Kreativ

ŠTÍTEK: Jan Šimek (fotbalista)

HC Slezan Opava – HC Bobři Valašské Meziříčí 8:2

HOKEJ: Opava - Valašské Meziříčí 8:2

Opava /FOTOGALERIE/ – Parádní start do sezony prožívají opavští hokejisté, kteří doma sejmuli Valašské Meziříčí. Slezan, v jehož dresu se poprvé představil také zkušený útočník David Musial, nasázel Bobrům osm branek. Dvě z nich vstřelil Vítek ve vlastním oslabení. Opava tak v pěti úvodních zápasech neztratila ani bod a zaslouženě vévodí druhé lize.

Ilustrační foto

HOKEJ: Opava - Přerov 3:2

Opava – Opavští hokejisté zůstávají jediným týmem východní skupiny druhé ligy, který v dosavadním průběhu soutěže neztratil ani bod. Ve šlágru kola Slezané na svém ledě po velkém boji zdolali přerovské Zubry, vyhráli počtvrté za sebou a stále se drží na prvním místě tabulky.

Josef Doboš

Josef Doboš míří do Osvětimi

Opava – Trenérské duo opavského Slezanu Josef Doboš – Karel Suchánek se rozpadlo. Prvně jmenovaný kývl na nabídku z polské Osvětimi.

David Tesař

David Tesař: Jsem rád, že jsem mohl pomoct

Opava - Železný muž. Za toho by se dal označit junior opavského Sokola David Tesař (na snímku), který za jedno odpoledne na finále republikového mistrovství družstev juniorů absolvoval hned čtyři běžecké disciplíny a skvělým výkonem vydatně pomohl Opavě k celkovému prvenství.

HC Lvi Břeclav – HC Slezan Opava 3:5

HOKEJ: Břeclav - Opava 3:5

Břeclav /FOTOGALERIE/ – Opavští hokejisté premiérový venkovní zápas v nové sezoně zvládli, když uspěli na ledě Břeclavi, které připravili první porážku v letošní sezoně. Opava si vytvořila v první třetině dvougólový náskok, ale domácí jej brzy smazali. Nakonec však Slezan znovu přidal a dalšími třemi góly zlomil odpor Jihomoravanů. Slezan tak v úvodu sezony nabírá formu jako hrom a ve třech zápasech neztratil ani bod.

Finišmen opavské štafety Marek Schuster.

Orienťáci skončili pátí na republice

Smiřice - Nedávno se ve východočeském městě Smiřice konalo Mistrovství ČR sprintových štafet a opavští zástupci byli hodně vidět. V závodu čtyřčlenných smíšených štafet nakonec brali skvělé páté místo v konkurenci z celé republiky.

Ilustrační foto.

HOKEJ: Opava - Frýdek-Místek 3:1

Opava – Hokejisté opavského Slezanu jsou po dvou odehraných kolech druhé ligy zatím stoprocentní. Po úvodní jasné výhře nad Hodonínem si Opava na svém ledě poradila i s nedalekým Frýdkem-Místkem. Opavští položili základ vítězství v úvodní třetině, kdy si vytvořili dvoubrankový náskok, a ten uhájili až do konce zápasu.

Atletika - ilustrační foto.

Jan Capko mistrem republiky

Plzeň, Opava - Dva mistrovské tituly si z Plzně odvážejí žáci atletického oddílu Sokol Opava. Jan Capko, odchovanec sportovní líhně na ZŠ Englišova, dokázal zvítězit ve skoku vysokém zásluhou nejlepšího výkonu celé atletické sezony v České republice! Úspěšná byla i opavská štafeta v běhu na 300 metrů.

Tomáš Adamovský

Tomáš Adamovský: Remíza s Teplicemi nás dostane psychicky nahoru

Opava - Starší dorostenci Slezského FC zastavili výsledkový propad, kdy třikrát v řadě nezískali ani bod. Na hřišti za koupalištěm totiž opavské naděje neodehrály vůbec špatný zápas a remizovaly s Teplicemi. Hodně vidět byl především krajní záložník Tomáš Adamovský, který hlavně ve druhé půli tahal jeden útok Opavy za druhým a dvakrát byl blízko vstřelené branky.

Ilustrační foto.

