Začátkem června tradičně startují jahodové samosběry. S redakčním objektivem jsme ve čtvrtek 2. června navštívili samosběr u Starého Kolína. Samosběr jahod je otevřen každý den i o sobotách a nedělích od 7 do 20 hodin.
Jahody, jahody a zase jahody. V Pileticích u Hradce Králové využily stovky lidí možnost nasbírat si ovoce přímo na poli. Je to levnější než v obchodě a jahody jsou čerstvější a kvalitnější.
Jahody, jahody a zase jahody. V Pileticích u Hradce Králové využily stovky lidí možnost nasbírat si ovoce přímo na poli. Je to levnější než v obchodě a jahody jsou čerstvější a kvalitnější.
Na jahodové plantáži v Olomouci-Slavoníně se to už červená. Plody letos vypadají obzvláště lákavě. První si budou moci milovníci jahod vlastnoručně utrhnout už ve čtvrtek, kdy provozovatel plantáže zahájí populární samosběr.
Na jahodové plantáži v Olomouc-Slavoníně se to už červená. Plody letos vypadají obzvláště lákavě. První si budou moci milovníci jahod vlastnoručně utrhnout už ve čtvrtek, kdy provozovatel plantáže zahájí populární samosběr.
Košíky, bedýnky či kbelíky plné voňavých červených jahod a nad nimi zářící úsměv sběračů. Tak vypadá sobotní ráno na poli u Moravského Žižkova na Břeclavsku. První čerstvé ovoce berou stovky lidí útokem. Přivstali si.
Košíky, bedýnky či kbelíky plné voňavých červených jahod a nad nimi zářící úsměv sběračů. Tak vypadá sobotní ráno na poli u Moravského Žižkova na Břeclavsku. První čerstvé ovoce berou stovky lidí útokem. Přivstali si.
Na farmě poblíž Žatce v minulých dnech začal samosběr jahod. Úrodu poznamenalo sucho minulých týdnů, jahody jsou sice chutné, nenarostly ale do větších velikostí.
Vyhlášené jahody ze Svádova se začaly prodávat v ústeckých ulicích. Zahrada Svádov Stanislava Štrympla prodává své jahody nejen ve stánku v domovské obci, ale také na Mírovém náměstí v Ústí a nebo na Masarykově ulici pod hlavní poštou. Jaký je o ně zájem a za kolik se nyní prodávají? Podívejte se na fotogalerii od spolupracovnice Deníku Karolíny Heptnerové.
Letošní samosběr v Bochoři na Přerovsku začne později. Může za to chladné a suché jaro. Teploty jsou sice v současnosti příznivé, ale sucho stále přetrvává. Pěstitelé proto předpokládají, že samosběr zahájí mezi 5. až 10. červnem.
Každý den teď Petr Nouza z rodinného ovocnářství v Dolní Pěně na Jindřichohradecku dohlíží nejen na růst rostlinek jahod, ale i na počet zájemců o brigádu v jejich sběru. Ale zatímco čas jahod se blíží, odpovědi na inzerát, který dal již před několika týdny, takřka nepřicházejí. „Se sběrem jahod chceme začít za měsíc, chybí však brigádníci. Zatím mám čtyři, dalších pět by se ještě hodilo. Ale nikomu se dnes nechce lopotit s motykou na poli,“ řekl Deníku Nouza, jehož rodinná firma nyní pěstuje jahody na čtyřech hektarech půdy.
K oblíbeným zábavám mnoha Čechů patří samosběr jahod. Letošní sezona vzhledem k příznivým podmínkám začne už za pár dní. Při trhání na jahodových farmách lidé ušetří peníze, a ještě mají zážitky z času stráveného společnou prací s rodinou.
Za měsíc chtějí zahájit populární samosběr jahod provozovatelé plantáže v Olomouci-Slavoníně. Porosty jahodníků vypadají pěkně, rostliny už kvetou a začínají se zelenat první plody.
Labužníkům, kteří mají rádi pravé české jahody, zbývá do začátku letošní sezony pár posledních dní. Loni si museli počkat skoro až do poloviny června, letos ale může přijít začátek sklizně již zhruba o měsíc dříve. Například ve Farmě Hanč ve Vraňanech na Mělnicku, kam se v létě pravidelně víkend co víkend sjíždějí tisíce lidí na samosběr, už nyní dozrávají první šťavnaté plody.
Zeleninové bedýnky jsou stále oblíbenější. Lidé je nakupují proto, že je nebaví chodit do obchodu a upřednostňují dodání až do domu, případně proto, že chtějí vědět, odkud zelenina na jejich talíři pochází. Bedýnkáři zažívali největší nárůst poptávky v covidové době, dnes je zájem menší, ale věrní příznivci zůstávají.
Zeleninové bedýnky jsou stále oblíbenější i na Liberecku. Lidé je nakupují proto, že je nebaví chodit do obchodu a upřednostňují dodání až do domu, případně proto, že chtějí vědět, odkud zelenina na jejich talíři pochází. Bedýnkáři zažívali největší nárůst poptávky v covidové době, dnes je zájem menší, ale věrní příznivci zůstávají.
