotravina obsahuje betaglukany, vlákninu, vitaminy, minerály a nenasycené mastné kyseliny.
Míchaná vejce se špenátem jsou jídlo, které na první dobrou vypadá jako dieta pro kulturisty, baletky nebo Pepka námořníka. Tato kombinace je však skvělou možností, jak vydatně a zdravě posnídat, pro každého člověka. Na rozdíl od sladkých cereálií nabízí vysoce kvalitní bílkoviny, řadu základních vitaminů i minerálů. Podle nutričních odborníků zásobí toto jídlo tělo důležitými živinami na celý den. K tomu může zlepšit svalovou hmotu, hladinu cholesterolu, funkce mozku či zrak. Lidé, kteří překročili čtyřicet let věku, by kombinaci vajíček a špenátu rozhodně měli věnovat pozornost.
Sušené švestky, někde také karlátka, jsou velmi sladké, trochu lepkavé a hodí se do moučníků, müsli, ale i ke slanině či pečenému vepřovému. Odedávna se ví, že umějí rozpohybovat trávicí ústrojí a zbavit člověka zácpy. Vědci však zjistili, že toto obyčejné sušené ovoce má neobyčejné léčebné účinky na lidské zdraví. Je bohaté na draslík, vlákninu a antioxidanty. Podporuje zdraví srdce i kostí, zpomaluje proces stárnutí a napomáhá hubnutí.
Metoda přerušovaného půstu se svého času stala velkým hitem v hubnutí. A nebylo tehdy divu. Po období nejrůznějších restriktivních diet, úmorného sestavování jídelníčků a nekonečného počítání kalorií nabídla mnohem jednodušší cestu k vysněné postavě. Jedinou zásadou je rozdělit čas na úseky, kdy je povoleno jíst a kdy je to naopak zakázáno. A samozřejmě tyto úseky pečlivě dodržovat. Přerušovaný půst má však vedle příznivců i odpůrce, kteří tvrdí, že je to metoda nefunkční a škodlivá. Jak je to tedy s přerušovaným půstem? A je bezpečný pro všechny věkové skupiny? Než se pro tento typ stravování rozhodnete, je dobré znát odpovědi.
Ke každodenním rituálům mnoha lidí patří zpravidla šálek kávy, od něhož si slibujeme, že nás povzbudí a zvýší naše soustředění. Stejné účinky však má i kvalitní zelený čaj, který navíc nabízí celou řadu zdravotních benefitů. Mnohé z nich mohou být zajímavé zejména pro lidi, kteří už překročili padesát let života. Látky obsažené v zeleném čaji totiž pomáhají bojovat s vysokým tlakem i cholesterolem. Dále snižují riziko osteoporózy, pomáhají chránit před Alzheimerovou a Parkinsonovou chorobou či zmírňují úzkost i stres. A umí také podpořit hubnutí.
Někdo si okusuje nehty, další po troškách celý den něco ujídá. Obojí je zlozvyk, ale okusování nehtů na rozdíl od uždibování jídla nemá žádný vliv na přibírání na váze. V angličtině se celodenní uždibování či zobání nazývá nibbling. Někdo kvůli němu může mít potíže s hubnutím, někdo si nezdravě zasahuje do trávení. Na to, jak uzobávání vzniká a jak se ho zbavit, jsem se zeptali psycholožky a zakladatelky společnosti STOB Ivy Málkové.
Káva je oblíbeným prostředkem pro boj s ranní ospalostí, ale uchylujeme se k ní i v případech, kdy se potřebujeme soustředit nebo překonat odpolední únavu. Kofein, který káva obsahuje, však umí víc, než jen povzbudit organismus. Může fungovat jako spalovač tuků. Platí tedy, že kdo pije kávu, hubne?
