
Červené, slaďoučké a za 40 korun za kilo. Pro jahody se jezdí do Polska
Horský okres Bruntál nepatří mezi jahodářské oblasti. Fanoušci samosběru mají k dispozici plantáže jahodníku až na Opavsku. A nebo si musí zajet na jahody do Polska.
Horský okres Bruntál nepatří mezi jahodářské oblasti. Fanoušci samosběru mají k dispozici plantáže jahodníku až na Opavsku. A nebo si musí zajet na jahody do Polska.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Radši vyrazit na pole a ohnout se k řádkům než platit přes stovku v supermarketech. Samosběr jahod láká lidi na Vysočině, přestože cena za kilo oproti loňskému roku stoupla. Sběračům ani nevadí strávit delší čas na cestě nebo mezi řádky červeného ovoce.
Samosběr jahod v Karlovarském kraji je v plném proudu. V pátek od rána mířily na jahodovou pláž v Hroznětíně desítky lidí. Mezi řádky byly vidět celé generace od těch nejmenších až po seniory. Kilogram čerstvých jahod si tam mohli lidé nasbírat za 70 korun za kilogram. V sobotu otvírá brány naplno i jahodárna v Šabině, která je několikrát větší.
Když do Ústí dorazí čerstvé jahody ze Svádova, tvoří se na určených místech fronty. Jahody přeci k létu patří a děti je mají rády se zmrzlinou i bez. Náhodou jsem si všiml inzerátu, který lákal na samosběr do Brozan nad Ohří na Litoměřicku. Pětiletý vnouček zpozorněl, na zahradě sice záhon jahod poctivě zaléval, ale na veliký koláč to nebude.
/VIDEO/ Kam oko dohlédne, rozprostírá se všude pole jahod. K záhonům u Jiratic na Třebíčsku se ve čtvrtek odpoledne sjíždí zástupy lidí. Nemohou se dočkat, až se konečně pustí do sběru červeného ovoce. Mezi prvními, kteří se ke sbírání jahod rozhodli, patří Pavel Škrdla. „Chuť je úplně o něčem jiném, než ta z kupovaných jahod v supermarketech. I cenově se vyplatí víc sběr než kupovaná krabička z obchodu,“ pochvaluje si muž.
/ANKETA, FOTO, VIDEO/ Největším trhákem zahájené sezóny samosběrů jsou jahody. Rozdíl mezi samosběrem a cenou v obchodě může na kilogramu jahod přesáhnout i 60 korun. V Zámrsku na Orlickoústecku je pořídíte za 45 korun za kilo. Jsou nejlevnější z celé republiky.
Největším trhákem zahájené sezóny samosběrů jsou jahody. Rozdíl mezi samosběrem a cenou v obchodě může na kilogramu jahod přesáhnout i 60 korun. V Zámrsku na Orlickoústecku jsou jedny z nejlevnějších z celé republiky.
Milovníci jahod na Vysočině mohou zamířit na pole v České Bělé na Havlíčkobrodsku. Samosběr jahod tu začíná na poli u kapličky v sobotu 17. června v osm hodin ráno. Otevřeno bude do šesti večer. Kilo jahod tu vyjde na šedesát korun.
Jahodárna v Dolní Pěně na Jindřichohradecku zahájila sezonu samosběrů. Poprvé se sběrači vydali do jahodových řádků v úterý odpoledne. Jen za první hodinu dorazilo kolem pěti stovek zájemců.
/VIDEO/ Jahodárna v Dolní Pěně na Jindřichohradecku zahájila sezonu samosběrů. Poprvé se sběrači vydali do jahodových řádků v úterý odpoledne. Jen za první hodinu dorazilo kolem pěti stovek zájemců.
Jahodová sezona začala, zájemcům o samosběr se otevřela pole v Trnové u Tachova. Prodejci jahod věří, že letošní úroda stačí bez problémů pokrýt zájem veřejnosti.
