Kreativ

ŠTÍTEK: koření

Estragon má v kuchyni co říct. Léčí, ale hlavně chutná

Estragon – koření proslulé hlavně ve francouzské kuchyni, koření, které běžným pokrmům dodá patřičný šarm. Není ale neznámé ani v našich kuchyních. Cesta na talíř však trvala estragonu poměrně dlouho: pochází z centrální Asie, už od nepaměti se používá jako léčivá bylina, která měla léčit uštknutí hadem, bolesti zubů nebo třeba mor.

Bitvu o Přerov rozhodovaly penalty. Hrdinou „Čechino“ z Želatovic

/FOTOGALERIE/ Remízou 1:1 skončilo dlouho očekávané přerovské derby mezi Želatovicemi a Viktorkou. A protože v krajském přeboru o bodu navíc rozhodují penalty, dostalo utkání na závěr to správné koření. V loterii uspěli domácí, jejich gólman Tomáš Čech chytil dvě penalty a dal tak svému týmu ochutnat sladký pocit vítězství.

Rozmarýn, bylina trubadúrů

Dokážete si představit jen tak při procházce přírodou utrhnout kousek koření, kterým si večer zpestříte svůj oblíbený pokrm? Ve Středozemí, například v Itálii nebo ve Francii, se vám to může stát běžně. Můžete tu potkat také rozmarýn, který odsud pochází.

Tři góly ve Štěchovicích zajistily jeden bod

Štěchovice – Zápasy mezi Štěchovicemi a Brozany nenudí. Na podzim vyhrál středočeský tým 5:4 a i v jarní odvetě diváci o brankové koření nepřišli. Padlo celkem šest gólů a o vítězi duelu 22. kola ČFL musely rozhodnout pokutové kopy. V těch byli úspěšnější domácí. 

Nové koření: čtyři vůně v jedné kuličce

James Joyce ve svém Odysseovi píše, že jídlo vymyslel bůh a ďábel zase koření. Koření, kterému se budeme dnes věnovat, ďábelské rozhodně je. V jedné kuličce se totiž skrývá vůně hned čtyř koření: černého pepře, hřebíčku, muškátového oříšku a skořice.

Někdo to rád horké

Když je venku mrazivé chladno, nic se nevyrovná teplému jídlu. My jsme pro vás vybrali čtyři recepty, které jsou lehce pikantní, a tak vás zahřejí stejně dobře jako teplý svetr.

Římský kmín: Do jídla i do parfému

Exotický bratranec našeho kmínu, o co víc podobný vzhledem, o to rozdílnější v chuti – římský kmín. Toto pro nás stále ještě ne zcela běžně používané koření pochází z Egypta a sloužilo svému účelu již od pradávna. Také bylo přidáváno do výbavy faraonů v pyramidách, zřejmě jako medicína. 

Kopr – ikona severské kuchyně

Klasické koření hojně používané v naší kuchyni a u nás již dlouho domestikované, muselo přeci jenom projít nejedním experimentem a leccos zažít, než se dostalo na náš stůl třeba ve výborné koprové omáčce.

Čertíci

Čertíci

Receptík jako stvořený pro víkend před návštěvou Mikuláše. Vyžaduje šikovnější ruce a kapku hravosti.

Horké tajemství veselých Vánoc

Nalijme si čistého vína – jsou chvíle, kdy lze Vánoce bez kapky alkoholu jen stěží přežít. Tak si podle nás připravte voňavý drink, hoďte stres za hlavu a užijte si tento kouzelný okamžik. Ať jsou letošní svátky opravdu šťastné a veselé!  

Žáci církevní školy putovali v Květné zahradě za kořením

Další části projektu Národního památkového ústavu se v minulých týdnech zúčastnili žáci páté třídy Církevní ZŠ v Kroměříži pod lektorským vedením Petra Hudce a Gabriely Čechové. Pod názvem Putování za kořením se tentokrát setkání konalo v Květné zahradě v Kroměříži.

Vánoční perníčky

Vánoční perníčky

Vůně perníkového koření linoucí se z kuchyně bývá jednou z prvních vlaštovek Vánoc. Perníčky můžeme připravit už měsíc dopředu - čím déle se rozleží, tím jsou lepší.

