Kreativ

ŠTÍTEK: iPad

Polštářová bitva na Masarykově náměstí v Hradci Králové.

Krátce z Hradce: Polštářová bitva zaplnila náměstí

Hradec Králové /KRÁTKÉ ZPRÁVY - FOTO, VIDEO/ - Křík a smích se v sobotu odpoledne rozléhaly po hradeckém Masarykově náměstí. Vypukl zde totiž historicky první ročník polštářové bitvy, která byla součástí mezinárodního International Pillow Fight Day, jenž se koná ve více než stovce světových měst.

Zaměstnanec letiště a přistěhovalec z Pobřeží Slonoviny Alphonse Youla.

Hrdina z Bruselu: Na strach nebyl čas, tolik lidí potřebovalo pomoc

Brusel – „Nic jsem neslyšel, ale viděl jsem dobře. Zakrvácené lidi ležící na zemi. Křičící děti a vyděšené matky, které hledaly své potomky. A něco takového jsem viděl poprvé v životě," popsal hrůzné obrazy 
z bruselského letiště Zaventem dvacetiletý muslim Yassin 
Aanouz.  

Olympijský vítěz z Nagana Milan Hnilička v péči o mladé talenty

V Přerově je o hokej velký zájem, říká Milan Hnilička

Přerov – Zlatý hoch z Nagana a trojnásobný mistr světa. Jeden z nejlepších českých brankářů moderní hokejové éry Milan Hnilička v posledních dnech trávil čas v Přerově. Důvod? Mistrovství republiky hráčů osmých tříd a mladších dorostenců. Dvaačtyřicetiletý bývalý gólman je dnes mužem číslo jedna, mluvíme-li o rozvoji hokeje u nás. Na Hané tak nechyběl ani na slavnostním otevření sportovní mateřské školky, které se konalo v přerovské MEO Aréně. „Děti dnes umí od dvou let na iPadu, ale takto se seznámí taky se sportem, což je důležité," říká více než stonásobný český reprezentant.

Apple představil menší a levnější verzi chytrého telefonu iPhone

Apple představil menší a levnější verzi chytrého telefonu iPhone

Cupertino (USA) - Americká technologická společnost Apple dnes představila novou verzi svého chytrého telefonu iPhone. Přístroj je menší a levnější než předchozí modely, nese název iPhone SE a má úhlopříčku čtyři palce (10,2 centimetru). V České republice má být k dostání začátkem dubna a jeho cena bude začínat na 12.990 Kč, uvedla dnes firma.

Podle zakladatele a ředitele české firmy Danny P., musí mít člověk hlavně nápad a nadšení.  „Měl jsem štěstí, že se první várka chytla. Již od začátku jsme cílili jen a pouze na Ameriku,“ říká Piterák.

Obal vyrobený na Vysočině testoval i vysoce postavený designér v Applu

Jihlavsko – „Ten pocit nelze snad ani popsat. Seděl jsem v noci u počítače a pracoval, když z ničeho nic přišel e-mail s koncovkou @apple.com. Nemohl jsem uvěřit svým očím, ale Apple měl zájem prodávat naše obaly a peněženky," vzpomíná zakladatel a ředitel české firmy Danny P. Daniel Piterák.

Ilustrační foto

Apple definitivně prohrál soudní spor o ceny e-knih

Washington - Nejvyšší soud USA se dnes odmítl zabývat odvoláním společnosti Apple proti soudnímu verdiktu, podle něhož firma uzavřela s pěti nakladateli nezákonné úmluvy o cenách elektronických knih. Přední světový technologický podnik tak bude muset podle loňské dohody o mimosoudním vyrovnání zaplatit 450 milionů dolarů (11,1 miliardy Kč), uvedla agentura Reuters.

Václav Šípoš

Výstava karikatur ukazuje průřez autorovou tvorbou

Druhým březnovým dnem zahájili v městské knihovně ve Studénce výstavu kreslíře, karikaturisty a fotografa Václava Šípoše. Výtvarník se zaměřuje na karikatury všeho druhu, humorné portréty i akty.

