Chladné počasí posledních dní na jihu Moravy přidělává kromě vinařů a sadařů starosti také pěstitelům jahod. Zdeněk Jakubčík ze Šakvic má v pohotovosti speciální dělo, které nad porosty vytváří hustou mlhu. Ta má pomoci udržet teplotu a zabránit mrazu, aby květy poškodil.
Vraňanská farma Hanč, známá jako jahodárna, od minulého týdne bojuje s chladným počasím, které by mohlo zničit úrodu. Bílými květy posetá pole jsou postupně zakrývána foliemi. Pro farmáře to znamená závod s časem. Rozlehlá pole na Mělnicku nelze zakrýt naráz.
/FOTO, VIDEO/ Vraňanská farma Hanč, známá jako jahodárna, od minulého týdne bojuje s chladným počasím, které by mohlo zničit úrodu. Bílými květy posetá pole jsou postupně zakrývána foliemi. Pro farmáře to znamená závod s časem. Rozlehlá pole nelze zakrýt naráz.
Sladké červené plody sklízí zkušený pěstitel až do listopadu. Ivan Haška z Moravskoslezských Beskyd používá k pěstování jahod pěstební věž. Minimalizuje tím nutný prostor a maximalizuje výnos jahod. Na metr čtvereční se vejde čtyřiapadesát jahodníkových sazenic.
Nezvykle teplý začátek jara zřejmě urychlí i kvetení a zrání jahod. Proto je čas začít se o ně starat, abychom si zabezpečili dobrou úrodu. Kromě jiného bychom jim měli dopřát vhodný mulč, který by je ochránil před horkem, vlhkem i škůdci. Řada zahradníků má za to, že výborným mulčem pro jahody je sláma.
Lahodné jahody má rád asi každý. Věděli jste ale, že z jahodníku můžete získat i další věc prospěšnou pro vaše zdraví? Jahodníky obecné, kterým říkáme lesní jahody, nám je nabízejí právě teď. Jde totiž o jejich listy, které podporují trávení, působí protizánětlivě a posilují imunitu. Jahodníkové listy navíc přispívají k ochraně buněk před poškozením volnými radikály.
/FOTO/ Znáte „Recyklohraní aneb Ukliďme si svět“? Podle názvu by se dalo odhadovat, že půjde o nějaké hraní s odpady – o způsoby, jak je znovu využít. Ano. Je to dlouhodobý školní vzdělávací program, který si klade za cíl předat informace o předcházení vzniku odpadu a správném nakládání s odpady již vytvořenými. Ale nejen to. Nabízí i další, rozšiřující ekologická témata: klimatická změna, šetrné hospodaření s vodou a další otázky environmentální výchovy. A o zvýšení citlivosti dětí k problémům spojeným se životním prostředím nám jde.
Pěstování na vyvýšených záhonech je mezi zahrádkáři stále populárnější. Svědčí totiž nejen rostlinám, ale i zahrádkářům. O vyšší záhony mohou pečovat v pohodlnější pozici, takže jejich páteř tolik netrpí. Rostliny zase ocení vyšší teplotu půdy a optimální zásobování kořenů živinami. Jednou z plodin, kterým se tento způsob pěstování obzvláště zamlouvá, jsou jahody. Vyvýšené záhony jahodníkům poskytují dobrou drenáž a usnadňují kontrolu kvality půdy.
Je káva váš oblíbený životabudič? Podle Britské asociace kávy se jí denně vypijí přibližně dvě miliardy šálků. Kávová sedlina ale nemusí končit jako neužitečný odpad. Lógr z kávy je totiž skvělým hnojivem pro vaše jahody. Obsahuje důležité minerální látky jako dusík, fosfor, draslík a hořčík, které podporují růst listů i tvorbu květů jahodníku.
Za pár měsíců budou mezi zelenými listy svítit nádherně červené jahody. Tedy v případě, že se o jahodníky, které vypadají po zimě jako bez života, správně postaráme. Jahodník je na živiny náročná rostlina. Aby se mu dařilo, potřebuje jahodník kvalitní půdu, zálivku, přihnojování a také dostatek slunce. Jak se o jahody správně starat? Přečtěte si, co je potřeba na jaře s jahodníky udělat. Dozvíte se také, čím hnojit, aby byly plody velké, šťavnaté a bylo jich hodně.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Sezona jahod už se blíží. Teplá zima je přitom nadějí na časnější sklizeň. Na první skleníkové jahody z vraňanské farmy Hanč se lidé mohou těšit už v dubnu. A bude-li počasí příznivé, začne v květnu samosběr na jahodových polích. Farma počítá i s dalšími samosběry, po loňské premiéře se mají týkat opět i rajčat.
