Kreativ

ŠTÍTEK: jahoda

Kvalita plodů jahod by měla být letos více než dobrá. Na množství by jich však mohlo být méně

Úrodu jahod v Šakvicích ochrání před mrazem speciální mlžné dělo

Chladné počasí posledních dní na jihu Moravy přidělává kromě vinařů a sadařů starosti také pěstitelům jahod. Zdeněk Jakubčík ze Šakvic má v pohotovosti speciální dělo, které nad porosty vytváří hustou mlhu. Ta má pomoci udržet teplotu a zabránit mrazu, aby květy poškodil.

Pro mulčování jahod se velmi často používá sláma. Vedle jiných výhod pro ni hovoří její nízká cena a snadná pokládka i odstranění

Mulčování jahod slámou? Ušetří vám práci. Je ale dobré znát i nevýhody

Nezvykle teplý začátek jara zřejmě urychlí i kvetení a zrání jahod. Proto je čas začít se o ně starat, abychom si zabezpečili dobrou úrodu. Kromě jiného bychom jim měli dopřát vhodný mulč, který by je ochránil před horkem, vlhkem i škůdci. Řada zahradníků má za to, že výborným mulčem pro jahody je sláma.

Listy jahodníku se sbírají, dokud rostlina nekvete

Nečekejte až na jahody. Jahodníky nabízejí i jiný poklad, a to právě teď

Lahodné jahody má rád asi každý. Věděli jste ale, že z jahodníku můžete získat i další věc prospěšnou pro vaše zdraví? Jahodníky obecné, kterým říkáme lesní jahody, nám je nabízejí právě teď. Jde totiž o jejich listy, které podporují trávení, působí protizánětlivě a posilují imunitu. Jahodníkové listy navíc přispívají k ochraně buněk před poškozením volnými radikály.

Výroba tašek ze starého trička.

Rádi „recyklohrajeme“ a v sobotu se zúčastníme akce Ukliďme svět

/FOTO/ Znáte „Recyklohraní aneb Ukliďme si svět“? Podle názvu by se dalo odhadovat, že půjde o nějaké hraní s odpady – o způsoby, jak je znovu využít. Ano. Je to dlouhodobý školní vzdělávací program, který si klade za cíl předat informace o předcházení vzniku odpadu a správném nakládání s odpady již vytvořenými. Ale nejen to. Nabízí i další, rozšiřující ekologická témata: klimatická změna, šetrné hospodaření s vodou a další otázky environmentální výchovy. A o zvýšení citlivosti dětí k problémům spojeným se životním prostředím nám jde.

Nejlepší jahody rostou podle odborníků na vyvýšených zahradních záhonech.

Chcete mít parádní úrodu jahod? Zkuste je pěstovat na speciálních záhonech

Pěstování na vyvýšených záhonech je mezi zahrádkáři stále populárnější. Svědčí totiž nejen rostlinám, ale i zahrádkářům. O vyšší záhony mohou pečovat v pohodlnější pozici, takže jejich páteř tolik netrpí. Rostliny zase ocení vyšší teplotu půdy a optimální zásobování kořenů živinami. Jednou z plodin, kterým se tento způsob pěstování obzvláště zamlouvá, jsou jahody. Vyvýšené záhony jahodníkům poskytují dobrou drenáž a usnadňují kontrolu kvality půdy.

Budoucí sklizeň přímo závisí na tom, jak o jahodníky pečujete. K hnojení můžete použít kávovou sedlinu.

Jahodníky potřebují vyživit: milují hnojivo, které si uděláte doma. Náklady 0 Kč

Je káva váš oblíbený životabudič? Podle Britské asociace kávy se jí denně vypijí přibližně dvě miliardy šálků. Kávová sedlina ale nemusí končit jako neužitečný odpad. Lógr z kávy je totiž skvělým hnojivem pro vaše jahody. Obsahuje důležité minerální látky jako dusík, fosfor, draslík a hořčík, které podporují růst listů i tvorbu květů jahodníku.

Za vaši jarní péči se vám jahodníky v létě odmění bohatou úrodou sladkých jahod.

Teď se hraje o bohatou úrodu jahod: Jak dát jahodníku jarní péči, tvar a živiny

Za pár měsíců budou mezi zelenými listy svítit nádherně červené jahody. Tedy v případě, že se o jahodníky, které vypadají po zimě jako bez života, správně postaráme. Jahodník je na živiny náročná rostlina. Aby se mu dařilo, potřebuje jahodník kvalitní půdu, zálivku, přihnojování a také dostatek slunce. Jak se o jahody správně starat? Přečtěte si, co je potřeba na jaře s jahodníky udělat. Dozvíte se také, čím hnojit, aby byly plody velké, šťavnaté a bylo jich hodně.

Ze samosběru jahod.

Jahodová sezona začne o měsíc dříve. A s ní se přiblíží i vraňanské samosběry

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Sezona jahod už se blíží. Teplá zima je přitom nadějí na časnější sklizeň. Na první skleníkové jahody z vraňanské farmy Hanč se lidé mohou těšit už v dubnu. A bude-li počasí příznivé, začne v květnu samosběr na jahodových polích. Farma počítá i s dalšími samosběry, po loňské premiéře se mají týkat opět i rajčat.

