Nadýchaný chlebíček je vláčný s plnou chutí čokolády, která mezi ingrediencemi samozřejmě nesmí chybět. Potřebnou chuť ale dodává i kakao. Recept lze různě obměňovat dle chutí strávníků a fantazii se meze nekladou ani při zdobení, například chlebíček je možné posypat mandlemi, ovocem či hoblinami z bílé čokolády. A bonus navíc - díky koření tahle dobrota i lákavě voní.
„Není moc fotogenický, ale mám ho moc ráda a můžete do něj přidat co vám chutná,“ říká oblíbená foodblogerka Markéta Chovancová ke svému receptu na cuketový koláč. Podle nás v redakci ale vypadá její dílo i na fotce parádně. A jak na přípravu této pochoutky?
V Česku snad není nikdo, kdo by neznal čevabčiči. Příprava válečků z mletého masa, cibule a koření nezabere moc času. Jisté je, že se na nich pochutná celá rodina.
Zapékání je jedním z nejoblíbenějších způsobů úpravy brambor. A není divu. Zapečené brambory s kuřecím masem a brokolicí nejen dobře chutnají, ale i vypadají. A navíc dostatečně nasytí.
Chutné, levné, snadné na přípravu. Karbanátky s bramborovou kaší potěší i náročnější strávníky, obzvlášť když recept obohatíte například o smetanu. Tak s chutí do toho.
Dochází Vám inspirace, co vařit? Tento recept si zamilujete - je snadný, rychlý a skvělý. Pokud chcete více omáčky, přidejte dvojnásobné množství medu, citronu, másla a koření.
Přestože do gastronomického byznysu vstoupil Vojtěch Václavík v náročné době, jeho podniky dnes slaví úspěch. K prvnímu bistru Kro Kitchen na pražském náměstí Jiřího z Poděbrad brzy přibyly další tři podniky. V čem tkví tajemství jeho úspěchu? To je vlastně ideální otázka na začátek rozhovoru pro časopis Gourmet.
/ROMČINA ÚSPORNÁ KUCHAŘKA/ Při pohledu na některé kulinářské televizní programy se mnohým ženám v hlavě otáčí počítadlo, a to zejména nyní, když inflace zvedá ceny potravin raketově nahoru. Všimly jste si, milé kuchařky, kolik másla přijde do jednoho jídla? Půl kostky padne k osmažení zeleniny, bešamel taky hodně spolyká a sumasumárum spotřebujeme jednu kostku za padesát korun při přípravě jedné večeře nebo oběda.
Dne 17. dubna 1492 uzavřel Kryštof Kolumbus se španělským panovnickým párem smlouvu o financování své první námořní výpravy na ostrovy Maluku západním směrem. Tato smlouva se jmenovala Capitulaciones a byla podepsána v Santa Fe poblíž Granady. Její součástí bylo i vypočítání Kolumbova podílu z veškerého přírodního bohatství, jež cestou objeví.
Na Univerzitě Tábor jste mohli ochutnat exotické ovoce z Afriky. Kromě tropického ovoce vypěstovaného drobnými ugandskými farmáři bylo na afrických trzích k dostání sušené ovoce, voňavé koření ze Zanzibaru, džemy, čaj aj. Děkujeme Lukáši Petrželovi za snímky. Další trhy s exotickým ovocem budou v Českých Budějovicích 30. dubna v IGY Centru.
Na Univerzitě Tábor jste mohli ochutnat exotické ovoce z Afriky. Kromě tropického ovoce vypěstovaného drobnými ugandskými farmáři bylo na afrických trzích k dostání sušené ovoce, voňavé koření ze Zanzibaru, džemy, čaj aj. Děkujeme Lukáši Petrželovi za snímky. Další trhy s exotickým ovocem budou v Českých Budějovicích 30. dubna v IGY Centru.
Českobudějovické IGY Centrum provonělo exotické ovoce. Konal se tam totiž trh se zbožím přímo z Afriky. K dostání bylo ovoce česrstvé a bez chemie, stejně tak sušené ovoce a voňavé koření ze Zanzibaru, džemy a kvalitní čaje. Děkujeme Lukáši Petrželovi za snímky.
V pátek 25. února náměstí Svobody v Teplicích lemovaly stánky. Na farmářský trh sem přijeli různí lokální výrobci potravin. K dostání bylo pečivo, med, mošty, koření, sýry nebo uzeniny.
Proč si jednou za čas nedopřát pochoutky, nad kterými se vám budou sbíhat sliny a po kterých si budete utírat mastnotu z prstů i brady. Je únor, ideální doba na zabijačku. Když už ne na dvorku na venkově, tak třeba u vás doma u jídelního stolu. Podívali jsme se na několik tipů do časopisu Gurmet.
Hedvábně jemná a intenzivně vonící omáčka s marinovaným kuřecím masem. Butter Chicken je po právu hvězdou jídelních lístků nejen v indických restauracích. Mnozí jej považují za jakousi vstupní bránu do pestré indické kuchyně. Kdo tenhle pokrm zná, miluje ho. A kdo ho nezná? Omámen aromatickým indickým kořením, brzy pochopí.
Sypké, do naprostého jemňoučka vydušené hovězí maso nasáklé lákavými aromaty kokosového mléka a dálnovýchodního koření. Připomíná indické kari, ve skutečnosti ale jde o indonéský sváteční pokrm rendang.
Používáme je denně v kuchyni při dochucování jídel a často si ani neuvědomujeme, že koření může mít příznivý vliv nejen na chuť našich pokrmů, ale také na naše zdraví. Bylinky jako oregano, tymián nebo hřebíček byly v minulosti důležitou součástí domácí lékárničky.
