Kreativ

ŠTÍTEK: iPad

Sedmé setkání metodického DIGIcentra v ZŠ Zruč nad Sázavou.

Ve Zruči nad Sázavou se učitelé s DIGIcentrem připravovali na digitální výuku

/FOTOGALERIE/ V hybridní učebně základní školy ve Zruči nad Sázavou sedí u iPadů třináct učitelek a učitelů a další tucet jich je připojený přes Google Meet. Na lavicích se kouří z hrnků s kávou a svítí z nich zapnuté obrazovky iPadů, v jejichž využívání ve výuce patří škola k průkopníkům v regionu.

Výstava Svět podle Jaromíra 99 na Staré radnici v Hranicích.

Svět podle Jaromíra 99. Hranickou galerii ozdobila díla rodáka z Jeseníku

Jaromír Švejdík alias Jaromír 99, je známý český výtvarník, zpěvák, skladatel a textař. Zejména jeho komiksy zaznamenaly značnou popularitu. Vernisáž výstavy se uskutečnila ve čtvrtek 16. února v muzeu na Staré radnici v Hranicích. K vidění je zde do 12. března. Za fotoreportáž velice děkujeme.

Svatomartinské rohlíčky šly na dračku. Pomohou dobré věci.

Svatomartinské rohlíčky nestačily, zájem byl obrovský. Výtěžek pomůže

Letos si organizátoři oslav svatého Martina v Jihlavě připravili i novinku v podobě spolupráce s Oblastní charitou Jihlava. Jihlavané tak mohli poprvé přispět do sbírky Svatomartinský rohlíček, kterou zorganizovala Odlehčovací služba Adapta při Oblastní charitě Jihlava (OCHJ). Sbírka se setkala s velkou odezvou a lidé si odnesli za dobrý skutek celkem 1 700 rohlíčků a 490 lineckých koleček. Výtěžek sbírky přinesl krásnou částku ve výši 46 829 korun.

Civilisté převezení z Mariupolu na území samozvané Doněcké lidové republiky ovládané proruskými separatisty.

Zabili jí otce, po dlouhé době se shledala s dědou. Pomohl i Zelenskyj

Dvanáctiletá Kira Obedinská se kvůli válce na Ukrajině stala sirotkem. Její otec zahynul při ostřelování Mariupolu. I ona byla zraněna a skončila v nemocnici v Ruskem kontrolované oblasti. Bála se, že už se nikdy neshledá se svými zbývajícími příbuznými, hlavně s dědečkem. Naštěstí jí pomohly ukrajinské úřady.

Badatelská výuka.

Je ve škole nuda? V liberecké ZŠ 5. května díky nové učebně rozhodně ne

Často od našich dětí slyšíme, že ve škole je nuda, že je nebaví fyzika, matika či chemie. Jedná se ale o ty nejvíce dobrodružné předměty, které mohou prožívat. Jen umět zaujmout dnešní děti, jejichž pozornost bývá často roztříštěna přemírou podnětů. Na liberecké základní škole v ulici 5. května se to opravdu daří.

Kouč Beranů Luboš Jenáček se vyjádřil také na adresu Patrikse Zabusovse.

Kouč Beranů Jenáček o posilách i Trškovi: Je to útěk z boje

ROZHOVOR/ Reprezentační přestávku v podstatě vyhlížel už od svého nástupu. Zítra mu téměř čtrnáctidenní pauza od soutěžních zápasů končí. Hlavní kouč hokejových Beranů Luboš Jenáček měl společně se svým realizačním týmem příležitost dohnat nedostatky. „Ve zběsilém tempu extraligy příliš času nebylo," poukázal 49letý trenér na nabitý program nejvyšší soutěže.

Plzeňské gymnázium Fr. Křižíka slaví 30 let i výstavou U Branky. Do výuky se na GFK nebojí začleňovat nové i netradiční metody. Studenti jsou hodnoceni v procentech, používají elektronické učebnice nebo třeba iPady.

Gymnázium Františka Křižíka slaví třicátiny i výstavou v sadech

Slavnostní zahájení výstavy ke 30 letům Gymnázia Františka Křižíka v Plzni si ve středu v podvečer nenechala ujít ani řada absolventů školy. Na panelech u Studijní a vědecké knihovny ve Smetanových sadech se mohou lidé dozvědět jak něco o historii školy, tak o její současnosti, o projektech, kterých se účastní, nebo o moderních způsobech výuky.

Aaron McCarey.

