/VIDEO, FOTOGALERIE/ V sobotu hlásili trhovci beznadějně vyprodáno, o tři dny později měli opět naskladněno. Řeč je o čerstvých jahodách na náměstí Jana Žižky z Trocnova v Čáslavi, kde je lidé v úterý 4. června skupovali zase ve velkém. Někteří neodolali a sladké červené plody v košíku dokonce ochutnali hned po odchodu od stánku.
V pondělí začal samosběr jahod v jahodárně Odrava na Chebsku. Na Sokolovsku je velmi oblíbená jahodárna v Šabině. Tam však musejí zájemci ještě několik dní vydržet. V obou případech je letos samosběr omezený. Může za to deštivé počasí a také mrazíky, které část úrody zničily. Oproti letům minulým tak bude nutné samosběr omezit. Nepomáhá tomu ani fakt, že třetí jahodárna v Hroznětíne na Karlovarsku letos nebude v provozu. Tamní půda totiž musí tři roky odpočívat
Jahodová sezona vrcholí a sklizeň oblíbených sladkých plodů je nyní v plném proudu. Jahody jsou sice dražší než loni, ale co by člověk neudělal pro své zdraví. Vždyť jahody mají blahodárný vliv na srdce, mozek i nervovou soustavu a zvyšují obranyschopnost organismu. Vhodné jsou například pro lidi trpící dnou a pomáhají při artritidě i revmatismu.
Těžko byste hledali dostupnější přírodní lék, který navíc v tomto období roste úplně všude. Řeč je samozřejmě o jahodách. Ať už je pěstujete na zahradě, balkoně, nebo si je natrháte na samosběru či v lese, odmění se vám širokou škálu blahodárných účinků na vaše zdraví. Proč jsou jahody tak zdravé? Mimo jiné snižují stres, dodávají energii a patří mezi afrodiziaka. V minulosti dostaly jahody přezdívku "královské ovoce".
Sezóna samosběrů jahod začala také na polích na Nymbursku. Mezi Lysou a Stratov dorazili sběrači poprvé ve čtvrtek 30. května v šest ráno. Za dvě hodiny bylo po akci.
Vedle jahod, jejichž samosběr právě zažívá boom, si lidé mohou na polích nasbírat i jiné ovoce a zeleninu. Farmy poctivě informují o tom, co právě dozrálo a v jaké dny i za kolik lze za příjemnou i užitečnou aktivitou vyrazit. V současné době si lidé mohou sami nasbírat například třešně nebo hrášek. Následovat bude mimo jiné česnek. Deník přináší stručný přehled.
Jahodová sezona vrcholí, sklizeň je v plném proudu. Ceny se konečně z původních 150 až 180 korun za kilo dostaly na rozumnou hranici. Jsou sice dražší než vloni, ale co by člověk neudělal pro své zdraví. Jahody mají blahodárný vliv, a to hned několikanásobný. Mimo jiné posilují srdce, mozek a nervy, zvyšují obranyschopnost organismu. Jsou vhodné pro lidi trpící dnou, pomáhají při artritidě, revmatismu a zlepšují stav kostí.
Jahodová sezona vrcholí, sklizeň je v plném proudu. Ceny se konečně z původních 150 až 180 korun za kilo dostaly na rozumnou hranici. Jsou sice dražší než vloni, ale co by člověk neudělal pro své zdraví. Jahody mají blahodárný vliv, a to hned několikanásobný. Mimo jiné posilují srdce, mozek a nervy, zvyšují obranyschopnost organismu. Jsou vhodné pro lidi trpící dnou, pomáhají při artritidě, revmatismu a zlepšují stav kostí.
Pro pěstitele jahod je to jeden z nejsmutnějších obrázků. Dozrávající bobule přestanou zářit jasnou červení a postupně je pokryje podivný šedý semiš. Příčinou je houbové onemocnění s všeříkajícím názvem plíseň šedá. Potýkají se s ní velcí i malí pěstitelé jahod na celém světě a je to nekonečný boj. Kmeny této houby si totiž vůči mnoha fungicidům, které proti ní lidé používají, často vyvinou rezistenci. Obrana proti plísni šedé je obtížná, proto je lepší vsadit na prevenci.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Sezona jahod je v plném proudu a bylo to znát v sobotu 1. června dopoledne také na trhu na náměstí Jana Žižky z Trocnova v Čáslavi. I přes deštivé počasí si tam opět našlo cestu plno lidí, přičemž největší zájem projevili právě o sladké červené plody. Kdo přišel později, našel už jen prázdné košíky.
