Kreativ

ŠTÍTEK: jahoda

Samosběr jahod.

Firmy nabízející samosběr jahod lákají zájemce v úterý do Kunratic

/VIDEO, FOTO/ Samosběry jahod v Praze se rozšiřují, po Uhříněvsi už v minulém týdnu zčásti začaly i v Kunraticích. Ceny se ale na různých místech liší. Výrazně: i o dvacet korun za kilogram. Někde se také návštěvníci dočkají upozornění, že ochutnat je sice v pořádku – jinak se ale sluší trhat jen do košíčku: ne do pusy. Košíčky lze někde zakoupit, jinde si je třeba přinést vlastní nádoby.

S jahodami lze bojovat proti stáří. Bělí zuby, zlepšují kvalitu vlasů a pečují o naši pleť.

Kosmetický zázrak bude brzy všude. Bělí zuby, zatočí s vráskami a zbavuje tuku

Už se také nemůžete dočkat košíku plného jahod? Jahodová sezona začíná a oblíbené šťavnaté plody brzy zaplaví obchody. A pokud chcete i zážitek, vydejte se na samosběr, kde někdy můžete sbírat jahody zdarma přímo do pusy. A k čemu tolik jahod? Na co všechno jahody pomáhají? Proč jsou tak zdravé? Jsou totiž skvělé nejen se šlehačkou a na jahodový koláč, ale jsou dobré i pro naši pleť a zuby. A pomohou nám také s hubnutím do plavek.

Populární samosběr jahod v tomto týdnu odstartoval. Na snímku jahodárna v Olomouci-Slavoníně, 10. června 2023

Nával na jahodách u Olomouce, Rumba je sladká jako med. Kam na samosběr

Natěšení milovníci jahod v sobotu ráno spěchali na pole v Olomouci-Slavoníně, kde pěstitelé tento týden odstartovali letošní samosběr. S košíky a přepravkami obléhali záhony jahodníků. Ke sklizni je aktuálně největší tahák jahodárny – Rumba. Plody této oblíbené odrůdy jsou velké a sladké jako med.

Tvarohové knedlíky s jahodami a opraženou strouhankou

Jahodové knedlíky miluje každý. Osvědčené recepty na ně nikdy nezklamou

Čas ovocných knedlíků se blíží. Připravit je lze na mnoho způsobů, a to nejen podle jihočeských receptů - sezónní ovoce v jemném těstíčku miluje snad každý. Deník přináší osvědčené recepty na tuhle pochoutku. Můžete si ji připravit nejen z kynutého, ale také třeba z tvarohového nebo bramborového těsta. Tak si s námi pojďte pochutnat.

Úroda třešní. Ilustrační snímek.

Na Znojemsku zrají třešně. Ovoci škodil mráz i špačci. Do sadů zvou i sběrače

Šťavnaté plody nejrůznějších odstínů sytě červené barvy. Že je určitě řeč o jahodách? Omyl, po prvních raných odrůdách jahod začínají v těchto dnech dozrávat rovněž včasné třešně. Stejně jako v případě jahod využívají mnozí Jihomoravané také u třešní čím dál více takzvaných samosběrů, díky kterým si oblíbené ovoce nasbírají o desetikoruny levněji. Zatímco někteří sadaři se zájemce chystají mezi svou úrodu pustit už příští víkend, jiným první letošní sklizeň zdecimovali špačci.

Čas jahod a vlčích máků je tu.

Čas jahod a vlčích máků je tady. Podívejte se

Teplé a slunné dny, rozkvetlé stromy, louky a hlavně krásně červené jahody. Tak by se dal popsat popsat nastupující měsíc červen v pár slovech. Své postřehy s příchodem teplého měsíce zachytila na svých fotografiích i naše čtenářka Jana Žáčková. 

Ilustrační foto: Samosběr jahod

Startuje samosběr jahod. V našem kraji už příští týden

Milujete jahody a nechcete platit vysoké částky u stánkařů? Dojděte si na samosběr jahod. Víme kam. Máte záruku, že jahody vypěstované u nás, jsou zaručeně čerstvé a za víc než příznivou cenu. Jahody jsou podle mnohých zahrádkářů prvními skutečnými plody léta.

Samosběr jahod na Jahodové farmě v Holešově.

Sezona jahod je tu. Za kolik je na Zlínsku koupíte?

Jahody. Kdo by je neměl rád? Samotné, se smetanou, v milkshake, v bublanině. Možností je nespočet. Na konci května začíná sezona. Deník, zjišťoval, za kolik se dá koupit kilo jahod ve Zlíně a kde se na Zlínsku připravují samosběr.

Ilustrační foto: Samosběr jahod

ANKETA: Blíží se doba jahod. Kam si můžete zajet a jak je máte nejraději?

Víte, že jahody jsou známy již od dob starověkého Říma, i když archeologické nálezy ukazují, že byly konzumovány již v době kamenné? A že pro širokou konzumaci se začaly používat až v pozdním středověku, kdy byly pěstovány převážně mnichy? Že nevíte? To nevadí, protože to není důležité. Mnohem důležitější je, že vám chutnají a hlavně víte, kam si pro ně máte zajet.

Berounská Gelaterie Bonté nemá od prvního dne otevření o zákazníky nouzi.

Kam na jahodovou z právě dozrálých jahod? Do fronty u Pražské brány

/FOTO, VIDEO/ S letním počasím míří ke stánkům se zmrzlinami na Berounsku stále více lidí. A mají z čeho vybírat. Fronty se tvoří například u Gelaterie Bonté vedle Pražské brány v Berouně, která otevřela teprve před dvěma lety. Teď přichází čas zmrzliny z čerstvých jahod, které právě dozrávají. Velkou konkurenci má přitom ve slaném karamelu.

Na farmě v Lotouši už sklízejí jahody i salátovky, spoléhají na fóliovníky.

Sezóna jahod začíná. Cena? Bude záviset na počasí, říká farmář

Pěstitelé, ovocnáři, zelináři i sadaři, kteří celoročně pečují o své hospodářství, mají stále co na práci. I když je letošní jaro poněkud studenější a lusky i jahody na polích zatím jen kvetou, ti, kteří pěstují ovoce a zeleninu ve fóliovnících, už sklízí. Rodina Hořejších, která hospodaří na padesáti hektarech v okolí Lotouše, části města Slaný na Kladensku, vsadila na vyhřívané fóliové tunely už před lety a k dostání zde jsou i bez ohledu na počasí jahody, salátovky, květák nebo brokolice.

Na farmě v Lotouši už sklízejí jahody i salátovky, spoléhají na fóliovníky.

Sezóna jahod začíná. Na farmě v Lotouši hospodaří tři generace rodiny Hořejších

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Pěstitelé, ovocnáři, zelináři i sadaři také na Kladensku, kteří celoročně pečují o své hospodářství, mají stále co na práci. I když je letošní jaro poněkud studenější a lusky i jahody na polích zatím jen kvetou, ti, kteří pěstují ovoce a zeleninu ve fóliovnících, už sklízí. Rodina Hořejších, která hospodaří na padesáti hektarech v okolí Lotouše, vsadila na vyhřívané fóliové tunely už před lety a k dostání zde jsou i bez ohledu na počasí jahody, salátovky, květák nebo brokolice.

Jahodová plantáž z Olomouci-Slavoníně, 23. května 2023

V jahodárně ve Slavoníně čekají velkou úrodu. Za kolik bude samosběr

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Už jen dva až tři týdny dělí milovníky jahod od zahájení populárního samosběru na plantáži v Olomouci-Slavoníně. Porosty jahodníků vypadají dobře a nasazeno je na velmi slibnou úrodu. Navzdory všudypřítomnému zdražování nebude pěstitel zvedat cenu vlastnoručně nasbíraného ovoce.

Na jahody do Vraňan se každý rok vydávají tisíce zájemců.

Sezona jahod začíná. Na farmě ve Vraňanech berou lidé košíky s jahodami útokem

/FOTO, VIDEO/ Milovníci jahod se dočkali. Pro sezonní dobrotu z první úrody si už teď mohou dojet na farmu Hanč ve Vraňanech. Zájem je tak obrovský, že desítky lidí čekají ve frontách u pokladen i ve všedních dnech dopoledne. Deník se o tom v pátek přesvědčil. Dobrou zprávou je, že cena za rané jahody zůstala stejná jako loni. Blíží se i čas oblíbeného samosběru. A Deník ví, kdy to propukne.