Karlovarský kraj - Krásně to v jejich obchůdku voní ovocem, bylinkami a kořením, a navíc vám slíbí nebe v hubě, pokud okusíte jejich produkty. Ty se navíc mohou pyšnit oceněními Regionální potravina Karlovarského kraje, Tradiční výrobek roku, Original product of Sokolovsko i oceněním hejtmana Karlovarského kraje. A o Regionální potravinu chtějí zabojovat i letos.
Domažlice – Šnek. To je nový tvar, který letos poprvé svými vyzkoušenými ornamenty zdobí dlouholetá pekařka vánočních perníčků Jitka Heřmanová z Domažlic.
Jílové – Derby mezi sousedy v tabulce i na mapě postrádalo koření fotbalu – branky. Lépe ze vzájemného souboje vyšla Modrá, která v Jílovém zvládla penalty a bodově se tak srovnala se svým soupeřem.
Litomyšl /KRAJSKÝ HOKEJ/ – Přes čtyřicet zásahů si v derby připsal poličský gólman Martin Zelený. Hlavně jeho zásluhou si Spartak z Litomyšle odvezl bod.
Havlíčkův Brod – První dva listopadové dny patří svátkům Všech svatých a Památce zemřelých. Kořeny těchto svátků tkví už v keltských rituálech, postupně si je k obrazu svému přizpůsobovala pak křesťanská církev.Lidé vždycky věřili, že duše zemřelých se mohou v některých dnech vracet na zem.
Český Brod - Prostory českobrodské mateřinky se proměnily na farmářské trhy. Ty se tu konaly poprvé. Kromě stánků, které nabízely vše od kávy, přes koření, med nebo žitný chléb, byl připravený také doprovodný program. Jednak pro děti návštěvníků a pak pro zájemce, kteří se chtěli o jednotlivých věcech, které si mohli zakoupit, také něco dozvědět. Zřejmě nejvíce zaujala přednáška o včelách a medu.
Čejkovice /FOTOGALERIE/ – Věhlas Bylinkových slavností se za uplynulých šest ročníků rozšířil daleko za obzor čejkovických vinic. Dokládají to i autobusy, které přivážejí návštěvníky z Prahy či Rakouska. Oblíbené zůstávají ale i v Čejkovicích a okolí. „Líbil se nám celý program a především pohádky pro děti. Slavnosti jsou skvěle organizované, domů si vezeme koření do kávy," přiblížila dojmy Veronika Šimečková z Ratíškovic.
Tábor - Farář táborské starokatolické církve a bědějovický rodák se zamýšlí na zrodem svého obdivu k umění. Zmiňuje i nedávno zesnulého Štěpána Mikoláše Mareše
Východní Čechy, Pardubice /ZBLÍZKA - ROZHOVOR/ - „Mniši vyráběli z medu a koření, jemuž dominoval pepř, pečivo, které přikusovali k vínu," popisuje počátky pochoutky Pavel Janoš.
Východní Čechy, Pardubice /ROZHOVOR TÝDNE/ - „Pardubice jsou vlastně jediným místem, kde jsem získal nějaké prestižní ocenění. Proto asi chápete, že je miluji," smál se známý umělec
Rakovník – Za Kamilem Březinou, vyučujícím chemie na Gymnáziu Zikmunda Wintra v Rakovníku, jsme přišli s drzou otázkou, zda je třeba v obchodech utrácet velké peníze za pyrotechniku.
Domažlice – Kapři, kostelík, stromek, sněhulák, hvězda, prasátko, srdíčko, svíčka. Perníčky těchto i dalších tvarů zdobila Jitka Heřmanová ve středu v domažlickém seniorském penzionu. Na toto místo se se svojí voňavou zálibou vrací pravidelně.
Polepy /FOTOGALERIE/ – Říká se, že góly jsou kořením fotbalu. A kdo v sobotu přišel do Polep, viděl jich celkem šestnáct. Domácí nováček si na závěr podzimní části s chutí zastřílel a Břežany II porazil jasně 12:4. Hosté se tak bodů nedočkali ani ve třináctém kole I. B třídy skupiny C.
Jižní Morava – V Čejkovicích na Hodonínsku vyrábí bio čaje i koření, které dodávají do celého světa. Kromě toho své prostory rozšiřují do starých výrobních areálu místo, aby stavěli nové budovy. To je firma Sonnentor, letošní vítěz krajského kola soutěže Firma roku. Vyhlášení se konalo v úterý večer v brněnském hotelu International.
Českobudějovicko - Jejich láskou je muzika, které se už několik let také věnují. Typických popových melodií se od nich ale nedočkáte. Místo třpytivých kostýmů mají raději kroje, místo piana či kytary upřednostňují housle a dudy.
Jižní Morava /TIP NA VÍKEND/ – Ochutnat nejrůznější pokrmy a nápoje z rajčat mohou zájemci při zítřejší slavnosti v Břeclavi. Barmani jim připraví například nápoj Bloody Mary, který obsahuje rajčatovou šťávu, vodku a koření. Lidé mohou zkusit i španělskou polévku gazpacho či kavkazskou specialitu na grilu.
