Abeceda koření: lebeda, lékořice, levandule a libeček
Tentokrát vám v naší Abecedě koření představíme starou známou lebedu, výraznou lékořici, voňavou levanduli a vynikající libeček. Přečtěte si zajímavosti i užitečné rady o tomto koření.
Tentokrát vám v naší Abecedě koření představíme starou známou lebedu, výraznou lékořici, voňavou levanduli a vynikající libeček. Přečtěte si zajímavosti i užitečné rady o tomto koření.
V tomto díle Abecedy koření se zaměříme na tři známá koření, bez nichž by málokterá kuchyně chutnala tak, jak chutná. Přečtěte si něco o kmínu, kopru a koriandru.
V našem seriálu Abeceda koření jsme se dostali k písmenu „K", kterým začíná celá řada koření a dochucovadel. Proto jsme se rozhodli tomuto písmenu věnovat více dílů. Dnes vás seznámíme s pikantními kapary, orientálním kardamomem a tradičním kerblíkem.
Možná si ještě pamatujete na někdejší vcelku úspěšnou herní sérii Spec Ops, toho času řadu stříleček na počítače a konzole, které ale velkou díru do světa věru neudělaly. Nový Spec Ops: The Line ale kupodivu nemá s předchůdci stejného jména jinak vůbec nic společného.
Další díl našeho seriálu Abeceda koření se věnuje bylinám, která mají počáteční písmeno CH a J. Přečtěte si něco o chmelu a jalovčinkách. Možná také ucítíte tu vůni piva, borovičky nebo ginu.Chmel je naše zlato
Představíme vám dvě orientální a ne příliš známá koření. Další dvě zná téměř každý a v kuchyni patří k základnímu vybavení každého dobrého kuchaře. Na řadě jsou písmena G a H.
Plzeň – Ve voňavém krámku s kořením v plzeňské Dominikánské ulici obsluhoval včera zákazníky Antonín Klement.
Ústí – Na koření fotbalu, kterými góly rozhodně jsou, čekali diváci marně. Přesto se na utkání krajského přeboru mezi Ústím a Hněvotínem nudit nemohli. Hrál se kvalitní zápas, který nabídl řadu vyložených šancí, míč v síti ale neskončil ani jednou.
Připravili jsme pro vás další díl naší Abecedy koření. Tentokrát představíme koření, které se používá především v japonské kuchyni. Dostane se však i na estragon a na fenykl, který má prý afrodiziakální účinky. Na řadě jsou hned dvě písmena E a F.
Připravili jsme pro vás další díl naší Abecedy koření. Tentokrát představíme koření, které zná snad každý, i když možná pod jiným jménem. Dostane se však i na netradiční a téměř neznámá dochucovadla.
Kozlovice/Loštice - Nedělnímu souboji mezi domácími Kozlovicemi a Lošticemi nechybělo vydatné množství fotbalového koření, tedy branek. Těch padlo hned osm a všechny do sítě hostí, kteří už jsou smířeni s pádem do I. A třídy.
Kozlovice – Nedělnímu souboji mezi domácími Kozlovicemi a Lošticemi nechybělo vydatné množství fotbalového koření, tedy branek. Těch padlo hned osm a všechny do sítě hostí, kteří už jsou smířeni s pádem do 1.A třídy.
Připravili jsme pro vás třetí díl naší Abecedy koření. Tentokrát se zaměříme na písmeno C a Č. Kromě starých známých druhů, jako je česnek, se seznámíme i s méně tradičním kořením, například s černuchou.
Rakovník – Udělat si placky z tmavé mouky a pak si je upéct ve staré slovanské peci a samozřejmě sníst! To jste si mohli vyzkoušet na dvoře rakovnického muzea. Protože pracovníci Muzea TGM v Rakovníku doslova vytáhli svoji práci na dvůr. A to u příležitosti Dne muzeí a galerií.
Rakovník – Udělat si placky z tmavé mouky a pak si je upéct ve staré slovanské peci a samozřejmě sníst! To jste si mohli vyzkoušet na dvoře rakovnického muzea. Protože pracovníci Muzea TGM v Rakovníku doslova vytáhli svoji práci na dvůr. A to u příležitosti Dne muzeí a galerií.
