Oddenek původně tropické kvetoucí rostliny je tradiční součástí východní medicíny, jejíž zkušenosti jsme rádi převzali i u nás. Štiplavou léčbu využíváme nejen při problémech s trávením nebo při nachlazení. Řeč je o zázvoru, který mnozí konzumují především v podobě čaje. Zjišťovali jsme, na co dalšího je zázvor dobrý, jestli se hodí i na hubnutí a kdo by se měl konzumaci zázvoru raději vyhnout.
Hranolky patří mezi nejoblíbenější přílohy na světě. Traduje se o nich, že jsou mastné, nezdravé, tloustne se po nich a že právě proto by se moc často neměly jíst. Pokud si je však připravíte podle jednoduchého receptu sami doma, bude situace úplně jiná. Nejenže půjde o téměř dietní jídlo, ale chutí převýší většinu hranolek, které jste si kdy koupili ve stánku či v restauraci s rychlým občerstvením.
Už víte, jaké cukroví budete letos před Vánoci péct? Někdo nedá dopustit na starou dobrou českou klasiku, někdo zkusí i něco nového. Jestli je však budete péct s láskou, váš domov bude provoněný čokoládou a kořením a po cukroví se jistě jen zapráší. Pár vyzkoušených receptů od odborníků vám v tom jistě pomůže.
Zpestřit si chladné zimní dny kávou, která bude mít novou a zajímavou chuť, není určitě na škodu. Zkuste přidat do vašeho oblíbeného nápoje muškátový oříšek. Silné koření v kávě nejen dobře chutná, ale pomáhá i proti úzkosti a stresu. Muškátový oříšek má navíc také protizánětlivé a antimikrobiální vlastnosti.
Už jste někdy pili kurkumovou kávu? Přidáním kurkumového prášku nebo extraktu z kurkumy do kávy nejen zvýrazníte její chuť, ale i spojíte účinky kávy se zdravotními přínosy kurkumy. Kurkuma je silné protizánětlivé koření. Kurkumin, který obsahuje, zmírňuje bolest, snižuje riziko srdečních chorob, zlepšuje funkci mozku a je silný antioxidant. Káva s kurkumou vám pomůže i s hubnutím a špatnou náladou.
Během chladných dnů používáme častěji koření se sladkou zahřívací vůní. Jedním z nich je skořice. Kromě moučníků, nejrůznějších kaší a svařeného vína je vynikající také v kávě. Kdo to zkusil, ten ví, že skořice chuť kávy velmi obohatí a její vůně nám pozvedne náladu. Kombinace kávy a skořice je navíc velmi zdravá. Příznivě působí na srdce a funkce mozku, předchází bakteriálním nákazám, pomáhá s hubnutím a zklidňuje záněty. A to ještě zdaleka není všechno.
/FOTO, VIDEO/ V předvánočním shonu a mumraji mezi obchody je potřeba na chvíli vypnout. Teplý grog, svařák, medovina a mošt vylepšený kapkou alkoholu pěkně zahřejí. Sladký trdelník zase zpraví náladu po hektickém dni. A co třeba voňavý langoš s česnekem, domácí klobáska na grilu, kapří hranolky? Ty bodnou! Pro štěstí si člověk zacinká v dřevěné zvoničce a o kousek dál hodí dopis do schránky Ježíškovi. Co kdyby. Pro děti je zase velké lákadlo kolotoč. Na cestu domů pak jako dárek pod stromeček přibalit do tašky parádní ponožky.
Svařené víno a chladné dny k sobě patří stejně jako dárky k Vánocům. Obojí není nezbytností, ale rozhodně potěší a navodí sváteční atmosféru. A stejně jako mnoha lidem dělá radost dárky dostávat i nakupovat, také svařák je příjemné pít a zábavné připravovat. Jak ale na svařák z bílého vína? Aby byl dokonalý, na stejný postup jako u jeho červeného protějšku zapomeňte. Bílý svařák má svá vlastní pravidla.
Sychravo, mlhavo, chladno, tma. Typické mnohdy ponuré zimní počasí nás ponouká jíst trochu víc než v létě, a taky vybírat si jiné potraviny. Potřebujeme se nejen najíst, ale také jídlem zahnat chmury a únavu. Existuje kategorie takzvaných útěšných jídel, jejichž čas je právě teď. Jsou horká, absolutně nedietní, voňavá a plná chutí, které nám připomínají dětství. A taky se většinou dají sníst jenom lžící. Je jich mnoho, vybere si každé ze znamení horoskopu: Lvi guláš pálivý až k nesnesení, Vodnáři vietnamskou polévku pho a Raci slavný pastýřský koláč.
