/VIDEO, FOTO/ Už za měsíc a půl snad ochutnáme první letošní jahody, zatím ze skleníků. Farma Hanč ve Vraňanech se na začátku jara připravuje na jahodovou sezonu. Jaká bude letošní úroda, by zatím bylo věštěním, všechno záleží na počasí. Mírné jarní mrazíky prý nevadí. „Čím dříve jahody zahrádkáři vysadí, tím více je pak odmění úrodou,“ zní jedna z rad Dagmar Hančové.
Místo sladkých jahod se letos bude sklízet na pozemcích na okraji Slavonína ozimá pšenice. Známá jahodárna v Olomouci změnila adresu. Pečuje o novou výsadbu v Nedvězí, kam také pěstitelé letos poprvé pozvou milovníky jahod na populární samosběr.
Možná vám odpověď na otázku, zda je rajče ovoce nebo zelenina, připadá naprosto samozřejmá. Vždyť rajčata jsou neodmyslitelnou součástí oblíbených zeleninových salátů, zatímco ovocný pohár se šlehačkou, ve kterém byste jahody vyměnili za rajče, rozhodně neláká. Přesto o tom, kam červené plody zařadit, rozhodovaly soudy. Víte, k čemu dospěly?
Malé farmy na trzích aktuálně nabízí brambory, rajčata a jahody. Najít lze i borůvky nebo maliny. Deník porovnal ceny tří pražských farmářských trhů. Srovnání cen vybraného ovoce a zeleniny je v závěru článku. V hale 22 v Holešovické tržnici najdou zákazníci také úplnou novinku z jižní Moravy.
/FOTO, VIDEO/ Kde prodávají nejlepší zmrzlinu na Českolipsku? Reportérka Českolipského deníku společně se čtenáři vybrala TOP 5 míst s touto letní pochoutkou. Od České Lípy až po Stráž pod Ralskem, každé z těchto míst nabízí jedinečné příchutě a zážitky. A i ceny jsou zajímavé.
V průměru pětatřicet korun i víc za jednu porci zaplatí v Havlíčkově Brodě milovníci zmrzliny. Útěchou jim ale může být, že si vyberou z dlouhé řady příchutí, klasických i exotických.
/TIP NA VÝLET/ Letní program na zámku v Radimi se naplno rozjel. Návštěvníci se v následujících týdnech mohou těšit na kostýmované prohlídky, renesanční tance i dobroty různých příchutí.
Většina druhů jahod už má letošní plodné období za sebou. Jahodníky teď mohou odpočívat, ale zahrádkáři ještě ne. Péče o jahodníky po sklizni totiž rozhodne o tom, jaká bude úroda jahod příští rok. Podívejte se, co nyní jahodníky potřebují.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Sezóna jahod už je pomalu na ústupu. Ovšem ne ve Slaném. Jelikož na polích za městem zasadili zemědělci jahodníky teprve v květnu, dozrávají v těchto dnech první plody. Lidé si je mohou díky tomu od úterý 2. července natrhat při samosběru.
Jahodobraní, to je akce, kterou připravili organizátoři v Jesenici, městě na „staré benešovské silnici“. A protože tam má tradici pěstování jahod, bylo jednou ze soutěží také pojídání jahodových kynutých knedlíků.
/FOTO, VIDEO/ Jahody, hrášek, česnek, cibule a česnek. Na samosběry do Vraňan míří poslední dva měsíce tisíce lidí pro oblíbené ovoce nebo zeleninu. Farma vyhlášená především jahodami už druhý rok nabídne také samosběr okurek. Pokračuje ještě i jahodová sezona?
/FOTO, VIDEO/ V šest hodin ráno se na hradecké náměstí 28. října začínají sjíždět trhovci, prodávat začínají většinou o hodinu později, kdy již přicházejí zákazníci. K čerstvému ovoci a zelenině se nyní přidali i prodejci sadby a květin a zastřešené prostranství je brzy zaplněné.