V druhém dílu naší Abecedy koření se zaměříme na písmeno B. Kromě starých známých, jako je bazalka nebo bobkový list, se seznámíme i s méně tradičním kořením.
Nové Město na Moravě, Žďár nad Sázavou - Góly jsou kořením fotbalu a největší derby Žďárska toho bylo důkazem. Divizní bitvu mezi novoměstskou Vrchovinou a Žďárem nad Sázavou okořenilo pět branek.
Teprve koření udělá z jídla mistrovské dílo. Není v lidských možnostech znát všechna koření světa. Jde o nekonečně pestrý a voňavý svět. Nabízíme vám jednoduchý přehled vybraných jednodruhových koření a jejich základního používání
Vilémov – Po třízápasovém půstu nabídl divizní SK Stap Tratec Vilémov svým fanouškům opět gólové koření.
Vilémov - Divizní Vilémov doma ukočíroval favorita ze Záp, chybělo ale brankové koření.
Střekov - Domácí klobásky, zelenina a ovoce, jarní brambory, mošt, bylinky a koření, pečivo, rukodělné výrobky a obří vajíčka.
Londýn - Kvůli krizi na trhu s vanilkou, kterou vyvolala neúroda tohoto koření, by v létě ceny zmrzliny mohly vyskočit o deset procent.
Náchod/ Rijád - V předchozím úterním vyprávění jsem započala téma gurmánské, kterým je stravování v Saúdské Arábii. Mezi další tradiční pokrmy patří takzvaná kapsa. Jedná se o kuřecí maso s rýží, které je připraveno speciálním způsobem. Praží se na olivovém oleji a přidává se do něho kardamom a hřebíček. Jídlo je dost mastné, ale jednou se ochutnat musí.
Veteránům a zasvěceným musím hned ze startu sdělit úžasný objev, který jsem při hraní tohoto milého překvapení, hry Binary Domain, učinil: tohle je to nejlepší duchovní pokračování série Contra, jakého jsme se dočkali od Contra: Hard Corps pro 16-bitové konzole z roku 1994.
Olomouc /FOTO, AKTUALIZOVÁNO/ – Kvůli srážce dvou kamionů na rychlostní komunikaci R 35 před kruhovým objezdem u olomouckého Globusu byla na několik hodin uzavřený jízdní pruh ve směru z Mohelnice do Olomouce.
Nymburk -Popovídali jsme si s Rózou Llupi, Albánkou, která žije v Nymburce dvacet let, o netradičních jídlech, která se vaří v její rodné zemi. Podle paní Rózy jsou nejlepším kořením bylinky, které rostou volně v přírodě
Washington - V americkém námořnictvu se šíří droga, která navozuje podobné stavy jako marihuana, ale může vyvolat také halucinace trvající několik dní.
Halo: Combat Evolved, legenda všech legend, hra, která kolem sebe vybudovala kult a jejíž každý díl je předem odsouzen k obrovskému komerčnímu úspěchu. Hra, která drží tolik prvenství a tolik "nej", že by to vydalo na samostatný článek.
Jihlava – Vůně koření se včera linula budovou Základní školy Otokara Březiny v Jihlavě. Již po devatenácté se tady totiž konal Veletrh zdraví, jehož hlavním tématem letos bylo právě koření.
Rychnovsko - Vysoké výhry Borohrádku a Deštného, Opočno hrálo smírně s novoměstským favoritem.
Svitavy – Fotbalisty Cerekvice nerozhodila zahozená penalta a z převahy vytěžili zasloužené vítězství.
Šaratice /FOTOGALERIE/ – Tohle je to správné koření fotbalu. Všechno je jinak, než se všeobecně očekávalo. Na jedné straně stojí domácí nažhavený nováček soutěže, který ještě neprohrál. Navíc poprvé v kompletní sestavě. Šaratice. Na druhé psychicky sesypaný Slavkov, který měl bojovat o postup do krajského přeboru, ale na bodovém kontě má nulu.
Huštěnovice, Modrá – Teplé a slunečné počasí pozvaly sklízecí mlátičky nejen do obilných lánů, ale také do polí, na nichž se pěstuje jedno z nejstarších známých koření – kmín. Sklízí se na tuny, ale prodává se v několikagramových sáčcích.
