Delikatesa? Srdíčko na zelenině a koření, pokyvoval řezník
Vyškov - Vyškovský pivovar už potřetí lákal na ukázku tradiční zabijačky. Nechyběly klobásy, tlačenka, škvarky, koření nebo pivo. Lidé stáli fronty.
Vyškov - Vyškovský pivovar už potřetí lákal na ukázku tradiční zabijačky. Nechyběly klobásy, tlačenka, škvarky, koření nebo pivo. Lidé stáli fronty.
Nejen na vánoční sváteční večery, ale vůbec na celé zimní období se může hodit novinka z varny Městského pivovaru Štramberk pivo Ušák s příchutí a vůní proslulých štramberských uší.
Nejen na vánoční sváteční večery, ale vůbec na celé zimní období se může hodit novinka z varny Městského pivovaru Štramberk pivo Ušák s příchutí a vůní proslulých štramberských uší.
Liberec - Rozhovor s předsedou pěveckého sboru Ještěd Miroslavem Štorkem o historii sboru, repertoáru, členech, zkouškách i humorných historkách.
Názvy Unguja a Pemba vám asi nic neřeknou, zato označení Zanzibar už by mohlo. Věřte, že jde o tanzanské souostroví, které si v posledních letech oblíbili zejména Češi a Italové. A místní si od nich dokonce nechávají posílat učebnice, aby ovládli řeč a mohli lépe komunikovat.
Skořici máme spojenou především s cukrovím, svařeným vínem či štrúdlem pro její typické aroma. Známe skořici mletou, ale i jako tvrdou dutou trubičku. Řada z nás však možná neví, odkud vlastně toto koření pochází a jaké má pozitivní účinky.
Orlickoústecko – Magnetem třináctého kola krajského přeboru bylo utkání v Chocni, kam zavítal vedoucí celek tabulky z České Třebové. Diváci ale gól neviděli.
Pardubice – Trpělivost růže přináší… Na toto téma by mohli pardubičtí hokejbalisté psát diplomovou práci.
Békéscsaba – Co mají společného revizák plynu, kuchař, dopravák a mistři elektrikářů a zámečníků? Umí vlastnoručně vyrobit klobásy, které chutnají i fajnšmekrům Maďarům.
V posledních letech se řadí mezi nejoblíbenější aromatické koření. Hned po majoránce je nejvyhledávanější v semenářských obchodech. Oblibu si našla i u pěstitelů, kteří nemají zahrádku, ale vystačí si s pěstebním truhlíčkem či květináčem na okně nebo balkoně.
Sťovík tupolistý je vytrvalá bylina, která hluboce koření a má velmi odolný hlavní kořen, který je schopný dobře regenerovat.
Východní Čechy - Fotbalová divize C měla během uplynulého víkendu na programu desáté dějství v aktuální sezoně.
Východní Čechy - Fotbalová divize C měla během uplynulého víkendu na programu desáté dějství v aktuální sezoně.
Dětmarovice – Korektně a rychle vedené utkání bylo v sobotu k vidění v Dětmarovicích. Koření fotbalu však zápasu chybělo.
Čáslav – Opět po roce se na zahradu Městského muzea v Husově ulici v Čáslavi vrátilo Havelské posvícení.
Žďár nad Sázavou - Lidé, kteří stále ještě mají v paměti neslavný farmářský trh, který se na žďárském náměstí uskutečnil před třemi lety, byli včera spokojeni. Ve stáncích byly lákavě vystaveny sýry, uzeniny, čerstvé pečivo, zelenina a ovoce, koření, med a výrobky z něj, marmelády, pečené čaje a řada dalších potravin a produktů. V nabídce byl rovněž nejen kozí sýr nebo jogurt, ale také kozí zmrzlina.
Že jste ještě nikdy nepřipravovali k masu přílohu, jejíž součástí by byl karamel a pomerančová šťáva? Je nejvyšší čas pustit se do toho!
