Kreativ

ŠTÍTEK: jahoda

Samosběr jahod v České Bělé. Ilustrační foto

Na Brodsku začínají samosběry jahod, ceny vás překvapí

Není nad jahody natrhané vlastníma rukama. Martina Brožová z Havlíčkova Brodu se tak jako každý rok i letos chystá na samosběr. „Kvalitě těm z marketu nevěřím. Navíc cena přes stovku za kilo je neúnosná,“ vysvětlila. Proto jí nevadí ohnout se nad řádky. Nejen chuť, ale i cena ručně sbíraných jahod je pro ni tento rok milým překvapením.

Samosběr jahod. Ilustrační foto

Hurá na jahody, jihočeské plantáže se červenají. Cena vás překvapí

Na jihočeských plantážích začal samosběr jahod. V závislosti na počasí potrvá až čtyři týdny. Cena za kilo jahod, které si sami natrháte, se oproti loňsku někde dokonce snížila. Vyberte si z našeho přehledu, kam a v jakých časech se pro jahody vypravíte vy. Zaplatíte za ně od 55 do 125 korun.

Ze samosběru u Piletic.

Na samosběr jahod láká i Rychnovsko

Milovníci jahod opět mohou vyrazit do plantáží. Na těch mezi Solnicí a Domašínem začne samosběr jahod ve středu 8. června, kdy tu bude probíhat od 7. do 18. hodiny. Cena samosběru je 60 korun za kilogram.

Brigádnice Nicoleta.

Jahody zrají. U Plzně je dokonce zlevnili, podívejte se

Milovníci jahod si v následujících týdnech přijdou na své. Plantáže v regionu už se začaly červenat a pěstitelé zahájili prodeje. Oblíbené plody se dají koupit od 80 do 120 korun, někde si je mohou lidé i sami natrhat. Někteří pěstitelé oproti loňsku zlevnili. Jahody jsou díky slunečnému počasí opravdu sladké.

Brigádnice Nicoleta.

Jahody zrají a plantáže se červenají. U Plzně se lidé vrhají na samosběry

Milovníci jahod si v následujících týdnech přijdou na své. Plantáže v regionu už se začaly červenat a pěstitelé zahájili prodeje. Oblíbené plody se dají koupit od 80 do 120 korun, někde si je mohou lidé i sami natrhat. Někteří pěstitelé oproti loňsku zlevnili. Jahody jsou díky slunečnému počasí opravdu sladké.

Farma Lotouš u Slaného.

OBRAZEM: Na rodinné farmě v Lotouši se jahodám věnují už dvacet let

První letošní jahody na Kladensku už se červenají a míří denně k zákazníkům také z rodinné farmy v Lotouši u Slaného, kterou před více než třiceti lety založil Karel Slivoň. Hospodářství úspěšně funguje dodnes, neustále se rozrůstá a poskytuje celoroční práci i obživu už třem generacím.

V Zámrsku začala jahodová sezóna.

Sezóna jahod je tu. V Zámrsku otevřeli plantáže, cena možná překvapí

Období marmelád, jahodových knedlíků i zrníček mezi zuby je zpět. Plantáže po celé republice se otevírají každému, kdo má chuť na misku sladkého ovoce. Nejinak je tomu v Zámrsku, kde si sběrači připomínají, že jahodová sezóna s sebou nese také svá úskalí v podobě bolavých zad. Na konci sběru však každého čeká příjemné překvapení. Cena jahod se v tomto roce nemění.

Farma Lotouš u Slaného.

PODÍVEJTE SE: Na rodinné farmě v Lotouši se jahodám věnují už dvacet

První letošní jahody na Kladensku už se červenají a míří denně k zákazníkům také z rodinné farmy v Lotouši u Slaného, kterou před více než třiceti lety založil Karel Slivoň. Hospodářství úspěšně funguje dodnes, neustále se rozrůstá a poskytuje celoroční práci i obživu už třem generacím.

Ze samosběru jahod ve Starém Kolíně.

FOTO: Košíky plné jahod, samosběry začaly

Začátkem června tradičně startují jahodové samosběry. S redakčním objektivem jsme ve čtvrtek 2. června navštívili samosběr u Starého Kolína. Samosběr jahod je otevřen každý den i o sobotách a nedělích od 7 do 20 hodin.

Ze samosběru jahod ve Starém Kolíně.

FOTO: Košíky plné jahod, samosběry začaly

Začátkem června tradičně startují jahodové samosběry. S redakčním objektivem jsme ve čtvrtek 2. června navštívili samosběr u Starého Kolína. Samosběr jahod je otevřen každý den i o sobotách a nedělích od 7 do 20 hodin.

V ulicích Ústí nad Labem se začaly prodávat vyhlášené svádovské jahody.

OBRAZEM: Ústecké ulice obsadily stánky se svádovskými jahodami

Vyhlášené jahody ze Svádova se začaly prodávat v ústeckých ulicích. Zahrada Svádov Stanislava Štrympla prodává své jahody nejen ve stánku v domovské obci, ale také na Mírovém náměstí v Ústí a nebo na Masarykově ulici pod hlavní poštou. Jaký je o ně zájem a za kolik se nyní prodávají? Podívejte se na fotogalerii od spolupracovnice Deníku Karolíny Heptnerové.  