Herní vydavatelství Electronics Arts je v posledních dnech opravdu štědré. Nabídlo nový trailer, pětici nových screenshotů a hlavně také odpověď na otázku, která dlouhodobě trápí nejednoho virtuálního závodníka: „Bude v Need for Speed: The Run tuning?“
Pelhřimov – Stačí na stole zahlédnout cedulku s obrázkem a už se sbíhají sliny i tomu, kdo přišel jen na kávu.
Znojmo /FOTOGALERIE/ - Po tři dny bude ode dneška patřit Horní náměstí ve Znojmě farmářským trhům. Lidé zde najdou dvacítku stánků. Obchodníci nabídnou výhradně vlastní zboží.
Mnoho lidí se tlakového hrnce stále ještě bojí. Možná jste zaslechli některou z historek o vybuchujících „papiňácích“, poničených kuchyních a ztrátách na životech. Ovšem nikdo neví o nikom, kdo by tyto tlakové havárie zažil osobně.
Střední Morava – Pokud pravidelně vaříte, vyplatí se mít doma zásobu různého koření a bylinek. Mnohá koření však snadno ztrácejí vůni i chuť a jejich skladování má tedy svá pravidla. Některé bylinky lze zamrazit, jiným prospěje spíše sušení, pro bylinky i koření však vždycky platí, že čím dříve je využijeme, tím intenzivnější chuť si užijeme.
Střední Morava – Mnoho lidí se tlakového hrnce stále ještě bojí. Možná jste zaslechli některou z historek o vybuchujících „papiňácích“, poničených kuchyních a ztrátách na životech. Ovšem nikdo neví o nikom, kdo by tyto tlakové havárie zažil osobně.
Poděbrady -Marocká pohoda prochází také žaludkem, třeba v podobě tažinu, který nikdy nejíš sám.
Ústí nad Labem – Svým názvem typicky české jídlo, surovinami spíše asijské, tak to byl poslední vítězný recept čtenáře Ústeckého deníku Vodácké kotlety.
Ostrava -Na trhy přijede kolem tří desítek prodejců, kteří nabídnou mléčné a uzenářské výrobky, zeleninu a ovoce, koření, med i ryby.
Ústí nad Labem – Místo sterilovaných žampionů čerstvé, tak to je nejzásadnější změna, kterou provedl kuchařský tým restaurace Sport Pub Zlatopramen v posledním vítězném receptu.
Ústí nad Labem – Sýr, vepřové maso, anglická slanina, to je to, co návštěvníkům českých restaurací chutná. Vítězné menu Ústeckého deníku mělo v restauraci Sport Pub Zlatopramen u návštěvníků velký ohlas.
Zlín /FOTOGALERIE/ – Lahodná vůně koření a uzeného masíčka se v sobotu 12. března linula po celé Dílně 9472 Městského divadla Zlín. Nebylo to pro to, že by si snad herci dělali party, ale tyto prostory byly již po druhé centrem Regionálního setkání výrobců klobás Zlínska.
Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Práci ochotných a milých číšníků kazí dlouhé čekání a nedochucená jídla. Kuchař místo koření a kvalitních surovin nešetřil kečupem.
Bukovany - Přestože je Morava známá jako kraj vína, pálenky se na ní těší stejně velké oblibě.
Východní Čechy - Recept je léty prověřený, pochází z rodiny Miloše P. z Uherského Brodu, který už tradičně tuto slavnostní vánoční rybí polévku každý rok připravuje pro své přátele.
Východní Čechy - Recept je léty prověřený, pochází z rodiny Miloše P. z Uherského Brodu, který už tradičně tuto slavnostní vánoční rybí polévku každý rok připravuje pro své přátele.
Tovačov /FOTOGALERIE/ - Do vánoční atmosféry se v sobotu ponořil zámek v Tovačově. Už po několikáté zde probíhá tradiční akce Vánoce na zámku. Podtitulem letošního ročníku, nad kterým převzal záštitu Tovačovský zámek a Město Tovačov, je téma chuť a vůně koření.