/VIDEO, FOTO/ Sklizeň jahod na rodinné farmě soukromého zemědělce Martina Perníčka v Zaječí nedaleko Neveklova je v plném proudu. Za časného rána sklízejí jahody zájemci o samosběr. Brzy na farmě začne i sklízení česneku. Ten však půjde do prodeje později.
Od prodejního stánku v areálu plzeňské jahodárny na polích v Radčické ulici postupně odcházejí spokojení sběrači a plné košíky jahod si nakládají do přistavených aut. Minulý týden tu začal dlouho očekávaný samosběr a úroda je letos opravdu bohatá.
/VIDEO, FOTO/ Samosběry jahod v Praze se rozšiřují, po Uhříněvsi už v minulém týdnu zčásti začaly i v Kunraticích. Ceny se ale na různých místech liší. Výrazně: i o dvacet korun za kilogram. Někde se také návštěvníci dočkají upozornění, že ochutnat je sice v pořádku – jinak se ale sluší trhat jen do košíčku: ne do pusy. Košíčky lze někde zakoupit, jinde si je třeba přinést vlastní nádoby.
Jahodová pole v Bochoři jsou v těchto dnech doslova v obležení milovníků sladkých červených plodů. Samosběr jahod začal minulý týden a zájemci mohou přicházet s vlastními nádobami nebo košíky tři dny v týdnu - v pondělí, ve středu a sobotu. Sklizeň potrvá tři až čtyři týdny - podle toho, jak velký bude zájem.
/FOTO, VIDEO, PŘEHLED/ Se začátkem června začaly samosběry jahod. Zájemci mohou tradičně vyrazit a nasbírat si čerstvé jahody hned na několika místech na Kolínsku. Mají se na co těšit. Úroda je podle všeho velmi dobrá.
Už se také nemůžete dočkat košíku plného jahod? Jahodová sezona začíná a oblíbené šťavnaté plody brzy zaplaví obchody. A pokud chcete i zážitek, vydejte se na samosběr, kde někdy můžete sbírat jahody zdarma přímo do pusy. A k čemu tolik jahod? Na co všechno jahody pomáhají? Proč jsou tak zdravé? Jsou totiž skvělé nejen se šlehačkou a na jahodový koláč, ale jsou dobré i pro naši pleť a zuby. A pomohou nám také s hubnutím do plavek.
Natěšení milovníci jahod v sobotu ráno spěchali na pole v Olomouci-Slavoníně, kde pěstitelé tento týden odstartovali letošní samosběr. S košíky a přepravkami obléhali záhony jahodníků. Ke sklizni je aktuálně největší tahák jahodárny – Rumba. Plody této oblíbené odrůdy jsou velké a sladké jako med.
Máte rádi čerstvé jahody anebo dobroty z nich ukuchtěné? Pak i na Rychnovsku se můžete vypravit na samosběr.
/VIDEO, FOTO/ Období samosběru jahod, kdy pěstitelé nabízejí zájemcům možnost přijít si natrhat sladké plody vlastním přičiněním přímo na poli, dorazilo i do Prahy. Letos vinou chladných nocí oproti loňsku s mírným zpožděním.
Čas ovocných knedlíků se blíží. Připravit je lze na mnoho způsobů, a to nejen podle jihočeských receptů - sezónní ovoce v jemném těstíčku miluje snad každý. Deník přináší osvědčené recepty na tuhle pochoutku. Můžete si ji připravit nejen z kynutého, ale také třeba z tvarohového nebo bramborového těsta. Tak si s námi pojďte pochutnat.
Knedlíky s jahodami sypané tvarohem, jahody se šlehačkou nebo čerstvé a voňavé ovoce jen tak, samotné. Oblíbená červnová dobrota je tady. Lidé na Znojemsku mají další příležitost nasbírat si jahody sami na poli. Kromě Božic mohou vyrazit také do Žerotic nebo Trnového Pole.
