
FOTO: První samosběr jahod v Moravském Žižkově začal, lidé vzali plantáž útokem
Později, ale přece. První jahodová plantáž na jižní Moravě zahájila samosběr, další budou následovat. Cenu pěstitelé drží, jen někteří mírně podraží.
Později, ale přece. První jahodová plantáž na jižní Moravě zahájila samosběr, další budou následovat. Cenu pěstitelé drží, jen někteří mírně podraží.
Jahody se šlehačkou, palačinkami nebo ve sklenicích v podobě džemu. Měsíc mlsání a zpracovávání oblíbeného ovoce je tady. A s ním i stále populárnější samosběr, který pěstitelé odstartují v příštím týdnu.
/FOTO/ Kvůli chladnějšímu počasí zahájili letos pěstitelé v Ústeckém kraji sklizeň jahod o několik týdnů později, někde teprve začnou sbírat.
Sezona sladkých a šťavnatých jahod pomalu začíná. Už sklízíte, nebo ještě čekáte, až plody zčervenají? Na snímcích jsou jahody převislé odrůdy „Mara de Bois“ vypěstované v truhlíku na balkoně.
Voňavé, sladké, červené, chutné ale hlavně vlastnoručně nasbírané. O samosběr jahod je čím dál větší zájem, lidé si na plantáže přijedou natrhat plné košíky i z desítky kilometrů vzdálených míst kraje. Letos jsou brány jahodáren zatím zavřené. Studené počasí brzdí dozrávání. Na pole tak mohou první nedočkavci vyrazit nejdřív za týden.
Jahody jsou oblíbeným druhem ovoce a snad každý je má rád. Krásně voní, dobře chutnají – a to nejdůležitější, jsou zdravé. Začátkem května jsou již v obchodech dostání za přijatelnou cenu. Proto nabízím tři recepty na jahodové dobrůtky.
Těšit se na to, že povolí koronavirová opatření a v červnu či možná už koncem května budou možné tradiční samosběry na plantážích? Nebo si už teď koupit sazenice a spolehnut se na vlastní pěstování třeba na balkonu? To teď řeší milovníci jahod bez vlastní zahrádky.
Od loňského března koronavirová opatření významnou měrou ovlivnila také kulturní život. Řada koncertů, festivalů a hudebních akcí se vůbec nekonala a tak fanoušci často přišli o setkání se svými oblíbenými hudebníky. Proto Deník některé umělce oslovil, aby vám přiblížili, jak nyní v době covidové žijí. Dnes odpovídá za kapelu Brutální jahoda, původem z Kamenice nad Lipou, Karel Slunečko (Savec).
Od loňského března koronavirová opatření významnou měrou ovlivnila také kulturní život na Jindřichohradecku. Řada koncertů, festivalů a hudebních akcí se vůbec nekonala a tak fanoušci často přišli o setkání se svými oblíbenými hudebníky. Proto Deník některé umělce oslovil, aby vám přiblížili, jak nyní v době covidové žijí. Dnes odpovídá za kapelu Brutální jahoda, který na Jindřichohradecku často vystupuje, Karel Slunečko (Savec).
S dopady koronaviru se už rok potýkají také organizace nabízející pomoc dětem a mladým lidem ze sociálně slabších rodin. Třeba zapsaný ústav Jahoda, který provozuje nízkoprahové kluby, terénní služby a komunitní centrum na Černém mostě nebo jesle a školky v Praze.
Přinášíme vám ohlédnutí za turbulentním rokem 2020. Přečtěte si, jaká témata se nejvíce četla a líbila čtenářům na webu Břeclavského Deníku
Panna cotta je italský smetanový dezert z oblasti Piemontu. Jeho příprava snadná, recept na přípravu vám prozradí Markéta Chovancová, autorka populárního blogu Markéta v troubě.
V půlce července skončila sklizeň jahod. Abyste i napřesrok měli bohatou úrodu, musíte se postarat o jahodníky. Čeká vás proto odstranění šlahounů a plevele, možná zrušení starého záhonu a zakládání nového porostu.
