S jídlem se nehraje, slýchala nejspíš většina z nás v dětství. Když si ale dostatečně vyhrajete s přípravou pokrmu, může se i obyčejná svačinka pro děti změnit v umění, které zaujme na první pohled. Jako například tyto toustové chleby s ovocem a cereáliemi.
Oblíbený nealkoholický nápoj Coca-Cola bude mít novou experimentální příchuť. Výrobci slibují, že díky jahodě a melounu bude chutnat jako sen. Novinku představil server CNN.
Česko má za sebou extrémně horký týden a podle předpovědi meteorologů mají vedra pokračovat i v následujících dnech. Lidé proto hledají způsoby, jak se ochladit. Kromě osvěžení v podobě koupání pomůže v horku i zmrzlina. Kam zajít na dobrou točenou i kopečkovou v Jindřichově Hradci? Tady je několik tipů, které vzešly z ankety mezi obyvateli města.
Domov pro seniory v jihlavském Lesnově je pověstný svou pestrou činností. Během letních měsíců tak klienti podle jedné pověry sklízí to, co na jaře zaseli. A tak už si několik týdnů pochutnávají na jahodách a začali také otrhávat rybíz. Za fotografie děkujeme Andree Šeredové z Integrovaného centra sociálních služeb, pod které domov spadá.
Opálená pokožka je podle mnohých z nás krásnější než ta bledá. A tak se o požadovaný odstín snažíme už od prvních slunečních paprsků. Za pěkným opálením ale nestojí jen kosmetické přípravky a vnější péče o pokožku. Podpořit ho lze tím nejpřirozenějším způsobem - prostřednictvím potravin.
/FOTOGALERIE/ Přijďte se pochlubit s vysvědčením a vyzvednout si odměnu. To je výzva, s níž se v těchto dnech tradičně obracejí na školáky provozovatelé rozmanitých atraktivit – ať už nabízejí zábavu, zážitky – nebo třeba něco za zub. Někdy doplní i lákadla pro rodiče školáků, kteří své děti přivedou. A nemusí jít jen o běžnou nabídku, dostupnou i jindy.
Přijďte se pochlubit s vysvědčením a vyzvednout si odměnu. To je výzva, s níž se v těchto dnech tradičně obracejí na školáky provozovatelé rozmanitých atraktivit – ať už nabízejí zábavu, zážitky – nebo třeba něco za zub. Někdy doplní i lákadla pro rodiče školáků, kteří své děti přivedou. A nemusí jít jen o běžnou nabídku, dostupnou i jindy.
Přijďte se pochlubit s vysvědčením a vyzvednout si odměnu. To je výzva, s níž se v těchto dnech tradičně obracejí na školáky provozovatelé rozmanitých atraktivit – ať už nabízejí zábavu, zážitky – nebo třeba něco za zub. Někdy doplní i lákadla pro rodiče školáků, kteří své děti přivedou. A nemusí jít jen o běžnou nabídku, dostupnou i jindy.
Přijďte se pochlubit s vysvědčením a vyzvednout si odměnu. To je výzva, s níž se v těchto dnech tradičně obracejí na školáky provozovatelé rozmanitých atraktivit – ať už nabízejí zábavu, zážitky – nebo třeba něco za zub. Někdy doplní i lákadla pro rodiče školáků, kteří své děti přivedou. A nemusí jít jen o běžnou nabídku, dostupnou i jindy.
Druhá polovina června je jako stvořená pro sběr jahod, které postupně dozrávají. Samosběry jsou v plném proudu. Lidé pak doma zavařují, pečou koláče i "koulí" jahodové knedlíky. Za kilo vlastnoručně natrhaných plodů zaplatíte kolem 55 korun.
Okres Bruntál je hornatý, takže není možné zde pěstovat jahody ve velkém. Musí se dovážet. Krnovský Kaufland má aktuálně v nabídce jahody dovezené z Británie 89,90 Kč za kilo. V krnovské Bille pořídíte kilo jahod za 179,80 korun. A na sociálních sítích se i proto lavinovitě šíří zpráva o jahodové plantáži u nedalekého polského Dobieszówa.
Okres Bruntál je hornatý, takže není možné zde pěstovat jahody ve velkém. Musí se dovážet. Krnovský Kaufland má aktuálně v nabídce jahody dovezené z Británie 89,90 Kč za kilo. V krnovské Bille pořídíte kilo jahod za 179,80 korun. A na sociálních sítích se i proto lavinovitě šíří zpráva o jahodové plantáži u nedalekého polského Dobieszówa.
Je čas sklizně jahod, která je v letošním roce průměrná. Platí to i pro plantáž rodinného podniku Perníčkových ze Zaječí, místní části městyse Maršovice na Benešovsku. Podle Martina Perníčka za to může sucho, které panovalo v době, kdy rostliny vodu nejvíce potřebovaly pro svůj růst. Stejně je na tom i česnek.
