/FOTO, VIDEO, ANKETA/ Do světa čím dál populárnějších hospodských kvízů se na jeden večer ponořil reportér Ústeckého deníku. Že nevíte, o co jde? Jedná se o týmovou soutěž probíhající každý týden napříč Českem. Stačí dát dohromady partu kamarádů a vyluštit více než 50 otázek. Poradíme vám, kam na kvíz v Ústí zajít.
Drobná smržovitá houbička se zprohýbaným podlouhlým kloboučkem, voňavá, mimořádně dobrá, a také čím dál vzácnější. Taková je kačenka česká (latinsky verpa bohemica), která zpravidla otevírá houbařskou sezonu - roste už od března a místa, kde se vyskytuje, drží většina houbařů v naprosté tajnosti.
Barevná velikonoční vajíčka dělají všem koledníkům radost a v košíčku vypadají hezky. Ale když se jich doma sejde větší množství, je nutné naplánovat, jak je co nejdříve spotřebovat. Asi nejoblíbenějším a nejrozšířenějším způsobem, jak naložit s vykoledovanými vejci, je vajíčkový salát nebo vajíčková pomazánka. Jak připravit jednoduchý a dobrý vajíčkový salát?
Nemůžete se zbavit pocitu, že je vaše tělo po zimě unavené a bez energie? Důvodem pociťované slabosti i častější nemocnosti může být nedostatek slunečního svitu, vitaminů či pohybu. Imunitní systém můžete posílit přírodní cestou. Oslabenou imunitu nastartuje například zlatavé koření s nezaměnitelnou orientální vůní - kurkuma. Přečtěte si, na co je dobrá kurkuma, co kurkuma dokáže a jak si z ní připravit nápoj, který posílí imunitu. Dozvíte se také, kdo by kurkumu používat neměl.
Velikonoce jsou svátky plné rituálů a symboliky. Kromě náboženských obřadů a pomlázky se symbolika odráží také v jídle. Například na Zelený čtvrtek ráno ještě před východem slunce by lidé měli jíst jidáše, tradiční velikonoční pečivo, aby si tak zajistili ochranu před nebezpečnými hady, hmyzem i lidmi. Proč se pečou jidáše? Přečtěte si, jak získaly jidáše svůj název a proč mají tvar provazu. Najdete také recept na opravdu dobré jidáše.
Na luštěniny se řada lidí dívá poněkud s despektem. Není to na místě, protože luštěniny obsahují velmi mnoho cenných minerálních látek a důležitých bílkovin. Jeden druh luštěnin navíc postrádá nepříjemný vedlejší efekt, kterého se lidé obávají: Červená čočka obsahuje stejně velké množství zdraví prospěšných látek jako její ostatní příbuzní, ale na rozdíl od nich nezpůsobuje nadýmání. Přečtěte si, proč jíst červenou čočku, jak červenou čočku vařit a proč červená čočka nenadýmá.
/FOTOGALERIE/ Za velkého zájmu veřejnosti bylo ve čtvrtek ve Slaném slavnostně otevřeno muzeum soli. Výstava nazvaná Království soli pod Slánskou horou návštěvníkům představuje největší sbírku slánek na světě, sůl ze slánského podzemí i vzácná vyobrazení zaniklých slánských lázní. Pořízení nové expozice vyšlo na 1,5 milionu korun. Ministerstvo kultury poskytlo muzeu dotaci ve výši 150 tisíc korun.
I když se batátům říká sladké brambory, s bramborami nemají nic společného. Batáty pocházejí z Jižní Ameriky a mohou být až 5 kg těžké. Povijnice batátová patří do čeledi svlačcovitých a její kořenové hlízy si získávají čím dál větší oblibu i v české kuchyni. Batáty jsou navíc prospěšné pro zdraví očí, regulují krevní cukr, cholesterol, podporují imunitu, trávení, snižují riziko rakoviny. A i když jsou batáty sladké, jsou vhodné pro redukční dietu. Jak se dají batáty využít a je možné pěstovat je i doma?
/FOTO, VIDEO/ Pětasedmdesát milionů korun. S takovou investicí počítají letos jihomoravští silničáři v Blansku. V tamním areálu cestmistrovství v ulici Komenského postaví dělníci do konce roku novou halu na uskladnění posypové soli. S kapacitou až čtyři tisíce tun. Stavět ji začnou na jaře.
Bílý chléb, který vypadá noblesně, stejně tak chutná a při nejlepší vůli mu nelze odolat. Focaccia je malý italský zázrak, který má tu moc ozdobit stůl i den, a její výroba je tak jednoduchá a prostá záludností, že ji zvládne i kuchyňský analfabet. Jak se dělá foccacia? Jak dlouho kyne těsto na foccaciu? A co všechno se na foccaciu dává?
Sůl a tuk jsou dvě ingredience, které činí jídlo atraktivním a chutným. Bez soli žít nelze, to víme i ze známé pohádky. Jenže české jazýčky si bohužel zvykly spíš na jídlo přesolené, a tomu se těžko odvyká. Proč bychom odvykat měli? Čím nám sůl škodí? Kolik soli je už pro nás v jídle nebezpečné a existuje zdravější varianta soli? Zeptali jsme se lékařů, jak sůl v našem jídelníčku omezit tak, abychom byli zdravější, ale jídlo nám nepřestalo chutnat.
/FOTO, VIDEO/ V sobotním vydání Deníku (20. 1. 2024) a následně v pondělním (22. 1. 2024) jsme si přečetli informaci o tom, že Správa CHKO Orlické hory nevydala povolení k solení silnice z Deštného na Šerlich. To je dobrá zpráva pro přírodu Orlických hor. Takových moc není. Ale to ještě není konec. Žadatel (ÚS KHK) se může odvolat.
Bez zubní pasty si život asi neumíme představit. Je jednou z prvních věcí, po nichž ráno saháme, a jednou z posledních, kterými končíme den. Zubní pasta má vedle čištění zubů i řadu jiných možností využití. Umí odstraňovat nečistoty i škrábance z nejrůznějších povrchů, eliminuje pachy, udržuje hygienu a dokonce pomáhá při kožních problémech. Dokáže si poradit i s takovou nepříjemností, jako je žvýkačka ve vlasech. Co všechno umí zubní pasta? Kde všude můžeme zubní pastu využít? A jak pomocí zubní pasty vyrobit čisticí ubrousky?
Ucpané dutiny, bolesti čela, zatékání hlenů do krku i nekončící epizody rýmy. Průměrný člověk trpí akutní rýmou zhruba 5x do roka, děti dvakrát častěji. Někdy sama odezní, jindy je potřeba nasadit antibiotika. Lepší však je, naučit se rýmě předcházet. A proč ne zrovna s konvičkou do nosu, kterou zvládnou používat i děti. Když se naučíte, jak často ji používat a jaký roztok na výplach zvolit, je to hračka. Na jednu věc je ale potřeba dát si dobrý pozor.
Michal Buček. Známý český kuchař, který se rozhodl pro práci ve Zlíně. Své bohaté zkušenosti nyní zúročuje v síti podniků Baltaci. Vaří, připravuje gastronomické akce a také rád předává své zkušenosti mladým kuchařským studentům. A to tak, aby přispěl k vysokému renomé tuzemské kuchyně.
Pardubický kraj nakonec ve středu nesevřela ledovka způsobem, jakým se obávali meteorologové, což pomohlo vyjít z ní se ctí i cestářům. Přesto se nezastavili. Auta zimní údržby za poslední den najezdila přes 12 tisíc kilometrů, použila 424 tun soli, 370 tisíc litrů solanky a na 350 tun inertního posypu.
Prázdná nádrž na „vodu“ do ostřikovačů dokáže v zimním období znepříjemnit jízdu nejednomu řidiči. Užitečnou funkci ostřikovačů oceníme například při cestování na mokré vozovce, kdy se při jízdě za jiným jedoucím vozidlem vytváří na předním skle auta mastná vrstva vody, soli a nečistot. Pojďme se ve stručnosti podívat, jak kapalinu do ostřikovačů vybrat.
Déle trvající mráz a sněhová pokrývka komplikují život i ptákům, kteří si za příznivějších podmínek umí najít v přírodě potravu sami. Pomoc lidí a potravu, kterou jim sypou do krmítek, proto uvítají. Čím ptáky správně přikrmovat? Proč nejsou vhodné zbytky z kuchyně? A víte, že pro malé ptáky velikosti čížka může být i jediné zrnko soli ze slaného rohlíku smrtelnou dávkou?