Brambory jsou po rýži, pšenici a kukuřici čtvrtou nejpěstovanější potravinářskou plodinou na světě. Konzumují se v mnoha podobách od bramborové kaše po křupavé hranolky. Na sociálních sítích se však lze dočíst, že brambory nejsou zdravé, mohou vás otrávit a tloustne se po nich. Někteří lidé také věří, že brambory překyselují tělo a že když jich budete jíst moc, způsobí vám bolest kloubů a revmatismus.
Chcete být v kondici, zbavit se nadbytečných kil a rady typu „nežer a hýbej se“ nezabírají? Zapomeňte na úmorné posilování, hodinové běhání nebo na mnohakilometrové túry. Jak ukázala nová studie, publikovaná v magazínu Proceedings of the Royal Society B, ideální prostředek na hubnutí je chůze. Má ale svá pravidla. Abyste spálili co největší množství kalorií, musíte dělat během chůze pravidelné přestávky.
Není nejmenších pochyb o tom, že správně poskládaný redukční jídelníček a dostatek pohybu jsou pro úspěšné hubnutí důležité. Existuje ale jedna věc, která může snahy o zbavení se nadbytečné tukové tkáně ničit. A tou je nekvalitní či nedostatečný spánek. Odbornice na spánek a biorytmy Eva Andrlíková vysvětlila, proč nevyspání vede k obezitě a jak spánek zlepšit, a tím i snadněji hubnout.
Tuky na břiše mohou být nebezpečné a boj s nimi často bývá nekonečný. Pro mnohé lidi je navíc nesnesitelná už pouhá představa posilování břišních svalů, které bývá s hubnutím břicha spojováno. Existuje však daleko jednodušší cesta: odborníci i trenéři doporučují pro boj s břišním tukem obyčejnou chůzi. Jak to ale dělat správně, aby to mělo smysl?
Zhubnout čtyři až pět kilogramů za pouhý týden a přitom si dopřávat párky nebo vanilkovou zmrzlinu? To zní prostě úžasně. A přesně tento výsledek slibuje metoda Military Diet neboli vojenská dieta. Systém je jednoduchý: tři dny v týdnu dodržujete předepsaný dietní plán a zbylé čtyři dny máte volno. Je tento způsob stravování skutečně účinný, nebo jde jen o další z mnoha bláznivých diet, které napáchají více škody než užitku? Než se do vojenské diety pustíte, je dobré načerpat dostatek informací.
Břicho jako balón, ale i mírně zakulacené bříško znepokojuje spoustu žen a mužů. Všichni pak řeší, jak se co nejrychleji zbavit břišního tuku. Někteří jen kvůli vzhledu, jiní zase ze zdravotních důvodů. Břišní tuk, odborně nazývaný viscerální, je totiž mnohem nebezpečnější než tuk uložený pod kůží. Zoufalou otázku: Proč mi tloustne břicho, si kladou zvlášť ženy po padesátce. Máme pro vás recept, jak nejlépe spálit tuk na břiše a jaký jídelníček nejlépe funguje na hubnutí břicha.
Oves patří mezi obiloviny, které obsahují nejvíce výživově hodnotných složek. Ke skvělým vlastnostem ovsa patří vysoký obsah rozpustné i nerozpustné vlákniny a vyšší obsah bílkovin. Na otázky, na co všechno je dobrý či jak zdravé jsou ovesné vločky, existuje opravdu dlouhá odpověď. Konzumace ovsa především příznivě ovlivňuje trávení, pomáhá při hubnutí a má řadu dalších zdravotních výhod.
Střeva jsou velmi důležitá. Jejich stav zásadně ovlivňuje naše zdraví, imunitu i délku života. Střevo je vedle mozku vlastně takové další řídící centrum. Je dokonce vybaveno tak vysokým počtem nervových buněk, že se mu říká druhý mozek. K tomu, aby střeva správně fungovala, může pomoct zelenina, které je teď všude plno. Cuketa je totiž ideální čistička střev a patří k nejzdravějším druhům zeleniny vůbec.