Zruč nad Sázavou – Cukrárny. Tajemství, kterými je historie těchto obchodů – oblíbených jak u dětí, tak u dospělých – opředena, poznávali včera žáci Základní školy Vlastějovice.
Libouchec – Tradiční a vždy velmi vyhecované derby mezi Libouchcem a sousedním Jílovým postrádalo brankové koření. Oba brankáři udrželi čistá konta, v penaltách o bonusovém bodu pro hosty rozhodl symbolicky kapitán Rangl.
Přívrat – Zdejší náves se v sobotu promění v obří polní kuchyni. Dvanáct týmů se pokusí v kotlíku nad ohněm s vyfasovaným masem uvařit takový guláš, který by získal Řád zlaté vařečky.
Přívrat – Zdejší náves se v sobotu promění v obří polní kuchyni. Dvanáct týmů se pokusí v kotlíku nad ohněm s vyfasovaným masem uvařit takový guláš, který by získal Řád zlaté vařečky.
Spolu s rajčaty tvoří nerozlučné chuťové duo a Italové by bez ní musely přepsat své kuchařky. Nejpopulárnější bylinkou současnosti je bazalka. O tom, že druhů této léčivé rostliny a zeleného koření je mnoho, se mohou přesvědčit všichni ti, kteří zamíří na olomoucké Výstaviště Flora, kde se ve čtvrtek otevřela letní zahradnická výstava. V pavilonu H, ve své expozici, představuje celou řadu odrůd a typů bazalky pravé, šlechtitelská a semenářská společnost SEMO a.s. ze Smržic na Prostějovsku.
Olomouc – Spolu s rajčaty tvoří nerozlučné chuťové duo a Italové by bez ní musely přepsat své kuchařky. Nejpopulárnější bylinkou současnosti je bazalka. O tom, že druhů této léčivé rostliny a zeleného koření je mnoho, se mohou přesvědčit všichni ti, kteří zamíří na olomoucké Výstaviště Flora, kde se ve čtvrtek otevřela letní zahradnická výstava. V pavilonu H, ve své expozici, představuje celou řadu odrůd a typů bazalky pravé, šlechtitelská a semenářská společnost SEMO a.s. ze Smržic na Prostějovsku.
Když mluvíme o paprice, může být řeč buď o čerstvé, tedy zelenině, nebo mleté, tedy o koření, které se z ní vyrábí. V tomto díle seriálu o vaření se však zaměříme pouze na papriku čerstvou, která právě zraje.
Bystřice pod Hostýnem - Sto čtyřicáté výročí narození moravského malíře Jano Köhlera oslavují v Bystřici výstavou jeho obrazů. Expozice je umístěna v prostorách bystřického zámku až do prvního září. „Jedná se o první Köhlerovu výstavu po čtyřiceti letech, zatím vůbec největší u nás," upozornila Vendula Perůtková z bystřické radnice.
V receptáři se každý týden věnujeme tématům pro zahrádkáře, chovatele a pěstitele. A protože víme, že je mezi našimi diváky mnoho amatérských, ale přesto vynikajících kuchařů, čas od času vyhlásíme také kuchařskou soutěž.
Kuchařská soutěž Vaříme s kořením zná svou vítězku. Vyzkoušejte její recept!
Ústí nad Labem - Posílejte nám na email: recepty.ustecky@denik.cz své kulinářské recepty. Hrajeme o útratu za 300 korun!
Jičín – Středem pozornosti 23. kola krajského přeboru mužů byl bezesporu sobotní souboj prvního a třetího celku tabulky. Přinesl kvalitní zápas, kterému chybělo jen koření fotbalu, a to branky.
Hranice – Zabijačkové pochoutky, domácí klobásky, tvarůžkové laskominy, čerstvé sýry a ryby, výrobky z medu , či voňavé koření, bylinky a koláče, to vše nabízel již pátý Farmářský trh, který v pátek 12. dubna zaplnil hranické Masarykovo náměstí.