Slezan hraje opět doma, na příchodu Musiala se pracuje

Opava /POZVÁNKA/ – Po víkendovém volnu čeká na hokejisty opavského Slezanu další domácí zápas. Výběr trenérů Karla Suchánka a Josefa Doboše čeká Frýdek-Místek. Malou zvláštností tohoto duelu je fakt, že oba soupeři se dvakrát spolu utkali v rámci přípravy.

Luboš Horka (ve žlutomodrém)

Luboš Horka: Těší nás, že jsme hráli dobrý fotbal

Opava Slezský FC v bláznivém utkání proti Táborsku remizoval, i když celý zápas vedl. Hosté ale s Opavou vždy srovnali krok. Povedený třetí gól domácích měl na svědomí Luboš Horka, který se do velké šance dostal i v prvním poločase, sám před brankářem Tomou ale bohužel neskóroval.

Ilustrační foto.

Penzijní fondy připsaly lidem za 20 let průměrně 4,17 procenta ročně

Praha - Penzijní fondy připsaly klientům za 20 let svého působení celkové zhodnocení 41 miliard Kč, cože je v průměru 4,17 procenta ročně. Účastníci zaplatili na příspěvcích 301 miliard Kč, vyplaceno jim bylo 195 miliard Kč. Statistiky uvedla Asociace penzijních společností na dnešní tiskové konferenci ke 20 letům penzijního připojištění v ČR.

Slezský FC Opava U19 – FK Teplice U19 0:0

Starší dorost Opavy uhrál bod s Teplicemi

Opava /FOTOGALERIE/ – Starší dorostenci Slezského FC v sobotu na hřišti za koupalištěm utnuli sérii tří porážek v řadě, když se s Teplicemi rozešli smírně bez branek. Hosté byli v prvním poločase fotbalovější, ale po změně stran se do několika slibných šancí dostala i Opava. Ani ona však své příležitosti neproměnila, a obě mužstva si tak rozdělila po bodu.

HC Slezan Opava – SHK Hodonín 5:2

HOKEJ: Opava - Hodonín 5:2

Opava /FOTOGALERIE/ – Opavští hokejisté vstoupilo do nové druholigové sezony vítězstvím. Na svém ledě si v úvodním kole poradili s výběrem Hodonína, který smetli rozdílem tří branek. V sestavě Opavy chyběla kvůli administrativním záležitostem letní posila David Musial. I bez něj ale dokázal Slezan mužstvo z jihu Moravy porazit a získat první tři body.

Ilustrační foto.

Druhá liga startuje, Slezan doma vyzve Hodonín

Opava /POZVÁNKA/ - Hokejoví fanoušci z Opavy se dočkali, po dlouhé pauze se totiž znovu rozjíždí druholigový kolotoč. Opavský Slezan se na úvod sezony představí v domácím prostředí, kde se utká s výběrem Hodonína. Ten loni neprožil povedený ročník, ale letos by se měl řadit k favoritům soutěže.

Bohumil Herman (v bílém)

Slezan nechce končit ve čtvrtfinále

Opava – Hokejisté opavského Slezanu v generálce nestačili na Frýdek-Místek, kterému podlehli po nájezdech. Opavští přitom nebyli herně horší a ve třetí třetině si vytvořili mnoho šancí, vázlo ale jejich proměňování. Druhý gól Opavy vstřelil Bohumil Herman, se kterým jsme rozebrali zápas a nakousli cíle opavského týmu v nové sezoně.

Ilustrační foto.

MSFL: Opava B - HFK Olomouc 0:2

Chlebičov – Třetiligová rezerva Slezského FC stále čeká na první bod. Opavská omladina na hřišti v Chlebičově vyzvala olomouckou Holici a znovu nedokázala skórovat. Naopak hosté využili hrubých chyb v obraně Slezanů a zaslouženě zvítězili. Opava nevstřelila branku už v pátém zápase v řadě.

Tomáš Němec.

Byli jsme lepší, kroutil hlavou po porážce Tomáš Němec

Opava - Devatenáctka Slezského FC hlásí posilu. V jejím dresu se při sobotní smolné prohře s Brnem objevil obránce Tomáš Němec, který letošní sezonu začal v I.A třídě, kde kopal za Bruntál. Nyní nastoupil na levém kraji obrany a bylo vidět, že jej zápasy v mužské soutěži pořádně zocelily.

