Kreativ

ŠTÍTEK: jahoda

Pálenky na zlechovském koštu lidem chutnaly.

Džbán pro šampiona slivovice zůstal ve Zlechově

Není nad křišťálově čistou slivovici, shodovali se v sobotu nejen degustátoři, ale i návštěvníci 28. ročníku koštu Slováckého moku, jehož uspořádání měl opět v režii Sportovní klub Zlechov.

Florbalisté Kopřivnice (v bílo-červeném) zvládli oba úvodní domácí zápasy čtvrtfinálové série proti Rožnovu a k  postupu do semifinále jim stačí jediné vítězství.

Vikingové doma dvakrát vyhráli a postup mají na dosah

Čtvrtfinálovou sérii proti Rožnovu pod Radhoštěm rozehráli parádně! Kopřivničtí florbalisté totiž v play-off Národní ligy, skupiny Východ, zvládli obě domácí víkendové partie a už v sobotu můžou na Valašsku útočit na postup do semifinále.

Z přípravného utkání Velim - Bečváry (5:1).

Velim neprohrála ani na pátý pokus

Velim – Ani v pátém přípravném utkání fotbalisté Velimi (I. A třída) neprohráli. Naposledy si na umělé trávě v Poděbradech poradili s Bečváry. Účastníka nejnižší krajské soutěže porazili 5:1.

Martin Seemann si na halovém šampionátu v Berlíně připsal celkem čtyři přesné zásahy.

Čtvrtfinálová porážka mrzí, shodují se pozemkáři

Rakovník – Čeští pozemní hokejisté na halovém světovém šampionátu v Berlíně medaili nezískali. Ženy, v jejichž dresu nastoupila i opora HC 1972 Rakovník Anna Vorlová, ve čtvrtfinále nestačily na Holanďanky, kterým podlehly 3:8. Mužští kolegové i s rakovnickým triem Jahoda, Seemann, Hraba byli semifinálové účasti mnohem blíž. Proti Íránu vyhrávali již 2:0, když druhou branku obstaral Jahoda, avšak Íránci dokázali vyrovnat a větší štěstí měli i v samostatných nájezdech.

Ilustrační foto

Kopřivničtí florbalisté předvedli znamenitý obrat

Na palubovce Havlíčkova Brodu byli téměř padesát minut o dvě trefy pozadu, ale nakonec si po parádním obratu odváželi na dlouhou cestu domů cenné dva body za výhru 4:3 po prodloužení. Florbalisté Kopřivnice totiž v pokračování Národní ligy, sk. Východ, ve třetí části smazali ztrátu 1:3, v prodloužení zásluhou gólu Kresty vydolovali bod navíc a čtyři kola před koncem základní části jim v tabulce patří 4. místo.

Sladké mámení v novopackém muzeu  

Čokoláda, fenomén, kterému neodoláte. Do Čech pronikla v roce 1770

Nová Paka - Láká nás vůni, barvou i příchutěmi. Fenomén, kterému lze jen těžko odolat. Pro mnohé je čokoláda neřest, pro naše předky byla pojítkem, které sbližovalo. Dnes si už můžeme vybírat tabulky s pistácií, solí, levandulí, chilli nebo kávou, jahodami. Ochutnat je mohou i návštěvníci výstavy v novopackém Suchardově domě.

Ilustrační foto.

Čím svádět na Valentýna? Pošlete nám svůj nejlepší recept!

/ANKETA/ - Čokoláda, šlehačka, jahody nebo maliny, to jsou některé z nejrozšířenějších pochoutek, které mají moc navodit romantickou atmosféru a rozehřát tělo v očekávání valentýnských něžností. Svátek všech zamilovaných se blíží, přípravy na něj se odehrají i v kuchyních. Pochlubte se, čím dovedete okouzlit jazýček svého protějšku vy?

Pozemní hokejisté a hokejistky HC 1972 Rakovník vybojovali stříbrné medaile.

Rakovničtí pozemkáři jsou opět v době stříbrné

Rakovník – Znovu stříbrní. Pozemní hokejisté a hokejistky HC 1972 se po roce opět stali halovými vicemistry České republiky. Zatímco u mužů se jedná o velké zklamání, neboť zlato bylo na dosah, když v závěrečném duelu stačilo uhrát se Slávií remízu, ženy ho vybojovaly díky zaváhání Pragy. Titul mistra republiky získala v obou případech pražská Slavia.

Rakovničtí pozemní hokejisté Tomáš Jahoda, Pavel Hraba a Martin Seemann získali s českou reprezentací na ME v Belgii páté místo

Pozemkáři páté místo berou. Mrzí je prohra s Polskem

Rakovník – Jak už jsme informovali, na evropském šampionátu v halovém hokeji reprezentovali Česko i rakovnické opory HC 1972 gólman Pavel Hraba, záložník Tomáš Jahoda a útočník Martin Seemann, kterému se však obnovilo svalové zranění z úvodního duelu s Německem a do dalších bojů už nezasáhl.

Ilustrační foto

Mírná zima je problém, shodují se zemědělci

Kutnohorsko /INFOGRAFIKA/ – Pokud prý nepřijde do čtrnácti dnů pořádná zima, mohou nastat velké problémy. Alespoň na polích a zahradách. Shodují se na tom zemědělci i zahrádkáři, které aktuální mírná zima rozhodně netěší.

Vyprávění Věry Sosnarové o ruských gulazích bylo autentickým poselstvím pro návštěvníky besedy Sibiřské jahody. 	Foto: Zdeněk Skalička

Věra Sosnarová vyprávěla na Velehradě o krutostech v sibiřských lágrech

Sál kardinála Tomáše Špidlíka SJ ve Velehradském domě sv. Cyrila a Metoděje byl ve středu večer nabitý k prasknutí dospělými i mladými lidmi. Přivedlo je do něj především vyprávění šestaosmdesátileté Věry Sosnarové, protagonistky knihy Krvavé jahody, kterou napsal spisovatel Jiří S. Kupka.

Medailové stupně si v novoročním závodě z Rokycan na Žďár - Velké ceně Eko komíny - mezi cyklisty vybojovali (na snímku zleva) druhý Jan Rajchart, vítěz František Honsa a třetí Josef Hořejší.

Na Žďáru byl první Honsa, rekordman Rajchart jel na pohodu

Rokycany – Rekordman a vítěz předchozích tří ročníků Jan Rajchart se nechtěl zničit. Jel na pohodu, a tak dvacátý ročník novoročního závodu z Rokycan na vrchol Žďáru vyhrál mezi cyklisty sedmnáctiletý biker František Honsa z týmu České spořitelny.

Ilustrační foto

Pozemkáři jsou stále ve hře o halový titul

Rakovník - I když rakovničtí pozemní hokejisté zaváhali v duelu s plzeňskými Liticemi, jsou stále ve hře o český titul v halové extralize. O všem se rozhodne v Edenu 27. ledna, kdy se rakovnický HC 1972 utká v posledním dvojkole s Hradcem Králové a Slavií Praha, před kterou mají zatím v tabulce náskok dvou bodů.

Vánoční stromečky, koledy, pohádky. Punkevní jeskyně ožily duchem Vánoc

V Punkevních jeskyních čekaly Saxana i Marfuša. Lidé zpívali s Popelkou

Blansko /REPORTÁŽ/ -  V sobotu odpoledne odchází z Punkevních jeskyní poslední návštěvníci. Před vstupní halu vybíhají průvodkyně. Nespěchají domů. Halu už mají vánočně vyzdobenou a teď věší hvězdy z papíru i na stromek před ní. Už nezbývá moc času. Za chvíli se začnou scházet první nedočkavci na oblíbené oživené prohlídky, tentokrát pod názvem Duch Vánoc.

Madlenky

Madlenky

Madlenky patří ke klasikám nenáročným na suroviny a poslouží jako báječné pečivo k čaji.

Již o poslední listopadové sobotě zahájili Hrušovanští letošní advent. A rozsvítili vánoční strom. K radosti nejmenších obyvatel města.

OBRAZEM: Hrušovanští zahájili advent. Zpívaly i nejmenší děti

Hrušovany nad Jevišovkou – Vánoční punč, dětský punč, plněné pirohy, horká medovina, jahody v belgické čokoládě ale také zimní pletené čepice, květiny a vánoční výzdoba včetně nezbytných adventních věnců. To vše a spousta dalších lákavých předmětů v sobotu zdobí stánky na náměstí Míru v Hrušovanech nad Jevišovkou.

Vánoční stromky ilustrační foto

Nepečené cukroví Vánoce rozhodně nezkazí

Pardubický kraj, Litomyšl - Co takhle citrónový košíček? Čokoládové košíčky sypané sušenými jahodami? Kokosové kuličky obohacené o mladý ječmen? V raw kuchyni nic neobvyklého.

Jiskra Rýmařov, starší přípravka

Deník nám fandí: Jiskra Rýmařov přípravka, U11, dorost a staří páni

Redakce bude zveřejňovat od pondělka 13. listopadu v tištěné verzi Deníku každý týden skupinové fotografie fotbalových týmů. Každé pondělí tak představíme konkrétní klub a jeho dospělé i mládežnické hráče. Bude přitom úplně jedno, jakou ligu hrají - zda třeba kraj či okres.

