Kreativ

ŠTÍTEK: koření

Bazalka je nejoblíbenější bylinkou, k mání je i na Floře

Spolu s rajčaty tvoří nerozlučné chuťové duo a Italové by bez ní musely přepsat své kuchařky. Nejpopulárnější bylinkou současnosti je bazalka. O tom, že druhů této léčivé rostliny a zeleného koření je mnoho, se mohou přesvědčit všichni ti, kteří zamíří na olomoucké Výstaviště Flora, kde se ve čtvrtek otevřela letní zahradnická výstava. V pavilonu H, ve své expozici, představuje celou řadu odrůd a typů bazalky pravé, šlechtitelská a semenářská společnost SEMO a.s. ze Smržic na Prostějovsku.

Bazalka je nejoblíbenější bylinkou, k mání je i na Floře

Olomouc – Spolu s rajčaty tvoří nerozlučné chuťové duo a Italové by bez ní musely přepsat své kuchařky. Nejpopulárnější bylinkou současnosti je bazalka. O tom, že druhů této léčivé rostliny a zeleného koření je mnoho, se mohou přesvědčit všichni ti, kteří zamíří na olomoucké Výstaviště Flora, kde se ve čtvrtek otevřela letní zahradnická výstava. V pavilonu H, ve své expozici, představuje celou řadu odrůd a typů bazalky pravé, šlechtitelská a semenářská společnost SEMO a.s. ze Smržic na Prostějovsku.

Škola vaření: paprika trumfne ve vitaminu C i pomeranč

Když mluvíme o paprice, může být řeč buď o čerstvé, tedy zelenině, nebo mleté, tedy o koření, které se z ní vyrábí. V tomto díle seriálu o vaření se však zaměříme pouze na papriku čerstvou, která právě zraje.

Výstavu koření vzácnými díly významného moravského malíře Jano Köhlera

Bystřice pod Hostýnem - Sto čtyřicáté výročí narození moravského malíře Jano Köhlera oslavují v Bystřici výstavou jeho obrazů. Expozice je umístěna v prostorách bystřického zámku až do prvního září. „Jedná se o první Köhlerovu výstavu po čtyřiceti letech, zatím vůbec největší u nás," upozornila Vendula Perůtková z bystřické radnice.

Masové kuličky s bylinkami a citronem

V receptáři se každý týden věnujeme tématům pro zahrádkáře, chovatele a pěstitele. A protože víme, že je mezi našimi diváky mnoho amatérských, ale přesto vynikajících kuchařů, čas od času vyhlásíme také kuchařskou soutěž.

V sobotu chybělo fotbalistům přesné zakončení

Jičín – Středem pozornosti 23. kola krajského přeboru mužů byl bezesporu sobotní souboj prvního a třetího celku tabulky. Přinesl kvalitní zápas, kterému chybělo jen koření fotbalu, a to branky.

FOTO: Studenti si vyzkoušeli den "očima" nevidomých

Mladá Boleslav - Zkusit na vlastní kůži bez pomoci zraku třeba nakrájet cibuli, rozpoznat mince po hmatu a koření podle vůně, to je zážitek, který může svět hendikepovaných dětem přiblížit a pomoci pochopit.

Zázvor: přírodní všelék

Rostlina s léčivým oddenkem pomáhá při nachlazení, bolesti v krku, chřipce nebo poruchách trávení. Výborná je i jako koření. V gastronomii se používá už od čtvrtého století.

Diváci se gólového koření nedočkali

Benešov – Na umělé trávě v Benešově si odbylo místní béčko jarní premiéru v I. A třídě s Bělou pod Bezdězem. ve vyrovnané bitvě udrželi brankáři čistá konta, proto skončil zápas nerozhodně.

Jitrnice hodnotili podle chuti i vzhledu

Bukovany - Chuť, vzhled, koření, konzistence a celkový dojem. Podle těchto kritérií vybírali odborníci vítěze soutěže O nejlepší jitrničku. Její první ročník se uskutečnil v sobotu v Bukovanském mlýně.

V Křižánkách si postavili svoji vesnici z perníku, jíst ji ale nebudou

Křižánky – Z mouky, medu, vajec a koření jsou domečky, které zdobí výstavní síň v Křižánkách na Novoměstsku. Stojí tam celá perníková vesnice, a to jak česká, tak i moravská část Křižánek. Úplně všechny domy dlouhé obce se tam sice nevešly, z perníku jich je vyvedena asi třetina. Nechybí však ty nejdůležitější objekty, jako je třeba kostel, škola, úřad, kaplička, zvonička a řada dalších budov.

