Jahodová pole v Bochoři jsou v těchto dnech doslova v obležení milovníků sladkých červených plodů. Samosběr jahod začal minulý týden a zájemci mohou přicházet s vlastními nádobami nebo košíky tři dny v týdnu - v pondělí, ve středu a sobotu. Sklizeň potrvá tři až čtyři týdny - podle toho, jak velký bude zájem.
/FOTO, VIDEO, PŘEHLED/ Se začátkem června začaly samosběry jahod. Zájemci mohou tradičně vyrazit a nasbírat si čerstvé jahody hned na několika místech na Kolínsku. Mají se na co těšit. Úroda je podle všeho velmi dobrá.
Už se také nemůžete dočkat košíku plného jahod? Jahodová sezona začíná a oblíbené šťavnaté plody brzy zaplaví obchody. A pokud chcete i zážitek, vydejte se na samosběr, kde někdy můžete sbírat jahody zdarma přímo do pusy. A k čemu tolik jahod? Na co všechno jahody pomáhají? Proč jsou tak zdravé? Jsou totiž skvělé nejen se šlehačkou a na jahodový koláč, ale jsou dobré i pro naši pleť a zuby. A pomohou nám také s hubnutím do plavek.
Natěšení milovníci jahod v sobotu ráno spěchali na pole v Olomouci-Slavoníně, kde pěstitelé tento týden odstartovali letošní samosběr. S košíky a přepravkami obléhali záhony jahodníků. Ke sklizni je aktuálně největší tahák jahodárny – Rumba. Plody této oblíbené odrůdy jsou velké a sladké jako med.
/VIDEO, FOTO/ Období samosběru jahod, kdy pěstitelé nabízejí zájemcům možnost přijít si natrhat sladké plody vlastním přičiněním přímo na poli, dorazilo i do Prahy. Letos vinou chladných nocí oproti loňsku s mírným zpožděním.
Čas ovocných knedlíků se blíží. Připravit je lze na mnoho způsobů, a to nejen podle jihočeských receptů - sezónní ovoce v jemném těstíčku miluje snad každý. Deník přináší osvědčené recepty na tuhle pochoutku. Můžete si ji připravit nejen z kynutého, ale také třeba z tvarohového nebo bramborového těsta. Tak si s námi pojďte pochutnat.
Knedlíky s jahodami sypané tvarohem, jahody se šlehačkou nebo čerstvé a voňavé ovoce jen tak, samotné. Oblíbená červnová dobrota je tady. Lidé na Znojemsku mají další příležitost nasbírat si jahody sami na poli. Kromě Božic mohou vyrazit také do Žerotic nebo Trnového Pole.
Šťavnaté plody nejrůznějších odstínů sytě červené barvy. Že je určitě řeč o jahodách? Omyl, po prvních raných odrůdách jahod začínají v těchto dnech dozrávat rovněž včasné třešně. Stejně jako v případě jahod využívají mnozí Jihomoravané také u třešní čím dál více takzvaných samosběrů, díky kterým si oblíbené ovoce nasbírají o desetikoruny levněji. Zatímco někteří sadaři se zájemce chystají mezi svou úrodu pustit už příští víkend, jiným první letošní sklizeň zdecimovali špačci.
Na Budějovicku se blíží začátek sklizně jahod. Zbrzdilo je počasí posledních dnů, ale příští týden už by mohli zemědělci začít trvale sbírat v Sadech sv. Prokopa u Temelína. Podle situace, možná ve druhé polovině týdne, nabídne samosběr Zahradnictví Černoch ve Chlumci.
Sezóna jahod je tu! Reportérka Deníku zjistila kolik letos na Jičínsku zaplatíte za kilo červených lahodných plodů, kde je nakoupíte, odkud pochází a kdy se vám vyplatí z Českého ráje vyrazit za levnějším ovocem do Polska.
/FOTO, VIDEO/ Jsou krásné, voňavé a konečně chutnají tak, jak mají jahody opravdu chutnat. V Česku se rozjíždí samosběr jahod. Například do Piletic na okraji Hradce Králové přilákal stovky lidí. Kilo ovoce si mohli nasbírat přímo na poli za 85 korun.
/FOTOGALERIE/ Na poli v Šakvicích na Břeclavsku začal samosběr jahod. Aktuálně si lidé do košíků posbírají z více než tří hektarů brzkou odrůdu Rumba. Podívejte se na reportáž Deníku.
Oblíbený samosběr jahod zahájí letošní sezonu již v úterý 6. června. Pro zájemce sladkých červených plodů je k dispozici šest hektarů. Cena za kilogram zůstává stejná jako v předchozích třech letech, tedy 75 korun.
Košíky nebo rovnou celý lavor a hurá na pole. Červené a sladké ovoce už roste v hojném počtu na plantážích na jižní Moravě. Jahodová sezona začala v sobotu také ve Velkých Bílovicích na Břeclavsku, kam vyrazilo několik desítek samosběračů. Cena za jeden kilogram je podle provozovatelů 70 korun.