Kysané zelí coby poklad české kuchyně si zaslouží mnohem větší pozornost než jen jako příloha k tradičním pokrmům. Lze si ho navíc poměrně snadno vyrobit doma. Pojďme se podívat na 10 důvodů, proč byste si měli vyrobit vlastní kysané zelí a proč je to superpotravina.
Svátek svatého Martina se neobejde bez tradiční pečené husy, kterou si můžete připravit podle receptu šéfkuchaře Jana Punčocháře. Tento kulinářský mistr sdílí své tipy na dokonalou přípravu husy, včetně netradičních příloh, které ozvláštní váš sváteční stůl. Od marinování v mléce po pečení s jablky a kořením, Punčochář nabízí podrobný návod, jak dosáhnout křupavé kůrčičky a lahodné chuti.
Není nad čerstvou houbovou smaženici či omáčku. Když je však úlovek obzvlášť bohatý, přichází na řadu otázka, jak houby uchovat. Někdo dává přednost sušení hub, další nakládání do octa a jsou i lidé, co lahodné dary lesa jednoduše uloží do mrazáku. Každá z metod má své výhody a nevýhody. Co však zvolit, pokud chcete, aby si houby uchovaly co nejvíce svých výživově cenných látek? Vědci mají jasno.
Hřebíček je v našich myslích spojen především s vůní Vánoc a svařeného vína. Je to trochu škoda, protože jeho všestranné léčebné účinky i nezaměnitelné aroma můžeme využívat po celý rok. Dříve patřil hřebíček mezi nejvzácnější koření. Jeho pěstování není jednoduché ani dnes a vyžaduje péči. V tomto období přichází čas jeho sklizně. Kde vlastně hřebíček roste a jak se pěstuje?
Z Portugalska na několik století udělal koloniální velmoc, a změnil tak dějiny velké části světa. Před 525 lety se portugalský mořeplavec Vasco da Gama vrátil ze své první výpravy, při níž se jako vůbec první člověk dostal z Evropy do Indie po moři. Přelomový úspěch měl pro něj trpkou příchuť - zemřela většina posádky, včetně jeho bratra. Své postavení upevnil i dalšími výpravami do Indie, při jedné z nich ale podle některých zdrojů spáchal hrůzný masakr.
Bobkový list v kuchyni nemusíte používat jen do polévky, dušených pokrmů nebo čaje. Voňavé koření pomůže zbavit se otravných potravinových molů, kteří mohou rychle znehodnotit obsah celé spíže. Ekologické řešení je levné a účinné.
Při pití kávy můžete nejen relaxovat, ale i udělat něco pro své zdraví. Stačí ji ochutit kardamomem. Tohle koření z Blízkého východu vytvoří nezaměnitelnou chuť kávy. Navíc napomáhá trávení, zrychluje metabolismus, podporuje detoxikaci těla, snižuje krevní tlak a má i další zdravotní benefity. Kardamom se používal už v antice jako koření i k léčbě různých chorob. Káva s kardamomem však není příliš vhodná pro kardiaky či alergiky. Kardamom může také ovlivňovat některé léky - není vhodný pro nikoho, kdo užívá léky na ředění krve.
Routa vonná má zajímavě tvarované namodralé lístky. Její žluté květy pak svítí na dálku od června do září. Léčivou bylinu užívali lidé už ve středověku k odvrácení moru a jako obranu proti čarodějnicím. Své uplatnění má však tahle léčivka dodnes. Zpevňuje totiž cévy, pomáhá ledvinám, snižuje krevní tlak a podporuje trávení. Tím však výčet jejích léčivých účinků nekončí. Routu vonnou, ze které se využívá její celá nadzemní část, si lze přitom snadno vypěstovat.
Otoky nohou trápí v létě řadu lidí. Podomácku se s tímto problémem dá bojovat například sprchováním dolních končetin chladnou vodou. Pomoci však může také bylina, kterou má každý v kořence. Bobkový list si díky svým blahodárným účinkům umí s otoky nohou poradit. Pomáhá odvar i jen přiložení samotných listů.
Nakládané okurky například v sladkokyselém nálevu si sice můžete koupit v každém obchodě s potravinami, ale určitě budete mít větší radost z těch, které si sami zavaříte. Není to nijak složité a jednoduchých receptů a postupů, jak si tuhle tradiční pochoutku připravit, existuje mnoho. Ověřené recepty na co nejlepší výsledek se v některých rodinách jako ty vítězné předávají jako poklad dalším generacím. Jednou z nejdůležitějších ingrediencí je správný nálev neboli lák. Vyzkoušejte některý z nejoblíbenějších prověřených tipů.
