Kreativ

ŠTÍTEK: koření

Řemeslný jarmark v Křenovicích

Řemeslný jarmark provoněl Křenovice mýdlem i kořením

Křenovice - Chladný listopad se jako závanem větru přehoupl do svojí druhé poloviny a sváteční prosinec už netrpělivě vyčkává na poslední stránce kalendáře, až přijde jeho čas. Než se na něj ale dostane řada, zbývá ještě spoustu času dělat si starosti s obstaráváním vánočních dárků. Nicméně štěstí přeje připraveným a odškrtnout si několik položek ze seznamu mohli lidé v sobotu na již tradičním řemeslném jarmarku v Křenovicích.  

Africké trhy v Kutné Hoře.

Čerstvé ovoce z Afriky i Asie dorazilo do Kutné Hory

/FOTOGALERIE/ Před Galerií Středočeského kraje v Kutné Hoře se v neděli 3. listopadu konaly Africké trhy. Fanoušci exotického ovoce si přišli na své. Mohli vybírat z čerstvého a sušeného ovoce z Afriky i Asie, koření ze Zanzibaru, kakaa, marmelády a dalších delikates.

Páteční trhy na Staroměstském náměstí v Mladé Boleslavi.

Farmářské trhy probíhají stále každý pátek

/FOTOGALERIE/ Na Staroměstském náměstí v Mladé Boleslavi se stále konají trhy. Zájemci na nich mohou nakoupit nejen nejrůznější pochutiny, ale třeba také květiny, čerstvé výrobky přímo od zemědělců, koření, bylinné čaje, ryby, pečivo nebo sazenice jahod. Trh začíná každý pátek vždy v 7.30 a končí ve 13 hodin.

Trhy v polském Zabělkově.

Tip na pátek 25. října: Podzimní trhy v Domě kultury

Další podzimní trhy můžete navštívit dnes od 10:00 hodin v Domě kultury Ostrov. Po celý den tam můžete nakoupit ovoce, zeleninu, med, koření, pečivoi masné výrobky. V prodeji by mělo být i dětské oblečení, zdravá výživa nebo sazenice. Prodávat budou převážně farmáři.

Ilustrační foto.

Tip na pátek 25. října: Jarmark nabídne také dušičkové zboží

Podzimní dekorace, svíčky, věnce a jiné dušičkové zboží, masné a uzenářské výrobky, sýry a mléčné výrobky, koření, bylinky, perníčky, trdelník, med a oříšky i suvenýry z keramiky a dřeva, to vše nabízí oblíbený Novojičínský jarmark podzimní, který se uskuteční na Masarykově náměstí v pátek 25. října od 8 do 17 hodin.

Farmářské trhy.

Tip Deníku na 4. října: V Kyjově nakoupí zeleninu, sýry i bylinky

Kyjov - V Kyjově se opět uskuteční oblíbené Farmářské trhy. Lidé si vyberou z bohaté nabídky nejrůznějšího zboží, jako jsou uzenářské výrobky, přísady a sukulenty, trdelníky, sýry, výrobky ze dřeva, koření, bylinky, čaje, cukrářské a pekařské zboží, domácí nudle nebo med.

Josef Gabčo, FK Vysoká

Na Mělnicko pro gólové příděly, dělostřelcům vévodil Gabčo

/I. B TŘÍDA/ Skutečně sváteční dávku fotbalového koření servírovalo na Václava kompletní kvarteto B-třídních celků z Mělnicka. „Nejslabším“ střeleckým počinem byla lužecká trojka Bakovu, jedné ze dvou nejlepších obran úvodních pěti kol. Individuálním králem pak Josef Gabčo, který se pod výhrou Vysoké podepsal šestkrát.

Na devátém ročníku Gulášfestu v Libhošti se utkalo mezi sebou devět soutěžních týmů.

O vítězství v Gulášfestu rozhodl jeden hlas

Libhošťský sportovní areál byl v sobotu 14. září zalitý sluncem a provoněn vůní masa, cibule a koření. O pozornost návštěvníků, diváků i pořadatelů soutěžilo devět týmů složených nejen z místních občanů, ale i z blízkého okolí.

