Kreativ

ŠTÍTEK: koření

Pampeliškové kořeny pomáhají čistit ledviny. Sbírají se buď časně z jara nebo na podzim.

Kořeny této léčivky teď najdete všude. Čistí ledviny a je z nich i výborná káva

Když vám začnou selhávat ledviny, jedním z prvních příznaků může být nedostatek energie, neutišitelná únava i vysoký krevní tlak. Pročištění tohoto životně důležitého orgánu pak může být prvním krokem k jejich uzdravení. Pomoci detoxikovat ledviny vám může pampeliškový kořen, který není těžké najít ani vykopat. Na jeho sběr je nyní správný čas, protože na podzim obsahuje ty nejcennější látky. Káva z něj vás postaví na nohy, a to i bez obsahu kofeinu.

Makrely na klacku pečené u fotbalového hřiště v Blatci

Fenomén, který jinde neznají. Pečenou makrelu na klacku si na Hané vychutnávají

Makrela na klacku je fenomén z Hané, který moderní gastronomické trendy nevytlačily do ústraní. Zejména na venkově si makrelu pozvolna pečenou na dřevěném uhlí vychutnávají lidé desítky let. Hlavně u fotbalu a na tancovačkách. Osvědčené receptury a vášeň pro specifickou úpravu na dřevěném kolíku se mnohde dědí z generace na generaci.

Předávání cen.

V kraji zvítězil zpracovatel sušených bylin a designový akvaponista

V Karlovarském kraji zvítězila v podnikatelských soutěžích PwC Firma roku 2023 a MONETA Živnostník roku 2023 mezi firmami společnost Herbona dovážející a zpracovávající sušené byliny, koření a rostlinné produkty. Mezi živnostníky zazářil David Matoušek, který se věnuje designové akvaponii.

Sušené houby se hodí například k masovým pokrmům. Jejich zemitou chuť umí perfektně podtrhnout třeba bobkový list

Jak na vaření s houbami? Důležitých je několik pravidel

Říká se, že nejlepší věci jsou zadarmo. U hub to rozhodně platí. Jsou zdravé, chutné, nízkokalorické, a přitom si jich pilní sběrači můžou z českých lesů odnést plné košíky. Prvotní nadšení však může doma vystřídat lehká panika, co z takového množství hub udělat. Každý má své oblíbené houbové recepty, ale nikdy není na škodu se inspirovat něčím novým. Navíc, jste si opravdu jistí, že víte, jak houby zpracovat správně?

Radost z plných košíků hub může doma vystřídat palčivá otázka: „Co teď s nimi?“ Nejlepší je uchovat je na příští měsíce

Nestíháte jíst nasbírané houby? Tři způsoby, jak je uchovat po několik měsíců

Jestli my Češi máme oproti mnohým státům v něčem velkou výhodu, je to možnost neomezeného sběru hub. Ne všude si totiž smíte těchto darů lesa jen tak zdarma odnášet plné košíky. Kdo si tak vyšetří na sběr dostatek času, ten se může po celý rok radovat z lahodného a zdravého jídla. Jen je třeba vědět, jak houby správně uchovat. V tomto článku se dozvíte, jak houby mrazit, sušit i naložit, aby si uchovaly živiny a vydržely co nejdéle.

Na lednici raději zapomeňte. V jejím vlhkém prostředí se česneku nedaří.

Uchovejte česnek tak, aby neztratil chuť ani léčebné účinky. Tyto tipy zvládnete

Červen je měsíc, kdy začíná sklizeň česneku, jedné z nejžádanějších a nejzdravějších plodin, které české zahrádky nabízejí. I když česnekové palice vypadají odolně, uskladnit je tak, aby vydržely co nejdéle, někdy představuje problém. Jak správně skladovat česnek? Tedy: jak uchovat česnek, aby nezplesnivěl, ani nevyschl, a přitom jej mít stále po ruce? Možností je více.