Ve skleníku u Velkých Němčic začali se sázením prvních rostlin rajčat.

Skleník se zazelenal. Vysadili čtyřicet tisíc rostlin rajčat

Velké Němčice /FOTOGALERIE/ – Doposud zel skleník na poli u Velkých Němčic na Břeclavsku prázdnotou. Nyní však pěstitelé z organizace Čerstvě utrženo zaseli první rajčata. Na ploše bezmála tří hektarů vysadili přes čtyřicet tisíc rostlin.

Ilustrační foto.

Bečváry zlobil Plot. Dal hattrick

Bečváry – Brzy prohrávali o dva góly, ale ani to je nepoložilo. Fotbalisté Bečvár dokázali nepříznivý stav obrátit a dostat se do vedení. Tři body jim ale souzené nebyly. Sadská dokázala do konce základní doby vyrovnat na 3:3. O vítězi dalšího kola I. B třídy tak musely rozhodnout penalty. A v těch byli úspěšnější domácí (3:1).

Jaroslava Hanzalová ve svém "ultralajtu".

Létání je neuvěřitelná volnost a štěstí

Sytno – /Z regionu/ Ta žena je učiněný poklad, říkám si už řadu let, co znám Jaroslavu Hanzalovou ze Sytna. Je to takový můj vzor, umí mnoho věcí, které bych také chtěla dokázat.

Ilustrační foto

Pavlíčka potěšilo gesto fair play bečvářského Horáčka

Milovice – Možná více než vítězství v dalším kole I.B třídy potěšilo milovického trenéra Pavla Pavlíčka gesto fair play hostujícího hráče Martina Horáčka. Poté, co rozhodčí odpískal za stavu dva nula pro domácí pokutový kop ve prospěch Bečvár, přiznal, že se o faul nejednalo. Milovice nakonec vyhrály.

Ilustrační foto.

Horáček z Bečvár zaslouží cenu fair play

Milovice – Na utkání v Milovicích nebudou fotbalisté Bečvár vzpomínat v dobrém. Nejenže se jim herně nedařilo, ale v dalším kole I. B třídy na půdě soupeře nezískali ani bod. Prohráli 1:2.

Ilustrační foto

Pozemkáři zakončili podzim vítězně

Rakovník – Podzim extraligy se pozemním hokejistům vydařil a přezimují na čele skupiny B. Rozhodla o tom i výhra nad pražskou Hostivaří. Dařilo se i rakovnickým ženám, které si proti Mnichovicím s chutí zastřílely a zakončily podzimní část extraligy bez jediné porážky.   

Pět rad pro pěstování česneku

Česnek je poměrně náchylnou rostlinou a pokud ho chceme pěstovat na vlastní zahrádce, měli bychom dodržet několik pravidel. Která jsou ta zásadní?

Ilustrační foto.

Bečváry rozhodly o výhře v první půli

Bečváry – Většinu času tvořili hru a soupeře do šancí moc nepouštěli. A za aktivitu byli také odměněni. Fotbalisté Bečvár v dalším kole I. B třídy porazili na domácím hřišti Loučeň 2:0.

Ilustrační foto

Pozemkáři ztratili, pozemkářky nikoliv

Rakovník – Velká neznámá čekala pozemní hokejisty v dalším dvojkole extraligy. HC 1972 Rakovník nad slovenskými Šenkvicemi, které v soutěži nahradily Raču, nejprve bez problému zvítězil, v druhém duelu byl však rád i za remízu, o kterou usiloval až do úplného závěru.

Fotbalová I. B třída: Vesec - Chrastava B 1:2

Přinášíme výsledky fotbalové I. B třídy

Ve Vesci se hrálo okresní derby nováčků. Po chybě domácího gólmana béčko Chrastavy vedlo, i když domácí měli více ze hry a tlačili, jenže citelně chyběl stoper Linke. Veseckým se podařilo srovnat a dokonce hráli přesilovku.

Z utkání Liblice - Bečváry (0:2).

Bečváry vyhrály pouze na umělecký dojem

Pátek – Doplatili na krásu. Fotbalisté Bečvár předvedli v Pátku sympatický výkon, domů se ale vrátili bez bodu. V dalším kole nejnižší krajské soutěže prohráli 0:2.

Pozemní hokejisté HC 1972 Rakovník rozdrtili v druhém kole extraligy Bolevec 10:1.

Pozemkáři přivezli z východu Čech tři body

Hradec Králové – Extraligový los zavedl rakovnické pozemní hokejisty do pěkného areálu Slavie Hradec Králové, kde si po vyrovnaném výkonu v obou poločasech zajistil rakovnický HC 1972 plný bodový zisk. O branky se rovnoměrně rozdělila trojice Seemann, Jahoda, Bodnár.