Vyzkoušejte recept na Tvarohové knedlíky plněné jahodami či jiným letním ovocem podle Maxijedlíka.
Máte chuť na vlastní jahody? Žádný problém. Ať bydlíte ve městě nebo na vesnici, jahody si můžete i bez velké zahrady vypěstovat doma. Stačí terasa nebo balkon.
Vyzkoušejte recept na Tvarohové knedlíky plněné jahodami či jiným letním ovocem podle Maxijedlíka.
Vyzkoušejte recept na Tvarohové knedlíky plněné jahodami či jiným letním ovocem podle Maxijedlíka.
Vyzkoušejte recept na Tvarohové knedlíky plněné jahodami či jiným letním ovocem podle Maxijedlíka.
Vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty!
Vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty!
Vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty!
Vyzkoušejte recept na Tvarohové knedlíky plněné jahodami či jiným letním ovocem podle Maxijedlíka.
Vyzkoušejte recept na Tvarohové knedlíky plněné jahodami či jiným letním ovocem podle Maxijedlíka.
Vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty!
Vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty!
Vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty!
Plavková sezona je tu. Pokud nejste spokojeni se svou postavou, necítíte se dobře, existuje způsob, jak vše vylepšit. Nemusíte hladovět, vyzkoušejte naše lehké a chutné recepty a bude vám skvěle.
Maxijedlík zaslal další recept, se kterým vyhrál v soutěži o nejlepší ovocný knedlík.
Nabízím čtenářům Deníku další recept se kterým jsem vyhrál v soutěži o nejlepší ovocný knedlík:
Vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty!
Sezona jahod a třešní je krátká. Lidé však neponechávají nic náhodě a dávají je často zmrazit, aby si na nich pochutnali i mimo sezonu. Co se z čerstvých či zmražených jahod a dá v kuchyni vykouzlit?
Vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty!
Léto je časem jahod. Chcete si je dopřát? Co vyzkoušet recept na Tvarohové knedlíky plněné jahodami podle Maxijedlíka.
Léto je časem jahod. Chcete si je dopřát? Co vyzkoušet recept na Tvarohové knedlíky plněné jahodami podle Maxijedlíka.
Maxijedlík zaslal další recept, se kterým vyhrál v soutěži o nejlepší ovocný knedlík.
Vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty!
Nabízím recept, se kterým jsem vyhrál v soutěži o nejlepší ovocný knedlík:
Dobrý den, zasílám můj další recept, se kterým jsem vyhrál v soutěži o nejlepší ovocný knedlík.
Dobrý den zasílám můj další recept se kterým jsem vyhrál v soutěži o nejlepší ovocný knedlík.
Nabízím čtenářům Deníku další recept se kterým jsem vyhrál v soutěži o nejlepší ovocný knedlík:
Nabízím čtenářům Deníku další recept se kterým jsem vyhrál v soutěži o nejlepší ovocný knedlík:
Nabízím čtenářům Deníku další recept se kterým jsem vyhrál v soutěži o nejlepší ovocný knedlík:
Dobrý den zasílám můj další recept se kterým jsem vyhrál v soutěži o nejlepší ovocný knedlík.
Dobrý den zasílám můj další recept se kterým jsem vyhrál v soutěži o nejlepší ovocný knedlík.
Vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.
Můj další recept se kterým jsem vyhrál v soutěži o nejlepší ovocný knedlík:
Můj další recept se kterým jsem vyhrál v soutěži o nejlepší ovocný knedlík:
Dobrý den zasílám můj další recept se kterým jsem vyhrál v soutěži o nejlepší ovocný knedlík.
Dobrý den zasílám můj další recept se kterým jsem vyhrál v soutěži o nejlepší ovocný knedlík.
Nabízím čtenářům Deníku další recept se kterým jsem vyhrál v soutěži o nejlepší ovocný knedlík: