Fantastické recepty z cukety? Vyzkoušejte klasické placky, polévku i bábovku
Cuketa má v kuchyni využití na mnoho způsobů. Vyzkoušejte naše recepty na polévku, pečené placky, těstoviny či hrníčkovou bábovku. Určitě si pochutnáte.
Cuketa má v kuchyni využití na mnoho způsobů. Vyzkoušejte naše recepty na polévku, pečené placky, těstoviny či hrníčkovou bábovku. Určitě si pochutnáte.
Jestli my Češi máme oproti mnohým státům v něčem velkou výhodu, je to možnost neomezeného sběru hub. Ne všude si totiž smíte těchto darů lesa jen tak zdarma odnášet plné košíky. Kdo si tak vyšetří na sběr dostatek času, ten se může po celý rok radovat z lahodného a zdravého jídla. Jen je třeba vědět, jak houby správně uchovat. V tomto článku se dozvíte, jak houby mrazit, sušit i naložit, aby si uchovaly živiny a vydržely co nejdéle.
Nadlábnout se ve školní jídelně je možné podobně nezdravě jako v bufetu. Ne že by tam byly běžně k mání smažené hranolky nebo stripsy s přeslazeným kečupem, zapíjené rovněž notně sladkou limonádou – ale spíš pravidlem než výjimkou je, že má personál příliš štědrou ruku se solí. Skutečně se stává, že téma „sůl nad zlato“ víc než hodiny literatury nebo výtvarné výchovy – kdy by šlo o připomenutí jedné z nejznámějších pohádek – přináší ve školách návštěvy jídelny.
Sezona borůvek se vyznačuje modrými pusami sběračů a hlavně spoustou borůvkových dobrot. V našich zeměpisných šířkách jsou asi nejmilovanější pochoutkou knedlíky plněné borůvkami a sypané tvarohem se spoustou rozpuštěného voňavého másla. Vedle klasických kynutých a tvarohových borůvkových knedlíků si můžeme uvařit také borůvkové knedlíky z odpalovaného těsta, hrníčkové knedlíky s borůvkami, ale i knedlíčky bez borůvek, které doplňuje borůvkový přeliv zvaný žahour. Receptem nám přispěla také vítězka soutěže Peče celá země Petra Burianová.
Z lesní pokrývky už pomalu vykukují první hřiby, bedly, babky, lišky i klouzky. Opodál se schovávají václavky, holubinky a kozáky a čekají, až jimi naplníte košíky. Víte, jak s houbami naložit, když se vrátíte z lesa?
Když máte svá místa a víte, kdy se na ně vypravit, můžete si houbami krásně zpestřit jídelníček. A rozhodně nejde jen o praváky nebo suchohříbky, v našich lesích je toho k nalezení neuvěřitelně mnoho. To si ale nastudujete v houbařském průvodci, naše rubrika je tady spíše od toho, aby vám poradila, jak s těmi všemi dary naložit.
Pokud patříte mezi milovníky bramboráků a placiček všeho druhu, jistě vás nadchne tento recept z cuket. Jejich sezona právě nastala, takže hledáte-li inspiraci na snadný a rychlý oběd či večeři, jsou cuketové karbanátky správným tipem. Zvenku křupou a uvnitř zůstávají vláčné. Nutričně jsou velmi hodnotné, ale jejich energetická hodnota je nízká.
Po dlouhých suchých týdnech zapršelo a pod mechovou pokrývkou konečně vyrostla voňavá nadílka. Poradíme vám, jak s ní naložit.
/GALERIE/ Muchomůrka růžovka nebo také lidově masák, roste nyní v lesích čím dál častěji. Mezi houbaři je to nejlepší houba. A není třeba jí nijak složitě upravovat, stačí jí opéct na másle s kmínem a se solí a pochoutka je na světě.
Jen máloco dokáže zkazit dovolenou jako jakákoliv zdravotní komplikace. Jednou z těch méně závažných, zato však vysoce nepříjemných, je především pro ženy bakteriální či kvasinková infekce intimních partií. Jak se ale na dovolené mykózy rychle zbavit? Jak se zbavit kvasinek v pochvě? Jak léčit infekci pochvy či jak si poradit s mykózou i bez léku na předpis? Ale hlavně: jak se zbavit svědění pochvy?
Pokud patříte mezi ty, kteří neradi cestují a mořskou slanou vodu zrovna nemají v oblibě, pak je užitečné se nad mořskou vodou znova zamyslet. Ať už jste se letos vydali do Chorvatska nebo kamkoliv jinam k moři, vězte, že slaná voda je poklad. Jak slaná voda léčí, na co je mořská voda dobrá a jak působí na vlasy, pleť i ženské problémy?