Už tuto sobotu se v Lipně nad Vltavou otevře nová naučná stezka k ovčínu, která návštěvníkům připomene dávné životy místních osadníků. Poskytne informace o tom, jaká fauna a flóra je v této oblasti doma a návštěvníci načerpají i mnoho dalších informací o jedinečné lokalitě šumavské přírody. Stezka obsahuje mnoho interaktivních prvků, takže ani děti se nudit nebudou. Měří 2,7 km. Má mírný profil se startem u výstupu z lanové dráhy Lipno Express a s cílem u nástupu na lanovou dráhu Promenádní. Maskotem stezky je šumavská ovce, kterou na trase návštěvníci potkají.
Samosběry jahod jsou téměř u konce, ale přesto jsou stále v okolí místa, kde si zájemci mohou ovoce nasbírat. V přehledu lze najít otevírací dobu, cenu za kilogram či alternativy k samosběru.
Samosběr vraňanských jahod se chýlí ke konci. Farma Hanč na Mělnicku hlásí poslední šanci nasbírat si košíky sladkých plodů. Tím ale samosběry nekončí, pokračují hráškem a nově také čerstvou cibulí a česnekem.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Pravidelné trhy na náměstí Svobody v Kladně jsou v obležení zákazníků od pondělí do pátku i v těchto dnech. Farmáři a další drobní pěstitelé zde nabízejí zákazníkům nejen přebytky ze svých zahrad a polí, ale také produkty dovezené ze sousední Moravy nebo Polska.
/FOTO, VIDEO/ Samosběr vraňanských jahod se chýlí ke konci. Farma Hanč hlásí poslední šanci nasbírat si košíky sladkých plodů. Tím ale samosběry nekončí, pokračují hráškem a nově také čerstvou cibulí a česnekem.
Farmářským trhům nyní vládnou české jahody. Jejich ceny se ale trh od trhu liší v řádu desítek korun za kilo. Podle farmářů také letos zákazníků ubylo, i když zájemci o zeleninu chodí stále. Srovnání cen jahod, rajčat a okurek na třech vybraných farmářských trzích v Praze najdete v závěru článku.
Letošním farmářským trhům nyní vládnou české jahody. Jejich ceny se ale trh od trhu liší v řádu desítek korun za kilo. Podle farmářů i letos zákazníků ubylo, i když zájemci o zeleninu chodí stále. Srovnání cen jahod, rajčat a okurek na třech vybraných farmářských trzích v Praze najdete v závěru článku.
Jahodová pole v Bochoři jsou v těchto dnech doslova v obležení lidí, kteří odcházejí domů s plnými košíky a někdy i bedýnkami sladkých plodů. Samosběr finišuje a kilo jahod je o pět korun levnější - zákazníci zaplatí pouze 65 korun.
Jahody jsou skvělá svačinka, která má pozitivní vliv na zažívání a celkovou funkci metabolismu. Umí toho však daleko víc. Díky vysokému obsahu vlákniny snižují jahody pocit hladu a dokonce pomáhají spalovat tuky.
Na hektarové pole u čerpací stanice v Ostroměři na hlavním tahu z Hradce Králové do Jičína se denně sjíždějí zájemci o jahody z širokého okolí. Samosběr potrvá na mírném jižním svahu ještě několik dní, hlavní slovo bude mít počasí. Pokud bude příznivé, bude pokračovat ještě příští týden.
Prodej jahod zahájila již před několika dny společnost pěstující toto sladké červené ovoce Sempra Turnov s.r.o. Jahod je bohužel letos málo a tak prodejní cena již natrhaného ovoce stoupla. Od pondělí do pátku v čase 8 až 16 a v sobotu 8 až 13 hodin mohou zájemci koupit kilogram jahod za 100 korun v sídle společnosti na adrese Turnov, Vrchhůra 1057.