Bubble sunset

TOP silvestrovské koktejly: Tyhle lahůdky si doma dokáže připravit opravdu každý

/UVNITŘ VIDEO NÁVOD/ Chystáte pořádnou silvestrovskou párty? Nemusíte zůstat jen u tradičního nápojového menu, můžete překvapit hosty a své známé lahodnými koktejly, s nimiž rázem se stanete nepřekonatelným hostitelem. Deník společně se sommeliery z Bohemia Sektu vybral čtyři recepty na koktejly, které si doma dokáže připravit opravdu každý.

Jiří Jakubčík letos poprvé vyrobil z jahod lahodnou pálenku.

Jahody, které zahřejí v zimě? Postará se o to šakvická jahodovice

/FOTO, VIDEO/ Lahodně jemná, se zachovaným jahodovým nádechem v chuti a vůni. A závěr? Po vypití pohárku zanechá na jeho dně vůni poctivé jahodové marmelády. Přesně taková je limitovaná edice pálenky, kterou začal vyrábět sedmatřicetiletý vinař Jiří Jakubčík ze Šakvic na Břeclavsku.

Tečky, které se objevují na nohou po holení, trápí mnoho žen.

Jahodové nohy. Zbavte se jednou pro vždy teček, které vám hyzdí kůži

Bez hladce oholených nohou vyjde z domova málokterá žena. Jenže někdy mohou i čerstvě oholené nohy působit neesteticky, a to kvůli přítomnosti mnoha drobných teček. Právě kvůli nim mohou vypadat trochu jako jahody. Co jsou jahodové nohy a co způsobuje zarůstání chloupků? Jak se jahodovým nohám vyhnout? Jaká kožní onemocnění je mohou způsobovat a jaký vliv na ně má holení nohou a kávová sedlina?

Ústečanka Mika Zelenková nabízí celkem 11 druhů zmrzlin a jednu ledovou tříšť každý den. Nyní zkouší novinku, zmrzlinové kolo.

Cyklisté její zmrzku milují. Teď osedlá zmrzlinářka z Brné kolo a vyrazí do ulic

Celkem jedenáct druhů zmrzlin a jednu ledovou tříšť nabízí každý den malým i velkým mlsounům Ústečanka Mika Zelenková v Brné na Zelenkovic kopečku. Ceduli s upoutávkou má hnedle u cyklostezky a u silnice, stačí zabočit, abyste se octli na docela příjemném tichém plácku pod stromy. Se stánkem, zastřešeným posezením, dětským koutkem, parkovištěm anebo prostorem k oslavám.

Budoucí sklizeň přímo závisí na tom, jak o jahodníky pečujete po sklizni.

Co potřebují jahodníky? Právě teď se hraje o dobrou úrodu jahod na příští rok

Zahradníci si často myslí, že jakmile sklidí záhony s jahodami, nemusí o jahodníky pečovat až do jara. Omyl, říkají odborníci. Jakmile totiž jahodník vydá poslední plody, je potřeba se okamžitě pustit do práce. Budoucí sklizeň jahod totiž přímo závisí na tom, jak o ně pečujete po sklizni. Co byste měli udělat a co nesmíte zanedbat?

O česnek, který prodává farma manželů Měšťánkových v Bochoři, je velký zájem. Pěstují se tři odrůdy - Havel, Lukan a Rusák (Přerovský).

Samosběr česneku v Bochoři neplánují. Rusáka i Havla si lidé rezervují

Havel, Lukan a Rusák (Přerovský). Odrůdy česneku s těmito názvy pěstují na farmě v Bochoři na Přerovsku manželé Měšťánkovi, kam se každý rok sjíždějí na samosběr jahod lidé ze širokého okolí. Přestože byla letošní úroda slušná a sklidili tunu česneku, o jeho samosběru zatím neuvažují.

Zmrzlinový sen

VIDEO: Sladké ochlazení. Kde v Brně najdete nejlepší zmrzlinu? Podívejte se

K létu neodmyslitelně patří zmrzlina. Ať už kopečková, točená, sorbet nebo třeba nanuk. Na zmrzlinových stáncích se lze také čím dál častěji setkat s výrazem gelato. To je na rozdíl od zmrzliny hustější a obsahuje méně tuku. Mnozí prodejci však označení pro tradiční italskou zmrzlinu využívají jako reklamní tah. Deník vám proto přináší tipy na pět brněnských zmrzlináren, kde zakoupením této mražené dobroty chybu neuděláte.

Dobytí pařížské pevnosti Bastila odstartovalo Velkou francouzskou revoluci

Čtěte v sobotním magazínu Víkend: Jak Francouzi před 234 lety změnili svět

V pátek 14. července si Francouzi připomněli Dobytí Bastily, které odstartovalo Velkou francouzskou revoluci. Změny způsobené touto 234 let starou událostí daleko přesahují hranice země a dodnes z nich těží mimo jiné i Češi. Více prozradí sobotní vydání magazínu Víkend, v němž čtenáři najdou také rozhovor se švýcarským historikem Mariem Winzelerem. Příloha Deníku poradí zahrádkářům, jak ochránit jahody před plísní, a cestovatelům přidá pár tipů na toulky po středních Čechách.

Na své si přijdou příznivci svěžích chutí i milovníci smetanových drinků.

Letní drinky: Podlehněte sladkému pokušení a zkuste si připravit lahodný koktejl

Jsou často plné cukru a v alkoholických verzích umí zamotat hlavu s překvapivou rychlostí. Přesto lahodné drinky patří k létu stejně neodmyslitelně jako vůně opalovacího krému či rozpálený gril. Ať už dáváte přednost klidnému posezení s přáteli v zahradě nebo naopak roztančené zábavě na letní párty, s drinkem v ruce si budete připadat jako na dovolené v Karibiku. Inspirujte se recepty na notoricky známé klasiky i méně „profláknuté“ varianty letních koktejlů. Na své si přijdou příznivci svěžích chutí i milovníci smetanových drinků.

Česnek. Ilustrační foto.

Samosběry jahod končí, začal se sbírat česnek. Víme za kolik se prodává

Oblíbené samosběry jahod končí. Poslední šanci koupit si tuto sladkou plodinu spjatou se začátkem léta nabízí o nastávajícím víkendu například farma kousek od Žatce při silnici na Radíčeves. Od pátku do neděle bude ještě otevřen samosběr jahod u Droužkovic u Chomutova, naopak nad Žiželicemi na Žatecku a mezi Nemilkovem a Havraní na Mostecku se už skončilo.

Jahody obsahují množství cenných látek, které prospívají našemu zdraví i kráse.

KVÍZ: Proč jsou jahody červené a kdo jako první nazpíval hit Jahody mražený?

Když se lidí zeptáte, jaká je jejich nejoblíbenější příchuť, „jahodová“ bude jednou z nejčastějších odpovědí. Nic se však nevyrovná tomu, jak chutnají jahody čerstvé, pokud možno utržené přímo na zahrádce. Toto ovoce je navíc nízkokalorické a velmi zdravé. Zkuste si v našem kvízu, co o této červené pochoutce víte.

Samosběr jahod v Olomouci-Slavoníně. Ilustrační foto

Samosběr na Olomoucku zlevnil. Jahody jsou jako med

Pěstitelé jahod na Olomoucku si letošní sezonu pochvalují. Jahodníky jsou obsypané plody a zájemci o vlastnoruční sběr tohoto ovce se jen hrnou. Aby byly čerstvé jahody ještě dostupnější, rozhodli se majitelé plantáží snížit cenu.

Jahody ohrožují nejrůznější choroby a škůdci. Jednou z nejhorších pohrom je plíseň šedá.

Šedá plíseň na jahodách už se šíří. Bojujte proti ní snadnými vychytávkami

Jak ochránit jahody před plísní? A jak se zbavit plísně na jahodách, pokud už se na nich začíná tvořit? Každý pěstitel ví, že měkké červené plody potřebují péči, protože je ohrožují nejrůznější choroby a škůdci. Jednou z nejhorších pohrom je plíseň šedá, která obleče jahody do šedého kožíšku a může většinu toužebně očekávané úrody zcela zničit. Jak proti plísni na jahodách bojovat? I zde platí, že nejlepší obranou je prevence.

Samosběr jahod v Hroznětíně

Samosběr jahod je v plném proudu. V příštím roce hlásí změnu místa

Samosběr jahod v Karlovarském kraji je v plném proudu. V pátek od rána mířily na jahodovou pláž v Hroznětíně desítky lidí. Mezi řádky byly vidět celé generace od těch nejmenších až po seniory. Kilogram čerstvých jahod si tam mohli lidé nasbírat za 70 korun za kilogram. V sobotu otvírá brány naplno i jahodárna v Šabině, která je několikrát větší.

Jahodový ráj v Brozanech.

PODÍVEJTE SE: Jahodový ráj v Brozanech. Za hodinu jich máte plnou vanu

Když do Ústí dorazí čerstvé jahody ze Svádova, tvoří se na určených místech fronty. Jahody přeci k létu patří a děti je mají rády se zmrzlinou i bez. Náhodou jsem si všiml inzerátu, který lákal na samosběr do Brozan nad Ohří na Litoměřicku. Pětiletý vnouček zpozorněl, na zahradě sice záhon jahod poctivě zaléval, ale na veliký koláč to nebude.

Lidé sbírají jahody v Jiraticích na Třebíčsku.

Zájem jako o koncert. Do Jiratic se lidé sjíždí kvůli sběru jahod

/VIDEO/ Kam oko dohlédne, rozprostírá se všude pole jahod. K záhonům u Jiratic na Třebíčsku se ve čtvrtek odpoledne sjíždí zástupy lidí. Nemohou se dočkat, až se konečně pustí do sběru červeného ovoce. Mezi prvními, kteří se ke sbírání jahod rozhodli, patří Pavel Škrdla. „Chuť je úplně o něčem jiném, než ta z kupovaných jahod v supermarketech. I cenově se vyplatí víc sběr než kupovaná krabička z obchodu,“ pochvaluje si muž.