Jahodové pole u České Bělé se táhne široko daleko. Sběrači vypadají jako pilní mravenečci. Není divu. Jahody nasbírané vlastní rukou jsou tady levnější než v obchodě.
Místo jahod naseli obilí. Jahodárna Hamberk u Javorníku letos neotevře. Na Šumpersku a Jesenicku byla přitom jedinou možností, jak si formou samosběru natrhat čerstvé a voňavé plody. Komu jahody nevyrostou na zahrádce, musí tak zamířit k prodejcům u silnic. Deník zjistil, za kolik je nabízí.
Posbírat si na poli jahody nebo natrhat v sadu třešně mohou v těchto dnech lidé na Znojemsku. Začátek samosběru ohlásili farmáři v Žeroticích, do Božic mohou nyní jezdit lidé na jahody každý den.
Jahodová plantáž v Dolní Pěně spustila samosběr jahod. Letos začal přibližně o dva týdny dříve, než v loňském roce. Nakvetlým jahodám ale uškodily mrazy, které udeřily ve druhé polovině dubna a připravily tak pěstitele o více než polovinu úrody.
Zahájení letošních samosběrů na Olomoucku provázely silné emoce. Pole bylo vysbíráno během několika hodin a mnoho lidí tak odjíždělo s prázdnou. Někteří byli dost naštvaní, což dali okamžitě najevo. Následně ovocnáři zavřeli, aby jahody mohly dozrát - a situace se opakovala. S nástupem dalších odrůd však nastal návrat k normálu.
Úvod plný emocí provází letošní samosběry jahod na Olomoucku. Pěstitelé měli na startu sklizně vysbíráno během pár hodin a mnoho lidí odjelo z pole s prázdnou. Někteří byli dosti naštvaní, což dali okamžitě najevo. Ovocnáři nato zavřeli, aby jahody mohly dozrát. To celé se pak opakovalo. S nástupem dalších odrůd se však situace obrací k normálu.
Jahodové období je v plném proudu. Sladké červené plody dozrávají na zahradách, začínají samosběry na polích, mnoho lidí jezdí pro ovoce do sousedního Polska. Konzumují se čerstvé, se smetanou, zdobí se s nimi moučníky, vaří marmelády. A co vy? Máte rádi jahody? Co všechno o nich vlastně víte? Vyzkoušejte si své znalosti v kvízu!
Na dohled od Žatce, v poli ve směru na Radíčeves, začal dnes, v pondělí 27. května, samosběr jahod. Nasbírat si je a ušetřit přišli první zájemci, letošní úrodu poznamenaly mrazy.
Letošní počasí nebývale zkouší zemědělce. Postupně totiž „vytahuje z arzenálu“ snad všechny problémy, na které si lze vzpomenout. Začalo to letními teplotami již v předjaří, poté přišly silné mrazy. Některé oblasti se potýkají také s nedostatkem vláhy.
Samosběr jahod začne letos na plantážích v Plzni později než v předchozích letech. Příčinou jsou dubnové mrazy, které zničily velkou část úrody. Jahody jsou oproti loňskému roku dražší.
Už jen pár dní potřebují jahodníky na polích u Chlumce nedaleko Olešníka k tomu, aby se mohly začít sbírat první červené plody. Zahradnictví Černoch tu každoročně nabízí možnost samosběru a ani letošek nebude výjimkou. Jak ale upozorňuje pěstitel Jan Černoch, letošní úroda nebude kvůli jarním rozmarům počasí žádný zázrak.