Druhá polovina června je jako stvořená pro sběr jahod, které postupně dozrávají. Samosběry jsou v plném proudu. Jeden takový je i v Nahořanech u Nového Města nad Metují. Na pole si pro sladké ovoce chodí denně mnoho zájemců, doma pak zavařují, pečou koláče i "koulí" jahodové knedlíky. Za kilo vlastnoručně natrhaných plodů zaplatíte 55 korun.
Je čas sklizně jahod, která je v letošním roce průměrná. Platí to i pro plantáž rodinného podniku Perníčkových ze Zaječí, místní části městyse Maršovice. Podle Martina Perníčka za to může sucho, které panovalo v době, kdy rostliny vodu nejvíce potřebovaly pro svůj růst. Stejně je na tom i česnek.
Druhá polovina června je jako stvořená pro sběr jahod, které postupně dozrávají. Samosběry jsou v plném proudu. Jeden takový je i v Nahořanech u Nového Města nad Metují. Na pole si pro sladké ovoce chodí denně mnoho zájemců, doma pak zavařují, pečou koláče i "koulí" jahodové knedlíky. Za kilo vlastnoručně natrhaných plodů zaplatíte 55 korun.
Druhá polovina června je jako stvořená pro sběr jahod, které postupně dozrávají. Samosběry jsou v plném proudu. Jeden takový je i v Nahořanech u Nového Města nad Metují. Na pole si pro sladké ovoce chodí denně mnoho zájemců, doma pak zavařují, pečou koláče i "koulí" jahodové knedlíky. Za kilo vlastnoručně natrhaných plodů zaplatíte 55 korun.
Druhá polovina června je jako stvořená pro sběr jahod, které postupně dozrávají. Samosběry jsou v plném proudu. Jeden takový je i v Nahořanech u Nového Města nad Metují. Na pole si pro sladké ovoce chodí denně mnoho zájemců, doma pak zavařují, pečou koláče i "koulí" jahodové knedlíky. Za kilo vlastnoručně natrhaných plodů zaplatíte 55 korun.
Druhá polovina června je jako stvořená pro sběr jahod, které postupně dozrávají. Samosběry jsou v plném proudu. Jeden takový je i v Nahořanech u Nového Města nad Metují. Na pole si pro sladké ovoce chodí denně mnoho zájemců, doma pak zavařují, pečou koláče i "koulí" jahodové knedlíky. Za kilo vlastnoručně natrhaných plodů zaplatíte 55 korun.
Léto s sebou přináší příjemných věcí - a dozrálé ovoce je jednou z nich. Snad nic nechutná dokonaleji než čerstvě utržené jahody a pochoutky, které z nich vytvoříte. Zkuste jahodové knedlíky, zmrzlinu i jahodový cheescake…
Jahodový selský trh si v sobotu 18. června může užít každý, kdo přijde na městskou tržnici v Olomouci. Součástí bude kromě obvyklé nabídky všech prodejců také doprovodný program zaměřený na aktuální úrodu jahod.
K premiéře prvního muzikálu ze vsi Slunce, seno, jahody se schyluje v pražském Hudebním divadle Karlín. Bláznivou letní komedii z jihočeských Hoštic podle filmu Zdeňka Trošky a Petra Markova z roku 1983 tam první diváci zhlédnou už 16. června. Studenta Šimona Pláničku, který chce vyzkoušet v praxi svůj experiment na téma „dojivost krav v závislosti na kultuře prostředí“ ztvární Martin Písařík.
Kam u České Bělé oko dohlédne, se do daleka táhne jahodové pole. Na něm se sklánějí sběrači jako pilní mravenečci. Tomu, kdo úrodu neunese, půjčí majitel jahodárny kárku. Samosběr je možný přibližně měsíc
Někomu stačí malá miska, jiný přijede s kýblem nebo několika přepravkami. Jahodová pole v Bochoři jsou v těchto dnech doslova v obležení zájemců ze širokého okolí, kteří si chtějí vysbírat sladké plody vlastními silami. Každá odrůda má své, a proto zavede pěstitel Jiří Měšťánek sběrače vždy na záhonek s těmi jahodami, které se hodí pro jejich potřebu - na zavařování, štávu, džem či do buchty.
Jahodová sezona na farmě Hanč jede v plném proudu. Každoroční samosběr jahod přiláká tisíce návštěvníků. Letos se podle majitelů podepsalo na úrodě sucho, díky němuž skončí hlavní sezona o něco dříve, než je obvyklé.
Konečně nastal očekávaný čas ovocných knedlíků. Můžeme je připravit na mnoho způsobů - sezónní ovoce v jemném těstíčku miluje snad každý z nás. Přinášíme vám osvědčené recepty na tuhle pochoutku - můžete ji vyrobit nejen z kynutého, ale také třeba z tvarohového nebo bramborového těsta. Tak si s námi pojďte pochutnat.
Ovocné knedlíky. Známe je ve spoustě variací. Sezonní ovoce v jemném těstě miluje snad každý. Máme pro vás recepty z tvarohového, bramborového i kynutého těsta. Vyzkoušet je můžete nejen s jahodami. Dobrou chuť!
