Kreativ

ŠTÍTEK: jahoda

Samosběr jahod v Nahořanech na Náchodsku.

Jahody dozrály později, jsou větší, chutnější i dražší. Přesto je zájem velký

Samosběr jahod je tu. Sezona sice začala se zpožděním až před pár dny, nyní je však již v plném proudu. Kupříkladu na farmě ve Vraňanech na Mělnicku jsou dlouhé záhony s jahodami nejrůznějších odrůd již od dopoledne ve všední den obsypány lidmi. A to je obrovské parkoviště, na němž mohou zaparkovat svá auta, zatím stále téměř prázdné.

Prodejní stánek v ulici Vítězná v Litovli, u supermarketu Albert, 15. června 2021

Jahody na Olomoucku? I za 200 Kč/kg. Podívejte se na stánky

Lokální jahody na stáncích letos podražily. První čerstvě natrhané plody si od tohoto týdne mohou zákazníci koupit na několika místech v Olomouci či Velké Bystřici, kde pěstitelé z Olomoucka nabízejí kilogram jahod nejvyšší jakosti za bezmála 100 korun.

Jahody na plantážích už dozrávají.

Jahodáři se chystají na samosběry, sezóna letos začíná později

Zatímco loni touto dobou už naplno běžely samosběry jahod, letos je většina plantáží ještě nespustila. Jahody dozrávají také na plantáži Jana Matouška u Písku. Začínal na šesti jahodových řádcích pro potřebu své kavárny a letos už má řádků 120. Samosběry na jeho plantáži u zahrádkářské kolonie probíhají tři roky.

V Olomouci-Slavoníně začal populární samosběr jahod, 14. června 2021

Obrovské a slaďounké! Ve Slavoníně propukl samosběr jahod

Natěšení milovníci jahod popadli košíky i přepravky a od rána obléhali plantáž v Olomouci-Slavoníně, kde pěstitelé v pondělí odstartovali letošní samosběr oblíbeného ovoce. Počasí samosběru přeje. Lepší předpověď si pro start sklizně a dozrávání plodů nemohli pěstitelé přát.

V pondělí 14. června byl zahájen letošní samosběr jahod v Prostějově.

Na jahody! Samosběr v Prostějově odstartoval

Jednu do pusy, tři do košíku. S třítýdenním zpožděním oproti loňsku, se letos začaly trhat jahody za prostějovskou Určickou ulicí. Čtyřhektarová plocha přilákala všechny generace z širokého okolí.

Na samosběr jahod jezdí do Holešova pravidelně Pavlína Vacková ze Vsetína.

Na samosběr si milovníci jahod musí letos počkat

Voňavé, sladké, červené, chutné ale hlavně vlastnoručně nasbírané. O samosběr jahod je čím dál větší zájem, lidé si na plantáže přijedou natrhat plné košíky i z desítky kilometrů vzdálených míst kraje. Letos jsou brány jahodáren zatím zavřené. Studené počasí brzdí dozrávání. Na pole tak mohou první nedočkavci vyrazit nejdřív za týden.

Jahodová panna cotta

Kupte si jahody a udělejte si výborné dezerty

Jahody jsou oblíbeným druhem ovoce a snad každý je má rád. Krásně voní, dobře chutnají – a to nejdůležitější, jsou zdravé. Začátkem května jsou již v obchodech dostání za přijatelnou cenu. Proto nabízím tři recepty na jahodové dobrůtky.

Kapela Brutální jahoda.

Kapela Brutální jahoda z Kamenice: koronakrize nás vrátila do přírody

Od loňského března koronavirová opatření významnou měrou ovlivnila také kulturní život. Řada koncertů, festivalů a hudebních akcí se vůbec nekonala a tak fanoušci často přišli o setkání se svými oblíbenými hudebníky. Proto Deník některé umělce oslovil, aby vám přiblížili, jak nyní v době covidové žijí. Dnes odpovídá za kapelu Brutální jahoda, původem z Kamenice nad Lipou, Karel Slunečko (Savec).

Kapela Brutální jahoda.

Brutální jahoda: Koronakrize nás vrátila do přírody

Od loňského března koronavirová opatření významnou měrou ovlivnila také kulturní život na Jindřichohradecku. Řada koncertů, festivalů a hudebních akcí se vůbec nekonala a tak fanoušci často přišli o setkání se svými oblíbenými hudebníky. Proto Deník některé umělce oslovil, aby vám přiblížili, jak nyní v době covidové žijí. Dnes odpovídá za kapelu Brutální jahoda, který na Jindřichohradecku často vystupuje, Karel Slunečko (Savec).

Čtenáři vaří: Celozrnná palačinka

Vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! 

Čtenáři vaří: Celozrnná palačinka

Vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! 

Čtenáři vaří: Celozrnná palačinka

Vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty!