Kreativ

ŠTÍTEK: koření

Ilustrační snímek.

Rok 2019 na železnici: více spojů od konkurence Českých drah

/ANKETA/ Česká železnice zažila i letos další růst, počty cestujících rostou už osmým rokem v řadě. Pokud se nestane nic mimořádného, zájem o cesty vlakem by měl růst i příští rok. Hlavní vlna změn čeká cestující hlavně v jeho závěru.

Jaromír Jágr.

Jágr zpět v NHL a pivovar na Hradě? Fortuna vypsala novoroční sázky

Sázkové kanceláře v dnešní době nabízí kurzy prakticky na cokoli. Ostříhá se Dominik Feri na ježka? Otevře si mlučí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček v Praze kavárnu? Společnost Fortuna si i pro rok 2019 připravila speciální sázkové příležitosti. Některé z nich přitom nabízí více než atraktivní kurzy - sázka na konec výroby naftových Škodovek vám může přinést až tisícinásobek vkladu.

Oprava kostela. Ilustrační foto.

V Janovicích opravují kostel

Janovice nad Úhlavou – S opravami kostela svatého Jana Křtitele začali v letošním roce v Janovicích nad Úhlavou. Plzeňskému biskupství na opravy kostela přispívá město.

Výstava betlémů a sáněk, která má díky svému prostředí neopakovatelnou atmosféru, je k vidění na zámku v Třebešicích nedaleko Divišova.

Výstava betlémů a sáněk na zámku v Třebešicích láká návštěvníky

Třebešice /FOTOGALERIE/ - Výstava betlémů a sáněk, která má díky svému prostředí neopakovatelnou atmosféru, je k vidění na zámku v Třebešicích nedaleko Divišova. Betlémy, které jsou umístěné jak v bývalé konírně citlivě restaurovaného třebešického zámku, tak v přízemí hlavní budovy, vystavují majitelé, rodina Valdova, každoročně. Letos už popáté.

Z utkání mezi Tachovem a Klatovy

Klatovy předvedly úchvatný obrat

Klatovsko – Po reprezentační přestávce se opět naplno rozběhly po celé zemi florbalové soutěže. Včetně regionální ligy mužů, ve které má klatovský okres dva zástupce – Klatovy a Rudý Koně Horažďovice.

Starostka České Lípy Jitka Volfová předala 20. prosince dárky pacientům na dětském oddělení. Na snímku Michal Soustružník.

FOTO: Malí pacienti v českolipské nemocnici dostali dárky

Česká Lípa – Starostka České Lípy Jitka Volfová vyrazila tento týden na dětské oddělení českolipské nemocnice. V doprovodu ředitele Pavla Marka předala malým pacientům, kteří musí adventní a sváteční dny trávit na lůžku, drobné dárky. 

Strip Plný zuby

Strip Plný zuby

Deník vám přináší vlastní komiks Plný zuby, který reaguje na aktuální a diskutovaná témata.

ilustrační foto

Vánoční koncert sboru Smetana

Jičín – Vánoční koncert sboru Smetana pod taktovkou sbormistra Vítězslava Čapka se koná dnes od 19 hodin v Porotním sále jičínského zámku.

Řemeslník - ilustrační foto

Živnostníkům se uleví. Limit pro výdajové paušály vroste na dva miliony korun

Sněmovnou prošel návrh poslanců ODS na navýšení limitu pro uplatnění výdajových paušálů ze současného jednoho milionu na dva miliony korun. Uvedená změna vyjde stát na 1,5 miliardy, ministerstvo financí nicméně očekává, že po zavedení další vlny elektronické evidence tržeb by se tyto peníze měly do veřejného rozpočtu vrátit. V rámci daňového balíčku byl současně schválen přesun dodávek tepla a chladu do kategorie s nejnižší sazbou DPH, zdraží naopak alternativní cigarety.

Vánoční výstava hotelové školy.