Snad i vlivem všudypřítomných reklam lidé někdy zapomínají, že opravdu není potřeba každý neduh řešit práškem z lékárny. Často je nejen levnější, ale také zdravější a účinnější spolehnout se na osvědčené tipy našich babiček. Jedním z nich je poctivá česnečka. Už tak lahodnou česnekovou polévku navíc můžete několika triky vyšperkovat k dokonalosti.
Lidé v Orlických horách netrpělivě čekají na rozhodnutí ochránců přírody o solení silnice z Deštného v Orlických horách na Šerlich. Část z nich se obává vlivu soli na přírodu v nejvyšších partiích pohoří. Připomínky má místní spolek i obec Deštné. Správní řízení se kvůli kritice posulo o několik týdnů.
Vlašský salát býval ještě před několika desítkami let jednou z nejvyhledávanějších pochoutek studené kuchyně. Deset deka vlašáku a dva rohlíky – to byla sice nepříliš zdravá, zato oblíbená svačina. Pokud si pamětníci dají stejné menu i dnes, zpravidla zjistí, že už to není ono. Daleko jistější je proto vyrobit si vlašský salát doma a kvalitu všech ingrediencí si ohlídat. Na silvestrovských chlebíčcích bude určitě skvělý. Co se dává do vlašského salátu? Jak se dělá vlašský salát? A proč má vlastně název vlašský?
Ředitel hornorakouské kriminálky Gottfried Mitterlehner a zemský policejní ředitel Andreas Pilsl informovali o zadržení jednoho z aktérů vyhazování bankomatů v noci na středu v Reichenthalu a v noci na čtvrtek v Aigenu-Schläglu.
Oprava horské silnice z Deštného na Šerlich začala letos v květnu a skončila 28. října. Hned po otevření se spustila kritika řidičů, že je příliš úzká a že se na ní dva autobusy či velké vozy budou těžko míjet. Obavy se ukázaly jako opodstatněné, na silnici tak přibyly výhybny, rozšířily se zpevněné plochy a upravila svodidla. Doprava se zklidnila. Jenže emoce opět spustil nápad začít silnici solit. A to pobouřilo místní obyvatele i chalupáře, kteří si nechtějí nechat tuto krásnou část Orlických hor zničit solí.
Doma ji má opravdu každý. Většinou je bílá, krásně sypká a dobrý oběd si bez ní většina lidí nedokáže představit. Řeč je o soli. Lidé ji k dochucování jídel využívají od nepaměti. Ale jak se stalo, že dnes sůl nejčastěji používáme v sypké podobě? Stojí za tím zajímavý příběh, kde hlavní roli hraje lékárnický um, zdraví jedné dívky a samozřejmě sůl.
Ořechové trubičky jsou oblíbeným vánočním cukrovím. Kdo by odolal kombinaci křehkého obalu a lahodného krému uvnitř? Podívejte se, jak plněné ořechové trubičky připravit, aniž byste dělali pracný krém. V našem receptu využijeme lískooříškový krém, čokoládu a trochu whisky.
Tomáš Guman přicházel do hokejové Slavie na konci října jako ofenzivní posila, střelecky se mu ale zatím v novém působišti příliš nedařilo. Ve středu však proti Prostějovu vstřelil svůj druhý gól za sešívané a krásným bekhendovým blafákem pomohl předposlednímu celku tabulky k výhře 3:1. „Brali mě sem, protože nedávali góly a věřili v to, že já je dám. Zatím se sebou určitě spokojený nejsem,“ vyprávěl po zápase šestadvacetiletý útočník, který se ve Slavii bude moci učit i od nového poradce Patrika Eliáše.
Kristína Nemčková vyhrála oblíbenou kuchařskou show MasterChef, když jí bylo teprve sedmnáct let. Pro časopis Gurmet se podělila o recept Vepřové na houbách s tarhoňou. Tarhoňa je těstovina, která se u nás těší čím dál větší oblibě.
Houževnatec jedlý je chorošovitá houba, která se může na první pohled zdát jako neatraktivní a obyčejný porost na exotických stromech a kmenech. Když však řekneme její japonský název „shiitake“, někteří možná zpozorní. Důvod? Především v přírodním léčitelství, ale i ve zdravotnictví se svými účinky shiitake osvědčila jako velká pomoc při mnoha zdravotních problémech. A recepty s využitím shiitake? Mohou být opravdu pochoutkou.