Nikdo nepochybuje o tom, že olivový olej je přímo elixírem zdraví. Je nedílnou součástí středomořské diety, kterou kardiologové doporučují všem jako nejlepší pro podporu zdravého srdce. Na co všechno je olivový olej ještě dobrý? Je toho opravdu hodně. Není divu, že se vedou hojné diskuse o tom, jak nejlépe olivový olej konzumovat, jestli je dobré pít ho ráno na lačno a jestli stačí čajová lžička, lžíce nebo hned celý panák.
Pocení je problém číslo jedna během každého léta. Jestli něco řešíme ještě častěji než ochranu před slunečním zářením, tak je to ochrana před pocením a jeho následky. Jak zabránit nadměrnému pocení a co je na něj lepší, jestli deodoranty nebo antiperspiranty? Leckdy jdeme ještě víc do hloubky a chceme, aby přípravky, které zabrání pocení a omezí zápach, neobsahovaly hliník, o němž se říká, že může způsobovat rakovinu. Po jakém deodorantu či antiperspirantu tedy nejlépe sáhnout? A jak mít nadměrné pocení pod kontrolou?
Jistě se vám už někdy stalo, že se vám při vaření takzvaně zvrhla ruka a pokrm jste omylem přesolili. Nedosolené jídlo dosolíte, ovšem odebrat sůl z už hotového oběda zkrátka nelze. Existují ale triky, kterými můžete sůl v pokrmu neutralizovat, nebo přidat další suroviny, aby její chuť nebyla tak výrazná a jinak chutné jídlo nemuselo letět přímo do koše.
Pokud by hlavním poznávacím znamením stroje času mělo být to, že vás dokáže přenést na jiné místo a do jiné etapy života, než právě teď jste, tak existuje. Jmenuje se levandule. Stačí jedno přičichnutí, a rázem se ocitnete na dovolené ve slunném Středomoří. Kouzel však umí tato úžasná bylinka mnohem víc. Jaké obsahuje účinné látky? Se kterými obtížemi umí zatočit? A jaké vlastně existují možnosti využití levandule? To se dozvíte v tomto článku.
ANKETA/ Naše tělo je odpradávna přizpůsobeno ke zvládání nedostatku potravy, ale neumí si poradit s jejím přebytkem. Čtvrtou neřestí, kterou chceme rozebrat v rámci našeho seriálu, je přejídání. Stav, kdy se cítíme najedeni, ale nemůžeme přestat v konzumaci, protože nám to prostě nedá, nejspíš zažil téměř každý.
Červen je měsíc, kdy začíná sklizeň česneku, jedné z nejžádanějších a nejzdravějších plodin, které české zahrádky nabízejí. I když česnekové palice vypadají odolně, uskladnit je tak, aby vydržely co nejdéle, někdy představuje problém. Jak správně skladovat česnek? Tedy: jak uchovat česnek, aby nezplesnivěl, ani nevyschl, a přitom jej mít stále po ruce? Možností je více.
/VIDEO, FOTO/ V pátek 23. června odpoledne dorazila na prachatické Velké náměstí karavana se solí z německého Grainetu. Odstartovaly jedeatřicáté Slavnosti Zlaté stezky.
I když často sáhneme z časových důvodů po šlehačce ve spreji, pravdou je, že doma vyšlehaná šlehačka má nezaměnitelnou chuť, které se jen tak něco nevyrovná. Ozdobí moučníky, poháry a dokonale vypadá i na dortech. Ovšem jedině pokud ji vyšleháme správně a ona nám nespadne. A právě to se nikdy nestane, když k ní přidáte pár ingrediencí navíc.
Cukr a sůl. Jak jistě tušíte, přílišné množství obou zmiňovaných dochucovadel tělu nesvědčí a způsobuje řadu zdravotních komplikací. Když se budeme soustředit na naše srdce, příliš mnoho soli vede k vysokému krevnímu tlaku. A pokud si myslíte, že jediné, čemu škodí cukr, jsou zuby a štíhlá linie, jste na omylu. Které dochucovadlo je ale horší? Jak by dopadl jejich souboj? A jaká dávka může být smrtelná?
Popíjení slané vody po ránu je mezi některými lidmi celkem populární. Slibují si od toho zlepšení trávení, pročištění střev, či redukci hmotnosti. Mít doma plnou slánku se ale může hodit i z jiných důvodů. Zatímco v jídle bychom sůl měli spíš omezit, protože přesolené jídlo není zdravé, v domácnosti sůl oceníme při nejrůznějším úklidu.
Čas ovocných knedlíků se blíží. Připravit je lze na mnoho způsobů, a to nejen podle jihočeských receptů - sezónní ovoce v jemném těstíčku miluje snad každý. Deník přináší osvědčené recepty na tuhle pochoutku. Můžete si ji připravit nejen z kynutého, ale také třeba z tvarohového nebo bramborového těsta. Tak si s námi pojďte pochutnat.