Používáme je denně v kuchyni při dochucování jídel a často si ani neuvědomujeme, že koření může mít příznivý vliv nejen na chuť našich pokrmů, ale také na naše zdraví. Bylinky jako oregano, tymián nebo hřebíček byly v minulosti důležitou součástí domácí lékárničky.
Používáme je denně v kuchyni při dochucování jídel a často si ani neuvědomujeme, že koření může mít příznivý vliv nejen na chuť našich pokrmů, ale také na naše zdraví. Bylinky jako oregano, tymián nebo hřebíček byly v minulosti důležitou součástí domácí lékárničky.
Používáme je denně v kuchyni při dochucování jídel a často si ani neuvědomujeme, že koření může mít příznivý vliv nejen na chuť našich pokrmů, ale také na naše zdraví. Bylinky jako oregano, tymián nebo hřebíček byly v minulosti důležitou součástí domácí lékárničky. Neuškodí si jejich léčivé vlastnosti připomenout, při různých zdravotních obtížích nám pak místo cesty do lékárny bude stačit jen sáhnout do vlastního záhonu či police v kuchyni.
Používáme je denně v kuchyni při dochucování jídel a často si ani neuvědomujeme, že koření může mít příznivý vliv nejen na chuť našich pokrmů, ale také na naše zdraví. Bylinky jako oregano, tymián nebo hřebíček byly v minulosti důležitou součástí domácí lékárničky.
Používáme je denně v kuchyni při dochucování jídel a často si ani neuvědomujeme, že koření může mít příznivý vliv nejen na chuť našich pokrmů, ale také na naše zdraví. Bylinky jako oregano, tymián nebo hřebíček byly v minulosti důležitou součástí domácí lékárničky.
Používáme je denně v kuchyni při dochucování jídel a často si ani neuvědomujeme, že koření může mít příznivý vliv nejen na chuť našich pokrmů, ale také na naše zdraví. Bylinky jako oregano, tymián nebo hřebíček byly v minulosti důležitou součástí domácí lékárničky.
/FOTO, VIDEO/ Ovoce, zelenina, čerstvé pečivo, klobásy, výrobky z ryb, sladkosti, koření, přírodní dekorace. To a mnohé další nabídly páteční farmářské trhy v Žatci.
Kuře a houbová omáčka, to je skvělá kombinace. Já tentokrát použil lišky, ale samozřejmě můžete použít i jiné houby. Recept je velmi jednoduchý, ale tím více záleží na kvalitě surovin. Obzvláště kvalita koření je zásadní.
Neporazitelní, tak by mohl znít příměr pro malovýrobce tradičních znojemských okurek, manžele Zuzanu a Otto Boudovi. Jedinečnost jejich sladkokyselé zelené pochoutky potvrdili včera porotci na Slavnostech okurek a udělili jim titul Královská okurka Znojmo 2021. Už poněkolikáté za sebou.
Do Zručského dvora se ve čtvrtek 20. května vrátily farmářské trhy. Budou se konat každý sudý čtvrtek. Kromě ovoce a zeleniny se zájemci mohou těšit i na koření, čerstvé pečivo, uzeninu, sýry, vína a mošty, keramiku, domácí dekorace a mnoho dalších domácích výrobků.
Stačí menší množství slunečního svitu, nevyvážená strava a nedostatek pobytu na zdravém vzduchu a váš imunitní systém se může prudce oslabit. Přitom je považován za základní kámen zdraví. Proto se právě v zimních dnech a počátkem jara častěji vyskytují různé virózy. Poradíme vám, jak váš imunitní systém přírodní cestou posílit, aby měl sílu bojovat s nachlazením a nežádoucími vlivy.
Nezastupitelnou roli v zimním jídelníčku hraje koření. To ostré má zahřívací schopnost a může být tělu nápomocné při posilování imunity. Ideálními druhy a pomocníky pro naše tělo jsou kajenský a černý pepř nebo zázvor, ale hodí se i méně pálivé koření jako skořice, kardamom nebo kurkuma. Připomeňte si šest druhů koření, které určitě pozvěte do své kuchyně i lékárničky.
Štěpán Hodač je majitelem známé firmy I love Hummus. Přitom málokdo ví, že za touto úspěšnou značkou stojí vystudovaný právník, který se k podnikání dostal díky svým cestám.
Na Nový rok byste podle tradice měli jíst čočku, aby se vás držely peníze. Tuto zdravou luštěninu můžete v jídlech využít i rafinovaněji než uvařit ji na kyselo. V kuchyni můžete pracovat třeba s moukou z červené čočky nebo do slaných muffinů zapéct čočku černou. V dnešních receptech upotřebíte i ztvrdlé vánoční cukroví.
Trochu jiné kuřecí řízky s bazalkou. Tento recept nabízí čtenářům populární foodblogerka Markéta Chovancová. „Jsou vhodné třeba k bramborové kaši. Je to moc dobré a oblíbené i u dětí. A na rychlou večeři ideálka,“ říká.
Švestky jsou v našich končinách velmi oblíbeným ovocem, které má nejen v kuchyni široké využití. Jejich sezona vrcholí a naše recepty vám jistě přijdou vhod. Vyzkoušejte jednoduchá povidla, buchtu, tradiční knedlíky či pikantní chilli omáčku. Určitě si pochutnáte.
Na Masarykově náměstí v Náchodě se bude nabízet čerstvé i sušené exotické ovoce z Ugandy a Asie, voňavé koření ze Zanzibaru, ta nejlepší káva, čaj nebo marmelády. Nově si budete moci zakoupit nové druhy ovoce z Kolumbie. Co konkrétně zde najdete? Čerstvé ovoce z Afriky, jako je třeba obří jackfruit, to nejmáslovější avokádo na světě, spoustu druhů banánů, mango nebo slaďoučký ananas.