VIDEO: Absolutní zkrat. Brankář napadl chybujícího spoluhráče, poté byl vyloučen

K ostudnému momentu došlo v 9. kole Premiership,první ligy Severního Irska. V 80. minutě utkání byl v utkání Glentoranu proti Corleaine byl vyloučen brankář domácího celku Aaron McCarey. Ten neunesl vyrovnávací branku na konečných 2:2 a fyzicky napadl svého spoluhráče. Po surovém útoku byl McCarey vyloučen, celým incidentem se bude zabývat tamní disciplinární komise.

1. C učitelky Moniky Kalenské, která do výuky díky technice zapojuje i nemocné žáky, ZŠ Tyršova v České Lípě.

Učitelky v České Lípě na „online“ nezanevřely. Nemocní žáci o výuku nepřijdou

Nejeden z učitelů či rodičů školáků znervózní při vyslovení pojmů jako distanční nebo online výuka. Ty kvůli pandemii před více než rokem vstoupily do jejich životů a profese. Úlevu pedagogové pocítili, když se spolu s žáky opět na začátku školního roku mohli setkat osobně ve třídách. Výjimkou, která potvrzuje pravidlo, jsou dvě učitelky z prvního stupně ZŠ Tyršova v českolipské Mánesově ulici.

1. C učitelky Moniky Kalenské, která do výuky díky technice zapojuje i nemocné žáky, ZŠ Tyršova v České Lípě.

Učitelky v České Lípě na „online“ nezanevřely. Nemocní žáci o výuku nepřijdou

Nejeden z učitelů či rodičů školáků znervózní při vyslovení pojmů jako distanční nebo online výuka. Ty kvůli pandemii před více než rokem vstoupily do jejich životů a profese. Úlevu pedagogové pocítili, když se spolu s žáky opět na začátku školního roku mohli setkat osobně ve třídách. Výjimkou, která potvrzuje pravidlo, jsou dvě učitelky z prvního stupně ZŠ Tyršova v českolipské Mánesově ulici.

Hodinky HUAWEI Watch 3 mají vestavěných více procesorových jader.

I hodinky dnes mohou mít dvě srdce

Co se nám kdysi zdálo pouhým sci-fi, se dnes běžně mění ve skutečnost. Filmové a knižní náměty inspirovaly vědce a vývojáře k mnohým, dnes běžně používaným patentům. Vynálezy Julese Verna od kosmických letů, skafandru, tanku, přes umělé satelity či vrtulník, dnes tvoří denní rutinu. Z Vesmírné Odyssey máme první Ipady, videohovory, z filmů jako je Matrix virtuální realitu nebo třeba v-éčkové telefony. Jedním z vynálezů ze sci-fi žánru byly i chytré hodinky, a vývojáři různých značek se doslova předhání v nových patentech a funkcích, aby své zákazníky nepřestávali ohromovat.

K potřebným pomůckám pomohl fond i malé Emílii.

Dobrá zpráva: iPad pomůže malému Honzíkovi

Nový iPad pro stimulaci zraku nově pomáhá malému Honzíkovi z Hradecka, který trpí těžkým zrakovým postižením. Důležitou pomůcku získal díky příspěvku Fondu Kaufland a veřejné sbírce Světluška Nadačního fondu Českého rozhlasu.

3. B z Kadaňské měla ve škole napilno.

3. B z Kadaňské měla ve škole napilno

Také žáčkům 3. B nastal první týdenní návrat do školních lavic. Jen co se přivítali, rozkoukali a popovídali, co je nového, pilně naskočili do školní práce. Vzpomenout si na to, co zapomněli…byl někdy oříšek.

Neuvěřitelné europříhody Orbánova europoslance

József Szájer nebyl jen tak nějaký europoslanec, kterých má maďarský Fidesz celkem 11. Szájer (59) je něco jako legenda, člověk, který nejen na přelomu osmdesátých a devadesátých let spoluzakládal spolu s Viktorem Orbánem Fidesz. Je to i hlavní autor nové orbánovské maďarské ústavy, o níž tvrdil, že byla napsána na jeho ipadu.

Policie. Ilustrační foto.

Zloděj vykradl obytný vůz. Škoda je 270 tisíc

Policisté pátrají po zloději, který se v sobotu mezi jedenáctou hodinou dopolední a pátou hodinou podvečerní vloupal do obytného vozu Adria, odstaveného na parkovišti poblíž kulturního domu na třídě ČSA ve Veselí nad Lužnicí.