Šťavnaté plody nejrůznějších odstínů sytě červené barvy. Že je určitě řeč o jahodách? Omyl, po prvních raných odrůdách jahod začínají v těchto dnech dozrávat rovněž včasné třešně. Stejně jako v případě jahod využívají mnozí Jihomoravané také u třešní čím dál více takzvaných samosběrů, díky kterým si oblíbené ovoce nasbírají o desetikoruny levněji. Zatímco někteří sadaři se zájemce chystají mezi svou úrodu pustit už příští víkend, jiným první letošní sklizeň zdecimovali špačci.
Na Budějovicku se blíží začátek sklizně jahod. Zbrzdilo je počasí posledních dnů, ale příští týden už by mohli zemědělci začít trvale sbírat v Sadech sv. Prokopa u Temelína. Podle situace, možná ve druhé polovině týdne, nabídne samosběr Zahradnictví Černoch ve Chlumci.
Sezóna jahod je tu! Reportérka Deníku zjistila kolik letos na Jičínsku zaplatíte za kilo červených lahodných plodů, kde je nakoupíte, odkud pochází a kdy se vám vyplatí z Českého ráje vyrazit za levnějším ovocem do Polska.
Tisíce balení s chutnými jahodami v těchto dnech expedují na trh ze Svádova na Ústecku. Koupit je můžete nejen ve stáncích.
/FOTO, VIDEO/ Jsou krásné, voňavé a konečně chutnají tak, jak mají jahody opravdu chutnat. V Česku se rozjíždí samosběr jahod. Například do Piletic na okraji Hradce Králové přilákal stovky lidí. Kilo ovoce si mohli nasbírat přímo na poli za 85 korun.
/FOTOGALERIE/ Na poli v Šakvicích na Břeclavsku začal samosběr jahod. Aktuálně si lidé do košíků posbírají z více než tří hektarů brzkou odrůdu Rumba. Podívejte se na reportáž Deníku.
Oblíbený samosběr jahod zahájí letošní sezonu již v úterý 6. června. Pro zájemce sladkých červených plodů je k dispozici šest hektarů. Cena za kilogram zůstává stejná jako v předchozích třech letech, tedy 75 korun.
Košíky nebo rovnou celý lavor a hurá na pole. Červené a sladké ovoce už roste v hojném počtu na plantážích na jižní Moravě. Jahodová sezona začala v sobotu také ve Velkých Bílovicích na Břeclavsku, kam vyrazilo několik desítek samosběračů. Cena za jeden kilogram je podle provozovatelů 70 korun.
Češi zamířili v sobotu 3. června opět za levnějšími nákupy do Polska. Tentokrát se ve městě Kudowa Zdrój nedaleko Náchoda zaměřili i na jahody. Začala jejich sezona.
Češi zamířili v sobotu 3. června opět za levnějšími nákupy do Polska. Tentokrát se ve městě Kudowa Zdrój nedaleko Náchoda zaměřili i na jahody. Začala jejich sezona.
Češi zamířili v sobotu 3. června opět za levnějšími nákupy do Polska. Tentokrát se ve městě Kudowa Zdrój nedaleko Náchoda zaměřili i na jahody. Začala jejich sezona.
Teplé a slunné dny, rozkvetlé stromy, louky a hlavně krásně červené jahody. Tak by se dal popsat popsat nastupující měsíc červen v pár slovech. Své postřehy s příchodem teplého měsíce zachytila na svých fotografiích i naše čtenářka Jana Žáčková.
Na jihu Čech už se chystá samosběr a prodej natrhaných jahod. Kam vyrazit a kde sledovat aktuální časy samosběru, to se dozvíte v tomto článku.
/FOTO, VIDEO/ Skoro letní počasí posledních dní přeje dozrávání jahod. Například ve Mšeci začal prodej s prvním červnovým dnem, zanedlouho otevře také plantáž v Ročově, kam jezdí spousta Rakovničanů na samosběr.