Češi zamířili v sobotu 3. června opět za levnějšími nákupy do Polska. Tentokrát se ve městě Kudowa Zdrój nedaleko Náchoda zaměřili i na jahody. Začala jejich sezona.
Češi zamířili v sobotu 3. června opět za levnějšími nákupy do Polska. Tentokrát se ve městě Kudowa Zdrój nedaleko Náchoda zaměřili i na jahody. Začala jejich sezona.
Češi zamířili v sobotu 3. června opět za levnějšími nákupy do Polska. Tentokrát se ve městě Kudowa Zdrój nedaleko Náchoda zaměřili i na jahody. Začala jejich sezona.
Teplé a slunné dny, rozkvetlé stromy, louky a hlavně krásně červené jahody. Tak by se dal popsat popsat nastupující měsíc červen v pár slovech. Své postřehy s příchodem teplého měsíce zachytila na svých fotografiích i naše čtenářka Jana Žáčková.
/FOTO, VIDEO/ Skoro letní počasí posledních dní přeje dozrávání jahod. Například ve Mšeci začal prodej s prvním červnovým dnem, zanedlouho otevře také plantáž v Ročově, kam jezdí spousta Rakovničanů na samosběr.
Milujete jahody a nechcete platit vysoké částky u stánkařů? Dojděte si na samosběr jahod. Víme kam. Máte záruku, že jahody vypěstované u nás, jsou zaručeně čerstvé a za víc než příznivou cenu. Jahody jsou podle mnohých zahrádkářů prvními skutečnými plody léta.
Už koncem příštího týdne by mohl začít oblíbený samosběr jahod na plantážích jahodárny v Radčické ulici v Plzni. Rostliny naštěstí nepomrzly a úroda by tak letos mohla být bohatá. Ani cena by se proto neměla od té loňské o mnoho lišit.
Jahody. Kdo by je neměl rád? Samotné, se smetanou, v milkshake, v bublanině. Možností je nespočet. Na konci května začíná sezona. Deník, zjišťoval, za kolik se dá koupit kilo jahod ve Zlíně a kde se na Zlínsku připravují samosběr.
Ani letos se nemusí hospodyňky bát, že by neměly jahody na zavařování, zamrazování či jen na přípravu čerstvých pamlsků. Samosběr jahod na plantážích v Bezděkově, kde se jahody pěstují a sbírají už pěknou řádku let, by měl začít v druhé polovině června.
Víte, že jahody jsou známy již od dob starověkého Říma, i když archeologické nálezy ukazují, že byly konzumovány již v době kamenné? A že pro širokou konzumaci se začaly používat až v pozdním středověku, kdy byly pěstovány převážně mnichy? Že nevíte? To nevadí, protože to není důležité. Mnohem důležitější je, že vám chutnají a hlavně víte, kam si pro ně máte zajet.
/VIDEO/ Sezóna samosběrů jahod se pomalu rozbíhá. Zatímco někde už mezi jahodové řádky pustili první sběrače, na jahodové plantáži v Dolní Pěně nedaleko Jindřichova Hradce ještě probíhají přípravné práce.
Teplé a slunné počasí posledních dní přeje dozrávání jahod. Plantáže v regionu se proto brzy otevřou pro zájemce o jejich samosběr. Jedno z míst je například u Havraně na Mostecku, k nám nejblíže. Hudcov je zrušený. Svádov pouze prodává.
Teplé a slunné počasí posledních dní přeje dozrávání jahod. Plantáže v regionu se proto brzy otevřou pro zájemce o jejich samosběr. Jedno z míst je například u Havraně.
/FOTO, VIDEO/ S letním počasím míří ke stánkům se zmrzlinami na Berounsku stále více lidí. A mají z čeho vybírat. Fronty se tvoří například u Gelaterie Bonté vedle Pražské brány v Berouně, která otevřela teprve před dvěma lety. Teď přichází čas zmrzliny z čerstvých jahod, které právě dozrávají. Velkou konkurenci má přitom ve slaném karamelu.
Léto a k němu neodmyslitelně patří jahody. Ale na ty na plantážích u Klatov si ještě musí lidé počkat. Byla dlouho zima a ještě se nezačaly červenat. Nakupující však budou potěšeni.
Slunečné počasí posledních dní pozitivně přispívá k dozrávání jahod. Samosběry by podle provozovatelů jahodáren mohly vypuknout už koncem příštího týdne. Sezonu slibují vydařenou, jahod bude dost.
Slunečné počasí posledních dní pozitivně přispívá k dozrávání jahod. Samosběry by podle provozovatelů jahodáren mohly vypuknout už koncem příštího týdne. Sezonu slibují vydařenou, jahod bude dost.
Jahody se šlehačkou, marmeláda nebo knedlíky s jahodami sypané tvarohem. Laskominy, které mohou lidé připravit z jahod, které právě dozrávají na poli v Božicích na Znojemsku. V Moravském Žižkově na Břeclavsku startují samosběry již v neděli 4. června.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Zbývá pouze něco málo přes týden, než začnou na rodinné farmě Martina Perníčka v Zaječí zrát první jahody. Možnost samosběru vyhlásí soukromý zemědělec až podle toho, jaká bude úroda. Jeho aktuální odhad však zní optimisticky: letošní úroda jahod by prý mohla dobrá.
Pěstitelé, ovocnáři, zelináři i sadaři, kteří celoročně pečují o své hospodářství, mají stále co na práci. I když je letošní jaro poněkud studenější a lusky i jahody na polích zatím jen kvetou, ti, kteří pěstují ovoce a zeleninu ve fóliovnících, už sklízí. Rodina Hořejších, která hospodaří na padesáti hektarech v okolí Lotouše, části města Slaný na Kladensku, vsadila na vyhřívané fóliové tunely už před lety a k dostání zde jsou i bez ohledu na počasí jahody, salátovky, květák nebo brokolice.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ S oteplením roste chuť. Tak si mohou poupravit okřídlená slova milovnici jahod, kteří už netrpělivě vyhlížejí sezonu samosběrů. Zvlášť poté, co jsme si mohli užívat dnů se skutečně letním počasím – to prý zrání jahod musí přímo „poskočit“.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Pěstitelé, ovocnáři, zelináři i sadaři také na Kladensku, kteří celoročně pečují o své hospodářství, mají stále co na práci. I když je letošní jaro poněkud studenější a lusky i jahody na polích zatím jen kvetou, ti, kteří pěstují ovoce a zeleninu ve fóliovnících, už sklízí. Rodina Hořejších, která hospodaří na padesáti hektarech v okolí Lotouše, vsadila na vyhřívané fóliové tunely už před lety a k dostání zde jsou i bez ohledu na počasí jahody, salátovky, květák nebo brokolice.
V Sadech sv. Prokopa zahájí za dva až tři týdny sběr jahod. Na poli o rozloze dva hektary letos ale omezí samosběr. Jahody v biokvalitě budou prodávat přímo v sadech, na trzích nebo třeba v českobudějovickém supermarketu Terno.
V Sadech sv. Prokopa zahájí za dva až tři týdny sběr jahod. Na poli o rozloze dva hektary letos ale omezí samosběr. Jahody v biokvalitě budou prodávat přímo v sadech, na trzích nebo třeba v českobudějovickém supermarketu Terno.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Už jen dva až tři týdny dělí milovníky jahod od zahájení populárního samosběru na plantáži v Olomouci-Slavoníně. Porosty jahodníků vypadají dobře a nasazeno je na velmi slibnou úrodu. Navzdory všudypřítomnému zdražování nebude pěstitel zvedat cenu vlastnoručně nasbíraného ovoce.
/FOTO, VIDEO/ Milovníci jahod se dočkali. Pro sezonní dobrotu z první úrody si už teď mohou dojet na farmu Hanč ve Vraňanech. Zájem je tak obrovský, že desítky lidí čekají ve frontách u pokladen i ve všedních dnech dopoledne. Deník se o tom v pátek přesvědčil. Dobrou zprávou je, že cena za rané jahody zůstala stejná jako loni. Blíží se i čas oblíbeného samosběru. A Deník ví, kdy to propukne.
Čím nejlépe hnojit jahody? Červené voňavé plody se těší velké oblibě a nejlepší jsou ty, které si můžeme natrhat sami. Pokud jahody pěstujete, je užitečné vědět, jakou jahodníky vyžadují péči a jaké přihnojování jahodám prospívá. I když existují hnojiva vyvinutá speciálně pro jahodníky, můžeme využít také domácí zdroje. Příprava není drahá ani složitá.
/FOTO/ K smutnému rozhodnutí dospěli farmáři z Velkých Bílovic na Břeclavsku. Pěstitelé čerstvé zeleniny a ovoce Josef a Ludmila Košťálovi se po víc jak třiceti letech rozhodli svou činnost ukončit. „Končí tím jedna obrovská kapitola našeho života, doba je nelehká, ale doufáme, že zůstanete věrní poctivým českým plodinám,“ vzkázali manželé svým odběratelům, jimiž v posledních letech byli hlavně jednotliví zákazníci.
Lehká a zdravá snídaně, co nasytí a nastartuje váš den? To je tapiokový pudink s ovocem. Možná znáte ten z obchodů, kde vás malá sklenička vyjde poměrně draho. Vyzkoušet však můžete domácí verzi podle receptu z food stories blogu Lindy Pazderové, kdy si nandáte kolik chcete, a navíc vás vyjde opravdu levně.
Proměnlivé a nevyzpytatelné síly přírody mohou se zahrádkářskými plány i sny nepěkně zamávat. Někomu zcela postačí předpověď „rosniček” před večerními televizními novinami, jiný se spokojí s internetovým zpravodajstvím či hodinovými aktualizacemi lokálního počasí Českého hydrometeorologického ústavu. Opravdoví fajnšmekři ale přišli na chuť domácím meteostanicím.
Zapnuli jste někdy fotoaparát na svém mobilním telefonu a zvolili režim makro? A zkusili následně vyfotit zajímavé cíle a pak jste žasli nad tím, jak snímek vypadá? Přesně na takové hobby experimentátory, ale i profesionály cílila letošní soutěž Apple's Shot on iPhone Macro Challenge.