Stánek s ovocem a zeleninou láká v parném odpoledni na pelhřimovském náměstí řadu lidí. Ti mohou vybírat mezi jahodami, meruňkami, třešněmi, ale i rajčaty, nakládačkami či česnekem. „Řekla bych, že tady jsou ceny dobré. Jinde v Pelhřimově měli například jahody o něco dražší,“ porovnává Vladimíra Malá, která si z trhu odnáší meruňky a několik košíků jahod pro vnoučata.
Jahodová neděle. Speciální trh proběhl na libereckém náměstí, kam během dne dorazily desítky lidí. Zájemci kromě čerstvých jahod z domácí produkce mohli nakoupit další řemeslné výrobky a farmářské produkty.
FOTO, ANKETA/ Téměř čtyřicítku tun jahod za sezónu vyprodukuje Jahodová farma Holešov. O tuto produkci se stará desítka stálých zaměstnanců, v době samosběru jahod se zde však vystřídají tisíce lidí, kteří si sladké a voňavé jahodové odrůdy Asie, Allegro, Rumba a další, češou sami.
Ludmila Mrázková v sobotu ráno vyrazila na samosběr jahod na jahodovou plantáž Matoušek u Písku. Sběračů prý bylo dost. "Dorazili jsme v sedm, takže jsme měli štěstí, protože řádky s jahodymi byly brzy zájemcům přidělené všechny," říká čtenářka, která prý za hodinu natrhala devět kilo jahod! Vařila z nich marmeládu, některé přišly do mrazáku a ty nejpěknější nechala na jídlo.
Tradiční jahodové trhy lákaly v sobotu 19. června dopoledne na Masarykovo náměstí. Oproti minulým letům ale byl zájem o něco menší, na vině bylo především tropické počasí.
Samosběr jahod je tu. Sezona sice začala se zpožděním až před pár dny, nyní je však již v plném proudu. Kupříkladu na farmě ve Vraňanech na Mělnicku jsou dlouhé záhony s jahodami nejrůznějších odrůd již od dopoledne ve všední den obsypány lidmi. A to je obrovské parkoviště, na němž mohou zaparkovat svá auta, zatím stále téměř prázdné.
Lokální jahody na stáncích letos podražily. První čerstvě natrhané plody si od tohoto týdne mohou zákazníci koupit na několika místech v Olomouci či Velké Bystřici, kde pěstitelé z Olomoucka nabízejí kilogram jahod nejvyšší jakosti za bezmála 100 korun.
Zatímco loni touto dobou už naplno běžely samosběry jahod, letos je většina plantáží ještě nespustila. Jahody dozrávají také na plantáži Jana Matouška u Písku. Začínal na šesti jahodových řádcích pro potřebu své kavárny a letos už má řádků 120. Samosběry na jeho plantáži u zahrádkářské kolonie probíhají tři roky.
Sezona sladkých a šťavnatých jahod pomalu začíná. Už sklízíte, nebo ještě čekáte, až plody zčervenají? Na snímcích jsou jahody převislé odrůdy „Mara de Bois“ vypěstované v truhlíku na balkoně.
Natěšení milovníci jahod popadli košíky i přepravky a od rána obléhali plantáž v Olomouci-Slavoníně, kde pěstitelé v pondělí odstartovali letošní samosběr oblíbeného ovoce. Počasí samosběru přeje. Lepší předpověď si pro start sklizně a dozrávání plodů nemohli pěstitelé přát.
Jednu do pusy, tři do košíku. S třítýdenním zpožděním oproti loňsku, se letos začaly trhat jahody za prostějovskou Určickou ulicí. Čtyřhektarová plocha přilákala všechny generace z širokého okolí.
Málokdo ví, že jahody patří do stejné rostlinné rodiny jako růže, a že v podstatě jíme zbytnělé květní lůžko. Těžko ale najít někoho, komu by nechutnaly, i proto jsou jahodové farmářské trhy tak populární.
Sklizeň svádovských jahod letos pokračuje bez problémů. Zatímco loni úrodu těžce poničily přízemní mrazíky, letos měl pěstitel Stanislav Štrympl štěstí.
/FOTOGALERIE/ Letos trochu se zpožděním, ale budou! A už brzy. Řeč je o jahodách, které si již tradičně budou moci zájemci na Kolínsku sami nasbírat v rámci samosběrů. První odstartuje už po víkendu. Stane se tak ve společnosti Berry servis, která má jahodová pole v Břežanech II.
Letos trochu se zpožděním, ale budou! A už brzy. Řeč je o jahodách, které si již tradičně budou moci zájemci na Kolínsku sami nasbírat v rámci samosběrů. První odstartuje už po víkendu. Stane se tak ve společnosti Berry servis, která má jahodová pole v Břežanech II.
