Kreativ

ŠTÍTEK: koření

Vánoční koncert sboru Smetana

Jičín – Vánoční koncert sboru Smetana pod taktovkou sbormistra Vítězslava Čapka se koná dnes od 19 hodin v Porotním sále jičínského zámku.

Živnostníkům se uleví. Limit pro výdajové paušály vroste na dva miliony korun

Sněmovnou prošel návrh poslanců ODS na navýšení limitu pro uplatnění výdajových paušálů ze současného jednoho milionu na dva miliony korun. Uvedená změna vyjde stát na 1,5 miliardy, ministerstvo financí nicméně očekává, že po zavedení další vlny elektronické evidence tržeb by se tyto peníze měly do veřejného rozpočtu vrátit. V rámci daňového balíčku byl současně schválen přesun dodávek tepla a chladu do kategorie s nejnižší sazbou DPH, zdraží naopak alternativní cigarety.

Vánoce kdysi a vánoce budoucnosti. Podívejte se

Třebíč /FOTOGALERIE/ – Vánoční výstavu letos studenti Obchodní akademie a Hotelové školy v Třebíči pojali velmi nápaditě. Pokusili se ukázat, jaké byly Vánoce v letech 1818, 1918, 2018 a jaké by mohly být v roce 2118.

Petržel pěstovali už Řekové i Římané. Jaké je její nejčastější užití?

Petržel je původem ze Středomoří, její plný latinský název je petroselinon, přičemž petra znamená skála (petržel často roste v kamenitých půdách) a druhá čast řeckého názvu selinon znamená celer. Plný název petržele tedy zněl "celer ze skalisek", protože se mělo zato, že celer a petržel jsou dvě varianty jedné rostliny. A aby se rozlišily, popisovaly se podle míst, kde se vyskytovaly - vlhké prostředí pro celer a kamenité pro petržel.

Tymián je přítelem kuchyně i spánku. Dochutí maso i sladké dobroty

Velkým plusem jakéhokoli koření je to, že se dá poměrně snadno usušit a vydrží hodně dlouho za celkem nenáročných podmínek, což v té době určitě ocenili. Ostatně koření z velkých dálek bylo určeno spíše pro šlechtu než pro prostý lid, ale ani ten nepřišel zkrátka, neboť existuje spousta druhů koření, které roste volně na lukách a polích, a mezi ně patří i tymián.

Ostré indické koření. Vařil ale Izraelec

Pardubice – Do druhé poloviny. Velmistrovský turnaj, který se stejně jako jeho předchůdci stal hlavním tahákem 29. ročníku mezinárodního festivalu šachu a her v Pardubicích, psal páté kolo z devíti.

Okoštuj Afriku v Olmiku: baby banány, mango i koření letecky až z Ugandy

Dlouhé řady lidí, teplé počasí a spousta zajímavého ovoce z Afriky a Asie, přepraveného letecky z Ugandy přímo do Olomouce. Mango, baby banány, jackfruit, máslové avokádo, mučenka nebo koření. To všechno si mohli přijít návštěvníci koupit do areálu letního kina v Olomouci, kde už potřetí proběhla akce Okoštuj Afriku v Olmiku.

Estragon má v kuchyni co říct. Léčí, ale hlavně chutná

Estragon – koření proslulé hlavně ve francouzské kuchyni, koření, které běžným pokrmům dodá patřičný šarm. Není ale neznámé ani v našich kuchyních. Cesta na talíř však trvala estragonu poměrně dlouho: pochází z centrální Asie, už od nepaměti se používá jako léčivá bylina, která měla léčit uštknutí hadem, bolesti zubů nebo třeba mor.

Bitvu o Přerov rozhodovaly penalty. Hrdinou „Čechino“ z Želatovic

/FOTOGALERIE/ Remízou 1:1 skončilo dlouho očekávané přerovské derby mezi Želatovicemi a Viktorkou. A protože v krajském přeboru o bodu navíc rozhodují penalty, dostalo utkání na závěr to správné koření. V loterii uspěli domácí, jejich gólman Tomáš Čech chytil dvě penalty a dal tak svému týmu ochutnat sladký pocit vítězství.

Rozmarýn, bylina trubadúrů

Dokážete si představit jen tak při procházce přírodou utrhnout kousek koření, kterým si večer zpestříte svůj oblíbený pokrm? Ve Středozemí, například v Itálii nebo ve Francii, se vám to může stát běžně. Můžete tu potkat také rozmarýn, který odsud pochází.