Za zmrzlinou se sem sjíždějí lidé z celé České republiky. Malá cukrárna v Mimoni na Liberecku je pojem a zdejší zmrzlinářka Ivana Jablonovská vždy něčím novým překvapí. Ve svém portfoliu má přes 500 druhů mražené pochoutky. Lidé u ní naleznou nejen klasiku v podobě vanilky, čokolády či jahody, ale i raritní zmrzliny s příchutí čabajky, hořčice či slivovice.
Jahody jsou oblíbeným druhem ovoce a snad každý je má rád. Krásně voní, dobře chutnají – a to nejdůležitější, jsou zdravé. Začátkem května jsou již v obchodech dostání za přijatelnou cenu. Proto nabízím tři recepty na jahodové dobrůtky.
„Ahoj. Máš pěkný barevný sluneční deštníček,“ povídá plazící se žížala Aneta berušce Lucince. „Děkuji, Anetko. Nechceš se napít ledové vody a dát si pár jahod na osvěžení v takovém horkém počasí?“ ptá se Lucie. „Ráda,“ odvětí.
/FOTO, VIDEO/ Když si chce Soňa Pokorná z Třebíče koupit chuťově vynikající rajčata, sedne do auta a zamíří do nedalekých Kožichovic. Na zdejší farmě je po celý rok pěstují v obřích sklenících. Zanedlouho se sortiment rozšíří o jahody. „Pokud budou tak dobré jako rajčata, tak tam asi nechám výplatu. Děti se můžou po těch rajčatech utlouct a jahody zbožňují. Ale jen ty sladké, které rostou v létě,“ usmívá se Pokorná.
/FOTO, VIDEO/ Když si chce Soňa Pokorná z Třebíče koupit chuťově vynikající rajčata, sedne do auta a zamíří do nedalekých Kožichovic. Na zdejší farmě je po celý rok pěstují v obřích sklenících. Zanedlouho se sortiment rozšíří o jahody. „Pokud budou tak dobré jako rajčata, tak tam asi nechám výplatu. Děti se můžou po těch rajčatech utlouct a jahody zbožňují. Ale jen ty sladké, které rostou v létě,“ usmívá se Pokorná.
Cesta skřítků Filipa a Kudlajze vedla kolem Ježčí skály. To je tam, co bydlí rodina kmotra ježka Bodlinky. Filip si vzpomněl, jak si s Kudlajzem moc rádi chodili hrát s jeho dětmi.
Na lesní mýtině pod jahodovým listím žije spousta tvorečků a stvoření. Někteří jsou malincí, že je sotva vidíš, někteří jsou trošku větší než tvůj paleček, ale všichni mají spoustu práce. Jeden druhému pomáhá, a kde dva nestačí, zavolají třetího, když se jim práce povede, udělají hostinu a všechny pozvou. Pojďte se se mnou podívat, co dělají právě dnes.
K snědku jsou doslova po celém světě. Plněné knedlíčky totiž milují na všech kontinentech. Regionální kuchyně je pojímají velice odlišně, takže o rozmanitost není nouze. Potíž je možná jen s definováním, co to vlastně plněný knedlíček je. Každopádně shoda panuje na tom, že řeč je o těstě se slanou nebo sladkou nádivkou. Ostatně posuďte sami, jak různé mohou knedlíčky z protilehlých koutů světa být.
Zvláštní směs shonu a nadčasové ospalosti panoval během úterního svátečního dne na polích Zahrady Svádov proslulé jahodami, bramborami a krouhaným zelím. Nejen policisté a železničáři musejí ve svátek do práce, ale i sedláci a pěstitelé. Zelí a brambory se prostě samy nesklidí a jíst se musí každý den.
Jahodové pole v Nahořanech u Nového Města nad Metují postupně obsazují zájemci o sladké ovoce. Vybavení vlastními miskami, bedýnkami a kyblíky natrhají za hodinu i deset kilogramů jahod. Plody jsou velké, krásně červené a šťavnaté. Postupně by měly dozrávat ještě minimálně dva týdny.
Už jen posledních pár dní mají lidé na to, aby si vlastními silami natrhali jahody na poli v Bochoři. Letošní sezonu zkrátily současné tropické teploty a dlouhodobé sucho. Majitelé jahodových plantáží označují letošní samosběr za průměrný. Zájem o sběr jahod ale roste každým rokem. Letos bylo zákazníků tolik, že je pěstitelé ani nemohli všechny uspokojit.
Stánek s ovocem a zeleninou láká v parném odpoledni na pelhřimovském náměstí řadu lidí. Ti mohou vybírat mezi jahodami, meruňkami, třešněmi, ale i rajčaty, nakládačkami či česnekem. „Řekla bych, že tady jsou ceny dobré. Jinde v Pelhřimově měli například jahody o něco dražší,“ porovnává Vladimíra Malá, která si z trhu odnáší meruňky a několik košíků jahod pro vnoučata.