Ovocnáři hledají brigádníky na sběr jahod, lidé ale o přivýdělek nemají zájem.

Patnáct stovek za den je málo. Sadařům chybí lidi na sběr jahod či třešní

Každý den teď Petr Nouza z rodinného ovocnářství v Dolní Pěně na Jindřichohradecku dohlíží nejen na růst rostlinek jahod, ale i na počet zájemců o brigádu v jejich sběru. Ale zatímco čas jahod se blíží, odpovědi na inzerát, který dal již před několika týdny, takřka nepřicházejí. „Se sběrem jahod chceme začít za měsíc, chybí však brigádníci. Zatím mám čtyři, dalších pět by se ještě hodilo. Ale nikomu se dnes nechce lopotit s motykou na poli,“ řekl Deníku Nouza, jehož rodinná firma nyní pěstuje jahody na čtyřech hektarech půdy.

Ve Vraňanech začíná jahodová sezóna 2022.

Sklizeň českých jahod začíná o měsíc dřív. Díky technologii a čmelákům

Labužníkům, kteří mají rádi pravé české jahody, zbývá do začátku letošní sezony pár posledních dní. Loni si museli počkat skoro až do poloviny června, letos ale může přijít začátek sklizně již zhruba o měsíc dříve. Například ve Farmě Hanč ve Vraňanech na Mělnicku, kam se v létě pravidelně víkend co víkend sjíždějí tisíce lidí na samosběr, už nyní dozrávají první šťavnaté plody.

Samosběr jahod na jahodových plantážích na okraji Turnova. Ilustrační foto.

Pěstitelé brzy začnou s prodejem první úrody. Popularita bedýnek stoupla

Zeleninové bedýnky jsou stále oblíbenější. Lidé je nakupují proto, že je nebaví chodit do obchodu a upřednostňují dodání až do domu, případně proto, že chtějí vědět, odkud zelenina na jejich talíři pochází. Bedýnkáři zažívali největší nárůst poptávky v covidové době, dnes je zájem menší, ale věrní příznivci zůstávají. 

Samosběr jahod na jahodových plantážích na okraji Turnova. Ilustrační foto.

Pěstitelé brzy začnou s prodejem první úrody. Popularita bedýnek stoupla

Zeleninové bedýnky jsou stále oblíbenější i na Liberecku. Lidé je nakupují proto, že je nebaví chodit do obchodu a upřednostňují dodání až do domu, případně proto, že chtějí vědět, odkud zelenina na jejich talíři pochází. Bedýnkáři zažívali největší nárůst poptávky v covidové době, dnes je zájem menší, ale věrní příznivci zůstávají. 

Ivana Jablonovská z Mimoně na Liberecku vyrábí zmrzliny nejroztodivnějších chutí

VIDEO: Proč nevracet nanuky do mrazáku a jak poznat dobrou zmrzlinárnu

Za zmrzlinou se sem sjíždějí lidé z celé České republiky. Malá cukrárna v Mimoni na Liberecku je pojem a zdejší zmrzlinářka Ivana Jablonovská vždy něčím novým překvapí. Ve svém portfoliu má přes 500 druhů mražené pochoutky. Lidé u ní naleznou nejen klasiku v podobě vanilky, čokolády či jahody, ale i raritní zmrzliny s příchutí čabajky, hořčice či slivovice.

Jahodová panna cotta

Udělejte si z jahod jedinečné dezerty

Jahody jsou oblíbeným druhem ovoce a snad každý je má rád. Krásně voní, dobře chutnají – a to nejdůležitější, jsou zdravé. Začátkem května jsou již v obchodech dostání za přijatelnou cenu. Proto nabízím tři recepty na jahodové dobrůtky.

Deštník

Pohádky květinové víly – kapitola 8. Barevné paraplíčko

„Ahoj. Máš pěkný barevný sluneční deštníček,“ povídá plazící se žížala Aneta berušce Lucince. „Děkuji, Anetko. Nechceš se napít ledové vody a dát si pár jahod na osvěžení v takovém horkém počasí?“ ptá se Lucie. „Ráda,“ odvětí.

Jahody se pěstují v asi metrové výšce. Ke každé vede hadička se závlahou.

Sladké plody po celý rok. Na známé farmě v Kožichovicích budou pěstovat jahody

/FOTO, VIDEO/ Když si chce Soňa Pokorná z Třebíče koupit chuťově vynikající rajčata, sedne do auta a zamíří do nedalekých Kožichovic. Na zdejší farmě je po celý rok pěstují v obřích sklenících. Zanedlouho se sortiment rozšíří o jahody. „Pokud budou tak dobré jako rajčata, tak tam asi nechám výplatu. Děti se můžou po těch rajčatech utlouct a jahody zbožňují. Ale jen ty sladké, které rostou v létě,“ usmívá se Pokorná.