Tři dny starý bochník chleba už našemu mlsnému jazýčku nepřipadá rozhodně atraktivní. Je fakt, že sice chléb už nechutná tak dobře jako čerstvě upečený, ale může ještě skvěle posloužit do mnoha různých receptů. Nechte se inspirovat a uvidíte, že váš tvrdý chleba už nikdy neskončí v popelnici.
Někde se mu říká smažená kosmatice, jinde bezový řízek. Může se připravit ve slané i sladké podobě, na obě postačí květy černého bezu a pár ingrediencí, které má každý doma. Bezové květy jsou nejen voňavé, ale také zdravé. A právě na začátku června je jich všude plno. Pár jich utrhněte a zkuste si připravit toto staročeské jídlo. Rozpomenete se na pochoutku z dětství a navíc uděláte něco pro své zdraví.
Jak může v době, kdy člověku není zrovna nejlépe, potýká se se zdravím, napadnout myšlenka, která se na první dobrou zdá neuvěřitelně. Možná bláznivě. Ale nakonec se uskuteční. To je případ Martina Kempného. Fotbalový obránce Slovanu Záblatí, hrající krajskou soutěž I.B třídu, začal s běháním, aby se dostal do formy. Chytlo ho ale tak moc, že se rozhodl jít do maratonu. A rovnou do toho největšího v Česku.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ "Vyrážíme na běžeckou pouť spojující dvě nejdůležitější české hory - Sněžku a Cvilín!" oznámili svým fanouškům cvilínští schodaři svůj šílený plán. Starosta Krnova Tomáš Hradil žertem nadhodil, že je přivítá na radnici chlebem a solí. To ještě netušil, že bude na běžce čekat před radnicí až do 23 hodin.
Hygienici na Vysočině zjistili, že lidé v kraji denně konzumují obědy, které jsou značně přesolené. Hygienici srovnávali pokrmy v domovech důchodců, restauracích, závodních jídelnách a rychlých občerstveních. Poslední jmenovaný vyšel z měření nejhůře, velký obsah soli ale mají například i jídla v domovech pro seniory a restauracích.
Myčka na nádobí je příjemnou úsporou času, který bychom jinak strávili s rukama ve dřezu a saponátu. Špinavé nádobí se do myčky postupně ukládá, takže v kuchyni je pořádek, a když je plná, umyje všechno najednou. Ale aby byla myčka skutečně spolehlivým pomocníkem, je potřeba dodržovat jistá pravidla a věnovat jí trochu péče. Pokud myčku zanedbáváme, může být výsledkem špatně umyté nádobí v zapáchajícím přístroji. Je dobré vědět, proč je nádobí z myčky špinavé nebo šedivé a jak se případného zápachu z myčky zbavit.
Na jaře můžeme konečně využít první jarní zeleninu a natě z vlastní zahrádky, ale i bylinky z truhlíku na balkoně. Do pomazánek můžeme přidávat jemně nakrájenou petržel, pažitku či bazalku. Využít se dají mladé kedlubny, jarní cibulka i ředkvičky různých sort a barev a také třeba medvědí česnek.
Fotbalisté Neštěmic konečně zabrali a v domácím prostředí zdemolovali Krupku 6:2. Skvělou jarní formu potvrdila Brná, která se poprvé představila na svém pažitu, kde přehrála Žatec 4:1.
Zbylo vám po Velikonocích spoustu vařených vajec a nevíte, co nyní s nimi? Přinášíme vám tak několik receptů, kterými se můžete inspirovat.
Kachní prsa jsou připravená za chvíli a nabízejí perfektní plnou chuť. Připravte si k nim teplý salát ze zelí a křupavých kousků cibule a anglické slaniny. Můžete si na něm pochutnat i jen tak, bez masa. Salát chutná dokonce i studený.
Devět z deseti školních jídelen v Česku používá při vaření více soli, než je zdravé. Ukázaly to loňské kontroly hygieniků, o kterých informovali na twitteru. Ze 165 sledovaných školních jídelen jen v 11 procentech solení vyhovovalo doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO).
Hlavička, sekanice anebo svítek. Pod třemi různými názvy se ukrývá velikonoční nádivka, která by v těchto dnech neměla chybět na žádném svátečním stole. Vyzkoušejte některé z mnoha více či méně tradičních receptů, které nám poslali zejména čtenáři Deníku.
Patří k Velikonocům stejně jako mazanec, zajíček či kraslice. Velikonoční beránek, symbol křesťanství, už po staletí každé jaro ozdobí a provoní sváteční stoly v mnoha rodinách. Z původní pečeně se postupně stal i sladký pokrm. Krasavec se sněhovými nebo čokoládovými vlnkami a barevnou mašlí je pýchou každé hospodyňky. Dá se upéct a ozdobit mnoha způsoby.
