Australští policisté zadrželi malého chlapce, který přiznal, že zapichoval do ovoce šicí jehly. Chlapec to považoval za neškodný vtípek, informoval britský deník Daily Mail s odvoláním na zástupce místního komisaře Stuarta Smitha. Policie ale nevyloučila, že pachatelů může být více.
Australská policie objevila na pultech obchodů v Sydney, hlavním městě státu Nový Jižní Wales, další druhy ovoce, do kterých neznámý pachatel ukryl šicí jehly. Po jahodách se tak na seznam nebezpečného ovoce zařadily také jablka a banány.
Austrálií se šíří strach z šicích jehel, které jsou ukryté v tamních jahodách. Nebezpečné zboží se od minulého týdne objevilo na pultech obchodů v celkem šesti australských státech a teritoriích. Po konzumaci jahody s jehlou skončil jeden muž v nemocnici, informovala BBC.
Australský stát Queensland v sobotu nabídl odměnu 100 tisíc australských dolarů (1,6 milionu korun) za informace vedoucí k zatčení osob, které nastražily do jahod jehly a špendlíky. Informovala o tom agentura Reuters.
Prachatice - Jozefína Růžičková znovu ovládla neprestižnější gurmánskou soutěž světa. Celkem tři hvězdy si z letošního ročníku soutěže Great Taste odnesly džemy jihočeské značky Rose Garden.
Jozefína Růžičková znovu ovládla neprestižnější gurmánskou soutěž světa. Celkem tři hvězdy si z letošního ročníku soutěže Great Taste odnesly džemy jihočeské značky Rose Garden. V nejprestižnější gurmánské soutěži světa uspěly výrobky z višní, jahod a červeného rybízu a broskví. Každý získal po jedné hvězdičce a zařadily se tak mezi nejkvalitnější potraviny světa.
Nymbursko /INFOGRAFIKA/ - Zavařit meruňkové, rybízové nebo špendlíkové marmelády. Pochutnat si na sladkých jahodách nebo švestkách. Upéct si koláč s malinami. Na to se každoročně těší většina lidí. Letos se dočkají svého oblíbeného ovoce dříve než jindy, ale někde za vyšší cenu. Kvůli suchu dozrává většina plodin rychleji.
Osvěžte se domácí krémovou zmrzlinou nebo lahodnými ovocnými sorbety. K výrobě nepotřebujete žádné drahé zmrzlinovače, stačí vám mrazák, mixér a dávka sladkého, čerstvého ovoce.
Jihlavsko – S letošní bohatou úrodou ovoce mají plné ruce práce nejen zahrádkáři, ale také zaměstnanci palíren. Rychlý nástup léta a vysokých teplot uspíšil sklizeň o dva až tři týdny. Na vysočinských zahradách tak naráz dozrávaly jahody, třešně, maliny či rybíz. Podle předsedy telčského Českého zahrádkářského svazu Ladislava Dufka dokládá zájem o vlastní výpěstky prudký nárůst prodeje ovocných stromků. Lidé se také pomalu vracejí k tradičním postupům zpracování.
Orlickoústecko - Většina pěstitelů sezónu uplynulý víkend ukončila. Populární samosběry byly letos omezené. Sklizeň začala o 10 dní dříve než loni a byla velmi rychlá, v horku a bez vláhy.
Žádné další ovoce nekřičí tolik létem jako právě jahody. Ty nás provázejí prvními slunečnými dny už od nepaměti. Milují je dospělí i děti, protože jsou sladké a dobré samy o sobě i v moučnících. Nachystali jsme pro vás recepty, kterým letos neodoláte.
Brno, Brněnsko - Poslední šanci vyrobit si domácí jahodovou marmeládu mají hospodyně z Brna a okolí, které se chtějí vydat na samosběr jahod. Kvůli počasí se oblíbeného ovoce letos moc neurodilo, přitom zájem byl obrovský.
Blanensko, Vyškovsko – Na marmeládu, do ovocných knedlíků, na lahodný koktejl. A co teprve jen tak posypané cukrem? Čerstvé jahody jsou v tomto ročním období v kurzu a jahodové plantáže v regionu jsou v obležení sběračů.
/VIDEO/ Sezona jahod je tady a řada z nás již vyhlíží plody své zahrádkářské práce. Trávit ale dlouhé hodiny v kleče, v sedě či podřepu může být velice nepříjemné. Naštěstí firma Agrobot přišla s efektivním řešením. Celé jahodové pole za nás pohodlně sklidí stroj. Cenu robota však firma neuvedla.
Patříte k vyznavačům čerstvě natrhaných jahod? Pokud ano, měli byste si pospíšit. V těchto dnech dozrávají a některé samosběry v republice už pomalu končí. Na území Opavy je toto ovoce stále možno natrhat například v Zahradním centru Komárov.
Patříte k vyznavačům čerstvě natrhaných jahod? Pokud ano, měli byste si pospíšit. V těchto dnech dozrávají a některé samosběry v republice už pomalu končí. Na území Opavy je toto ovoce stále možno natrhat například v Zahradním centru Komárov.
Patříte k vyznavačům čerstvě natrhaných jahod? Pokud ano, měli byste si pospíšit. V těchto dnech dozrávají a některé samosběry v republice už pomalu končí. Na území Opavy je toto ovoce stále možno natrhat například v Zahradním centru Komárov.
Svádov - Letos počasí jahodám nepřeje, ale i přesto jsou pěkné a chutné. Tak hodnotí jejich letošní sezonu majitel rodinné firmy Zahrada Svádov Stanislav Štrympl z Ústecka.