Pulty obchodů i pole farem zaplnily jahody. Češi je milují jak čerstvé, tak v moštech či džemech. Mnozí proto uvítali, že na farmách po celé republice začal jejich samosběr, při němž výrazně ušetří a navíc se hýbou. Samosběr se podle sezony týká i jiného ovoce či zeleniny. Brzy bude možné sbírat třeba hrášek. Kvůli mrazům samosběr podražil, stále však vyjde levněji než nákup v obchodě. Pěstitelům pomůže i stát. Deník přináší odpovědi na nejčastější otázky. Dozvíte se také, jak správně jahody sbírat, aby vydržely čerstvé.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Na polích a stráních u Slaného, kde rostly déle než tři desítky let pouze ovocné stromy, se nově daří i jiným zemědělským plodinám. Zajímavostí, že většina sklizně bude probíhat formou samosběru, což se příznivě promítne i do konečné ceny.
Do jahodového pole se po třídenní pauze ve čtvrtek opět vrhli sběrači v Šakvicích. Slunečné dopoledne přilákalo do areálu zemědělského družstva stovky lidí. Podle pěstitelů je jahod letos méně. O to jsou však plody kvalitnější.
Konečně nastal očekávaný čas jahod a ovocných knedlíků. Připravit si je můžeme na mnoho způsobů - sezónní ovoce v jemném těstíčku miluje snad každý z nás. Přinášíme vám osvědčené recepty na tuhle pochoutku - můžete ji vyrobit nejen z kynutého, ale také třeba z tvarohového nebo bramborového těsta. Tak si s námi pojďte pochutnat.
/FOTO, VIDEO/ Před týdnem se samosběr jahod na farmě Hanč ve Vraňanech zastavil. Ale pouze dočasně, než dozrály další plody. V polovině týdne se samosběry už zase rozjely. Sbírá se dnes až do podvečera a zítra, v pátek 24. května od osmi hodin ráno. To jsou zatím poslední termíny, které jahodárna zveřejnila.
První sladké plody si mohli přijít vysbírat od tohoto týdne na pole do Bochoře milovníci jahodových džemů, knedlíků, marmelád či koktejlů. Jahody dozrávají postupně a oblíbený samosběr potrvá tři až čtyři týdny.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Rodinná farma ve Šlapanicích u Zlonic hlásí dobré zprávy. Co jinde poškodily jarní mrazíky, se rodině Riegelových podařilo díky preventivním opatřením z velké míry zachránit a spokojení zákazníci si už týden odnášejí z pole čerstvé jahody, které dozrávají v květnovém slunci. Kilo za 150 korun.
/PŘEHLEDNĚ/ Unikly vám některé události uplynulého týdne na Vyškovsku? Nevadí, připravili jsme pro vás týdenní souhrn aktualit. Vracíme se například ke Slavnostem piva, které po dva dny ovládly Masarykovo náměstí ve Vyškově. Začaly samosběry jahod, v uplynulých dnech však také na Vyškovsku pokročily práce silničářů na modernizaci dálnice D46. Přečtěte si více.
Letošní úrodu jahod ovlivnilo brzké jaro i následné mrazy. A rozhodně ne k lepšímu. Pěstitelé upozorňují, že sklizeň nebude tak bohatá jako dříve. Lidé se přesto nemusí bát, že by oblíbené plody nebyly vůbec. Pozdnější odrůdy však teprve dozrávají.
Brzké jaro a následné mrazy ovlivnily letošní úrodu jahod na Kolínsku. A rozhodně ne k dobrému. Pěstitelé upozorňují, že letošní sklizeň nebude taková, jako je zvykem. Lidé se ale zároveň nemusí bát, že by plody nebyly vůbec. Pozdější odrůdy však teprve dozrávají.
Jahodárna v Dolní Pěně se připravuje na novou sezónu. První sběrači se budou moci vydat do jahodových řádků už v příštím týdnu. Dubnové mrazy ale pěstitele připravily o více než polovinu úrody.
Jahody jak z pohádky. Tak vypadají a chutnají jahody ze Svádova na Ústecku, které si můžete koupit na trhu v Ústí nad Labem nebo přímo ve Svádově. Letošní úroda jahod na poli je ale více jak z poloviny zdevastována nedávnými mrazy. Zato v obrovských foliovnících, kde byly rostliny chráněné před výkyvy počasí, nyní plodí krásné velké a chutné plody.