V Zelený čtvrtek, tedy čtvrtek před Velikonočním pondělím, by se podle tradice měly jíst zelené pokrmy. Vybrali jsme pro vás recepty, které byste rozhodně měli vyzkoušet - nejen že jsou výtečné, ale jsou také zdravé a plné vitamínů. Některé z nich dokonce pocházejí ze šumavské kuchařky Lucie Kohoutové. Pokud nevíte, co se špenátem nebo kopřivami, čtěte dále. Tak dobrou chuť!
Když si člověk dá dva plátky toustu s chutným sýrem a přikousne k tomu pár oliv, může se mu stát, že vyčerpá doporučenou denní dávku soli. Alespoň ve Velké Británii. Skupina expertů totiž zkoumala složení tamních toustových chlebů a výsledek nedopadl ze zdravotního hlediska vůbec dobře.
Vajíčková pomazánka má několik set variant a každá rodina má svůj osvědčený recept. I mně maminka předala ten náš a samozřejmě jsem dosud nenarazila na lepší. Nejenže jsou potřeba pouze čtyři ingredience, ale příprava je jednoduchá a rychlá. Proto můžete pomazánku udělat kdykoliv a dát si ji třeba k svačině, snídani, případně ji namazat na chlebíčky pro návštěvu. Recept se vám bude rozhodně hodit na Velikonoce, během kterých zbyde spousta vajíček po koledování.
Máme pro vás tentokrát recept na hovězí trhané maso s pečeným květákem. Troufnete si i na chilli omáčku? Není se čeho bát, litovat určitě nebudete.
Odměna pro koledníky a jeden ze symbolů velikonočních svátků – to je malované vajíčko neboli kraslice. Letos se nám jejich pořízení prodraží, ale i tak budou ve většině českých domácností barevná vajíčka krášlit stůl.
Kdo si nechce kupovat chléb v obchodě, může si ho upéct přímo doma. Přináším jednoduchý recept, který zvládne snad každý.
Kombinaci vepřové panenky a omáčky, v niž nechybí špenát nebo paprika, odolá málokdo. Poněkud delší seznam ingrediencí vyvažuje velice snadný postup přípravy. Zhruba za půl hodiny máte hotový vydatný oběd či lehkou večeři.
Trápí vás rýma a ucpané dutiny? Původně neškodné onemocnění, kterým trpí většina lidí hned několikrát do roka, může velmi rychle přerůst v silný bakteriální zánět, se kterým antibiotikům neuniknete. K rychlé úlevě a uvolnění hlenů však může přispět i několik domácích metod, kterým vévodí obklad z brambor, soli i průplach dutin.
Znají tam každý centimetr trávníku. Jedná se sice o venkovní utkání, ale pardubičtí fotbalisté budou na hřišti v Ďolíčku jako doma. V azylu Bohemians totiž strávili dvě a půl sezony. Za poskytnutí „střechy nad hlavou“ už náležitě poděkovali, takže zanechat za podnájem body Klokanům nepřipadá v úvahu. Pardubice nemají na rozdávání, respektive oni by je potřebovaly jako sůl. A ty z Vršovic by byly nad zlato.
Pokud milujete telecí maso, určitě vyzkoušejte perkelt s noky z acidofilního mléka. Věříme, že bude chutnat i vám.
Snadná a rychlá příprava není jediným lákadlem tohoto receptu. Výsledná chuť vás mile překvapí. Podávejte s brambory.
Tento recept si zamilujete! Česneková hnízda jsou zvenčí příjemně křupavá a uvnitř měkoučká. Vychutnáte si je jak samotné, tak jako přílohu k jinému jídlu. Tak co, zkusíte je? Dejte si při tomto receptu záležet na kvalitním olivovém oleji, díky němuž bude výsledná chuť ještě výjimečnější.
V Libereckém kraji silně mrzne, na Jizerce klesly teploměry k minus 13,6 stupně Celsia. Silničáři doporučují zvýšenou opatrnost, sůl ztrácí účinnost.
Masové rolády nedělám často, ale když už, tak si dám záležet. K tomuto jídlu se hodí jakákoliv příloha. Já jsem k roládě upekla domácí housky.
Čočka na kyselo není jídlo, nad nímž by strávníci upadali do vytržení. Ale pokud kuchař věnuje její přípravě patřičnou péči, dokáže i tento prostý pokrm velmi oblažit chuťové buňky. Poměrně důležité jsou i další okolnosti s čočkou na kyselo související: je zdravá, zvládne ji uvařit i začátečník a výdaje na suroviny neublíží ani těžce zkoušené peněžence. I toto jednoduché jídlo lze navíc chuťově obohatit tak, aby strávníka překvapilo a potěšilo.