/FOTOGALERIE, VIDEO/ Zbývá pouze něco málo přes týden, než začnou na rodinné farmě Martina Perníčka v Zaječí zrát první jahody. Možnost samosběru vyhlásí soukromý zemědělec až podle toho, jaká bude úroda. Jeho aktuální odhad však zní optimisticky: letošní úroda jahod by prý mohla dobrá.
Pěstitelé, ovocnáři, zelináři i sadaři, kteří celoročně pečují o své hospodářství, mají stále co na práci. I když je letošní jaro poněkud studenější a lusky i jahody na polích zatím jen kvetou, ti, kteří pěstují ovoce a zeleninu ve fóliovnících, už sklízí. Rodina Hořejších, která hospodaří na padesáti hektarech v okolí Lotouše, části města Slaný na Kladensku, vsadila na vyhřívané fóliové tunely už před lety a k dostání zde jsou i bez ohledu na počasí jahody, salátovky, květák nebo brokolice.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ S oteplením roste chuť. Tak si mohou poupravit okřídlená slova milovnici jahod, kteří už netrpělivě vyhlížejí sezonu samosběrů. Zvlášť poté, co jsme si mohli užívat dnů se skutečně letním počasím – to prý zrání jahod musí přímo „poskočit“.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Pěstitelé, ovocnáři, zelináři i sadaři také na Kladensku, kteří celoročně pečují o své hospodářství, mají stále co na práci. I když je letošní jaro poněkud studenější a lusky i jahody na polích zatím jen kvetou, ti, kteří pěstují ovoce a zeleninu ve fóliovnících, už sklízí. Rodina Hořejších, která hospodaří na padesáti hektarech v okolí Lotouše, vsadila na vyhřívané fóliové tunely už před lety a k dostání zde jsou i bez ohledu na počasí jahody, salátovky, květák nebo brokolice.
V Sadech sv. Prokopa zahájí za dva až tři týdny sběr jahod. Na poli o rozloze dva hektary letos ale omezí samosběr. Jahody v biokvalitě budou prodávat přímo v sadech, na trzích nebo třeba v českobudějovickém supermarketu Terno.
V Sadech sv. Prokopa zahájí za dva až tři týdny sběr jahod. Na poli o rozloze dva hektary letos ale omezí samosběr. Jahody v biokvalitě budou prodávat přímo v sadech, na trzích nebo třeba v českobudějovickém supermarketu Terno.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Už jen dva až tři týdny dělí milovníky jahod od zahájení populárního samosběru na plantáži v Olomouci-Slavoníně. Porosty jahodníků vypadají dobře a nasazeno je na velmi slibnou úrodu. Navzdory všudypřítomnému zdražování nebude pěstitel zvedat cenu vlastnoručně nasbíraného ovoce.
/FOTO, VIDEO/ Milovníci jahod se dočkali. Pro sezonní dobrotu z první úrody si už teď mohou dojet na farmu Hanč ve Vraňanech. Zájem je tak obrovský, že desítky lidí čekají ve frontách u pokladen i ve všedních dnech dopoledne. Deník se o tom v pátek přesvědčil. Dobrou zprávou je, že cena za rané jahody zůstala stejná jako loni. Blíží se i čas oblíbeného samosběru. A Deník ví, kdy to propukne.
Čím nejlépe hnojit jahody? Červené voňavé plody se těší velké oblibě a nejlepší jsou ty, které si můžeme natrhat sami. Pokud jahody pěstujete, je užitečné vědět, jakou jahodníky vyžadují péči a jaké přihnojování jahodám prospívá. I když existují hnojiva vyvinutá speciálně pro jahodníky, můžeme využít také domácí zdroje. Příprava není drahá ani složitá.
/FOTO/ K smutnému rozhodnutí dospěli farmáři z Velkých Bílovic na Břeclavsku. Pěstitelé čerstvé zeleniny a ovoce Josef a Ludmila Košťálovi se po víc jak třiceti letech rozhodli svou činnost ukončit. „Končí tím jedna obrovská kapitola našeho života, doba je nelehká, ale doufáme, že zůstanete věrní poctivým českým plodinám,“ vzkázali manželé svým odběratelům, jimiž v posledních letech byli hlavně jednotliví zákazníci.