Jahodové plantáže se konečně začervenaly a lidé tak na mnoha místech v kraji mohou vyrazit mezi řádky. Oblíbeným cílem sběračů jahod je také plantáž v Dolní Pěně nedaleko Jindřichova Hradce. V pondělí tu proběhl první samosběr, který si nenechalo ujít kolem pěti stovek lidí. Během dvou hodin byla plantáž kompletně vysbíraná.
Jahodové plantáže se konečně začervenaly a lidé tak na mnoha místech v kraji mohou vyrazit mezi řádky. Oblíbeným cílem sběračů jahod je také plantáž v Dolní Pěně nedaleko Jindřichova Hradce. V pondělí tu proběhl první samosběr, který si nenechalo ujít kolem pěti stovek lidí. Během dvou hodin byla plantáž kompletně vysbíraná.
Není nad jahody natrhané vlastníma rukama. Martina Brožová z Havlíčkova Brodu se tak jako každý rok i letos chystá na samosběr. „Kvalitě těm z marketu nevěřím. Navíc cena přes stovku za kilo je neúnosná,“ vysvětlila. Proto jí nevadí ohnout se nad řádky. Nejen chuť, ale i cena ručně sbíraných jahod je pro ni tento rok milým překvapením.
Na jihočeských plantážích začal samosběr jahod. V závislosti na počasí potrvá až čtyři týdny. Cena za kilo jahod, které si sami natrháte, se oproti loňsku někde dokonce snížila. Vyberte si z našeho přehledu, kam a v jakých časech se pro jahody vypravíte vy. Zaplatíte za ně od 55 do 125 korun.
Milovníci jahod opět mohou vyrazit do plantáží. Na těch mezi Solnicí a Domašínem začne samosběr jahod ve středu 8. června, kdy tu bude probíhat od 7. do 18. hodiny. Cena samosběru je 60 korun za kilogram.
Milovníci jahod si v následujících týdnech přijdou na své. Plantáže v regionu už se začaly červenat a pěstitelé zahájili prodeje. Oblíbené plody se dají koupit od 80 do 120 korun, někde si je mohou lidé i sami natrhat. Někteří pěstitelé oproti loňsku zlevnili. Jahody jsou díky slunečnému počasí opravdu sladké.
Milovníci jahod si v následujících týdnech přijdou na své. Plantáže v regionu už se začaly červenat a pěstitelé zahájili prodeje. Oblíbené plody se dají koupit od 80 do 120 korun, někde si je mohou lidé i sami natrhat. Někteří pěstitelé oproti loňsku zlevnili. Jahody jsou díky slunečnému počasí opravdu sladké.
První letošní jahody na Kladensku už se červenají a míří denně k zákazníkům také z rodinné farmy v Lotouši u Slaného, kterou před více než třiceti lety založil Karel Slivoň. Hospodářství úspěšně funguje dodnes, neustále se rozrůstá a poskytuje celoroční práci i obživu už třem generacím.
Období marmelád, jahodových knedlíků i zrníček mezi zuby je zpět. Plantáže po celé republice se otevírají každému, kdo má chuť na misku sladkého ovoce. Nejinak je tomu v Zámrsku, kde si sběrači připomínají, že jahodová sezóna s sebou nese také svá úskalí v podobě bolavých zad. Na konci sběru však každého čeká příjemné překvapení. Cena jahod se v tomto roce nemění.
Natěšení milovníci jahod pospíchali v pátek odpoledne na pole v Olomouci-Slavoníně, kde pěstitelé tento týden odstartovali letošní samosběr. S košíky a přepravkami obléhali záhony jahodníků. V sobotu bude vzhledem k avizovaným bouřkám na plantáži zavřeno.
S koncem května začal v Česku oblíbený samosběr jahod a plantáže jsou od té doby obležené lidmi. Ti si sice trochu potrápí záda, ale zase oceňují, že v době rekordní drahoty dají za vlastnoručně nasbírané jahody o dost méně peněz než v kamenných obchodech a supermarketech.
První letošní jahody na Kladensku už se červenají a míří denně k zákazníkům také z rodinné farmy v Lotouši u Slaného, kterou před více než třiceti lety založil Karel Slivoň. Hospodářství úspěšně funguje dodnes, neustále se rozrůstá a poskytuje celoroční práci i obživu už třem generacím.
Velké a sladké. Letošní úroda jahod vypadá mnohem slibněji než v loňském roce. Plody jsou mnohem větší a mají i vyšší cukernatost. Dílem je to dáno přízní počasí a také faktem, že jsou všechny jahodníky nově vysazené.
Začátkem června tradičně startují jahodové samosběry. S redakčním objektivem jsme ve čtvrtek 2. června navštívili samosběr u Starého Kolína. Samosběr jahod je otevřen každý den i o sobotách a nedělích od 7 do 20 hodin.
Začátkem června tradičně startují jahodové samosběry. S redakčním objektivem jsme ve čtvrtek 2. června navštívili samosběr u Starého Kolína. Samosběr jahod je otevřen každý den i o sobotách a nedělích od 7 do 20 hodin.