Kreativ

ŠTÍTEK: koření

skořice

Skořice – kdysi vůně a chuť vyšší třídy

Ve středověku se bohatství dávalo na odiv pro nás mnohdy kuriózním způsobem. Tak například, pokud někdo pořádal slavnostní večeři, bylo hostu nabídnuto velmi kořeněné jídlo, ani ne tak pro pozvednutí chuti, ale proto, aby hostitel dokázal, že je bohatý a daří se mu dobře. A mezi nejdražší a nejžádanější koření patřila skořice.

anýz

Anýz má výrazný charakter, nemusí sednout každému

Víte o tom, že anýz, petržel, fenykl, kopr, koriandr, patří do jedné velké rodiny? Můžete si takto jednoduše udělat představu, jak rostlina anýzu vypadá - jednoletá rostlina podobná našemu kmínu, vysoká asi 60cm, ze které se sbírají semínka a ta se suší. Toto koření pochází z Řecka a Přední Asie.

hřebíček

Hřebíček drží pohromadě chuti i vůně

Koření, které svým tvarem tak moc připomíná hřebík se daří v tropickém podnebí, pochází z Indonésie, z Moluk, ostrovů koření. Dlouhou dobu drželi monopol na dovoz tohoto koření Holanďané, kteří jej dokázali také náležitě nacenit.  

Třadvacetiletá Adéla Šafaříková z Vyškova v Brně založila restauraci, kde se vaří paleo a vegan strava.

Vaří pro vegany i masožrouty. Kořením šetří, aby vynikla chuť jídla

Brno, Vyškov - Rodačka z Vyškova Adéla Šafaříková měla vždy kladný vztah k jídlu. Hlavní pohnutka k založení vlastní restaurace byl fakt, že většina jídel v jiných podnicích pro ni byla příliš těžká. Restauraci Má hostina zaměřenou na paleo stravu a vegany si s přáteli otevřeli v Brně teprve před pár měsíci, už teď ale sklízí úspěchy jak u milovníků zeleniny, tak masožroutů.

Kardamom

Malý zázrak jménem kardamom. Jak s ním naložit v kuchyni?

V současnosti je těžké si představit, jak vysokou cenu mělo kdysi koření. Zámořské výpravy se často konaly hlavně kvůli němu. Takovým exotickým a stále poměrně drahým kořením je kardamom. Co o něm možná nevíte? A jak ho dobře využít?

Fotbalová juniorka Slovan Liberec - Teplice 0:0

Z juniorů se netrefil nikdo

Liberec – /GALERIE/ Bez fotbalového koření se odehrál v neděli fotbalový zápas juniorské ligy mezi domácím Slovanem Liberec a hosty z Teplic. V liberecké sestavě hrál na pravé straně obrany zkoušený 18letý Nigerijec Isah David, který po hodině kvůli svalovému zranění střídal.

Ilustrační foto.

Sezona trhů začíná. Prodejce neodradilo ani zavedení elektronické evidence tržeb

Blanensko, Vyškovsko - Uzeniny, ovčí i kozí sýry, rozmanité druhy pečiva, zelenina a také koření. Vyškovské Masarykovo náměstí znovu každou druhou středu obsadí prodejci se svými stánky plnými rozmanitého zboží. Poprvé po zimní pauze přijedou ve středu. Neodradila je ani elektronická evidence tržeb, ani plánovaná rekonstrukce plynovodu v centru města.

Ilustrační foto.

Magnetu chybělo brankové koření, „červený den" v Mladějově

Svitavy /III. TŘÍDA/ – Měření sil mezi druhým a prvním týmem tabulky nabídlo další pokračování III. třídy. Což o to, fotbal se hrál bojovný, zajímavý, měl solidní úroveň, jenomže co naplat, jakmile chybí góly, tak divák asi nemůže odcházet úplně spokojen. Což byl tento případ.

Ilustrační foto.

Farmářské trhy jsou v kurzu, zájem roste

Karlovarský kraj - Med, domácí moučníky, koření, výrobky ze dřeva a mnoho dalšího nabízí farmářské trhy v Karlovarském kraji. A s blížícím se hezčím počasím těchto akcí přibývá.

Ilustrační foto.

Farmářské trhy jsou v kurzu, zájem roste

Karlovarský kraj - Med, domácí moučníky, koření, výrobky ze dřeva a mnoho dalšího nabízí farmářské trhy v Karlovarském kraji. A s blížícím se hezčím počasím těchto akcí přibývá.

Když Essie Bartelsová z Ghany přijela do Spojených států, rozhodla se, že tradiční západoafrické pokrmy představí celému světu

Ghanská kuchařka seznamuje USA s africkou gastronomií

Když Essie Bartelsová z Ghany přijela do Spojených států, rozhodla se, že tradiční západoafrické pokrmy představí celému světu, píše agentura AFP. "Nic tu nebylo pořádně okořeněno," vzpomíná na americkou stravu. "Vždy bylo třeba přidávat kořeněné omáčky, sůl a pepř. Všechno bylo doslova bělejší než sníh. Žádné sušené ryby, žádný palmový olej, žádná paprika,"říká.

