Kreativ

ŠTÍTEK: koření

Čokoládový chlebíček

Lákavá chuť i vůně. Jemný čokoládový chlebíček potěší každého

Nadýchaný chlebíček je vláčný s plnou chutí čokolády, která mezi ingrediencemi samozřejmě nesmí chybět. Potřebnou chuť ale dodává i kakao. Recept lze různě obměňovat dle chutí strávníků a fantazii se meze nekladou ani při zdobení, například chlebíček je možné posypat mandlemi, ovocem či hoblinami z bílé čokolády. A bonus navíc - díky koření tahle dobrota i lákavě voní. 

Vojtěch Václavík provozuje několik úspěšných restaurací

Kuře není žádná nuda. Nové rady promění jídlo za 100 korun v delikatesu

Přestože do gastronomického byznysu vstoupil Vojtěch Václavík v náročné době, jeho podniky dnes slaví úspěch. K prvnímu bistru Kro Kitchen na pražském náměstí Jiřího z Poděbrad brzy přibyly další tři podniky. V čem tkví tajemství jeho úspěchu? To je vlastně ideální otázka na začátek rozhovoru pro časopis Gourmet.

Ugrilováno do křupava (trošku spálená, no...)

Drahota v kuchyni? Na nás si nepřijde. Vepřové nožky z úsporné kuchařky překvapí

/ROMČINA ÚSPORNÁ KUCHAŘKA/ Při pohledu na některé kulinářské televizní programy se mnohým ženám v hlavě otáčí počítadlo, a to zejména nyní, když inflace zvedá ceny potravin raketově nahoru. Všimly jste si, milé kuchařky, kolik másla přijde do jednoho jídla? Půl kostky padne k osmažení zeleniny, bešamel taky hodně spolyká a sumasumárum spotřebujeme jednu kostku za padesát korun při přípravě jedné večeře nebo oběda.

Objevitel Ameriky a jeden z nejslavnějších mořeplavců světa Kryštof Kolumbus

Zlato, koření i drahé kamení. Před 630 lety podepsal Kolumbus důležitý kontrakt

Dne 17. dubna 1492 uzavřel Kryštof Kolumbus se španělským panovnickým párem smlouvu o financování své první námořní výpravy na ostrovy Maluku západním směrem. Tato smlouva se jmenovala Capitulaciones a byla podepsána v Santa Fe poblíž Granady. Její součástí bylo i vypočítání Kolumbova podílu z veškerého přírodního bohatství, jež cestou objeví.

Africké trhy v Táboře

Banány, manga nebo voňavé koření nabízely africké trhy. Budou i další

Na Univerzitě Tábor jste mohli ochutnat exotické ovoce z Afriky. Kromě tropického ovoce vypěstovaného drobnými ugandskými farmáři bylo na afrických trzích k dostání sušené ovoce, voňavé koření ze Zanzibaru, džemy, čaj aj. Děkujeme Lukáši Petrželovi za snímky. Další trhy s exotickým ovocem budou v Českých Budějovicích 30. dubna v IGY Centru. 

Africké trhy v Táboře

Banány, manga nebo voňavé koření nabízely africké trhy. Budou i další

Na Univerzitě Tábor jste mohli ochutnat exotické ovoce z Afriky. Kromě tropického ovoce vypěstovaného drobnými ugandskými farmáři bylo na afrických trzích k dostání sušené ovoce, voňavé koření ze Zanzibaru, džemy, čaj aj. Děkujeme Lukáši Petrželovi za snímky. Další trhy s exotickým ovocem budou v Českých Budějovicích 30. dubna v IGY Centru. 

Ještě před deseti lety bylo vepřové sádlo téměř na indexu.

Zabijačkové recepty moc zdravé nejsou, o to lépe ale chutnají

Proč si jednou za čas nedopřát pochoutky, nad kterými se vám budou sbíhat sliny a po kterých si budete utírat mastnotu z prstů i brady. Je únor, ideální doba na zabijačku. Když už ne na dvorku na venkově, tak třeba u vás doma u jídelního stolu. Podívali jsme se na několik tipů do časopisu Gurmet.

Butter Chicken

Oběd jako z restaurace: Butter Chicken

Hedvábně jemná a intenzivně vonící omáčka s marinovaným kuřecím masem. Butter Chicken je po právu hvězdou jídelních lístků nejen v indických restauracích. Mnozí jej považují za jakousi vstupní bránu do pestré indické kuchyně. Kdo tenhle pokrm zná, miluje ho. A kdo ho nezná? Omámen aromatickým indickým kořením, brzy pochopí.

O síle bylinek radí bylinkářka Jarmila Podhorná

Nepodceňujte účinky koření. Dobře poslouží na talíři i v domácí lékárničce

Používáme je denně v kuchyni při dochucování jídel a často si ani neuvědomujeme, že koření může mít příznivý vliv nejen na chuť našich pokrmů, ale také na naše zdraví. Bylinky jako oregano, tymián nebo hřebíček byly v minulosti důležitou součástí domácí lékárničky. Neuškodí si jejich léčivé vlastnosti připomenout, při různých zdravotních obtížích nám pak místo cesty do lékárny bude stačit jen sáhnout do vlastního záhonu či police v kuchyni.

K posílení odolnosti těla přispívají vitaminy A, B, C a D, dále zinek, měď a selen

Jak posílit imunitu přírodní cestou? Zkuste zahřívací koření a koupele chodidel

Stačí menší množství slunečního svitu, nevyvážená strava a nedostatek pobytu na zdravém vzduchu a váš imunitní systém se může prudce oslabit. Přitom je považován za základní kámen zdraví. Proto se právě v zimních dnech a počátkem jara častěji vyskytují různé virózy. Poradíme vám, jak váš imunitní systém přírodní cestou posílit, aby měl sílu bojovat s nachlazením a nežádoucími vlivy.

Některé koření by ve vaší kuchyni ani "lékárničce" nemělo chybět.

Zhubnout lze i díky koření. Tento poklad v kuchyni dokáže navíc posít imunitu

Nezastupitelnou roli v zimním jídelníčku hraje koření. To ostré má zahřívací schopnost a může být tělu nápomocné při posilování imunity. Ideálními druhy a pomocníky pro naše tělo jsou kajenský a černý pepř nebo zázvor, ale hodí se i méně pálivé koření jako skořice, kardamom nebo kurkuma. Připomeňte si šest druhů koření, které určitě pozvěte do své kuchyně i lékárničky.

Čočkové muffiny s karamelem

Novoroční mlsání: čočka nemusí byt jen na kyselo, existují i sladké recepty

Na Nový rok byste podle tradice měli jíst čočku, aby se vás držely peníze. Tuto zdravou luštěninu můžete v jídlech využít i rafinovaněji než uvařit ji na kyselo. V kuchyni můžete pracovat třeba s moukou z červené čočky nebo do slaných muffinů zapéct čočku černou. V dnešních receptech upotřebíte i ztvrdlé vánoční cukroví.

Africké trhy

Africké trhy nabídnou exotické ovoce i koření ze Zanzibaru

Na Masarykově náměstí v Náchodě se bude nabízet čerstvé i sušené exotické ovoce z Ugandy a Asie, voňavé koření ze Zanzibaru, ta nejlepší káva, čaj nebo marmelády. Nově si budete moci zakoupit nové druhy ovoce z Kolumbie. Co konkrétně zde najdete? Čerstvé ovoce z Afriky, jako je třeba obří jackfruit, to nejmáslovější avokádo na světě, spoustu druhů banánů, mango nebo slaďoučký ananas.