Milujete jahody a nechcete platit vysoké částky u stánkařů? Dojděte si na samosběr jahod. Víme kam. Máte záruku, že jahody vypěstované u nás, jsou zaručeně čerstvé a za víc než příznivou cenu. Jahody jsou podle mnohých zahrádkářů prvními skutečnými plody léta.
Už koncem příštího týdne by mohl začít oblíbený samosběr jahod na plantážích jahodárny v Radčické ulici v Plzni. Rostliny naštěstí nepomrzly a úroda by tak letos mohla být bohatá. Ani cena by se proto neměla od té loňské o mnoho lišit.
Jahody. Kdo by je neměl rád? Samotné, se smetanou, v milkshake, v bublanině. Možností je nespočet. Na konci května začíná sezona. Deník, zjišťoval, za kolik se dá koupit kilo jahod ve Zlíně a kde se na Zlínsku připravují samosběr.
Ani letos se nemusí hospodyňky bát, že by neměly jahody na zavařování, zamrazování či jen na přípravu čerstvých pamlsků. Samosběr jahod na plantážích v Bezděkově, kde se jahody pěstují a sbírají už pěknou řádku let, by měl začít v druhé polovině června.
Víte, že jahody jsou známy již od dob starověkého Říma, i když archeologické nálezy ukazují, že byly konzumovány již v době kamenné? A že pro širokou konzumaci se začaly používat až v pozdním středověku, kdy byly pěstovány převážně mnichy? Že nevíte? To nevadí, protože to není důležité. Mnohem důležitější je, že vám chutnají a hlavně víte, kam si pro ně máte zajet.
/VIDEO/ Sezóna samosběrů jahod se pomalu rozbíhá. Zatímco někde už mezi jahodové řádky pustili první sběrače, na jahodové plantáži v Dolní Pěně nedaleko Jindřichova Hradce ještě probíhají přípravné práce.
Teplé a slunné počasí posledních dní přeje dozrávání jahod. Plantáže v regionu se proto brzy otevřou pro zájemce o jejich samosběr. Jedno z míst je například u Havraně na Mostecku, k nám nejblíže. Hudcov je zrušený. Svádov pouze prodává.
Teplé a slunné počasí posledních dní přeje dozrávání jahod. Plantáže v regionu se proto brzy otevřou pro zájemce o jejich samosběr. Jedno z míst je například u Havraně.
Teplé a slunné počasí posledních dní přeje dozrávání jahod. Plantáže v regionu se proto brzy otevřou pro zájemce o jejich samosběr.
/FOTO, VIDEO/ S letním počasím míří ke stánkům se zmrzlinami na Berounsku stále více lidí. A mají z čeho vybírat. Fronty se tvoří například u Gelaterie Bonté vedle Pražské brány v Berouně, která otevřela teprve před dvěma lety. Teď přichází čas zmrzliny z čerstvých jahod, které právě dozrávají. Velkou konkurenci má přitom ve slaném karamelu.
Léto a k němu neodmyslitelně patří jahody. Ale na ty na plantážích u Klatov si ještě musí lidé počkat. Byla dlouho zima a ještě se nezačaly červenat. Nakupující však budou potěšeni.
Slunečné počasí posledních dní pozitivně přispívá k dozrávání jahod. Samosběry by podle provozovatelů jahodáren mohly vypuknout už koncem příštího týdne. Sezonu slibují vydařenou, jahod bude dost.
Slunečné počasí posledních dní pozitivně přispívá k dozrávání jahod. Samosběry by podle provozovatelů jahodáren mohly vypuknout už koncem příštího týdne. Sezonu slibují vydařenou, jahod bude dost.
Jahody se šlehačkou, marmeláda nebo knedlíky s jahodami sypané tvarohem. Laskominy, které mohou lidé připravit z jahod, které právě dozrávají na poli v Božicích na Znojemsku. V Moravském Žižkově na Břeclavsku startují samosběry již v neděli 4. června.