Kreativ

ŠTÍTEK: koření

Připravit ten nejlepší lák na okurky je tak trochu alchymie. Proto se osvědčené recepty předávají z generace na generaci.

Tři super tipy na nejlepší lák na okurky. Jsou pak chutné, křupavé a nekazí se

Nakládané okurky například v sladkokyselém nálevu si sice můžete koupit v každém obchodě s potravinami, ale určitě budete mít větší radost z těch, které si sami zavaříte. Není to nijak složité a jednoduchých receptů a postupů, jak si tuhle tradiční pochoutku připravit, existuje mnoho. Ověřené recepty na co nejlepší výsledek se v některých rodinách jako ty vítězné předávají jako poklad dalším generacím. Jednou z nejdůležitějších ingrediencí je správný nálev neboli lák. Vyzkoušejte některý z nejoblíbenějších prověřených tipů.

Tymián má zelenošedé listy s krásnou vůní, která evokuje horký letní den.

14 léčivých účinků koření, které máte doma: Posiluje imunitu, pomáhá s hubnutím

Květen je měsíc, kdy rozkvétá jedna z nejvoňavějších bylinek. Aromatický tymián má své nezastupitelné místo v kulinářském umění, kde umí výrazně povznést chuť masa, těstovin i zeleniny, ale také při domácím léčení nejrůznějších neduhů. I když jeho účinky ještě nejsou spolehlivě vědecky prokázány, lidé tymián s úspěchem používají při nachlazení, k léčení trávicích problémů či na hojení ran. Tymián však pomáhá i při dalších problémech, a navíc usnadňuje hubnutí.

Kdo by odolal: šťavnatý holandský řízek plný chutí a vůně dobrého sýra. Nejlepší je s bramborovou kaší.

Šťavnatý a voňavý holandský řízek. Jen jeden je ten pravý, koření budí emoce

Figuruje v různých seznamech nejoblíbenějších jídel, bez protestů ho jedí i děti, objevuje se v nabídce školních jídelen i mezi majstrštyky šéfkuchařů. Holandský řízek, navzdory svému jménu ryze český vynález, vítězně kráčí zdejším gastronomickým polem více než padesát let. Co patří do originálního receptu a kvůli čemu se jeho milovníci v diskuzích do krve hádají?

Přírodní repelent z koření, které známe jako hřebíček, klíšťata silně odpuzuje.

Účinný repelent z koření, které máte doma: klíšťata odpudí a vám bude vonět

Klíšťová sezona je v plném proudu a její vrchol nás čeká již v květnu. Zavčas se naučit, jak se účinně klíšťatům bránit, je proto stěžejní. Klasické repelenty ale mnoha lidem nesedí a raději volí neméně účinné přírodní metody. Proti přisátí klíštěte se dá například úspěšně bránit pomocí obyčejného hřebíčku. Klíšťata sice nezabije, ale jeho vůně je zaručeně odpudí.

Plíseň v zemině pokojové rostliny většinou naznačuje nevhodnou péči.

Jak odstranit plíseň v květináči? Stačí ke kytce nasypat trochu voňavého koření

Nález plísně v květináči je vždy jasným signálem, že rostlina nedostává správnou péči. Na vině je často přehnaná zálivka, ale i nedostatek slunečního svitu či čerstvého vzduchu. Vzniklé plísně pak obtěžují nejen květinu, ale jsou zdrojem alergií i pro obyvatele domácnosti. Plísní v květináči se však lze poměrně snadno zbavit pomocí skořice. Jak plíseň v květináči poznat?

Z čerstvé i sušené kurkumy lze připravit nápoj, který nakopne imunitu.

Vyrobte si nápoj, který nastartuje imunitu: Stačí lžička obyčejného koření

Nemůžete se zbavit pocitu, že je vaše tělo po zimě unavené a bez energie? Důvodem pociťované slabosti i častější nemocnosti může být nedostatek slunečního svitu, vitaminů či pohybu. Imunitní systém můžete posílit přírodní cestou. Oslabenou imunitu nastartuje například zlatavé koření s nezaměnitelnou orientální vůní - kurkuma. Přečtěte si, na co je dobrá kurkuma, co kurkuma dokáže a jak si z ní připravit nápoj, který posílí imunitu. Dozvíte se také, kdo by kurkumu používat neměl. 