Jahody se pěstují v asi metrové výšce. Ke každé vede hadička se závlahou.

Sladké plody po celý rok. Na známé farmě v Kožichovicích budou pěstovat jahody

/FOTO, VIDEO/ Když si chce Soňa Pokorná z Třebíče koupit chuťově vynikající rajčata, sedne do auta a zamíří do nedalekých Kožichovic. Na zdejší farmě je po celý rok pěstují v obřích sklenících. Zanedlouho se sortiment rozšíří o jahody. „Pokud budou tak dobré jako rajčata, tak tam asi nechám výplatu. Děti se můžou po těch rajčatech utlouct a jahody zbožňují. Ale jen ty sladké, které rostou v létě,“ usmívá se Pokorná.

Pohádka. Ilustrace: Dora Matoušková

Závod s ježky a nepovedená jízda

Cesta skřítků Filipa a Kudlajze vedla kolem Ježčí skály. To je tam, co bydlí rodina kmotra ježka Bodlinky. Filip si vzpomněl, jak si s Kudlajzem moc rádi chodili hrát s jeho dětmi.

Skřítci a čmelák. Ilustrace: Nikola Junková

Výprava na jahody a potlučený čmelák

Na lesní mýtině pod jahodovým listím žije spousta tvorečků a stvoření. Někteří jsou malincí, že je sotva vidíš, někteří jsou trošku větší než tvůj paleček, ale všichni mají spoustu práce. Jeden druhému pomáhá, a kde dva nestačí, zavolají třetího, když se jim práce povede, udělají hostinu a všechny pozvou. Pojďte se se mnou podívat, co dělají právě dnes.

Modak

Plněné knedlíčky z celého světa. Znáte Xiaolongbao nebo Modak?

K snědku jsou doslova po celém světě. Plněné knedlíčky totiž milují na všech kontinentech. Regionální kuchyně je pojímají velice odlišně, takže o rozmanitost není nouze. Potíž je možná jen s definováním, co to vlastně plněný knedlíček je. Každopádně shoda panuje na tom, že řeč je o těstě se slanou nebo sladkou nádivkou. Ostatně posuďte sami, jak různé mohou knedlíčky z protilehlých koutů světa být.

Statkáři Štrymplové se připravují na krouhání zelí, to začíná právě dnes. Na poli pracují hlavně brigádníci a sezónní pracovnice.

Brambory končí, začíná krouhání zelí. Pracovat se musí i ve svátek

Zvláštní směs shonu a nadčasové ospalosti panoval během úterního svátečního dne na polích Zahrady Svádov proslulé jahodami, bramborami a krouhaným zelím. Nejen policisté a železničáři musejí ve svátek do práce, ale i sedláci a pěstitelé. Zelí a brambory se prostě samy nesklidí a jíst se musí každý den.

Jahodové plantáže v Bochoři, 19. června 2021

Samosběr jahod v Bochoři finišuje

 Už jen posledních pár dní mají lidé na to, aby si vlastními silami natrhali jahody na poli v Bochoři. Letošní sezonu zkrátily současné tropické teploty a dlouhodobé sucho. Majitelé jahodových plantáží označují letošní samosběr za průměrný. Zájem o sběr jahod ale roste každým rokem. Letos bylo zákazníků tolik, že je pěstitelé ani nemohli všechny uspokojit.

Ovoce. Ilustrační foto.

Kolik stojí ovoce a zelenina na trhu na Vysočině? Podívejte se

Stánek s ovocem a zeleninou láká v parném odpoledni na pelhřimovském náměstí řadu lidí. Ti mohou vybírat mezi jahodami, meruňkami, třešněmi, ale i rajčaty, nakládačkami či česnekem. „Řekla bych, že tady jsou ceny dobré. Jinde v Pelhřimově měli například jahody o něco dražší,“ porovnává Vladimíra Malá, která si z trhu odnáší meruňky a několik košíků jahod pro vnoučata.

Samosběr jahod na Jahodové farmě v Holešově.

Velké a sladké! Jahodová farma láká na samosběr do Holešova

FOTO, ANKETA/ Téměř čtyřicítku tun jahod za sezónu vyprodukuje Jahodová farma Holešov. O tuto produkci se stará desítka stálých zaměstnanců, v době samosběru jahod se zde však vystřídají tisíce lidí, kteří si sladké a voňavé jahodové odrůdy Asie, Allegro, Rumba a další, češou sami.

Samosběr jahod začal

To bude džemu! Za hodinu jde nasbírat i devět kilo jahod

Ludmila Mrázková v sobotu ráno vyrazila na samosběr jahod na jahodovou plantáž Matoušek u Písku. Sběračů prý bylo dost. "Dorazili jsme v sedm, takže jsme měli štěstí, protože řádky s jahodymi byly brzy zájemcům přidělené všechny," říká čtenářka, která prý za hodinu natrhala devět kilo jahod! Vařila z nich marmeládu, některé přišly do mrazáku a ty nejpěknější nechala na jídlo.