Pardubice - Mattoni NBL: Polovina bodů ve střetnutí Pardubic s Ostravou padla po střelách za obloukem
Mladá Boleslav - Zkusit na vlastní kůži bez pomoci zraku třeba nakrájet cibuli, rozpoznat mince po hmatu a koření podle vůně, to je zážitek, který může svět hendikepovaných dětem přiblížit a pomoci pochopit.
Rostlina s léčivým oddenkem pomáhá při nachlazení, bolesti v krku, chřipce nebo poruchách trávení. Výborná je i jako koření. V gastronomii se používá už od čtvrtého století.
Konstantinovy Lázně – Učitelský sbor místní základní školy uspořádal v úterý pro žáky velikonoční odpoledne plné zábavné, ale zároveň poučné tvorby.
Benešov – Na umělé trávě v Benešově si odbylo místní béčko jarní premiéru v I. A třídě s Bělou pod Bezdězem. ve vyrovnané bitvě udrželi brankáři čistá konta, proto skončil zápas nerozhodně.
Bukov - Pošlete nám své nejoblíbenější kulinářské recepty na e-mail recepty.ustecky@denik.cz a vyhrajte šek na tři sta korun.
Polička – Bitvy „kdo s koho" jsou kořením play off v hokejových soutěžích.
Jihlava – Jihlavští fotbalisté v sedmnáctém kole nejvyšší soutěže remizovali s Hradcem Králové, blíže vítězství byl soupeř.
Bukovany - Chuť, vzhled, koření, konzistence a celkový dojem. Podle těchto kritérií vybírali odborníci vítěze soutěže O nejlepší jitrničku. Její první ročník se uskutečnil v sobotu v Bukovanském mlýně.
Křižánky – Z mouky, medu, vajec a koření jsou domečky, které zdobí výstavní síň v Křižánkách na Novoměstsku.
Křižánky – Z mouky, medu, vajec a koření jsou domečky, které zdobí výstavní síň v Křižánkách na Novoměstsku. Stojí tam celá perníková vesnice, a to jak česká, tak i moravská část Křižánek. Úplně všechny domy dlouhé obce se tam sice nevešly, z perníku jich je vyvedena asi třetina. Nechybí však ty nejdůležitější objekty, jako je třeba kostel, škola, úřad, kaplička, zvonička a řada dalších budov.
Prachaticko - Vánoční strom svítí, děti školou povinné zpívají koledy a vánoční písně a do toho všeho voní grog a svařené víno s paterým kořením.
V tomot díle našeho seriálu vám představíme koření, které má výrazné léčivé účinky. Používá se ale také v kuchyni. Své uplatnění nalezne především v severoafrických kuchyních. Seznamte se s yzopem.
Trutnov, Dvůr Králové – Oba podkrkonošští reprezentanti v krajském přeboru nastoupili na domácích trávnících a lépe se tentokrát dařilo dvorské rezervě, která porazila Rychnov.
Svitavy – V okresní IV. třídě fotbalistů uhájila vedení Kunčina, ačkoli měla v přestřelce s Boršovem hromadu práce.
Tentokrát se v Abecedě koření zaměříme na bylinku s krásným českým názvem řeřicha, kterou si můžete pěstovat na vatě doma přímo v kuchyni. Také si něco řekneme o starodávné saturejce. Ta se v našich zemích pěstuje již od devátého století.
Dnes se podíváme na písmeno R. Představíme si málo známou routu i naopak všeobecně rozšířený rozmarýn. S užíváním obou koření by si měly dávat pozor těhotné ženy.
Dnes si v abecedě koření připomeneme zapomenutý popenec, který dříve patřil k základnímu koření, jaké naši předci používali.
Nejprve trochu hořký a následně pěkně peprný bude dnešní seriál o koření a dochucovadlech. Nejprve se podíváme na prastarý pelyněk, jenž se používá také jako lék. Dalším kořením, které se dostalo na řadu, je všeobecně známý pepř. Ten znal už Alexandr Veliký.
Pojizeří - Dobrá zpráva pro FK Pěnčín-Turnov: Bratři Hurtovi i Petřík mladší nakonec zůstávají!