Jahodová neděle. Speciální trh proběhl na libereckém náměstí, kam během dne dorazily desítky lidí. Zájemci kromě čerstvých jahod z domácí produkce mohli nakoupit další řemeslné výrobky a farmářské produkty.
FOTO, ANKETA/ Téměř čtyřicítku tun jahod za sezónu vyprodukuje Jahodová farma Holešov. O tuto produkci se stará desítka stálých zaměstnanců, v době samosběru jahod se zde však vystřídají tisíce lidí, kteří si sladké a voňavé jahodové odrůdy Asie, Allegro, Rumba a další, češou sami.
Ludmila Mrázková v sobotu ráno vyrazila na samosběr jahod na jahodovou plantáž Matoušek u Písku. Sběračů prý bylo dost. "Dorazili jsme v sedm, takže jsme měli štěstí, protože řádky s jahodymi byly brzy zájemcům přidělené všechny," říká čtenářka, která prý za hodinu natrhala devět kilo jahod! Vařila z nich marmeládu, některé přišly do mrazáku a ty nejpěknější nechala na jídlo.
Tradiční jahodové trhy lákaly v sobotu 19. června dopoledne na Masarykovo náměstí. Oproti minulým letům ale byl zájem o něco menší, na vině bylo především tropické počasí.
Samosběr jahod je tu. Sezona sice začala se zpožděním až před pár dny, nyní je však již v plném proudu. Kupříkladu na farmě ve Vraňanech na Mělnicku jsou dlouhé záhony s jahodami nejrůznějších odrůd již od dopoledne ve všední den obsypány lidmi. A to je obrovské parkoviště, na němž mohou zaparkovat svá auta, zatím stále téměř prázdné.
Lokální jahody na stáncích letos podražily. První čerstvě natrhané plody si od tohoto týdne mohou zákazníci koupit na několika místech v Olomouci či Velké Bystřici, kde pěstitelé z Olomoucka nabízejí kilogram jahod nejvyšší jakosti za bezmála 100 korun.
Zatímco loni touto dobou už naplno běžely samosběry jahod, letos je většina plantáží ještě nespustila. Jahody dozrávají také na plantáži Jana Matouška u Písku. Začínal na šesti jahodových řádcích pro potřebu své kavárny a letos už má řádků 120. Samosběry na jeho plantáži u zahrádkářské kolonie probíhají tři roky.
Sezona sladkých a šťavnatých jahod pomalu začíná. Už sklízíte, nebo ještě čekáte, až plody zčervenají? Na snímcích jsou jahody převislé odrůdy „Mara de Bois“ vypěstované v truhlíku na balkoně.
Natěšení milovníci jahod popadli košíky i přepravky a od rána obléhali plantáž v Olomouci-Slavoníně, kde pěstitelé v pondělí odstartovali letošní samosběr oblíbeného ovoce. Počasí samosběru přeje. Lepší předpověď si pro start sklizně a dozrávání plodů nemohli pěstitelé přát.
Jednu do pusy, tři do košíku. S třítýdenním zpožděním oproti loňsku, se letos začaly trhat jahody za prostějovskou Určickou ulicí. Čtyřhektarová plocha přilákala všechny generace z širokého okolí.
Málokdo ví, že jahody patří do stejné rostlinné rodiny jako růže, a že v podstatě jíme zbytnělé květní lůžko. Těžko ale najít někoho, komu by nechutnaly, i proto jsou jahodové farmářské trhy tak populární.
Sklizeň svádovských jahod letos pokračuje bez problémů. Zatímco loni úrodu těžce poničily přízemní mrazíky, letos měl pěstitel Stanislav Štrympl štěstí.
/FOTOGALERIE/ Letos trochu se zpožděním, ale budou! A už brzy. Řeč je o jahodách, které si již tradičně budou moci zájemci na Kolínsku sami nasbírat v rámci samosběrů. První odstartuje už po víkendu. Stane se tak ve společnosti Berry servis, která má jahodová pole v Břežanech II.
Letos trochu se zpožděním, ale budou! A už brzy. Řeč je o jahodách, které si již tradičně budou moci zájemci na Kolínsku sami nasbírat v rámci samosběrů. První odstartuje už po víkendu. Stane se tak ve společnosti Berry servis, která má jahodová pole v Břežanech II.
Trhy na píseckých Bakalářích po opatrném začátku už zase běží ve starých kolejích. Desítka stánkařů na ploše u kostela nabízí hlavně zeleninu, ovoce, ale i květiny, ovocné šťávy nebo med.
Sezona sladkých a šťavnatých jahod pomalu začíná. Už sklízíte, nebo ještě čekáte, až plody zčervenají? Na snímcích jsou jahody převislé odrůdy „Mara de Bois“ vypěstované v truhlíku na balkoně.