Farmářské trhy v Zábřehu ve čtvrtek 19. září.

Tip na 27. září: Podzimní trhy v domě kultury

V Ostrově se opět konají Podzimní trhy. Tentokrát se přesunou z náměstí do prostor sousedního domu kultury. V čase od 10 do 17 hodin sem můžete přijít nakoupit produkty většinou domácí výroby, jako jsou sýry, uzeniny, koření, oblečení, zákusky, ovoce a zelenina.

Magalhãese inspirovalo k jeho cestě objevení Brazílie portugalským cestovatelem Pedrem Álvaresem Cabralem v roce 1500

První cesta kolem světa slaví půl tisíciletí. Magalhães ji zaplatil životem

Opravdu se nedá říci, že by mu přálo štěstí. Svůj největší objev zaplatil životem. Přesto inspiroval odvážné lidi po celém světě. Před půl tisíciletím, dne 20. září 1519, vyplul portugalský mořeplavec Fernão de Magalhães na cestu, při níž jeho loď jako první obeplula Zeměkouli. Triumfu se ale nedočkal - během plavby našel svou smrt.

Africké trhy

Africké trhy

Exotické ovoce, koření i kakaové boby. Navštivte víkendové Africké trhy.

Gastronaut Marcel Ihančák pro publikum v Karlově Studánce připravil Studeneckého kapra na paprice s kapustovou přílohou, telecí kotletu a moravský bramborový salát.

Karlova Studánka představila vaření jako show

Mistři se najdou v každém oboru. Hvězda se může zrodit mezi těmi, kdo čepují pivo, degustují víno, vaří kávu, píšou kulinářské recenze nebo ovládají gastronomii. V Karlově Studánce představili vaření jako pódiovou show. Nabídli tváře známé z televizních i z internetových pořadů o vaření. Na obrazovce bez vůně a ochutnávek to ale nikdy nebude ono.

Okolí břeclavské synagogy naplnily tradiční Rajské slavnosti.

OBRAZEM: Hosty Rajské slavnosti roztančila ukulele

Břeclav - Uličky okolo břeclavské synagogy se v sobotu plní davy milovníku rajčat – a nejen jich, slavnosti totiž nabízejí mnohem víc. Každý si tu přijde na své, od gurmánů, přes děti až po obdivovatele výtvarného umění.

Ilustrační fotografie.

Sexshop je kořenářstvím pro dospělé. Hitem jsou pomůcky pro páry

Sex je kořením života, ale každý má rád jinou chuť. Kdo si nevystačí jen s vlastní fantazií, nemusí zoufat, stačí jen navštívit sexshop. A není důvod k obavám či předpojaté stydlivosti. Právě sexshop je vlastně takovým kořenářstvím pro dospělé. A to bez ohledu na jejich pohlaví. To potvrdil i ředitel sítě prodejen Erotic City Jaroslav Ďurďa. Podle něj již i v tomto ohledu nastala jistá rovnoprávnost, kdy jsou sice muži standardně věrnějšími zákazníky, ale v posledních letech se výrazně zvýšil i podíl návštěvnosti žen a párů.

Ananas, ilustrační foto.

Tip Deníku: Minoritským klášterem zavoní africké dobroty

Znojmo - Obří jackfruity, rozmanité druhů banánů, mučenky, mangostany, ananasy a papáji, dračí ovoce a ještě ledacos dalšího. To vše najdou v sobotu návštěvníci na Africkém trhu, ve který se od deseti hodin dopoledne změní rajský dvůr Jihomoravského muzea ve Znojmě v ulici Přemyslovců.

Africký trh s ovocem z Ugandy a dalších zemí přilákal v sobotu do znojemského minoritského kláštera stovky návštěvníků.

OBRAZEM: Nádvořím voněla Afrika a koření

Znojmo /VIDEO/ – Srpnové slunko se v sobotním dopoledni střídá s kapkami drobných přeháněk, ale nádvoří znojemského minoritského kláštera je stále plné lidí. Jedni obhlíží stolky, druzí už s plnými krabičkami postávají ve velmi dlouhé frontě a další mezitím přichází. Všechny přilákaly exotické vůně a chuti. Přišli se podívat na Africký trh nabízející ovoce z Ugandy, Filipín a dalších zemí.

