Čejkovice - Září je tradičně měsíc, který patří biopotravinám. Proto se již poněkolikáté sjíždí první zářijovou neděli milovníci čaje, koření a zábavy do Čejkovic na tamní Bylinkové slavnosti. Ty se konají v areálu firmy Sonnentor na kopci pod historickými Templářskými sklepy.
Je jich jako šafránu, přesto jsou vidět. Řeč je o lidech, kteří nežijí jenom pro sebe, ale dokážou udělat něco i pro druhé. Pokud takoví lidé žijí mezi vámi, poznáte je snadno.
Východní Čechy, Pardubice - Letní kaleidoskop Deníků nahlíží do kuchyně: „Nejen v Čechách patří k nejoblíbenějším steakům vepřová krkovice," říká Petr Stupka.
Východní Čechy, Pardubice - Letní kaleidoskop Deníků nahlíží do kuchyně: „Nejen v Čechách patří k nejoblíbenějším steakům vepřová krkovice," říká Petr Stupka.
Ústí nad Labem - Koření a kořenící směsi, rozlévaná Dolská medovina. Svařené víno připravované výhradně z lahvového Modrého Portugalu. Pro doplnění také ruční řemeslné výrobky a dekorace z koření, nebo šperky ze dřeva, či drátované a vyrobené z korálků. Navrch šité dekorace do bytu.
Uherské Hradiště – Všichni příznivci cimbálové muziky a obzvláště souboru Ohnica, měli velký důvod, proč v páteční podvečer navštívit Jezuitskou kolej v centru Uherského Hradiště. Cimbálová muzika Ohnica totiž právě v těchto prostorách pokřtila své druhé CD, které nese název Koření života.
Region /ROZHOVOR/ - Cimbálová muzika Ohnica se lidové tvorbě věnuje od roku 2008 a již má svém kontě druhý nosič. Nové cédéčko čeká slavnostní křest v pátek 18. července. O cédéčku Koření života a jiných radostech a folkloru vypráví umělecký vedoucí a cimbalista Jan Káčer a primáš Ohnice Jan Mudrák.
Písek – Valijah Klásová z Písku si splnila sen. Napsala knížku Mango, láska a kari. Původně chtěla sepsat jen kuchařku s recepty indických a pákistánských jídel. „Nakonec vzniklo něco trochu jiného – příběh, který je recepty pouze proložen," říká v rozhovoru Valijah Klásová.
Montreal - Nejsou zrovna ideálem přátelství. Naopak. Nico Rosberg a Lewis Hamilton mají ke kamarádskému objetí daleko. Dva jezdci Mercedesu, kteří (jako zřejmě jediní) bojují o mistrovský titul v šampionátu formule 1, se k sobě chovají jako dva nesmiřitelní soupeři. Je to dobře?
Teplice - Farmářské trhy se v pátek konají od 12 hodin u obchodního centra Olympia v Teplicích. U téměř tří desítek prodejních stánků a pojízdných prodejen najdete velký výběr pečiva, sezónního ovoce a zeleniny, specialit v podobě kozích sýrů, uzenářské lahůdky, koření, med, ryby, víno, medovinu, mošty, houby, ale i těstoviny. Přijedou také dva prodejci se sadbou.
Krnov, Bruntál - Pro seniory, kteří se v minulosti zúčastnili nátlakových předváděček s předraženým zbožím, je dostatečným varováním, když pozvánka na nějakou akci přijde z Roudnice nad Labem. A když je zve na setkání firma, která nemá webové stránky, slibuje dárky v hodnotě tisíc korun a její jméno není k nalezení v obchodním rejstříku, je téměř jistota, že mají tu čest se šmejdy.
Polička – Na městské strážníky se obrátil jeden z občanů s tím, že dostal pozvání na předváděcí akci, která mu silně připomíná praktiky prodejců, o nichž byl natočený i dokument.
Vizovice – Základ každé správné kyselice je všude stejný. Kysané zelí, brambory a většinou i kousek klobásky. Právě drobné rozdíly v jednotlivých recepturách však dělají z této polévky královnu variant. Na koštu kyselic ve Vizovicích se sešlo hned 25 vzorků kyselic a každá byla skutečně jiná.
Pardubice – Někdo to rád horké… V našem případě ostré. Souboj jako wasabi si přichystalo úvodní kolo jara v hokejbalové extralize. Pálivé koření napodobí duel vedoucích Pardubic se druhou Vlašimí, která obhajuje mistrovský titul z loňské sezony.
Opava – Skvělý švýcarský sýr připravený na speciálním grilu a posypaný kořením s příchutí skořice, domácí brambory ve slupce, sterilované okurky a cibulky a navíc sklenka dobrého vína. To vše si uplynulou sobotu nenechaly ujít desítky lidí, které se v Kavárně Obecního domu zúčastnily tzv. Raklet party. Raklet je název sýru a zároveň i název tradičního švýcarského pokrmu, který se z tohoto sýru připravuje.
Nejen na vánoční sváteční večery, ale vůbec na celé zimní období se může hodit novinka z varny Městského pivovaru Štramberk pivo Ušák s příchutí a vůní proslulých štramberských uší.
Nejen na vánoční sváteční večery, ale vůbec na celé zimní období se může hodit novinka z varny Městského pivovaru Štramberk pivo Ušák s příchutí a vůní proslulých štramberských uší.