Mouční molové napadají spíže a svým pobytem znehodnocují potraviny.

Moli dají potravinám navždy pokoj: Stačí přilepit pod víčko dózy známé koření

S prvními jarními dny se do našich kuchyní vrací i nechvalný obyvatel spíží – potravinový mol. Buď si ho domů přinesete s nákupem či k vám jednoduše sám přiletí otevřeným oknem. Jakmile doma moly spatříte, vaše potraviny jsou v ohrožení. Nezbývá než jednotlivé zásoby zkontrolovat, případně vyhodit. Můžete ale učinit i preventivní krok, který bude stát jen tolik, na kolik vyjde sáček obyčejného divokého koření. Moly totiž odpuzuje bobkový list. Jak bobkový list využít k likvidaci molů? V článku najdete i jiné vychytávky, jak se zbavit molů v domácnosti.

Slupky z cibule mají mnohé využití. Podpoří vaše zdraví, ale krásně vám obarví i kraslice.

Slupky, které běžně vyhazujete: Léčí, barví, nic nestojí a mají desatero využití

O tom, že je cibule královna kuchyně a zelenina, bez které se žádný kuchař neobejde, jistě není pochyb. Ale co cibulové slupky? Už naše babičky dobře věděly, že nás slupky z cibule mohou zbavit řady neduhů, fungují jako hnojivo a dají se s nimi krásně obarvit velikonoční kraslice. Způsobů využití cibulových slupek je ale mnohem víc. Víte, že vám slupky z cibule pomohou proti křečím v lýtkách, účinkují na nespavost, vyrážku a obarví vlasy? Pomohou i zlepšit imunitu, proto je rozhodně nevyhazujte.

Skořice je plná různých ochranných antioxidantů, které snižují poškození volnými radikály a zpomalují proces stárnutí.

Využijte koření s hřejivou vůní: Je plné antioxidantů proti nemocem i stárnutí

Voňavé hnědé svitky patří už po staletí mezi nejoblíbenější koření na světě. Dokážeme je ocenit hlavně v zimě, kdy nás jeho hřejivá vůně dokáže příjemně povzbudit. Skořice však má pro náš organismus mnoho dalších blahodárných účinků. Mimo jiné je zdrojem antioxidantů chránících tělo před volnými radikály, které poškozují buňky a vedou k chorobám a předčasnému stárnutí. Přečtěte si, jak skořice pomáhá lidskému zdraví a který druh skořice je zdravější.

Batáty neboli sladké brambory jsou prospěšné pro naše zdraví.

Hranolky i placky: Hlíza, která snižuje riziko rakoviny a reguluje cholesterol

I když se batátům říká sladké brambory, s bramborami nemají nic společného. Batáty pocházejí z Jižní Ameriky a mohou být až 5 kg těžké. Povijnice batátová patří do čeledi svlačcovitých a její kořenové hlízy si získávají čím dál větší oblibu i v české kuchyni. Batáty jsou navíc prospěšné pro zdraví očí, regulují krevní cukr, cholesterol, podporují imunitu, trávení, snižují riziko rakoviny. A i když jsou batáty sladké, jsou vhodné pro redukční dietu. Jak se dají batáty využít a je možné pěstovat je i doma?

Hlíva ústřičná.

Zimní houbaření? Je to super relax, já sbírám 5 druhů, láká houbař z Bystřice

Češi jsou národem houbařů. Někteří z nich navíc s oblibou sbírají houby i mimo klasickou sezonu. A to dokonce i v zimě. Patří mezi ně také Tomáš Buček z Bystřice nad Pernštejnem, který na zimní houbaření nedá dopustit. Z jedlých hub můžete podle něj najít v zimních lesích především hlívu ústřičnou, penízovku sametonohou, Jidášovo ucho a čirůvku fialovou.

