Nález plísně v květináči je vždy jasným signálem, že rostlina nedostává správnou péči. Na vině je často přehnaná zálivka, ale i nedostatek slunečního svitu či čerstvého vzduchu. Vzniklé plísně pak obtěžují nejen květinu, ale jsou zdrojem alergií i pro obyvatele domácnosti. Plísní v květináči se však lze poměrně snadno zbavit pomocí skořice. Jak plíseň v květináči poznat?
Ten malý obchůdek s kořením působí, jako by byl z jiného světa. Sotva do něj člověk vejde z rušné ulice, octne se uprostřed malého, tichého a přívětivého prostoru, připomínající dřevěnou loď, provoněnou směsicí vůní exotického koření. Jeho historie se začala psát právě před čtvrtstoletím.
Nemůžete se zbavit pocitu, že je vaše tělo po zimě unavené a bez energie? Důvodem pociťované slabosti i častější nemocnosti může být nedostatek slunečního svitu, vitaminů či pohybu. Imunitní systém můžete posílit přírodní cestou. Oslabenou imunitu nastartuje například zlatavé koření s nezaměnitelnou orientální vůní - kurkuma. Přečtěte si, na co je dobrá kurkuma, co kurkuma dokáže a jak si z ní připravit nápoj, který posílí imunitu. Dozvíte se také, kdo by kurkumu používat neměl.
S prvními jarními dny se do našich kuchyní vrací i nechvalný obyvatel spíží – potravinový mol. Buď si ho domů přinesete s nákupem či k vám jednoduše sám přiletí otevřeným oknem. Jakmile doma moly spatříte, vaše potraviny jsou v ohrožení. Nezbývá než jednotlivé zásoby zkontrolovat, případně vyhodit. Můžete ale učinit i preventivní krok, který bude stát jen tolik, na kolik vyjde sáček obyčejného divokého koření. Moly totiž odpuzuje bobkový list. Jak bobkový list využít k likvidaci molů? V článku najdete i jiné vychytávky, jak se zbavit molů v domácnosti.
O tom, že je cibule královna kuchyně a zelenina, bez které se žádný kuchař neobejde, jistě není pochyb. Ale co cibulové slupky? Už naše babičky dobře věděly, že nás slupky z cibule mohou zbavit řady neduhů, fungují jako hnojivo a dají se s nimi krásně obarvit velikonoční kraslice. Způsobů využití cibulových slupek je ale mnohem víc. Víte, že vám slupky z cibule pomohou proti křečím v lýtkách, účinkují na nespavost, vyrážku a obarví vlasy? Pomohou i zlepšit imunitu, proto je rozhodně nevyhazujte.
Voňavé hnědé svitky patří už po staletí mezi nejoblíbenější koření na světě. Dokážeme je ocenit hlavně v zimě, kdy nás jeho hřejivá vůně dokáže příjemně povzbudit. Skořice však má pro náš organismus mnoho dalších blahodárných účinků. Mimo jiné je zdrojem antioxidantů chránících tělo před volnými radikály, které poškozují buňky a vedou k chorobám a předčasnému stárnutí. Přečtěte si, jak skořice pomáhá lidskému zdraví a který druh skořice je zdravější.
I když se batátům říká sladké brambory, s bramborami nemají nic společného. Batáty pocházejí z Jižní Ameriky a mohou být až 5 kg těžké. Povijnice batátová patří do čeledi svlačcovitých a její kořenové hlízy si získávají čím dál větší oblibu i v české kuchyni. Batáty jsou navíc prospěšné pro zdraví očí, regulují krevní cukr, cholesterol, podporují imunitu, trávení, snižují riziko rakoviny. A i když jsou batáty sladké, jsou vhodné pro redukční dietu. Jak se dají batáty využít a je možné pěstovat je i doma?
/ROZHOVOR/ Rychle, jednoduše a kvalitně. Tímto heslem se řídí při tvorbě svých jídel a psaní receptů lektorka zdravého životního stylu a specialistka na stravování Kamila Metzová z Nového Strašecí. Ta ráda ukazuje, že i zdravé jídlo může být zároveň chutné a ještě dobře vypadat.
/ROZHOVOR/ Rychle, jednoduše a kvalitně. Tímto heslem se řídí při tvorbě svých jídel a psaní receptů lektorka zdravého životního stylu a specialistka na stravování Kamila Metzová z Nového Strašecí. Ta ráda ukazuje, že i zdravé jídlo může být zároveň chutné a ještě dobře vypadat.
/ROZHOVOR/ Rychle, jednoduše a kvalitně. Tímto heslem se řídí při tvorbě svých jídel a psaní receptů lektorka zdravého životního stylu a specialistka na stravování Kamila Metzová z Nového Strašecí. Ta ráda ukazuje, že i zdravé jídlo může být zároveň chutné a ještě dobře vypadat.
Češi jsou národem houbařů. Někteří z nich navíc s oblibou sbírají houby i mimo klasickou sezonu. A to dokonce i v zimě. Patří mezi ně také Tomáš Buček z Bystřice nad Pernštejnem, který na zimní houbaření nedá dopustit. Z jedlých hub můžete podle něj najít v zimních lesích především hlívu ústřičnou, penízovku sametonohou, Jidášovo ucho a čirůvku fialovou.
Kdyby měla kořenová zelenina svoji královnu, byla by to mrkev. Je to vitamínová bomba, která podporuje trávení a zažívání, posiluje imunitu, snižuje riziko infarktu, rakoviny i hladinu cholesterolu. Pomůže vám také s hubnutím. Možná proto polévku z mrkve vařívala i princezna Diana a jak se v Británii traduje, měla prý právě mrkvovou polévkou udělat dojem na prince Charlese. Jak se dělá mrkvová polévka a jaké koření se do ní dává?
Michal Buček. Známý český kuchař, který se rozhodl pro práci ve Zlíně. Své bohaté zkušenosti nyní zúročuje v síti podniků Baltaci. Vaří, připravuje gastronomické akce a také rád předává své zkušenosti mladým kuchařským studentům. A to tak, aby přispěl k vysokému renomé tuzemské kuchyně.
Receptů na svařené víno existuje spousta. Pravděpodobně i vy máte svůj osvědčený postup, jak tento oblíbený nápoj připravit. Vždycky je však co objevovat a zdokonalovat. Jak svařák správně vařit a svařené víno skladovat? Podívejte se také, čím svařák vylepšit i kde vlastně vznikl.
Každý dům a každý byt má svou jedinečnou vůni. Domácí ji možná vnímají méně, ale návštěvník ji naplno pozná už ve chvíli, kdy se mu otevřou vstupní dveře. Mezi nejpříjemnější vůně patří aroma právě uvařené kávy, čerstvého pečiva nebo vypraného prádla. Ovšem ne každý domácí odér je příjemný. Jak odstranit nepříjemné pachy a provonět byt účinně a levně?
Věděli jste, že se kdysi do perníku přidával pepř? Proto se jim původně říkalo peprníky. Později byl recept upraven a přestože byly perníky znamením luxusu, dnes si je na Vánoce peče téměř každá rodina. Nevýhodou klasickým perníčků je to, že se potřebují několik týdnů odležet, aby změkly. Jsou ale naštěstí i osvědčené recepty na perníčky, které jsou měkké ihned. Díky receptu od známé foodblogerky Markéty v troubě si ještě stihnete udělat z perníčků adventní kalendář.
Bylinu, kterou jsme dnes vybrali, všichni jistě moc dobře znáte. Řeč je o majoránce, kterou většina z nás používá především k dochucování pokrmů. Věděli jste ale, že se z ní dá připravit i léčivý čaj? Jeho chuť i aroma má uvolňující efekt, pomáhá při nachlazení, chrání játra, ale zpomaluje i projevy stárnutí. Jak čaj z majoránky uvařit a čím je majoránka sama o sobě tak přínosná?
Po koření ve tvaru malinkého hřebíčku zpravidla saháme, když přijde sezona voňavého svařeného vína a pečení perníků. Aromatické koření se však už po tisíce let používá v ajurvédské a tradiční čínské medicíně také jako přírodní lék. Moderní věda dává starým léčitelům zapravdu: podle výzkumů hřebíček obsahuje látky, které mají silné protizánětlivé, antioxidační a bolest tišící účinky. Vědecké experimenty navíc naznačují, že by mohl být také pomocníkem v boji proti rakovině. Před častým uživáním hřebíčku by se ale měli mít na pozoru lidé, kteří berou léky proti srážlivosti krve a lidé s poruchou srážlivosti.