Atletické naděje: zleva: Robin Grussmann, Adam Groda, Barbora Malíková a Tereza Čepková.

Mladí atleti přivezli šest medailí

Frýdek-Místek – V neděli se ve Frýdku-Místku uskutečnilo Mistrovství Moravy a Slezska mladších žáků a žákyň. Opavské barvy reprezentovaly Tereza Čepková a Barbora Malíková. V kategorii chlapců závodili Adam Groda s Robinem Grussmannem.

Ilustrační foto.

MSFL: Líšeň - Opava B 2:0

Brno-Líšeň – Třetiligová rezerva Slezského FC podlehla posílené Líšni, kterou trénuje ex-opavský kouč Josef Mazura. Opavští dokázali se soupeřem herně držet krok, jenže osudnou se jim stala opět koncovka. Omladina Opavy nedokázala skórovat už čtyři zápasy v řadě, naopak dvakrát inkasovala a domů se vrátila bez bodu.

Slezský FC Opava U19 – FC Zbrojovka Brno U19 1:2

Opavští dorostenci padli smolně s Brnem

Opava /FOTOGALERIE/ – Starší dorost Slezského FC se v sobotu na hřišti za koupalištěm utkal s výběrem brněnské Zbrojovky a zejména v první půli svého soupeře přehrával. Z množství šancí se však ujala jen střela Adama Helebranda. Po změně stran Brno přidalo a po vyrovnání pořádně ožilo. Hostující Svoboda v závěru utkání sice neproměnil penaltu, ale v nastavení se trefil Praks a zařídil Zbrojovce tři body.

Jan Baránek

Trenér Baránek nikoho šetřit nebude

Opava, Karviná /POZVÁNKA/ – Zajímavá dvojice se představí ve třetím kole Poháru České pošty. Na stadionu v Městských sadech bude k vidění souboj dvou druholigových týmů, a to Opavy a Karviné.

Jan Šimek.

Jan Šimek si libuje: Práce je mi zároveň i koníčkem

Hradec Králové /ROZHOVOR/ - Hradečák Honza Šimek má tolik zájmů 
a aktivit, že by to vydalo na několik dalších životů. Pracuje pro hradecké nakladatelství Svítání, zajímá se 
o alternativní medicínu, píše básně a k tomu pořádá kulturní besedy pro studenty.

Jan Šimek, odborný pracovník Národního pedagogického muzea a knihovny J. A. Komenského v Praze.

První aktovka? Děti si vystačily s drátěným nosičem na knihy

Praha /FOTOGALERIE, ROZHOVOR, ANKETA/ - Mnoho školních pomůcek si učitelé až do poloviny 20. století vyráběli sami. Nejvíc se to týká přírodopisu. V rozhovoru pro regionální Deník to říká Jan Šimek, odborný pracovník Národního pedagogického muzea a knihovny J. A. Komenského v Praze.

Jan Šimek.

Jan Šimek si libuje: 'Práce je mi zároveň i koníčkem'

Hradec Králové /ZAJÍMAVÍ LIDÉ HRADECKA - ROZHOVOR/ - Hradečák Honza Šimek má tolik zájmů 
a aktivit, že by to vydalo na několik dalších životů. Pracuje pro hradecké nakladatelství Svítání, zajímá se 
o alternativní medicínu, píše básně a k tomu pořádá kulturní besedy pro studenty.

Ilustrační fotografie.

Ochutnávka následujícího vydání Deníku: co v něm najdete?

Hradec Králové - Také během dnešního dne redaktoři a fotografové našich novin získávali další aktuální materiály, informace, snímky a témata, aby vše zařadili na stránky nadcházejícího vydání tohoto periodika. Pokud o to nechce být ochuzeni, pořiďte si další vydání Hradeckého deníku. Co vás uvnitř listu čeká?

Tomáš Machálek (ve žlutomodrém)

Tomáš Machálek: Krásný zážitek, byl to největší zápas mé kariéry

Opava - Slezský FC v ostře sledovaném souboji s výběrem olomoucké Sigmy uhrál bezbrankovou remízu. Na hrotu opavského útoku nastoupil místo chybějícího Tomáše Mrázka Tomáš Machálek a svého kolegu zastoupil výborně. Pořádně dřel a bojoval, ale ani on se nedokázal přes dobře pracující obranu Hanáků prosadit.

Slezský FC Opava B – MFK Vyškov 0:2

MSFL: Opava B - Vyškov 0:2

Chlebičov /FOTOGALERIE/ – Třetiligová rezerva Slezského FC stále čeká na první bod. Výběr trenéra Lubomíra Hrabiny na chlebičovském pažitu nestačil na Vyškov. Ten šel do vedení hned v úvodu a do konce první půle přidal druhý gól. Opava se opět střelecky neprosadila a na vstřelenou branku čeká už tři zápasy.

Osmý ročník Memoriálu dr. Lesáka výrazně ovlivnilo počasí.

Deštivé tyčce kraloval Michal Balner

Opava – Dolní náměstí po roce opět přivítalo elitní české tyčkaře v čele s Janem Kudličkou. Závodníkům, organizátorům i divákům komplikoval život chladno a především hustý déšť.

David Mikula

David Mikula: Úvod druhé půle jsme prospali

Třinec - Slezský FC v Třinci poprvé v letošní sezoně Fotbalové národní ligy nešťastně prohrál. Přitom herně se svému soupeři vyrovnal i bez vyloučeného Mrázka. Velmi poctivý výkon v obraně Opavy odvedl David Mikula. Ten byl vidět hlavně v závěru, kdy dřel, podporoval ofenzivu a velkým nasazením šel příkladem svým spoluhráčům.

Ilustrační foto.

MSFL: Zlín B - Opava B 3:0

Opava – Třetiligové béčko Slezského FC zajíždělo na půdu zlínské rezervy a ani ve třetím utkání se mu nepodařilo bodovat. Opavští v první půli dvakrát inkasovali, po změně stran mohl vstřelit kontaktní gól Gebauer, jenže neproměnil penaltu. Zlínský Nehoda pak v závěru přidal do sítě Slezanů ještě třetí branku.

Adam Helebrand (v bílém)

Adam Helebrand: Bohužel nezvládáme začátky zápasů

Opava - Devatenáctka Slezského FC na hřišti za koupalištěm padla s výběrem Jablonce. Nepodařilo se jí totiž skórovat, naopak hosté ze severu Čech se trefili dvakrát a slavili zaslouženou výhru. Prosadit se nedokázal ani aktuálně nejlepší střelec opavského starší dorostu Adam Helebrand, i když se objevil ve dvou vyložených šancích.

David Musial (v zeleném)

David Musial: Vracím se hlavně kvůli rodině

Poruba /ROZHOVOR/ – Opavskému Slezanu se rýsuje kvalitní posila. Domů se vrací po dlouhých letech strávených v Německu hokejový útočník David Musial. Ten má za sebou v dresu Opavy první tři přípravné zápasy v rámci turnaje v Porubě. Osmatřicetiletý hokejista by měl za Slezan nastupovat i ve druhé lize, k tomu povede coby kouč juniorský tým.

František Metelka (ve žlutomodrém)

František Metelka: Tři výhry v řadě? Pěkné, ale musíme pokračovat

Opava - Fotbalová Opava vtrhla do druhé nejvyšší soutěže ve velkém stylu. Slezský FC zvládl tři zápasy v řadě bez ztráty byť jen jediného bodu. Dvě utkání odehrál dokonce bez inkasované branky, na čemž má svůj podíl i zkušený defenzivní záložník František Metelka.

Ilustrační foto.

Ve 3. pilíři spoří 4,88 milionu lidí, o 85 tisíc méně než loni

Praha - U penzijních společností spořilo na konci prvního pololetí ve třetím pilíři 4,88 milionu účastníků, což bylo zhruba o 85.000 méně než na konci roku. Počet klientů v transformovaných fondech klesl na 4,72 milionu, ve fondech účastnických stoupl na 158.000. Informovala o tom Asociace penzijních společností.

Slezský FC Opava B – FC Hlučín 0:3

MSFL: Opava B - Hlučín 0:3

Chlebičov /2 x VIDEO, FOTOGALERIE/ – Třetiligová rezerva Slezského FC v nedělní dopoledne podlehla na hřišti v Chlebičově výběru Hlučína. Po bezbrankovém prvním poločase se na gól čekalo až do závěrečných minut, kdy se z penalty trefil střídající Martin Hanus. Další trefu přidal Foltýn a poslední slovo měl opět hlučínský veterán Hanus.

Slezský FC Opava U19 – FK Baumit Jablonec nad Nisou U19 0:2

Opavská devatenáctka nestačila na Jablonec

Opava /FOTOGALERIE/ – Starší dorostenci Slezského FC se v sobotní odpoledne utkali na hřišti za koupalištěm s výběrem Jablonce. Hosté šli v úvodu zápasu do vedení a Opavští v prvním poločase jabloneckou bránu téměř neohrozili. Po změně stran se mladí Slezané začali prosazovat více, gól ale nedali. Když pak v závěru inkasovali podruhé, bylo o osudu utkání rozhodnuto.

Martin Foltýn nastoupil v úterý proti svým bývalým spoluhráčům.

Martin Foltýn: O svou šanci v Baníku se ještě porvu

Hlučín - Hodně pikantní nádech měl pohárový duel hlučínských fotbalistů proti Baníku pro Martina Foltýna. Dvacetiletý ostravský odchovanec bude do konce podzimu oblékat dres Hlučína. V zimě se ale vrátí do klubu z Bazalů s cílem prosadit se do prvoligového kádru.

FC Hlučín – FC Baník Ostrava 1:2

POHÁR FAČR: Hlučín - Ostrava 1:2

Hlučín /2 x VIDEO, FOTOGALERIE/ - Fotbalisté ostravského Baníku splnili povinnost, když zvládli druhé kolo Poháru FAČR v Hlučíně. V prvním poločase byla Ostrava jasně lepší a povedlo se jí dvakrát skórovat. Po změně stran však domácí snížili a ze zápasu se nakonec stalo velké drama. Vyrovnat už ale houževnatý Hlučín nestihl.

Tomáš Machálek

Paráda Tomáše Machálka v Mostě

Most – Slezský FC zahájil své tažení ve Fotbalové národní lize ve velkém stylu. Po výhře v derby nad Frýdkem-Místkem si tři body odvezl také z dalekého Mostu, kde třetí gól Opavy přidala letní posila Tomáš Machálek. Pro něj šlo o premiérový zásah ve druhé nejvyšší soutěži, za který bude v opavské kabině pořádně zkasírován.

Pavel Galvas

Pavel Galvas si vystřílel MSFL

Opava – Rezerva Slezského FC prošla přes léto velkým zemětřesením a její kádr doznal celou řadu změn. Šanci dostal také dříve nechtěný útočník Pavel Galvas. Ten na sebe upozornil v loňské sezoně v dresu Kravař, kde střílel důležité branky a vypracoval se v oporu tamního mužstva.

Slezský FC Opava U19 – FC Baník Ostrava U19 1:3

Derby starších dorostenců pro Baník

Opava /FOTOGALERIE/ – Starší dorostenci Slezského FC Opava slezské derby nezvládli a ostravskému Baníku podlehli o dvě branky. Hosté šli v úvodu zápasu do vedení, ale Opavští stačili skóre do konce prvního poločasu srovnat. Po změně stran pak domácí nevyužili velkou šanci, zato Ostrava přidala další dva zásahy a ze slezské metropole si veze tři body.

Motokárový jezdec Jan Midrla obsadil na letošním ME pátou příčku.

Hoštický motokárista Jan Midrla pátý v Evropě

Kristianstad, Opava - Motokárový závodník původem z Velkých Hoštic Jan Midrla má další úspěch! V konečném hodnocení Mistrovství Evropy kategorie KZ2 se umístil na pátém místě, k medaili ale mnoho nechybělo. V závěrečném podniku ve švédském Kristianstadu obsadil český reprezentant šestou příčku.

Slezský FC Opava B – MFK Vítkovice 2:1

Béčko Slezského FC v generálce zdolalo Vítkovice

Opava /FOTOGALERIE/ – Třetiligová rezerva Slezského FC v sobotní generálce uspěla nad divizními Vítkovicemi. Opavští měli po celý zápas herní převahu a po první půli vedli o dvě branky. Po změně stran sice hosté snížili, béčko Opavy však kontrolovalo hru a nebýt spousty zahozených šancí, mohl výběr kouče Hrabiny zvítězit daleko vyšším rozdílem.