Trhy na píseckých Bakalářích po opatrném začátku už zase běží ve starých kolejích. Desítka stánkařů na ploše u kostela nabízí hlavně zeleninu, ovoce, ale i květiny, ovocné šťávy nebo med.
Sezona sladkých a šťavnatých jahod pomalu začíná. Už sklízíte, nebo ještě čekáte, až plody zčervenají? Na snímcích jsou jahody převislé odrůdy „Mara de Bois“ vypěstované v truhlíku na balkoně.
Jahody se šlehačkou, palačinkami nebo ve sklenicích v podobě džemu. Měsíc mlsání a zpracovávání oblíbeného ovoce je tady. A s ním i stále populárnější samosběr, který pěstitelé odstartují v příštím týdnu.
Sezona sladkých a šťavnatých jahod pomalu začíná. Už sklízíte, nebo ještě čekáte, až plody zčervenají? Na snímcích jsou jahody převislé odrůdy „Mara de Bois“ vypěstované v truhlíku na balkoně.
Voňavé, sladké, červené, chutné ale hlavně vlastnoručně nasbírané. O samosběr jahod je čím dál větší zájem, lidé si na plantáže přijedou natrhat plné košíky i z desítky kilometrů vzdálených míst kraje. Letos jsou brány jahodáren zatím zavřené. Studené počasí brzdí dozrávání. Na pole tak mohou první nedočkavci vyrazit nejdřív za týden.
Jahody jsou oblíbeným druhem ovoce a snad každý je má rád. Krásně voní, dobře chutnají – a to nejdůležitější, jsou zdravé. Začátkem května jsou již v obchodech dostání za přijatelnou cenu. Proto nabízím tři recepty na jahodové dobrůtky.
Těšit se na to, že povolí koronavirová opatření a v červnu či možná už koncem května budou možné tradiční samosběry na plantážích? Nebo si už teď koupit sazenice a spolehnut se na vlastní pěstování třeba na balkonu? To teď řeší milovníci jahod bez vlastní zahrádky.
Od loňského března koronavirová opatření významnou měrou ovlivnila také kulturní život. Řada koncertů, festivalů a hudebních akcí se vůbec nekonala a tak fanoušci často přišli o setkání se svými oblíbenými hudebníky. Proto Deník některé umělce oslovil, aby vám přiblížili, jak nyní v době covidové žijí. Dnes odpovídá za kapelu Brutální jahoda, původem z Kamenice nad Lipou, Karel Slunečko (Savec).
Od loňského března koronavirová opatření významnou měrou ovlivnila také kulturní život na Jindřichohradecku. Řada koncertů, festivalů a hudebních akcí se vůbec nekonala a tak fanoušci často přišli o setkání se svými oblíbenými hudebníky. Proto Deník některé umělce oslovil, aby vám přiblížili, jak nyní v době covidové žijí. Dnes odpovídá za kapelu Brutální jahoda, který na Jindřichohradecku často vystupuje, Karel Slunečko (Savec).
S dopady koronaviru se už rok potýkají také organizace nabízející pomoc dětem a mladým lidem ze sociálně slabších rodin. Třeba zapsaný ústav Jahoda, který provozuje nízkoprahové kluby, terénní služby a komunitní centrum na Černém mostě nebo jesle a školky v Praze.
Panna cotta je italský smetanový dezert z oblasti Piemontu. Jeho příprava snadná, recept na přípravu vám prozradí Markéta Chovancová, autorka populárního blogu Markéta v troubě.
V půlce července skončila sklizeň jahod. Abyste i napřesrok měli bohatou úrodu, musíte se postarat o jahodníky. Čeká vás proto odstranění šlahounů a plevele, možná zrušení starého záhonu a zakládání nového porostu.
Máte chuť na vlastní jahody? Žádný problém. Ať bydlíte ve městě nebo na vesnici, jahody si můžete i bez velké zahrady vypěstovat doma. Stačí terasa nebo balkon.
Vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty!
Vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty!
Vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty!
Vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty!
Vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty!
Vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty!
Plavková sezona je tu. Pokud nejste spokojeni se svou postavou, necítíte se dobře, existuje způsob, jak vše vylepšit. Nemusíte hladovět, vyzkoušejte naše lehké a chutné recepty a bude vám skvěle.
Vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty!
Sezona jahod a třešní je krátká. Lidé však neponechávají nic náhodě a dávají je často zmrazit, aby si na nich pochutnali i mimo sezonu. Co se z čerstvých či zmražených jahod a dá v kuchyni vykouzlit?