Ilustrační foto

Apple v březnu začne prodávat nové iPhony a iPady

New York – Americká společnost Apple v březnu zahájí prodej nové verze chytrého telefonu iPhone i počítačového tabletu iPad. Informuje o tom technologický server 9to5Mac. Apple podle zdrojů serveru nové přístroje oficiálně představí v úterý 15. března a již v pátek 18. března je hodlá uvést na trh.

Šéf firmy Apple Tim Cook.

Šéf Applu si loni vydělal 10,3 milionu dolarů, o 11,5 procenta více

New York - Generální ředitel americké technologické společnosti Apple Tim Cook si loni vydělal 10,3 milionu dolarů (258,1 milionu Kč), což bylo o 11,5 procenta více než v předchozím roce. Firma to uvedla v povinně zveřejňované zprávě určené pro burzovní orgány. Zisk Applu loni stoupl o 35 procent a tržby o 28 procenta, akcie však poprvé od roku 2008 klesly.

Alpská lyžařská střediska se potýkají s nedostatkem sněhu a normální provoz často nezaručuje ani intenzivní zasněžování. Ilustrační foto.

Alpská lyžařská střediska: Nejhorší prosinec vůbec a bude hůř

Paříž - Alpská lyžařská střediska se potýkají s nedostatkem sněhu a normální provoz často nezaručuje ani intenzivní zasněžování. Pamětníci hovoří o vůbec nejhorším prosinci a meteorologové varují před dalšími zimami beze sněhu. Například francouzské město Chamonix otevřelo malé zoo s domácími zvířaty, aby zabavilo děti, které počasí připravilo o lyžování.

Studenti hustopečského gymnázia v Toskánsku.

Hustopečští studenti představili Italům klip seriálu Vinaři

Hustopeče – V Itálii jsou skoro jako doma. Hustopečské gymnázium je od roku 2007 součástí evropského projektu zaměřeného na spolupráci mezi školami, vzdělávání a vzájemnou komunikaci evropských učitelů známého jako eTwinning. V tomtéž roce také poprvé spolupracovalo 
s italskou školou v Casole d´Elsa. „Prvním projektem takzvaně na dálku byl The naturalist notebook. Jeho cílem bylo poznání regionu Toskánsko a kraje pod Pálavou," vzpomíná hustopečská učitelka Jarmila Čeperová, která je patronkou těchto projektů.

iPhone 6s (vpravo) a iPhone 6s Plus.

Apple bude příští rok stagnovat, předpovídají analytici

Sydney – Přední technologická společnost světa Apple bude příští rok stagnovat a namísto nových produktů se spokojí jen s vylepšováním dosavadní nabídky. Předpovídají to vesměs analytici, jichž se dotázal server australské mediální společnosti News Corp. Akcie firmy mají letos namířeno k prvnímu poklesu od globální finanční krize z konce minulého desetiletí.

Mobilní hra Badland 2.

Badland 2 navazuje na úspěšného předchůdce

Badland od studia Frogmind začal dobývat svět mobilních her už před dvěma roky. Hře se podařilo získat kromě několika ocenění (včetně hry roku pro iPad od Apple) také početnou základnu fanoušků, počty stažení již před nějakou dobou překročily 30 milionů. Letos se hra v rámci Game of the Year edice dostala na počítače a také skoro všechny aktuální herní konzole, chybí pouze verze pro Xbox 360.

ZAKLADATEL. Vizionář, génius a umělec Steve Jobs.

Hraného Steve Jobse předznamenal v Jihlavě i dokument

Jihlava - Vizionář, génius a umělec. Člověk, který kompletně změnil způsob, jakým používáme počítač, mobilní telefon či posloucháme hudbu. Steve Jobs, zakladatel společnosti Apple, byl však i sobec, perfekcionista a v mnoha ohledech zlý člověk. Právě tyto povahové rysy se snaží ukázat nový dokument Alexe Gibneyho Steve Jobs: The Man in the Machine, který si svoji českou premiéru odbyl uplynulý víkend na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě. A který – na rozdíl od hraného snímku Steve Jobs s Michaelem Fassbenderem (jenž vstoupí do distribuce 12. 11.) – v kinech patrně neuvidíme.