Snem snad každého, kdo se neúspěšně snaží shodit nadbytečná kila, jsou zázračné léky proti přejídání. S nimi by to šlo hned! Jak se přestat přejídat večer a jak zahnat emoční hlad se ptá každý den řada lidí. Dobrou zprávou je, že slabá vůle odolat jídlu nemusí být jen jejich vinou. A že lékaři pro ně mají řešení v podobě léků na hubnutí.
Chutnají skvěle a jejich vůně je nezaměnitelná. Rajčata mnoha barev i tvarů teď sklízejí zahrádkáři ve velkém a v obchodech jsou konečně za rozumnou cenu. To je dobré využít, protože rajčata jsou nejen velmi zdravá, ale jsou i ideální pomocník při hubnutí. Podívejte se, jaké pochoutky z rajčat připravit.
Při pití kávy můžete nejen relaxovat, ale i udělat něco pro své zdraví. Stačí ji ochutit kardamomem. Tohle koření z Blízkého východu vytvoří nezaměnitelnou chuť kávy. Navíc napomáhá trávení, zrychluje metabolismus, podporuje detoxikaci těla, snižuje krevní tlak a má i další zdravotní benefity. Kardamom se používal už v antice jako koření i k léčbě různých chorob. Káva s kardamomem však není příliš vhodná pro kardiaky či alergiky. Kardamom může také ovlivňovat některé léky - není vhodný pro nikoho, kdo užívá léky na ředění krve.
Řešíte, jak co nejsnadněji zhubnout a jak se pokud možno celý den cítit dobře? Pak vězte, že v tom velkou roli hraje i to, kolikrát denně jíte. Počet za den snědených jídel a délka pauz mezi nimi je věčné téma, o kterém se přou laici i odborníci. Proč jíst třikrát denně? A nemělo by to být jen dvakrát, nebo naopak pětkrát? Na doporučení jsme se zeptali výživové poradkyně Hanky Pávkové Málkové ze společnosti STOB. Prozradila i to, zda jsou důležité svačinky mezi hlavními jídly.
Zhubnout v oblasti břicha je cílem mnoha lidí. Řada z nich však říká, že i když se snažili, cvičili a drželi dietu, ke svému cíli nedošli. Podle odborníků je vedle pravidelného pohybu velmi důležitá i zdravá výživa. Poslední výzkumy ukazují, že se zhubnutím břišního tuku i v prevenci jeho opětovného nabírání může pomoci rozpustná vláknina.
Už jste slyšeli o okurkové dietě? Je to vlastně takový malý zázrak, protože slibuje ztrátu až sedmi kilogramů tělesné hmotnosti za pouhých sedm dní. Strava se skládá hlavně ze syrových okurek doplněných několika potravinami bohatými na bílkoviny. Doporučení autorů diety zní: „Když máš hlad, dej si okurku.“ Odborníci na výživu však nad tímto způsobem hubnutí kroutí hlavou.
Jsou lidé, kteří si dají rybu nanejvýš o Vánocích. Přitom by ale ryby měly být v jídelníčku mnohem častěji. Obsahují totiž spoustu cenných látek, včetně omega-3 mastných kyselin, které jsou klíčové pro zdraví, hubnutí i krásu. Není divu, že lékaři doporučují inspirovat se právě teď v létě během dovolených středomořským jídelníčkem, který je na ryby bohatý. Je dobré vědět, proč jsou ryby zdravé, jak často je jíst a v jakém množství.
Celeru si lidé moc nepovažují. A přitom je to zdroj vitaminů i minerálů, který má řadu prospěšných účinků na lidský organismus. Zdravý je jak celer bulvový, tak celer řapíkatý. Navíc jde o nízkokalorickou potravinu, takže se výborně hodí do jídelníčku lidí, kteří usilují o zhubnutí. Podle některých výzkumů při konzumaci celeru dokonce spálíte víc kalorií, než jich přijmete. Tato křupavá zelenina navíc dokáže zahnat chuť na sladké.
