Kreativ

ŠTÍTEK: iPad

Mitt Romney a Barack Obama

Obama poslouchá Eminema. Romney raději Beach Boys

Washington – Šéf Bílého domu má slabost pro rap, ale nepohrdne ani jazzem nebo rockovou klasikou. Barack Obama nechal svět nahlédnout do svého iPadu 
a představil přitom tak různorodý hudební vkus až vyvolal podezření, že se chce touto cestou zalíbit všem.

Krajské kolo soutěže Živnostník roku 2012 vyhrála Eva Němcová ze Žeravic na Hodonínsku.

Podnikatelka ze Žeravic bojuje o finále Era Živnostník roku

Žeravice – Letošní ročník podnikatelské soutěže Era Živnostník roku vrcholí a tentokrát má své želízko v ohni přímo okres Hodonín. Z krajských kol v průběhu září a října vzešlo čtrnáct kandidátů, mezi kterými je Eva Němcová ze Žeravic. Lidé ji mohou v hlasování zajistit účast v pětičlenném finále. O celkovém vítězi pak rozhodnou už odborní porotci.

Ilustrační foto

Společnost Apple opustí dva ředitelé, pro software a maloobchod

San Francisco (USA) – Americký technologický gigant Apple příští rok opustí jeho ředitel divize pro software Scott Forstall. Odejde také ředitel sekce pro maloobchodní prodej John Browett. Personální změny v pondělí podle agentury Reuters provedl výkonný ředitel společnosti Tim Cook.

Nové logo softwarové společnosti Microsoft.

Microsoft začal prodávat novou verzi operačního systému Windows

New York - Americká firma Microsoft dnes uvedla do prodeje novou verzi svého operačního systému Windows 8. S jeho pomocí chce softwarový gigant smazat rozdíl mezi osobními počítači a tablety, k čemuž nový systém vybavila například dotykovým rozhraním. Kromě nového systému jde do prodeje nový tablet Surface, který je navržen tak, aby konkuroval tabletu iPad americké technologické společnosti Apple, napsal server france24.com.

Samsung Galaxy S III.

Samsung téměř zdvojnásobil zisk díky telefonům Galaxy

Soul - Jihokorejský výrobce elektroniky Samsung Electronics ve třetím čtvrtletí téměř zdvojnásobil čistý zisk na rekordních 6,56 bilionu wonů (115 miliard Kč) díky silné poptávce po chytrých telefonech Galaxy. Oznámila to dnes firma krátce poté, co výsledky zveřejnil také klíčový americký konkurent Apple. Ten sice rovněž vykázal nárůst čtvrtletního zisku, ale v některých směrech nesplnil očekávání analytiků.

Apple představil iPad mini

Apple uvedl menší iPad, vylepšený původní iPad a nové počítače

New York/San José – Americký výrobce elektroniky Apple dnes podle očekávání představil menší, tenčí a lehčí verzi svého tabletu iPad. Novinka nazvaná iPad Mini bude na stále lukrativnějším trhu s tablety konkurovat nabídkám firem Google či Amazon. Apple zároveň na vánoční trh uvedl novou verzi původního iPadu a hned několik nových počítačů.

Ilustrační fofot

Noví čtenáři si do knihoven našli cestu

Jičínsko – Naše čtenáře jsme informovali o akcích, které se uskutečnily v rámci Týdne knihoven. Jaké ovoce přinesl projekt? Překvapivě se urodilo! V hořické knihovně se registrovalo 10 nových čtenářů, celkem ji navštívilo téměř 500 hostů.

Nové logo softwarové společnosti Microsoft.

Microsoft stanovil cenu tabletu Surface pod srovnatelným iPadem

Seattle - Společnost Microsoft dnes stanovila ceny svého prvního počítačového tabletu Surface, který se začne prodávat za deset dní. Jeho nejlevnější verze bude k dostání za 499 dolarů (asi 9500 Kč), což je 100 dolarů pod úrovní srovnatelné verze tabletu iPad od konkurenční společnosti Apple.

Ilustrační foto

Apple prý tento měsíc představí menší a levnější verzi iPadu

San Francisco - Americký technologický gigant Apple představí 23. října menší a levnější verzi svého počítačového tabletu iPad. Informoval o tom internetový server AllThingsD. Nový přístroj má konkurovat levnějším zařízením firem Amazon a Google. Mluvčí Applu se ke zprávě odmítl vyjádřit.

Ilustrační foto.