Vodní nádrž Kealia by perfektně zapadla do filmu Barbie. Zářivě růžová barva vody v národní přírodní rezervaci Kealia Pond je ale přirozená a způsobila ji vysoká hladina soli. Můžou za to extrémní sucha, která tuto jinak poměrně vlhkou oblast trápí. Voda se vypařuje a zanechává za sebou stále slanější vodu, v níž se kvůli tomu množí halobakterie, které jí dávají specifický odstín.
Zima už klepe na dveře, nachystaní na ní jsou již také technické služby v Chomutově. Na údržbu 121 kilometrů silnic a 168 kilometrů chodníků tam mají už připravenu sůl, ale také drť i ekologický posyp. Soli je ve skladu tisíc tun.
Silničáři v Pardubickém kraji jsou na zimní období připraveni. Zásoby posypového materiálu jsou uložené ve skladech a čekají na první výjezd. Samotná sezóna zimní údržby už ale začala - v Pardubickém kraji trvá od 1. listopadu. O silnice I. třídy se stará Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). o silnice II. a III. tříd pak krajští silničáři.
Blíží se svátek svatého Martina a s ním i oblíbená specialita všech milovníků dobrého jídla – pečená husička. Než se ale do ní s chutí pustíte, možná byste se o huse chtěli dozvědět víc. Třeba abyste u slavnostně prostřeného svatomartinského stolu platili za znalce.
Bez nich to nejde. Potřebujeme spoustu pomocníků na mytí oken a podlah a cídění umaštěné trouby či sporáku. Vodní kámen v koupelně a na toaletě taky nikdy nespí a trička i košile nasbírají během každého dne spoustu ran v podobě skvrnek a skvrn. Voláme na pomoc lahve s čističi, které sice fungují, ale jsou taky drahé a nesmírně zatěžující pro životní prostředí i naše zdraví. Přitom, naše babičky měly vždycky uklizeno do lesku, aniž by na e-shopech objednávaly dryáky různých značek. Jak to ty ženy dělaly?
Ztratily vaše záclony svůj původní jas? Jsou zašedlé, žloutnou a nevypadají už tak hezky, jako když byly nové? I když to nebývá právě oblíbená činnost, i o záclony je třeba se pravidelně starat a správně je prát. Víte, jak často by se měly prát? Kdy se mohou prát v pračce a kdy je lepší je vyprat ručně? Jsou kromě pracích prášků a gelů i nějaké levné osvědčené triky, jak záclonám vrátit jejich krásu?
S příchodem podzimních a zimních měsíců se venkovní teploty snižují, a to znamená, že mnoho domácností začínají trápit orosená okna. Nejde jen o neškodný estetický problém. Stékající a zatékající voda může ničit okna a také způsobit tvorbu plísní, které jsou pro lidské zdraví velmi nebezpečné. Navíc by vlhkost mohla narušit izolační vlastnosti oken. Zdánlivě nevýznamný problém proto stojí za to vyřešit. Jak zabránit rosení oken? Podívejte se na několik tipů od odborníků i pár osvědčených babských rad.
Desítky kilogramů jídla vyhodí průměrný Čech rok co rok do popelnice. Průzkum brněnské Mendelovy univerzity dospěl k závěru, že například běžný obyvatel moravské metropole odnese do kontejneru přes 37 kilo potravin: nejvíc ovoce, zeleniny a pečiva. Plýtvání jídlem naše babičky považovaly za hřích: na jídlo se muselo tvrdě vydělávat a taky stálo hodně práce, než se octlo na stole.
Říjen a listopad bývaly kdysi měsíce, kdy vrcholily přípravy na zimu. Mezi důležité činnosti patřilo i nakládání zelí. U krouhání a šlapání se scházela celá rodina, protože v zimě se zelí spotřebovalo hodně a křupavou pochoutkou se plnily nejen hrnce zeláky, ale celé sudy. Kysané zelí bylo chutné, zdravé a dostupné. Dnes je sice dostaneme v obchodech, ale daleko chutnější a zdravější je to, které si připravíme doma. Kdy se dělá kvašené zelí? Jak se nakládá a jak ho připravit do zeláku?