Když vám začnou selhávat ledviny, jedním z prvních příznaků může být nedostatek energie, neutišitelná únava i vysoký krevní tlak. Pročištění tohoto životně důležitého orgánu pak může být prvním krokem k jejich uzdravení. Pomoci detoxikovat ledviny vám může pampeliškový kořen, který není těžké najít ani vykopat. Na jeho sběr je nyní správný čas, protože na podzim obsahuje ty nejcennější látky. Káva z něj vás postaví na nohy, a to i bez obsahu kofeinu.
Makrela na klacku je fenomén z Hané, který moderní gastronomické trendy nevytlačily do ústraní. Zejména na venkově si makrelu pozvolna pečenou na dřevěném uhlí vychutnávají lidé desítky let. Hlavně u fotbalu a na tancovačkách. Osvědčené receptury a vášeň pro specifickou úpravu na dřevěném kolíku se mnohde dědí z generace na generaci.
V Karlovarském kraji zvítězila v podnikatelských soutěžích PwC Firma roku 2023 a MONETA Živnostník roku 2023 mezi firmami společnost Herbona dovážející a zpracovávající sušené byliny, koření a rostlinné produkty. Mezi živnostníky zazářil David Matoušek, který se věnuje designové akvaponii.
Kocovina z burčáku, nebo po důkladném ochutnávání vína někdy bývá zničující. Existuje však cesta, jak si vinobraní užít bez bolehlavu a brutálních trávicích potíží. Oslovili jsme odborníky, aby nám poradili, jak pít víno co nejbezpečněji, ale také jak se za pomoci účinných vyprošťováků dostat z kocoviny.
Máte rádi švestková povidla, ale nechcete marnit čas zdlouhavou přípravou? Máme pro vás tip. Poctivá švestková povidla můžete připravit i v troubě a bez míchání. Postup není nijak složitý.
Říká se, že nejlepší věci jsou zadarmo. U hub to rozhodně platí. Jsou zdravé, chutné, nízkokalorické, a přitom si jich pilní sběrači můžou z českých lesů odnést plné košíky. Prvotní nadšení však může doma vystřídat lehká panika, co z takového množství hub udělat. Každý má své oblíbené houbové recepty, ale nikdy není na škodu se inspirovat něčím novým. Navíc, jste si opravdu jistí, že víte, jak houby zpracovat správně?
Jestli my Češi máme oproti mnohým státům v něčem velkou výhodu, je to možnost neomezeného sběru hub. Ne všude si totiž smíte těchto darů lesa jen tak zdarma odnášet plné košíky. Kdo si tak vyšetří na sběr dostatek času, ten se může po celý rok radovat z lahodného a zdravého jídla. Jen je třeba vědět, jak houby správně uchovat. V tomto článku se dozvíte, jak houby mrazit, sušit i naložit, aby si uchovaly živiny a vydržely co nejdéle.
Zavařené okurky jsou tradiční specialitou. Mnoho rodin má svůj vlastní, ověřený recept na co nejlepší výsledek. Naložené okurky jsou pak lahůdkou, která dokáže doladit chuť množství jídel. Jak správně zavařit okurky? A jak dlouho je zavařovat, aby byly křupavé?
Červen je měsíc, kdy začíná sklizeň česneku, jedné z nejžádanějších a nejzdravějších plodin, které české zahrádky nabízejí. I když česnekové palice vypadají odolně, uskladnit je tak, aby vydržely co nejdéle, někdy představuje problém. Jak správně skladovat česnek? Tedy: jak uchovat česnek, aby nezplesnivěl, ani nevyschl, a přitom jej mít stále po ruce? Možností je více.
Luštěniny jsou učiněný zázrak. Přestože pytlík čočky, cizrny či hrachu vyjde na pár korun, jsou tyto potraviny doslova nabité cennými látkami. Do jídelníčku by měly být zařazeny minimálně jednou, v lepším případě však klidně několikrát do týdne. Ne všichni však toto nepsané výživové pravidlo dodržují. Luštěniny ale nejsou jen čočka na kyselo či párek s fazolí. Lze z nich uvařit jednoduché exotické jídlo, jde o indický dhal a budete ho milovat. A co je na tom nejlepší? Indický dhal lze připravit ze snadno dostupných surovin, jeho příprava nezabere ani moc času a dá se uvařit na bezpočet způsobů.