/UVNITŘ VIDEO NÁVOD/ Chystáte pořádnou silvestrovskou párty? Nemusíte zůstat jen u tradičního nápojového menu, můžete překvapit hosty a své známé lahodnými koktejly, s nimiž rázem se stanete nepřekonatelným hostitelem. Deník společně se sommeliery z Bohemia Sektu vybral čtyři recepty na koktejly, které si doma dokáže připravit opravdu každý.
/FOTO, VIDEO/ Lahodně jemná, se zachovaným jahodovým nádechem v chuti a vůni. A závěr? Po vypití pohárku zanechá na jeho dně vůni poctivé jahodové marmelády. Přesně taková je limitovaná edice pálenky, kterou začal vyrábět sedmatřicetiletý vinař Jiří Jakubčík ze Šakvic na Břeclavsku.
/FOTO, VIDEO/ Farma Hanč ve Vraňanech se loučí se samosběry letošní sezony. Začínaly jarními jahodami a hráškem, končí cibulemi, bramborami a dýněmi. Dýní je teď plná farma. A celý měsíc je tam mohou děti s rodiči chodit dlabat, vykrajovat a zdobit.
Šluknovský výběžek má svůj velký festival! Největší akce pod jednou střechou v regionu, Výběžek free L!VE, se uskuteční v sobotu 21. října v rumburské Střelnici.
Bez hladce oholených nohou vyjde z domova málokterá žena. Jenže někdy mohou i čerstvě oholené nohy působit neesteticky, a to kvůli přítomnosti mnoha drobných teček. Právě kvůli nim mohou vypadat trochu jako jahody. Co jsou jahodové nohy a co způsobuje zarůstání chloupků? Jak se jahodovým nohám vyhnout? Jaká kožní onemocnění je mohou způsobovat a jaký vliv na ně má holení nohou a kávová sedlina?
Celkem jedenáct druhů zmrzlin a jednu ledovou tříšť nabízí každý den malým i velkým mlsounům Ústečanka Mika Zelenková v Brné na Zelenkovic kopečku. Ceduli s upoutávkou má hnedle u cyklostezky a u silnice, stačí zabočit, abyste se octli na docela příjemném tichém plácku pod stromy. Se stánkem, zastřešeným posezením, dětským koutkem, parkovištěm anebo prostorem k oslavám.
Zahradníci si často myslí, že jakmile sklidí záhony s jahodami, nemusí o jahodníky pečovat až do jara. Omyl, říkají odborníci. Jakmile totiž jahodník vydá poslední plody, je potřeba se okamžitě pustit do práce. Budoucí sklizeň jahod totiž přímo závisí na tom, jak o ně pečujete po sklizni. Co byste měli udělat a co nesmíte zanedbat?
Havel, Lukan a Rusák (Přerovský). Odrůdy česneku s těmito názvy pěstují na farmě v Bochoři na Přerovsku manželé Měšťánkovi, kam se každý rok sjíždějí na samosběr jahod lidé ze širokého okolí. Přestože byla letošní úroda slušná a sklidili tunu česneku, o jeho samosběru zatím neuvažují.
Už několik let je v horkých letních dnech oblíbeným cílem obyvatel Plzně-Doubravky, a nejen jich, dřevěný stánek se zmrzlinou na rohu ulic Zábělské a Pod Chlumem nedaleko konečné trolejbusu č. 16. Podle oslovených zákazníků je tady nejlepší vanilková zmrzlina v Plzni.
Vanilka, čokoláda, jahoda, ale také mango, pistácie a dračí ovoce. Opravdu velkou nabídku zmrzlin mají na výběr obyvatelé Havlíčkova Brodu. Podle cukrářů dávají většinou přednost klasice.
K létu neodmyslitelně patří zmrzlina. Ať už kopečková, točená, sorbet nebo třeba nanuk. Na zmrzlinových stáncích se lze také čím dál častěji setkat s výrazem gelato. To je na rozdíl od zmrzliny hustější a obsahuje méně tuku. Mnozí prodejci však označení pro tradiční italskou zmrzlinu využívají jako reklamní tah. Deník vám proto přináší tipy na pět brněnských zmrzlináren, kde zakoupením této mražené dobroty chybu neuděláte.