Květen je měsíc, kdy rozkvétá jedna z nejvoňavějších bylinek. Aromatický tymián má své nezastupitelné místo v kulinářském umění, kde umí výrazně povznést chuť masa, těstovin i zeleniny, ale také při domácím léčení nejrůznějších neduhů. I když jeho účinky ještě nejsou spolehlivě vědecky prokázány, lidé tymián s úspěchem používají při nachlazení, k léčení trávicích problémů či na hojení ran. Tymián však pomáhá i při dalších problémech, a navíc usnadňuje hubnutí.
Figuruje v různých seznamech nejoblíbenějších jídel, bez protestů ho jedí i děti, objevuje se v nabídce školních jídelen i mezi majstrštyky šéfkuchařů. Holandský řízek, navzdory svému jménu ryze český vynález, vítězně kráčí zdejším gastronomickým polem více než padesát let. Co patří do originálního receptu a kvůli čemu se jeho milovníci v diskuzích do krve hádají?
Klíšťová sezona je v plném proudu a její vrchol nás čeká již v květnu. Zavčas se naučit, jak se účinně klíšťatům bránit, je proto stěžejní. Klasické repelenty ale mnoha lidem nesedí a raději volí neméně účinné přírodní metody. Proti přisátí klíštěte se dá například úspěšně bránit pomocí obyčejného hřebíčku. Klíšťata sice nezabije, ale jeho vůně je zaručeně odpudí.
Nález plísně v květináči je vždy jasným signálem, že rostlina nedostává správnou péči. Na vině je často přehnaná zálivka, ale i nedostatek slunečního svitu či čerstvého vzduchu. Vzniklé plísně pak obtěžují nejen květinu, ale jsou zdrojem alergií i pro obyvatele domácnosti. Plísní v květináči se však lze poměrně snadno zbavit pomocí skořice. Jak plíseň v květináči poznat?
Ten malý obchůdek s kořením působí, jako by byl z jiného světa. Sotva do něj člověk vejde z rušné ulice, octne se uprostřed malého, tichého a přívětivého prostoru, připomínající dřevěnou loď, provoněnou směsicí vůní exotického koření. Jeho historie se začala psát právě před čtvrtstoletím.
Nemůžete se zbavit pocitu, že je vaše tělo po zimě unavené a bez energie? Důvodem pociťované slabosti i častější nemocnosti může být nedostatek slunečního svitu, vitaminů či pohybu. Imunitní systém můžete posílit přírodní cestou. Oslabenou imunitu nastartuje například zlatavé koření s nezaměnitelnou orientální vůní - kurkuma. Přečtěte si, na co je dobrá kurkuma, co kurkuma dokáže a jak si z ní připravit nápoj, který posílí imunitu. Dozvíte se také, kdo by kurkumu používat neměl.
S prvními jarními dny se do našich kuchyní vrací i nechvalný obyvatel spíží – potravinový mol. Buď si ho domů přinesete s nákupem či k vám jednoduše sám přiletí otevřeným oknem. Jakmile doma moly spatříte, vaše potraviny jsou v ohrožení. Nezbývá než jednotlivé zásoby zkontrolovat, případně vyhodit. Můžete ale učinit i preventivní krok, který bude stát jen tolik, na kolik vyjde sáček obyčejného divokého koření. Moly totiž odpuzuje bobkový list. Jak bobkový list využít k likvidaci molů? V článku najdete i jiné vychytávky, jak se zbavit molů v domácnosti.
O tom, že je cibule královna kuchyně a zelenina, bez které se žádný kuchař neobejde, jistě není pochyb. Ale co cibulové slupky? Už naše babičky dobře věděly, že nás slupky z cibule mohou zbavit řady neduhů, fungují jako hnojivo a dají se s nimi krásně obarvit velikonoční kraslice. Způsobů využití cibulových slupek je ale mnohem víc. Víte, že vám slupky z cibule pomohou proti křečím v lýtkách, účinkují na nespavost, vyrážku a obarví vlasy? Pomohou i zlepšit imunitu, proto je rozhodně nevyhazujte.
Voňavé hnědé svitky patří už po staletí mezi nejoblíbenější koření na světě. Dokážeme je ocenit hlavně v zimě, kdy nás jeho hřejivá vůně dokáže příjemně povzbudit. Skořice však má pro náš organismus mnoho dalších blahodárných účinků. Mimo jiné je zdrojem antioxidantů chránících tělo před volnými radikály, které poškozují buňky a vedou k chorobám a předčasnému stárnutí. Přečtěte si, jak skořice pomáhá lidskému zdraví a který druh skořice je zdravější.