Prodej jahod zahájila již před několika dny společnost pěstující toto sladké červené ovoce Sempra Turnov s.r.o. Jahod je bohužel letos málo a tak prodejní cena již natrhaného ovoce stoupla. Od pondělí do pátku v čase 8 až 16 a v sobotu 8 až 13 hodin mohou zájemci koupit kilogram jahod za 100 korun v sídle společnosti na adrese Turnov, Vrchhůra 1057.
Pulty obchodů, pole farem i stánky na tržnicích zaplnily jahody, které představují velmi žádané zboží. Lidé si je zamlouvají u prodejců předem a berou naráz třeba i deset kilogramů navzdory tomu, že jejich cena oproti loňsku vzrostla kvůli rozmarům počasí. Ceny se mění téměř každý den.
Za kilogram jahod 80 korun, ale také 150 korun. Takové jsou ceny na tržištích a dočasných prodejních místech po celém Jihlavsku. Jahody jsou nyní horkým zbožím, lidé si je zamlouvají u prodejců předem a berou naráz třeba i deset kilogramů.
Velký zájem hlásí prodejny i místa se samosběrem napříč Třebíčskem i celou republikou. Ve většině případů je nutné si samosběr i nákup jahod dopředu rezervovat.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ V sobotu hlásili trhovci beznadějně vyprodáno, o tři dny později měli opět naskladněno. Řeč je o čerstvých jahodách na náměstí Jana Žižky z Trocnova v Čáslavi, kde je lidé v úterý 4. června skupovali zase ve velkém. Někteří neodolali a sladké červené plody v košíku dokonce ochutnali hned po odchodu od stánku.
V pondělí začal samosběr jahod v jahodárně Odrava na Chebsku. Na Sokolovsku je velmi oblíbená jahodárna v Šabině. Tam však musejí zájemci ještě několik dní vydržet. V obou případech je letos samosběr omezený. Může za to deštivé počasí a také mrazíky, které část úrody zničily. Oproti letům minulým tak bude nutné samosběr omezit. Nepomáhá tomu ani fakt, že třetí jahodárna v Hroznětíne na Karlovarsku letos nebude v provozu. Tamní půda totiž musí tři roky odpočívat
Jahodová sezona vrcholí a sklizeň oblíbených sladkých plodů je nyní v plném proudu. Jahody jsou sice dražší než loni, ale co by člověk neudělal pro své zdraví. Vždyť jahody mají blahodárný vliv na srdce, mozek i nervovou soustavu a zvyšují obranyschopnost organismu. Vhodné jsou například pro lidi trpící dnou a pomáhají při artritidě i revmatismu.
Těžko byste hledali dostupnější přírodní lék, který navíc v tomto období roste úplně všude. Řeč je samozřejmě o jahodách. Ať už je pěstujete na zahradě, balkoně, nebo si je natrháte na samosběru či v lese, odmění se vám širokou škálu blahodárných účinků na vaše zdraví. Proč jsou jahody tak zdravé? Mimo jiné snižují stres, dodávají energii a patří mezi afrodiziaka. V minulosti dostaly jahody přezdívku "královské ovoce".
Sezóna samosběrů jahod začala také na polích na Nymbursku. Mezi Lysou a Stratov dorazili sběrači poprvé ve čtvrtek 30. května v šest ráno. Za dvě hodiny bylo po akci.
Vedle jahod, jejichž samosběr právě zažívá boom, si lidé mohou na polích nasbírat i jiné ovoce a zeleninu. Farmy poctivě informují o tom, co právě dozrálo a v jaké dny i za kolik lze za příjemnou i užitečnou aktivitou vyrazit. V současné době si lidé mohou sami nasbírat například třešně nebo hrášek. Následovat bude mimo jiné česnek. Deník přináší stručný přehled.
Jahodová sezona vrcholí, sklizeň je v plném proudu. Ceny se konečně z původních 150 až 180 korun za kilo dostaly na rozumnou hranici. Jsou sice dražší než vloni, ale co by člověk neudělal pro své zdraví. Jahody mají blahodárný vliv, a to hned několikanásobný. Mimo jiné posilují srdce, mozek a nervy, zvyšují obranyschopnost organismu. Jsou vhodné pro lidi trpící dnou, pomáhají při artritidě, revmatismu a zlepšují stav kostí.