Student druhého ročníku osmiletého studia Gymnázia Jiřího Ortena v Kutné Hoře Vít Rosenkranc získal v soutěži amatérských filmů s názvem I ty jsi filmařem první místo s animovaným snímkem Robinson Crusoe.

Skvělý úspěch kutnohorského gymnazisty: Vít Rosenkranc získal cenu na Febiofestu

/VIDEO/ Student druhého ročníku osmiletého studia Gymnázia Jiřího Ortena v Kutné Hoře Vít Rosenkranc získal v soutěži amatérských filmů s názvem I ty jsi filmařem první místo s animovaným snímkem Robinson Crusoe. Vytvořil si vlastní animační studio, vymyslel příběh a za použití iPadu, animačních programů Stop Motion a iMovie po vlastní animaci film sestříhal, ozvučil a opatřil titulky.

Mobilní telefon, aplikace. Ilustrační foto

Aplikace eRouška 2 je tu: Majitelé starších mobilů ovšem mají smůlu

Chraňte sebe, chraňte ostatní. To je heslo čerstvě aktualizované aplikace eRouška z dílny ministerstva zdravotnictví. Ochranu však nabízí pouze těm, kteří mají novější přístroje. Deník.cz se snaží získat vyjádření Národní agentury pro komunikační a informační technologie (NAKIT).

Počítačová výuka - Ilustrační foto

Online výuka v době karantény: většinou šlo o posílání e-mailů

S vyhlášením karantény v každé další škole či třídě se čím dál častěji vrací sousloví distanční výuka. Jak ale ukázal aktuální výzkum Centra prevence rizikové virtuální komunikace Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci (UP)a společností O2 Czech Republic, v českých sborovnách zdaleka není jasné, co přesně učení online obnáší.

Sídlo Jihočeské filharmonie je kostel sv. Anny s koncertní síní Otakara Jeremiáše.

Nový sál bude sloužit i jako nahrávací studio

Rekonstruovat sál právě začíná Jihočeská filharmonie (JF). Bývalou koncertní síň Otakara Jeremiáše v kostele sv. Anny, kde JF sídlí, si podle mluvčí Kateřiny Mondekové má převzít firma na přestavbu v pondělí 13. července a v nejbližších dnech začít. Ředitel JF Otakar Svoboda uvedl, že hotovo by mělo být v březnu příštího roku.

Domácí výuka - Ilustrační foto

Jak rodiče vidí domácí výuku? Zjistí to mezinárodní výzkum

Učitelé a žáci online, rodiče jako průvodci dálkové výuky. To je realita posledních deseti týdnů nejen v České republice. Jak to zvládají všichni aktéři povinné školní docházky? A jsou připraveni jednak na zářijový návrat do lavic, jednak na eventuální druhou koronavirovou vlnu? Průzkum společnosti Samsung třeba zjistil, že pro polovinu rodičů je problém zkombinovat péči o děti a pracovní povinnosti, pro třetinu se prakticky nic nezměnilo a fungují jako před vyhlášením stavu nouze. Tři čtvrtiny rodičů se muselo po uzavření škol starat o děti samy, ale každé desáté dítě hlídá jeho starší sourozenec.

Ilustrační foto

Modernizace jesenické školy vyjde na více než 14 milionů korun

Odborné učebny a dílny s nejmodernějším vybavením a ve zcela novém kabátě, ale také nová přírodovědná laboratoř. Na to vše se od nového školního roku mohou těšit žáci jesenické základní školy. Projekty Boříme bariéry a Cesta do školy by měly děti přivést blíže k řemeslům a technickým oborům. Termín dokončení prací je odhadován na přelom července a srpna.

Ilustrační foto.

Žáci poděbradského EKO Gymnázia dopadli v Národním testování na výbornou

Národní testování 9. tříd 2019/20, které realizuje společnost SCIO, řadí poděbradské EKO Gymnázium mezi 10% nejúspěšnějších škol. Celorepublikového srovnávacího testování z českého a anglického jazyka, matematiky a obecných studijních předpokladů, které slouží pro školy, žáky i jejich rodiče k získání zpětné vazby, se účastnilo více než 600 základních škol a gymnázií, tj. přibližně 19 000 žáků.

ZŠ Stříbrnická hostila žáky z Itálie

ZŠ Stříbrnická hostila žáky z Itálie

Poslední zářijový týden nového školního roku se v ZŠ Stříbrnická nesl v duchu spolupráce a přátelství se školou G. B. Grassi z italského městečka Uggiate Trevano.