Samsung rozšíří žalobu proti Applu o jeho iPhone 5

Soul - Jihokorejská společnost Samsung chce rozšířit svou patentovou žalobu proti americkému konkurentovi Apple o jeho nejnovější telefon iPhone 5. Samsung podal protižaloby proti Applu poté, co americký rival jej u soudů v řadě zemí zažaloval za kopírování svých populárních produktů.

Tábor zkušebně zavádí novou aplikaci s názvem Dej tip.

Nešvary Tábora chce radnice hledat s občany

Tábor – Nejen občané Tábora, ale i jeho návštěvníci se mohou zapojit do vyhledávání nešvarů a nedostatků města, a přispět tak k jejich odstraňování. Pomůže v tom aplikace, kterou radnice spustí na roční zkoušku.

Počítačová hra Baldur's Gate: Enhanced Edition.

Baldur's Gate 3 má být na nové technologii

Společnost Trent Oster, která se svým týmem pracuje na vylepšených verzích prvních dvou RPGček Baldur's Gate, velice ráda mluví o potencionálním Baldur's Gate 3, i když není vůbec jasné, zda tato hra někdy vznikne.

Ilustrační foto

SLOUPEK: iPad dobrá pomůcka a nebo jen módní hit

Rozesmáté tvářičky primánů se skláněly nad dotykovými počítači, které žáci rychle vybalili z obalů, položili si je před sebe a cvičenými prsty zkoušeli. Nadšení bylo velké, i když ustarané tváře některých rodičů, prozrazovaly obavy z toho, jak dlouhou asi tyto „placičky" dětem vydrží.

Ilustrační foto

Hackeři prý v počítači FBI našli data o majitelích zařízení Applu

New York - Hackeři ze známé skupiny Anonymous zveřejnili údajnou databázi údajů o zhruba milionu uživatelů zařízení od společnosti Apple, jako jsou telefony iPhone či tablety iPad. Data prý našli v počítači agenta americké kriminální služby FBI, do kterého se nabourali letos v březnu. Databáze údajně obsahuje jak identifikační čísla jednotlivých přístrojů, tak telefonní čísla či adresy jednotlivých uživatelů.

Ilustrační foto.

Zisk hliníkárenské firmy RUSAL ve čtvrtletí klesl o 72 procent

Moskva - Ruské společnosti RUSAL, která je největším producentem hliníku na světě, klesl ve druhém čtvrtletí očištěný zisk o 72 procent na 143 milionů USD (2,8 miliardy Kč). Za propadem stál pokles cen hliníku a vysoké zásoby. Firma v pondělí současně zhoršila výhled poptávky na celý letošní rok.

iPhone - ilustrační foto

Samsung musí Applu zaplatit 1,05 miliardy dolarů za zneužití patentů

San José/San Francisco/Soul - Jihokorejská elektrotechnická společnost Samsung Electronics musí svému americkému rivalovi Apple zaplatit odškodné v celkové výši 1,05 miliardy dolarů (asi 20,9 miliardy Kč) za zneužití patentů k telefonům iPhone a tabletům iPad. V klíčovém patentovém sporu o tom rozhodl soud v Kalifornii. Verdikt je vnímán jako velké vítězství Applu, i když se firma původně domáhala mnohem většího odškodného.

Počítačová hra Broken Sword: The Serpent's Curse.

Oznámen pátý Broken Sword: The Serpents Curse

Sympatická dvojka dobrodruhů George Stobbart a Nico Collardová z velmi populární série adventur Broken Sword se možná vrátí. Záleží na tom, zda se tvůrcům podaří sehnat 400 tisíc dolarů na Kickstarteru. Oznámený pátý díl s podtitulem The Serpent's Curse je už z poloviny hotový.

Jihokorejská společnost Samsung Electronics představila nový tablet Galaxy Note 10.1

Samsung vyrukoval s novým tabletem, chce snížit náskok iPadů

Soul - Jihokorejská společnost Samsung Electronics představila nový tablet Galaxy Note 10.1, s jehož pomocí se opět pokusí snížit náskok přístrojů iPad od konkurenční americké společnosti Apple. Přístroj se dnes začíná prodávat na trzích ve Spojených státech, Velké Británii a Jižní Koreji.

Vladimír Dlouhý

Kandidát na Hrad Dlouhý si platí brigádníky, ti shánějí podpisy

Praha - Nezávislý kandidát na prezidenta, někdejší ekonomický ministr Vladimír Dlouhý se rozhodl, že podpisy nezbytné pro jeho nominaci budou moci sbírat také studenti formou placené brigády. Má mu to pomoci shromáždit nezbytných 50.000 podpisů, které potřebuje k tomu, aby se přímé prezidentské volby zúčastnil.