/FOTOGALERIE/ Pro neznalé vypadá týnecký hrad na vysoké skále nad řekou na první pohled opuštěně, ale opak je pravdou. V samotném hradě probíhají výstavy a kulturní akce, koncerty, je tam stálá expozice a spolu s venkovním areálem je místem konání jarmarků a trhů.
Hranice s vyrobenými čarodějnicemi vzplály o uplynulém víkendu po celém Mělnicku. Často k tomu hrála muzika, lidé si opekli buřty, někde byl připraven i jiný doprovodný program. Filipojakubská či Valpuržina noc představovala v lidových zvycích důležitou dobu večera a noci před prvním květnem, spojenou s magickými úkony a rituály na ochranu dobytka a úrody. Skutečné čarodějnické procesy a zapálené hranice vrcholily v Evropě v 16. a 17. století. Ačkoliv se českým zemím masové pronásledování čarodějnic vyhnulo, nachází se v archivech řada záznamů, které vyšetřování magických praktik popisují. Jeden takový případ se odehrál také v Mělníku. Šenkýřka Kateřina byla při výslechu podrobena právu útrpnému.
Zima je obdobím, kdy si tělo žádá vydatnou stravu, a proto někteří lidé na jaře cítí potřebu zbavit organismus zátěže například pročištěním střev. I když v případě střev pojem očista nebo ozdravení v mnohých vyvolává nepříjemné asociace, my máme na mysli domácí kúru. Jak pročistit střeva doma? Postačí otevřít skříňku s kořením, vybrat bobkový list a skořici a uvařit z nich čaj. Ten jednak pomůže pročistit střeva a navíc podpoří i zdravé hubnutí.
Odměna pro koledníky a jeden ze symbolů velikonočních svátků – to je malované vajíčko neboli kraslice. Letos se nám jejich pořízení prodraží, ale i tak budou ve většině českých domácností barevná vajíčka krášlit stůl.
Vánoční svátky už jsou minulostí a v mnohých domácnostech je připomínají už jen zbytky vánočního cukroví. Jeho pečení je záležitostí novodobou, související s tzv. „sporákovou revolucí“, kdy byla v 2. půli 19. století velká kachlová kamna v domácnostech postupně nahrazována troubami a otevřený oheň chlebové pece zkrotil sporák. Do té doby se z drobnějších tvarů pekly pouze perníčky, jejichž historie je ale o to zajímavější.
Vánoční svátky už jsou minulostí a v mnohých domácnostech je připomínají už jen zbytky vánočního cukroví. Jeho pečení je záležitostí novodobou, související s tzv. „sporákovou revolucí“, kdy byla v 2. půli 19. století velká kachlová kamna v domácnostech postupně nahrazována troubami a otevřený oheň chlebové pece zkrotil sporák. Do té doby se z drobnějších tvarů pekly pouze perníčky, jejichž historie je ale o to zajímavější.
Vánoční svátky už jsou minulostí a v mnohých domácnostech je připomínají už jen zbytky vánočního cukroví. Jeho pečení je záležitostí novodobou, související s tzv. „sporákovou revolucí“, kdy byla v 2. půli 19. století velká kachlová kamna v domácnostech postupně nahrazována troubami a otevřený oheň chlebové pece zkrotil sporák. Do té doby se z drobnějších tvarů pekly pouze perníčky, jejichž historie je ale o to zajímavější.
Vánoční svátky už jsou minulostí a v mnohých domácnostech je připomínají už jen zbytky vánočního cukroví. Jeho pečení je záležitostí novodobou, související s tzv. „sporákovou revolucí“, kdy byla v 2. půli 19. století velká kachlová kamna v domácnostech postupně nahrazována troubami a otevřený oheň chlebové pece zkrotil sporák. Do té doby se z drobnějších tvarů pekly pouze perníčky, jejichž historie je ale o to zajímavější.
