Kreativ

ŠTÍTEK: koření

Exotický ostrov Zanzibar rozhodně stojí za návštěvu, obzvláště teď v zimě.

Exotický Zanzibar: Ostrov koření a učebnic češtiny

Názvy Unguja a Pemba vám asi nic neřeknou, zato označení Zanzibar už by mohlo. Věřte, že jde o tanzanské souostroví, které si v posledních letech oblíbili zejména Češi a Italové. A místní si od nich dokonce nechávají posílat učebnice, aby ovládli řeč a mohli lépe komunikovat.

Ilustrační foto

Skořice pomáhá i v medicíně

Skořici máme spojenou především s cukrovím, svařeným vínem či štrúdlem pro její typické aroma. Známe skořici mletou, ale i jako tvrdou dutou trubičku. Řada z nás však možná neví, odkud vlastně toto koření pochází a jaké má pozitivní účinky.

Z festivalu klobás v maďarské Békéscsabě.

'Utrhla' se jim ruka s kořením... A uspěli

Békéscsaba – Co mají společného revizák plynu, kuchař, dopravák a mistři elektrikářů a zámečníků? Umí vlastnoručně vyrobit klobásy, které chutnají i fajnšmekrům Maďarům.

NEODOLATELNÉ AROMA. V kuchyni se bez něj neobejdete.

Královna bazalka

V posledních letech se řadí mezi nejoblíbenější aromatické koření. Hned po majoránce je nejvyhledávanější v semenářských obchodech. Oblibu si našla i u pěstitelů, kteří nemají zahrádku, ale vystačí si s pěstebním truhlíčkem či květináčem na okně nebo balkoně.

  PLEVEL. Na zahrádku se šťovík rozšíří kvůli větru.

Nezničitelný šťovík

Sťovík tupolistý je vytrvalá bylina, která hluboce koření a má velmi odolný hlavní kořen, který je schopný dobře regenerovat.

Jednou ze zásad farmářského trhu je nabídka produktů pocházejících z co největší blízkosti místa, kde jsou nabízeny.

Trh konečně nabídl produkty z farem

Žďár nad Sázavou - Lidé, kteří stále ještě mají v paměti neslavný farmářský trh, který se na žďárském náměstí uskutečnil před třemi lety, byli včera spokojeni. Ve stáncích byly lákavě vystaveny sýry, uzeniny, čerstvé pečivo, zelenina a ovoce, koření, med a výrobky z něj, marmelády, pečené čaje a řada dalších potravin a produktů. V nabídce byl rovněž nejen kozí sýr nebo jogurt, ale také kozí zmrzlina.

VAŘÍME S KOŘENÍM. Název kuchařské soutěže, díky níž můžete okusit tento pokrm.

Steak se sladkou zeleninou

Že jste ještě nikdy nepřipravovali k masu přílohu, jejíž součástí by byl karamel a pomerančová šťáva? Je nejvyšší čas pustit se do toho!

FK JÍLOVÉ - ilustrační foto.

Jílové vybojovalo bod v penaltách

Libouchec – Tradiční a vždy velmi vyhecované derby mezi Libouchcem a sousedním Jílovým postrádalo brankové koření. Oba brankáři udrželi čistá konta, v penaltách o bonusovém bodu pro hosty rozhodl symbolicky kapitán Rangl.

Jan Prášil, ředitel společnosti Semo a.s. Smržice na Prostějovsku

Bazalka je nejoblíbenější bylinkou, k mání je i na Floře

Spolu s rajčaty tvoří nerozlučné chuťové duo a Italové by bez ní musely přepsat své kuchařky. Nejpopulárnější bylinkou současnosti je bazalka. O tom, že druhů této léčivé rostliny a zeleného koření je mnoho, se mohou přesvědčit všichni ti, kteří zamíří na olomoucké Výstaviště Flora, kde se ve čtvrtek otevřela letní zahradnická výstava. V pavilonu H, ve své expozici, představuje celou řadu odrůd a typů bazalky pravé, šlechtitelská a semenářská společnost SEMO a.s. ze Smržic na Prostějovsku.

Jan Prášil, ředitel společnosti Semo a.s. Smržice na Prostějovsku

Bazalka je nejoblíbenější bylinkou, k mání je i na Floře

Olomouc – Spolu s rajčaty tvoří nerozlučné chuťové duo a Italové by bez ní musely přepsat své kuchařky. Nejpopulárnější bylinkou současnosti je bazalka. O tom, že druhů této léčivé rostliny a zeleného koření je mnoho, se mohou přesvědčit všichni ti, kteří zamíří na olomoucké Výstaviště Flora, kde se ve čtvrtek otevřela letní zahradnická výstava. V pavilonu H, ve své expozici, představuje celou řadu odrůd a typů bazalky pravé, šlechtitelská a semenářská společnost SEMO a.s. ze Smržic na Prostějovsku.

Ilustrační foto.