Tři góly ve Štěchovicích zajistily jeden bod

Štěchovice – Zápasy mezi Štěchovicemi a Brozany nenudí. Na podzim vyhrál středočeský tým 5:4 a i v jarní odvetě diváci o brankové koření nepřišli. Padlo celkem šest gólů a o vítězi duelu 22. kola ČFL musely rozhodnout pokutové kopy. V těch byli úspěšnější domácí. 

Nové koření: čtyři vůně v jedné kuličce

James Joyce ve svém Odysseovi píše, že jídlo vymyslel bůh a ďábel zase koření. Koření, kterému se budeme dnes věnovat, ďábelské rozhodně je. V jedné kuličce se totiž skrývá vůně hned čtyř koření: černého pepře, hřebíčku, muškátového oříšku a skořice.

Někdo to rád horké

Když je venku mrazivé chladno, nic se nevyrovná teplému jídlu. My jsme pro vás vybrali čtyři recepty, které jsou lehce pikantní, a tak vás zahřejí stejně dobře jako teplý svetr.

Římský kmín: Do jídla i do parfému

Exotický bratranec našeho kmínu, o co víc podobný vzhledem, o to rozdílnější v chuti – římský kmín. Toto pro nás stále ještě ne zcela běžně používané koření pochází z Egypta a sloužilo svému účelu již od pradávna. Také bylo přidáváno do výbavy faraonů v pyramidách, zřejmě jako medicína. 

Kopr – ikona severské kuchyně

Klasické koření hojně používané v naší kuchyni a u nás již dlouho domestikované, muselo přeci jenom projít nejedním experimentem a leccos zažít, než se dostalo na náš stůl třeba ve výborné koprové omáčce.

Čertíci

Čertíci

Receptík jako stvořený pro víkend před návštěvou Mikuláše. Vyžaduje šikovnější ruce a kapku hravosti.

Horké tajemství veselých Vánoc

Nalijme si čistého vína – jsou chvíle, kdy lze Vánoce bez kapky alkoholu jen stěží přežít. Tak si podle nás připravte voňavý drink, hoďte stres za hlavu a užijte si tento kouzelný okamžik. Ať jsou letošní svátky opravdu šťastné a veselé!  

Žáci církevní školy putovali v Květné zahradě za kořením

Další části projektu Národního památkového ústavu se v minulých týdnech zúčastnili žáci páté třídy Církevní ZŠ v Kroměříži pod lektorským vedením Petra Hudce a Gabriely Čechové. Pod názvem Putování za kořením se tentokrát setkání konalo v Květné zahradě v Kroměříži.

Vánoční perníčky

Vánoční perníčky

Vůně perníkového koření linoucí se z kuchyně bývá jednou z prvních vlaštovek Vánoc. Perníčky můžeme připravit už měsíc dopředu - čím déle se rozleží, tím jsou lepší.

Vídeňské sachrové krychličky

Vídeňské sachrové krychličky

Lahodné sachrové dortíčky, které se jen rozplývají na jazyku, nepatří na českých vánočních stolech zrovna ke klasikám. Vyzkoušíte?

Hořčice: Pepř chudých

Hořčice, stejně jako mnoho jiných koření, byla původně užívaná hlavně jako lék, a existují záznamy, že už v antickém Římě byla součástí asi 40 různých léků. Z dnešního pohledu se to může zdát kuriózní, ale měla pomáhat léčit takové nemoci jako epilepsii, rýmu či kožní nemoci…

Jak rozlousknout oříšek: muškátový oříšek

Všechno je to vlastně úplně jinak. Muškátový oříšek ve skutečnosti žádný oříšek není - jedná se o semeno plodu ze stromu muškátovníku pravého. Navíc obal, který semeno chrání, se využívá také jako koření - říká se mu však muškátový květ. Muškátovník kvete po celý rok, květy jsou bílé a plody podobné meruňkám. Nicméně jedná se o strom celkem čilý, vyroste na něm i více než 2000 plodů ročně.

Skořice – kdysi vůně a chuť vyšší třídy

Ve středověku se bohatství dávalo na odiv pro nás mnohdy kuriózním způsobem. Tak například, pokud někdo pořádal slavnostní večeři, bylo hostu nabídnuto velmi kořeněné jídlo, ani ne tak pro pozvednutí chuti, ale proto, aby hostitel dokázal, že je bohatý a daří se mu dobře. A mezi nejdražší a nejžádanější koření patřila skořice.