Tým Nebe v hubě - zleva Martin Křepela, Mirka Švarcová, Jitka Šimůnková - vám ve své prodejně v Karlových Varech nabídne nejen své produkty, ale i ty od jiných prodejců podobného zaměření.

Pyšní se tituly Regionální potravina a slibují zákazníkům nebe v hubě

Karlovarský kraj - Krásně to v jejich obchůdku voní ovocem, bylinkami a kořením, a navíc vám slíbí nebe v hubě, pokud okusíte jejich produkty. Ty se navíc mohou pyšnit oceněními Regionální potravina Karlovarského kraje, Tradiční výrobek roku, Original product of Sokolovsko i oceněním hejtmana Karlovarského kraje. A o Regionální potravinu chtějí zabojovat i letos.

DERBY skončilo bez branek. Modrá pak vyhrála na penalty.

FOTO: Ve šlágru hrála prim taktika

Jílové – Derby mezi sousedy v tabulce i na mapě postrádalo koření fotbalu – branky. Lépe ze vzájemného souboje vyšla Modrá, která 
v Jílovém zvládla penalty a bodově se tak srovnala se svým soupeřem.

Ilustrační foto.

Svátek Dušiček: Od věku není léku a od smrti koření

Havlíčkův Brod – První dva listopadové dny patří svátkům Všech svatých a Památce zemřelých. Kořeny těchto svátků tkví už v keltských rituálech, postupně si je k obrazu svému přizpůsobovala pak křesťanská církev.Lidé vždycky věřili, že duše zemřelých se mohou v některých dnech vracet na zem.

Farmářské trhy v Českém Brodě.

Život včelařů návštěvníky farmářských trhů zaujal

Český Brod - Prostory českobrodské mateřinky se proměnily na farmářské trhy. Ty se tu konaly poprvé. Kromě stánků, které nabízely vše od kávy, přes koření, med nebo žitný chléb, byl připravený také doprovodný program. Jednak pro děti návštěvníků a pak pro zájemce, kteří se chtěli o jednotlivých věcech, které si mohli zakoupit, také něco dozvědět. Zřejmě nejvíce zaujala přednáška o včelách a medu.

Sedmý ročník Bylinkových slavností v Čejkovicích.

Bylinkové slavnosti voněly kurkumou. Byla i ve zmrzlině

Čejkovice /FOTOGALERIE/ – Věhlas Bylinkových slavností se za uplynulých šest ročníků rozšířil daleko za obzor čejkovických vinic. Dokládají to i autobusy, které přivážejí návštěvníky z Prahy či Rakouska. Oblíbené zůstávají ale i v Čejkovicích a okolí. „Líbil se nám celý program a především pohádky pro děti. Slavnosti jsou skvěle organizované, domů si vezeme koření do kávy," přiblížila dojmy Veronika Šimečková z Ratíškovic.

Perníkář Pavel Janoš

Perník byl vzácnost. Prodával se v lékárnách

Východní Čechy, Pardubice /ZBLÍZKA - ROZHOVOR/ - „Mniši vyráběli z medu a koření, jemuž dominoval pepř, pečivo, které přikusovali  k vínu," popisuje počátky pochoutky Pavel Janoš.

JITKA HEŘMANOVÁ pravidelně před Vánoci zdobí perníčky v domažlickém Městském centru sociálních služeb.

Vánoční perníčky nejlépe ovoní hřebíček

Domažlice – Kapři, kostelík, stromek, sněhulák, hvězda, prasátko, srdíčko, svíčka. Perníčky těchto i dalších tvarů zdobila Jitka Heřmanová ve středu v domažlickém seniorském penzionu. Na toto místo se se svojí voňavou zálibou vrací pravidelně.

Z utkání Polepy - Břežany II (12:4).

Derby bylo bohaté na branky. Řádil Javorek

Polepy /FOTOGALERIE/ – Říká se, že góly jsou kořením fotbalu. A kdo v sobotu přišel do Polep, viděl jich celkem šestnáct. Domácí nováček si na závěr podzimní části s chutí zastřílel a Břežany II porazil jasně 12:4. Hosté se tak bodů nedočkali ani ve třináctém kole I. B třídy skupiny C.

Ilustrační foto.

Nejlepší firma Jihomoravského kraje vyrábí bylinné čaje i koření

Jižní Morava – V Čejkovicích na Hodonínsku vyrábí bio čaje i koření, které dodávají do celého světa. Kromě toho své prostory rozšiřují do starých výrobních areálu místo, aby stavěli nové budovy. To je firma Sonnentor, letošní vítěz krajského kola soutěže Firma roku. Vyhlášení se konalo v úterý večer v brněnském hotelu International.

Sedm let už spolu vystupuje pětice členů Venkovské dudácké muziky Bedrník. Každoročně je možné zhlédnout jejich vystoupení třeba na tradičním Borůvkobraní nebo Selských slavnostech v Holašovicích.

Kořením života je pro ně už sedm let hudba

Českobudějovicko - Jejich láskou je muzika, které se už několik let také věnují. Typických popových melodií se od nich ale nedočkáte. Místo třpytivých kostýmů mají raději kroje, místo piana či kytary upřednostňují housle a dudy.