Jablečný ocet je již po staletí známý svými léčivými účinky a prospěšností pro zdraví. Tento přírodní produkt se vyrábí fermentací jablečné šťávy a obsahuje množství prospěšných látek, včetně kyseliny octové, vitamínů, minerálů a antioxidantů. Používá se nejen v kuchyni jako dochucovadlo a konzervant, ale také v tradiční medicíně. Jablečný ocet může pomoci s trávením, podporuje hubnutí a udržuje stabilní hladinu cukru v krvi. Je také známý svými antibakteriálními vlastnostmi, což z něj činí účinný přírodní dezinfekční prostředek.
Tvorba plynů ve střevě, tedy plynatost způsobující nadýmání, je do určité míry přirozená. Ale rozhodně není nijak příjemná. Obzvlášť při hubnutí, když člověk touží po tom, aby se mu břicho zmenšovalo, a ono se naopak zvětší nadmutím. Je dobré vědět, co je nejlepší na zmírnění nadýmání nejen při redukční dietě a jak se nadýmání co nejrychleji zbavit. Pomohou vychytávky v jídelníčku, cvičení jógy i generacemi ozkoušené babské rady.
Kdo by před létem aspoň na okamžik nezavadil o myšlenku shodit pár kilogramů do plavek? Jednoduchý princip „méně jídla - více pohybu" funguje, ale zpravidla pomaleji, než by člověk rád. A tak přichází na řadu pátrání po takzvaných spalovačích tuku: potravinách, které proces hubnutí urychlí. Ovšem, existují doopravdy? Ano, v potravinové říši lze najít malé zázraky, které nahromaděné tukové buňky rozpustí a nechají zmizet.
Jahody jsou skvělá svačinka, která má pozitivní vliv na zažívání a celkovou funkci metabolismu. Umí toho však daleko víc. Díky vysokému obsahu vlákniny snižují jahody pocit hladu a dokonce pomáhají spalovat tuky.
Je zdravé pít denně sklenku červeného vína? Obhájci jeho konzumace zdůrazňují údajné dobré působení na srdce a zaštiťují se takzvaným Francouzským paradoxem. Lidé pak lékařům kladou otázky, zda je lepší pít červené nebo bílé víno. A jak často a v jakém množství je pití vína zdravé. My jsme se na to zeptali doktora Karla Nešpora a nutriční poradkyně Moniky Bartolomějové.
Květen je měsíc, kdy rozkvétá jedna z nejvoňavějších bylinek. Aromatický tymián má své nezastupitelné místo v kulinářském umění, kde umí výrazně povznést chuť masa, těstovin i zeleniny, ale také při domácím léčení nejrůznějších neduhů. I když jeho účinky ještě nejsou spolehlivě vědecky prokázány, lidé tymián s úspěchem používají při nachlazení, k léčení trávicích problémů či na hojení ran. Tymián však pomáhá i při dalších problémech, a navíc usnadňuje hubnutí.
„Polévka je grunt,“ říkaly naše babičky, a také se tím řídily. Polévky kdysi bývaly nedílnou součástí jídelníčku každé rodiny. Byly výživné, prospívaly zažívání, daly se vařit ze sezonních produktů i z toho, co bylo právě doma. Kromě oběda byla teplá polévka i oblíbenou večeří nebo snídaní. Dnes jsou polévky na ústupu, a to je škoda. Výživoví poradci na ně nedají dopustit a upozorňují, že vedle jiných výhod vhodně zvolená polévka může pomoci i s hubnutím.
Krémová pórková polévka patří mezi oblíbená jarní jídla. Potěší svou lahodnou chutí a zároveň je dobrým zdrojem živin pro lidský organismus. Podívejte se na recept na jednoduchou a rychlou pórkovou polévku.