Mrkvová polévka se zázvorem v chladných dnech zahřeje a bude prevencí před bacily

Je levná, podpoří trávení, posílí imunitu a polévku z ní vařila princezna Diana

Kdyby měla kořenová zelenina svoji královnu, byla by to mrkev. Je to vitamínová bomba, která podporuje trávení a zažívání, posiluje imunitu, snižuje riziko infarktu, rakoviny i hladinu cholesterolu. Pomůže vám také s hubnutím. Možná proto polévku z mrkve vařívala i princezna Diana a jak se v Británii traduje, měla prý právě mrkvovou polévkou udělat dojem na prince Charlese. Jak se dělá mrkvová polévka a jaké koření se do ní dává?

Michala Bučka baví nejvíce vařit českou kuchyni. Kvalitně, precizně, nepřeplácaně.

Kuchař ze Zlína vařil pro prezidenta USA. Zazářil i v pořadu MasterChef

Michal Buček. Známý český kuchař, který se rozhodl pro práci ve Zlíně. Své bohaté zkušenosti nyní zúročuje v síti podniků Baltaci. Vaří, připravuje gastronomické akce a také rád předává své zkušenosti mladým kuchařským studentům. A to tak, aby přispěl k vysokému renomé tuzemské kuchyně.

Mezi nejpříjemnější domácí vůně patří aroma vypraného prádla.

Vůně domova dělá zázraky: tipy, jak odstranit pachy a provonět si příjemně byt

Každý dům a každý byt má svou jedinečnou vůni. Domácí ji možná vnímají méně, ale návštěvník ji naplno pozná už ve chvíli, kdy se mu otevřou vstupní dveře. Mezi nejpříjemnější vůně patří aroma právě uvařené kávy, čerstvého pečiva nebo vypraného prádla. Ovšem ne každý domácí odér je příjemný. Jak odstranit nepříjemné pachy a provonět byt účinně a levně?

Krásný a hlavně dobrý adventní kalendář z perníčků

Adventní kalendář stihnete ještě udělat z perníčků. Tyhle jsou totiž hned měkké

Věděli jste, že se kdysi do perníku přidával pepř? Proto se jim původně říkalo peprníky. Později byl recept upraven a přestože byly perníky znamením luxusu, dnes si je na Vánoce peče téměř každá rodina. Nevýhodou klasickým perníčků je to, že se potřebují několik týdnů odležet, aby změkly. Jsou ale naštěstí i osvědčené recepty na perníčky, které jsou měkké ihned. Díky receptu od známé foodblogerky Markéty v troubě si ještě stihnete udělat z perníčků adventní kalendář.

Majoránka je proslulá svým výrazným aroma. Čaj z této byliny pomáhá při nachlazení a bojuje proti stresu.

Tuto polévkovou bylinu má doma každý. Čaj z ní léčí nachlazení a chrání játra

Bylinu, kterou jsme dnes vybrali, všichni jistě moc dobře znáte. Řeč je o majoránce, kterou většina z nás používá především k dochucování pokrmů. Věděli jste ale, že se z ní dá připravit i léčivý čaj? Jeho chuť i aroma má uvolňující efekt, pomáhá při nachlazení, chrání játra, ale zpomaluje i projevy stárnutí. Jak čaj z majoránky uvařit a čím je majoránka sama o sobě tak přínosná?

Hřebíček obsahuje látky, které mají silné protizánětlivé, antioxidační a bolest tišící účinky

Malé koření lidé málo používají. Tiší bolest a působí proti zánětům i rakovině

Po koření ve tvaru malinkého hřebíčku zpravidla saháme, když přijde sezona voňavého svařeného vína a pečení perníků. Aromatické koření se však už po tisíce let používá v ajurvédské a tradiční čínské medicíně také jako přírodní lék. Moderní věda dává starým léčitelům zapravdu: podle výzkumů hřebíček obsahuje látky, které mají silné protizánětlivé, antioxidační a bolest tišící účinky. Vědecké experimenty navíc naznačují, že by mohl být také pomocníkem v boji proti rakovině. Před častým uživáním hřebíčku by se ale měli mít na pozoru lidé, kteří berou léky proti srážlivosti krve a lidé s poruchou srážlivosti. 