Lehká a zdravá snídaně, co nasytí a nastartuje váš den? To je tapiokový pudink s ovocem. Možná znáte ten z obchodů, kde vás malá sklenička vyjde poměrně draho. Vyzkoušet však můžete domácí verzi podle receptu z food stories blogu Lindy Pazderové, kdy si nandáte kolik chcete, a navíc vás vyjde opravdu levně.
Proměnlivé a nevyzpytatelné síly přírody mohou se zahrádkářskými plány i sny nepěkně zamávat. Někomu zcela postačí předpověď „rosniček” před večerními televizními novinami, jiný se spokojí s internetovým zpravodajstvím či hodinovými aktualizacemi lokálního počasí Českého hydrometeorologického ústavu. Opravdoví fajnšmekři ale přišli na chuť domácím meteostanicím.
Zapnuli jste někdy fotoaparát na svém mobilním telefonu a zvolili režim makro? A zkusili následně vyfotit zajímavé cíle a pak jste žasli nad tím, jak snímek vypadá? Přesně na takové hobby experimentátory, ale i profesionály cílila letošní soutěž Apple's Shot on iPhone Macro Challenge.
S jídlem se nehraje, slýchala nejspíš většina z nás v dětství. Když si ale dostatečně vyhrajete s přípravou pokrmu, může se i obyčejná svačinka pro děti změnit v umění, které zaujme na první pohled. Jako například tyto toustové chleby s ovocem a cereáliemi.
Oblíbený nealkoholický nápoj Coca-Cola bude mít novou experimentální příchuť. Výrobci slibují, že díky jahodě a melounu bude chutnat jako sen. Novinku představil server CNN.
Česko má za sebou extrémně horký týden a podle předpovědi meteorologů mají vedra pokračovat i v následujících dnech. Lidé proto hledají způsoby, jak se ochladit. Kromě osvěžení v podobě koupání pomůže v horku i zmrzlina. Kam zajít na dobrou točenou i kopečkovou v Jindřichově Hradci? Tady je několik tipů, které vzešly z ankety mezi obyvateli města.
Domov pro seniory v jihlavském Lesnově je pověstný svou pestrou činností. Během letních měsíců tak klienti podle jedné pověry sklízí to, co na jaře zaseli. A tak už si několik týdnů pochutnávají na jahodách a začali také otrhávat rybíz. Za fotografie děkujeme Andree Šeredové z Integrovaného centra sociálních služeb, pod které domov spadá.
Opálená pokožka je podle mnohých z nás krásnější než ta bledá. A tak se o požadovaný odstín snažíme už od prvních slunečních paprsků. Za pěkným opálením ale nestojí jen kosmetické přípravky a vnější péče o pokožku. Podpořit ho lze tím nejpřirozenějším způsobem - prostřednictvím potravin.
/FOTOGALERIE/ Přijďte se pochlubit s vysvědčením a vyzvednout si odměnu. To je výzva, s níž se v těchto dnech tradičně obracejí na školáky provozovatelé rozmanitých atraktivit – ať už nabízejí zábavu, zážitky – nebo třeba něco za zub. Někdy doplní i lákadla pro rodiče školáků, kteří své děti přivedou. A nemusí jít jen o běžnou nabídku, dostupnou i jindy.
Přijďte se pochlubit s vysvědčením a vyzvednout si odměnu. To je výzva, s níž se v těchto dnech tradičně obracejí na školáky provozovatelé rozmanitých atraktivit – ať už nabízejí zábavu, zážitky – nebo třeba něco za zub. Někdy doplní i lákadla pro rodiče školáků, kteří své děti přivedou. A nemusí jít jen o běžnou nabídku, dostupnou i jindy.
Přijďte se pochlubit s vysvědčením a vyzvednout si odměnu. To je výzva, s níž se v těchto dnech tradičně obracejí na školáky provozovatelé rozmanitých atraktivit – ať už nabízejí zábavu, zážitky – nebo třeba něco za zub. Někdy doplní i lákadla pro rodiče školáků, kteří své děti přivedou. A nemusí jít jen o běžnou nabídku, dostupnou i jindy.