I když se batátům říká sladké brambory, s bramborami nemají nic společného. Batáty pocházejí z Jižní Ameriky a mohou být až 5 kg těžké. Povijnice batátová patří do čeledi svlačcovitých a její kořenové hlízy si získávají čím dál větší oblibu i v české kuchyni. Batáty jsou navíc prospěšné pro zdraví očí, regulují krevní cukr, cholesterol, podporují imunitu, trávení, snižují riziko rakoviny. A i když jsou batáty sladké, jsou vhodné pro redukční dietu. Jak se dají batáty využít a je možné pěstovat je i doma?
/ROZHOVOR/ Rychle, jednoduše a kvalitně. Tímto heslem se řídí při tvorbě svých jídel a psaní receptů lektorka zdravého životního stylu a specialistka na stravování Kamila Metzová z Nového Strašecí. Ta ráda ukazuje, že i zdravé jídlo může být zároveň chutné a ještě dobře vypadat.
/ROZHOVOR/ Rychle, jednoduše a kvalitně. Tímto heslem se řídí při tvorbě svých jídel a psaní receptů lektorka zdravého životního stylu a specialistka na stravování Kamila Metzová z Nového Strašecí. Ta ráda ukazuje, že i zdravé jídlo může být zároveň chutné a ještě dobře vypadat.
/ROZHOVOR/ Rychle, jednoduše a kvalitně. Tímto heslem se řídí při tvorbě svých jídel a psaní receptů lektorka zdravého životního stylu a specialistka na stravování Kamila Metzová z Nového Strašecí. Ta ráda ukazuje, že i zdravé jídlo může být zároveň chutné a ještě dobře vypadat.
Češi jsou národem houbařů. Někteří z nich navíc s oblibou sbírají houby i mimo klasickou sezonu. A to dokonce i v zimě. Patří mezi ně také Tomáš Buček z Bystřice nad Pernštejnem, který na zimní houbaření nedá dopustit. Z jedlých hub můžete podle něj najít v zimních lesích především hlívu ústřičnou, penízovku sametonohou, Jidášovo ucho a čirůvku fialovou.
Kdyby měla kořenová zelenina svoji královnu, byla by to mrkev. Je to vitamínová bomba, která podporuje trávení a zažívání, posiluje imunitu, snižuje riziko infarktu, rakoviny i hladinu cholesterolu. Pomůže vám také s hubnutím. Možná proto polévku z mrkve vařívala i princezna Diana a jak se v Británii traduje, měla prý právě mrkvovou polévkou udělat dojem na prince Charlese. Jak se dělá mrkvová polévka a jaké koření se do ní dává?
Michal Buček. Známý český kuchař, který se rozhodl pro práci ve Zlíně. Své bohaté zkušenosti nyní zúročuje v síti podniků Baltaci. Vaří, připravuje gastronomické akce a také rád předává své zkušenosti mladým kuchařským studentům. A to tak, aby přispěl k vysokému renomé tuzemské kuchyně.
Receptů na svařené víno existuje spousta. Pravděpodobně i vy máte svůj osvědčený postup, jak tento oblíbený nápoj připravit. Vždycky je však co objevovat a zdokonalovat. Jak svařák správně vařit a svařené víno skladovat? Podívejte se také, čím svařák vylepšit i kde vlastně vznikl.
Každý dům a každý byt má svou jedinečnou vůni. Domácí ji možná vnímají méně, ale návštěvník ji naplno pozná už ve chvíli, kdy se mu otevřou vstupní dveře. Mezi nejpříjemnější vůně patří aroma právě uvařené kávy, čerstvého pečiva nebo vypraného prádla. Ovšem ne každý domácí odér je příjemný. Jak odstranit nepříjemné pachy a provonět byt účinně a levně?
Věděli jste, že se kdysi do perníku přidával pepř? Proto se jim původně říkalo peprníky. Později byl recept upraven a přestože byly perníky znamením luxusu, dnes si je na Vánoce peče téměř každá rodina. Nevýhodou klasickým perníčků je to, že se potřebují několik týdnů odležet, aby změkly. Jsou ale naštěstí i osvědčené recepty na perníčky, které jsou měkké ihned. Díky receptu od známé foodblogerky Markéty v troubě si ještě stihnete udělat z perníčků adventní kalendář.