Ilustrační foto.

Google zaplatí pokutu 22,5 milionu dolarů za sledování uživatelů

San Francisco – Americká internetová společnost Google dobrovolně zaplatí rekordní pokutu 22,5 milionu dolarů (asi 460 milionů Kč) za to, že potají sledovala miliony uživatelů webu, ačkoli slíbila respektovat jejich soukromí. Uvedla to Federální komise pro obchod (FTC), do jejíž kompetence případ v USA spadá.

Darování krve - Ilustrační foto

Darujete krev? Mobil vám prozradí, kde chybí

Praha - V počtu dárců krve je Česká republika ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi až na 22. místě. Vyplývá to z výsledků nedávného celoevropského průzkumu Eurobarometer, uvedla na svém webu Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP). Připravila proto kampaň Daruj krev s VZP, která by měla zájem lidí zvýšit a přilákat mladší dárce.

Počítačová hra Ultima Forever: Quest for the Avatar

Předělávka Ultimy se bude zaměřovat na příběh a volby hráče

Ultima Forever: Quest for the Avatar, na které se pracuje v kanadských BioWare a jde o oživení klasické RPG série, by měla být prý typická BioWare hra. Alespoň to tvrdí výkonný producent Jeff Skalski. V rozhovoru řekl, že se budou zaměřovat při její tvorbě na ty samé věci, na které se zaměřují vždycky.

Počítačová hra Baldur's Gate: Enhanced Edition.

Známe datum vydání Baldur's Gate Enhanced Edition

Autoři z Beamdog oznámil, kdy vyjde jejich remasterovaná edice legendárního izometrickéhp RPG Baldur's Gate Enhanced Edition. Dočkáme se již 18. záři. PC a Mac verze se bude prodávat za 19,99 dolaru, což je v přepočtu nějakých 420 korun. Pokud si ji předobjednáte, ušetříte ještě dva dolary.

Apple Store v New Yorku.

Apple jednal o koupi podílu v síti Twitter

San Francisco - Americký technologický gigant Apple v posledních měsících jednal o koupi podílu v internetové sociální síti Twitter. Informoval o tom list New York Times s odvoláním na zdroje obeznámené se situací.

Ilustrační foto.

Dvojníci celebrit, vyhrajte iPAD

Uherské Hradiště – Originální soutěž doprovází letošní ročník Letní filmové školy v Uherském Hradišti. Návštěvníci, ale i stálí obyvatelé regionu, mají šanci vyhrát zbrusu nový IPAD. Co pro to musíte udělat? Stačí, když vypadáte jako Brad Pitt či Marylin Monroe, a dostavíte se ke stánku společnosti Hamé.

Ilustrační foto

Apple zvítězil v Německu. Soud zakázal celoevropský prodej tabletu od Samsungu

Berlín – Německý soud zakázal celoevropský prodej počítačového tabletu Galaxy Tab 7.7 od Samsungu. Vrchní zemský soud v Düsseldorfu tak dnes vyhověl žádosti amerického konkurenta Apple, podle něhož přístroj jihokorejského výrobce okopíroval vzhledové prvky jeho populárního počítače iPad. Apple naopak podle agentury DPA neuspěl se svým odvoláním proti povolení prodeje tabletu Samsung Galaxy Tab 10.1N.

Počítačová hra Machinarium.

Česká logická hříčka Machinarium se blíží na VITA a PS3

Loňská konverze české adventury Machinarium se na tabletu iPad 2 stala bestsellerem a mezi možnými dalšími platformami se hovořilo o konzolích Xbox 360 nebo Wii, kde však vleklá jednání ztroskotala buď na požadavcích nebo dlouhém schvalování.

Serj Tankian během svého vystoupení v os­travské ČEZ Aréně v roce 2008.

Serj Tankian v Praze v říjnu předvede nové album Harakiri

Praha – Zpěvák, skladatel a multiinstrumen­talista Serj Tankian, známý ze svého působení ve skupině System Of A Down, vystoupí 24. října ve Velkém sále pražské Lucerny. Tuzemskému publiku nabídne písně z nového alba Harakiri, které vyšlo na začátku července. Informoval o tom za pořádající společnost D Smack U Promotion Michal Rejzek.

Počítačová hra Ultima Forever: Quest for the Avatar.

BioWare předělají starou Ultimu do Free-2-Play

O starší PvP (hráč proti hráči) záležitost Warhammer Online: Wrath of Heroes není valný zájem, a tak to společnost BioWare Mythic zkusí tentokrát s legendární Ultimou. Jejich oznámená hra Ultima Forever: Quest for the Avatar bude předělávkou stařičkého, klasického RPG Ultima IV z roku 1985.

Apple Store v New Yorku.

Apple se v Číně dohodl na urovnání sporu kolem značky iPad

Šanghaj - Americká firma Apple se dohodla, že zaplatí čínské společnosti Proview Technology 60 milionů dolarů (1,2 miliardy Kč) za ukončení sporu kolem vlastnictví značky iPad. Informoval o tom dnes čínský soud. Apple vyrábí pod značkou iPad populární počítačové tablety. Dohoda o urovnání sporu podle agentury AP odstraňuje potenciální překážku pro prodej těchto tabletů v Číně.

Ilustrační foto

Apple podruhé zvítězil, Samsung nesmí prodávat svůj tablet

San Francisco - Společnost Apple dosáhla v pátek druhého soudního vítězství nad jihokorejským rivalem Samsung Electronics. Soudkyně soudu v San José, která ve středu nařídila Samsungu zastavit prodej jeho tabletů Galaxy Tab 10.1 na americkém trhu, vyhověla žádosti Applu o předběžné zastavení prodeje mobilního telefonu Galaxy Nexus.

Havířovští knihovníci připravují pro děti akce každé léto.

Děti se o prázdninách podívají i do vesmíru

Karvinsko - Chcete o prázdninách zabavit svého potomka, a nechcete ho z finančních důvodů posílat na tábor? Nemusíte smutnit. Knihovny totiž pro děti na červenec a srpen připravují několik zajímavých akcí, a přitom jsou zadarmo.

Třetina Čechů alespoň jednou v životě darovala krev

Co nám brání v darování krve? Většinou strach

Praha – Alespoň jednou již krev darovalo 30 procent české populace. Opakovanými dárci krve je však pouze osm lidí ze sta. Jako největší překážku dalšího rozvoje dobrovolného dárcovství vidí Češi chybějící osvětu. Úroveň jejich znalostí přitom není vůbec špatná – více než polovina lidí ví, jak často mohou darovat krev i kde se nachází jejich nejbližší transfuzní stanice. Nejčastěji ji mají do deseti kilometrů od svého bydliště. Ukázal to průzkum veřejného mínění Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Ta právě zahajuje kampaň, jejímž cílem je zvýšit informovanost o dárcovství i počet opakovaných dárců. Její součástí je mobilní aplikace s přehledem stavu krevních zásob.

Z předávání šeku rodičům dvojčat manželům Benešovým.

Boni pueri vyzpívali peníze postiženým dětem

Hlinsko, Ústí n. O. – Chlapecký sbor Boni pueri vyzpíval peníze na kompenzační pomůcky pro postižené děti. „Kromě běžných koncertů se rádi věnujeme charitě, aby ti nadaní kluci viděli, že je potřeba pomáhat. Pro nás je to čest, když můžeme pomoci naším zpěvem," říká sbormistr Pavel Horák.

Český chlapecký sbor Boni pueri.

Boni Pueri vyzpívali dětem iPad

Ústí nad Orlicí – Boni pueri vyzpívali postiženým tříletým dvojčatům z Ústí iPad. Rodina Jakuba a Matěje Benešových získá část výtěžku dubnového charitativního koncertu tohoto chlapeckého pěveckého sboru.

Nový tablet Microsoft Surface spolu s klávesnicí.

Microsoft představil svůj tablet s názvem Surface, je i pro PC hry

Před dvěma lety šéf Microsoftu Steve Ballmer pochyboval o přínosu iPadu, nyní na speciální tiskové konferenci v Los Angeles představil vlastní tablet. Jmenuje se Surface a na jeho desetipalcové obrazovce poběží chystaný operační systém Windows 8, který stejně jako tento tablet vyjde někdy letos na podzim.

Počítačová hra Watch Dogs.

Nezabije nejnadějnější hru na veletrhu únava z kartotéky dat?

Námět nové velké značky UbiSoftu už na konferenci dokázal všechny zaujmout a zároveň překvapit, protože šlo o jedno z mála opravdových překvapení veletrhu E3, které dopředu neuniklo, což se stává málokdy. Proto jsme se hned na začátku E3 vypravili na předváděčku této akce s těžko zapamatovatelným názvem Watch Dogs.