Indický dhal můžete na závěr ozdobit jogurtem

Milujete čočku na kyselo? Zkuste také indický dhal, hravě ho zvládne každý

Luštěniny jsou učiněný zázrak. Přestože pytlík čočky, cizrny či hrachu vyjde na pár korun, jsou tyto potraviny doslova nabité cennými látkami. Do jídelníčku by měly být zařazeny minimálně jednou, v lepším případě však klidně několikrát do týdne. Ne všichni však toto nepsané výživové pravidlo dodržují. Luštěniny ale nejsou jen čočka na kyselo či párek s fazolí. Lze z nich uvařit jednoduché exotické jídlo, jde o indický dhal a budete ho milovat. A co je na tom nejlepší? Indický dhal lze připravit ze snadno dostupných surovin, jeho příprava nezabere ani moc času a dá se uvařit na bezpočet způsobů.

Filipojakubská noc a pálení čarodějnic.

Čarodějnice z Mělníka: namáčela do piva mužský úd? Ani při mučení se nepřiznala

Hranice s vyrobenými čarodějnicemi vzplály o uplynulém víkendu po celém Mělnicku. Často k tomu hrála muzika, lidé si opekli buřty, někde byl připraven i jiný doprovodný program. Filipojakubská či Valpuržina noc představovala v lidových zvycích důležitou dobu večera a noci před prvním květnem, spojenou s magickými úkony a rituály na ochranu dobytka a úrody. Skutečné čarodějnické procesy a zapálené hranice vrcholily v Evropě v 16. a 17. století. Ačkoliv se českým zemím masové pronásledování čarodějnic vyhnulo, nachází se v archivech řada záznamů, které vyšetřování magických praktik popisují. Jeden takový případ se odehrál také v Mělníku. Šenkýřka Kateřina byla při výslechu podrobena právu útrpnému.

Příprava čaje, který dokáže pročistit střeva, pomůže tělu vypořádat se s běžnými zažívacími problémy a stimulovat hubnutí, je jednoduchá.

Jak si pročistit střeva a zhubnout? Pomůže i čaj z koření, které má každý doma

Zima je obdobím, kdy si tělo žádá vydatnou stravu, a proto někteří lidé na jaře cítí potřebu zbavit organismus zátěže například pročištěním střev. I když v případě střev pojem očista nebo ozdravení v mnohých vyvolává nepříjemné asociace, my máme na mysli domácí kúru. Jak pročistit střeva doma? Postačí otevřít skříňku s kořením, vybrat bobkový list a skořici a uvařit z nich čaj. Ten jednak pomůže pročistit střeva a navíc podpoří i zdravé hubnutí.

Pečení typického vánočního pečiva – oplatky.

Medový perníček, do srdce chodníček. Znaly jej už i starověké hospodyňky

Vánoční svátky už jsou minulostí a v mnohých domácnostech je připomínají už jen zbytky vánočního cukroví. Jeho pečení je záležitostí novodobou, související s tzv. „sporákovou revolucí“, kdy byla v 2. půli 19. století velká kachlová kamna v domácnostech postupně nahrazována troubami a otevřený oheň chlebové pece zkrotil sporák. Do té doby se z drobnějších tvarů pekly pouze perníčky, jejichž historie je ale o to zajímavější.

Pečení typického vánočního pečiva – oplatky.

Medový perníček, do srdce chodníček. Znaly jej už i starověké hospodyňky

Vánoční svátky už jsou minulostí a v mnohých domácnostech je připomínají už jen zbytky vánočního cukroví. Jeho pečení je záležitostí novodobou, související s tzv. „sporákovou revolucí“, kdy byla v 2. půli 19. století velká kachlová kamna v domácnostech postupně nahrazována troubami a otevřený oheň chlebové pece zkrotil sporák. Do té doby se z drobnějších tvarů pekly pouze perníčky, jejichž historie je ale o to zajímavější.

Pečení typického vánočního pečiva – oplatky.