Vánoce kdysi a vánoce budoucnosti. Podívejte se

Třebíč /FOTOGALERIE/ – Vánoční výstavu letos studenti Obchodní akademie a Hotelové školy v Třebíči pojali velmi nápaditě. Pokusili se ukázat, jaké byly Vánoce v letech 1818, 1918, 2018 a jaké by mohly být v roce 2118.

Petržel

Petržel pěstovali už Řekové i Římané. Jaké je její nejčastější užití?

Petržel je původem ze Středomoří, její plný latinský název je petroselinon, přičemž petra znamená skála (petržel často roste v kamenitých půdách) a druhá čast řeckého názvu selinon znamená celer. Plný název petržele tedy zněl "celer ze skalisek", protože se mělo zato, že celer a petržel jsou dvě varianty jedné rostliny. A aby se rozlišily, popisovaly se podle míst, kde se vyskytovaly - vlhké prostředí pro celer a kamenité pro petržel.

Tymián

Tymián je přítelem kuchyně i spánku. Dochutí maso i sladké dobroty

Velkým plusem jakéhokoli koření je to, že se dá poměrně snadno usušit a vydrží hodně dlouho za celkem nenáročných podmínek, což v té době určitě ocenili. Ostatně koření z velkých dálek bylo určeno spíše pro šlechtu než pro prostý lid, ale ani ten nepřišel zkrátka, neboť existuje spousta druhů koření, které roste volně na lukách a polích, a mezi ně patří i tymián.

Ilustrační foto

Ostré indické koření. Vařil ale Izraelec

Pardubice – Do druhé poloviny. Velmistrovský turnaj, který se stejně jako jeho předchůdci stal hlavním tahákem 29. ročníku mezinárodního festivalu šachu a her v Pardubicích, psal páté kolo z devíti.

 Akce Okoštuj Afriku v Olmiku

Okoštuj Afriku v Olmiku: baby banány, mango i koření letecky až z Ugandy

Dlouhé řady lidí, teplé počasí a spousta zajímavého ovoce z Afriky a Asie, přepraveného letecky z Ugandy přímo do Olomouce. Mango, baby banány, jackfruit, máslové avokádo, mučenka nebo koření. To všechno si mohli přijít návštěvníci koupit do areálu letního kina v Olomouci, kde už potřetí proběhla akce Okoštuj Afriku v Olmiku.

Estragon

Estragon má v kuchyni co říct. Léčí, ale hlavně chutná

Estragon – koření proslulé hlavně ve francouzské kuchyni, koření, které běžným pokrmům dodá patřičný šarm. Není ale neznámé ani v našich kuchyních. Cesta na talíř však trvala estragonu poměrně dlouho: pochází z centrální Asie, už od nepaměti se používá jako léčivá bylina, která měla léčit uštknutí hadem, bolesti zubů nebo třeba mor.

Fotbalisté FC Želatovice (v pruhovaném) proti 1. FC Viktorie Přerov (1:1. Pen: 4:2).

Bitvu o Přerov rozhodovaly penalty. Hrdinou „Čechino“ z Želatovic

/FOTOGALERIE/ Remízou 1:1 skončilo dlouho očekávané přerovské derby mezi Želatovicemi a Viktorkou. A protože v krajském přeboru o bodu navíc rozhodují penalty, dostalo utkání na závěr to správné koření. V loterii uspěli domácí, jejich gólman Tomáš Čech chytil dvě penalty a dal tak svému týmu ochutnat sladký pocit vítězství.

rozmarýn, ilustrační foto

Rozmarýn, bylina trubadúrů

Dokážete si představit jen tak při procházce přírodou utrhnout kousek koření, kterým si večer zpestříte svůj oblíbený pokrm? Ve Středozemí, například v Itálii nebo ve Francii, se vám to může stát běžně. Můžete tu potkat také rozmarýn, který odsud pochází.

Utkání ČFL Štěchovice - Brozany.