Jižní Morava /TIP NA VÍKEND/ – Ochutnat nejrůznější pokrmy a nápoje z rajčat mohou zájemci při zítřejší slavnosti v Břeclavi. Barmani jim připraví například nápoj Bloody Mary, který obsahuje rajčatovou šťávu, vodku a koření. Lidé mohou zkusit i španělskou polévku gazpacho či kavkazskou specialitu na grilu.
Jižní Morava /TIP NA VÍKEND/ – Ochutnat nejrůznější pokrmy a nápoje z rajčat mohou zájemci při zítřejší slavnosti v Břeclavi. Barmani jim připraví například nápoj Bloody Mary, který obsahuje rajčatovou šťávu, vodku a koření. Lidé mohou zkusit i španělskou polévku gazpacho či kavkazskou specialitu na grilu.
Jižní Morava /TIP NA VÍKEND/ – Ochutnat nejrůznější pokrmy a nápoje z rajčat mohou zájemci při zítřejší slavnosti v Břeclavi. Barmani jim připraví například nápoj Bloody Mary, který obsahuje rajčatovou šťávu, vodku a koření. Lidé mohou zkusit i španělskou polévku gazpacho či kavkazskou specialitu na grilu.
Jižní Morava /TIP NA VÍKEND/ – Ochutnat nejrůznější pokrmy a nápoje z rajčat mohou zájemci při zítřejší slavnosti v Břeclavi. Barmani jim připraví například nápoj Bloody Mary, který obsahuje rajčatovou šťávu, vodku a koření. Lidé mohou zkusit i španělskou polévku gazpacho či kavkazskou specialitu na grilu.
Jižní Morava /TIP NA VÍKEND/ – Ochutnat nejrůznější pokrmy a nápoje z rajčat mohou zájemci při zítřejší slavnosti v Břeclavi. Barmani jim připraví například nápoj Bloody Mary, který obsahuje rajčatovou šťávu, vodku a koření. Lidé mohou zkusit i španělskou polévku gazpacho či kavkazskou specialitu na grilu.
Třešňové podziže P-TU-1, P-TU-2 a P-TU-3 jsou množené generativně (semenem). Vytvářejí rovné podnože s hladkou borkou. Tyto podnože mají bohatý kořenový systém, hluboko koření a velmi dobře kotví v půdě.
Grilovací sezóna jede v plném proudu. Prosluněné dny vábí k setkáním na zahradě, kde si lidé popovídají, popíjí pivo a grilují okořeněný kus masa. Patří k nim i Krnovan Karel Žák, který je skutečný grilmajstr.
Kovářov – Spisovatelka Dagmar Lánská je autorkou úctyhodného počtu titulů o bylinkách, koření, ovoci a zelenině. Ačkoli letos v srpnu oslaví třiaosmdesáté narozeniny, s psaním rozhodně neskončila. „Letos by měl vyjít v nakladatelství Aventinum už můj 41. titul Zelené koření pěstované i plané, kde bude hodně předpisů a mnoho ilustrací," uvedla hned na začátku povídání Dagmar Lánská.
Mašhad – Je to nejdražší a nejvyhledávanější koření na světě, běžně známé jako červené zlato. Gram šafránu nejvyšší kvality může stát až 65 dolarů (1600 Kč), tedy více než drahé kovy. Jeho hodnota je trvale vysoká kvůli metodě sklizně vysoce závislé na ruční práci. Abychom získali libru, tedy zhruba půl kilogramu koření, je potřeba ručně sesbírat zhruba 200.000 jemných červených čnělek ze 70.000 květin šafránu setého, uvádí CNN.
Jabloňová podnož MM 111 roste bujně. Stromy na této podnoži jsou velmi vzrůstné, koření hluboko, má mohutný kořenový systém a velmi dobře kotví v půdě. Je odolná proti krčkové rakovině.
Hradec Králové - V rámci oslavy Dne Země za finanční podpory Královehradeckého kraje připravily studentky domova mládeže VOŚZ a SZŠ v Hradci Králové keramickou dílnu pro klientky z Centra Mamma Help.
Znojmo – Přes sto padesát dětí přišlo ve čtvrtek do znojemské sportovní haly na setkání Úsměv pořádané znojemskou Oblastní charitou. „Odpoledne se tu vystřídaly děti ze stacionářů v Brně a Třebíči, z břežanského zámku i klientu různých sociálních služeb ve Znojmě. Další hosty očekáváme odpoledne," uvedla hlavní organizátorka, vedoucí charitního dětského stacionáře na Hradišti Soňa Foitová.
Východní Čechy, Pardubice /ROZHOVOR/ - Oblíbený kumštýř zavítá s pražským Divadlem ABC již tento týden na přehlídku komediálních žánrů – Grand Festival smíchu 2015.
Východní Čechy, Pardubice /ROZHOVOR TÝDNE/ - Oblíbený kumštýř zavítá s pražským Divadlem ABC již tento týden na přehlídku komediálních žánrů – Grand Festival smíchu 2015.
Chrudim - V zimním období můžeme velmi dobře využívat ke zdravému vaření suroviny, které máme uskladněné z období podzimu, a to například kořenovou zeleninu, jako je: červená řepa, zelí, kapusta, celer. Nejvhodnější obilovinou pro toto období je pohanka, z luštěnin je to určitě čočka, cizrna i fazole.