Pampeliškové kořeny pomáhají čistit ledviny. Sbírají se buď časně z jara nebo na podzim.

Kořeny této léčivky teď najdete všude. Čistí ledviny a je z nich i výborná káva

Když vám začnou selhávat ledviny, jedním z prvních příznaků může být nedostatek energie, neutišitelná únava i vysoký krevní tlak. Pročištění tohoto životně důležitého orgánu pak může být prvním krokem k jejich uzdravení. Pomoci detoxikovat ledviny vám může pampeliškový kořen, který není těžké najít ani vykopat. Na jeho sběr je nyní správný čas, protože na podzim obsahuje ty nejcennější látky. Káva z něj vás postaví na nohy, a to i bez obsahu kofeinu.

Makrely na klacku pečené u fotbalového hřiště v Blatci

Fenomén, který jinde neznají. Pečenou makrelu na klacku si na Hané vychutnávají

Makrela na klacku je fenomén z Hané, který moderní gastronomické trendy nevytlačily do ústraní. Zejména na venkově si makrelu pozvolna pečenou na dřevěném uhlí vychutnávají lidé desítky let. Hlavně u fotbalu a na tancovačkách. Osvědčené receptury a vášeň pro specifickou úpravu na dřevěném kolíku se mnohde dědí z generace na generaci.

Předávání cen.

V kraji zvítězil zpracovatel sušených bylin a designový akvaponista

V Karlovarském kraji zvítězila v podnikatelských soutěžích PwC Firma roku 2023 a MONETA Živnostník roku 2023 mezi firmami společnost Herbona dovážející a zpracovávající sušené byliny, koření a rostlinné produkty. Mezi živnostníky zazářil David Matoušek, který se věnuje designové akvaponii.

Sušené houby se hodí například k masovým pokrmům. Jejich zemitou chuť umí perfektně podtrhnout třeba bobkový list

Jak na vaření s houbami? Důležitých je několik pravidel

Říká se, že nejlepší věci jsou zadarmo. U hub to rozhodně platí. Jsou zdravé, chutné, nízkokalorické, a přitom si jich pilní sběrači můžou z českých lesů odnést plné košíky. Prvotní nadšení však může doma vystřídat lehká panika, co z takového množství hub udělat. Každý má své oblíbené houbové recepty, ale nikdy není na škodu se inspirovat něčím novým. Navíc, jste si opravdu jistí, že víte, jak houby zpracovat správně?

Radost z plných košíků hub může doma vystřídat palčivá otázka: „Co teď s nimi?“ Nejlepší je uchovat je na příští měsíce

Nestíháte jíst nasbírané houby? Tři způsoby, jak je uchovat po několik měsíců

Jestli my Češi máme oproti mnohým státům v něčem velkou výhodu, je to možnost neomezeného sběru hub. Ne všude si totiž smíte těchto darů lesa jen tak zdarma odnášet plné košíky. Kdo si tak vyšetří na sběr dostatek času, ten se může po celý rok radovat z lahodného a zdravého jídla. Jen je třeba vědět, jak houby správně uchovat. V tomto článku se dozvíte, jak houby mrazit, sušit i naložit, aby si uchovaly živiny a vydržely co nejdéle.

Na lednici raději zapomeňte. V jejím vlhkém prostředí se česneku nedaří.

Uchovejte česnek tak, aby neztratil chuť ani léčebné účinky. Tyto tipy zvládnete

Červen je měsíc, kdy začíná sklizeň česneku, jedné z nejžádanějších a nejzdravějších plodin, které české zahrádky nabízejí. I když česnekové palice vypadají odolně, uskladnit je tak, aby vydržely co nejdéle, někdy představuje problém. Jak správně skladovat česnek? Tedy: jak uchovat česnek, aby nezplesnivěl, ani nevyschl, a přitom jej mít stále po ruce? Možností je více.