Anýz má výrazný charakter, nemusí sednout každému

Víte o tom, že anýz, petržel, fenykl, kopr, koriandr, patří do jedné velké rodiny? Můžete si takto jednoduše udělat představu, jak rostlina anýzu vypadá - jednoletá rostlina podobná našemu kmínu, vysoká asi 60cm, ze které se sbírají semínka a ta se suší. Toto koření pochází z Řecka a Přední Asie.

Hřebíček drží pohromadě chuti i vůně

Koření, které svým tvarem tak moc připomíná hřebík se daří v tropickém podnebí, pochází z Indonésie, z Moluk, ostrovů koření. Dlouhou dobu drželi monopol na dovoz tohoto koření Holanďané, kteří jej dokázali také náležitě nacenit.  

Vaří pro vegany i masožrouty. Kořením šetří, aby vynikla chuť jídla

Brno, Vyškov - Rodačka z Vyškova Adéla Šafaříková měla vždy kladný vztah k jídlu. Hlavní pohnutka k založení vlastní restaurace byl fakt, že většina jídel v jiných podnicích pro ni byla příliš těžká. Restauraci Má hostina zaměřenou na paleo stravu a vegany si s přáteli otevřeli v Brně teprve před pár měsíci, už teď ale sklízí úspěchy jak u milovníků zeleniny, tak masožroutů.

Malý zázrak jménem kardamom. Jak s ním naložit v kuchyni?

V současnosti je těžké si představit, jak vysokou cenu mělo kdysi koření. Zámořské výpravy se často konaly hlavně kvůli němu. Takovým exotickým a stále poměrně drahým kořením je kardamom. Co o něm možná nevíte? A jak ho dobře využít?

Z juniorů se netrefil nikdo

Liberec – /GALERIE/ Bez fotbalového koření se odehrál v neděli fotbalový zápas juniorské ligy mezi domácím Slovanem Liberec a hosty z Teplic. V liberecké sestavě hrál na pravé straně obrany zkoušený 18letý Nigerijec Isah David, který po hodině kvůli svalovému zranění střídal.

Sezona trhů začíná. Prodejce neodradilo ani zavedení elektronické evidence tržeb

Blanensko, Vyškovsko - Uzeniny, ovčí i kozí sýry, rozmanité druhy pečiva, zelenina a také koření. Vyškovské Masarykovo náměstí znovu každou druhou středu obsadí prodejci se svými stánky plnými rozmanitého zboží. Poprvé po zimní pauze přijedou ve středu. Neodradila je ani elektronická evidence tržeb, ani plánovaná rekonstrukce plynovodu v centru města.

Magnetu chybělo brankové koření, „červený den" v Mladějově

Svitavy /III. TŘÍDA/ – Měření sil mezi druhým a prvním týmem tabulky nabídlo další pokračování III. třídy. Což o to, fotbal se hrál bojovný, zajímavý, měl solidní úroveň, jenomže co naplat, jakmile chybí góly, tak divák asi nemůže odcházet úplně spokojen. Což byl tento případ.

Farmářské trhy jsou v kurzu, zájem roste

Karlovarský kraj - Med, domácí moučníky, koření, výrobky ze dřeva a mnoho dalšího nabízí farmářské trhy v Karlovarském kraji. A s blížícím se hezčím počasím těchto akcí přibývá.

Farmářské trhy jsou v kurzu, zájem roste

Karlovarský kraj - Med, domácí moučníky, koření, výrobky ze dřeva a mnoho dalšího nabízí farmářské trhy v Karlovarském kraji. A s blížícím se hezčím počasím těchto akcí přibývá.

Ghanská kuchařka seznamuje USA s africkou gastronomií

Když Essie Bartelsová z Ghany přijela do Spojených států, rozhodla se, že tradiční západoafrické pokrmy představí celému světu, píše agentura AFP. "Nic tu nebylo pořádně okořeněno," vzpomíná na americkou stravu. "Vždy bylo třeba přidávat kořeněné omáčky, sůl a pepř. Všechno bylo doslova bělejší než sníh. Žádné sušené ryby, žádný palmový olej, žádná paprika,"říká.