Ilustrační foto.

Na žďárském náměstí nebude ani letos chybět Letní trh

Žďár nad Sázavou – Tradiční Letní trh v centru Žďáru se uskuteční i v letošním roce; opět ho na náměstí Republiky uspořádá žďárská radnice, a to ve čtvrtek 15. srpna od 8 do 18 hodin. Po celý den bude náměstí patřit stánkům s keramikou, porcelánem, bytovým textilem, oblečením, ale také například se šperky či hračkami.

Vysejte si sladký fenykl pro podzimní sklizeň

Fenykl známe hlavně jako koření, které ulevuje od nadýmání a křečí. Poslední dobou se nám však dostává do povědomí rovněž vyšlechtěný fenykl sladký, jenž se pěstuje pro lahodné a zdravé bulvy.

Irena Kalkušová se svým mužem Vaškem vyrábějí výborné tekuté karamely.

Z cukru, koření a bylinek vyrábí Irena Kalkušová tekutou dobrotu

Jiřní Čechy - Myslíte si, že dobře znáte a víte co je karamel? Pokud jste neochutnali pravý Českokrumlovský karamel od Vaška, nevíte, o co přicházíte. V krumlovské karamelovně vznikají tekuté karamely sladké, voňavé, kořeněné, slané, ale i přiměřeně či více pálivé s rozmarýnem, neboť obsahují chilli papričku. Využít je můžete při vaření na mnoho způsobů.

Nerozhodný výsledek 3:3 měla bitva mezi Humpolcem B a Kamenicí.

Humpolec sahal po vítězství, Kamenici ale patřil závěr

Humpolec – Pohodové předdovolenkové tempo? Zapomeňte na něj. Sobotní duel I. A třídy mezi fotbalisty Humpolce B a Kamenice nad Lipou přinesl jiskření na hřišti, dramatickou podívanou, výsledkové zvraty a v neposlední řadě koření v podobě šesti gólů.

O titul gulášového krále soutěžilo v Ratiboři v sobotu 25. května 2019 sedmnáct týmů. Starosta Ratiboře Martin Žabčík pasuje nového gulášového krále Jiřího Čalu.

Gulášový král 2019: divadelníci získali řád stříbrné vařečky

VIDEO / FOTOGALERIE / Na sádle osmažíte cibulku, krátce zarestujete papriku, aby nezhořkla. Necháte ji jen zpěnit, a hned přidáte maso. To si asi hodinu před vařením naložíte do koření – pepř, kmín, gulášové koření, trochu soli. Zalejete připraveným vývarem z kolen a vepřových kostí. A držíte se klasiky, nepřidáváte ani víno, ani jalovec či další speciální koření…

Zapálená zábavná pyrotechnika. Ilustr. foto.

Hasiči varují před novoroční pyrotechnikou

Liberecký kraj – Silvestrovské oslavy s sebou přinášejí zvýšené riziko požárů, a to zejména kvůli používání zábavní pyrotechniky. V tento den jsou častější požáry ve venkovním prostředí, kde hoří keře nebo tráva zapálená právě od pyrotechniky. V Libereckém kraji jsou pak časté požáry odpadkových košů, popelnic a kontejnerů.

Josef Toufar

V úsilí o blahořečení kněze Toufara mohou pomoci pamětníci

Hradec Králové – Proces, jehož cílem je blahořečení kněze Josefa Toufara, umučeného v souvislosti s takzvaným číhošťským zázrakem, vstoupil do další fáze. Postulátor Tomáš Petráček, který má záležitost na starosti, podal žádost o zahájení kanonizačního řízení. Potvrdil to královéhradecký biskup Jan Vokál.

Ilustrační foto.

Mříž na kapli je opravená

Bučovice - Na víc než sto tisíc korun vyšla obnova prosklené mříže, která se nachází na kapli Žarošských v Bučovicích.

Zemřel trhosvinenský farář Marcin Želazny. Lidé za něj před farou zapalují svíčky.