Perníčky, které nepotřebují čas, a tajné triky, aby změkly, ale přesto voněly kořením a medem, to je svatý grál vánočního pečení. Už nemusíte pátrat, my je pro vás máme. Recept vám přináší časopis Gurmet.
Houby jsou přesně ta komodita, na kterou se zima ptá tradiční otázkou: Copak jsi dělal v létě? (A na podzim?) Pokud v tomto každoročním pohovoru uspějeme a pochlubíme se pořádnou zásobou nasušených nebo zmražených lesních hub, může naše zimní menu - včetně toho vánočního - vystřelit do nebeských výšin.
Nalijme si čistého vína – jsou chvíle, kdy lze Vánoce bez kapky alkoholu jen stěží přežít. Tak si podle nás připravte voňavý drink, hoďte stres za hlavu a užijte si tento kouzelný okamžik. Ať jsou letošní svátky opravdu šťastné a veselé!
Když v kuchyni a spíži cítíte potřebu tleskat, ačkoliv se tam prokazatelně nevyskytuje žádný slavný umělec, není radno otálet. Výskyt malých šedých motýlků znamená, že potravinám uskladněným ve vaší spíži hrozí kalamita. Potravinový mol, ve skutečnosti zavíječ moučný, paprikový nebo čokoládový, dokáže zcela znehodnotit zásoby mouky, rýže či strouhanky. Ještě než se dáte do boje, je nutné zjistit, jak se zavíječe zbavit a co potravinové moly odpuzuje. Tleskáním sice pár motýlků zlikvidujete, ale cesta vede jinudy. Překvapivě třeba i přes vosičky.
Úplně nejvíce podzimní recept. Hrušky vařené v bílém víně s kořením a jemné, nadýchané těsto. Co potom provedete s vínem, ve kterém se hrušky vařily? Svaříte ho na sladký kořeněný sirup, kterým celý dezert přelijete.
/VIDEO/ Luxusní babí léto na Vysočině. Sobotní dopoledne je na náměstí v Novém Městě na Moravě živější než obvykle. Procházím se mezi lidmi s košíky v rukou. Míří ke stánkům, od kterých se line příjemná vůně. Medovina, punč, sýry, zelenina, koření, koláče, to vše a mnohem více nabízí zdejší farmářské trhy. „Ráda sem na trhy jezdím, nakoupím zde kvalitní potraviny od lokálních prodejců,“ řekla návštěvnice trhů Lenka Vobejdová, která už v rukou drží zakoupené sýry a med.
Hledáte inspiraci na něco sladkého po nedělním obědě? Nabízíme tento dezert. Příprava je jednoduchá a výsledek potěší děti i dospělé. Finální zdobení je čistě na vaší fantazii, vyzkoušejte třeba čokoládovou polevu, oříšky a lyofilizované švestky.
„Divné čokolády vznikly, protože na světě scházely", říká jejich tvůrkyně, Štěpánka Trenz. „Je škoda, že výrobci do čokolád dávají pouze oříšky, mandle, maximálně chilli," říká. „Přitom existuje nekonečně mnoho možností, co se dá do čokolád dát", řekla si kdysi paní Trenz a začala vyrábět své vlastní čokolády.
Když je vám zima, určitě využijte už zlidovělou radu a oblečte si druhý svetr. Je to málo? Přidejte ještě něco navíc: správně okořeněné jídlo a pití, které vás spolehlivě zahřejí.
Hedvábně jemná a intenzivně vonící omáčka s marinovaným kuřecím masem. Butter Chicken je po právu hvězdou jídelních lístků nejen v indických restauracích. Vyzkoušejte ho také.
Italskou pizzu známe všichni. Zkoušeli jste ale někdy vytvořit tradiční pochoutku z bramborového těsta? Pizza na způsob bramboráku určitě nezklame, vyzkoušejte sami. Dobře vypadá a ještě lépe chutná.
Nadýchaný chlebíček je vláčný s plnou chutí čokolády, která mezi ingrediencemi samozřejmě nesmí chybět. Potřebnou chuť ale dodává i kakao. Recept lze různě obměňovat dle chutí strávníků a fantazii se meze nekladou ani při zdobení, například chlebíček je možné posypat mandlemi, ovocem či hoblinami z bílé čokolády. A bonus navíc - díky koření tahle dobrota i lákavě voní.