/FOTOGALERIE/ Jahody kam se jen člověk podívá. Tak to v těchto dnech vypadá v samosběrně na jihu Prostějova. V Určické ulici začala sezóna ve středu, kdy první zájemci vyrazili s bedýnkami, pikslami ale také rovnou kýbly do akce.
/INFOGRAFIKA/ Na pultech se objevují první české jahody, kilo nyní vyjde zhruba na stovku. Stánkaři nemají povinnost zákazníkům původ ovoce dokládat, ti slušní to však podle inspekce rádi udělají dobrovolně.
/INFOGRAFIKA/ Na pultech se objevují první české jahody, kilo nyní vyjde zhruba na stovku. Stánkaři nemají povinnost zákazníkům původ ovoce dokládat, ti slušní to však podle inspekce rádi udělají dobrovolně.
Jižní Morava – Prohlížel si utržené červené plody a usmíval se. Josef Riedl byl v úterý jedním ze stovek lidí, kteří se vystřídali na jahodovém poli v Moravském Žižkově na Břeclavsku. Zahájili tam samosběr. „Doma sice mám jahody na zahrádce, ale není jich moc. Stačí tak pro vnučky. Přijel jsem si nasbírat pár košíků, už se těším na kynuté knedlíky,“ řekl Riedl, který neváhal za sběrem jet přes dvacet kilometrů, ze Šardic na Hodonínsku.
Prohlížel si utržené červené plody a usmíval se. Josef Riedl byl v úterý jedním ze stovek lidí, kteří se vystřídali na jahodovém poli v Moravském Žižkově na Břeclavsku. Zahájili tam samosběr. „Doma sice mám jahody na zahrádce, ale není jich moc. Stačí tak pro vnučky. Přijel jsem si nasbírat pár košíků, už se těším na kynuté knedlíky,“ řekl Riedl, který neváhal za sběrem jet přes dvacet kilometrů, ze Šardic na Hodonínsku.
Kalendář přeskočil jaro a léto v dubnu rekordně popohnalo vegetaci a poslední slunečné dny pak dozrávání prvního letošního ovoce. Pěstitelé jahod z Olomoucka proto vzkazují zájemcům o samosběr, aby začali protahovat záda.
Trutnov - Ve věku nedožitých 70 let zemřel fotograf a výtvarník Jiří Jahoda. Držitel Kulturní ceny města Trutnova z roku 2004 proslul mimo jiné jako dvorní fotograf Open Air Music Festivalu a autor rekordního skupinového snímku fanoušků v popředí s prezidentem Václavem Havlem.
Brno /ROZHOVOR/ – Oproti republikovému průměru důchodci na jižní Moravě loni pobírali o téměř sto padesát korun méně. Podle ekonoma Roberta Jahody se jim tady i přesto daří dobře. „Setkávám se s nimi každoročně díky univerzitě třetího věku. Tak, jako se mají dnes, se prý nikdy dříve neměli,“ říká expert na důchody.
Meteorologové na dnešní noc předpovídají v Olomouckém kraji přízemní mrazíky. Zejména v údolích, kde avizují jeden stupeň pod bodem mrazu. Pěstitelé ovoce ale žádné drama neočekávají.
Duben a květen jsou ideální měsíce pro výsadbu jahodníků. Jarní deštíky jim poskytnou dostatečnou vláhu a do podzimu se pěkně rozrostou, takže je v září můžeme už jen rozesadit. Jakou péči potřebují?
Oblíbený moučník pochází z Belgie. Zajet si na něj ale můžete i na pražskou Letnou. V bistru Waf-Waf vám vafle, a nejen ty, připraví ve sladké i slané variantě, a naservírují s množstvím různých přísad.
Bolevec – Úvodní jarní duel extraligy sehráli rakovničtí pozemní hokejisté v západních Čechách bez inkasované branky a sami jich nastříleli pět, když se do listiny střelců zapsali Jahoda s Jílkem.
Velké Meziříčí – Celkem 163 vzorků likérů a pálenek se sešlo do každoročního koštu, který se letos ve Velkém Meziříčí koná již počtrnácté. Odborná komise má již za sebou zhodnocení exemplářů, návštěvníci z řad veřejnosti pak budou moci vzorky ochutnat v sobotu 7. dubna.
Rokycany – Jestliže za každý den minulého týdne až do včerejška jen na mazance v pekařství Frídel padlo 80 kilo hladké mouky, dnes i zítra se číslo vyšvihne přes 200 kilogramů.
Jestliže za každý den minulého týdne až do včerejška jen na mazance v rokycanském pekařství Frídel padlo 80 kilo hladké mouky, dnes i zítra se číslo vyšvihne přes 200 kilogramů.
Tupadly – Fotbalisté Bečvár měli skvěle rozehraný duel v Tupadlech. Na půdě posledního celku I. B třídy skupiny C vedli o dva góly, nadějné vedení ale neudrželi. Domácí dokázali v závěru dvěma góly vyrovnat, v následném penaltovém rozstřelu měli i lepší mušku a vyhráli 3:2.
Neratovice – Lepší začátek si ani nemohli přát. Starší dorostenci Neratovic si v divizi připsali další jasné vítězství, po prvním úvodním kole, kdy svěřenci trenéra Radka Zámečníka smetli Děčín 7:0, si tentokrát vyšlápli na celek VOŠ a SOŠ Roudnice, který v sobotu porazili 3:0.