Kreativ

ŠTÍTEK: sůl

Radost z plných košíků hub může doma vystřídat palčivá otázka: „Co teď s nimi?“ Nejlepší je uchovat je na příští měsíce

Nestíháte jíst nasbírané houby? Tři způsoby, jak je uchovat po několik měsíců

Jestli my Češi máme oproti mnohým státům v něčem velkou výhodu, je to možnost neomezeného sběru hub. Ne všude si totiž smíte těchto darů lesa jen tak zdarma odnášet plné košíky. Kdo si tak vyšetří na sběr dostatek času, ten se může po celý rok radovat z lahodného a zdravého jídla. Jen je třeba vědět, jak houby správně uchovat. V tomto článku se dozvíte, jak houby mrazit, sušit i naložit, aby si uchovaly živiny a vydržely co nejdéle.

Školní jídelna - Ilustrační foto

Školní polévky byly přesolené, zjistili hygienici. Změní to nový školní rok?

Nadlábnout se ve školní jídelně je možné podobně nezdravě jako v bufetu. Ne že by tam byly běžně k mání smažené hranolky nebo stripsy s přeslazeným kečupem, zapíjené rovněž notně sladkou limonádou – ale spíš pravidlem než výjimkou je, že má personál příliš štědrou ruku se solí. Skutečně se stává, že téma „sůl nad zlato“ víc než hodiny literatury nebo výtvarné výchovy – kdy by šlo o připomenutí jedné z nejznámějších pohádek – přináší ve školách návštěvy jídelny.

Sezona borůvkových knedlíků přináší jejich milovníkům mnoho radosti.

Pochoutka pro modré pusy: borůvkové knedlíky lákají mlsouny na mnoho variant

Sezona borůvek se vyznačuje modrými pusami sběračů a hlavně spoustou borůvkových dobrot. V našich zeměpisných šířkách jsou asi nejmilovanější pochoutkou knedlíky plněné borůvkami a sypané tvarohem se spoustou rozpuštěného voňavého másla. Vedle klasických kynutých a tvarohových borůvkových knedlíků si můžeme uvařit také borůvkové knedlíky z odpalovaného těsta, hrníčkové knedlíky s borůvkami, ale i knedlíčky bez borůvek, které doplňuje borůvkový přeliv zvaný žahour. Receptem nám přispěla také vítězka soutěže Peče celá země Petra Burianová. 

Bramborák s hříbky

S čím se snoubí houby? Jejich chuť zvýrazní smetana, nebo víno

Když máte svá místa a víte, kdy se na ně vypravit, můžete si houbami krásně zpestřit jídelníček. A rozhodně nejde jen o praváky nebo suchohříbky, v našich lesích je toho k nalezení neuvěřitelně mnoho. To si ale nastudujete v houbařském průvodci, naše rubrika je tady spíše od toho, aby vám poradila, jak s těmi všemi dary naložit. 

Hledáte-li inspiraci na snadný a rychlý oběd či večeři, jsou tyto cuketové karbanátky tím správným tipem

Milujete cuketové placičky? Tyhle jsou křupavé a neztloustnete po nich

Pokud patříte mezi milovníky bramboráků a placiček všeho druhu, jistě vás nadchne tento recept z cuket. Jejich sezona právě nastala, takže hledáte-li inspiraci na snadný a rychlý oběd či večeři, jsou cuketové karbanátky správným tipem. Zvenku křupou a uvnitř zůstávají vláčné. Nutričně jsou velmi hodnotné, ale jejich energetická hodnota je nízká.

Kvasinková či bakteriální infekce dokáže dovolenou pěkně znepříjemnit.

Nepříjemný výtok, nebo mykóza na dovolené? Pokud jedete k moři, žádný problém

Jen máloco dokáže zkazit dovolenou jako jakákoliv zdravotní komplikace. Jednou z těch méně závažných, zato však vysoce nepříjemných, je především pro ženy bakteriální či kvasinková infekce intimních partií. Jak se ale na dovolené mykózy rychle zbavit? Jak se zbavit kvasinek v pochvě? Jak léčit infekci pochvy či jak si poradit s mykózou i bez léku na předpis? Ale hlavně: jak se zbavit svědění pochvy?

Sůl v mořské vodě prospívá do jisté míry i naší pokožce – vypíná pleť, uvolňuje póry a odstraňuje mastnotu.

Léčí nachlazení, prospívá i pleti a kráse. Od nás požaduje hodiny cestování

Pokud patříte mezi ty, kteří neradi cestují a mořskou slanou vodu zrovna nemají v oblibě, pak je užitečné se nad mořskou vodou znova zamyslet. Ať už jste se letos vydali do Chorvatska nebo kamkoliv jinam k moři, vězte, že slaná voda je poklad. Jak slaná voda léčí, na co je mořská voda dobrá a jak působí na vlasy, pleť i ženské problémy?

Máme si dávat po ránu panáka olivového oleje pro zdraví?

Chrání srdce a je protizánětlivý. Řada lidí se ale zbytečně trápí jeho konzumací

Nikdo nepochybuje o tom, že olivový olej je přímo elixírem zdraví. Je nedílnou součástí středomořské diety, kterou kardiologové doporučují všem jako nejlepší pro podporu zdravého srdce. Na co všechno je olivový olej ještě dobrý? Je toho opravdu hodně. Není divu, že se vedou hojné diskuse o tom, jak nejlépe olivový olej konzumovat, jestli je dobré pít ho ráno na lačno a jestli stačí čajová lžička, lžíce nebo hned celý panák.

Co lépe funguje, antiperspirant nebo deodorant?

Antiperspirant, nebo deodorant: Co je lepší a zdravější proti nadměrnému pocení

Pocení je problém číslo jedna během každého léta. Jestli něco řešíme ještě častěji než ochranu před slunečním zářením, tak je to ochrana před pocením a jeho následky. Jak zabránit nadměrnému pocení a co je na něj lepší, jestli deodoranty nebo antiperspiranty? Leckdy jdeme ještě víc do hloubky a chceme, aby přípravky, které zabrání pocení a omezí zápach, neobsahovaly hliník, o němž se říká, že může způsobovat rakovinu. Po jakém deodorantu či antiperspirantu tedy nejlépe sáhnout? A jak mít nadměrné pocení pod kontrolou?

Přesolené jídlo nemusí letět rovnou do koše.

Přesolili jste pokrm? Zkuste jednoduché triky, které sůl z jídla vytáhnou

Jistě se vám už někdy stalo, že se vám při vaření takzvaně zvrhla ruka a pokrm jste omylem přesolili. Nedosolené jídlo dosolíte, ovšem odebrat sůl z už hotového oběda zkrátka nelze. Existují ale triky, kterými můžete sůl v pokrmu neutralizovat, nebo přidat další suroviny, aby její chuť nebyla tak výrazná a jinak chutné jídlo nemuselo letět přímo do koše.

Levandulové květy v bylinném sáčku zaručí klidný spánek – malým dětem i dospělákům.

Bylina mnichů i prostitutek. Dokáže uspat, zahnat splín nebo zatočit s migrénou

Pokud by hlavním poznávacím znamením stroje času mělo být to, že vás dokáže přenést na jiné místo a do jiné etapy života, než právě teď jste, tak existuje. Jmenuje se levandule. Stačí jedno přičichnutí, a rázem se ocitnete na dovolené ve slunném Středomoří. Kouzel však umí tato úžasná bylinka mnohem víc. Jaké obsahuje účinné látky? Se kterými obtížemi umí zatočit? A jaké vlastně existují možnosti využití levandule? To se dozvíte v tomto článku.

Ilustrační foto

Přejídání nastává nejčastěji jako důsledek stresu nebo špatného spánku

ANKETA/ Naše tělo je odpradávna přizpůsobeno ke zvládání nedostatku potravy, ale neumí si poradit s jejím přebytkem. Čtvrtou neřestí, kterou chceme rozebrat v rámci našeho seriálu, je přejídání. Stav, kdy se cítíme najedeni, ale nemůžeme přestat v konzumaci, protože nám to prostě nedá, nejspíš zažil téměř každý. 