Indický dhal můžete na závěr ozdobit jogurtem

Milujete čočku na kyselo? Zkuste také indický dhal, hravě ho zvládne každý

Luštěniny jsou učiněný zázrak. Přestože pytlík čočky, cizrny či hrachu vyjde na pár korun, jsou tyto potraviny doslova nabité cennými látkami. Do jídelníčku by měly být zařazeny minimálně jednou, v lepším případě však klidně několikrát do týdne. Ne všichni však toto nepsané výživové pravidlo dodržují. Luštěniny ale nejsou jen čočka na kyselo či párek s fazolí. Lze z nich uvařit jednoduché exotické jídlo, jde o indický dhal a budete ho milovat. A co je na tom nejlepší? Indický dhal lze připravit ze snadno dostupných surovin, jeho příprava nezabere ani moc času a dá se uvařit na bezpočet způsobů.

Filipojakubská noc a pálení čarodějnic.

Čarodějnice z Mělníka: namáčela do piva mužský úd? Ani při mučení se nepřiznala

Hranice s vyrobenými čarodějnicemi vzplály o uplynulém víkendu po celém Mělnicku. Často k tomu hrála muzika, lidé si opekli buřty, někde byl připraven i jiný doprovodný program. Filipojakubská či Valpuržina noc představovala v lidových zvycích důležitou dobu večera a noci před prvním květnem, spojenou s magickými úkony a rituály na ochranu dobytka a úrody. Skutečné čarodějnické procesy a zapálené hranice vrcholily v Evropě v 16. a 17. století. Ačkoliv se českým zemím masové pronásledování čarodějnic vyhnulo, nachází se v archivech řada záznamů, které vyšetřování magických praktik popisují. Jeden takový případ se odehrál také v Mělníku. Šenkýřka Kateřina byla při výslechu podrobena právu útrpnému.

Příprava čaje, který dokáže pročistit střeva, pomůže tělu vypořádat se s běžnými zažívacími problémy a stimulovat hubnutí, je jednoduchá.

Jak si pročistit střeva a zhubnout? Pomůže i čaj z koření, které má každý doma

Zima je obdobím, kdy si tělo žádá vydatnou stravu, a proto někteří lidé na jaře cítí potřebu zbavit organismus zátěže například pročištěním střev. I když v případě střev pojem očista nebo ozdravení v mnohých vyvolává nepříjemné asociace, my máme na mysli domácí kúru. Jak pročistit střeva doma? Postačí otevřít skříňku s kořením, vybrat bobkový list a skořici a uvařit z nich čaj. Ten jednak pomůže pročistit střeva a navíc podpoří i zdravé hubnutí.

Pečení typického vánočního pečiva – oplatky.

Medový perníček, do srdce chodníček. Znaly jej už i starověké hospodyňky

Vánoční svátky už jsou minulostí a v mnohých domácnostech je připomínají už jen zbytky vánočního cukroví. Jeho pečení je záležitostí novodobou, související s tzv. „sporákovou revolucí“, kdy byla v 2. půli 19. století velká kachlová kamna v domácnostech postupně nahrazována troubami a otevřený oheň chlebové pece zkrotil sporák. Do té doby se z drobnějších tvarů pekly pouze perníčky, jejichž historie je ale o to zajímavější.

Pečení typického vánočního pečiva – oplatky.

Medový perníček, do srdce chodníček. Znaly jej už i starověké hospodyňky

Vánoční svátky už jsou minulostí a v mnohých domácnostech je připomínají už jen zbytky vánočního cukroví. Jeho pečení je záležitostí novodobou, související s tzv. „sporákovou revolucí“, kdy byla v 2. půli 19. století velká kachlová kamna v domácnostech postupně nahrazována troubami a otevřený oheň chlebové pece zkrotil sporák. Do té doby se z drobnějších tvarů pekly pouze perníčky, jejichž historie je ale o to zajímavější.

Pečení typického vánočního pečiva – oplatky.

Medový perníček, do srdce chodníček. Znaly jej už i starověké hospodyňky

Vánoční svátky už jsou minulostí a v mnohých domácnostech je připomínají už jen zbytky vánočního cukroví. Jeho pečení je záležitostí novodobou, související s tzv. „sporákovou revolucí“, kdy byla v 2. půli 19. století velká kachlová kamna v domácnostech postupně nahrazována troubami a otevřený oheň chlebové pece zkrotil sporák. Do té doby se z drobnějších tvarů pekly pouze perníčky, jejichž historie je ale o to zajímavější.

Pečení typického vánočního pečiva – oplatky.

Medový perníček, do srdce chodníček. Znaly jej už i starověké hospodyňky

Vánoční svátky už jsou minulostí a v mnohých domácnostech je připomínají už jen zbytky vánočního cukroví. Jeho pečení je záležitostí novodobou, související s tzv. „sporákovou revolucí“, kdy byla v 2. půli 19. století velká kachlová kamna v domácnostech postupně nahrazována troubami a otevřený oheň chlebové pece zkrotil sporák. Do té doby se z drobnějších tvarů pekly pouze perníčky, jejichž historie je ale o to zajímavější.

Houby mohou zpříjemnit vánoční tabuli

Kuba, houbovec, kapustnica. Jídla z hub vánoční tabuli sluší

Houby jsou přesně ta komodita, na kterou se zima ptá tradiční otázkou: Copak jsi dělal v létě? (A na podzim?) Pokud v tomto každoročním pohovoru uspějeme a pochlubíme se pořádnou zásobou nasušených nebo zmražených lesních hub, může naše zimní menu - včetně toho vánočního - vystřelit do nebeských výšin.

Zavíječ moučný nebo také potravinový mol dokáže hravě zlikvidovat zásoby sypkých potravin ve spíži

Jak vyhnat potravinové moly? Tleskání nepomůže. Je třeba je zničit a odpudit

Když v kuchyni a spíži cítíte potřebu tleskat, ačkoliv se tam prokazatelně nevyskytuje žádný slavný umělec, není radno otálet. Výskyt malých šedých motýlků znamená, že potravinám uskladněným ve vaší spíži hrozí kalamita. Potravinový mol, ve skutečnosti zavíječ moučný, paprikový nebo čokoládový, dokáže zcela znehodnotit zásoby mouky, rýže či strouhanky. Ještě než se dáte do boje, je nutné zjistit, jak se zavíječe zbavit a co potravinové moly odpuzuje. Tleskáním sice pár motýlků zlikvidujete, ale cesta vede jinudy. Překvapivě třeba i přes vosičky.

Farmářské trhy v Novém Městě na Moravě.

Vratislavovo náměstí v Novém Městě provoněly farmářské trhy. Podívejte se

/VIDEO/ Luxusní babí léto na Vysočině. Sobotní dopoledne je na náměstí v Novém Městě na Moravě živější než obvykle. Procházím se mezi lidmi s košíky v rukou. Míří ke stánkům, od kterých se line příjemná vůně. Medovina, punč, sýry, zelenina, koření, koláče, to vše a mnohem více nabízí zdejší farmářské trhy. „Ráda sem na trhy jezdím, nakoupím zde kvalitní potraviny od lokálních prodejců,“ řekla návštěvnice trhů Lenka Vobejdová, která už v rukou drží zakoupené sýry a med.

Bílkový chlebíček

Dezert na neděli: Vyzkoušejte bílkový chlebíček s čokoládou

Hledáte inspiraci na něco sladkého po nedělním obědě? Nabízíme tento dezert. Příprava je jednoduchá a výsledek potěší děti i dospělé. Finální zdobení je čistě na vaší fantazii, vyzkoušejte třeba čokoládovou polevu, oříšky a lyofilizované švestky.

Štěpánka Trenz a její Divné čokolády.

Týden nemytá, játrovka nebo uzená. Divné čokolády těší gastroproutníky

„Divné čokolády vznikly, protože na světě scházely", říká jejich tvůrkyně, Štěpánka Trenz. „Je škoda, že výrobci do čokolád dávají pouze oříšky, mandle, maximálně chilli," říká. „Přitom existuje nekonečně mnoho možností, co se dá do čokolád dát", řekla si kdysi paní Trenz a začala vyrábět své vlastní čokolády.