Tři góly ve Štěchovicích zajistily jeden bod

Štěchovice – Zápasy mezi Štěchovicemi a Brozany nenudí. Na podzim vyhrál středočeský tým 5:4 a i v jarní odvetě diváci o brankové koření nepřišli. Padlo celkem šest gólů a o vítězi duelu 22. kola ČFL musely rozhodnout pokutové kopy. V těch byli úspěšnější domácí. 

nové koření

Nové koření: čtyři vůně v jedné kuličce

James Joyce ve svém Odysseovi píše, že jídlo vymyslel bůh a ďábel zase koření. Koření, kterému se budeme dnes věnovat, ďábelské rozhodně je. V jedné kuličce se totiž skrývá vůně hned čtyř koření: černého pepře, hřebíčku, muškátového oříšku a skořice.

thajské zelené karí

Někdo to rád horké

Když je venku mrazivé chladno, nic se nevyrovná teplému jídlu. My jsme pro vás vybrali čtyři recepty, které jsou lehce pikantní, a tak vás zahřejí stejně dobře jako teplý svetr.

Římský kmín

Římský kmín: Do jídla i do parfému

Exotický bratranec našeho kmínu, o co víc podobný vzhledem, o to rozdílnější v chuti – římský kmín. Toto pro nás stále ještě ne zcela běžně používané koření pochází z Egypta a sloužilo svému účelu již od pradávna. Také bylo přidáváno do výbavy faraonů v pyramidách, zřejmě jako medicína. 

kopr vonný

Kopr – ikona severské kuchyně

Klasické koření hojně používané v naší kuchyni a u nás již dlouho domestikované, muselo přeci jenom projít nejedním experimentem a leccos zažít, než se dostalo na náš stůl třeba ve výborné koprové omáčce.

Čertíci

Čertíci

Receptík jako stvořený pro víkend před návštěvou Mikuláše. Vyžaduje šikovnější ruce a kapku hravosti.

peprmintová čokoláda

Horké tajemství veselých Vánoc

Nalijme si čistého vína – jsou chvíle, kdy lze Vánoce bez kapky alkoholu jen stěží přežít. Tak si podle nás připravte voňavý drink, hoďte stres za hlavu a užijte si tento kouzelný okamžik. Ať jsou letošní svátky opravdu šťastné a veselé!  

Další části projektu Národního památkového ústavu se v minulých týdnech zúčastnili žáci páté třídy Církevní ZŠ v Kroměříži pod lektorským vedením Petra Hudce a Gabriely Čechové.

Žáci církevní školy putovali v Květné zahradě za kořením

Další části projektu Národního památkového ústavu se v minulých týdnech zúčastnili žáci páté třídy Církevní ZŠ v Kroměříži pod lektorským vedením Petra Hudce a Gabriely Čechové. Pod názvem Putování za kořením se tentokrát setkání konalo v Květné zahradě v Kroměříži.

Vánoční perníčky

Vánoční perníčky

Vůně perníkového koření linoucí se z kuchyně bývá jednou z prvních vlaštovek Vánoc. Perníčky můžeme připravit už měsíc dopředu - čím déle se rozleží, tím jsou lepší.

Vídeňské sachrové krychličky

Vídeňské sachrové krychličky

Lahodné sachrové dortíčky, které se jen rozplývají na jazyku, nepatří na českých vánočních stolech zrovna ke klasikám. Vyzkoušíte?

hořčice

Hořčice: Pepř chudých

Hořčice, stejně jako mnoho jiných koření, byla původně užívaná hlavně jako lék, a existují záznamy, že už v antickém Římě byla součástí asi 40 různých léků. Z dnešního pohledu se to může zdát kuriózní, ale měla pomáhat léčit takové nemoci jako epilepsii, rýmu či kožní nemoci…

muškátový oříšek

Jak rozlousknout oříšek: muškátový oříšek

Všechno je to vlastně úplně jinak. Muškátový oříšek ve skutečnosti žádný oříšek není - jedná se o semeno plodu ze stromu muškátovníku pravého. Navíc obal, který semeno chrání, se využívá také jako koření - říká se mu však muškátový květ. Muškátovník kvete po celý rok, květy jsou bílé a plody podobné meruňkám. Nicméně jedná se o strom celkem čilý, vyroste na něm i více než 2000 plodů ročně.