Kreativ

ŠTÍTEK: koncert

Tříkrálová koleda přilákala do Kouřimi davy lidí.

Leden nabízí zážitky nejen umělecké

Střední Čechy – Tři králové samozřejmě přijdou – a po jejich koledě bude následovat i celá řada rozmanitých akcí. Ve středu na to upozornilo středočeské hejtmanství připomínající nejen programy institucí, které fungují jako příspěvkové organizace kraje. Nabízí pestrý výběr příležitostí zajímavých pro rodiny s dětmi, milovníky krásné hudby či třeba i pro sportovce, z nichž lze volit při plánování programu pro následující dny i týdny. Mnohé z nich také doporučí Středočeská centrála cestovního ruchu lidem, kteří sledují její tipy pro trávení volného času.

Ilustrační foto

Tipy Deníku

Orlickoústecko - Výstava, koncert a také začínající plesová sezóna. To vše v dnšních tipech Deníku.

Foto kapely Čechomor.

Hudbou pomáhají nemocným dětem

Orlickoústecko - S Vánoci se rozběhly i charitativní projekty. Stálicí je vysokomýtský benefiční festival Hudba pomáhá, který, jak stálo na jeho Facebooku, už pro nemocného Davida Hermana svými koncerty vybral přes 225 tisíc korun.

Tři králové

Tříkrálový koncert v kapli

Pardubice – Tradice svátků Tří králů, připomínka legendy o mudrcích z východu, kteří se přišli poklonit do Betléma novorozenému Ježíšovi, ukončuje vánoční svátky. A oslavou konce těchto svátků na pardubickém zámku je nedělní Tříkrálový koncert v zámecké kapli.

Tradiční Tříkrálovou sbírku oživí koncerty, živý betlém i různá divadélka.

Blíží se Tříkrálová sbírka. Nebudou chybět ani koncerty

Havlíčkobrodsko, Humpolecko – Od 4. do 6. ledna opět vyjdou do ulic Tři králové. Tradiční koledování organizuje na Havlíčkobrodsku a Humpolecku Oblastní charita Havlíčkův Brod a stejně jako v předchozích letech ji i tentokrát doplní různé doprovodné akce.

Ilustrační fotografie.

Chodský folklor završil letošní kulturu ve Kdyni

Kdyně – Vánoční akce vyvrcholily. S jejich zakončením pomohl i Národopisný soubor Postřekov. Ten vystoupil v příhodném prostoru kostelu sv. Mikuláše ve Kdyni, který navodil vánoční a sentimentální atmosféru.

Skupiny Qwil a Souvrať zahrály zostra v nymburské hospodě Na Žofíně.

OBRAZEM: Rockový večer zaplnil zálabský Žofín

Nymburk - V hospodě Na Žofíně v Nymburce zahrály pěkně zostra rockové skupiny Souvrať a Qwil. Ti celou akci iniciovali a večer svým koncertem zakončili. Tahaly ze svého repertoáru jako z klobouku osvědčené písně Já nechci a Lost Heart, ale přišli i s novinkami Jediná, Kotě či Balada.

Pomník Jana Palacha v Praze

Italští neonacisté si přivlastnili Palacha. Plánovaný koncert vyvolává polemiku

Koncert neonacistických skupin věnovaný 50. výročí úmrtí Jana Palacha, který se má 19. ledna odehrát pod záštitou místních úřadů ve  Veroně, vyvolal v Itálii polemiku. Dnes se proti němu ohradil i předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. Na koncert a skutečnost, že některé části italské krajní pravice se pokoušejí si "kulturně a politicky" přivlastnit Palacha, upozornil v sobotu list La Repubblica.

Diagnoza Exitus křtila album na koncertě v Plzni.

Diagnoza Exitus v Plzni pokřtila druhé album a ohlédla se za první dekádou

Domažlice, Plzeň – Ještě ve starém roce stihla rocková kapela Diagnoza Exitus z Domažlic završit svoji první dekádu na hudební scéně, a to výročním koncertem a slavnostním křtem druhého alba s názvem Projekt Prométheus v plzeňském klubu Divadlo pod lampou. Za desetiletím chodských rockerů se ohlédl frontman kapely Jiří Vondrovic.

Sólistky Lucie Kaňková a Marie Svobodová.

OBRAZEM: Rybova Česká mše vánoční nemohla ve Světlé chybět

Světlá nad Sázavou - Ve Světlé nad Sázavou si Vánoce bez České mše vánoční Jakuba Jana Ryby již neumí představit. Světelský smíšený pěvecký sbor Gaudeamus ji poprvé v doprovodu symfonického orchestru Region uvedl v roce 1988. V sobotu 29. prosince to tedy bylo její jednatřicáté provedení.

Vánoční koncert v Záhoří.

Vánoční koncert v Záhoří

Záhoří - V neděli 23. prosince, v předvečer Štědrého dne, se konal v kostele svatého Michaela v Záhoří vánoční koncert. Tento koncert pořádal kulturní výbor zastupitelstva obce ve spolupráci s Mgr. Jindrou Prokopcovou a Helenou Justýnovou.

V kostele sv. Aloise vystoupila vokální skupina Kris Kros.

OBRAZEM: Kapele KrisKros aplaudovali posluchači vestoje

Uhlířské Janovice - Neobvyklý koncert se konal v pátek 28. prosince v Uhlířských Janovicích. V kostele sv. Aloise vystoupila vokální skupina Kris Kros. Na programu byly nejen české a zahraniční koledy, ale i klasické skladby, jako například árie z baletu Labutí jezero nebo píseň Let It Go z pohádky Ledové království.

Zápis oceněných Cenou PRO MERITIS do pamětní knihy.

Cena města Pro Meritis převezme pěstounka Kricklová

Jablonec n. N. – V duchu tradice i letos město Jablonec zahájí nový rok slavnostním Novoročním koncertem v městském divadle. Koncertem si Jablonec od roku 2012 připomíná výročí vzniku samostatné České republiky 1. ledna 1993.

Silvestr Nanečisto v Městském domě v Přerově 2018

Našlapaný parket a hity Pavla Nováka. Silvestr v Přerově začal o pár dní dřív

/FOTOGALERIE/ Tančí s chutí a do roztrhání těla. Nevadí, že jim už není „náct“ ani „cet“. Na parketu to i tak dokážou pořádně rozparádit - jak ukázala v pátek večer tradiční akce „Silvestr nanečisto“ v Městském domě. V Přerově se už stalo zvykem slavit příchod Nového roku o několik dní dříve, s přáteli a při poslechu písniček skupin Re-VOX a Šediváci. Novoroční přípitek už někteří ani nepotřebují.

Světlo ve tmě nabídlo koncerty nevidomého varhaníka Pavola Pekného a olomouckých flétnistek Black Ladies.

Nevidomý varhaník zahrál koledy i klasiku

Skladby Johanna Sebastiana Bacha a Jana Křtitele Kuchaře, improvizace na duchovní písně i vánoční koledy zazněly během pátečního podvečera v kapucínském kostele Zvěstování Páně na olomouckém Dolním náměstí.

Heligonka. Klub v Dolních Vítkovicích nabídne nejen koncerty oblíbeného písničkáře, ale i další kulturní a společenské akce.

MozART Group zahraje v březnu v Heligonce

Tohle představení bude stát rozhodně za to. Ostravskému publiku se v útulném prostředí klubu Heligonka představí 23. března 2019 polský smyčcový kvartet MozART Group.

Věra Martinová

Tylův dům zve na Kolbabu nebo na známé Cimrmany

Polička – Kulturní nabídka v Tylově domě v Poličce bude i v příštím roce pestrá. Kromě pravidelných festivalů a filmových projekcí se návštěvníci mohou těšit na koncerty, besedy a divadelní představení.

Ilustrační foto.

Hudba, tanec, koktejly nebo pohádkové postavy. O silvestru se vyřádí u bazénu

Jižní Morava /TIPY NA VÍKEND/ - Tanec až na noční hodiny si nemusí o silvestru schovávat lidé, kteří stráví poslední den v roce v pasohláveckém Aqualandu Moravia. Po celé pondělí se totiž u bazénů mohou zúčastnit speciálního silvestrovského rodinného programu, jenž bude patřit zejména hudbě a tanci. Na akci se lidé dostanou s běžnými vstupenkami do akvaparku.

Kostel svaté Barbory u Všekar.

Koncert v torzu kostela

Všekary – Padesátka posluchačů se sešla na božihodový den na vánočním koncertě komorního ženského sboru Collegium Musicum ze Staňkova v barokním kostele sv. Barbory ve Všekarech.

Děti ze světelské základní školy nacvičily divadelní představení na motivy biblického příběhu narození Ježíška.

OBRAZEM: Ve Světlé oslavili narození Ježíška. Předvedli živý betlém

Světlá nad Sázavou – Desítky zájemců přišly ve čtvrtek 27. prosince na prostranství před kostelem sv. Václava ve Světlé zhlédnout biblický příběh o narození Ježíše Krista, který nacvičily děti z místní základní školy. V živém betlému si navíc zahrálo i skutečné miminko. Vánoční divadlo se ve Světlé už stalo tradicí, konalo se tady už podvanácté.

Natáčení videoklipu k písni Mimozemšťan valašské rockové kapely STRAM.

Rockery ze STRAMu v lese překvapil mimozemšťan

Nový videoklip o přistání létajícího talíře na Valašsku představí muzikanti valašské rockové kapely STRAM. V předpremiéře jej dnes večer uvidí návštěvníci koncertu ve vsetínském klubu Tři opice. Koncert začíná ve 20 hodin. Zítra se pak koná oficiální premiéra v horském hotelu Portáš v Javorníkách.

NA ŠTĚPÁNA. Ve velehradské bazilice se ve středečním podvečeru uskutečnil už 29. ročník Svatoštěpánského koncertu.

Svatoštěpánské duchovní ztišení s Hradišťanem a Pavlem Helanem

Dvacet devět let bývá v životě člověka výrazem mladosti, pocitu nekonečných perspektiv, plnosti energie a počátku hledání skutečné dospělosti. V případě Svatoštěpánského koncertu Hradišťanu s Jiřím Pavlicou je však 29 let kontinuální existence spíše potvrzením jeho vyzrálosti.

Ve Slaném vznikla farní charita.

Ve Slaném vznikla farní charita

Slaný - Farní charita vznikla letos pod vedením ředitelky Niny Kubištové ve Slaném. Zdejší potřební tak nově mají kontaktní osobu, na kterou se mohou obracet.

I letos slavnou mši zazpíval sbor poděbradského gymnázia.

Rybova mše zněla v Poděbradech pojedenácté

Poděbrady - Zcela zaplněný kostel Povýšení svatého Kříže, tři poděbradské pěvecké sbory, orchestr Gymnázia Jiřího z Poděbrad a vánoční atmosféra ještě povznesená úvodním slovem probošta Vladimíra Hronka. Taková byla tradiční kulisa jedenáctého provedení České mše vánoční Jakuba Jana Ryby v Poděbradech pod taktovkou sbormistra Tomáše Pergela.

Ilustrační fotografie.

Lákadlem Smetanovy Litomyšle bude ruská sopranistka

Litomyšl – Dárek dostali mecenáši Smetanovy Litomyšle již před svátky. Festival pro ně připravil setkání, jehož součástí byl nejen koncert harfistky Jany Bouškové a houslisty Josefa Špačka, ale také představení předběžné verze programu 61. ročníku festivalu, tzv. „dramaturgova výběru“.

Ilustrační foto.

Gospely zazní u sv. Vojtěcha

České Budějovice – V kostele u sv. Vojtěcha v Českých Budějovicích se ve čtrtek 27. prosince uskuteční Velká vánoční Gospel Time Party zpěvačky Zuzany Stirské.

Berounské Letorosty

Zastupitelé Berouna schválili dotace na kulturu

Beroun /FOTOGALERIE/ - Zastupitelé města Beroun schválili na svém veřejném zasedání mimo jiné i finanční podporu na pořádání kulturních akcí v letech 2019 a 2020. Do daného termínu, kterým byl 31. říjen, o finanční podporu města požádalo přes dvacet subjektů. Město eviduje celkem 23 žádostí.

George Michael Band

Unikátní hudební projekt se opět vrací do Teplic

Teplice - V koncertním sále teplického Domu kultury proběhne ve čtvrtek 27.prosince od 19 hodin naprosto jedinečný koncert. Do Teplic znovu zavítá světově ojedinělá kapela George Michael Band s vánočním koncertem s názvem Last Christmas & George Michael Band. 

Kytarista Honza Kirk Běhůnek.

Kytaru nedrží, jenom když spí

Kraslice – Honza Kirk Běhůnek je jedním z nejžádanějších a nejuznávanějších českých kytaristů. Jak sám s nadsázkou říká, kytaru nedrží v ruce, jen když spí.

Ivan Hlas

Soundtrack odstartuje Ivan Hlas a Šakalí léta

Poděbrady – Pořadatelé nejprestižnějšího festivalu v regionu odtajnili další překvapení příštího ročníku. Na Soundtrack, tedy přehlídku filmové hudby a multimédií, dorazí světová premiéra koncertního provedení filmu Šakalí léta s velkoformátovou projekcí pod vedením samotného autora hudby Ivana Hlase. Stane se tak hned první den.