Abeceda koření: yzop - umí léčit a skvělé chutná

V tomot díle našeho seriálu vám představíme koření, které má výrazné léčivé účinky. Používá se ale také v kuchyni. Své uplatnění nalezne především v severoafrických kuchyních. Seznamte se s yzopem.

Abeceda koření: řeřicha a saturejka

Tentokrát se v Abecedě koření zaměříme na bylinku s krásným českým názvem řeřicha, kterou si můžete pěstovat na vatě doma přímo v kuchyni. Také si něco řekneme o starodávné saturejce. Ta se v našich zemích pěstuje již od devátého století.

Abeceda koření: pepř a pelyněk

Nejprve trochu hořký a následně pěkně peprný bude dnešní seriál o koření a dochucovadlech. Nejprve se podíváme na prastarý pelyněk, jenž se používá také jako lék. Dalším kořením, které se dostalo na řadu, je všeobecně známý pepř. Ten znal už Alexandr Veliký.

Abeceda koření: kmín, kopr a koriandr

V tomto díle Abecedy koření se zaměříme na tři známá koření, bez nichž by málokterá kuchyně chutnala tak, jak chutná. Přečtěte si něco o kmínu, kopru a koriandru.

Abeceda koření: kapary, koriandr a kerblík

V našem seriálu Abeceda koření jsme se dostali k písmenu „K", kterým začíná celá řada koření a dochucovadel. Proto jsme se rozhodli tomuto písmenu věnovat více dílů. Dnes vás seznámíme s pikantními kapary, orientálním kardamomem a tradičním kerblíkem.

Dubaj ve Spec Ops: The Line ještě nikdy nebylo tak mrtvé město

Možná si ještě pamatujete na někdejší vcelku úspěšnou herní sérii Spec Ops, toho času řadu stříleček na počítače a konzole, které ale velkou díru do světa věru neudělaly. Nový Spec Ops: The Line ale kupodivu nemá s předchůdci stejného jména jinak vůbec nic společného.

Abeceda koření: chmel jako lahůdka a bobule z jalovce

Další díl našeho seriálu Abeceda koření se věnuje bylinám, která mají počáteční písmeno CH a J. Přečtěte si něco o chmelu a jalovčinkách. Možná také ucítíte tu vůni piva, borovičky nebo ginu.Chmel je naše zlato

Ústí s Hněvotínem předvedli festival zahozených šancí

Ústí – Na koření fotbalu, kterými góly rozhodně jsou, čekali diváci marně. Přesto se na utkání krajského přeboru mezi Ústím a Hněvotínem nudit nemohli. Hrál se kvalitní zápas, který nabídl řadu vyložených šancí, míč v síti ale neskončil ani jednou.

Loštice totálně na kolenou, dostaly osm gólů

Kozlovice/Loštice  - Nedělnímu souboji mezi domácími Kozlovicemi a Lošticemi nechybělo vydatné množství fotbalového koření, tedy branek. Těch padlo hned osm a všechny do sítě hostí, kteří už jsou smířeni s pádem do I. A třídy.

Na dvoře rakovnického muzea se pekly placky i vonělo koření

Rakovník –  Udělat si placky z tmavé mouky a pak si je upéct ve staré slovanské peci a samozřejmě sníst! To jste si mohli vyzkoušet na dvoře rakovnického muzea. Protože pracovníci Muzea TGM v Rakovníku doslova vytáhli svoji práci na dvůr. A to u příležitosti Dne muzeí a galerií.

Na dvoře rakovnického muzea se pekly placky i vonělo koření

Rakovník –  Udělat si placky z tmavé mouky a pak si je upéct ve staré slovanské peci a samozřejmě sníst! To jste si mohli vyzkoušet na dvoře rakovnického muzea. Protože pracovníci Muzea TGM v Rakovníku doslova vytáhli svoji práci na dvůr. A to u příležitosti Dne muzeí a galerií.

Abeceda koření: anýz, asa, andělika či agastache

Teprve koření udělá z jídla mistrovské dílo. Není v lidských možnostech znát všechna koření světa. Jde o nekonečně pestrý a voňavý svět. Nabízíme vám jednoduchý přehled vybraných jednodruhových koření a jejich základního používání