Kreativ

ŠTÍTEK: koncert

V DUCHU VÁNOC. Koncert cimbálové muziky Cifra a pěveckého sboru Viva la musica z Gymnázia v Uherském Hradišti přilákal do velehradské baziliky na 250 posluchačů.

Koncert Cifry a sboru Viva la musicy pohladil posluchače po duších

První lednová neděle se svátkem Tří králů, kterou končí vánoční doba, se bazilika Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje na Velehradě bez hudby a zpěvu opět neobešla. Už popáté do jejích lavic přilákal posluchače s příslibem hodnotného uměleckého zážitku Vánoční koncert v podání Cimbálové muziky Cifra s primášem Petrem Číhalem a pěveckým sborem hradišťského gymnázia Viva la musica se sbormistrem Jakubem Tomalou.

Jednu z posledních možností zavzpomínání na vánoční chvíle měli posluchači Tříkrálového koncertu v Uhlířských Janovicích.

OBRAZEM: Vánoční atmosféra se na skok vrátila do Uhlířských Janovic

Uhlířské Janovice - Jednu z posledních možností zavzpomínání na vánoční chvíle měli posluchači Tříkrálového koncertu v Uhlířských Janovicích. Ten si na neděli 6. ledna připravil orchestr žáků místní Základní umělecké školy. V jeho podaní, pod vedením Radka Máchy, zazněly v kostele sv. Jiljí koledy a písně s vánoční tématikou. Soubor na klávesy doprovodil jeho bývalý dlouholetý vedoucí Ivan Fišer, který zároveň koncert moderoval.

IGRÁČEK byl fenoménem hlavně v 70. a 80. letech.

Tipy Deníku

Orlickoústecko - Na co kam v nejbližších dnech?

Ilustrační foto.

Je svátek Tří králů. Konají se průvody a končí vánoční období

Na dnešek připadá svátek Tří králů - Kašpara, Melichara a Baltazara, kterým končí vánoční období. Naopak pravoslavným křesťanům Vánoce dneškem teprve začínají. Svátek odkazuje na trojici mudrců, podle pozdější tradice králů, kteří se po pastýřích přišli do Betléma poklonit právě narozenému Ježíši Kristovi.

Bohatý kulturní život. Ve Zhoři závěr minulého roku obstaralo Vánoční vytrubování, začátek toho letošního pak Novoroční vyběhnutí.

Ve Zhoři není o kulturní akce nouze

Zhoř – Kulturní program ve Zhoři na Jihlavsku je na přelomu loňského a letošního roku poměrně bohatý. „Ve čtvrtek 27. prosince se ve Zhoři v kostele konal již osmý ročník Vánočního vytrubování. Vedle hudebníků z různých koutů republiky, zazpíval koledy místní pěvecký sbor,“ uvedl Stanislav Chalupník ze Zhoře. Atmosféru koncertu ani nerušila probíhající rekonstrukce kostela.

Klavír, violoncello, akordeon. Někdo nezahraje ani na jediný z těchto nástrojů, Karolína Kunčáková z Blanska s přehledem zvládá všechny tři a ještě si k tomu zazpívá.

Hraje na klavír, violoncello, akordeon. Jen jsem to chtěla zkusit, skromně říká

Blansko - Klavír, violoncello, akordeon. Někdo nezahraje ani na jediný z těchto nástrojů, Karolína Kunčáková z Blanska s přehledem zvládá všechny tři a ještě si k tomu zazpívá. Hraní a zpěvu se věnuje řadu let a stále ji to nepřestává bavit. Právě naopak, přemýšlí, že se z koníčku možná stane její povolání.

Tříkrálovská sbírka v Novém Městě nad Metují.

Tisíce koledníků vybírají na potřebné

Východní Čechy - Městy i vesnicemi nyní procházejí tisíce koledníků s kasičkami. Každoroční Tříkrálová sbírka Charity ČR je nejen velkým vrcholem vánočních svátků, ale také největší dobrovolnickou akcí.

Italská legenda Drupi v Ostravě!!! Užijte si koncert s Deníkem

Italská legenda a majitel nezaměnitelného charismatického hlasu DRUPI společně s Italem DAVIDEm MATTIOLIm a jeho kapelou vystoupí poprvé v Ostravě na společném koncertu. Devadesát minut těch největších italských hitů. Drupi s kytarou, také s Davidem ve společném duetu a spoustu další zábavy.

CM Cifra a sboru  Viva la musica. Ilustrační foto

Cifra a Viva la musica rozezní velehradskou baziliku

Libé tóny adventního, vánočního času i duchovně laděného repertoáru si mohou vychutnávat v neděli 6. ledna od 16.30 hodin ve velehradské bazilice Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje návštěvníci pátého ročníku Vánočního koncertu cimbálové muziky Cifra s primášem Petrem Číhalem a pěveckým sborem uherskohradišťského gymnázia Viva la musica se sbormistrem Jakubem Tomalou.

Koncert učitelů ZUŠ k 80. výročí školy v Porotním sále jičínského zámku.

Učitelé muzicírovali na zámku

Jičín /FOTO/ - Základní umělecká škola J. B. Foerstera slaví letos osmdesát let od svého založení. Oslavy uvedl páteční koncert učitelů v Porotním sále zámku.\

Rožnovské slavnosti. Ilustrační foto.

Letošní rok ve znamení kulatých výročí a hudebních hvězd

Jubilejní 30. ročník Folkrockování, 40. mezinárodní folklorní festival Rožnovské slavnosti, sedmatřicátý Valašský Špalíček i jednadvacáté ročníky Valašského Záření a country festivalu Starý dobrý western. K tomu nespočet koncertů, divadelních představení a dalších akcí. Kulturně nabitý bude na Valašsku i rok 2019.

Tříkrálový koncert v Pardubicích

Na Tři krále rozezní kapli tři koncerty

Pardubice - Tři koncerty rozezní v neděli kapli Tří králů na Zámku Pardubice. Od 14 a od 15 hodin vystoupí folklórní soubor Baldrián s pásmem koled. Pardubický Spolek pěveckých sborů Pernštýn – Ludmila – Suk se připojí v 17 hodin s vánočními písněmi a koledami. Vstupné na všechny koncerty je dobrovolné.

Koledníci, ilustrační foto.

Do ulic vyrazí Kašpar, Melichar a Baltazar

Žďársko – Do ulic měst a obcí na Žďársku vyrazí o víkendu tři králové s doprovodem a nezbytnou pokladničkou. Tříkrálová sbírka se uskuteční již podevatenácté.

Takto vypadá návrh revitalizace centra Kopřivnice.

Revitalizace centra města může začít

Dlouho plánovaná revitalizace centra Kopřivnice může začít. Zastupitelé města na svém posledním zasedání schválili v rámci rozpočtu na tuto akci 140 milionů korun.

Ilustrační foto

Tipy Deníku

Orlikoústecko - Koncert klasické hudby i výstavy, to vše v dnešních tipech Deníku.

Ilustrační fotografie.

Do ulic v pátek opět po roce vyrazí koledníci

Pardubický kraj – „My tři králové jdeme k vám, štěstí, zdraví vinšujem vám.“ To jsou verše, které už nyní trénují koledníci, kteří v pátek vyrazí na Tříkrálovou sbírku.

Medvíďata, dětský sbor ZUŠ Český Krumlov, byl hostem na koncertu Spirituál kvintetu v Obecním domě v Praze.

Kapelník Spirituál kvintetu vysekl Medvíďatům poklonu

Český Krumlov – Skutečná ozdoba večera, nejen zpěvem a hraním, prostě vším. Tak shrnul Jiří Tichota, kapelník české folkové legendy Spirituál kvintetu, předvánoční vystoupení českokrumlovského sboru Medvíďata pod vedením sbormistra Lukáše Holce ve Smetanově síni pražského Obecního domu.

Tom Odell

Hudební scéna se po Novém roce rozjíždí. V lednu přijede Aurora i Tom Odell

V létě ji fanoušci mohli vidět na Colours of Ostrava, nyní se vrací na samostatný koncert do Prahy. Norská písničkářka Aurora přiveze desku Infections Of A Different Kind, která vyšla v září loňského roku. Její nové skladby krouží kolem osobních i politických témat, přes rozchody a smrt, po feminismus i životní prostředí.  

Josef Vojtek.

Teplická superskupina Kabát po čtyřech letech opět rozburcuje Stínadla

Teplice – Až v létě přijedou na teplická Stínadla Kabáti, spotřebují během několikahodinového koncertu tolik proudu, jako za stejnou dobu prosvítí celá čtvrť Trnovany. Bude to kulturní událost roku. Rocková kapela oslaví na domovské půdě 30 let své existence a bude to po čertech velké, jak naznačuje název výročního roku Kabátů: Po čertech velký turné.