Letošní sezona není pro ovoce ideální. Teplé zimy, brzký nástup jara a následné mrazy se podepsaly i na jahodách. Samosběry se letos v Písku vůbec neuskuteční.
Nejste si jistí, zda vám neuniklo něco zásadního za poslední dny na Znojemsku? Připravili jsme pro vás přehled zajímavosti z uplynulého týdne. Začaly samosběry jahod, milovníci vína si užili otevřené sklepy v Novém Šaldorfu a zdravotní sestry oslavily svůj svátek. U příležitosti plánovaných devadesátin Vranovské přehrady jsme si připomněli, jak místo vypadalo před sto lety.
Také už se vám sbíhají sliny na jahodové knedlíky? Samosběry jahod se blíží. Kde a za kolik si na Strakonicku sladké plody nasbírat, kde sledovat aktuální časy samosběru? Přinášíme vám přehledné informace.
I když nedávné mrazy spálily první květy jahod na plantážích v Bezděkově, hospodyňky se nemusí bát. Jahody určitě budou, jen o něco později než tomu bylo v uplynulých letech.
Příležitost k tomu, aby si sami nasbírali jahody na poli, získají také lidé na Vyškovsku. Jahodárna Chválkovice totiž o víkendu oznámila na svém webu zahájení samosběru s cenou pětašedesát korun za kilo.
Sladké, pevné, červené, voňavé a šťavnaté. Polské jahody letos dozrály mnohem dříve. Ve stánku v příhraničním městě Kudowa-Zdrój mizely v pátek prodejcům přímo pod rukama. Přijížděli si pro ně Češi i Poláci.
Jako každý rok, i letos chystá společnost Sempra Turnov samosběr jahod. Letošní sklizeň bude ovlivněna tím, že hodně jahod zmrzlo v květu při dubnových mrazech.
/FOTO, VIDEO/ Pěstitelé ovoce, které jarní mrazy připravily o značnou část úrody, museli navýšit ceny i u samosběrů. Na farmě Hanč ve Vraňanech, známé jako jahodárna, zdražení zákazníky s košíky neodradilo. Naopak berou pole útokem. Majitelé Hančovi museli v pátek samosběr jahod stopnut, protože nebylo co sbírat. Musí dozrát další plody.
/FOTO, VIDEO, ANKETA/ Sladké, pevné, červené, voňavé a šťavnaté. Polské jahody letos dozrály mnohem dříve. Ve stánku v příhraničním městě Kudowa-Zdrój mizely v pátek 17. května dopoledne prodejcům přímo pod rukama. Přijížděli si pro ně Češi i Poláci. „Letos bude jahod asi o něco méně. Zhruba polovina nám jich pomrzla, je to škoda," připomíná prodejce ovoce a zeleniny následky chladného počasí, které ve druhé polovině dubna potrápilo všechny pěstitele.
Oblíbený samosběr jahod začíná na plantážích v Bochoři. Lidé, kteří si chtějí sami vysbírat sladké plody, mohou přijít poprvé v pondělí 20. května v šest hodin ráno. Manželé Měšťánkovi, kteří obhospodařují jahodová pole, ale letos hlásí ztráty. Například velmi žádaná odrůda Karmen zřejmě v nabídce vůbec nebude, protože ji poničily dubnové mrazy.
Na pole u Piletic v Hradci Králové se sesypaly davy lidí. Ve čtvrtek ráno tady začal - nebývale brzy - samosběr jahod. Letošní sklizeň ale nepříznivě ovlivnilo počasí a jahody jsou menší než v jiných letech. Kvůli očekávané horší sklizni navíc cena jahod stoupla.
Tradiční období samosběru jahod se rychle blíží. Sezóna přichází se začátkem června a mezi lidmi je velmi oblíbená, jahody právě ze samosběru totiž častokrát vyjdou mnohem levněji než ty kupované ze supermarketu. V letošním roce ale bude vše možná trochu jinak.
Doslova davy lidí se sesypaly na pole u Piletic v Hradci Králové. Ve čtvrtek ráno tady začal nebývale brzy samosběr jahod. Letošní sklizeň ale nepříznivě ovlivnilo počasí a jahody jsou menší než v jiných letech. S menší očekávanou sklizní stoupla o 11 korun za kilo i cena.