/FOTOGALERIE/ Okurková sezona znamená na Farmě Hanč ve Vraňanech na Mělnicku skutečně okurkovou sezonu. Samosběr okurek běží už třetí den a potrvá do konce příštího týdne. Zájemci mají také poslední šanci nasbírat si jahody.
Okurková sezona znamená na Farmě Hanč ve Vraňanech na Mělnicku skutečně okurkovou sezonu. Samosběr běží už třetí den a potrvá do konce příštího týdne. Zájemci mají také poslední šanci nasbírat si jahody.
V pátek 14. července si Francouzi připomněli Dobytí Bastily, které odstartovalo Velkou francouzskou revoluci. Změny způsobené touto 234 let starou událostí daleko přesahují hranice země a dodnes z nich těží mimo jiné i Češi. Více prozradí sobotní vydání magazínu Víkend, v němž čtenáři najdou také rozhovor se švýcarským historikem Mariem Winzelerem. Příloha Deníku poradí zahrádkářům, jak ochránit jahody před plísní, a cestovatelům přidá pár tipů na toulky po středních Čechách.
Jsou často plné cukru a v alkoholických verzích umí zamotat hlavu s překvapivou rychlostí. Přesto lahodné drinky patří k létu stejně neodmyslitelně jako vůně opalovacího krému či rozpálený gril. Ať už dáváte přednost klidnému posezení s přáteli v zahradě nebo naopak roztančené zábavě na letní párty, s drinkem v ruce si budete připadat jako na dovolené v Karibiku. Inspirujte se recepty na notoricky známé klasiky i méně „profláknuté“ varianty letních koktejlů. Na své si přijdou příznivci svěžích chutí i milovníci smetanových drinků.
Oblíbené samosběry jahod končí. Poslední šanci koupit si tuto sladkou plodinu spjatou se začátkem léta nabízí o nastávajícím víkendu například farma kousek od Žatce při silnici na Radíčeves. Od pátku do neděle bude ještě otevřen samosběr jahod u Droužkovic u Chomutova, naopak nad Žiželicemi na Žatecku a mezi Nemilkovem a Havraní na Mostecku se už skončilo.
/VIDEO/ Kilo jahod za 69,90 láká Jihlavany a každé dopoledne tak stojí dlouhé fronty u stánku na Masarykově náměstí, který má tuto nabídku. U vedlejšího stánku se dají koupit jahody o deset korun za kilo draží, tam takové fronty nejsou. Lidé si podle všeho radši počkají, než připlatí.
Když se lidí zeptáte, jaká je jejich nejoblíbenější příchuť, „jahodová“ bude jednou z nejčastějších odpovědí. Nic se však nevyrovná tomu, jak chutnají jahody čerstvé, pokud možno utržené přímo na zahrádce. Toto ovoce je navíc nízkokalorické a velmi zdravé. Zkuste si v našem kvízu, co o této červené pochoutce víte.
Pěstitelé jahod na Olomoucku si letošní sezonu pochvalují. Jahodníky jsou obsypané plody a zájemci o vlastnoruční sběr tohoto ovce se jen hrnou. Aby byly čerstvé jahody ještě dostupnější, rozhodli se majitelé plantáží snížit cenu.
/FOTOGALERIE/ Rodina Uksik, která pěstuje jahody u polské vesnice Dobieszów, poprvé otevřela svou plantáž pro samosběr v pondělí 19. června. Cena 40 korun za kilo je přívětivá.
Jahodová sezona se pomalu chýlí ke konci, a tak se lidé snaží udělat zásoby, co to jde. Svědčí o tom pravidelná fronta u stánku s jahodami na píseckém tržišti u děkanského kostela.
Jak ochránit jahody před plísní? A jak se zbavit plísně na jahodách, pokud už se na nich začíná tvořit? Každý pěstitel ví, že měkké červené plody potřebují péči, protože je ohrožují nejrůznější choroby a škůdci. Jednou z nejhorších pohrom je plíseň šedá, která obleče jahody do šedého kožíšku a může většinu toužebně očekávané úrody zcela zničit. Jak proti plísni na jahodách bojovat? I zde platí, že nejlepší obranou je prevence.
Horský okres Bruntál nepatří mezi jahodářské oblasti. Fanoušci samosběru mají k dispozici plantáže jahodníku až na Opavsku. A nebo si musí zajet na jahody do Polska.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Radši vyrazit na pole a ohnout se k řádkům než platit přes stovku v supermarketech. Samosběr jahod láká lidi na Vysočině, přestože cena za kilo oproti loňskému roku stoupla. Sběračům ani nevadí strávit delší čas na cestě nebo mezi řádky červeného ovoce.
