Používáme je denně v kuchyni při dochucování jídel a často si ani neuvědomujeme, že koření může mít příznivý vliv nejen na chuť našich pokrmů, ale také na naše zdraví. Bylinky jako oregano, tymián nebo hřebíček byly v minulosti důležitou součástí domácí lékárničky.
Používáme je denně v kuchyni při dochucování jídel a často si ani neuvědomujeme, že koření může mít příznivý vliv nejen na chuť našich pokrmů, ale také na naše zdraví. Bylinky jako oregano, tymián nebo hřebíček byly v minulosti důležitou součástí domácí lékárničky.
/FOTO, VIDEO/ Ovoce, zelenina, čerstvé pečivo, klobásy, výrobky z ryb, sladkosti, koření, přírodní dekorace. To a mnohé další nabídly páteční farmářské trhy v Žatci.
Kuře a houbová omáčka, to je skvělá kombinace. Já tentokrát použil lišky, ale samozřejmě můžete použít i jiné houby. Recept je velmi jednoduchý, ale tím více záleží na kvalitě surovin. Obzvláště kvalita koření je zásadní.
Neporazitelní, tak by mohl znít příměr pro malovýrobce tradičních znojemských okurek, manžele Zuzanu a Otto Boudovi. Jedinečnost jejich sladkokyselé zelené pochoutky potvrdili včera porotci na Slavnostech okurek a udělili jim titul Královská okurka Znojmo 2021. Už poněkolikáté za sebou.
Do Zručského dvora se ve čtvrtek 20. května vrátily farmářské trhy. Budou se konat každý sudý čtvrtek. Kromě ovoce a zeleniny se zájemci mohou těšit i na koření, čerstvé pečivo, uzeninu, sýry, vína a mošty, keramiku, domácí dekorace a mnoho dalších domácích výrobků.
Stačí menší množství slunečního svitu, nevyvážená strava a nedostatek pobytu na zdravém vzduchu a váš imunitní systém se může prudce oslabit. Přitom je považován za základní kámen zdraví. Proto se právě v zimních dnech a počátkem jara častěji vyskytují různé virózy. Poradíme vám, jak váš imunitní systém přírodní cestou posílit, aby měl sílu bojovat s nachlazením a nežádoucími vlivy.
Nezastupitelnou roli v zimním jídelníčku hraje koření. To ostré má zahřívací schopnost a může být tělu nápomocné při posilování imunity. Ideálními druhy a pomocníky pro naše tělo jsou kajenský a černý pepř nebo zázvor, ale hodí se i méně pálivé koření jako skořice, kardamom nebo kurkuma. Připomeňte si šest druhů koření, které určitě pozvěte do své kuchyně i lékárničky.
Štěpán Hodač je majitelem známé firmy I love Hummus. Přitom málokdo ví, že za touto úspěšnou značkou stojí vystudovaný právník, který se k podnikání dostal díky svým cestám.
Na Nový rok byste podle tradice měli jíst čočku, aby se vás držely peníze. Tuto zdravou luštěninu můžete v jídlech využít i rafinovaněji než uvařit ji na kyselo. V kuchyni můžete pracovat třeba s moukou z červené čočky nebo do slaných muffinů zapéct čočku černou. V dnešních receptech upotřebíte i ztvrdlé vánoční cukroví.
Trochu jiné kuřecí řízky s bazalkou. Tento recept nabízí čtenářům populární foodblogerka Markéta Chovancová. „Jsou vhodné třeba k bramborové kaši. Je to moc dobré a oblíbené i u dětí. A na rychlou večeři ideálka,“ říká.
Švestky jsou v našich končinách velmi oblíbeným ovocem, které má nejen v kuchyni široké využití. Jejich sezona vrcholí a naše recepty vám jistě přijdou vhod. Vyzkoušejte jednoduchá povidla, buchtu, tradiční knedlíky či pikantní chilli omáčku. Určitě si pochutnáte.
Na Masarykově náměstí v Náchodě se bude nabízet čerstvé i sušené exotické ovoce z Ugandy a Asie, voňavé koření ze Zanzibaru, ta nejlepší káva, čaj nebo marmelády. Nově si budete moci zakoupit nové druhy ovoce z Kolumbie. Co konkrétně zde najdete? Čerstvé ovoce z Afriky, jako je třeba obří jackfruit, to nejmáslovější avokádo na světě, spoustu druhů banánů, mango nebo slaďoučký ananas.