Ve škole při Nemocnici Na Bulovce v Praze se všechno podřizuje dětem. Sedmák Adam procvičil zlomky.

Škola v nemocnici? Výuka na lůžku děti baví víc než v lavici

Praha /REPORTÁŽ/ - Sestřičky pomalu začínají sklízet snídaně. Některé děti ještě leží v postelích. Vstávat se jim nechce, nebo spíš nemohou. Jiné už uhánějí paní učitelky. V téhle škole nezvoní, není tu školník a hodina netrvá 45 minut. Ve škole při Nemocnici Na Bulovce se všechno podřizuje dětem.

Ilustrační foto

Apple prohrál patentový spor, zaplatí 234 milionů dolarů

New York - Více než 234 milionů dolarů odškodného musí zaplatit americký výrobce elektroniky Apple za to, že v řadě svých zařízení používal bez povolení technologii vlastněnou Wisconsinskou univerzitou. Podle agentury Reuters o tom v pátek rozhodl americký soud. Firma Apple uvedla, že se proti rozsudku odvolá.

Ilustrační foto.

Apple prohrál patentový spor s univerzitou, hrozí mu pokuta

New York – Náhradu škody ve výši až 862 milionů dolarů (20,5 miliardy Kč) bude možná muset zaplatit americký výrobce elektroniky Apple. Americká porota totiž v úterý dospěla k závěru, že firma v řadě svých zařízení používala bez povolení technologii vlastněnou americkou univerzitou. Informovala o tom agentura Reuters.

Ilustrační foto.

Londýnská Acorn School zakazuje mobily, počítače i televize

Londýn - V londýnské Acorn School nenajdete žádné chytré telefony, iPady, draze vybavené počítačové učebny, interaktivní tabule nebo televizní obrazovky. Ba co více, rodiče, kteří do této školy zapíšou své děti, musejí stejný režim dodržovat také doma: tedy žádná televize, počítače a filmy - a to i o prázdninách, napsal britský list The Guardian. "Lo-tech/no-tech" škola se zamlouvá rodičům, které znepokojoval dopad nových technologií na vývoj jejich potomků.

Ilustrační foto.

Frontu mezi zájemci o nový iPhone si vystála i robotka Lucy

Sydny - Mezi prvními zájemci, kteří si v dnešním chladném a deštivém dni v Sydney koupili svůj nový přístroj iPhone 6S nebo 6S Plus firmy Apple, byla i robotka Lucy. Ve frontě stála čtvrtá a zřejmě je prvním robotem, který si vystál frontu na nový iPhone.

Ilustrační foto

Internetová prodejna Applu byla poprvé cílem vážného kyberútoku

Boston - Populární internetovou prodejnu aplikací pro mobilní zařízení iOS App Store americké společnosti Apple napadl zákeřný program, který pronikl do stovek aplikací pro telefony iPhone a tablety iPad zejména čínských uživatelů. Jde o první velký útok na App Store. Apple v neděli večer oznámil, že svou prodejnu aplikací nyní od zákeřného programu čistí.

Americká internetová společnost Amazon.com dnes představila svůj dosud nejlevnější tablet řady Fire za 50 dolarů (zhruba 1200 Kč).

Amazon uvádí na trh tablet za 50 dolarů

San Francisco - Americká internetová společnost Amazon.com dnes představila svůj dosud nejlevnější tablet řady Fire za 50 dolarů (zhruba 1200 Kč). Firma chce s jeho pomocí přitáhnout nové zákazníky ke svým nákupním servisům.

Ilustrační foto.

Pražský maraton bude možné běžet i virtuálně

Praha - Podvaadvacáté se v květnu příštího roku uskuteční Pražský maraton a šanci zaběhnout si ho tentokrát bude mít mnohem více lidí. Kapacita závodu bude opět 10 tisíc startu­jících, další zájemci mohou maraton absolvovat virtuálně. Pořadatelé ve spolupráci se společností RunSocial připravili aplikaci, s níž bude možné uběhnout atraktivní trať pražského závodu na běžícím pásu.

Nová Apple TV.