Na lednici raději zapomeňte. V jejím vlhkém prostředí se česneku nedaří.

Uchovejte česnek tak, aby neztratil chuť ani léčebné účinky. Tyto tipy zvládnete

Červen je měsíc, kdy začíná sklizeň česneku, jedné z nejžádanějších a nejzdravějších plodin, které české zahrádky nabízejí. I když česnekové palice vypadají odolně, uskladnit je tak, aby vydržely co nejdéle, někdy představuje problém. Jak správně skladovat česnek? Tedy: jak uchovat česnek, aby nezplesnivěl, ani nevyschl, a přitom jej mít stále po ruce? Možností je více.

Není nad domácí šlehačku. S několika ingrediencemi navíc vydrží tuhá i 24 hodin

Pevná šlehačka, která nespadne? Přidejte pár ingrediencí a vydrží vám i 24 hodin

I když často sáhneme z časových důvodů po šlehačce ve spreji, pravdou je, že doma vyšlehaná šlehačka má nezaměnitelnou chuť, které se jen tak něco nevyrovná. Ozdobí moučníky, poháry a dokonale vypadá i na dortech. Ovšem jedině pokud ji vyšleháme správně a ona nám nespadne. A právě to se nikdy nestane, když k ní přidáte pár ingrediencí navíc.

Cukr a sůl by měly být konzumovány s mírou v doporučených dávkách

Cukr versus sůl: Co vaše zdraví ohrožuje víc? Smrtelná dávka není až tak vysoká

Cukr a sůl. Jak jistě tušíte, přílišné množství obou zmiňovaných dochucovadel tělu nesvědčí a způsobuje řadu zdravotních komplikací. Když se budeme soustředit na naše srdce, příliš mnoho soli vede k vysokému krevnímu tlaku. A pokud si myslíte, že jediné, čemu škodí cukr, jsou zuby a štíhlá linie, jste na omylu. Které dochucovadlo je ale horší? Jak by dopadl jejich souboj? A jaká dávka může být smrtelná?

Slaná voda na lačný žaludek má prý zlepšovat trávení

Slaná voda si poradí se zácpou, hubnutím i úklidem. Víme, kdy ji pít i kdy škodí

Popíjení slané vody po ránu je mezi některými lidmi celkem populární. Slibují si od toho zlepšení trávení, pročištění střev, či redukci hmotnosti. Mít doma plnou slánku se ale může hodit i z jiných důvodů. Zatímco v jídle bychom sůl měli spíš omezit, protože přesolené jídlo není zdravé, v domácnosti sůl oceníme při nejrůznějším úklidu.

Tvarohové knedlíky s jahodami a opraženou strouhankou

Jahodové knedlíky miluje každý. Osvědčené recepty na ně nikdy nezklamou

Čas ovocných knedlíků se blíží. Připravit je lze na mnoho způsobů, a to nejen podle jihočeských receptů - sezónní ovoce v jemném těstíčku miluje snad každý. Deník přináší osvědčené recepty na tuhle pochoutku. Můžete si ji připravit nejen z kynutého, ale také třeba z tvarohového nebo bramborového těsta. Tak si s námi pojďte pochutnat.

Jak nejlépe využít starý chleba? Nemusíte jej chroupat, ani vyhazovat. Dají se z něj vykouzlit kulinářské dobroty

Starý chleba nevyhazujte. Raději si na něm pochutnejte, třeba i po staročesku

Tři dny starý bochník chleba už našemu mlsnému jazýčku nepřipadá rozhodně atraktivní. Je fakt, že sice chléb už nechutná tak dobře jako čerstvě upečený, ale může ještě skvěle posloužit do mnoha různých receptů. Nechte se inspirovat a uvidíte, že váš tvrdý chleba už nikdy neskončí v popelnici.