Pokud vám doma přebývá větší množství rajčat a další zeleniny, můžete ji díky našim receptům uchovat na pozdější dobu. Na kečupu, pikantní směsi, pomazánce z lilku a celerovém salátu si určitě pochutnáte.
Češi v létě zchladí jazýčky nejraději ve vanilkové zmrzlině či ovocném sorbetu, labužníci dávají přednost netradičním chutím a jejich propojování. Také letošní léto přineslo nové kombinace.
Grilovací sezona je v plném proudu a k dobrému masu, sýrům či zelenině patří také různé kořenící přípravky. Jak obstály v podrobném zkoumání spotřebitelské organizace dTest? Laboratorní testy ukázaly, že jsou bezpečné, avšak často jsou z více než poloviny plné soli.
Svíčková, česká klasika, na kterou mnoho z nás nedá dopustit. Zkuste však opustit protentokrát její tradiční recepturu a vyzkoušet něco extra - dančí svíčkovou, jejíž recept nám zaslal pan Jaroslav Němec. Podělíte se o své jedinečné recepty, zlepšováky, tipy na lehká letní jídla i Vy ostatní? Budeme za ně moc rádi a uveřejníme je následně v rubrice Čtenář reportér.
/Uvnitř originální recept od porotce z MasterChef Jana Punčocháče/ Jejich neskrývaně drsný název může u někoho právě v těchto dnech, kdy jsou noviny plné zpráv o utonulých vodácích, vyvolávat určité nepříjemné představy. Přesto jim ani on nemůže upřít, že k té správné atmosféře na letních zahrádkách českých hospod prostě patří. Utopenci. S dobře vychlazeným pivem dají prázdninám tu správnou chuť.
Jaroslav Němec z Bystrého u Poličky má přezdívku Maxijedlík, a ne náhodou. Sní na co přijde. Vyhrál nespočet soutěží v pojídaní třeba švestkových knedlíku a má na svém kontě i světové rekordy v konzumaci natvrdo vařených vajec na čas. Teď se se čtenáři Deníku podělil o svůj recept na dančí svíčkovou, se kterou vyhrál soutěž.
Jaroslav Němec z Bystrého u Poličky má přezdívku Maxijedlík, a ne náhodou. Sní na co přijde. Vyhrál nespočet soutěží v pojídaní třeba švestkových knedlíku a má na svém kontě i světové rekordy v konzumaci natvrdo vařených vajec na čas. Teď se se čtenáři Deníku podělil o svůj recept na dančí svíčkovou, se kterou vyhrál soutěž.
Jaroslav Němec z Bystrého u Poličky má přezdívku Maxijedlík, a ne náhodou. Sní na co přijde. Vyhrál nespočet soutěží v pojídaní třeba švestkových knedlíku a má na svém kontě i světové rekordy v konzumaci natvrdo vařených vajec na čas. Teď se se čtenáři Deníku podělil o svůj recept na dančí svíčkovou, se kterou vyhrál soutěž.
Svíčková, česká klasika, na kterou mnoho z nás nedá dopustit. Zkuste však opustit protentokrát její tradiční recepturu a vyzkoušet něco extra - dančí svíčkovou, jejíž recept nám zaslal pan Jaroslav Němec. Podělíte se o své jedinečné recepty, zlepšováky, tipy na lehká letní jídla i Vy ostatní? Budeme za ně moc rádi a uveřejníme je následně v rubrice Čtenář reportér.
Nastupuje poslední dekáda měsíce června a s ní dosedá na svůj každoroční trůn léto, budiž pochváleno. Letní slunovrat je okamžik, kdy Slunce vstoupí do znamení Raka; první letní den, čili astronomické léto, letos vychází na 20. června těsně před půlnocí.
Svíčková. Cítíte už její chuť? Vyzkoušejte si tu, se kterou vyhrál na soutěži Mistrovství o nejlepší svíčkovou omáčku, a to takzvaný Maxijedlík aneb Jaroslav Němec.
Svíčková. Cítíte už její chuť? Vyzkoušejte si tu, se kterou vyhrál na soutěži Mistrovství o nejlepší svíčkovou omáčku, a to takzvaný Maxijedlík aneb Jaroslav Němec.
/FOTOGALERIE/ Vymyslet jiné jídlo na každý den, může být oříškem. Obzvlášť s ohledem na to, že mnozí nechtějí do obchodů vyrážet několikrát týdně. Pojďte se podělit o své recepty! Do vaření a pečení se denně pouštějí i redaktoři Deníku, kteří se s vámi o nejlepší recepty také podělí a rádi se nechají zase inspirovat od vás.