Medový perníček, do srdce chodníček. Znaly jej už i starověké hospodyňky

Vánoční svátky už jsou minulostí a v mnohých domácnostech je připomínají už jen zbytky vánočního cukroví. Jeho pečení je záležitostí novodobou, související s tzv. „sporákovou revolucí“, kdy byla v 2. půli 19. století velká kachlová kamna v domácnostech postupně nahrazována troubami a otevřený oheň chlebové pece zkrotil sporák. Do té doby se z drobnějších tvarů pekly pouze perníčky, jejichž historie je ale o to zajímavější.

Pečení typického vánočního pečiva – oplatky.

Medový perníček, do srdce chodníček. Znaly jej už i starověké hospodyňky

Vánoční svátky už jsou minulostí a v mnohých domácnostech je připomínají už jen zbytky vánočního cukroví. Jeho pečení je záležitostí novodobou, související s tzv. „sporákovou revolucí“, kdy byla v 2. půli 19. století velká kachlová kamna v domácnostech postupně nahrazována troubami a otevřený oheň chlebové pece zkrotil sporák. Do té doby se z drobnějších tvarů pekly pouze perníčky, jejichž historie je ale o to zajímavější.

Houby mohou zpříjemnit vánoční tabuli

Kuba, houbovec, kapustnica. Jídla z hub vánoční tabuli sluší

Houby jsou přesně ta komodita, na kterou se zima ptá tradiční otázkou: Copak jsi dělal v létě? (A na podzim?) Pokud v tomto každoročním pohovoru uspějeme a pochlubíme se pořádnou zásobou nasušených nebo zmražených lesních hub, může naše zimní menu - včetně toho vánočního - vystřelit do nebeských výšin.

Zavíječ moučný nebo také potravinový mol dokáže hravě zlikvidovat zásoby sypkých potravin ve spíži

Jak vyhnat potravinové moly? Tleskání nepomůže. Je třeba je zničit a odpudit

Když v kuchyni a spíži cítíte potřebu tleskat, ačkoliv se tam prokazatelně nevyskytuje žádný slavný umělec, není radno otálet. Výskyt malých šedých motýlků znamená, že potravinám uskladněným ve vaší spíži hrozí kalamita. Potravinový mol, ve skutečnosti zavíječ moučný, paprikový nebo čokoládový, dokáže zcela znehodnotit zásoby mouky, rýže či strouhanky. Ještě než se dáte do boje, je nutné zjistit, jak se zavíječe zbavit a co potravinové moly odpuzuje. Tleskáním sice pár motýlků zlikvidujete, ale cesta vede jinudy. Překvapivě třeba i přes vosičky.

Farmářské trhy v Novém Městě na Moravě.

Vratislavovo náměstí v Novém Městě provoněly farmářské trhy. Podívejte se

/VIDEO/ Luxusní babí léto na Vysočině. Sobotní dopoledne je na náměstí v Novém Městě na Moravě živější než obvykle. Procházím se mezi lidmi s košíky v rukou. Míří ke stánkům, od kterých se line příjemná vůně. Medovina, punč, sýry, zelenina, koření, koláče, to vše a mnohem více nabízí zdejší farmářské trhy. „Ráda sem na trhy jezdím, nakoupím zde kvalitní potraviny od lokálních prodejců,“ řekla návštěvnice trhů Lenka Vobejdová, která už v rukou drží zakoupené sýry a med.

Bílkový chlebíček

Dezert na neděli: Vyzkoušejte bílkový chlebíček s čokoládou

Hledáte inspiraci na něco sladkého po nedělním obědě? Nabízíme tento dezert. Příprava je jednoduchá a výsledek potěší děti i dospělé. Finální zdobení je čistě na vaší fantazii, vyzkoušejte třeba čokoládovou polevu, oříšky a lyofilizované švestky.

Štěpánka Trenz a její Divné čokolády.

Týden nemytá, játrovka nebo uzená. Divné čokolády těší gastroproutníky

„Divné čokolády vznikly, protože na světě scházely", říká jejich tvůrkyně, Štěpánka Trenz. „Je škoda, že výrobci do čokolád dávají pouze oříšky, mandle, maximálně chilli," říká. „Přitom existuje nekonečně mnoho možností, co se dá do čokolád dát", řekla si kdysi paní Trenz a začala vyrábět své vlastní čokolády.