Názvy Unguja a Pemba vám asi nic neřeknou, zato označení Zanzibar už by mohlo. Věřte, že jde o tanzanské souostroví, které si v posledních letech oblíbili zejména Češi a Italové. A místní si od nich dokonce nechávají posílat učebnice, aby ovládli řeč a mohli lépe komunikovat.
Skořici máme spojenou především s cukrovím, svařeným vínem či štrúdlem pro její typické aroma. Známe skořici mletou, ale i jako tvrdou dutou trubičku. Řada z nás však možná neví, odkud vlastně toto koření pochází a jaké má pozitivní účinky.
Orlickoústecko – Magnetem třináctého kola krajského přeboru bylo utkání v Chocni, kam zavítal vedoucí celek tabulky z České Třebové. Diváci ale gól neviděli.
Békéscsaba – Co mají společného revizák plynu, kuchař, dopravák a mistři elektrikářů a zámečníků? Umí vlastnoručně vyrobit klobásy, které chutnají i fajnšmekrům Maďarům.
V posledních letech se řadí mezi nejoblíbenější aromatické koření. Hned po majoránce je nejvyhledávanější v semenářských obchodech. Oblibu si našla i u pěstitelů, kteří nemají zahrádku, ale vystačí si s pěstebním truhlíčkem či květináčem na okně nebo balkoně.
Žďár nad Sázavou - Lidé, kteří stále ještě mají v paměti neslavný farmářský trh, který se na žďárském náměstí uskutečnil před třemi lety, byli včera spokojeni. Ve stáncích byly lákavě vystaveny sýry, uzeniny, čerstvé pečivo, zelenina a ovoce, koření, med a výrobky z něj, marmelády, pečené čaje a řada dalších potravin a produktů. V nabídce byl rovněž nejen kozí sýr nebo jogurt, ale také kozí zmrzlina.
Zruč nad Sázavou – Cukrárny. Tajemství, kterými je historie těchto obchodů – oblíbených jak u dětí, tak u dospělých – opředena, poznávali včera žáci Základní školy Vlastějovice.
Libouchec – Tradiční a vždy velmi vyhecované derby mezi Libouchcem a sousedním Jílovým postrádalo brankové koření. Oba brankáři udrželi čistá konta, v penaltách o bonusovém bodu pro hosty rozhodl symbolicky kapitán Rangl.
Přívrat – Zdejší náves se v sobotu promění v obří polní kuchyni. Dvanáct týmů se pokusí v kotlíku nad ohněm s vyfasovaným masem uvařit takový guláš, který by získal Řád zlaté vařečky.
Přívrat – Zdejší náves se v sobotu promění v obří polní kuchyni. Dvanáct týmů se pokusí v kotlíku nad ohněm s vyfasovaným masem uvařit takový guláš, který by získal Řád zlaté vařečky.
Spolu s rajčaty tvoří nerozlučné chuťové duo a Italové by bez ní musely přepsat své kuchařky. Nejpopulárnější bylinkou současnosti je bazalka. O tom, že druhů této léčivé rostliny a zeleného koření je mnoho, se mohou přesvědčit všichni ti, kteří zamíří na olomoucké Výstaviště Flora, kde se ve čtvrtek otevřela letní zahradnická výstava. V pavilonu H, ve své expozici, představuje celou řadu odrůd a typů bazalky pravé, šlechtitelská a semenářská společnost SEMO a.s. ze Smržic na Prostějovsku.
Olomouc – Spolu s rajčaty tvoří nerozlučné chuťové duo a Italové by bez ní musely přepsat své kuchařky. Nejpopulárnější bylinkou současnosti je bazalka. O tom, že druhů této léčivé rostliny a zeleného koření je mnoho, se mohou přesvědčit všichni ti, kteří zamíří na olomoucké Výstaviště Flora, kde se ve čtvrtek otevřela letní zahradnická výstava. V pavilonu H, ve své expozici, představuje celou řadu odrůd a typů bazalky pravé, šlechtitelská a semenářská společnost SEMO a.s. ze Smržic na Prostějovsku.
Když mluvíme o paprice, může být řeč buď o čerstvé, tedy zelenině, nebo mleté, tedy o koření, které se z ní vyrábí. V tomto díle seriálu o vaření se však zaměříme pouze na papriku čerstvou, která právě zraje.
Bystřice pod Hostýnem - Sto čtyřicáté výročí narození moravského malíře Jano Köhlera oslavují v Bystřici výstavou jeho obrazů. Expozice je umístěna v prostorách bystřického zámku až do prvního září. „Jedná se o první Köhlerovu výstavu po čtyřiceti letech, zatím vůbec největší u nás," upozornila Vendula Perůtková z bystřické radnice.
V receptáři se každý týden věnujeme tématům pro zahrádkáře, chovatele a pěstitele. A protože víme, že je mezi našimi diváky mnoho amatérských, ale přesto vynikajících kuchařů, čas od času vyhlásíme také kuchařskou soutěž.
Jičín – Středem pozornosti 23. kola krajského přeboru mužů byl bezesporu sobotní souboj prvního a třetího celku tabulky. Přinesl kvalitní zápas, kterému chybělo jen koření fotbalu, a to branky.