Vídeňské sachrové krychličky

Vídeňské sachrové krychličky

Lahodné sachrové dortíčky, které se jen rozplývají na jazyku, nepatří na českých vánočních stolech zrovna ke klasikám. Vyzkoušíte?

Hořčice: Pepř chudých

Hořčice, stejně jako mnoho jiných koření, byla původně užívaná hlavně jako lék, a existují záznamy, že už v antickém Římě byla součástí asi 40 různých léků. Z dnešního pohledu se to může zdát kuriózní, ale měla pomáhat léčit takové nemoci jako epilepsii, rýmu či kožní nemoci…

Jak rozlousknout oříšek: muškátový oříšek

Všechno je to vlastně úplně jinak. Muškátový oříšek ve skutečnosti žádný oříšek není - jedná se o semeno plodu ze stromu muškátovníku pravého. Navíc obal, který semeno chrání, se využívá také jako koření - říká se mu však muškátový květ. Muškátovník kvete po celý rok, květy jsou bílé a plody podobné meruňkám. Nicméně jedná se o strom celkem čilý, vyroste na něm i více než 2000 plodů ročně.

Skořice – kdysi vůně a chuť vyšší třídy

Ve středověku se bohatství dávalo na odiv pro nás mnohdy kuriózním způsobem. Tak například, pokud někdo pořádal slavnostní večeři, bylo hostu nabídnuto velmi kořeněné jídlo, ani ne tak pro pozvednutí chuti, ale proto, aby hostitel dokázal, že je bohatý a daří se mu dobře. A mezi nejdražší a nejžádanější koření patřila skořice.

Anýz má výrazný charakter, nemusí sednout každému

Víte o tom, že anýz, petržel, fenykl, kopr, koriandr, patří do jedné velké rodiny? Můžete si takto jednoduše udělat představu, jak rostlina anýzu vypadá - jednoletá rostlina podobná našemu kmínu, vysoká asi 60cm, ze které se sbírají semínka a ta se suší. Toto koření pochází z Řecka a Přední Asie.

Hřebíček drží pohromadě chuti i vůně

Koření, které svým tvarem tak moc připomíná hřebík se daří v tropickém podnebí, pochází z Indonésie, z Moluk, ostrovů koření. Dlouhou dobu drželi monopol na dovoz tohoto koření Holanďané, kteří jej dokázali také náležitě nacenit.  

Vaří pro vegany i masožrouty. Kořením šetří, aby vynikla chuť jídla

Brno, Vyškov - Rodačka z Vyškova Adéla Šafaříková měla vždy kladný vztah k jídlu. Hlavní pohnutka k založení vlastní restaurace byl fakt, že většina jídel v jiných podnicích pro ni byla příliš těžká. Restauraci Má hostina zaměřenou na paleo stravu a vegany si s přáteli otevřeli v Brně teprve před pár měsíci, už teď ale sklízí úspěchy jak u milovníků zeleniny, tak masožroutů.

Malý zázrak jménem kardamom. Jak s ním naložit v kuchyni?

V současnosti je těžké si představit, jak vysokou cenu mělo kdysi koření. Zámořské výpravy se často konaly hlavně kvůli němu. Takovým exotickým a stále poměrně drahým kořením je kardamom. Co o něm možná nevíte? A jak ho dobře využít?

Z juniorů se netrefil nikdo

Liberec – /GALERIE/ Bez fotbalového koření se odehrál v neděli fotbalový zápas juniorské ligy mezi domácím Slovanem Liberec a hosty z Teplic. V liberecké sestavě hrál na pravé straně obrany zkoušený 18letý Nigerijec Isah David, který po hodině kvůli svalovému zranění střídal.

Sezona trhů začíná. Prodejce neodradilo ani zavedení elektronické evidence tržeb

Blanensko, Vyškovsko - Uzeniny, ovčí i kozí sýry, rozmanité druhy pečiva, zelenina a také koření. Vyškovské Masarykovo náměstí znovu každou druhou středu obsadí prodejci se svými stánky plnými rozmanitého zboží. Poprvé po zimní pauze přijedou ve středu. Neodradila je ani elektronická evidence tržeb, ani plánovaná rekonstrukce plynovodu v centru města.