Přijďte se pochlubit s vysvědčením a vyzvednout si odměnu. To je výzva, s níž se v těchto dnech tradičně obracejí na školáky provozovatelé rozmanitých atraktivit – ať už nabízejí zábavu, zážitky – nebo třeba něco za zub. Někdy doplní i lákadla pro rodiče školáků, kteří své děti přivedou. A nemusí jít jen o běžnou nabídku, dostupnou i jindy.
Druhá polovina června je jako stvořená pro sběr jahod, které postupně dozrávají. Samosběry jsou v plném proudu. Lidé pak doma zavařují, pečou koláče i "koulí" jahodové knedlíky. Za kilo vlastnoručně natrhaných plodů zaplatíte kolem 55 korun.
Okres Bruntál je hornatý, takže není možné zde pěstovat jahody ve velkém. Musí se dovážet. Krnovský Kaufland má aktuálně v nabídce jahody dovezené z Británie 89,90 Kč za kilo. V krnovské Bille pořídíte kilo jahod za 179,80 korun. A na sociálních sítích se i proto lavinovitě šíří zpráva o jahodové plantáži u nedalekého polského Dobieszówa.
Okres Bruntál je hornatý, takže není možné zde pěstovat jahody ve velkém. Musí se dovážet. Krnovský Kaufland má aktuálně v nabídce jahody dovezené z Británie 89,90 Kč za kilo. V krnovské Bille pořídíte kilo jahod za 179,80 korun. A na sociálních sítích se i proto lavinovitě šíří zpráva o jahodové plantáži u nedalekého polského Dobieszówa.
Je čas sklizně jahod, která je v letošním roce průměrná. Platí to i pro plantáž rodinného podniku Perníčkových ze Zaječí, místní části městyse Maršovice na Benešovsku. Podle Martina Perníčka za to může sucho, které panovalo v době, kdy rostliny vodu nejvíce potřebovaly pro svůj růst. Stejně je na tom i česnek.
Druhá polovina června je jako stvořená pro sběr jahod, které postupně dozrávají. Samosběry jsou v plném proudu. Jeden takový je i v Nahořanech u Nového Města nad Metují. Na pole si pro sladké ovoce chodí denně mnoho zájemců, doma pak zavařují, pečou koláče i "koulí" jahodové knedlíky. Za kilo vlastnoručně natrhaných plodů zaplatíte 55 korun.
Je čas sklizně jahod, která je v letošním roce průměrná. Platí to i pro plantáž rodinného podniku Perníčkových ze Zaječí, místní části městyse Maršovice. Podle Martina Perníčka za to může sucho, které panovalo v době, kdy rostliny vodu nejvíce potřebovaly pro svůj růst. Stejně je na tom i česnek.
Druhá polovina června je jako stvořená pro sběr jahod, které postupně dozrávají. Samosběry jsou v plném proudu. Jeden takový je i v Nahořanech u Nového Města nad Metují. Na pole si pro sladké ovoce chodí denně mnoho zájemců, doma pak zavařují, pečou koláče i "koulí" jahodové knedlíky. Za kilo vlastnoručně natrhaných plodů zaplatíte 55 korun.
Druhá polovina června je jako stvořená pro sběr jahod, které postupně dozrávají. Samosběry jsou v plném proudu. Jeden takový je i v Nahořanech u Nového Města nad Metují. Na pole si pro sladké ovoce chodí denně mnoho zájemců, doma pak zavařují, pečou koláče i "koulí" jahodové knedlíky. Za kilo vlastnoručně natrhaných plodů zaplatíte 55 korun.
Druhá polovina června je jako stvořená pro sběr jahod, které postupně dozrávají. Samosběry jsou v plném proudu. Jeden takový je i v Nahořanech u Nového Města nad Metují. Na pole si pro sladké ovoce chodí denně mnoho zájemců, doma pak zavařují, pečou koláče i "koulí" jahodové knedlíky. Za kilo vlastnoručně natrhaných plodů zaplatíte 55 korun.
Druhá polovina června je jako stvořená pro sběr jahod, které postupně dozrávají. Samosběry jsou v plném proudu. Jeden takový je i v Nahořanech u Nového Města nad Metují. Na pole si pro sladké ovoce chodí denně mnoho zájemců, doma pak zavařují, pečou koláče i "koulí" jahodové knedlíky. Za kilo vlastnoručně natrhaných plodů zaplatíte 55 korun.
Léto s sebou přináší příjemných věcí - a dozrálé ovoce je jednou z nich. Snad nic nechutná dokonaleji než čerstvě utržené jahody a pochoutky, které z nich vytvoříte. Zkuste jahodové knedlíky, zmrzlinu i jahodový cheescake…
Jahodový selský trh si v sobotu 18. června může užít každý, kdo přijde na městskou tržnici v Olomouci. Součástí bude kromě obvyklé nabídky všech prodejců také doprovodný program zaměřený na aktuální úrodu jahod.
K premiéře prvního muzikálu ze vsi Slunce, seno, jahody se schyluje v pražském Hudebním divadle Karlín. Bláznivou letní komedii z jihočeských Hoštic podle filmu Zdeňka Trošky a Petra Markova z roku 1983 tam první diváci zhlédnou už 16. června. Studenta Šimona Pláničku, který chce vyzkoušet v praxi svůj experiment na téma „dojivost krav v závislosti na kultuře prostředí“ ztvární Martin Písařík.
Kam u České Bělé oko dohlédne, se do daleka táhne jahodové pole. Na něm se sklánějí sběrači jako pilní mravenečci. Tomu, kdo úrodu neunese, půjčí majitel jahodárny kárku. Samosběr je možný přibližně měsíc
Někomu stačí malá miska, jiný přijede s kýblem nebo několika přepravkami. Jahodová pole v Bochoři jsou v těchto dnech doslova v obležení zájemců ze širokého okolí, kteří si chtějí vysbírat sladké plody vlastními silami. Každá odrůda má své, a proto zavede pěstitel Jiří Měšťánek sběrače vždy na záhonek s těmi jahodami, které se hodí pro jejich potřebu - na zavařování, štávu, džem či do buchty.
Jahodová sezona na farmě Hanč jede v plném proudu. Každoroční samosběr jahod přiláká tisíce návštěvníků. Letos se podle majitelů podepsalo na úrodě sucho, díky němuž skončí hlavní sezona o něco dříve, než je obvyklé.
Konečně nastal očekávaný čas ovocných knedlíků. Můžeme je připravit na mnoho způsobů - sezónní ovoce v jemném těstíčku miluje snad každý z nás. Přinášíme vám osvědčené recepty na tuhle pochoutku - můžete ji vyrobit nejen z kynutého, ale také třeba z tvarohového nebo bramborového těsta. Tak si s námi pojďte pochutnat.
Ovocné knedlíky. Známe je ve spoustě variací. Sezonní ovoce v jemném těstě miluje snad každý. Máme pro vás recepty z tvarohového, bramborového i kynutého těsta. Vyzkoušet je můžete nejen s jahodami. Dobrou chuť!
Jahodové plantáže se konečně začervenaly a lidé tak na mnoha místech v kraji mohou vyrazit mezi řádky. Oblíbeným cílem sběračů jahod je také plantáž v Dolní Pěně nedaleko Jindřichova Hradce. V pondělí tu proběhl první samosběr, který si nenechalo ujít kolem pěti stovek lidí. Během dvou hodin byla plantáž kompletně vysbíraná.
Jahodové plantáže se konečně začervenaly a lidé tak na mnoha místech v kraji mohou vyrazit mezi řádky. Oblíbeným cílem sběračů jahod je také plantáž v Dolní Pěně nedaleko Jindřichova Hradce. V pondělí tu proběhl první samosběr, který si nenechalo ujít kolem pěti stovek lidí. Během dvou hodin byla plantáž kompletně vysbíraná.