Z květů černého bezu si můžete připravit chutné řízky

Řízky teď rostou na stromech. Ne každý ale umí tento dar přírody využít

Někde se mu říká smažená kosmatice, jinde bezový řízek. Může se připravit ve slané i sladké podobě, na obě postačí květy černého bezu a pár ingrediencí, které má každý doma. Bezové květy jsou nejen voňavé, ale také zdravé. A právě na začátku června je jich všude plno. Pár jich utrhněte a zkuste si připravit toto staročeské jídlo. Rozpomenete se na pochoutku z dětství a navíc uděláte něco pro své zdraví.

Fotbalista Slovanu Záblatí Martin Kempný při Pražském maratonu.

Od nemoci k maratonu. Kempného hnala euforie, i se solí v puse. V cíli? Masakr

Jak může v době, kdy člověku není zrovna nejlépe, potýká se se zdravím, napadnout myšlenka, která se na první dobrou zdá neuvěřitelně. Možná bláznivě. Ale nakonec se uskuteční. To je případ Martina Kempného. Fotbalový obránce Slovanu Záblatí, hrající krajskou soutěž I.B třídu, začal s běháním, aby se dostal do formy. Chytlo ho ale tak moc, že se rozhodl jít do maratonu. A rovnou do toho největšího v Česku.

Cvilínští schodaři vyrazili ze Sněžky v sobotu 27. května ráno na štafetový běh dlouhý 300 kilometrů. O den později je ve 23 hodin starosta Krnova před radnicí přivítal chlebem, solí a bábovkou.

Ze Sněžky běželi až do Krnova. Starosta schodaře vítal chlebem a solí

/FOTOGALERIE, VIDEO/ "Vyrážíme na běžeckou pouť spojující dvě nejdůležitější české hory - Sněžku a Cvilín!" oznámili svým fanouškům cvilínští schodaři svůj šílený plán. Starosta Krnova Tomáš Hradil žertem nadhodil, že je přivítá na radnici chlebem a solí. To ještě netušil, že bude na běžce čekat před radnicí až do 23 hodin.

Čísla jsou podle hygieniků každým rokem vyšší a značně překračují doporučený limit.

Hygienici na Vysočině: Jídla v restauracích i jídelnách jsou extrémně přesolená

Hygienici na Vysočině zjistili, že lidé v kraji denně konzumují obědy, které jsou značně přesolené. Hygienici srovnávali pokrmy v domovech důchodců, restauracích, závodních jídelnách a rychlých občerstveních. Poslední jmenovaný vyšel z měření nejhůře, velký obsah soli ale mají například i jídla v domovech pro seniory a restauracích.

Pokud péči o myčku zanedbáme, může být výsledkem špatně umyté nádobí v zapáchajícím přístroji.

Lidé chybují v používání myčky. Díky jednoduchým pravidlům bude nádobí jako nové

Myčka na nádobí je příjemnou úsporou času, který bychom jinak strávili s rukama ve dřezu a saponátu. Špinavé nádobí se do myčky postupně ukládá, takže v kuchyni je pořádek, a když je plná, umyje všechno najednou. Ale aby byla myčka skutečně spolehlivým pomocníkem, je potřeba dodržovat jistá pravidla a věnovat jí trochu péče. Pokud myčku zanedbáváme, může být výsledkem špatně umyté nádobí v zapáchajícím přístroji. Je dobré vědět, proč je nádobí z myčky špinavé nebo šedivé a jak se případného zápachu z myčky zbavit.  

Velikonoční beránek krášlí velikonoční stoly už po staletí

Velikonoční tradice. Oblíbeného beránka můžete upéct nasladko i naslano

Patří k Velikonocům stejně jako mazanec, zajíček či kraslice. Velikonoční beránek, symbol křesťanství, už po staletí každé jaro ozdobí a provoní sváteční stoly v mnoha rodinách. Z původní pečeně se postupně stal i sladký pokrm. Krasavec se sněhovými nebo čokoládovými vlnkami a barevnou mašlí je pýchou každé hospodyňky. Dá se upéct a ozdobit mnoha způsoby.

Na Zelený čtvrtek by se mělo sníst něco zeleného. Ilustrační foto.

Inspirujte se. Na Zelený čtvrtek vás nadchnou skvělé recepty ze šumavské vesnice

V Zelený čtvrtek, tedy čtvrtek před Velikonočním pondělím, by se podle tradice měly jíst zelené pokrmy. Vybrali jsme pro vás recepty, které byste rozhodně měli vyzkoušet - nejen že jsou výtečné, ale jsou také zdravé a plné vitamínů. Některé z nich dokonce pocházejí ze šumavské kuchařky Lucie Kohoutové. Pokud nevíte, co se špenátem nebo kopřivami, čtěte dále. Tak dobrou chuť!

Vajíčková pomazánka může být vynikající velikonoční lahůdkou

Ideální svačinka? Rychlá vajíčková pomazánka je chutná a má mnoho variant

Vajíčková pomazánka má několik set variant a každá rodina má svůj osvědčený recept. I mně maminka předala ten náš a samozřejmě jsem dosud nenarazila na lepší. Nejenže jsou potřeba pouze čtyři ingredience, ale příprava je jednoduchá a rychlá. Proto můžete pomazánku udělat kdykoliv a dát si ji třeba k svačině, snídani, případně ji namazat na chlebíčky pro návštěvu. Recept se vám bude rozhodně hodit na Velikonoce, během kterých zbyde spousta vajíček po koledování.

Zánět nosní sliznice obvykle do sedmi dnů ustoupí a rýma odezní.

Konec smrkání a ucpaných dutin. Tyto triky vás rychle zbaví rýmy i hlenu

Trápí vás rýma a ucpané dutiny? Původně neškodné onemocnění, kterým trpí většina lidí hned několikrát do roka, může velmi rychle přerůst v silný bakteriální zánět, se kterým antibiotikům neuniknete. K rychlé úlevě a uvolnění hlenů však může přispět i několik domácích metod, kterým vévodí obklad z brambor, soli i průplach dutin.

Pardubice v Ďolíčku po zlepšeném výkonu nestačily na "hosty" z Bohemians.

Pardubičtí fotbalisté potřebují body ze svého Ďolíčku jak sůl. Byly by nad zlato

Znají tam každý centimetr trávníku. Jedná se sice o venkovní utkání, ale pardubičtí fotbalisté budou na hřišti v Ďolíčku jako doma. V azylu Bohemians totiž strávili dvě a půl sezony. Za poskytnutí „střechy nad hlavou“ už náležitě poděkovali, takže zanechat za podnájem body Klokanům nepřipadá v úvahu. Pardubice nemají na rozdávání, respektive oni by je potřebovaly jako sůl. A ty z Vršovic by byly nad zlato.

Česneková hnízda

Křupavá a měkká. Česneková hnízda nasytí na výletech i zahustí polévku

Tento recept si zamilujete! Česneková hnízda jsou zvenčí příjemně křupavá a uvnitř měkoučká. Vychutnáte si je jak samotné, tak jako přílohu k jinému jídlu. Tak co, zkusíte je? Dejte si při tomto receptu záležet na kvalitním olivovém oleji, díky němuž bude výsledná chuť ještě výjimečnější.

K čočce na kyselo patří i vajíčko a párek

Čočka na kyselo není kaviár. Pár vychytávek ji ale povýší na pochoutku

Čočka na kyselo není jídlo, nad nímž by strávníci upadali do vytržení. Ale pokud kuchař věnuje její přípravě patřičnou péči, dokáže i tento prostý pokrm velmi oblažit chuťové buňky. Poměrně důležité jsou i další okolnosti s čočkou na kyselo související: je zdravá, zvládne ji uvařit i začátečník a výdaje na suroviny neublíží ani těžce zkoušené peněžence. I toto jednoduché jídlo lze navíc chuťově obohatit tak, aby strávníka překvapilo a potěšilo.