Magnetu chybělo brankové koření, „červený den" v Mladějově

Svitavy /III. TŘÍDA/ – Měření sil mezi druhým a prvním týmem tabulky nabídlo další pokračování III. třídy. Což o to, fotbal se hrál bojovný, zajímavý, měl solidní úroveň, jenomže co naplat, jakmile chybí góly, tak divák asi nemůže odcházet úplně spokojen. Což byl tento případ.

Farmářské trhy jsou v kurzu, zájem roste

Karlovarský kraj - Med, domácí moučníky, koření, výrobky ze dřeva a mnoho dalšího nabízí farmářské trhy v Karlovarském kraji. A s blížícím se hezčím počasím těchto akcí přibývá.

Farmářské trhy jsou v kurzu, zájem roste

Karlovarský kraj - Med, domácí moučníky, koření, výrobky ze dřeva a mnoho dalšího nabízí farmářské trhy v Karlovarském kraji. A s blížícím se hezčím počasím těchto akcí přibývá.

Ghanská kuchařka seznamuje USA s africkou gastronomií

Když Essie Bartelsová z Ghany přijela do Spojených států, rozhodla se, že tradiční západoafrické pokrmy představí celému světu, píše agentura AFP. "Nic tu nebylo pořádně okořeněno," vzpomíná na americkou stravu. "Vždy bylo třeba přidávat kořeněné omáčky, sůl a pepř. Všechno bylo doslova bělejší než sníh. Žádné sušené ryby, žádný palmový olej, žádná paprika,"říká.

Pyšní se tituly Regionální potravina a slibují zákazníkům nebe v hubě

Karlovarský kraj - Krásně to v jejich obchůdku voní ovocem, bylinkami a kořením, a navíc vám slíbí nebe v hubě, pokud okusíte jejich produkty. Ty se navíc mohou pyšnit oceněními Regionální potravina Karlovarského kraje, Tradiční výrobek roku, Original product of Sokolovsko i oceněním hejtmana Karlovarského kraje. A o Regionální potravinu chtějí zabojovat i letos.

FOTO: Ve šlágru hrála prim taktika

Jílové – Derby mezi sousedy v tabulce i na mapě postrádalo koření fotbalu – branky. Lépe ze vzájemného souboje vyšla Modrá, která 
v Jílovém zvládla penalty a bodově se tak srovnala se svým soupeřem.

Svátek Dušiček: Od věku není léku a od smrti koření

Havlíčkův Brod – První dva listopadové dny patří svátkům Všech svatých a Památce zemřelých. Kořeny těchto svátků tkví už v keltských rituálech, postupně si je k obrazu svému přizpůsobovala pak křesťanská církev.Lidé vždycky věřili, že duše zemřelých se mohou v některých dnech vracet na zem.

Život včelařů návštěvníky farmářských trhů zaujal

Český Brod - Prostory českobrodské mateřinky se proměnily na farmářské trhy. Ty se tu konaly poprvé. Kromě stánků, které nabízely vše od kávy, přes koření, med nebo žitný chléb, byl připravený také doprovodný program. Jednak pro děti návštěvníků a pak pro zájemce, kteří se chtěli o jednotlivých věcech, které si mohli zakoupit, také něco dozvědět. Zřejmě nejvíce zaujala přednáška o včelách a medu.

Bylinkové slavnosti voněly kurkumou. Byla i ve zmrzlině

Čejkovice /FOTOGALERIE/ – Věhlas Bylinkových slavností se za uplynulých šest ročníků rozšířil daleko za obzor čejkovických vinic. Dokládají to i autobusy, které přivážejí návštěvníky z Prahy či Rakouska. Oblíbené zůstávají ale i v Čejkovicích a okolí. „Líbil se nám celý program a především pohádky pro děti. Slavnosti jsou skvěle organizované, domů si vezeme koření do kávy," přiblížila dojmy Veronika Šimečková z Ratíškovic.