Škola vaření: paprika trumfne ve vitaminu C i pomeranč

Když mluvíme o paprice, může být řeč buď o čerstvé, tedy zelenině, nebo mleté, tedy o koření, které se z ní vyrábí. V tomto díle seriálu o vaření se však zaměříme pouze na papriku čerstvou, která právě zraje.

Portrét Jano Köhlera z roku 1933

Výstavu koření vzácnými díly významného moravského malíře Jano Köhlera

Bystřice pod Hostýnem - Sto čtyřicáté výročí narození moravského malíře Jano Köhlera oslavují v Bystřici výstavou jeho obrazů. Expozice je umístěna v prostorách bystřického zámku až do prvního září. „Jedná se o první Köhlerovu výstavu po čtyřiceti letech, zatím vůbec největší u nás," upozornila Vendula Perůtková z bystřické radnice.

PIKANTNÍ POKRM. Pro děti se dá připravit méně ostrá varianta. Se špagetami jim určitě bude chutnat.

Masové kuličky s bylinkami a citronem

V receptáři se každý týden věnujeme tématům pro zahrádkáře, chovatele a pěstitele. A protože víme, že je mezi našimi diváky mnoho amatérských, ale přesto vynikajících kuchařů, čas od času vyhlásíme také kuchařskou soutěž.

BLÍZKO GÓLU byl ve druhém poločase střídající Marek  Kocourek, který v největší šanci zápasu běžel sám na brankáře, jeho zakončení však postrádalo patřičné parametry.

V sobotu chybělo fotbalistům přesné zakončení

Jičín – Středem pozornosti 23. kola krajského přeboru mužů byl bezesporu sobotní souboj prvního a třetího celku tabulky. Přinesl kvalitní zápas, kterému chybělo jen koření fotbalu, a to branky.

Běžný den nevidomého člověka na gymnáziu

FOTO: Studenti si vyzkoušeli den "očima" nevidomých

Mladá Boleslav - Zkusit na vlastní kůži bez pomoci zraku třeba nakrájet cibuli, rozpoznat mince po hmatu a koření podle vůně, to je zážitek, který může svět hendikepovaných dětem přiblížit a pomoci pochopit.

Pokud si chcete připravit zázvorový čaj, měli byste oddenek pomalu vařit ve vodě po dobu patnácti minut.

Zázvor: přírodní všelék

Rostlina s léčivým oddenkem pomáhá při nachlazení, bolesti v krku, chřipce nebo poruchách trávení. Výborná je i jako koření. V gastronomii se používá už od čtvrtého století.

Michal Bohata (ve žlutém) se zapojil do hry ve druhém poločase, ale s nerozhodným stavem nepohnul.

Diváci se gólového koření nedočkali

Benešov – Na umělé trávě v Benešově si odbylo místní béčko jarní premiéru v I. A třídě s Bělou pod Bezdězem. ve vyrovnané bitvě udrželi brankáři čistá konta, proto skončil zápas nerozhodně.

V Bukovanském mlýně se konala soutěž O nejlepší jitrničku.

Jitrnice hodnotili podle chuti i vzhledu

Bukovany - Chuť, vzhled, koření, konzistence a celkový dojem. Podle těchto kritérií vybírali odborníci vítěze soutěže O nejlepší jitrničku. Její první ročník se uskutečnil v sobotu v Bukovanském mlýně.

V Křižánkách si postavili a vystavili celou perníkovou vesnici.

V Křižánkách si postavili svoji vesnici z perníku, jíst ji ale nebudou

Křižánky – Z mouky, medu, vajec a koření jsou domečky, které zdobí výstavní síň v Křižánkách na Novoměstsku. Stojí tam celá perníková vesnice, a to jak česká, tak i moravská část Křižánek. Úplně všechny domy dlouhé obce se tam sice nevešly, z perníku jich je vyvedena asi třetina. Nechybí však ty nejdůležitější objekty, jako je třeba kostel, škola, úřad, kaplička, zvonička a řada dalších budov.

Kvetoucí yzop

Abeceda koření: yzop - umí léčit a skvělé chutná

V tomot díle našeho seriálu vám představíme koření, které má výrazné léčivé účinky. Používá se ale také v kuchyni. Své uplatnění nalezne především v severoafrických kuchyních. Seznamte se s yzopem.

Fazolová sekaná

Abeceda koření: řeřicha a saturejka

Tentokrát se v Abecedě koření zaměříme na bylinku s krásným českým názvem řeřicha, kterou si můžete pěstovat na vatě doma přímo v kuchyni. Také si něco řekneme o starodávné saturejce. Ta se v našich zemích pěstuje již od devátého století.

Biftek se sýrovou čepicí na polentě

Abeceda koření: pepř a pelyněk

Nejprve trochu hořký a následně pěkně peprný bude dnešní seriál o koření a dochucovadlech. Nejprve se podíváme na prastarý pelyněk, jenž se používá také jako lék. Dalším kořením, které se dostalo na řadu, je všeobecně známý pepř. Ten znal už Alexandr Veliký.