Čokoládový chlebíček

Lákavá chuť i vůně. Jemný čokoládový chlebíček potěší každého

Nadýchaný chlebíček je vláčný s plnou chutí čokolády, která mezi ingrediencemi samozřejmě nesmí chybět. Potřebnou chuť ale dodává i kakao. Recept lze různě obměňovat dle chutí strávníků a fantazii se meze nekladou ani při zdobení, například chlebíček je možné posypat mandlemi, ovocem či hoblinami z bílé čokolády. A bonus navíc - díky koření tahle dobrota i lákavě voní. 

Vojtěch Václavík provozuje několik úspěšných restaurací

Kuře není žádná nuda. Nové rady promění jídlo za 100 korun v delikatesu

Přestože do gastronomického byznysu vstoupil Vojtěch Václavík v náročné době, jeho podniky dnes slaví úspěch. K prvnímu bistru Kro Kitchen na pražském náměstí Jiřího z Poděbrad brzy přibyly další tři podniky. V čem tkví tajemství jeho úspěchu? To je vlastně ideální otázka na začátek rozhovoru pro časopis Gourmet.

Ugrilováno do křupava (trošku spálená, no...)

Drahota v kuchyni? Na nás si nepřijde. Vepřové nožky z úsporné kuchařky překvapí

/ROMČINA ÚSPORNÁ KUCHAŘKA/ Při pohledu na některé kulinářské televizní programy se mnohým ženám v hlavě otáčí počítadlo, a to zejména nyní, když inflace zvedá ceny potravin raketově nahoru. Všimly jste si, milé kuchařky, kolik másla přijde do jednoho jídla? Půl kostky padne k osmažení zeleniny, bešamel taky hodně spolyká a sumasumárum spotřebujeme jednu kostku za padesát korun při přípravě jedné večeře nebo oběda.

Objevitel Ameriky a jeden z nejslavnějších mořeplavců světa Kryštof Kolumbus

Zlato, koření i drahé kamení. Před 630 lety podepsal Kolumbus důležitý kontrakt

Dne 17. dubna 1492 uzavřel Kryštof Kolumbus se španělským panovnickým párem smlouvu o financování své první námořní výpravy na ostrovy Maluku západním směrem. Tato smlouva se jmenovala Capitulaciones a byla podepsána v Santa Fe poblíž Granady. Její součástí bylo i vypočítání Kolumbova podílu z veškerého přírodního bohatství, jež cestou objeví.

Africké trhy v Táboře

Banány, manga nebo voňavé koření nabízely africké trhy. Budou i další

Na Univerzitě Tábor jste mohli ochutnat exotické ovoce z Afriky. Kromě tropického ovoce vypěstovaného drobnými ugandskými farmáři bylo na afrických trzích k dostání sušené ovoce, voňavé koření ze Zanzibaru, džemy, čaj aj. Děkujeme Lukáši Petrželovi za snímky. Další trhy s exotickým ovocem budou v Českých Budějovicích 30. dubna v IGY Centru. 

Africké trhy v Táboře

Banány, manga nebo voňavé koření nabízely africké trhy. Budou i další

Na Univerzitě Tábor jste mohli ochutnat exotické ovoce z Afriky. Kromě tropického ovoce vypěstovaného drobnými ugandskými farmáři bylo na afrických trzích k dostání sušené ovoce, voňavé koření ze Zanzibaru, džemy, čaj aj. Děkujeme Lukáši Petrželovi za snímky. Další trhy s exotickým ovocem budou v Českých Budějovicích 30. dubna v IGY Centru. 

Ještě před deseti lety bylo vepřové sádlo téměř na indexu.

Zabijačkové recepty moc zdravé nejsou, o to lépe ale chutnají

Proč si jednou za čas nedopřát pochoutky, nad kterými se vám budou sbíhat sliny a po kterých si budete utírat mastnotu z prstů i brady. Je únor, ideální doba na zabijačku. Když už ne na dvorku na venkově, tak třeba u vás doma u jídelního stolu. Podívali jsme se na několik tipů do časopisu Gurmet.