Zemřel trhosvinenský farář Marcin Želazny

Trhové Sviny - Svíčky zapalují věřící před trhosvinenskou farou za zdejšího faráře Marcina Želazného. Zemřel náhle ve vánočním čase. Podle informací Deníku mu bylo pouhých 41 let.

Lukáš Palyza

Hvězdy ozáří Královku. Basketbalisté se představí při All Star Game

Jestlipak víte, kdy začíná stáří? Basketbalisté si pro nedělní All Star Game nejvyšší české soutěže vybrali hranici 28 let. Zní vám to zvláštně? Možná, ale je to tak. Právě věk byl určující pro skladbu výběrů - šéf „Mladých pušek“ Jaromír Bohačík spatřil světlo světa v květnu 1992 a lídr „Mazáků“ Lukáš Palyza se narodil v listopadu 1989.  

Čtenář Deníku píše. Ilustrační foto

Napište nám do redakce

Táborsko - Redakce ráda zveřejní příspěvky od čtenářů, uvítáme i zajímavé podněty.

Ozbrojený muž přepadl banku v Příbrami

Ozbrojený muž přepadl banku v Příbrami a držel rukojmí. Policie je osvobodila

Ozbrojený mladý muž přepadl v pátek odpoledne pobočku UniCredit Bank na náměstí T. G. Masaryka v centru Příbrami. Vzal přitom devět rukojmí, sedm zákazníků a dva zaměstnance banky. Jednoho ze zákazníků však propustil ještě před příjezdem policie. Na místo byla přivolána zásahová jednotka a policejní vyjednávač. Poté, co se nepodařilo pachatele přesvědčit, aby se sám dobrovolně vzdal, vnikli policisté do budovy a zadrželi ho.

Mark Zuckerberg, zakladatel Facebooku

NYT: Kvůli vlastním chybám se z Facebooku stal velký regulátor veřejné debaty

Zredukovat složité společenské problémy na jednoduchou volbu typu "ano/ne". Takový je cíl zaměstnanců Facebooku, kteří vytvářejí pravidla pro mazání obsahu na stejnojmenné sociální síti. Výsledek je ale v některých otázkách zaujatý, obsahuje řadu mezer i vyložených chyb, píše v obsáhlé reportáži deník The New York Times (NYT). Facebook je podle něj daleko mocnějším globálním arbitrem projevu, než sám připouští.

Plánovaná budoucí podoba soutoku Labe a Orlice.

Soutok Labe a Orlice se vrátí k podobě, kterou měl před sto lety

Hradec Králové – Soutok Labe a Orlice čekají od jara rozsáhlé obnovovací práce. „Cílem připravované akce je obnovit průtočnou kapacitu Labe a zároveň vrátit soutoku Labe a Orlice podobu, kterou měl na počátku 20. století,“ informovala mluvčí státního podniku Povodí Labe Hana Bendová.

Povánoční slevy a výprodeje v Praze 27.prosince.

Před svátky lidé rekordně utráceli. Evergreenem Vánoc je elektronika

Nákupní centra se po třídenní pauze znovu zaplnila. Obchodníci spustili povánoční výprodeje a řada lidí vyrazila utrácet dárkové poukázky i peníze, které našla pod stromečkem. Na slevy lákají také internetoví prodejci. Stejně jako kamenné obchody přitom hlásí, že letošní předvánoční nákupy jim přinesly rekordní tržby.

Zdenko Frťala

Kouč Frťala tvoří „nový“ Hradec

Hradec Králové - Trenér Karel Havlíček sice uhrál s Hradcem v jarní části druhé ligy luxusních devětadvacet bodů, přesto se po sezoně musel pakovat.

Nová kniha pro děti, kterou napsal Pavel Bezděčka.

V jihlavském muzeu mají novou knihu pro děti

Jihlava - Bajky a pohádky z Vysočiny. Tak se jmenuje nová kniha pro děti, kterou napsal a ilustroval zoolog Muzea Vysočiny Jihlava Pavel Bezděčka. Knihu vydalo Muzeum Vysočiny Jihlava, zájemci si ji od konce minulého týdne mohou koupit na pokladně v budově na Masarykově náměstí.