Hry budou představovat velkou část nové Apple TV revoluce

Americký technologický gigant chystá televizní revoluci. Nová verze Apple TV má představovat budoucnost tohoto média a velký důraz bude kladen také na hraní her. Kromě známých kousků z mobilního světa se ukáží také exkluzivní tituly právě pro novou Apple TV. Novinka bude také podporovat klasické herní ovladače od ostatních výrobců. Prodávat se začne příští měsíc za celkem příznivé ceny.

Největší počítačový tablet iPad.

Apple představil nové telefony iPhone a svůj největší tablet

San Francisco – Americký výrobce elektroniky Apple dnes představil novou verzi svých chytrých telefonů iPhone a svůj zatím největší počítačový tablet iPad. Telefony 6S a 6S Plus mají displej rozlišující sílu dotyku a rám ze silnějšího hliníku. Novými tablety pak Apple podle analytiků cílí zejména na firmy a pracovníky, kteří uvažují, že přejdou z laptopů na tablet.

 Studenti devíti brněnských základních škol se ve středu sešli v Komíně, aby si vyzkoušeli, jaká může být jejich železniční profese.

OBRAZEM: Na Student Cupu žáci poznali, jaké je povolání železničáře

Brno - Studenti devíti brněnských základních škol se ve středu sešli v Komíně, aby si vyzkoušeli, jaká může být jejich železniční profese. Na Student Cupu pořádaném Správou železniční dopravní cesty žáci sedmé až deváté třídy absolvovali sportovní disciplíny i vědomostní testy. V soutěžích bojoval každý sám za sebe, mezi výherními cenami byl i iPad. „Cílem akce je zlákat mladé lidi, aby nastoupili do našich řad technických profesí jako je například výpravčí, nebo stavební mistr, kde je nedostatek odborníků," řekl tiskový mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Tesař.

Učebna v kufru

Škola má novinku: učebnu v kufru

Český Krumlov – Mobilní počítačová učebna – to je asi největší atrakce, kterou si letos budou užívat žáci Základní školy Plešivec v Českém Krumlově.

Pouť v Sušici

Sušice bude žít o víkendu poutí

Sušice – Atrakce, prodejní stánky, výstava zvířat, koncerty, mše, divadlo a mnoho zábavy. To vše bude součástí sušické poutě, která začíná už dnes a končí v neděli.

Na posledních metrech velké pouti.

Sousedé šli přes vršky v akci dětem

Pasov - Bratři Martin a Johannes Peterovi z Waldkirchenu vymysleli a realizovali akci „Pět vrcholů Bavorského lesa" – vystoupat na ně během jednoho dne a vzdálenosti mezi úpatími překonat na horských kolech. „Chtěli ukázat, že lze dosáhnout cíle, jemuž člověk věří," píše deník PNP. „Jejich vzkazem bylo: Každý člověk překonává v životě své vlastní hory. Nejde o to být na vrcholu nejrychleji nebo jej dosáhnout sám, ale o to nevzdat a jít vlastní cestou."

Ilustrační foto

Ondráškovi může pomoci sobotní sbírka

Hlinsko - Tuto sobotu se na Betlémě v Hlinsku v rámci Dne dřeva a medu uskuteční charitativní sbírka pro šestiletého těžce zdravotně handicapovaného Ondráška Zubu z Hlinska.

Ilustrační foto

Kvůli potížím s počítači nesměly startovat stroje United Airlines

Chicago - Potíže s počítačovou sítí dnes na dvě hodiny ochromily lety americké společnosti United Airlines. Problémy se podle televize CNBC týkaly okolo 3500 spojů po celém světě, letouny musely zůstat na letištích. Bílý dům podle agentury Reuters uvedl, že nebyly nalezeny známky toho, že by problémy byly způsobeny záměrně.

Na snímku jsou zleva Aleš Kodytek, Lenka Kalábová a Radek Lončák.

Nové tablety pomohou pacientům rozmluvit se

Litoměřice - Dar v podobě tří kusů iPadů mini věnoval pacientům Městské nemocnice v Litoměřicích Litoměřičan a současně specialista na prodej výrobků firmy Apple Aleš Kodytek.