Jahodová sezona vrcholí, sklizeň je v plném proudu. Ceny se konečně z původních 150 až 180 korun za kilo dostaly na rozumnou hranici. Jsou sice dražší než vloni, ale co by člověk neudělal pro své zdraví. Jahody mají blahodárný vliv, a to hned několikanásobný. Mimo jiné posilují srdce, mozek a nervy, zvyšují obranyschopnost organismu. Jsou vhodné pro lidi trpící dnou, pomáhají při artritidě, revmatismu a zlepšují stav kostí.
Pro pěstitele jahod je to jeden z nejsmutnějších obrázků. Dozrávající bobule přestanou zářit jasnou červení a postupně je pokryje podivný šedý semiš. Příčinou je houbové onemocnění s všeříkajícím názvem plíseň šedá. Potýkají se s ní velcí i malí pěstitelé jahod na celém světě a je to nekonečný boj. Kmeny této houby si totiž vůči mnoha fungicidům, které proti ní lidé používají, často vyvinou rezistenci. Obrana proti plísni šedé je obtížná, proto je lepší vsadit na prevenci.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Sezona jahod je v plném proudu a bylo to znát v sobotu 1. června dopoledne také na trhu na náměstí Jana Žižky z Trocnova v Čáslavi. I přes deštivé počasí si tam opět našlo cestu plno lidí, přičemž největší zájem projevili právě o sladké červené plody. Kdo přišel později, našel už jen prázdné košíky.
Jahodové pole u České Bělé se táhne široko daleko. Sběrači vypadají jako pilní mravenečci. Není divu. Jahody nasbírané vlastní rukou jsou tady levnější než v obchodě.
Místo jahod naseli obilí. Jahodárna Hamberk u Javorníku letos neotevře. Na Šumpersku a Jesenicku byla přitom jedinou možností, jak si formou samosběru natrhat čerstvé a voňavé plody. Komu jahody nevyrostou na zahrádce, musí tak zamířit k prodejcům u silnic. Deník zjistil, za kolik je nabízí.
Posbírat si na poli jahody nebo natrhat v sadu třešně mohou v těchto dnech lidé na Znojemsku. Začátek samosběru ohlásili farmáři v Žeroticích, do Božic mohou nyní jezdit lidé na jahody každý den.
Jahodová plantáž v Dolní Pěně spustila samosběr jahod. Letos začal přibližně o dva týdny dříve, než v loňském roce. Nakvetlým jahodám ale uškodily mrazy, které udeřily ve druhé polovině dubna a připravily tak pěstitele o více než polovinu úrody.
Zahájení letošních samosběrů na Olomoucku provázely silné emoce. Pole bylo vysbíráno během několika hodin a mnoho lidí tak odjíždělo s prázdnou. Někteří byli dost naštvaní, což dali okamžitě najevo. Následně ovocnáři zavřeli, aby jahody mohly dozrát - a situace se opakovala. S nástupem dalších odrůd však nastal návrat k normálu.
Úvod plný emocí provází letošní samosběry jahod na Olomoucku. Pěstitelé měli na startu sklizně vysbíráno během pár hodin a mnoho lidí odjelo z pole s prázdnou. Někteří byli dosti naštvaní, což dali okamžitě najevo. Ovocnáři nato zavřeli, aby jahody mohly dozrát. To celé se pak opakovalo. S nástupem dalších odrůd se však situace obrací k normálu.
Jahodové období je v plném proudu. Sladké červené plody dozrávají na zahradách, začínají samosběry na polích, mnoho lidí jezdí pro ovoce do sousedního Polska. Konzumují se čerstvé, se smetanou, zdobí se s nimi moučníky, vaří marmelády. A co vy? Máte rádi jahody? Co všechno o nich vlastně víte? Vyzkoušejte si své znalosti v kvízu!