Bylinu, kterou jsme dnes vybrali, všichni jistě moc dobře znáte. Řeč je o majoránce, kterou většina z nás používá především k dochucování pokrmů. Věděli jste ale, že se z ní dá připravit i léčivý čaj? Jeho chuť i aroma má uvolňující efekt, pomáhá při nachlazení, chrání játra, ale zpomaluje i projevy stárnutí. Jak čaj z majoránky uvařit a čím je majoránka sama o sobě tak přínosná?
Po koření ve tvaru malinkého hřebíčku zpravidla saháme, když přijde sezona voňavého svařeného vína a pečení perníků. Aromatické koření se však už po tisíce let používá v ajurvédské a tradiční čínské medicíně také jako přírodní lék. Moderní věda dává starým léčitelům zapravdu: podle výzkumů hřebíček obsahuje látky, které mají silné protizánětlivé, antioxidační a bolest tišící účinky. Vědecké experimenty navíc naznačují, že by mohl být také pomocníkem v boji proti rakovině. Před častým uživáním hřebíčku by se ale měli mít na pozoru lidé, kteří berou léky proti srážlivosti krve a lidé s poruchou srážlivosti.
Když vám začnou selhávat ledviny, jedním z prvních příznaků může být nedostatek energie, neutišitelná únava i vysoký krevní tlak. Pročištění tohoto životně důležitého orgánu pak může být prvním krokem k jejich uzdravení. Pomoci detoxikovat ledviny vám může pampeliškový kořen, který není těžké najít ani vykopat. Na jeho sběr je nyní správný čas, protože na podzim obsahuje ty nejcennější látky. Káva z něj vás postaví na nohy, a to i bez obsahu kofeinu.
Makrela na klacku je fenomén z Hané, který moderní gastronomické trendy nevytlačily do ústraní. Zejména na venkově si makrelu pozvolna pečenou na dřevěném uhlí vychutnávají lidé desítky let. Hlavně u fotbalu a na tancovačkách. Osvědčené receptury a vášeň pro specifickou úpravu na dřevěném kolíku se mnohde dědí z generace na generaci.
V Karlovarském kraji zvítězila v podnikatelských soutěžích PwC Firma roku 2023 a MONETA Živnostník roku 2023 mezi firmami společnost Herbona dovážející a zpracovávající sušené byliny, koření a rostlinné produkty. Mezi živnostníky zazářil David Matoušek, který se věnuje designové akvaponii.
Kocovina z burčáku, nebo po důkladném ochutnávání vína někdy bývá zničující. Existuje však cesta, jak si vinobraní užít bez bolehlavu a brutálních trávicích potíží. Oslovili jsme odborníky, aby nám poradili, jak pít víno co nejbezpečněji, ale také jak se za pomoci účinných vyprošťováků dostat z kocoviny.
Máte rádi švestková povidla, ale nechcete marnit čas zdlouhavou přípravou? Máme pro vás tip. Poctivá švestková povidla můžete připravit i v troubě a bez míchání. Postup není nijak složitý.
Říká se, že nejlepší věci jsou zadarmo. U hub to rozhodně platí. Jsou zdravé, chutné, nízkokalorické, a přitom si jich pilní sběrači můžou z českých lesů odnést plné košíky. Prvotní nadšení však může doma vystřídat lehká panika, co z takového množství hub udělat. Každý má své oblíbené houbové recepty, ale nikdy není na škodu se inspirovat něčím novým. Navíc, jste si opravdu jistí, že víte, jak houby zpracovat správně?
Jestli my Češi máme oproti mnohým státům v něčem velkou výhodu, je to možnost neomezeného sběru hub. Ne všude si totiž smíte těchto darů lesa jen tak zdarma odnášet plné košíky. Kdo si tak vyšetří na sběr dostatek času, ten se může po celý rok radovat z lahodného a zdravého jídla. Jen je třeba vědět, jak houby správně uchovat. V tomto článku se dozvíte, jak houby mrazit, sušit i naložit, aby si uchovaly živiny a vydržely co nejdéle.
Zavařené okurky jsou tradiční specialitou. Mnoho rodin má svůj vlastní, ověřený recept na co nejlepší výsledek. Naložené okurky jsou pak lahůdkou, která dokáže doladit chuť množství jídel. Jak správně zavařit okurky? A jak dlouho je zavařovat, aby byly křupavé?
Červen je měsíc, kdy začíná sklizeň česneku, jedné z nejžádanějších a nejzdravějších plodin, které české zahrádky nabízejí. I když česnekové palice vypadají odolně, uskladnit je tak, aby vydržely co nejdéle, někdy představuje problém. Jak správně skladovat česnek? Tedy: jak uchovat česnek, aby nezplesnivěl, ani nevyschl, a přitom jej mít stále po ruce? Možností je více.