Samosběr jahod v Karlovarském kraji je v plném proudu. V pátek od rána mířily na jahodovou pláž v Hroznětíně desítky lidí. Mezi řádky byly vidět celé generace od těch nejmenších až po seniory. Kilogram čerstvých jahod si tam mohli lidé nasbírat za 70 korun za kilogram. V sobotu otvírá brány naplno i jahodárna v Šabině, která je několikrát větší.
Když do Ústí dorazí čerstvé jahody ze Svádova, tvoří se na určených místech fronty. Jahody přeci k létu patří a děti je mají rády se zmrzlinou i bez. Náhodou jsem si všiml inzerátu, který lákal na samosběr do Brozan nad Ohří na Litoměřicku. Pětiletý vnouček zpozorněl, na zahradě sice záhon jahod poctivě zaléval, ale na veliký koláč to nebude.
/VIDEO/ Kam oko dohlédne, rozprostírá se všude pole jahod. K záhonům u Jiratic na Třebíčsku se ve čtvrtek odpoledne sjíždí zástupy lidí. Nemohou se dočkat, až se konečně pustí do sběru červeného ovoce. Mezi prvními, kteří se ke sbírání jahod rozhodli, patří Pavel Škrdla. „Chuť je úplně o něčem jiném, než ta z kupovaných jahod v supermarketech. I cenově se vyplatí víc sběr než kupovaná krabička z obchodu,“ pochvaluje si muž.
/ANKETA, FOTO, VIDEO/ Největším trhákem zahájené sezóny samosběrů jsou jahody. Rozdíl mezi samosběrem a cenou v obchodě může na kilogramu jahod přesáhnout i 60 korun. V Zámrsku na Orlickoústecku je pořídíte za 45 korun za kilo. Jsou nejlevnější z celé republiky.
Největším trhákem zahájené sezóny samosběrů jsou jahody. Rozdíl mezi samosběrem a cenou v obchodě může na kilogramu jahod přesáhnout i 60 korun. V Zámrsku na Orlickoústecku jsou jedny z nejlevnějších z celé republiky.
Milovníci jahod na Vysočině mohou zamířit na pole v České Bělé na Havlíčkobrodsku. Samosběr jahod tu začíná na poli u kapličky v sobotu 17. června v osm hodin ráno. Otevřeno bude do šesti večer. Kilo jahod tu vyjde na šedesát korun.
Jahodárna v Dolní Pěně na Jindřichohradecku zahájila sezonu samosběrů. Poprvé se sběrači vydali do jahodových řádků v úterý odpoledne. Jen za první hodinu dorazilo kolem pěti stovek zájemců.
/VIDEO/ Jahodárna v Dolní Pěně na Jindřichohradecku zahájila sezonu samosběrů. Poprvé se sběrači vydali do jahodových řádků v úterý odpoledne. Jen za první hodinu dorazilo kolem pěti stovek zájemců.
Jahodová sezona začala, zájemcům o samosběr se otevřela pole v Trnové u Tachova. Prodejci jahod věří, že letošní úroda stačí bez problémů pokrýt zájem veřejnosti.
/VIDEO, FOTO/ Sklizeň jahod na rodinné farmě soukromého zemědělce Martina Perníčka v Zaječí nedaleko Neveklova je v plném proudu. Za časného rána sklízejí jahody zájemci o samosběr. Brzy na farmě začne i sklízení česneku. Ten však půjde do prodeje později.
Od prodejního stánku v areálu plzeňské jahodárny na polích v Radčické ulici postupně odcházejí spokojení sběrači a plné košíky jahod si nakládají do přistavených aut. Minulý týden tu začal dlouho očekávaný samosběr a úroda je letos opravdu bohatá.
/VIDEO, FOTO/ Samosběry jahod v Praze se rozšiřují, po Uhříněvsi už v minulém týdnu zčásti začaly i v Kunraticích. Ceny se ale na různých místech liší. Výrazně: i o dvacet korun za kilogram. Někde se také návštěvníci dočkají upozornění, že ochutnat je sice v pořádku – jinak se ale sluší trhat jen do košíčku: ne do pusy. Košíčky lze někde zakoupit, jinde si je třeba přinést vlastní nádoby.