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Co chutnalo lidem od pravěku po středověk ve svátek a čím se zasytili ve všedních dnech? Patnáct stovek návštěvníků Karolina o tom může vyprávět na základě čerstvých zážitků. Archeologové z různých ústavů Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, Akademie věd ČR, ale i z dalších spolupracujících institucí tam v sobotu 7. října tam nabídli ukázky i s ochutnávkami v rámci připomenutí Mezinárodního dne archeologie.
Bílý prášek, který najdete určitě i u sebe doma, je výborným pomocníkem při pečení. Pomáhá totiž ke kynutí těsta. Má ale i řadu dalších využití. Jedlá soda je nedílnou součástí ekologických úklidových prostředků, a především je záchranou všech, kdo trpí na občasné pálení žáhy. Kdy a v jakém množství pít jedlou sodu, abychom neriskovali předávkování? Jak ji používat na úklid a co dalšího jedlá soda dokáže?
Rozsáhlou modernizaci svého střediska v Prakšické ulici v Uherském Brodě ukončila Správa a údržba silnic (SÚS) Slovácka na začátku října stavbou nového skladu soli, boxů na uložení materiálu, vnitřních komunikací a úpravou zeleně s novým oplocením areálu.
Makrela na klacku je fenomén z Hané, který moderní gastronomické trendy nevytlačily do ústraní. Zejména na venkově si makrelu pozvolna pečenou na dřevěném uhlí vychutnávají lidé desítky let. Hlavně u fotbalu a na tancovačkách. Osvědčené receptury a vášeň pro specifickou úpravu na dřevěném kolíku se mnohde dědí z generace na generaci.
Víte, že v zimě jsou mořské ryby nejchutnější? Dáme vám pár tipů, které z nich jsou cenově dostupné a zároveň velmi chutné i nutričně významné. A připomeneme si i českou rybníkářskou klasiku. Vyzkoušejte s Deníkem recepty s nenáročnou přípravou. Chuť ryb nejlépe vynikne, když si úpravu nebudete zbytečně komplikovat. Zkrátka – dejte jim jen trochu tepla a není co zkazit.
Bez elektrické pračky bychom si dnes dovedli život jen stěží představit. Obzvlášť rodiny s dětmi, kde není výjimkou, že se perou i dvě pračky denně. Časté praní však někdy způsobuje, že oblečení ztrácí původní jiskru, barvy blednou a objevují se neodstranitelné skvrny. Přitom stačí lžíce běžného dochucovadla, barvy zůstanou jasné a odstraníte i zažloutlé skvrny. A jedlá soda to tentokrát není.
/FOTOGALERIE/ Reprezentační přestávka je minulostí, na fotbalových stadionech se znovu hraje o body ve FORTUNA:LIZE a ty Karviná, která je se 4 body za jednu výhru a remízu v tabulce až čtrnáctá, potřebuje opravdu jako sůl.
Konec léta se na zahrádkách nese ve znamení cuket. Jejich úhledné zelené nebo žluté podlouhlé plody mají v kuchyni mnohostranné využití. Když přerostou, nevadí. Hospodyňky je pak mohou využít na skvělé cuketové zelí. Hodí se k pečenému nebo uzenému masu a chutná podobně jako zelí hlávkové nebo kedlubnové. Na rozdíl od nich je však cuketové zelí daleko rychleji hotové. Dá se také sterilovat nebo fermentovat. A protože cukety nabízejí množství prospěšných látek, nejen že si pochutnáte, ale ještě uděláte něco pro své zdraví.
Říká se, že nejlepší věci jsou zadarmo. U hub to rozhodně platí. Jsou zdravé, chutné, nízkokalorické, a přitom si jich pilní sběrači můžou z českých lesů odnést plné košíky. Prvotní nadšení však může doma vystřídat lehká panika, co z takového množství hub udělat. Každý má své oblíbené houbové recepty, ale nikdy není na škodu se inspirovat něčím novým. Navíc, jste si opravdu jistí, že víte, jak houby zpracovat správně?
Cuketa má v kuchyni využití na mnoho způsobů. Vyzkoušejte naše recepty na polévku, pečené placky, těstoviny či hrníčkovou bábovku. Určitě si pochutnáte.